zambaklija wrote:Glasamo iz nekog hebenog moralnog i "patriotskog" razloga i naravno uvjek za SDA (većina),haj znaj ga šo.
Pa samo vam i pise ta stranka na listicima.
zambaklija wrote:Glasamo iz nekog hebenog moralnog i "patriotskog" razloga i naravno uvjek za SDA (većina),haj znaj ga šo.
buraz prije nego sto opet napises DOKTOR Bisera Turkovic dat cu ti jedan primjer. Odi na stranicu ambasade BiH Washington, DC i pogledaj njenu biografiju. Skola na kojoj je ona "doktorirala" uopste nije accredited u Americi i samim tim nije nigdje priznata. Mene je to sokiralo jer je obrazovanje jedan od indikatora kvaliteta ljudi koji nas predstavljaju.ahuseino wrote:Ja licno ne glasam...
Nedavno je ovdje 'gostovala' nasa ambasadorka Dr. Bisera Turkovic i imala kao neki panel discussion sa 'nasim mladima'.
U glavnom zali se na nas u Americi da ne glasamo, i to kao posebno Bosnjaci / Muslimani.
Ne mislim da to ima veze sa cinjenicom da smo u USA, koliko s tim da nas je najvise u USA.
Vjerujem da su omjeri odaziva slicni po drugim zemljama u svijetu.
... a opet mozebit' evropska Dijaspora se osjeca vise vezanom s obzirom da imaju mogucnosti da idu cesce.
U svakom slucaju, ako smo nacisto o sopstvenoj buducnosti, i definitivno imamo namjeru 'vracat' se, 0onda i treba glasati.
Ako je cilj da se potpuno naturalizujemo u 'novoj domovini' onda mi nema poente glasati na BiH izborima.
Eto to je sve... ali nije... naravno da nije...
Nemam interesa promovirati doticnu 'doktoricu'. Nisam joj se mogao sjetiti imena, pa sam kao i ti otisao na njihov site, bez background check, samo kopirao njeno ime i TITULU.Sigma wrote:buraz prije nego sto opet napises DOKTOR Bisera Turkovic dat cu ti jedan primjer. Odi na stranicu ambasade BiH Washington, DC i pogledaj njenu biografiju. Skola na kojoj je ona "doktorirala" uopste nije accredited u Americi i samim tim nije nigdje priznata. Mene je to sokiralo jer je obrazovanje jedan od indikatora kvaliteta ljudi koji nas predstavljaju.ahuseino wrote:Ja licno ne glasam...
Nedavno je ovdje 'gostovala' nasa ambasadorka Dr. Bisera Turkovic i imala kao neki panel discussion sa 'nasim mladima'.
U glavnom zali se na nas u Americi da ne glasamo, i to kao posebno Bosnjaci / Muslimani.
Ne mislim da to ima veze sa cinjenicom da smo u USA, koliko s tim da nas je najvise u USA.
Vjerujem da su omjeri odaziva slicni po drugim zemljama u svijetu.
... a opet mozebit' evropska Dijaspora se osjeca vise vezanom s obzirom da imaju mogucnosti da idu cesce.
U svakom slucaju, ako smo nacisto o sopstvenoj buducnosti, i definitivno imamo namjeru 'vracat' se, 0onda i treba glasati.
Ako je cilj da se potpuno naturalizujemo u 'novoj domovini' onda mi nema poente glasati na BiH izborima.
Eto to je sve... ali nije... naravno da nije...
zato obavezno "zelene"?Minnela wrote:danas wrote:glasam iskljucivo iz jednog razloga -- da nerviram 'demokrate' sa ovog foruma kojima je najprece da dijaspori zabrane glasanje...
takodje![]()
i da,obavezno zelene
![]()
![]()
Mislim da savko ima pravo glasati ,svi oni koji imaju BH drzavljanstvo,jer su oni dio nas ma gdje se nalazili.Ko meni garantuje da cu se ja uvijek zivjeti u BiH.mozda me zivot odvede u neku drugu zemlju,ali djab i dalje biti dio ove zemlje. Samo diajspora treba znati za koga glasti. Mislim da nisu bas dobro upozabti sa stanjem u zemlji.I nemogu biti jer dodju 20 dana ovdje u godini i to je to, a mi smo uglavnom cijelu godinu tu.CLIO wrote:Ocito nisi procitala sve redom, a objektivni komentari ti nisu bili Trn u oku kao oni koji su te zasmetali.obala wrote:POTPISUJEM!!!! I zasto imam osjecaj da je dijaspora mnogima U BiH trn u oku??? Ne znam da li sam ikada na nekom forumu procitala neki pozitivan komentar o istoj... Ili???EI Presidente wrote:Zato sto sam Bosanac, bez obzira gdje zivim. Zato sto su mi u Bosni roditelji, buraz, rodjaci, prijatelji. Zato sto mi je stalo da demokratski proces u BIH zazivi 100%, i da zivot postane kvalitetniji. Zato sto sam bio tamo odrastao, prezivio rat, radio i doprinosio poslije rata. Zasto ne bih glasao, ako na to imam pravo? To gdje i kako zivim sada nema nikakve veze s mojim osjecajima, stavovima, i zeljama, kad je BIH u pitanju.
Treba imati uvijek na umu da bilo o cemu da se diskutuje na forumu uvijek postoje razlicita misljenja pa tako i o dijaspori.
Nije dijaspora nikom trn u oku vjeruj mi.
pa porazmisli koliko bi Bosanaca i Hercegovaca jedva docealo pozitivne promijene u domovinu i bez velike dileme se vratilo kuci.mofo33 wrote:vidjela sam da postoje (slicne) teme oko glasanja dijaspore,problema oko prijave,itd.
nego bih ja voljela znati sta to tjera dijasporce glasati vladu u drzavi u kojoj ne zive (a mozda i nece)?
ALI JEDNA JE PRAVA DOMOVINApitt wrote:u svakoj normalnoj zemlji, svaki gradjanin iste ima pravo da glasa bez obzuira gdje se nalazio.
ne naravno!!!pitt wrote:I ? zar neko ovdje to porice?
mofo33 wrote:ama, niko ne porice,
nego svi fino vani cekaju bolje dane
Dwndler wrote: Nemam se namjeru vracati, ali sama pomisao da cinjenica sto ja imam pravo glasa i koristim ga, dovodi do mucnine i stvara kiselinu u zeludcu kod ljudi koji zive u mom gradu, razvlaci moje usne u smijeh![]()
![]()
Malo je razlika izmedju ljudi koji su otisli poslije rata, trbuhom za kruhom i ljudi koji su otjerani iz svojih gradova.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
o kojim je razlikama rijecDwndler wrote: Nemam se namjeru vracati, ali sama pomisao da cinjenica sto ja imam pravo glasa i koristim ga, dovodi do mucnine i stvara kiselinu u zeludcu kod ljudi koji zive u mom gradu, razvlaci moje usne u smijeh![]()
![]()
Malo je razlika izmedju ljudi koji su otisli poslije rata, trbuhom za kruhom i ljudi koji su otjerani iz svojih gradova.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Evo ja zivim u USA, ali niti sam trazio pasos niti ima zelenu kartu! I jesam li dijasporac ili sam tek otisao privremeno? Ne kontam samo kako vazda ovakve budalastine dodju kao neka vrsta top teme.mofo33 wrote:vidjela sam da postoje (slicne) teme oko glasanja dijaspore,problema oko prijave,itd.
nego bih ja voljela znati sta to tjera dijasporce glasati vladu u drzavi u kojoj ne zive (a mozda i nece)?
A sta cemo sa ljudima koji zive u BiH a ne placaju porez? Ili kriminalci i lopovi koji nezakonito sticu bogatstva a na njih ne placaju porez? Znaci jedan olos i kriminalac, samo zato sto zivi u BiH, vrijedi vise za BiH drustvo nego ja? A ja sam recimo pametna, obrazovana i postena ( u smislu da ne krademconvict wrote:Ova mi diskusija lici na pitanje zasto se pas lize po jajima? Zato sto moze. Tako se i ovdje vecina odgovora onih koji glasaju svodi na to da to rade zato sto imaju pravo. Neki i zato sto zele "da se situacija popravi pa da se mogu vratiti."
Medjutim, mislim da i uz najbolje interesovanje za politiku neko ko ne zivi u BiH ne moze donijeti kvalitetan izbor cisto zbog limitiranosti informacija i nedostatka osjecaja (ne govorim o saosjecanju) za ovdasnje zivotne probleme - ceste, zdravstvo itd. itd.
mislim da bi trebalo ostaviti pravo glasa samo ljudima koji ovdje placaju porez, dakle gradjanima sa prebivalistem u BiH
kao sto rekoh -- glasam iskljucivo da ovakvim delegatima idem na zivceconvict wrote: mislim da bi trebalo ostaviti pravo glasa samo ljudima koji ovdje placaju porez, dakle gradjanima sa prebivalistem u BiH
Fakat ne bi valjalo da dijaspora pokvari kvalitetan izbor kojeg gradjani sa prebivalistem u BiH donose godinama...convict wrote:Ova mi diskusija lici na pitanje zasto se pas lize po jajima? Zato sto moze. Tako se i ovdje vecina odgovora onih koji glasaju svodi na to da to rade zato sto imaju pravo. Neki i zato sto zele "da se situacija popravi pa da se mogu vratiti."
Medjutim, mislim da i uz najbolje interesovanje za politiku neko ko ne zivi u BiH ne moze donijeti kvalitetan izbor cisto zbog limitiranosti informacija i nedostatka osjecaja (ne govorim o saosjecanju) za ovdasnje zivotne probleme - ceste, zdravstvo itd. itd.
mislim da bi trebalo ostaviti pravo glasa samo ljudima koji ovdje placaju porez, dakle gradjanima sa prebivalistem u BiH