Zivot na selu :)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
pitt

Post by pitt »

Shoshana wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:shoshana a dje je taj NB?
New Brunswick... Jedina bilingualna provincija u Kanadi. Hocu da zivim blizu okeana (doduse ima i Quebec izlaz na okean, al' oko Gaspea pingvini zimi padaju od hipotermije :oops: ), nije tako hladno, nema velegradova, nekretnine su smijesno jeftine, a narod jako prijazan :)
grizly adams :D:D
Shoshana

Post by Shoshana »

pitt wrote:
Shoshana wrote:
New Brunswick... Jedina bilingualna provincija u Kanadi. Hocu da zivim blizu okeana (doduse ima i Quebec izlaz na okean, al' oko Gaspea pingvini zimi padaju od hipotermije :oops: ), nije tako hladno, nema velegradova, nekretnine su smijesno jeftine, a narod jako prijazan :)
grizly adams :D:D
Tisu ba, vidi sta ti dises...dobro nisi mutirao do sad :D
http://www.thepittsburghchannel.com/hea ... etail.html
pitt

Post by pitt »

ko kaze da nisam :D:D:D
Shoshana

Post by Shoshana »

pitt wrote:ko kaze da nisam :D:D:D
bojim se pitati koji ekstremiteti su podlegli mutaciji :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

Shoshana wrote:
pitt wrote:ko kaze da nisam :D:D:D
bojim se pitati koji ekstremiteti su podlegli mutaciji :lol: :lol:
najistureniji dio tijela naravno.....surla :D:D:D:D
zena21

Post by zena21 »

mene vala taj seoski zivot i ne privlaci bas :roll:

mislim, mozda bi mogla u kakvo mirnije mjesto, bez gradske vreve i guzve, ali bez tog ustajanja u 4 i bez krava i ovaca...

mozda kakva kucica, mala basta... ali da mi je blizu kakav grad kad se pozelim malo proskitati :D
encian

Post by encian »

sjetih se moje prijateljice. vozi se ona sa svojima pored nekakve farme i u neka doba, u razgovoru o prirodi, kaze:"aha, vidi kako i ova balega fino mirise". :lol:
tempora

Post by tempora »

Ja se evo iz petinih zila trudim da se preselim na periferiju grada ili u neko selo.Ubi me beton.U Sarajevu sam imala prednost da zivim nedaleko od centra grada ali ipak u zelenilu i bastama.I naravno da se covjek navikne na sve promjene, ali zivjeti u stanu bila je u pocetku prava patnja.Pogotovo kada je rijec o holandskim stanovima od sperploce gdje tacno znas kakvu ti probavu komsinica ima i koliko dugo ostaje u toaletu te da li se pere ili brise. :roll: Sobzirom da imam malo dijete, jos veci razlog da sto prije odem iz grada,pa tako kafane, restorane, teatar, koncertne dvorane i buku zamjenim igralistima, zelenilom i malo vecim prostorom nego sto mi je bio potreban kao jednom samcu.Ako se pozelim gradskih ulica, sjednem u auto/voz/metro i eto me.

Eh sad, holandska sela su ipak drukcija od nasih, a pogotovo sto se prirode tice.Nisam sigurna ( iako imam tu izromantiziranu viziju) da bih mogla "upravljati" nekakvom farmicom, jer kako gledam te neke emisije, ipak je to izuzetno tezak i mukotrpan posao koji iziskuje 24 satni angazman. :roll:
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Imam tu sreću da živim na selu, dovoljno blizu grada i toliko daleko da sam mojoj dragoj @lady m. morao objasnjavati kako će se vratiti kad me je vozila doma :P :D sreća joj pa postoji infrastruktura u vidu ulične rasvjete :D a i dovitljivi opštinari su se dosjetili da prošire usku lokalnu cestu tako što su po sredini asfalta stavili onu crtu (uglavnom punu :D ) i tako,na jednostavan i štedljiv nacin, oformili dvije trake, dajuci nam iluziju da imamo svoju dionicu auto puta Karlovac – Zagreb... :D :D

Nemam nikakve živine osim onog cuke Šare sto mu jednom napisah odu tamo na ljubimcima...svježe, zdravo mlijeko, sir, kajmak i mesni proizvodi se nabave u komšiluku, nešto se kupi, nešto, po dobrom starom, seosko-komšijsko-rodbinskom odnosu i pokloni :) (zauzvrat se odužim ljeti pomažući u kupljenju sijena, al' i to zna biti zanimljivije od gradskih podnevnih kafica, naročito ako se iskupi dobra ekipa :D ).

Imam nešto bašte, al' to nije problem, nema većeg umora, jer radimo samo za svoje potrebe...Domaći krompir i ostalo povrće, voće da ne govorim, imam dovoljno svega sto uspijeva u Hercegovini...moje je samo da se popnem na drvo ili ga protresem :D ...Dakle, znam šta jedem i kakvu hranu jedem...
Ima vodovod, mada tu vodu ne koristimo za piće, nego onu zdravu kišnicu iz čatrnje. Ne, ne zafaćamo je kantom, neg' ima hidrofon :D
Struje, naravno, ima, tamo negdje s kraja 60-tih. Kažu da je ubrzo nakon toga jedan čovjek kupio gramofon i naveče bi se kod njega na sijelu iskupilo pola sela da sluša ploče. On bi tada napravio važni pokret rukom dozivajući hanumu: „Ženo, de navij Toma Đonsa“ :D

Da se vratim temi...ne znam, rodio sam se i odrastao u jednom velikom gradu (za balkanske uslove) al' ne bih rado živio u gradu, ne odgovara mi sav taj beton, to gradsko sivilo i skučenost...
Zato volim naše živopisne, bosanske gradiće ukliještene u kotlinama, za razliku od betonskih džungli tipa Zagreb, Beograd, Sarajevo (da se ne uvrijede Sarajlije)...
Jedina prednost je radi izlazaka, al' nije ni to nikad problem, ima auto, a ima i praznih stanova od rodbine koji su povjereni na čuvanje :D , pa se i kakva piletina u neka doba može privesti :D a i slabo kulturnih dešavanja, pa nemam za čim mnogo žaliti, uglavnom su nekulturna dešavanja...

S druge strane ogromna je prednost imati svoje dvorište iliti ga avliju i prekrasan pogled na šumu koja me okružuje...jedina mana je što je Hercegovina bosanska Anadolija, pa nema žive vode, potoka, ničeg do Neretve koja je 4 km (i par pfeninga :D ) daleko...
A, brate, i The Doors-i mnogo bolje zvuče u prirodi :oops: :D i niko se ne žali kad ih pojačam do daske :oops:
Čim mi nizina dosadi, prohodam na brdo ili planinu i odozgo pljucnem na mravinjak :D na sve brige i nevolje koje donosi...planinari znaju kakav je to moćan osjećaj, kad sve, na onoj visini i ljepoti, postane nevažno...

Dakle, moja kućica, moja slobodica... :) :)
Bumbar

Post by Bumbar »

@riki...primas li postanare???
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Rodjena u gradu, prezirala ga od rodjenja (ne rodni grad, nego grad uopste i gradsku atmosferu).

Kad sam dosla u US, zivjela sam u gradu 5 godina (10 min. od posla u down town-u). Napade dobijala od buke, smrada izduvnih gasova, policijskih i ambulantnih sirena, kriminala...

Konacno nam se prije nekoliko godina pruzila prilika da kupimo kucu na periferiji grada (37km od centra) i sada sam u raju. Jest da moram zrtvovati zivce svaki dan, probijajuci se kroz saobracaj, ali vrijedi...
U Americi je sto se tice infrastrukture svejedno gdje zivite: u selu ili gradu jer i u jednom i u drugom imate sve pogodnosti...s tim da ste u gradu u centru zbivanja restorana, muzeja, muzickih dogadjaja ali i veceg kriminala.....a u selu cistog vazduha, mira i mnogo vece slobode zivljenja (da ne spominjem prostor, zivotinje...).
Tesssa

Post by Tesssa »

Sve je to divno, i u neku ruku vam zavidim (pogotovo kad je glasno pustanje Doors-a u pitanju :D :D :D ), ali ja jednostavno (a to je vjerovatno do godina) nisam seoski tip. Imam vikendicu u Hercegovini, u selu, tamo mi je super dva dana, poslije toga mi je dosadno za poluditi :D

Jednog dana, kad budem vodila mirniji zivot, mozda, ali i tada uvijek biram neku morsku verziju :D
tech10

Post by tech10 »

Men'secini da neke forumasice zamisljaju da ce tamo sresti nekog kuratog vrtlara. Jedna je Lady Chatterley :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Bumbar wrote:@riki...primas li postanare???

ne baš...bojim se da ima mjesta još samo za jednu ženu :D drugog sistema :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

rikardoreis wrote:Imam tu sreću da živim na selu, dovoljno blizu grada i toliko daleko da sam mojoj dragoj @lady m. morao objasnjavati kako će se vratiti kad me je vozila doma :P :D sreća joj pa postoji infrastruktura u vidu ulične rasvjete :D a i dovitljivi opštinari su se dosjetili da prošire usku lokalnu cestu tako što su po sredini asfalta stavili onu crtu (uglavnom punu :D ) i tako,na jednostavan i štedljiv nacin, oformili dvije trake, dajuci nam iluziju da imamo svoju dionicu auto puta Karlovac – Zagreb... :D :D

Nemam nikakve živine osim onog cuke Šare sto mu jednom napisah odu tamo na ljubimcima...svježe, zdravo mlijeko, sir, kajmak i mesni proizvodi se nabave u komšiluku, nešto se kupi, nešto, po dobrom starom, seosko-komšijsko-rodbinskom odnosu i pokloni :) (zauzvrat se odužim ljeti pomažući u kupljenju sijena, al' i to zna biti zanimljivije od gradskih podnevnih kafica, naročito ako se iskupi dobra ekipa :D ).

Imam nešto bašte, al' to nije problem, nema većeg umora, jer radimo samo za svoje potrebe...Domaći krompir i ostalo povrće, voće da ne govorim, imam dovoljno svega sto uspijeva u Hercegovini...moje je samo da se popnem na drvo ili ga protresem :D ...Dakle, znam šta jedem i kakvu hranu jedem...
Ima vodovod, mada tu vodu ne koristimo za piće, nego onu zdravu kišnicu iz čatrnje. Ne, ne zafaćamo je kantom, neg' ima hidrofon :D
Struje, naravno, ima, tamo negdje s kraja 60-tih. Kažu da je ubrzo nakon toga jedan čovjek kupio gramofon i naveče bi se kod njega na sijelu iskupilo pola sela da sluša ploče. On bi tada napravio važni pokret rukom dozivajući hanumu: „Ženo, de navij Toma Đonsa“ :D
Da se vratim temi...ne znam, rodio sam se i odrastao u jednom velikom gradu (za balkanske uslove) al' ne bih rado živio u gradu, ne odgovara mi sav taj beton, to gradsko sivilo i skučenost...
Zato volim naše živopisne, bosanske gradiće ukliještene u kotlinama, za razliku od betonskih džungli tipa Zagreb, Beograd, Sarajevo (da se ne uvrijede Sarajlije)...
Jedina prednost je radi izlazaka, al' nije ni to nikad problem, ima auto, a ima i praznih stanova od rodbine koji su povjereni na čuvanje :D , pa se i kakva piletina u neka doba može privesti :D a i slabo kulturnih dešavanja, pa nemam za čim mnogo žaliti, uglavnom su nekulturna dešavanja...

S druge strane ogromna je prednost imati svoje dvorište iliti ga avliju i prekrasan pogled na šumu koja me okružuje...jedina mana je što je Hercegovina bosanska Anadolija, pa nema žive vode, potoka, ničeg do Neretve koja je 4 km (i par pfeninga :D ) daleko...
A, brate, i The Doors-i mnogo bolje zvuče u prirodi :oops: :D i niko se ne žali kad ih pojačam do daske :oops:
Čim mi nizina dosadi, prohodam na brdo ili planinu i odozgo pljucnem na mravinjak :D na sve brige i nevolje koje donosi...planinari znaju kakav je to moćan osjećaj, kad sve, na onoj visini i ljepoti, postane nevažno...

Dakle, moja kućica, moja slobodica... :) :)

vrist :lol: :lol: :lol:
al da znas da si to super opisao. Imam sliku tvog raja u glavi :)

dok sam zivjela u ovom austrijskom selu, izajdem prosetat sa bebicom, kad odjednom pored sumske ceste stoji srndac :-D
lys

Post by lys »

Zivjela sam u jednom selu na jugu Francuske skoro 2 godine... (prvi komsija na po dana hoda, polja suncokreta, soje i kukuruza oko mene...) Tada sam odlucila da cim budem u stanju odlucivati o svom zivotu, necu silaziti sa asfalta, ni pod razno... i vec 10 godina zivim u milionskim gradovima. :)
rikardoreis

Post by rikardoreis »

lys wrote:Zivjela sam u jednom selu na jugu Francuske skoro 2 godine... (prvi komsija na po dana hoda, polja suncokreta, soje i kukuruza oko mene...) Tada sam odlucila da cim budem u stanju odlucivati o svom zivotu, necu silaziti sa asfalta, ni pod razno... i vec 10 godina zivim u milionskim gradovima. :)
to je vec robinzonijada :D izolacija na kakvu je rijetko ko spreman pristati, u rangu nekog budistickog samostana na Tibetu :D izgubljenog otoka u perifernom moru :D ili pećine prvih mudraca :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

mamica papucarka wrote:
vrist :lol: :lol: :lol:
al da znas da si to super opisao. Imam sliku tvog raja u glavi :)

dok sam zivjela u ovom austrijskom selu, izajdem prosetat sa bebicom, kad odjednom pored sumske ceste stoji srndac :-D

Jasno sam ti to dočar'o ko Lav Nikolajevič Jasnu Poljanu :D :D

Ne'š vjerovat, nedavno smo, prijatelj i ja, vraćajući se kući naveče, morali preko „pješačkog“ propustiti velikog vepra (valjda ženku) i troje malih veprića..da ih vidiš, mirno i dostojanstveno, u koloni po jedan, pregaziše asfalt i odoše u legendu :D trajalo je minutu...a srne sam prije sretao u brdu, odmah bih se ukočio samo da me ne primjeti pa da duže gledam onako fino stvorenje...sad ih je manje, lovci im dohakali, ne mogu nikako skontati taj ćeif :roll:
sulesavic

Post by sulesavic »

Shoshana wrote:
Ovakvi podaci se u najstro¾ijoj tajnosti èuvaju...
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

bas me interesuje koliko je m2 u Americi??? Dobro, znam nije svugdje isto, ali me interesuje je li skuplje nego u Evropi???
rikardoreis

Post by rikardoreis »

sulesavic wrote:
Shoshana wrote:
Ovakvi podaci se u najstrožijoj tajnosti čuvaju...
Ko da gledam, Shoshana ce tu osnovati lokalni hokejaski klub :D :D da ne ide do Montreala po kvalitetnu pakijadu :D mozda ga nazove New Brunswick Trapers ili po nekom lokalnom svecu :D
Kupit ce par mladih igraca sa istoka Evrope, rodjacko-udadbenim vezama Erica Lindrosa :D te deaktivirati Maria Lemieuxa i Vejna Greckog (ovom ne znam ime napisat u originalu da mi das pola Ottawe :D ) i s njima se prosetati kroz sve medjuzonske ACB i BHL lige, sve do finala NHL-a protiv Pittovog Pittsborugha :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

mamica papucarka wrote:bas me interesuje koliko je m2 u Americi??? Dobro, znam nije svugdje isto, ali me interesuje je li skuplje nego u Evropi???

Neki veliki Americki gradovi imaju nevjerovatno skup real estate, obicno zato sto je prenaseljeno, dok je negdje skupo iz samo njima znanih razloga.

Nista ne kupujes po metru kvadratnom :D jer se ovde ne koristi metricki sistem i kucu ili zemlju ne prodaje povrsina, vec lokacija, pa tako za mali komadic zemlje i skromnu kucu u nekom elitnom dijelu grada obicno moras platiti 3, 4 a nekada i desetak puta vise. Lokacija za sobom obicno povlaci i dobre skole, veoma nisku stopu kriminala, pristup nekom glavnom highway-u, dobar izbor prodavnica, restorana, i ostalih sadrzaja...

Cijena kuca (od najlosije u losem dijelu grada do najbolje u elitnom dijelu grada) sa nesto zemlje se generalno krece od $100,000 do nekoliko miliona..
Stanovi se ovde kupuju obicno kao investicija (kupis stan, pa ubires rentu) osim ako nisu u nekoj zgradi usred centra sa svim dzidzama, klubovima, servisima za ovo i ono.....sto uglavnom kupuju single people i mladi parovi bez djece (ali oni koji imaju novac; takvi stanovi idu od $300,000 do 2-3 milona za Penthouse).
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:29, edited 1 time in total.
Bumbar

Post by Bumbar »

rikardoreis wrote:
Bumbar wrote:@riki...primas li postanare???

ne baš...bojim se da ima mjesta još samo za jednu ženu :D drugog sistema :D

:?

a prodao? :-D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

jOFLA wrote:
FFK as Lucy01 wrote:Neki veliki Americki gradovi imaju nevjerovatno skup real estate, obicno zato sto je prenaseljeno, dok je negdje skupo iz samo njima znanih razloga.

Nista ne kupujes po metru kvadratnom :D jer se ovde ne koristi metricki sistem i kucu ili zemlju ne prodaje povrsina, vec lokacija, pa tako za mali komadic zemlje i skromnu kucu u nekom elitnom dijelu grada obicno moras platiti 3, 4 a nekada i desetak puta vise. Lokacija za sobom obicno povlaci i dobre skole, veoma nisku stopu kriminala, pristup nekom glavnom highway-u, dobar izbor prodavnica, restorana, i ostalih sadrzaja...

Cijena kuca (od najlosije u losem dijelu grada do najbolje u elitnom dijelu grada) sa nesto zemlje se generalno krece od $100,000 do nekoliko miliona..
Stanovi se ovde kupuju obicno kao investicija (kupis stan, pa ubires rentu) osim ako nisu u nekoj zgradi usred centra sa svim dzidzama, klubovima, servisima za ovo i ono.....sto uglavnom kupuju single people i mladi parovi bez djece (ali oni koji imaju novac; takvi stanovi idu od $300,000 do 2-3 milona za Penthouse).
Nadamo se you won't forget Bosnian jezik odnosno terms as nekretnine, samci, autoput. Remember Bosnia, sometimes...
Trudim se care iz petnih zila....to je jedan od razloga zasto dolazim na forum, ali nekada jednostavno slijedim misao koju hocu da izrazim i onda pocnem da ubacujem rijeci kojh se prvo sjetim, a da ne zaboravim sta hocu da kazem...

Halal'te ljudi :D nije ni nama, estradnim umjetnicima lako :lol:
Post Reply