Unistenje jos jednog gradskog parka

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hocu_bosanski

#26 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by hocu_bosanski »

ja licno mislim da je ono sto sto se sada nalazi ispred ekonomskog a sto vi zovete parkom :? je jedno obicno ruglo i klasican primjer komunisticke arhitekture tipa zabetoniraj i zapusti i zaboravi.

onaj prostor trenutno ni nasta ne lici. polomljene ploce, sto ce reci vec je zabetoniran i kao takav bas i nije park jer hlad nije jednako park :P
bez ikakvog oblika je, ruzan, neprivlacan i nema bas neku svrhu. ono je odavno trebalo uredit.

svo vrijeme dok sam zivio u sarajevu cudio sam se kako ono niko ne uredjuje ipak to je centar glavnog grada i ono bode u oci, al svaki put se onda sjetim da je sarajevo ipak najnesredjeniji grad u bosni(u smislu planskog uredjenja, medju nasim vecim gradovima; tz i ze su bar 30-40 godina ispred sa po tom pitanju)

mislim ipak da sarajevu treba zelenila i to ugromnim kolicinama al s obzirom da ono i nije bas stambena zona, jedan nezeleni projekat moze proc pogotovo u svrhu spomenika, al uz uslov da je zaista kvalitetno arhitektonsko rjesenje. ona lokacija za spomenik je idealna

vama bi bolje bilo da se ljutite sto na ali-pasinom il dobrinji nemata ni hlada (osim od zgrada :D ) a kamo li parka. ako vec treba platit park onda ih postavie t tamo gdje je to prijeko potrebno
atko

#27 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by atko »

vedderedi wrote:Najbolje mi je ovo MULTIKULTURALNI COVJEK CE BITI IZMJESTEN NA ADEKVATNU LOKACIJU.
U jednoj recenici sazima danasnje Saraj'vo i vlast u njemu.
Odlican komentar :thumbup:

A komentari tipa dosli seljaci pa hoce da zabetoniraju travu ... mislim stvarno ne prilice, bar ne nekima ljudima ovdje koje poznajem :(

Jednostavno, par decenija nacionalizma, koji je po svom obliku izrazito fasisticki&nacisticki, je iznjedrio novo drustvo, novu historiju/istoriju/povjest nove junake i nove spomenike ...
Asana

#28 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Asana »

Za one koji tvrde da je taj prostor vec zabetoniran - neka pogledaju kako izgleda iz zraka:

http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&g ... 3&t=h&z=18
zgembo_sa

#29 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Bolje mjesto za spomenik zrtvama cetnickog agresora u Sarajevu ne postoji. Taj "park" je svakako dno dna, totalni raspad sistema. Ne mozete vi, a da ne popljujete ama bas svaku novu stvar u ovom gradu. Meni je jasno da ima mnogo vas kojima se ne svidja to sto ce biti podignut spomenik koji ce nas podsjecati na ljude koji su ubijeni u toku opsade ovog grada i da nam nece dozvoljavati da zaboravimo, ali moracete se pomiriti sa tim. Nemojte se bezveze ponizavati i kriti se iza brige za par stabala i gomilu polomljenih betonskih ploca.
Asana

#30 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Asana »

zgembo_sa wrote:Bolje mjesto za spomenik zrtvama cetnickog agresora u Sarajevu ne postoji. Taj "park" je svakako dno dna, totalni raspad sistema. Ne mozete vi, a da ne popljujete ama bas svaku novu stvar u ovom gradu. Meni je jasno da ima mnogo vas kojima se ne svidja to sto ce biti podignut spomenik koji ce nas podsjecati na ljude koji su ubijeni u toku opsade ovog grada i da nam nece dozvoljavati da zaboravimo, ali moracete se pomiriti sa tim. Nemojte se bezveze ponizavati i kriti se iza brige za par stabala i gomilu polomljenih betonskih ploca.
:zzzz: :zzzz: :zzzz:
Demagogija i etiketiranje...

Reci ti meni, zasto praviti nove stvari preko starih... zasto spomeniku multikulturi ovog grada nema mjesta u parku "Olobodjenja- Alije Izetbegovica" ... znas li vrijednost "par stabala" ... zasto ne obnavljamo postojece spomenike... zar ne bi u spomen-parku na Vracama bilo mjesta za sve zrtve opsade... i zasto mislis da se neko ponizava izrazavajuci misljenje suprotno "dezurnom propisanom"...?
homo_sapiens

#31 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by homo_sapiens »

zgembo_sa wrote:Bolje mjesto za spomenik zrtvama cetnickog agresora u Sarajevu ne postoji. Taj "park" je svakako dno dna, totalni raspad sistema. Ne mozete vi, a da ne popljujete ama bas svaku novu stvar u ovom gradu. Meni je jasno da ima mnogo vas kojima se ne svidja to sto ce biti podignut spomenik koji ce nas podsjecati na ljude koji su ubijeni u toku opsade ovog grada i da nam nece dozvoljavati da zaboravimo, ali moracete se pomiriti sa tim. Nemojte se bezveze ponizavati i kriti se iza brige za par stabala i gomilu polomljenih betonskih ploca.

A gdje su "sarajevske ruze" ? Zar nisu one bile najadekvatniji i najsimbolicniji spomenik palim zrtvama rata ?

Osim toga, necemo imati vise parka u gradu u kojem nece biti bilo kojeg spomenika mrtvim . . . Imacemo, dakle, "mrtve" parkove u Sarajevu. Park na Kovacima, Veliki park . . . Pa dokle vise . . . .
Last edited by homo_sapiens on 14/05/2008 12:44, edited 1 time in total.
10101010101

#32 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by 10101010101 »

Necu park Alije Izetbegovica. Necu beton. Hocu zelenilo. Hocu park mladosti, djece, buducnosti. Dosta mi je vise tame. Pa ne moze cijela Bosna da postane spomenik, sto spomen parkovi, sto krstovi iznad Mostara ili Sarajeva. Dosta je!
Prenj

#33 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Prenj »

Zgembo, da li je ovdje iko napisao da je protiv podizanja spomenika zrtvama opsade?
Zar nije bilo moguce spomenik uklopiti u postojece drvece, koje je jedino, uz drvece Velikog parka i jos nekoliko casnih izuzetaka na drugim mjestima, prezivjelo tu istu opsadu?
Asana

#34 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Asana »

da.. i uvijek sam mislila da je tamo kamen a ne beton... al danasnja omladina se bolje razumije u materijale :D
SL67

#35 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by SL67 »

Dioda wrote:Pa bitno je da se sve drvece makne,zabetonira sve sto se zabetonirati moze.
Oni koji sada postaju Sarajlije zele da zaborave sve sto ih podsjeca na zavicaj.Nema trave,drveca,nista sto asocira na seoce.Beton je ipak beton :D
Blizu si odgovora, ali pravi motiv je sljedeci:
Posto su predugo hodali u kalosama po travi, zemlji i u kisnom periodu po kaljuzi ili ti blatu, kod njih se pojavio jedan veoma bitan problem a on je upravo te zelene povrsine koje im kvare stajling. Naime o cemu se radi: ti isti su se docepali para i skupih cipela da bi "nas" predstavljali u institucijama kao pravi politicari sa stilom i skupom garderobom. E u cemu je poenta, u tome sto ih ZEMLJA vuce sebi pa u tako skupim i lijepim cipelama po inerciji hodaju po njoj i jos ako je slucajno pala prethodno kisa, mozete samo zamisliti nasta te cipele lice :-) :-)
S obzirom da su oni VEOMA PAMETNI i za svaki problem koji se licno njih tice nadju i adekvatno rjesenje, skontaju upravo ovo o cemu mi diskutujemo i kritikujemo, jer beton je beton i po kisi i po suhom. Posto su svjesni cinjenice da se slabo mogu kontrolisati i hodati po vec izlivenom a ne po travi oni su ODLUCILI da ga rijese tako sto ce sve pa i ono malo sto nam je preostalo pretvoriti u beton. PROBLEM RIJESEN, MI OSTECENI PO KO ZNA KOJI PUT A ONI CISTIH CIPELA I SVJETLOG OBRAZA ULAZE U KANTONE, MINISTARSTVA, VIJECA, GORNJI I DONJI DOM , PARLAMENT, PREDSJEDNISTVO, OPCINE,..................(UH KOLIKO JE TIH NIVOA UMORIH SE TIPKAJUCI) I SAVJESNO IDU RADITI SVOJ POSAO DA " SVIMA BUDE BOLJE" :thumbup: :thumbup:
zgembo_sa

#36 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Asana wrote:
:zzzz: :zzzz: :zzzz:
Demagogija i etiketiranje...

Reci ti meni, zasto praviti nove stvari preko starih... zasto spomeniku multikulturi ovog grada nema mjesta u parku "Olobodjenja- Alije Izetbegovica" ... znas li vrijednost "par stabala" ... zasto ne obnavljamo postojece spomenike... zar ne bi u spomen-parku na Vracama bilo mjesta za sve zrtve opsade... i zasto mislis da se neko ponizava izrazavajuci misljenje suprotno "dezurnom propisanom"...?
Zato sto su stare stvari u raspadnom stanju i totalno je trg neuredjen, ne lici na jedan lijepi gradski trg nego na jednu zaraslu livadu ispresjecanu polomljenim betonskim plocama. Ionako bi se neko od vas nasao da pljuje po vlastima jer je taj park u stanju kakvom jeste. Multikulti moze stajati i na drugim mjestima, spomenik zrtvama agresije je ipak od daleko veceg znacaja. Ne treba to shvatati simbolicki, kako je to neko zlobno primjetio. Spomenik zrtvama agresije je sigurno vrijedniji od 2-3 stabla i prava je sramota sto do sada vec nije izgradjen jer su mnogi vec zaboravili sta su nam radili zlocinci, neki se stide odbrane, a drugi aktivno rade na tome da se sto prije sve zaboravi. Ja bih rado zadrzao stabla, ali ako ne moze necu dizat nikakve bune, jer nije primjereno zbog svrhe objekta koji ce se tu izgraditi. Spomen park Vraca je vec spomen park, zna se u cije je ime izgradjen i nema potrebe da sad falsifikujemo nesto istoriju niti da je narusavamo.

Mislim da se ponizava zato sto stavljanje nekoliko stabala prije spomenika za preko 10.000 ubijenih sugradjana stvarno moze biti samo zla namjera i nista vise. Zalosno je sto je izgleda na sceni vec neskrivena sistematska akcija na uklanjanju svega onoga sto nas podsjeca na to da smo se branili od cetnika.
Last edited by zgembo_sa on 14/05/2008 13:32, edited 1 time in total.
zgembo_sa

#37 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Prenj wrote:
Zgembo, da li je ovdje iko napisao da je protiv podizanja spomenika zrtvama opsade?
Zar nije bilo moguce spomenik uklopiti u postojece drvece, koje je jedino, uz drvece Velikog parka i jos nekoliko casnih izuzetaka na drugim mjestima, prezivjelo tu istu opsadu?
Zivot i samo jednog ubijenog sugradjana mi je vrijedniji od svih stabala ovog grada i da je to ikada moglo spasiti neciji zivot i da imam moc da to uradim posjekao bi sve i jedno stablo u gradu da ga spasim. Tragedija ovog grada i drzave se nikada ne smije zaboraviti, to trebaju znati nasa djeca, nasi unuci...
10101010101

#38 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by 10101010101 »

zgembo_sa wrote: Zivot i samo jednog ubijenog sugradjana mi je vrijedniji od svih stabala ovog grada i da je to ikada moglo spasiti neciji zivot i da imam moc da to uradim posjekao bi sve i jedno stablo u gradu da ga spasim. Tragedija ovog grada i drzave se nikada ne smije zaboraviti, to trebaju znati nasa djeca, nasi unuci...
Zgembo, nazalost sve se zaboravlja. Nakon samo 60 godina od Holokausta, ima ljudi koji isti nijecu. Sta reci za spomenike zrtvama fasizma iz II Svj. rata? Eto, sta ti znas o Sutjesci?
Prenj

#39 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Prenj »

zgembo_sa wrote: Zato sto su stare stvari u raspadnom stanju i totalno je trg neuredjen, ne lici na jedan lijepi gradski trg nego na jednu zaraslu livadu ispresjecanu polomljenim betonskim plocama. Ionako bi se neko od vas nasao da pljuje po vlastima jer je taj park u stanju kakvom jeste. Multikulti moze stajati i na drugim mjestima, spomenik zrtvama agresije je ipak od daleko veceg znacaja. Ne treba to shvatati simbolicki, kako je to neko zlobno primjetio. Spomenik zrtvama agresije je sigurno vrijedniji od 2-3 stabla i prava je sramota sto do sada vec nije izgradjen jer su mnogi vec zaboravili sta su nam radili zlocinci, neki se stide odbrane, a drugi aktivno rade na tome da se sto prije sve zaboravi. Ja bih rado zadrzao stabla, ali ako ne moze necu dizat nikakve bune, jer nije primjereno zbog svrhe objekta koji ce se tu izgraditi. Spomen park Vraca je vec spomen park, zna se u cije je ime izgradjen i nema potrebe da sad falsifikujemo nesto istoriju niti da je narusavamo.

Mislim da se ponizava zato sto stavljanje nekoliko stabala prije spomenika za preko 10.000 ubijenih sugradjana stvarno moze biti samo zla namjera i nista vise. Zalosno je sto je izgleda na sceni vec neskrivena sistematska akcija na uklanjanju svega onoga sto nas podsjeca na to da smo se branili od cetnika.
Koji trg u Sarajevu NIJE u raspadnutom stanju? Ko je za to odgovoran? I u kakvoj je to vezi sa rijetkim preostalim drvecem u nasim parkovima?

Iz opisa "nagradjenog rjesenja": "postavka 44 rasvjetna stuba koja simboliziraju 44 mjeseca opsade. Ime i djelo Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine bit će obilježeno putem slobodno-stojećih stubova visine 2,5 metara koji će biti postavljeni prema ulicama Ferhadija i Branilaca Sarajeva"
Je li tebi ovo adekvatan spomenik zrtvama agresije????
U isto vrijeme, pravi spomenici agresije i nasim ubijenim sugradjanima, 'ruze Sarajeva' nestaju, jedna po jedna. Cijom zaslugom?
Evo kako su ih slikali neki posjetioci grada http://www.flickr.com/search/?q=sarajevo+rose
Sta mislis da li ce ikome pasti na pamet da slika ove 44 lampe ili "slobodnostojece" stupove????
uhljug_s_koseva

#40 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by uhljug_s_koseva »

A sta reci,Sarajevo je odavno propalo a ovo je jos jedan udarac da ga se onako posteno dokrajci.A sto neki kazu,ne bi bilo lose da se tu ubaci koja dzamijica :lol:
zgembo_sa

#41 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

10101010101 wrote:
zgembo_sa wrote: Zivot i samo jednog ubijenog sugradjana mi je vrijedniji od svih stabala ovog grada i da je to ikada moglo spasiti neciji zivot i da imam moc da to uradim posjekao bi sve i jedno stablo u gradu da ga spasim. Tragedija ovog grada i drzave se nikada ne smije zaboraviti, to trebaju znati nasa djeca, nasi unuci...
Zgembo, nazalost sve se zaboravlja. Nakon samo 60 godina od Holokausta, ima ljudi koji isti nijecu. Sta reci za spomenike zrtvama fasizma iz II Svj. rata? Eto, sta ti znas o Sutjesci?
Znam dosta, bio prije neki dan tamo, idem opet za koju sedmicu. Upravo zbog nijekanja se mora napraviti ovo, treba da svi znaju sta su nam radili i ko je zatvarao oci na sve sto nam se desavalo. Sarajevske ruze, tunel, sve to treba, ali treba i ovo, ne iskljucuje se medjusobno vec dopunjava. Medjutim ovo mora biti centralni spomenik, najveci, nesto sto se ne moze zaobici, nesto sto ce nam uvijek stajati kao opomena pred ocima.

Sto se tice spomenika iz drugog svjetskog rata treba znati da i pored svega mi smo jedina drzava u ex-yu koja nije sistematski uklanjala sve sto ima veze sa proslim sistemom. Fasisticke snage su ojacale, to je cinjenica, cak im je u odredjenim dijelovima BiH dozvoljeno da javno i otvoreno egzistiraju i djeluju. Fasisti i iz onog i iz ovog zadnjeg rata pokusavaju prikriti dokaze njihovih zlocina i tjeraju nas da zaboravimo. Zapitajte se koliko gradova u bivsoj jugi jos ima titovu ulicu ili spomenike partizanima u najuzem centru grada...
zgembo_sa

#42 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

uhljug_s_koseva wrote:A sta reci,Sarajevo je odavno propalo a ovo je jos jedan udarac da ga se onako posteno dokrajci.A sto neki kazu,ne bi bilo lose da se tu ubaci koja dzamijica :lol:
Jasta, budi moderan, ubaci u svaku pricu dzamiju :roll:
Asana

#43 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Asana »

zgembo_sa wrote: Zato sto su stare stvari u raspadnom stanju i totalno je trg neuredjen, ne lici na jedan lijepi gradski trg nego na jednu zaraslu livadu ispresjecanu polomljenim betonskim plocama. Ionako bi se neko od vas nasao da pljuje po vlastima jer je taj park u stanju kakvom jeste.
Ako je u raspadnom stanju, treba popraviti ploce koje su BTW KAMENE a ne betonske, pokositi travu, pocupati korov... i to bi bio jedan lijepi gradski trg a ne zarasla livada. I da, neko je odgovoran za stanje parka, i vrijedan je pljuvanja.
Multikulti moze stajati i na drugim mjestima, spomenik zrtvama agresije je ipak od daleko veceg znacaja.
Spomenik zrtvama agresije nije jedini bas takav i samo na tom mjestu moguc: kao sto je homo_s primijetio, crvene ruze su bile i te kakav spomenik zrtvama, i to sirom grada... A znacaj je relativan: mozemo to gledati i kao na razlike izmedju spomenika proslosti ili buducnosti .. koji od ova dva jeste simbolican spomenik cemu, filozofsko je pitanje.
Ne treba to shvatati simbolicki, kako je to neko zlobno primjetio. Spomenik zrtvama agresije je sigurno vrijedniji od 2-3 stabla i prava je sramota sto do sada vec nije izgradjen jer su mnogi vec zaboravili sta su nam radili zlocinci, neki se stide odbrane, a drugi aktivno rade na tome da se sto prije sve zaboravi. Ja bih rado zadrzao stabla, ali ako ne moze necu dizat nikakve bune, jer nije primjereno zbog svrhe objekta koji ce se tu izgraditi
.
Spomenici se mogu planirati i graditi i tako da ocuvaju drvece... ne znam zato branis bas ovakav projket? Da,drvece je bilo manje vazo od prezivljavanja u ratu, i zato je cijelo Sarajevo posjeceno. Zasto nastavljamo ekocid i kad ne moramo?
Spomen park Vraca je vec spomen park, zna se u cije je ime izgradjen i nema potrebe da sad falsifikujemo nesto istoriju niti da je narusavamo.
Kakvo bi to bilo falsifikovanje istorije, da se ozivi i prosiri sjecanje na zrtve ratova i fasistickih ideja...?
Mislim da se ponizava zato sto stavljanje nekoliko stabala prije spomenika za preko 10.000 ubijenih sugradjana stvarno moze biti samo zla namjera i nista vise.
Imas stvarno nerazumnu ideju da je spomenik zrtvama moguc samo uz unistavanje postojeceg drveca, pa da je ocuvanje drveca i zelenila u suprotnosti sa podizanjem spomenika zrtvama, kao i da je nuzno ukloniti multikulturnog covjeka iz tog konteksta.
Zalosno je sto je izgleda na sceni vec neskrivena sistematska akcija na uklanjanju svega onoga sto nas podsjeca na to da smo se branili od cetnika
Ili je na sceni neka druga sistematska akcija???

Ili je stvar puno jednostavnija - poznajes autora projekta pa njega osobno podrzavas?
Dioda

#44 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Dioda »

hocu_bosanski wrote:ja licno mislim da je ono sto sto se sada nalazi ispred ekonomskog a sto vi zovete parkom :? je jedno obicno ruglo i klasican primjer komunisticke arhitekture tipa zabetoniraj i zapusti i zaboravi.

onaj prostor trenutno ni nasta ne lici. polomljene ploce, sto ce reci vec je zabetoniran i kao takav bas i nije park jer hlad nije jednako park :P
bez ikakvog oblika je, ruzan, neprivlacan i nema bas neku svrhu. ono je odavno trebalo uredit.

svo vrijeme dok sam zivio u sarajevu cudio sam se kako ono niko ne uredjuje ipak to je centar glavnog grada i ono bode u oci, al svaki put se onda sjetim da je sarajevo ipak najnesredjeniji grad u bosni(u smislu planskog uredjenja, medju nasim vecim gradovima; tz i ze su bar 30-40 godina ispred sa po tom pitanju)

mislim ipak da sarajevu treba zelenila i to ugromnim kolicinama al s obzirom da ono i nije bas stambena zona, jedan nezeleni projekat moze proc pogotovo u svrhu spomenika, al uz uslov da je zaista kvalitetno arhitektonsko rjesenje. ona lokacija za spomenik je idealna

vama bi bolje bilo da se ljutite sto na ali-pasinom il dobrinji nemata ni hlada (osim od zgrada :D ) a kamo li parka. ako vec treba platit park onda ih postavie t tamo gdje je to prijeko potrebno
Kakve ti gluposti lupas :shock:
Kakva komunisticka arhitektura?
Sta ti uopste znaci to komunisticki?
Sad je u modi sve nazivati komunistickim.
Komunisticka arhitektura
Komunisticki park
Komunisticko drvo
Komunisticka klupa
Komunisticka trava
Sve komunisticko.
Ma daaaajjjjj :twisted:
Zbog takvih razmisljanja ovo Sarajevo i postaje ovakvo.Parada neukusa,kica i svega ostalog.
Bljak.
zgembo_sa

#45 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Asana wrote:
Mislim da se ponizava zato sto stavljanje nekoliko stabala prije spomenika za preko 10.000 ubijenih sugradjana stvarno moze biti samo zla namjera i nista vise.
Imas stvarno nerazumnu ideju da je spomenik zrtvama moguc samo uz unistavanje postojeceg drveca, pa da je ocuvanje drveca i zelenila u suprotnosti sa podizanjem spomenika zrtvama, kao i da je nuzno ukloniti multikulturnog covjeka iz tog konteksta.
Koja samo zloba izbija iz tebe, pa iz petnih zila se boris protiv toga da tamo bude spomenik zrtvama agresije. Ne mogu da vjerujem! Pa ko je jos budala da vjeruje da je razlog te srdzbe par stabala?! Iskreno se nadam da te to samo ponjela manija protestvovanja pa pokusavas da si nadjes novi cilj, a da ne da ti smeta sto se pravi spomenik zrtvama agresije. Jos treba revoluciju dignut radi par stabala :roll: Nikako da povezem kako neko moze pricat kako je ogorcen zbog uklanjanja sarajevskih ruza, a istovremeno se tako grcevito boriti protiv jednog spomenika-trga posvecenom zrtvama agresije.

I da, multikulti je spomenik onako, nista posebno, sigurno nije neka velika steta sto ce se premjestit na drugu lokaciju. Ova je mjesto od daleko veceg znacaja, vjerovatno najbolja lokacija u gradu za spomenik ubijenima tokom opsade, a to nam je u vremenu kad su mnogi poceli da zaboravljaju sta se desilo pa cak to i negiraju, neophodno!
Asana

#46 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Asana »

zgembo_sa wrote: ... Koja samo zloba izbija iz tebe .... etc
Meni se cini da su tvoji postovi puno "gorljiviji" :)
Olako dijelis etikete, mora da si na pragu politike, ili si vec u igri ...
:zzzz:
zgembo_sa

#47 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Asana wrote:
zgembo_sa wrote: ... Koja samo zloba izbija iz tebe .... etc
Meni se cini da su tvoji postovi puno "gorljiviji" :)
Olako dijelis etikete, mora da si na pragu politike, ili si vec u igri ...
:zzzz:
Ma samo se ti brini na tih par stabala i sastav ploca koje su tamo postavljene, to je od sustinskog politickog znacaja...
shuriken

#48 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by shuriken »

izvinjavam se zbog duzine i sto je na engleskom ali ako nekog stvarno zanima tematika procitat ce

How is a tree valued?

A plane tree in central London has been valued at £750,000 under a new system that puts a "price" on trees. How?

A six-foot-wide plane in Berkeley Square, Mayfair, is thought to be the UK's most valuable tree.

Large, mature, city trees like this one are being blamed - sometimes wrongly and often fatally - for damage to neighbouring properties.

But it is hoped a new valuation system will make it harder for "expensive" trees to be felled due to doubtful suspicions they are to blame for subsidence.

THE ANSWER
By considering its size, unit value, number of people living nearby, its benefits and problems and its life expectancy

So how are trees priced? Size is the biggest factor, followed by population density of the surrounding area (how many people enjoy the tree), the size of the canopy, its life expectancy, its impact (does it flower or drop annoying honeydew) and any special factors, such as Queen Victoria planting it.

The system has been trialled in London and is gradually being adopted by local authorities elsewhere, such as Bristol.

There was a previous method of tree valuation called Helliwell but it measured the visual worth of a tree, says Jon Stokes of the Tree Council. This new system, devised by tree officer Chris Neilan, is complementary but different.

Here's how the formula is worked out

"Ultimately the purpose is that more trees are saved, because you can say 'this tree has a relative value to this community'," says Mr Stokes.

"It's not just a tree, it's something that is part of the estate of this local authority or this person, therefore you need to protect it."

Putting a price on a tree changes people's attitudes and if developers think in financial terms, then a community asset must be valued in the same currency, he says.

So if a developer is in court for illegally destroying a tree, then the fine could be a reflection of the tree's value, says Mr Stokes. Or if a new development replaces a stock of trees then the builder could contribute to the community a sum equal to the value of that lost stock.

WHO, WHAT, WHY?
Graphic
A regular part of the BBC News Magazine, Who, What, Why? aims to answer some of the questions behind the headlines

In London, where large trees often face the axe due to subsidence fears, Mr Neilan's system will enable councils to weigh up whether a tree is worth fighting for or not.

Mr Neilan, who works in Epping Forest, Essex, began working on the formula seven years ago, in his spare time, after becoming concerned by the number of large trees being removed from cities.

"It's a passion," he says. "I don't actually manage trees and I don't use it in my job but it's something I believe in. I've seen trees wasted, they're planted and then replaced three years later.

"I wanted to show the positive aspect of trees on the balance sheet and I wanted to make a difference."

Under this system, plane trees like the one in Berkeley Square are the most expensive, mainly because they retain their full crowns. Cedars, on the other hand, lose theirs very quickly.

His calculation tries to assess a tree's replacement value and its outline is as follows:

o The basic value is the full cost of a newly planted tree in a given area, divided by its trunk area. There are two parts - the nursery gate price, expressed in terms of the cost of each square centimetre of stem (or unit area cost), and the planting cost (transport, planting, materials, immediate care and management costs, but not after-care)

o The CTI value is the basic value adjusted to take account of the population density and degree of use of the location. It may be multiplied by a factor of up to 250%, or reduced by up to 75% according to these factors

o This becomes the functional value when accounting for an expert assessment of the tree's functionality, including how big the crown is and what condition it is in

o After a surveyor's assessment of any special factors like heritage importance and whether it causes problems to residents or parked cars, you get an adjusted value

o The final value reflects the life expectancy. If it is greater than 80 years the tree retains 100% of its adjusted value; those with a life expectancy of less than 5 years lose 90%
Prenj

#49 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Prenj »

Previse teksta za ljude koji su u svemu rukovode iskljucivo jednostavnim IMT principom.
Mari

#50 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Mari »

Zaista se nadam da se ovo nece desiti! Ima li jos ista u Sarajevu da nije sjebano ili da nece biti sjebano, nesto sto barem malo podjeca na jedan nazovi europski grad a ne tamni vilajet?
Ovo sto rade je urbicid. fuj...
i to sve kao uz oprvadanje da je spomenik za ovo, pa spomenik za ono.... sve je Ok ali na pravom mejstu
Pa onaj park vec ima funkciju, tamo je Multikulturalni covjek, pa biste pisaca Andric, Selimovic....
Ko normalan rusi nesto sto je potpuno funkcionalno i opravdano da napravi nesto novo
Post Reply