grizly adamsShoshana wrote:New Brunswick... Jedina bilingualna provincija u Kanadi. Hocu da zivim blizu okeana (doduse ima i Quebec izlaz na okean, al' oko Gaspea pingvini zimi padaju od hipotermijeBosanac sa dna kace wrote:shoshana a dje je taj NB?), nije tako hladno, nema velegradova, nekretnine su smijesno jeftine, a narod jako prijazan
Zivot na selu :)
Moderator: anex
- pitt
-
Shoshana
Tisu ba, vidi sta ti dises...dobro nisi mutirao do sadpitt wrote:grizly adamsShoshana wrote:New Brunswick... Jedina bilingualna provincija u Kanadi. Hocu da zivim blizu okeana (doduse ima i Quebec izlaz na okean, al' oko Gaspea pingvini zimi padaju od hipotermijeBosanac sa dna kace wrote:shoshana a dje je taj NB?), nije tako hladno, nema velegradova, nekretnine su smijesno jeftine, a narod jako prijazan
:D
http://www.thepittsburghchannel.com/hea ... etail.html
- zena21
mene vala taj seoski zivot i ne privlaci bas
mislim, mozda bi mogla u kakvo mirnije mjesto, bez gradske vreve i guzve, ali bez tog ustajanja u 4 i bez krava i ovaca...
mozda kakva kucica, mala basta... ali da mi je blizu kakav grad kad se pozelim malo proskitati
mislim, mozda bi mogla u kakvo mirnije mjesto, bez gradske vreve i guzve, ali bez tog ustajanja u 4 i bez krava i ovaca...
mozda kakva kucica, mala basta... ali da mi je blizu kakav grad kad se pozelim malo proskitati
-
tempora
Ja se evo iz petinih zila trudim da se preselim na periferiju grada ili u neko selo.Ubi me beton.U Sarajevu sam imala prednost da zivim nedaleko od centra grada ali ipak u zelenilu i bastama.I naravno da se covjek navikne na sve promjene, ali zivjeti u stanu bila je u pocetku prava patnja.Pogotovo kada je rijec o holandskim stanovima od sperploce gdje tacno znas kakvu ti probavu komsinica ima i koliko dugo ostaje u toaletu te da li se pere ili brise.
Sobzirom da imam malo dijete, jos veci razlog da sto prije odem iz grada,pa tako kafane, restorane, teatar, koncertne dvorane i buku zamjenim igralistima, zelenilom i malo vecim prostorom nego sto mi je bio potreban kao jednom samcu.Ako se pozelim gradskih ulica, sjednem u auto/voz/metro i eto me.
Eh sad, holandska sela su ipak drukcija od nasih, a pogotovo sto se prirode tice.Nisam sigurna ( iako imam tu izromantiziranu viziju) da bih mogla "upravljati" nekakvom farmicom, jer kako gledam te neke emisije, ipak je to izuzetno tezak i mukotrpan posao koji iziskuje 24 satni angazman.
Eh sad, holandska sela su ipak drukcija od nasih, a pogotovo sto se prirode tice.Nisam sigurna ( iako imam tu izromantiziranu viziju) da bih mogla "upravljati" nekakvom farmicom, jer kako gledam te neke emisije, ipak je to izuzetno tezak i mukotrpan posao koji iziskuje 24 satni angazman.
-
rikardoreis
Imam tu sreću da živim na selu, dovoljno blizu grada i toliko daleko da sam mojoj dragoj @lady m. morao objasnjavati kako će se vratiti kad me je vozila doma
sreća joj pa postoji infrastruktura u vidu ulične rasvjete
a i dovitljivi opštinari su se dosjetili da prošire usku lokalnu cestu tako što su po sredini asfalta stavili onu crtu (uglavnom punu
) i tako,na jednostavan i štedljiv nacin, oformili dvije trake, dajuci nam iluziju da imamo svoju dionicu auto puta Karlovac – Zagreb...
Nemam nikakve živine osim onog cuke Šare sto mu jednom napisah odu tamo na ljubimcima...svježe, zdravo mlijeko, sir, kajmak i mesni proizvodi se nabave u komšiluku, nešto se kupi, nešto, po dobrom starom, seosko-komšijsko-rodbinskom odnosu i pokloni
(zauzvrat se odužim ljeti pomažući u kupljenju sijena, al' i to zna biti zanimljivije od gradskih podnevnih kafica, naročito ako se iskupi dobra ekipa
).
Imam nešto bašte, al' to nije problem, nema većeg umora, jer radimo samo za svoje potrebe...Domaći krompir i ostalo povrće, voće da ne govorim, imam dovoljno svega sto uspijeva u Hercegovini...moje je samo da se popnem na drvo ili ga protresem
...Dakle, znam šta jedem i kakvu hranu jedem...
Ima vodovod, mada tu vodu ne koristimo za piće, nego onu zdravu kišnicu iz čatrnje. Ne, ne zafaćamo je kantom, neg' ima hidrofon
Struje, naravno, ima, tamo negdje s kraja 60-tih. Kažu da je ubrzo nakon toga jedan čovjek kupio gramofon i naveče bi se kod njega na sijelu iskupilo pola sela da sluša ploče. On bi tada napravio važni pokret rukom dozivajući hanumu: „Ženo, de navij Toma Đonsa“
Da se vratim temi...ne znam, rodio sam se i odrastao u jednom velikom gradu (za balkanske uslove) al' ne bih rado živio u gradu, ne odgovara mi sav taj beton, to gradsko sivilo i skučenost...
Zato volim naše živopisne, bosanske gradiće ukliještene u kotlinama, za razliku od betonskih džungli tipa Zagreb, Beograd, Sarajevo (da se ne uvrijede Sarajlije)...
Jedina prednost je radi izlazaka, al' nije ni to nikad problem, ima auto, a ima i praznih stanova od rodbine koji su povjereni na čuvanje
, pa se i kakva piletina u neka doba može privesti
a i slabo kulturnih dešavanja, pa nemam za čim mnogo žaliti, uglavnom su nekulturna dešavanja...
S druge strane ogromna je prednost imati svoje dvorište iliti ga avliju i prekrasan pogled na šumu koja me okružuje...jedina mana je što je Hercegovina bosanska Anadolija, pa nema žive vode, potoka, ničeg do Neretve koja je 4 km (i par pfeninga
) daleko...
A, brate, i The Doors-i mnogo bolje zvuče u prirodi
i niko se ne žali kad ih pojačam do daske
Čim mi nizina dosadi, prohodam na brdo ili planinu i odozgo pljucnem na mravinjak
na sve brige i nevolje koje donosi...planinari znaju kakav je to moćan osjećaj, kad sve, na onoj visini i ljepoti, postane nevažno...
Dakle, moja kućica, moja slobodica...

Nemam nikakve živine osim onog cuke Šare sto mu jednom napisah odu tamo na ljubimcima...svježe, zdravo mlijeko, sir, kajmak i mesni proizvodi se nabave u komšiluku, nešto se kupi, nešto, po dobrom starom, seosko-komšijsko-rodbinskom odnosu i pokloni
Imam nešto bašte, al' to nije problem, nema većeg umora, jer radimo samo za svoje potrebe...Domaći krompir i ostalo povrće, voće da ne govorim, imam dovoljno svega sto uspijeva u Hercegovini...moje je samo da se popnem na drvo ili ga protresem
Ima vodovod, mada tu vodu ne koristimo za piće, nego onu zdravu kišnicu iz čatrnje. Ne, ne zafaćamo je kantom, neg' ima hidrofon
Struje, naravno, ima, tamo negdje s kraja 60-tih. Kažu da je ubrzo nakon toga jedan čovjek kupio gramofon i naveče bi se kod njega na sijelu iskupilo pola sela da sluša ploče. On bi tada napravio važni pokret rukom dozivajući hanumu: „Ženo, de navij Toma Đonsa“
Da se vratim temi...ne znam, rodio sam se i odrastao u jednom velikom gradu (za balkanske uslove) al' ne bih rado živio u gradu, ne odgovara mi sav taj beton, to gradsko sivilo i skučenost...
Zato volim naše živopisne, bosanske gradiće ukliještene u kotlinama, za razliku od betonskih džungli tipa Zagreb, Beograd, Sarajevo (da se ne uvrijede Sarajlije)...
Jedina prednost je radi izlazaka, al' nije ni to nikad problem, ima auto, a ima i praznih stanova od rodbine koji su povjereni na čuvanje
S druge strane ogromna je prednost imati svoje dvorište iliti ga avliju i prekrasan pogled na šumu koja me okružuje...jedina mana je što je Hercegovina bosanska Anadolija, pa nema žive vode, potoka, ničeg do Neretve koja je 4 km (i par pfeninga
A, brate, i The Doors-i mnogo bolje zvuče u prirodi
Čim mi nizina dosadi, prohodam na brdo ili planinu i odozgo pljucnem na mravinjak
Dakle, moja kućica, moja slobodica...
-
FFK as Lucy01
Rodjena u gradu, prezirala ga od rodjenja (ne rodni grad, nego grad uopste i gradsku atmosferu).
Kad sam dosla u US, zivjela sam u gradu 5 godina (10 min. od posla u down town-u). Napade dobijala od buke, smrada izduvnih gasova, policijskih i ambulantnih sirena, kriminala...
Konacno nam se prije nekoliko godina pruzila prilika da kupimo kucu na periferiji grada (37km od centra) i sada sam u raju. Jest da moram zrtvovati zivce svaki dan, probijajuci se kroz saobracaj, ali vrijedi...
U Americi je sto se tice infrastrukture svejedno gdje zivite: u selu ili gradu jer i u jednom i u drugom imate sve pogodnosti...s tim da ste u gradu u centru zbivanja restorana, muzeja, muzickih dogadjaja ali i veceg kriminala.....a u selu cistog vazduha, mira i mnogo vece slobode zivljenja (da ne spominjem prostor, zivotinje...).
Kad sam dosla u US, zivjela sam u gradu 5 godina (10 min. od posla u down town-u). Napade dobijala od buke, smrada izduvnih gasova, policijskih i ambulantnih sirena, kriminala...
Konacno nam se prije nekoliko godina pruzila prilika da kupimo kucu na periferiji grada (37km od centra) i sada sam u raju. Jest da moram zrtvovati zivce svaki dan, probijajuci se kroz saobracaj, ali vrijedi...
U Americi je sto se tice infrastrukture svejedno gdje zivite: u selu ili gradu jer i u jednom i u drugom imate sve pogodnosti...s tim da ste u gradu u centru zbivanja restorana, muzeja, muzickih dogadjaja ali i veceg kriminala.....a u selu cistog vazduha, mira i mnogo vece slobode zivljenja (da ne spominjem prostor, zivotinje...).
- Tesssa
Sve je to divno, i u neku ruku vam zavidim (pogotovo kad je glasno pustanje Doors-a u pitanju
), ali ja jednostavno (a to je vjerovatno do godina) nisam seoski tip. Imam vikendicu u Hercegovini, u selu, tamo mi je super dva dana, poslije toga mi je dosadno za poluditi
Jednog dana, kad budem vodila mirniji zivot, mozda, ali i tada uvijek biram neku morsku verziju
Jednog dana, kad budem vodila mirniji zivot, mozda, ali i tada uvijek biram neku morsku verziju
-
rikardoreis
Bumbar wrote:@riki...primas li postanare???
ne baš...bojim se da ima mjesta još samo za jednu ženu
-
mamica papucarka
rikardoreis wrote:Imam tu sreću da živim na selu, dovoljno blizu grada i toliko daleko da sam mojoj dragoj @lady m. morao objasnjavati kako će se vratiti kad me je vozila doma![]()
sreća joj pa postoji infrastruktura u vidu ulične rasvjete
a i dovitljivi opštinari su se dosjetili da prošire usku lokalnu cestu tako što su po sredini asfalta stavili onu crtu (uglavnom punu
) i tako,na jednostavan i štedljiv nacin, oformili dvije trake, dajuci nam iluziju da imamo svoju dionicu auto puta Karlovac – Zagreb...
![]()
![]()
Nemam nikakve živine osim onog cuke Šare sto mu jednom napisah odu tamo na ljubimcima...svježe, zdravo mlijeko, sir, kajmak i mesni proizvodi se nabave u komšiluku, nešto se kupi, nešto, po dobrom starom, seosko-komšijsko-rodbinskom odnosu i pokloni(zauzvrat se odužim ljeti pomažući u kupljenju sijena, al' i to zna biti zanimljivije od gradskih podnevnih kafica, naročito ako se iskupi dobra ekipa
).
Imam nešto bašte, al' to nije problem, nema većeg umora, jer radimo samo za svoje potrebe...Domaći krompir i ostalo povrće, voće da ne govorim, imam dovoljno svega sto uspijeva u Hercegovini...moje je samo da se popnem na drvo ili ga protresem...Dakle, znam šta jedem i kakvu hranu jedem...
Ima vodovod, mada tu vodu ne koristimo za piće, nego onu zdravu kišnicu iz čatrnje. Ne, ne zafaćamo je kantom, neg' ima hidrofon![]()
Struje, naravno, ima, tamo negdje s kraja 60-tih. Kažu da je ubrzo nakon toga jedan čovjek kupio gramofon i naveče bi se kod njega na sijelu iskupilo pola sela da sluša ploče. On bi tada napravio važni pokret rukom dozivajući hanumu: „Ženo, de navij Toma Đonsa“![]()
Jedina prednost je radi izlazaka, al' nije ni to nikad problem, ima auto, a ima i praznih stanova od rodbine koji su povjereni na čuvanje, pa se i kakva piletina u neka doba može privesti
a i slabo kulturnih dešavanja, pa nemam za čim mnogo žaliti, uglavnom su nekulturna dešavanja...
S druge strane ogromna je prednost imati svoje dvorište iliti ga avliju i prekrasan pogled na šumu koja me okružuje...jedina mana je što je Hercegovina bosanska Anadolija, pa nema žive vode, potoka, ničeg do Neretve koja je 4 km (i par pfeninga) daleko...
A, brate, i The Doors-i mnogo bolje zvuče u prirodi![]()
i niko se ne žali kad ih pojačam do daske
![]()
Čim mi nizina dosadi, prohodam na brdo ili planinu i odozgo pljucnem na mravinjakna sve brige i nevolje koje donosi...planinari znaju kakav je to moćan osjećaj, kad sve, na onoj visini i ljepoti, postane nevažno...
Dakle, moja kućica, moja slobodica...![]()
vrist
al da znas da si to super opisao. Imam sliku tvog raja u glavi
dok sam zivjela u ovom austrijskom selu, izajdem prosetat sa bebicom, kad odjednom pored sumske ceste stoji srndac
- lys
Zivjela sam u jednom selu na jugu Francuske skoro 2 godine... (prvi komsija na po dana hoda, polja suncokreta, soje i kukuruza oko mene...) Tada sam odlucila da cim budem u stanju odlucivati o svom zivotu, necu silaziti sa asfalta, ni pod razno... i vec 10 godina zivim u milionskim gradovima. 
-
rikardoreis
to je vec robinzonijadalys wrote:Zivjela sam u jednom selu na jugu Francuske skoro 2 godine... (prvi komsija na po dana hoda, polja suncokreta, soje i kukuruza oko mene...) Tada sam odlucila da cim budem u stanju odlucivati o svom zivotu, necu silaziti sa asfalta, ni pod razno... i vec 10 godina zivim u milionskim gradovima.
-
rikardoreis
mamica papucarka wrote:
vrist![]()
![]()
![]()
al da znas da si to super opisao. Imam sliku tvog raja u glavi![]()
dok sam zivjela u ovom austrijskom selu, izajdem prosetat sa bebicom, kad odjednom pored sumske ceste stoji srndac
Jasno sam ti to dočar'o ko Lav Nikolajevič Jasnu Poljanu
Ne'š vjerovat, nedavno smo, prijatelj i ja, vraćajući se kući naveče, morali preko „pješačkog“ propustiti velikog vepra (valjda ženku) i troje malih veprića..da ih vidiš, mirno i dostojanstveno, u koloni po jedan, pregaziše asfalt i odoše u legendu
-
sulesavic
Ovakvi podaci se u najstro¾ijoj tajnosti èuvaju...Shoshana wrote:New Brunswick... Jedina bilingualna provincija u Kanadi. Hocu da zivim blizu okeana (doduse ima i Quebec izlaz na okean, al' oko Gaspea pingvini zimi padaju od hipotermijeBosanac sa dna kace wrote:shoshana a dje je taj NB?), nije tako hladno, nema velegradova, nekretnine su smijesno jeftine, a narod jako prijazan
-
mamica papucarka
bas me interesuje koliko je m2 u Americi??? Dobro, znam nije svugdje isto, ali me interesuje je li skuplje nego u Evropi???
-
rikardoreis
Ko da gledam, Shoshana ce tu osnovati lokalni hokejaski klubsulesavic wrote:Ovakvi podaci se u najstrožijoj tajnosti čuvaju...Shoshana wrote:New Brunswick... Jedina bilingualna provincija u Kanadi. Hocu da zivim blizu okeana (doduse ima i Quebec izlaz na okean, al' oko Gaspea pingvini zimi padaju od hipotermijeBosanac sa dna kace wrote:shoshana a dje je taj NB?), nije tako hladno, nema velegradova, nekretnine su smijesno jeftine, a narod jako prijazan
Kupit ce par mladih igraca sa istoka Evrope, rodjacko-udadbenim vezama Erica Lindrosa
-
FFK as Lucy01
mamica papucarka wrote:bas me interesuje koliko je m2 u Americi??? Dobro, znam nije svugdje isto, ali me interesuje je li skuplje nego u Evropi???
Neki veliki Americki gradovi imaju nevjerovatno skup real estate, obicno zato sto je prenaseljeno, dok je negdje skupo iz samo njima znanih razloga.
Nista ne kupujes po metru kvadratnom
Cijena kuca (od najlosije u losem dijelu grada do najbolje u elitnom dijelu grada) sa nesto zemlje se generalno krece od $100,000 do nekoliko miliona..
Stanovi se ovde kupuju obicno kao investicija (kupis stan, pa ubires rentu) osim ako nisu u nekoj zgradi usred centra sa svim dzidzama, klubovima, servisima za ovo i ono.....sto uglavnom kupuju single people i mladi parovi bez djece (ali oni koji imaju novac; takvi stanovi idu od $300,000 do 2-3 milona za Penthouse).
-
FFK as Lucy01
Trudim se care iz petnih zila....to je jedan od razloga zasto dolazim na forum, ali nekada jednostavno slijedim misao koju hocu da izrazim i onda pocnem da ubacujem rijeci kojh se prvo sjetim, a da ne zaboravim sta hocu da kazem...jOFLA wrote:Nadamo se you won't forget Bosnian jezik odnosno terms as nekretnine, samci, autoput. Remember Bosnia, sometimes...FFK as Lucy01 wrote:Neki veliki Americki gradovi imaju nevjerovatno skup real estate, obicno zato sto je prenaseljeno, dok je negdje skupo iz samo njima znanih razloga.
Nista ne kupujes po metru kvadratnomjer se ovde ne koristi metricki sistem i kucu ili zemlju ne prodaje povrsina, vec lokacija, pa tako za mali komadic zemlje i skromnu kucu u nekom elitnom dijelu grada obicno moras platiti 3, 4 a nekada i desetak puta vise. Lokacija za sobom obicno povlaci i dobre skole, veoma nisku stopu kriminala, pristup nekom glavnom highway-u, dobar izbor prodavnica, restorana, i ostalih sadrzaja...
Cijena kuca (od najlosije u losem dijelu grada do najbolje u elitnom dijelu grada) sa nesto zemlje se generalno krece od $100,000 do nekoliko miliona..
Stanovi se ovde kupuju obicno kao investicija (kupis stan, pa ubires rentu) osim ako nisu u nekoj zgradi usred centra sa svim dzidzama, klubovima, servisima za ovo i ono.....sto uglavnom kupuju single people i mladi parovi bez djece (ali oni koji imaju novac; takvi stanovi idu od $300,000 do 2-3 milona za Penthouse).
Halal'te ljudi