STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Bolonjac

#26 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Bolonjac »

u obavezama čovjek danas se donosi zakon o studentskom organiziranju koliko sam ja skontao :S A moram priznati i ja sam u obavezama za sastanak mislio sam da ce odjek zajednice biti bolji al izgleda nikoga ne zanima to
Last edited by Bolonjac on 21/05/2008 16:38, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#27 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by mIRCerka »

Bolonjac wrote:u obavezama čovjek danas se donosi zakon o studentskom organiziranju koliko sam ja skontao :S A moram priznati i ja sam u obavezama za sastanak mislio sam da ce odjek zajednice biti bolji al izgleda nikoga ne zanima sto su bezze isli 3 godine na fax :S
daj diplomu kakva god da je... :(
zlatan01

#28 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by zlatan01 »

arbosan wrote:
Bolonjac wrote:Još malo vishe od mjesec dana do kraja akademske godine. Prva deGeneracija po "bh-bolonjskom sistemu" zavrsava trogodisnji studij i postaje "Bachelor".
"Bachelor" hmm sta bi to bilo ???.. poslodavci nemaju blage sta to znaci... gdje kamapanja od univerziteta / ministarstva kako ce nas iko prihvatiti s ovim??
Bolonjac, nemoj se ti plaho sekirati za Bachelor, to je na zapadu isto sto kod nas zovemo VSS. Recimo, sto me najvise cudi, da imas ministre ili profesore ili cak dekane koji su zaista nepismeni. A evo zasto:

Na vizitkama se pise B.Sc,EE. ili M.Sc.EE, ili nemora biti vizitka, C.V ili bilo sta gdje stoji kvalifikacija. B.Sc znaci Bachelor of Science, A uzeo sam primjer EE, kao Electro Engineer. A na bosanski recimo to pisu, el.dipl.ing, ili dipl.el.ing, pa cak i inz. kao recimo i M.Sc je Master of science, a bosanska verzija je mr. Zato nek te ne zabrinjava naziv Bachelor, to je zaista VSS.

Eto nadam se da sam odgovorio tebi sta je Bachelor, i sta nepismeni neznaju sta je B.Sc, ili M.Sc.

p.s ostalo da sam skontas sta je Ph.D. pravo je sega, ali eto pogledaj i to negdje sta znaci :P :P
Ne znam kako je u drugim zemljama EU ali u Svedskoj je vec odavno studiranje po sistemu 3 godine poslije kojih se dobija diploma "Visoke Skole" ili BSc a dodatno jos 1-2 godine ovisno o programu MSc. Ovdje postoje i programi od 4,5 godine poslije kojih se postaje "Civil" inzenjer, ekonomista i sl. a sto odgovara MSc. RAzlika je sto ovdasnje tri godine zapravo odgovaraju nasim 4 godine minus neki predmeti kojih ovdje nema na fakultetima npr. jezik, ranije odbrana, sociologija (marksizam nekada) i slicno. Ja sam studirao prije rata pa je bilo cak i fizicko!? na prvoj godini. Helem 4 semestra odbrane, 4 marksizma, 4 jezika, 2 fizicko i eto sakupi se jedna godina...Kako bilo poslije jos 1,5 godine sam dobio MSc. A Bolonja se upravo uvedena pa sam ja dobio potvrdu nedavno sa novim bodovima 30 po semestru...
Lisac

#29 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Lisac »

Bolonjac wrote:....ps. ragovarao sam danas sa rektorom na pitanje sta cemo biti sa Bachelor kulturno je izbjegavao. Konkretno sam ga pitao hocemo li biti stepen 6 ili 7 ili 6,5 :) (u sloveniji je Bachelor 7/1, master 7/2, a dip. 7) promumljao je ko nesto izemdju ne zna se jos nece biti stepena no za to treba donjeti zakon o visokom obrazovanju na drzavnom nivou Ca bog zna hocu li tada jos uvijek zivjeti (mislim na prirodnu smrt) ! ...
prije no se odlučiš biti vođa bilo čega ne bi bilo zgoreg malo se informirati, tek tako reda radi... http://www.sarajevo-x.com/clanak/070730078
Bolonjac

#30 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Bolonjac »

to reci rektoru jer mi je rekao jutros da je to problem tj. da zakon mora to regulirati i da se ko ne mogu dogovoriti na drzavnom nivou(stalno je dejton spominjao) ( mozda sam pogresno razumio koji al poprilicno sam siguran da je rekao da je na drzavnom(provjeriti cu to jos jednom sa ostalim koji su bili na sastanku)). A ja ne zelim biti vođa bilo cega a ako si ti informisan meni bi bilo drago da odgovoris na pitanja jer onda ne bi imali nikakvih problema niti bi bilo potrebe za ovu temu.
pitt

#31 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by pitt »

a ako se usvoji bolonja i sve regulise, da li to znaci da ce se priznavati diplome sa stranih univerziteta bez haracha koje danas naplacuju? :-)
Bolonjac

#32 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Bolonjac »

Evo pravo pouzdanih informacija :)

- PRoblem je sa pravilnikom o zvanjima na drzavnom nivou jer se ne mogu dogovoriti
- SARAJEVO: do 27.05 ce valjda studenti biti informirani sta ce im zvanja znaciti (to radi univerzitet tj predlaze ministarstvu sta je ko)
- Ne postoji zakon o visokom obrazovanju u KS medjutim biti ce donesen pravilnik o zvanjima !!! taj pravilnik ce valjda biti predlozen na necemu u 6. ili 7. mjesecu.
Tako da ce KS riješiti taj problem lokalno tj. za Sarajevo medjutim moguce je da ce se to kasnije mijenjati
zlatiborka

#33 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by zlatiborka »

Pa studenti, neka vam, ne zalim vas ni malo. I ja sam nekad bila student i zavrsila fakultet. Znalo se onda sve sta i kako, koje cu zvanje imati, sta mogu raditi i ostale bitne stvari. A danas, muntaju vas ovi iz vlasti kako hoce i koliko hoce!

Nema veze, nemojte se buniti, ne talasajte, a dok ostali gradjani protestuju, svako zbog toga jer mu je voda dosla do grla, vi nastavite da ispijate kafice i sokove po kafanama i nastavite da palamudite kako vam je tesko!

Aferim vam, dosla maca na vratanca, sad se pitate sta vam se desava? No nije kasno, organizujte se i protestujte i mnogi gradjani ce vam se pridruziti!
Alhemicarkaa

#34 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Alhemicarkaa »

zlatiborka wrote:Aferim vam, dosla maca na vratanca, sad se pitate sta vam se desava? No nije kasno, organizujte se i protestujte i mnogi gradjani ce vam se pridruziti!
Ja cu, kao student, da bojkotujem te proteste. Sta me briga, meni nije doslo do grla, uskoro cu zavrsiti i to, hvala Bogu, po starom sistemu, znam svoje zvanje i sta i kako.

A kad bolonjci budu protestovali, ja cu ispijati kafu, sve sa jos nekoliko Gradjanki i gradjana Sarajeva i govoriti, ha sokole, ha magarce :D
zlatiborka

#35 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by zlatiborka »

@Alhemicarka,
pridruzujem se tebi i ostalim gradjanima i gradjankama u ispijanju kafe (ja cu za promjenu naruciti kapucino).

Pa da posmatramo i iz kafanskih stolica onako uzgred bodrimo nase drage studente i omladinu, kojima je sada k'o nesto tesko i imaju problema. Eto, mozemo i da malo zazvizdimo da ih podrzimo, ali se necemo micati iz kafanskih stolica, mozda koji aplauz im uputimo.

Samo onako iz daleka da ih ovlas podrzimo! Isto kako su oni radili kad su gradjani prolazili pored njih, a oni sjedili i smjeskali se, kao i ostala omladina, srednjoskolci, kojima je izgleda jako dobro, pa nemaju razloga da se bune! A nemaju pojma sta ih ceka za par godina!
thEnd

#36 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by thEnd »

Ma meni je zao vas dvije, jer mi cemo nakon tri godine dobiti stepen 7 a vi ste morali ici 4.Ne znam zasto ste tako frusrirani tom cinjenicom ali tko vam je kriv...sretno u ispijanju kaHva...i jadne li ste mi nekakve
Alhemicarkaa

#37 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Alhemicarkaa »

thEnd wrote:Ma meni je zao vas dvije, jer mi cemo nakon tri godine dobiti stepen 7 a vi ste morali ici 4.Ne znam zasto ste tako frusrirani tom cinjenicom ali tko vam je kriv...sretno u ispijanju kaHva...i jadne li ste mi nekakve
:-) Tipicni nas student. Vidis, ja ne smatram da u obrazovanju mozes ici uzalud, svaka godina ulozena u obrazovanje je samo profit. Naravno, onaj ko zeli zaista da studira i ko shvata da je to jedina investicija u kojoj ne mozes izgubiti... No, to vecina nasih studenata ne zeli, vec samo da sto prije i brze izadje iz obrazovne institucije, pa sutra na poslu opet se hvataj knjige da nadoknadis izgubljeno, znam ih n takvih...

Btw, na mom faksu je plan i program bolonjaca i nas starih potpuno isti, i traje potpuno isto kao nas, pa, u slucaju da sam kao vecina nase studentske populacije, tvoj komentar bi bio neupotrebljiv. No sta ces, ko ti je kriv sto te zapade ta Bolonja i bas da budete pokusni kunici... Samo protestuj, javi sta su ti rekli "odgovorni" :zzzz:
zlatiborka

#38 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by zlatiborka »

thEnd wrote:Ma meni je zao vas dvije, jer mi cemo nakon tri godine dobiti stepen 7 a vi ste morali ici 4.Ne znam zasto ste tako frusrirani tom cinjenicom ali tko vam je kriv...sretno u ispijanju kaHva...i jadne li ste mi nekakve
Pitacu te za par godina koliko si ti jadan i sto to ne vidis! Ako ne vidis, to je zato sto si sigurno potomak nekog sadasnjeg politicara/tajkuna i imas sve vec unaprijed obezbjedjeno!

Inace, tvoj post je fuj, fuj, fuj :D :evil: Sram da te bude, kako se Boga ne bojis? :D

P.S. Ja sam fakultet davno zavrsila i imam samo lijepe uspomene na studentske dane. Danas mi preostaje samo da protestujem, jer jedva prezivljavam od svoje plate, zahvaljujuci takvima kao sto si ti i tvoji roditelji mocnici, koji misle da su vlasnici drzave BiH!.
mIRCerka

#39 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by mIRCerka »

Meni je zao sto ti ne vidis sta ti je Alhemicarka htjela reci...ali ne brini, smisao njenog posta mozes naci u skripti koju je napravila Aida sa 3.godine, eno je u stampariji, kosta 2KM, ne moras knjigu citati! :D

Alhemicarka, mogu li i ja s tobom na kafu molim te molim te molim te :D pa cemo im mahati STARIM indeksima :D
vjesticanametli

#40 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by vjesticanametli »

heheheh idem i ja sa vama "jadnicama" :D
index sam uspjela iskamcit sa faxa a gamad je i to htjela oduzet nakon diplomiranja :D

ma kakvi protesti ba VI ste misevi koji se volite uvuc u dupe jer morate diplomirat

zamolicu one s filozofije koji se budu bunili da pozdrave tuku lejlu :mrgreen:
madner

#41 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by madner »

Ja cu licno i osobno izvesti ples pobjede ako izjednace master sa diplomom a višu sa bolognom.

Možete to smatrati i znakom podrške. :D
mIRCerka

#42 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by mIRCerka »

hajmo zeneee diploma diploma jos malo pa nestalo...

Madneru, nece nista izjednaciti ni sa cim, nismo mi Hrvatska! Tamo ima STUDENATA koji su se izborili zajedno sa svojim profesorima za svoja prava!

A ovdje imamo gomilu poslusnika...
Znas vec kako ide...another brick in the wall...
vjesticanametli

#43 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by vjesticanametli »

tićr liv BiH kid alon :D himna za proteste :mrgreen:
Alhemicarkaa

#44 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Alhemicarkaa »

mIRCerka wrote: Alhemicarka, mogu li i ja s tobom na kafu molim te molim te molim te :D pa cemo im mahati STARIM indeksima :D
Vidim ja, moracemo zakupiti kompletnu Strosmajrevu, a umjsto crvenim kartonima mahacemo indexima :)
Go, go BiH :bih: :-)
madner

#45 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by madner »

mIRCerka wrote:hajmo zeneee diploma diploma jos malo pa nestalo...

Madneru, nece nista izjednaciti ni sa cim, nismo mi Hrvatska! Tamo ima STUDENATA koji su se izborili zajedno sa svojim profesorima za svoja prava!

A ovdje imamo gomilu poslusnika...
Znas vec kako ide...another brick in the wall...
Postoje dvije opcije, jedna je da izjednace Bachelora sa Diplomom, Mastera sa Magistrom i Doktora sa Doktorom. To je opcija snova za ove što su upisali Bolognu.
Druga je da izjednace Bachelora sa višom, Mastera sa diplomcem, daju Magistrima 120 od 180 kredita do doktorata i doktore opet izjednace.
To bi bila opcija dobra opcija za zlikovce (kao što sam ja) i sve magistre. :D
mIRCerka

#46 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by mIRCerka »

Alhemicarkaa wrote:
mIRCerka wrote: Alhemicarka, mogu li i ja s tobom na kafu molim te molim te molim te :D pa cemo im mahati STARIM indeksima :D
Vidim ja, moracemo zakupiti kompletnu Strosmajrevu, a umjsto crvenim kartonima mahacemo indexima :)
Go, go BiH :bih: :-)

Sta zakupit, OKUPIRATI! :D i ponijeti ljepila, moj se indeks raspada, moracu ga nositi na restauraciju :D da li je tvoj zelenkast ili roz unutra? Plave ili Bordo korice?

MADNERu, ja ne znam cemu komplikovanje, pa debilima u ministarstvima obrazovanja i parlamentu treba prevodilac ocigledno..

Po svim obiljezjima, 4.godisnji fakultet u BiH je jednak BACHELOR stepenu u recimo americi...
Visa skola, 2 godine faksa, je jednaka ASSOCIATE's stepenu...magistarski je MA, doktorat je PhD...

Ali neka, nek se ovdje lelmuda o tome treba li se zvati X ili Y ili Z...koliko studenata ima samo u Sarajevu, mogli bi ukinuti Entitete i stvoriti Drzavu, a niste u stanju izboriti se za ebeni rok za ispit, da ne pricam sta dalje...

Dok se ne probudite, umirite lagano cekajuci da neko drugi zavrsi sve u vase ime....
MUNAFIK

#47 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by MUNAFIK »

Bolonjac wrote:Ja sam bivsi predstavnik studenata tako da znam da cesto ni predstavnici nemaju punu podrsku studenata jer studenti su po prirodi nezainteresirani za sve :) jedina organizacija koja moze dici ove proteste je studentski parlament kao maticna organizacija medjutim ne mogu Harisa nikako da uhvatim pricao sam sa dosta ljudi po raznim fakultetima i svi studenti trece godine su spremni na protest recimo za filozofiju i elektrotehnicki znam sigurno. Za politicke sam cuo da se ko nesto sprema kao i za ekonomiju(nezadovoljstvo).

ako bi isli na to mislim da je vazno definirati nase zahtjeve.

ps. ragovarao sam danas sa rektorom na pitanje sta cemo biti sa Bachelor kulturno je izbjegavao. Konkretno sam ga pitao hocemo li biti stepen 6 ili 7 ili 6,5 :) (u sloveniji je Bachelor 7/1, master 7/2, a dip. 7) promumljao je ko nesto izemdju ne zna se jos nece biti stepena no za to treba donjeti zakon o visokom obrazovanju na drzavnom nivou Ca bog zna hocu li tada jos uvijek zivjeti (mislim na prirodnu smrt) !

zanci necemo dobiti stepen ili ekvivalent dok se to ne sredi na drzavnom nivou

Iz pravo pravo pouzdanih izvora znam da planiraju master (master struke) izjednaciti sa diplomiranim X-om.

to sto neki profesori u svom CV-u pishu BSc to je drugo no Magistar struke nije isto kao magistar nauke sto je nadam se svima jasno

sto vishe u Njemackoj diplomirani inzenjer moze da polaze dodatne strucne predmete kako bi postao master (magistar struke) !!!

mene zanima ima li zainteresiranih da ovdje formiramo zahtjeve tj. iznesemo probleme jer bez toga nista mislim da sam ih negdje iznjeo u prethodnim postovima
Upoznat sam dosta u situaciju, i da ti odmah kazem Od PREDSJEDNIKA parlamenta (haris) ne ocekuj puno.... Previse je on blizak sa REKTORATOM, male su sanse da se on pobuni protiv njih.... Gdje je bio studentski parlament kada u zadnja 2 mjeseca kada su protestvovali i obespravljeni radnici i penzioneri i logorasi i kada se zahtjevala odgovornost politicara i sve ostalo.... GDJE JE BIO Studentski Parlament,

ja tu organizaciju vidim kao projekat Rektorata pa da se PREKO NJE USUTKAJU STUDENTI, vrlo mudro skrojeno, Ima parlament koji je u sebe uvukao odredjen broj studenata zeljnih rada ali im je onda zavezao ruke gdje oni mogu da rade samo ono sto im Predsjednik kaze, a predsjednik koliko znam cesto cesto ide u rektorat na razgovore.... NADAM SE DA GRIJESIM upoznao sam neke ljude iz parlamenta Dobri ljudi, al kazem ti, NADAM SE DA GRIJESIM, ali tesko ce ti Parlament dici IKAKAV PROTEST!!! Preporucujem ti da pokusas, da seobratis nekim ljudima, ali ako ti se pocne supljirati znaj DA NEMA NISTA OD TOGA, ako ti se pocne pricati kako imaju neka obecanja rektorata i ministara i sl... ZNAJ NISTA OD TOGA!!! Kazem ti pokusajnazovi covjeka mozda i bude nesto od toga, a ako bude suplja to ti znaci da cemo se mi morati sami ORGANIZOVATI!!! imam ja nekoliko brojeva ljudi iz parlamenta pa eto ako zelis....
Za ovu nasu situaciji krivi su Politicari, cijela akademska zajednica na celu sa REKTORATOM i onda mi studenti, vise se gadim sam sebi kao student obicni METILJ...
madner

#48 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by madner »

mIRCerka wrote: MADNERu, ja ne znam cemu komplikovanje, pa debilima u ministarstvima obrazovanja i parlamentu treba prevodilac ocigledno..

Po svim obiljezjima, 4.godisnji fakultet u BiH je jednak BACHELOR stepenu u recimo americi...
Visa skola, 2 godine faksa, je jednaka ASSOCIATE's stepenu...magistarski je MA, doktorat je PhD...
Sa američkim bachelorom možeš odma pristupiti doktoratu, sa ovim ne.

Švabe su uzele opciju dva.
mIRCerka

#49 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by mIRCerka »

madner wrote:
mIRCerka wrote: MADNERu, ja ne znam cemu komplikovanje, pa debilima u ministarstvima obrazovanja i parlamentu treba prevodilac ocigledno..

Sa američkim bachelorom možeš odma pristupiti doktoratu, sa ovim ne.

Švabe su uzele opciju dva.
Zato sto je kod nas sistem takav da poslije 4. godine faksa ides prvo na magistarski pa onda na doktorski postdiplomski studij.
Znas kako ti to ide?

Smrde ti noge, ti bacis stare tene, kupis nove, obuces, al noge i dalje smrde, jer nit si noge oprao nit si carape promijenio.
Eto kako kod nas vrse REFORMU OBRAZOVANJA...
madner

#50 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by madner »

mIRCerka wrote: Zato sto je kod nas sistem takav da poslije 4. godine faksa ides prvo na magistarski pa onda na doktorski postdiplomski studij.
Znas kako ti to ide?

Smrde ti noge, ti bacis stare tene, kupis nove, obuces, al noge i dalje smrde, jer nit si noge oprao nit si carape promijenio.
Eto kako kod nas vrse REFORMU OBRAZOVANJA...
Ma ne, sa američkim bachelorom možeš direkt na doktorski.
Sa našim bachelorom moraš na master.

Hoću reči, nije to isto.

Bar nismo sami, svugdje haos sa bolognom. :D
Post Reply