zandar wrote:
sta mi smeta:
- to sto ne tretiraju sve jednako - ima mjesta
- sto nemaju hrabrosti da se suprostave onome ko ih pocne provocirati - mozda da i sam pokusas da ih provociras
- sto ne dolaze i ne reaguju na vrijeme, vec kada sve prodje - hmmm
- sto ne vade pistolje kad treba, vec samo kada ih treba ocistiti - o tome bi se dalo polemisati...
- sto ne nose uniforme svoje velicine - to definitivno nije do policajaca
- sto se ne prodrazvaju pravila, osim kada intervenisu - ???
- sto su im vaznije prijateljske i rodbinske relacije od sprovodjenja zakona - kao i kod svakog drugog
i sto je najgore, znam ih masu.
hocemo li sada poceti diskusiju?
evo, da pojasnim:
- prvo je jasno samo po sebi
- drugo: da se policajac postavi autoritetom prema bilo kome ko ga provocira, ne bi bilo toliko pljuvanja po policiji i njima samima. pitanje: zasto niko ne smije da provocira policajca u rs-u? otidji tamo, pokusaj da ga provociras pa da vidis kako se sprovodi zakon.
trece: SVAKI put kada se desi nesto, policija dodje kada se sve zavrsi. zizim na dobrinji, na bivsoj liniji razgranicenja stalno stoji patrola (i drago mi je sto je tu), nedavno su otvorili stanicu na dobrinji (u kojoj vec tri mjeseca nisam vidio nikoga) ali se nikada nije desilo da je policajac reagovao dok se nesto sedi vec kada se avrsi. znam da ne mogu biti svuda u svako vrijeme, ali ako ima rotaciju, kola i "ovlastenje da uspotrijebi silu po potrebi" kako to da se pojave 15-20 minuta nakon pucnjave a ne dvije minte nakon pucnjave?
cetvrto: iskreno, do sada nikada nisam vidio da je policajac izvukao pistolj kada je neko krenuo autom na njega (sto se, ako si zandar trebao bi da znas, tretira kao upotreba smrtonosne sile) ili izvukao noz ili slicno. doduse, nisu nikada bili u toj situaciji ali sta ces.
peto: svaki dio odjece se da prepraviti, skratiti ili bar zamijeniti. a i oprati
sesto: ovo jeste malo nejasno, pa zasluzuje objasnjenje. masa policajaca se ne prodrzava pravila ni kada samo patroliraju. to mi smeta. OK ako intervenisu pa mu se zuri pa krsi pravila. to se slazem. ali se ne slazem sa time da parkira na trotuaru ispred kafane pa sjedne u bastu (znaci, nije na intervenciji)
sedmo: jeste kao i kod svakog drugog, ali meni kao gradjaninu je sasvim svejedno da li mu je to jaran ili riodjak. ako je rodbinski vezan, neka se povuce i prepusti kolegu da radi posao. kao policajac, trebao bi da znas da zakon ne poznaje ovakve veze (bar ne zvanicno)