Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Locked
Meshtar

#26 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Meshtar »

Nešto dumam, ima li on ijednu svoju pjesmu? Ono da može serbez reći evo ova je moja. Pogotovo za period 1995 - 2008.
suX

#27 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by suX »

Meni su licemjerni oni ljudi sto samo znaju sta je plagijat kada se govori o Dini Merlinu....

90% izvodjaca na estradi u regiji, pogotovo ako govorimo o tzv. turbofolku KRADE u POTPUNOSTI pjesme i predstavlja ih kao svoje.....

niko nema ni "a" da bekne za njih.... a kada dino to uradi koplja se lome

ne branim dinu, to sto ga slusam/ne slusam je moja stvar, ali mi smeta licemjerstvo....
Neelix

#28 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Neelix »

jesil kad vidio na ovom forumu da neko brani nekog plagijatora, osim sline? ikad?
Richard Peti

#29 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Richard Peti »

evo i Chole...

al je opet najveci PLAGIJATOR onaj sto je i najveci Bosnjak :D :D :D
Neelix

#30 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Neelix »

c volom je nesto drugacije, on ne pise sebi pjesme, tako da je plagijator taj ko mu ih je prodao :-)
Richard Peti

#31 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Richard Peti »

Neelix wrote:c volom je nesto drugacije, on ne pise sebi pjesme, tako da je plagijator taj ko mu ih je prodao :-)
upravo... mozda je plagijat i "kao moja mati", naci cemo i nju :D
Umjetnik a

#32 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Umjetnik a »

Vozdra raja wrote:"Dobro vece dragi drugovi,
vama cu veceras dusu da otvorim"

On ce umrijeti, mi ce mo umrijeti, doci ce neki novi klinci i neki novi supci..., a Dinine pjesme ce se i dalje pjevati...

Kad se na stadionu Kosevo prolomi pjesma "vojnik srece" srce i dusa pucaju...

"Dobro vece tugo sudjenja, takva jos nije rodjena,
pod ovom kapom nebeskom, pod ovom sakom cirkuskom,
...i mojom dusom bosanskom"

Merline, legendo!! Z I V J E L I ...
Umjetnik a

#33 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Umjetnik a »

Better Man wrote:Dino mi nije nikakva muzička vertikala i nikad ga nisam smatrao nešto kvalitetnim. Njemu je mjesto gdje i osobama sa kojima je radio duete, kao npr. vesna Zmijanac, Ivana Banfić itd.. bolje otići u Zagreb na Nicka Cavea And Bad Seeds, u Varaždin na Boba Dylana i Manic Street Preachers, u Split na Iron Maiden itd.

jesili ti normalan
Richard Peti

#34 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Richard Peti »

Umjetnik a wrote:
Better Man wrote:Dino mi nije nikakva muzička vertikala i nikad ga nisam smatrao nešto kvalitetnim. Njemu je mjesto gdje i osobama sa kojima je radio duete, kao npr. vesna Zmijanac, Ivana Banfić itd.. bolje otići u Zagreb na Nicka Cavea And Bad Seeds, u Varaždin na Boba Dylana i Manic Street Preachers, u Split na Iron Maiden itd.
jesili ti normalan
sto ce sve ove koncerte obici ili sto :?:
Richard Peti

#35 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Richard Peti »

Richard Peti

#36 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Richard Peti »

nedimx

#37 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by nedimx »

Ovo sto se tice Cole - momak promasio si, ovo je Brega radio muziku i isom pjevacu u Grckoj prije 10 godina... Pokusajte naci Talijanskog pjevaca LUCA CARBONI - Merlin od njega konstantno krade pjesme, aranzmane pa cak i minutazu pjesama i potpisuje kao svoje.
Crvena Tifoza

#38 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Crvena Tifoza »

:lol: :lol:

A baš sam volio ovu pjesmu. :roll:
Umjetnik a

#39 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Umjetnik a »

dzemmo wrote:
Umjetnik a wrote:
jesili ti normalan
sto ce sve ove koncerte obici ili sto :?:
ne nego što uspoređuje irn maiden sa dinom merlinom
Better Man

#40 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Better Man »

Ne uspoređujem, nego samo kažem da je bolje pogledati jedan vrhunski spektakl od legendi kakve su Iron Maiden, nego jeftinog plagijatora.
bijelo_dugme

#41 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by bijelo_dugme »

Imal li koji pjevac na prostoriji ex-yu koji ne kradu tako?

Ovo je sramota...
Richard Peti

#42 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Richard Peti »

nedimx wrote:Ovo sto se tice Cole - momak promasio si, ovo je Brega radio muziku i isom pjevacu u Grckoj prije 10 godina...
na kojeg pjevaca mislis, ja sam postavio Alzirca...
sabanss

#43 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by sabanss »

Better Man wrote:Ne uspoređujem, nego samo kažem da je bolje pogledati jedan vrhunski spektakl od legendi kakve su Iron Maiden, nego jeftinog plagijatora.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
eterno

#44 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by eterno »

Neke pjesmu se "coveri/obrade" al da bi se neka pjesma mogla zvati "cover" onda se mora imati dozvola za obradu od kompozitora/publishera orginalne pjesme. I normalno pravi kompozitor pjesme mora biti podpisan.
A da li "domace zvijezde ili njihovi kompozitori" imaju dozvole to je veliko pitanje, ma da je tesko za povjerovati.
Neki su "posteni" pa podpisu pjesme sa imenom pravog kompozirora a neki usvoje pjesme kao svoju " rodjenu djecu".
Ima dosta primjera gdje su podpisani pravi kompozitori npr. neke pjesme od P. Orkestra, R. Corbe, Bajage itd.

Npr. "Tonic - If You Could Only See" koju je napisao Emerson Hart, na Merlinovoj "Kad si rekla da me volis" pise muzika: Hart i D. Dervishalidovic, Tekst: D. Dervishalidovic. Da li Dino ima dozvolu za obradu to je veliko pitanje, ma da ne vjerujem da ima. U slucaju da ima onda je pjesma obrada, ako nema onda je plagijat. Na dosta "njegovih" pjesma pise "neko ime i Dino" sad da li su Co-Writers ili je obrada to neznam.

Ne branim nikoga al mozda stvarno neki od njih imaju dozvole. Tako da prije nego sto bi se neko mogao nazvati plagijator, treba se procitati ko je podpisan kao kompozitor pjesme.

Ma da vise ima "kradja" malih djelova pjesma, neke stvari su kradje, neke "ispiracija"

Glavni riff Dinine "Vojnik srece" je iz "London beat - I've Been Thinking About You"

Citao sam nekad izjave iz svijetske muzicke industije da znaju da se dosta pjesma klepa/obradjuje u nekim zemljama gdje muzicka industrija slabo funkcionise ili nikako ne funkcionise i da ce to sve jednog dana doci na svoje. Veliki je mogucnost da jednog dana veci dio estrade ode na sud.
Last edited by eterno on 15/05/2008 18:22, edited 5 times in total.
meryma

#45 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by meryma »

Gori su oni sto idu na njegove koncerte i slushaju ta sranja od pesama nego on, koji za jednu noc zbog takvih "mozgova" zaradi po 100 000 eura, i to za tudje pesme:S zalosno....A najvise me pogodi ono za Cecu,Beograd,Visegrad,jbt...to nisam znala... :shock:
Neelix

#46 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Neelix »

Crvena Tifoza wrote:

this video is no longer avaliable :roll: koja je bila :D
Neelix

#47 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Neelix »

dzemo daj i ti napisi kako se zovu te pjesme na nasem jeziku, ne poznajemo svi opus "najveceg u bosnjaka" tako dobro :D
malamaca

#48 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by malamaca »

Jah sto ne mogu ove mahalaske price pune zavisti i zlobe... Najlakse je pljunuti na svakoga ko je napravio bilo kakav uspjeh. To je jedino sto mi ne oprastamo. :-)
Da se razumijemo, ne volim Merlina i ne slusam ga, osim ono sto cujem usput, ali ipak...
Na kraju krajeva, eto budite i vi plagijatori, budite poznati, budite omiljeni, budite slusani i dignite lovu... ko vam brani?

p.s. Sta Brega radi? Pola "svojih" "kompozicija" je ukrao. I? Nista brate, on i dalje "stvara" i dize lovu...
Crvena Tifoza

#49 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by Crvena Tifoza »

Neelix wrote:
Crvena Tifoza wrote:

this video is no longer avaliable :roll: koja je bila :D
Eh, paša moj solidni ova je pjesma bila: http://www.youtube.com/watch?v=-wS2P-BzeMA :lol: :lol: :lol:
max_power

#50 Re: Dino Merlin 'ISPOCETKA'

Post by max_power »

A sta ako se otkrije da je Dincek nabavio autorska prava od svih ovih pjesama sto ste postavili, sto nije nemoguce jer nisu tu bas ogrooomne cifre u pitanju? :D
Koliko vidim samo je @eterno stvarno uzeo i provjerio na omotu ko je potpisan pod pjesmom, a ostali ugavnom mlate na slijepo. Ako je ukrao neka odgovara, ako je kupio autorska prava od onih stranih pjesama za koje je mislio da ih moze obraditi i napraviti hit - onda mu treba cestitati. :oops:
Locked