Kojim putem ide BiH

Fair Life

#26 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Fair Life »

Šandor wrote:...
Uostalom, u ovoj kolumni se nalazi i ona famozna: "Druga varijanta je djelimično suzbijanje etničke identifikacije kod svih grupa, pažljiviji odnos prema prošlosti te razvijanje razumijevanja izvjesnih različitosti koje postoje kod drugih, bez insistiranja na istovremenom reciprocitetnom uzvraćanju. Dugoročno gledano, pod takvim okolnostima, bilo bi moguće izgraditi snažniji nacionalni identitet Bosne i Hercegovine."

Ljudi koji su u stanju napisati ovo nisu iskreni prema sebi. O drugima da ne govorim. Ljudi kao Neven Anđelić relativizovali bi prošlost i kad bi Bošnjaci nosili žute trake u Sarajevu. :kravata:
Pise Selimovic: "Ne mogu da pricam sta je bilo u Hocinu, u dalekoj zemlji ruskoj. Ne zato sto ne pamtim, vec sto necu. Ne vrijedi pricati o strasnom ubijanju, o ljudskom strahu, o zvjerstvima i jednih i drugih, ne bi trebalo pamtiti, ni zaliti, ni slaviti. Najbolje je zaboraviti, da umre ljudsko sjecanje na sve sto je ruzno, i da djeca ne pjevaju pjesme o osveti."
uvjek dobar gost

#27 Re: Kojim putem ide BiH

Post by uvjek dobar gost »

.... Tapkati u mjestu i pod silnom težine samo propadati dublje u blato ili krenuti naprijed uzevši u obzir startnu poziciju...
popajic

#28 Re: Kojim putem ide BiH

Post by popajic »

uvjek dobar gost wrote:.... Tapkati u mjestu i pod silnom težine samo propadati dublje u blato ili krenuti naprijed uzevši u obzir startnu poziciju...
tacno,tapkanje u mjestu je najgora opcija.Mora se naprijed,ali STA uzeti kao startnu poziciju? Kabadahije su svoje etnose ubijedile u ekskluzivnost te startne pozicije.Uzdici se iznad svega i misliti na dobrobit drzave i svih njenih gradjana je Sizifov poduhvat.Za to su potrebni moralnost,sposobnost,volja,neogranicenost...svijest !
uvjek dobar gost

#29 Re: Kojim putem ide BiH

popajic wrote:
uvjek dobar gost wrote:.... Tapkati u mjestu i pod silnom težine samo propadati dublje u blato ili krenuti naprijed uzevši u obzir startnu poziciju...
tacno,tapkanje u mjestu je najgora opcija.Mora se naprijed,ali STA uzeti kao startnu poziciju? Kabadahije su svoje etnose ubijedile u ekskluzivnost te startne pozicije.Uzdici se iznad svega i misliti na dobrobit drzave i svih njenih gradjana je Sizifov poduhvat.Za to su potrebni moralnost,sposobnost,volja,neogranicenost...svijest !
I iskrenost... ma koliko mi imali predrasuda o našoj populaciji i sumnjali u nju... uz iskren pristup mnogo bi se stvari moglu uraditi... mada mislim da još uvijek čekamo neki tragičan događaj koji će nas osvijestiti... kažem tragičan i mislim baš tako, na nekom takvom događaju treba da se pokaže sva nesposobnost vladajućih oligarhija ... istina najgore je što to mora biti tragičan događaj jer toliko smo otupili i izgubili onaj osjećaj šokiranosti koji bi trebao da nas pzove na akciju.... i to je po meni najporaznije od svega jer mi i uprkos stalnim pokazateljima nesposobnosti ove političko-mafijaško-vjersko-jaranske strukture na vlasti pravimo se neuki i nezainteresovani....
ahmed_dv

#30 Re: Kojim putem ide BiH

Post by ahmed_dv »

Mislim da nacionalizam nece i ne moze pobijediti is prostog razloga zato sto nacionalizam nije racionalno razmisljanje, pogotovo u doba kad se ljudi blize sve vise, brisu se granice i ljudi sirom svijeta kontaktiraju na nacin koji prije nije bio moguc. Kod nas je bio rat, rane su jos svjeze ali dugorocno gledajuci vjerujem da ce razum i racionalno razmisljanje pobijediti nad nacionalizmom. Licno mislim da je obrazovanje kljuc u svemu tome. Dakle sto vise obrazovanja, manje nacionalizma.
CLIO

#31 Re: Kojim putem ide BiH

Post by CLIO »

ahmed_dv wrote:Mislim da nacionalizam nece i ne moze pobijediti is prostog razloga zato sto nacionalizam nije racionalno razmisljanje, pogotovo u doba kad se ljudi blize sve vise, brisu se granice i ljudi sirom svijeta kontaktiraju na nacin koji prije nije bio moguc. Kod nas je bio rat, rane su jos svjeze ali dugorocno gledajuci vjerujem da ce razum i racionalno razmisljanje pobijediti nad nacionalizmom. Licno mislim da je obrazovanje kljuc u svemu tome. Dakle sto vise obrazovanja, manje nacionalizma.
I oni na SANU su se obrazovali pa vidi belaja st se desio.
Ali ima tu istine znanje je bitno, treba ljudima dati istinite informacije.
Ovako kako stvari stoje ljudi su zatvoreni u svoje torove, i svako svog "znalca" tj. "profesora" slusa.
popajic

#32 Re: Kojim putem ide BiH

Post by popajic »

ahmed_dv wrote:Mislim da nacionalizam nece i ne moze pobijediti is prostog razloga zato sto nacionalizam nije racionalno razmisljanje, pogotovo u doba kad se ljudi blize sve vise, brisu se granice i ljudi sirom svijeta kontaktiraju na nacin koji prije nije bio moguc. Kod nas je bio rat, rane su jos svjeze ali dugorocno gledajuci vjerujem da ce razum i racionalno razmisljanje pobijediti nad nacionalizmom. Licno mislim da je obrazovanje kljuc u svemu tome. Dakle sto vise obrazovanja, manje nacionalizma.
Obrazovanje je zaista najvaznije,ali ko i kako danas obrazuje nase nove generacije? Podvajaju ih,kljukaju ih svojim istinama,uce ih da se drze "svojih"...Eto,ni vrtice ne pustaju na miru sa uspaljenim vjersko-nacionalnim predznacima.Ocekujemo od tih malih glavica da u buducnosti isprave sto smo mi uprskali,a malo im sanse dajemo da neoptereceni kroce u tu buducnost.
madner

#33 Re: Kojim putem ide BiH

Post by madner »

A gdje se obrazovala ova generacija četnika koja je 1990 napala?

Da je to tako jednostavno riješiti valjda bi dvije generacije komunizma bile dovoljne.
uvjek dobar gost

#34 Re: Kojim putem ide BiH

CLIO wrote:
I oni na SANU su se obrazovali pa vidi belaja st se desio.
Ali ima tu istine znanje je bitno, treba ljudima dati istinite informacije.
Ovako kako stvari stoje ljudi su zatvoreni u svoje torove, i svako svog "znalca" tj. "profesora" slusa.
slažem se sa Vama... no činjenice u kojim mi živimo govore suprotno... poslije agresije na BiH.. u našoj zemlji je bilo 9% nepismenih... danas imamo oko 30% nepismene populacije... to sve usljed neimaštine i politike koju vode vladajuće stranke...

ko će nas onda izvesti iz ere mraka... ovdje mislim i na studente kao jednu apsolutno letargičnu populaciju....
zlatan01

#35 Re: Kojim putem ide BiH

Post by zlatan01 »

uvjek dobar gost wrote:
popajic wrote:Mislim da smo 1992 propustili ogromnu sansu da na agresiju reagujemo kao drzava,a ne da postanemo jedna od tri zaracene strane.I stasale nove generacije kojima je etnicka pripadnost najdominantnija odrednica.
To su,naravno,vec poznate stvari.
Mene vise interesuje dugorocnija vizija nase drzave.Pitam se da li su gradjani BiH spremni da ,zarad kratkovidih nacionalnih naboja,novim pokoljenjima ostave samo parcele neceg sto je stotinama godina bilo drzava?
Kako izaci iz zacaranog nacionalnog kruga za dobrobit svih gradjana BiH.Ili je to vec postalo utopija?

Pitanje na pitanje... koliko je nas danas spremno da se žrtvuje u ime nečega u ime kolektivnog cilja .. ima li dovoljno ljudi bez oraha u džepovima da krenu u obračun sa lopovskim nacionalističko-vjerskim oligarhijama na vlasti????

Odnosno koliko obični čovjek može da se saginje... a da mu pri tome kičma ne prepukne.... gdje je naš prag tolerancije... ukoliko posmatramo svakodnevni život... cijene sve veće, životni standard prividno sve veći... plate sve manje.. krediti sve veći.... ima li fakat nas igdje i imamo li (ti) "mi" vremena i živaca da se suočimo sa istinom i tražimo bolje....???

pored šanse 93. (po mom sudu ne 92) mi smo propustili još barem pet prilika (što krivicom međunarodne zajednice, što našom, a što greškama političkih oligarhija) da postanemo koliko-toliko normalna država....

Živjeli penzioneri.....
Ja sam '92 upravo i ostao u BiH zarad ideala gradjanske drzave koja se kao takva brani od agresije...mladost ludost...drzalo me je dok je ABiH bila ona sa pocetka u farmerkama i patikama...ali onda dolaze Delici, Muslimovici i ini a odlaze neki drugi...i prilika jeste zaista propustena te neke '93. Posljednja prilika je bila za vrijeme Alijanse, kada se osjetio neki novi talas u citavoj zemlji, ali ni to nije islo. A tada sam cuo iz usta jednog pametnog covjeka kako on ne vidi tu generaciju koja je spremna na zrtvu..tada i ja skontah da je nema...
Tesko narodu kada pametni ucute, budale progovore a fukara se obogati... (I. Andric)
Orbini

#36 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Orbini »

Bez uvrede, ali to mi zvuci kao stari komunisticki stereotip gdje je papak ko je nacionalista a moderan ko ne sljivi naciju ni 5%.
Ja sam upoznao, vidio,... jako mnogo obrazovanih ljudi po Zapadu koji su nacionalisti. Da vidis samo u Skandinaviji kako se djeca od malih nogu uce i navikavaju da slave od rodjendana pa nadalje sa nacionalnom zastavom, male zastavice na cackalici zabadaju u sve zivo, a skoro svaka druga kuca ima jarbol sa zastavom. Mos' zamislit da neko pobode u po avlije jarbol od 7,8 m. i okaci zastavu. Ubjedjenost kako smo "mi najbolji" je standard u modernim drustvima, i bas obrazovani kreiraju takve stereotipa a neobrazovana masa slijedi to bez kritike, kao sto bi slijedila bilo sto. Busanje u prsa je najnormalnija stvar i najvise se cjeni i postuje onaj ko postuje i cjeni svoje.

Nacionalizam je skroz prihvatljiva pojava jer covjeku ulijeva veci osjecaj respekta i osjecaj pripadnosti - do odredjene granice naravno. Problem je kada preraste u mrznju a to je tamo gdje postoje nerjesena politicka pitanja. I te slucajeve imas diljem svijeta, gdje se neke nacionalne grupe ne slazu oko necega i tu imas nacionalisticku mrznju. I opet bas su obrazovani kolovodje toga. Neobrazovani mrze samo nesto sto je razlicito, dok obrazovani iskopaju raznorazne historijske cinjenice, argumente o kulturnoj inferiornosti, dekadenciji,.... sve u cilju sataniziranja onih tamo drugih a uzdizanja sebe.

E sada vidi BiH. Bosnjaci nece nikada pristati da RS bude samo ili eksplicitno srpska, jer je cjelovita BiH nuznost opstanka. Ne mozes podjeliti BiH ni kad bi htio. A Srbi nece nikad odustati od RS jer su se u to zaletili i previse, i boje se da bi se izgubili u unitarnoj BiH. I tako ce biti dok je god ovako uredjena drzava, jer je ovako najbezbolnije i najsigurnije. Znaci imacemo i dalje konfrontirane narode i podjeljena drustva koja se razvijaju na svoj nacin. Danasnje mlade generacije su ekstremnije od ratne generacije te zamisli kako ce i oni odgajati svoju djecu.
Racionalnosti tu nema mjesta jer je racionalnost privilegija jakih kojima niko ne mzoe pera odbiti. Mi manji igraci postanemo ranjivi cim postanemo racionalni i dobijemo odmah po usima od nekog ko nije bas tako racionalan.

BiH je specijalan slucaj i nema primjera slicnog u svijetu. Jedna drzava a drustvo podjeljeno. Opstajace ovakva podjeljena samo zato sto sve drugo vodi u rat. Tako da ima i gore.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#37 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Truba »

kuda idemo

pogledajte anketu i gramatiku ovog sajta

http://www.kustura.eu/ilijas/
ahmed_dv

#38 Re: Kojim putem ide BiH

Post by ahmed_dv »

Orbini wrote:
Bez uvrede, ali to mi zvuci kao stari komunisticki stereotip gdje je papak ko je nacionalista a moderan ko ne sljivi naciju ni 5%.
Ja sam upoznao, vidio,... jako mnogo obrazovanih ljudi po Zapadu koji su nacionalisti. Da vidis samo u Skandinaviji kako se djeca od malih nogu uce i navikavaju da slave od rodjendana pa nadalje sa nacionalnom zastavom, male zastavice na cackalici zabadaju u sve zivo, a skoro svaka druga kuca ima jarbol sa zastavom. Mos' zamislit da neko pobode u po avlije jarbol od 7,8 m. i okaci zastavu. Ubjedjenost kako smo "mi najbolji" je standard u modernim drustvima, i bas obrazovani kreiraju takve stereotipa a neobrazovana masa slijedi to bez kritike, kao sto bi slijedila bilo sto. Busanje u prsa je najnormalnija stvar i najvise se cjeni i postuje onaj ko postuje i cjeni svoje.

Nacionalizam je skroz prihvatljiva pojava jer covjeku ulijeva veci osjecaj respekta i osjecaj pripadnosti - do odredjene granice naravno. Problem je kada preraste u mrznju a to je tamo gdje postoje nerjesena politicka pitanja. I te slucajeve imas diljem svijeta, gdje se neke nacionalne grupe ne slazu oko necega i tu imas nacionalisticku mrznju. I opet bas su obrazovani kolovodje toga. Neobrazovani mrze samo nesto sto je razlicito, dok obrazovani iskopaju raznorazne historijske cinjenice, argumente o kulturnoj inferiornosti, dekadenciji,.... sve u cilju sataniziranja onih tamo drugih a uzdizanja sebe.

E sada vidi BiH. Bosnjaci nece nikada pristati da RS bude samo ili eksplicitno srpska, jer je cjelovita BiH nuznost opstanka. Ne mozes podjeliti BiH ni kad bi htio. A Srbi nece nikad odustati od RS jer su se u to zaletili i previse, i boje se da bi se izgubili u unitarnoj BiH. I tako ce biti dok je god ovako uredjena drzava, jer je ovako najbezbolnije i najsigurnije. Znaci imacemo i dalje konfrontirane narode i podjeljena drustva koja se razvijaju na svoj nacin. Danasnje mlade generacije su ekstremnije od ratne generacije te zamisli kako ce i oni odgajati svoju djecu.
Racionalnosti tu nema mjesta jer je racionalnost privilegija jakih kojima niko ne mzoe pera odbiti. Mi manji igraci postanemo ranjivi cim postanemo racionalni i dobijemo odmah po usima od nekog ko nije bas tako racionalan.

BiH je specijalan slucaj i nema primjera slicnog u svijetu. Jedna drzava a drustvo podjeljeno. Opstajace ovakva podjeljena samo zato sto sve drugo vodi u rat. Tako da ima i gore.
Glupo ti je porediti nacionalizam u Skandinaviji sa onim kod nas. Iako oni stavljaju zastavice na tortice i imaju zastavu na kuci oni to ne rade iz pakosa ili podcjenjivanja drugih. Njihov "nacionalizam" nije ni u kom pogledu opasan za druge nacije. I tu je sustinska razlika izmedju njihovog i naseg nacionalizma. Nas nacionalizam je cvrsto povezan sa fasizmom i mrznjom svega sto ne pripada istoj naciji. Kao sto smo vidjeli u Srebrenici, Omarskoj, Ahmicima itd itd.
Jedini "zdrav nacionalizam", ali u smislu onog skandinavskog bi bio Bosanskohercegovacki nacionalizam, tj. da imamo drzavu kojom se svi njeni stanovnici ponose i koju vole. Iako se to sada cini daleko, ipak imam optimistican pogled na buducnost. Mislim da cemo mi koji volimo ovu zemlju i zelimo joj dobro na kraju prevladati. Zivjela BiH :bih:
zlatan01

#39 Re: Kojim putem ide BiH

Post by zlatan01 »

Nacionalizam je termin koji se pogresno koristi kod nas. To bi bio zapravo jedan u biti pozitivan osjecaj prema svojoj drzavi, jer je nacija u medjunarodnoj komunikaciji istovjetna drzavljanstvu. Ono sto je negativna verzija tog pojma je zapravo sovinizam i pretstavlja negativan odnos prema drugim nacijama. Kod nas se ta razlika nazalost ne vidi.
madner

#40 Re: Kojim putem ide BiH

Post by madner »

Nacionalizam je svugdje negativno etiketiran, pozitivno je patrioizam.

Šovinizam je nešto drugo.
signature

#41 Re: Kojim putem ide BiH

Post by signature »

zlatan01 wrote:Nacionalizam je termin koji se pogresno koristi kod nas. To bi bio zapravo jedan u biti pozitivan osjecaj prema svojoj drzavi, jer je nacija u medjunarodnoj komunikaciji istovjetna drzavljanstvu. Ono sto je negativna verzija tog pojma je zapravo sovinizam i pretstavlja negativan odnos prema drugim nacijama. Kod nas se ta razlika nazalost ne vidi.
pa tako su nam sezdeset godina svirali o nacionalizmu pa se nastavilo i dalje.kod anacionalaca je to sve isto.nacionalizam kao nacionalizam je zdrava pojava.
signature

#42 Re: Kojim putem ide BiH

Post by signature »

madner wrote:Nacionalizam je svugdje negativno etiketiran, pozitivno je patrioizam.

Šovinizam je nešto drugo.
srbijanci danas muku muce sa svojim patriotama.
Vozdra raja :-)

#43 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Vozdra raja :-) »

popajic wrote:Mislim da smo 1992 propustili ogromnu sansu da na agresiju reagujemo kao drzava,a ne da postanemo jedna od tri zaracene strane.I
Mi nismo bili niti smo postali zaracena strana, vec se cijelo vrijeme rata znalo ko napada a ko se brani. Barem je meni ovo jasno! Upravo zato sto smo branili drzavu i sve njene gradjane, casno, dostojanstveno i hrabro, Bosna i danas postoji i postojat ce!

Kada bi bosanski srbi i hrvati prihvatili Bosnu kao svoju zemlju, mi bi smo vrlo brzo postigli napredak i prikljucili se EU.
Dakle, problem nije u bosnjacima/bosancima, niti u SDA, vec u onima koji su izvrsili agresiju na BiH i koji i dan danas koce svaki napredak. SDA-u se moze svasta prigovoriti, ali borba za BiH je neupitna, posebno kada je rijec o rahmetli Aliji Izetbegovicu bez kojeg slabo da bi BiH uopste opstala.

Znam da je izjednacavanje strana i okrivljivanje svoju podjednako primamljivo ponekim osobama(Slavuju, Dodiku...), ali preko cinjenica i istine se ipak ne moze preci!

Ono sto Bosni treba je ujedinjenje svih pro-bih stranaka u jednu koaliciju ili pro-bosanski blog. ZAJEDNO SMO JACI!!

p.s. Sve bi bilo drugacije da je Jugoslavija uvela demokratske izbore. Sve...!
omar little

#44 Re: Kojim putem ide BiH

Post by omar little »

Vozdra raja wrote:
popajic wrote:Mislim da smo 1992 propustili ogromnu sansu da na agresiju reagujemo kao drzava,a ne da postanemo jedna od tri zaracene strane.I
Mi nismo bili niti smo postali zaracena strana, vec se cijelo vrijeme rata znalo ko napada a ko se brani. Barem je meni ovo jasno! Upravo zato sto smo branili drzavu i sve njene gradjane, casno, dostojanstveno i hrabro, Bosna i danas postoji i postojat ce!

Kada bi bosanski srbi i hrvati prihvatili Bosnu kao svoju zemlju, mi bi smo vrlo brzo postigli napredak i prikljucili se EU.
Dakle, problem nije u bosnjacima/bosancima, niti u SDA, vec u onima koji su izvrsili agresiju na BiH i koji i dan danas koce svaki napredak. SDA-u se moze svasta prigovoriti, ali borba za BiH je neupitna, posebno kada je rijec o rahmetli Aliji Izetbegovicu bez kojeg slabo da bi BiH uopste opstala.

Znam da je izjednacavanje strana i okrivljivanje svoju podjednako primamljivo ponekim osobama(Slavuju, Dodiku...), ali preko cinjenica i istine se ipak ne moze preci!

Ono sto Bosni treba je ujedinjenje svih pro-bih stranaka u jednu koaliciju ili pro-bosanski blog. ZAJEDNO SMO JACI!!

Je li se znalo ko napada a ko brani kad se sjedilo za stolom i dijelila Bosna?! Onako, prijateljski i jaranski se dogovaralo, islo u zajednicke setnje, veceralo...sve k'o najbolji prijatelji, ha? Taj isti tvoj Alija. Je li se tad znalo ko napada a ko se brani?

#45 Re: Kojim putem ide BiH

omar little wrote:
Vozdra raja wrote:

Je li se znalo ko napada a ko brani kad se sjedilo za stolom i dijelila Bosna?! Onako, prijateljski i jaranski se dogovaralo, islo u zajednicke setnje, veceralo...sve k'o najbolji prijatelji, ha? Taj isti tvoj Alija. Je li se tad znalo ko napada a ko se brani?
Da ne bi sve ostalo samo suplja prica, molim te ispricaj nam kako su tekli ti razgovori, kome je sta trebalo da pripadne, ...potkrijepi dokazima. Stvarno me interesuje!

Ja koliko znam na nas je izvrsena agresija, a armija BiH je branila i odbrania drzavu. Ako je Alija dogovorio podjelu, sto smo onda ratovali, sto je Sloba otisao u Hag, sto Bosna i sad postoji?
popajic

#46 Re: Kojim putem ide BiH

Post by popajic »

Orbini wrote:

BiH je u Daytonu postala specificna drzavna tvorevina.Sto,kako i zasto - o tome trunimo godinama i svaki put imamo 3,pa i 4 vidjenja kako je moglo biti,a nije.
Sada je ovako kako je (a dobro nije) i nema druge nego traziti izlaz.Ja ga bas jasno ne vidim.Ne sa ovim politickim "snagama" i na ovom nivou razvoja gradjanske svijesti.
Ali odbijam da postanem pesimista.Bar ne totalni!
hik--meta

#47 Re: Kojim putem ide BiH

Post by hik--meta »

iako ce sve ovo zazvucati totalno defetisticki, kako je tako je, i nema neke nade da ce se stvari korjenito promjeniti. nevenova opcija #1 je nazalost u bih prevalentna, i nece se mijenjati u dogledno vrijeme. mozemo mi stariji pamtiti dane zajednistva, ali kad sad poslije svega sjednemo sa nekim zemljakom po prvi put a koji po imenu i prezimenu nije "nas" ili iz naseg entiteta, najbolje ne pricati o politici i ratu, a ni o buducnosti i kako bi sve u BiH trebalo izgledati.

a djeca se odgajaju u iskljucivosti, ne druze se, nema kontakta medju njima da onaj bosnjacki klinac u sarajevu vidi da onaj srpski u bl nema rogove, i obratno.
mozda za 2-3 generacije da se promjene stvari uz tehnoloski napredak i smanjivanje znacaja religije.

rat je zacementirao ovakvo stanje, a nema kriticne mase za bilo kakve promjene. nece je ni biti uskoro.

#48 Re: Kojim putem ide BiH

hik--meta wrote: mozda za 2-3 generacije da se promjene stvari uz tehnoloski napredak i smanjivanje znacaja religije.
Isto onako snazno kako se treba boriti protiv vjerskog radikalizma, vehabizma isl..., tako se isto treba boriti i protiv sekularnog radikalizma. Tjerati ljude da se pokrivaju od glave do pete, ili smatrati da je vjera zlo koje treba ukloniti, su dvije sestre parice! I jedno i drugo mirise na fundamentalizam.
popajic

#49 Re: Kojim putem ide BiH

Post by popajic »

@vozdra raja
Ja koliko znam na nas je izvrsena agresija, a armija BiH je branila i odbrania drzavu. Ako je Alija dogovorio podjelu, sto smo onda ratovali, sto je Sloba otisao u Hag, sto Bosna i sad postoji?
Naravno da je bila agresija i naravno da je armija BiH branila drzavu.To nije sporno.Daytonski sporazum na kojem jeste BiH podijeljena je sporan.Masa jedna pisanih dokumenata o Daytonu.Procitaj.Je li Alija tamo predstavljao gradjane Bosne i Hercegovine?Da jeste mnogo stosta bi bilo drugacije. Je li se bukvalno dogovarao sa Tudjmanom i Milosevicem? Jesu li trgovali teritorijama ko s jajima na pijaci? Procitaj.Neka saznanja nisu ugodna,ali sve je bolje od neistine.

Ja sam i rat i Dayton i vjersko-nacionalnu goropad apsolvirao.Cinjenicno.Emocionalno i rezonski nikad necu.
Ipak sad me vise interesuje koliko smo sposobni i voljni da nesto preokrenemo .Na bolje!
Prpa.ba

#50 Re: Kojim putem ide BiH

Post by Prpa.ba »

BiH i sad postoji samo na papiru, i na granicama. Unutar granica je nema. I da se sutra ukine RS, mislite da bi se nesto znacajnije promijenilo? Jasta bi...
Stanje ce ostati manje-vise ovakvo do sljedeceg rata malo veceg intenziteta... onda ce biti kud koji, mili moji.
Post Reply