Globalno zagrijavanje
Moderator: anex
-
Lesli Eldridž
#26 Re: Globalno zagrijavanje
Pa biljke koje su zelene preko noći uzimaju CO2, a ispuštaju kiseonik. Sve ima ravnotežu. Pa nekad je i Grenland bio zelen. Znači bilo je puno toplije nego danas. Stalne su oscilacije klime.
-
Kjajević Majko
#27 Re: Globalno zagrijavanje
Lesli Eldridž wrote:Pa biljke koje su zelene preko noći uzimaju CO2, a ispuštaju kiseonik. Sve ima ravnotežu. Pa nekad je i Grenland bio zelen. Znači bilo je puno toplije nego danas. Stalne su oscilacije klime.
Kjajević Majko wrote:Naravno da planeta ima svoje toplije i hladnije cikluse i da se jedan takav upravo odvija. I naravno da mi imamo utjecaja na to.
Eto vidiš. Valjda.Kjajević Majko wrote:Ništa nije vječno, sve je više CO2 a sve manje šuma.
-
Lesli Eldridž
#28 Re: Globalno zagrijavanje
A nekada nije bilo ljudske aktivnosti, jer nije bilo ni ljudi. Kako se onda klima mijenjala? Riječ je o astronomski sporim procesima koje sada ne mogu da objašnjavam. Treba uzeti u obzir sve astronomske parametre i može se sve objasniti. I kako to mi utičemo na klimu? Objasni mi molim te, kad je volumen i kličina onoga što se ispušta u atmosferu zanemariv. Uzmi ove podatke: debljina attmosfere je oko 50 km, pritisak se mijenja po exponencijalnom zakonu, a za Zemljin sferoid na moraš uzeti stvarni oblik (Besselov sferoid, već računaj sa kuglom sa srednjim polumjerom od cca 6370 km) Šta ćeš dobiti?Kjajević Majko wrote:Lesli Eldridž wrote:Pa biljke koje su zelene preko noći uzimaju CO2, a ispuštaju kiseonik. Sve ima ravnotežu. Pa nekad je i Grenland bio zelen. Znači bilo je puno toplije nego danas. Stalne su oscilacije klime.Kjajević Majko wrote:Naravno da planeta ima svoje toplije i hladnije cikluse i da se jedan takav upravo odvija. I naravno da mi imamo utjecaja na to.Eto vidiš. Valjda.Kjajević Majko wrote:Ništa nije vječno, sve je više CO2 a sve manje šuma.
- memlija
#29 Re: Globalno zagrijavanje
Lesli Eldridž wrote:A nekada nije bilo ljudske aktivnosti, jer nije bilo ni ljudi. Kako se onda klima mijenjala? Riječ je o astronomski sporim procesima koje sada ne mogu da objašnjavam. Treba uzeti u obzir sve astronomske parametre i može se sve objasniti. I kako to mi utičemo na klimu? Objasni mi molim te, kad je volumen i kličina onoga što se ispušta u atmosferu zanemariv. Uzmi ove podatke: debljina attmosfere je oko 50 km, pritisak se mijenja po exponencijalnom zakonu, a za Zemljin sferoid na moraš uzeti stvarni oblik (Besselov sferoid, već računaj sa kuglom sa srednjim polumjerom od cca 6370 km) Šta ćeš dobiti?Kjajević Majko wrote:Lesli Eldridž wrote:Pa biljke koje su zelene preko noći uzimaju CO2, a ispuštaju kiseonik. Sve ima ravnotežu. Pa nekad je i Grenland bio zelen. Znači bilo je puno toplije nego danas. Stalne su oscilacije klime.Kjajević Majko wrote:Naravno da planeta ima svoje toplije i hladnije cikluse i da se jedan takav upravo odvija. I naravno da mi imamo utjecaja na to.Eto vidiš. Valjda.Kjajević Majko wrote:Ništa nije vječno, sve je više CO2 a sve manje šuma.
Nindza, toplo ti preporučujem da pogledaš dokumentarac An Inconvenient Truth ---Al Gore....
-
Lesli Eldridž
#30 Re: Globalno zagrijavanje
Pa to ti je izdanak mainstream medija i globalnog matrixa, čuj al gore stručnjak za prirodne nauke, i klimatologiju...
Uzmi one ulazne podatke iz predhodnog posta i vidi šta ćeš dobiti. Ako to ne znaš nemoj ni komentirati. Ustvari zabrinuli se za klimu ljudi koji se baš ništa u prirodne nauke i tehniku ne razumiju, ali su nešto čuli o tome. Svi trube o tome, a ne znaju izračunati osnovne stvari. Znam da ćete me nadjačati jer ste glasniji i ima vas više zbog matrixa, zato ćao...
- memlija
#31 Re: Globalno zagrijavanje
Mrsko mi nešto računati
haj ti oca ti
uglavnom po ovome primjeru , a taj je da i u maju palim grijanje
ujutro i uveče mi se samo kaže da se nešto dešava i ne trebaju mi nikakve ljeve formule
da bi mi to dokazale
haj vozdra
uglavnom po ovome primjeru , a taj je da i u maju palim grijanje
haj vozdra
-
Lesli Eldridž
#32 Re: Globalno zagrijavanje
Evo sada zadnji put. Kako se vode evidencije i anali Sarajeva, a to je od postanka, zabilježeno je da nema mjeseca u godini da nije padao snijeg. I znaš li da se ranijih decenija sezona kupanja na Bentbaši otvarala oko 1. maja? Znači bilo je i toplijih ljeta, proljeća i dana nego sada. Neka neko ono izračuna i sam se uvjeri u to...memlija wrote:Mrsko mi nešto računatihaj ti oca ti
![]()
uglavnom po ovome primjeru , a taj je da i u maju palim grijanjeujutro i uveče mi se samo kaže da se nešto dešava i ne trebaju mi nikakve ljeve formule
da bi mi to dokazale
![]()
haj vozdra
-
Kjajević Majko
#33 Re: Globalno zagrijavanje
Nema se tu šta računati, teorija i praksa su 2 različite stvari. Prvo atmosfera nema debljinu 50 km, zapravo 70% mase atmosfere se nalazi u prvih 12 km. A krajnje granice dosežu i do 100 km (osjetno prilikom ulaskom šatlova). Atmosfera je razvučena i neravnomjerna.
Kolika je debljina na određenim mjestima na planeti? Zašto je negdje tanja? Zašto su negdje osjetne promjene zatopljenja više nego na drugim mjestima?
Mainstream mediji ne valjaju? Al Gore stručnjak? Al Gore u navedenom dokumentarcu samo prezentira podatke koje su različiti stručnjaci dobili iz različitih izvora. I pogodi svi su isti! Ne bi ti škodilo da pogledaš nešto drugo osim Belammyja koji je i sam govorio da, ako ne zaustavimo industrijalizaciju istopit ćemo polove i poplaviti.
Kolika je debljina na određenim mjestima na planeti? Zašto je negdje tanja? Zašto su negdje osjetne promjene zatopljenja više nego na drugim mjestima?
Mainstream mediji ne valjaju? Al Gore stručnjak? Al Gore u navedenom dokumentarcu samo prezentira podatke koje su različiti stručnjaci dobili iz različitih izvora. I pogodi svi su isti! Ne bi ti škodilo da pogledaš nešto drugo osim Belammyja koji je i sam govorio da, ako ne zaustavimo industrijalizaciju istopit ćemo polove i poplaviti.
-
Lesli Eldridž
#34 Re: Globalno zagrijavanje
Za prvu aproksimaciju uzmi 50 km, a za tačnije proračune kreni od zakona po kojem opada pritisak i idi na 1% od standardnog početnog pritiska na površini. A dovoljno je ići na 5% da bi proračun bio zadovoljavajući. I sve se slaže sa stvarnim stanjem, vjeruj mi. To je sve razvijeno još krajem 19. vijeka i statističkom terijom gasova i termodinamikom...Kjajević Majko wrote:Nema se tu šta računati, teorija i praksa su 2 različite stvari. Prvo atmosfera nema debljinu 50 km, zapravo 70% mase atmosfere se nalazi u prvih 12 km. A krajnje granice dosežu i do 100 km (osjetno prilikom ulaskom šatlova). Atmosfera je razvučena i neravnomjerna.
- memlija
#35 Re: Globalno zagrijavanje
Lesli Eldridž wrote:Za prvu aproksimaciju uzmi 50 km, a za tačnije proračune kreni od zakona po kojem opada pritisak i idi na 1% od standardnog početnog pritiska na površini. A dovoljno je ići na 5% da bi proračun bio zadovoljavajući. I sve se slaže sa stvarnim stanjem, vjeruj mi. To je sve razvijeno još krajem 19. vijeka i statističkom terijom gasova i termodinamikom...Kjajević Majko wrote:Nema se tu šta računati, teorija i praksa su 2 različite stvari. Prvo atmosfera nema debljinu 50 km, zapravo 70% mase atmosfere se nalazi u prvih 12 km. A krajnje granice dosežu i do 100 km (osjetno prilikom ulaskom šatlova). Atmosfera je razvučena i neravnomjerna.
Aha,dobro, u tebe, nije loše, kada, nemam pojma, čuuj, nisam, valja......upppssss
- tranquil
#36 Re: Globalno zagrijavanje
Sve koji su povjerovali raznim "istraživanjima" koja tvrde da je globalno otopljavanje mit želio bih da potsjetim na istraživanja rađena sredinom prošlog vijeka koja su tvrdila da pušenje cigareta nije štetno za zdravlje. Naravno, sponzori "istraživanja" bile su duhanske korporacije. A za dobar iznos, uvijek će se naći neki analitičar da stavi potpis na koju god tvrdnju.
Tako je i sada, velika lova sponzorira neka "istraživanja" koja nas trebaju ubijediti kako nas vlastite oči varaju i kako klima nije poremećena.
Tako je i sada, velika lova sponzorira neka "istraživanja" koja nas trebaju ubijediti kako nas vlastite oči varaju i kako klima nije poremećena.
- [Matrix]
#37 Re: Globalno zagrijavanje
znam da be offtopic,Ali bih molio aol neko ima knjigu "socijalna ekologija",Ivan cifric.hvala
- homo_sapiens
#38 Re: Globalno zagrijavanje
pdf http://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=872[Matrix] wrote:znam da be offtopic,Ali bih molio aol neko ima knjigu "socijalna ekologija",Ivan cifric.hvala
- Skyfox