Zasto dijaspora glasa?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
*mima*

#26 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by *mima* »

zambaklija wrote:Glasamo iz nekog hebenog moralnog i "patriotskog" razloga i naravno uvjek za SDA (većina),haj znaj ga šo. :run:

Pa samo vam i pise ta stranka na listicima.
bihmak

#27 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by bihmak »

glasaju oni kojima je BiH u dusi, ostale nezanima stanje u BIH, dodju u Bosnu da bi se proveli...

a glasas da bi na pozicije dosle neke pametnije osobe
melb26sa

#28 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by melb26sa »

Samo da prijavim da ima registracijski obrazac na http://www.izbori.ba
Bice DKP glasanje u NY, Chicagu i Washingtonu.

http://www.izbori.ba/default.asp?col=lokizbori2008
zlajaBHF

#29 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by zlajaBHF »

Kakvo pitanje :shock:

Koliko ti je vremena trebalo da smislis ovako zanimljivo pitanje ??? :zzzz:

Valjda glasamo zato sto na to imamo pravo i duznost kao drzavljani Bosne i Hercegovine ! :-)

Moze biti i zato sto zelimo promjenuti drzavu, kako bi se jednog danastvorili uslovi za nas povratak! :-)

Ili je mozda razlog naseg glasanja taj sto zelimo dokazati onim sto su nas istjerali, kako smo jos zivi, i kako smo, na svoj nacin, jos uvijek prisutni u BiH.
Sigma

#30 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by Sigma »

ahuseino wrote:Ja licno ne glasam...
Nedavno je ovdje 'gostovala' nasa ambasadorka Dr. Bisera Turkovic i imala kao neki panel discussion sa 'nasim mladima'.
U glavnom zali se na nas u Americi da ne glasamo, i to kao posebno Bosnjaci / Muslimani.

Ne mislim da to ima veze sa cinjenicom da smo u USA, koliko s tim da nas je najvise u USA.

Vjerujem da su omjeri odaziva slicni po drugim zemljama u svijetu.
... a opet mozebit' evropska Dijaspora se osjeca vise vezanom s obzirom da imaju mogucnosti da idu cesce.

U svakom slucaju, ako smo nacisto o sopstvenoj buducnosti, i definitivno imamo namjeru 'vracat' se, 0onda i treba glasati.

Ako je cilj da se potpuno naturalizujemo u 'novoj domovini' onda mi nema poente glasati na BiH izborima.

Eto to je sve... ali nije... naravno da nije...
buraz prije nego sto opet napises DOKTOR Bisera Turkovic dat cu ti jedan primjer. Odi na stranicu ambasade BiH Washington, DC i pogledaj njenu biografiju. Skola na kojoj je ona "doktorirala" uopste nije accredited u Americi i samim tim nije nigdje priznata. Mene je to sokiralo jer je obrazovanje jedan od indikatora kvaliteta ljudi koji nas predstavljaju.
ahuseino

#31 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by ahuseino »

Sigma wrote:
ahuseino wrote:Ja licno ne glasam...
Nedavno je ovdje 'gostovala' nasa ambasadorka Dr. Bisera Turkovic i imala kao neki panel discussion sa 'nasim mladima'.
U glavnom zali se na nas u Americi da ne glasamo, i to kao posebno Bosnjaci / Muslimani.

Ne mislim da to ima veze sa cinjenicom da smo u USA, koliko s tim da nas je najvise u USA.

Vjerujem da su omjeri odaziva slicni po drugim zemljama u svijetu.
... a opet mozebit' evropska Dijaspora se osjeca vise vezanom s obzirom da imaju mogucnosti da idu cesce.

U svakom slucaju, ako smo nacisto o sopstvenoj buducnosti, i definitivno imamo namjeru 'vracat' se, 0onda i treba glasati.

Ako je cilj da se potpuno naturalizujemo u 'novoj domovini' onda mi nema poente glasati na BiH izborima.

Eto to je sve... ali nije... naravno da nije...
buraz prije nego sto opet napises DOKTOR Bisera Turkovic dat cu ti jedan primjer. Odi na stranicu ambasade BiH Washington, DC i pogledaj njenu biografiju. Skola na kojoj je ona "doktorirala" uopste nije accredited u Americi i samim tim nije nigdje priznata. Mene je to sokiralo jer je obrazovanje jedan od indikatora kvaliteta ljudi koji nas predstavljaju.
Nemam interesa promovirati doticnu 'doktoricu'. Nisam joj se mogao sjetiti imena, pa sam kao i ti otisao na njihov site, bez background check, samo kopirao njeno ime i TITULU. :roll:

Mozda je ta osoba najbolje sto se moglo naci, ili je ona imala najbolje shtele... nasha posla.

Moram jos pomenuti da ja nisam prisustvovao tom 'panelu' nego mi je bilo ukratko prepricano.

Da sam je upoznao mozda bih mogao bolje suditi, inace mi titule ne znace nista vise nego znak komplexashluka, ne indikator ljudi koji nas predstavljaju.

Vjeruj mi svako ko hoce, moze naredati titule. Bitno je kakav si ko co'ek, i kako si inteligentan. Titule su samo znak da je neko bio voljan grijati stolicu - znaci vrijedan. Malo je onih koji su posli u skolu pa 'ispali'. Ne branim ja nju, ali mi je interesantno da si na to obratio paznju. Nije mi ni na pamet palo da to provjeravam.
mofo33

#32 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by mofo33 »

Minnela wrote:
danas wrote:glasam iskljucivo iz jednog razloga -- da nerviram 'demokrate' sa ovog foruma kojima je najprece da dijaspori zabrane glasanje... :oops:

takodje :oops: :D i da,obavezno zelene :D :D :-)
zato obavezno "zelene"?
aidaa_princess90

#33 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by aidaa_princess90 »

CLIO wrote:
obala wrote:
EI Presidente wrote:Zato sto sam Bosanac, bez obzira gdje zivim. Zato sto su mi u Bosni roditelji, buraz, rodjaci, prijatelji. Zato sto mi je stalo da demokratski proces u BIH zazivi 100%, i da zivot postane kvalitetniji. Zato sto sam bio tamo odrastao, prezivio rat, radio i doprinosio poslije rata. Zasto ne bih glasao, ako na to imam pravo? To gdje i kako zivim sada nema nikakve veze s mojim osjecajima, stavovima, i zeljama, kad je BIH u pitanju.
POTPISUJEM!!!! I zasto imam osjecaj da je dijaspora mnogima U BiH trn u oku??? Ne znam da li sam ikada na nekom forumu procitala neki pozitivan komentar o istoj... Ili???
Ocito nisi procitala sve redom, a objektivni komentari ti nisu bili Trn u oku kao oni koji su te zasmetali.
Treba imati uvijek na umu da bilo o cemu da se diskutuje na forumu uvijek postoje razlicita misljenja pa tako i o dijaspori.
Nije dijaspora nikom trn u oku vjeruj mi.
Mislim da savko ima pravo glasati ,svi oni koji imaju BH drzavljanstvo,jer su oni dio nas ma gdje se nalazili.Ko meni garantuje da cu se ja uvijek zivjeti u BiH.mozda me zivot odvede u neku drugu zemlju,ali djab i dalje biti dio ove zemlje. Samo diajspora treba znati za koga glasti. Mislim da nisu bas dobro upozabti sa stanjem u zemlji.I nemogu biti jer dodju 20 dana ovdje u godini i to je to, a mi smo uglavnom cijelu godinu tu.
A to sto je dijaspora trn u oku. Zavisi sve od osobe do osobe. Znam raju koja prosto ne voli ljude koji dodju za novim autima od 60 000 eura i vozaju se po Sa dok mi vozimo auta koja duplo manje ksotaju.
Meni se prosla ljeto desila situacija kada je moj rodjak koji je rodjen u Njemackoj rekao mi da u Bosni nista ne valja,kako mi neznamo sta je marka odjece .On je jos mali,ali vecina mlajih tako razmislja.Tuzno ali istinito.
zrikavac48

#34 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by zrikavac48 »

mofo33 wrote:vidjela sam da postoje (slicne) teme oko glasanja dijaspore,problema oko prijave,itd.
nego bih ja voljela znati sta to tjera dijasporce glasati vladu u drzavi u kojoj ne zive (a mozda i nece)?
pa porazmisli koliko bi Bosanaca i Hercegovaca jedva docealo pozitivne promijene u domovinu i bez velike dileme se vratilo kuci.
pitt

#35 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by pitt »

u svakoj normalnoj zemlji, svaki gradjanin iste ima pravo da glasa bez obzuira gdje se nalazio.
aidaa_princess90

#36 Re: Zasto dijaspora glasa?

pitt wrote:u svakoj normalnoj zemlji, svaki gradjanin iste ima pravo da glasa bez obzuira gdje se nalazio.
ALI JEDNA JE PRAVA DOMOVINA
BOSNA I HERCEGOVINA...JEDNA JEDINA

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
pitt

#37 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by pitt »

I ? zar neko ovdje to porice?
aidaa_princess90

#38 Re: Zasto dijaspora glasa?

pitt wrote:I ? zar neko ovdje to porice?
ne naravno!!! :) :bih:
mofo33

#39 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by mofo33 »

ama, niko ne porice,
nego svi fino vani cekaju bolje dane :lol:
ahuseino

#40 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by ahuseino »

mofo33 wrote:ama, niko ne porice,
nego svi fino vani cekaju bolje dane :lol:

... i u medjuvremenu se naturalizuju... pa kad dodja 'bolja vremena' bice kasno.

Sunce tudjeg neba, ne chini proljece... i nikada ga nece chiniti :-)

'Ko rano rani i drugom jamu kopa, nenaspavani je fizicki radnik... i treba odmorit' na zelenijoj travi s druge strane grane...
Dwndler

#41 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by Dwndler »

Pa dobar dio odgovora zasto dijaspora glasa po mom ukusu dao ti je ZlajaBHF,ali evo da ga malo dopunim :-D
Jedan sam od onih koji imaju dvojno drzavljanstvo i jos se nisam morao odrec bosanskohercegovackog,a prosle godine sam uzeo i CIPS licnu kartu, tako da mogu glasat i u Danskoj i u BiH,a vec sam se i prijavio za lokalne izbore. Moja misao vodilja je da moj glas ipak nesto cini dole, jer sam citao da se banjalucki bosnjaci zale na dijasporu, koja ne glasa, jer u skupstini opstine nema ni jednog poslanika iz reda drugih naroda,pa ovi mogu i hoce da rade sta im je volja,a sve u biti demokratski i legalno:)
I mozda dodatak, da kad glasam i snalazim se u onim papirima formata A2 :-D , ne zovem nikoga dole da pitam koji su nasi i za koga glasati :P
Nemam se namjeru vracati, ali sama pomisao da cinjenica sto ja imam pravo glasa i koristim ga, dovodi do mucnine i stvara kiselinu u zeludcu kod ljudi koji zive u mom gradu, razvlaci moje usne u smijeh :D :D
Malo je razlika izmedju ljudi koji su otisli poslije rata, trbuhom za kruhom i ljudi koji su otjerani iz svojih gradova.
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
zambaklija

#42 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by zambaklija »

Dwndler wrote: Nemam se namjeru vracati, ali sama pomisao da cinjenica sto ja imam pravo glasa i koristim ga, dovodi do mucnine i stvara kiselinu u zeludcu kod ljudi koji zive u mom gradu, razvlaci moje usne u smijeh :D :D
Malo je razlika izmedju ljudi koji su otisli poslije rata, trbuhom za kruhom i ljudi koji su otjerani iz svojih gradova.

TOOOOoo,majstoreee,baš je tako i u mene ...da i ja malo njima razvlačim pamet :mrgreen:
Kada već pojedini ili svi bitni političari BH imaju i neko drugo državljanstvo,kada mogu da navijaju za tuđu reprezentaciju onda hoću i ja da glasam za njihov parlament...
ljubav_aha

#43 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by ljubav_aha »

Dwndler wrote: Nemam se namjeru vracati, ali sama pomisao da cinjenica sto ja imam pravo glasa i koristim ga, dovodi do mucnine i stvara kiselinu u zeludcu kod ljudi koji zive u mom gradu, razvlaci moje usne u smijeh :D :D
o kojim je razlikama rijec :?:
jefferson

#44 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by jefferson »

mofo33 wrote:vidjela sam da postoje (slicne) teme oko glasanja dijaspore,problema oko prijave,itd.
nego bih ja voljela znati sta to tjera dijasporce glasati vladu u drzavi u kojoj ne zive (a mozda i nece)?
Evo ja zivim u USA, ali niti sam trazio pasos niti ima zelenu kartu! I jesam li dijasporac ili sam tek otisao privremeno? Ne kontam samo kako vazda ovakve budalastine dodju kao neka vrsta top teme.
convict

#45 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by convict »

Ova mi diskusija lici na pitanje zasto se pas lize po jajima? Zato sto moze. Tako se i ovdje vecina odgovora onih koji glasaju svodi na to da to rade zato sto imaju pravo. Neki i zato sto zele "da se situacija popravi pa da se mogu vratiti."
Medjutim, mislim da i uz najbolje interesovanje za politiku neko ko ne zivi u BiH ne moze donijeti kvalitetan izbor cisto zbog limitiranosti informacija i nedostatka osjecaja (ne govorim o saosjecanju) za ovdasnje zivotne probleme - ceste, zdravstvo itd. itd.
mislim da bi trebalo ostaviti pravo glasa samo ljudima koji ovdje placaju porez, dakle gradjanima sa prebivalistem u BiH
omar little

#46 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by omar little »

convict wrote:Ova mi diskusija lici na pitanje zasto se pas lize po jajima? Zato sto moze. Tako se i ovdje vecina odgovora onih koji glasaju svodi na to da to rade zato sto imaju pravo. Neki i zato sto zele "da se situacija popravi pa da se mogu vratiti."
Medjutim, mislim da i uz najbolje interesovanje za politiku neko ko ne zivi u BiH ne moze donijeti kvalitetan izbor cisto zbog limitiranosti informacija i nedostatka osjecaja (ne govorim o saosjecanju) za ovdasnje zivotne probleme - ceste, zdravstvo itd. itd.
mislim da bi trebalo ostaviti pravo glasa samo ljudima koji ovdje placaju porez, dakle gradjanima sa prebivalistem u BiH
A sta cemo sa ljudima koji zive u BiH a ne placaju porez? Ili kriminalci i lopovi koji nezakonito sticu bogatstva a na njih ne placaju porez? Znaci jedan olos i kriminalac, samo zato sto zivi u BiH, vrijedi vise za BiH drustvo nego ja? A ja sam recimo pametna, obrazovana i postena ( u smislu da ne kradem :D - ovo objasnjavam da mi @pitt ne uleti sa komentarom o postenju :D ), zelim svojoj zemlji dobro i mislim svojom glavom ali s obzirom da zivim van zemlje ne zelis moj glas?
wels

#47 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by wels »

Ja mislim da dijaspori treba naplacivati glasacke listice
danas

#48 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by danas »

convict wrote: mislim da bi trebalo ostaviti pravo glasa samo ljudima koji ovdje placaju porez, dakle gradjanima sa prebivalistem u BiH
kao sto rekoh -- glasam iskljucivo da ovakvim delegatima idem na zivce :D :D :D
guardian

#49 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by guardian »

convict wrote:Ova mi diskusija lici na pitanje zasto se pas lize po jajima? Zato sto moze. Tako se i ovdje vecina odgovora onih koji glasaju svodi na to da to rade zato sto imaju pravo. Neki i zato sto zele "da se situacija popravi pa da se mogu vratiti."
Fakat ne bi valjalo da dijaspora pokvari kvalitetan izbor kojeg gradjani sa prebivalistem u BiH donose godinama...
ahuseino

#50 Re: Zasto dijaspora glasa?

Post by ahuseino »

Ja sam za to da dijaspora izabere specijalnog izaslanika u vladi i da to bude siva eminencija.

:evil: :evil:
Post Reply