svojnasvom wrote:
Interesantni su mi odgovori, a kako su ove crkve postale autokefalne, ako nije glupo pitanje? Što se tiče IZ ne radim ni ja tu, ali možda jednog dana i proradim.
Autokefalnost...za.ebana stvar, vrlo prosta ali se teško dobija...
Npr, po pitanju SPC, Rastko Nemanjić, širem auditoriju poznat kao Sveti Sava je kod Carigradskog patrijarha Manojla I izdejstvovao autokefalnost Srpske Pravoslavne Crkve 21. februara 1219. godine u Nikeji, čime Srpska Pravoslavna Crkva dobija dostojanstvo arhiepiskopije a srpski arhiepiskop se birao i posvećivao u srpskoj zemlji.
U praksi ti to otprilike znači ovo - J
a sam kod roditelja izdejstvovao svoju Autokefalnost 28. jula 2007. godine, čime dobijam mogućnost izlazaka preko radnih dana do 11 h, petkom do 12 h a vikendom do 2h ujutru, pravo na džeparac, i mogućnost da sam biram raspored nameštaja u svojoj sobi i uređujem istu posterima i slikama po svom ukusu.
Znači, u organizacionom smislu, ko ima autokefalnost taj isti je nosilac i upravitelj crkvene organizacije, i ne zavisi više ni od kakve druge - Ruske, Grčke, bilo koje.
Naravno , ne zavisi u organizacionom, ali učenje ili religijska doktrina ostaju zajedničke.
Takođe naravno, za institucionalnu religiju (crkve, džamije, i prateće osoblje istih

) veoma je važna ta organizaciona samostalnost ili autokefalnost, jer ovdje ne važi - čije je stado (vjernici) toga je i livada...naprotiv, bitna je livada, to jest baza i logistika. Vjerujem da je tako, možda u drugoj oblandi i u islamu.
Vrijeme ranih monoteističkih religija u kojem su Učitelji bilo kog imena šetali po užarenom pijesku i lobirali pod šatrom i u prirodi pored nekih egzotičnih rijeka je duboki duboki aorist.
E...što ja tebi ispredam Markove konake i ovako sitno pišem (toliko sitno da ne vjerujem da će iko ovo čitati osim tebe i to do pola

)...
...da bi ti lakše objasnio koliko je bitna ta autokefalnost. Treba ti mnogo vještine, vremena i diplomatije da bi je dobio. A ona se ne dobija na lijepe oči. Autokefalnost ti priznaju ili ne isključivo crkve koje su već autokefalne (mislim dvije trećine).
U praksi ti to otprilike znači da ja i npr moderator NIN odvojimo po stoju iz našeg novčanika da bi ti imao dvjesta kao i mi, i još ti kažemo - sad imaš novčanik, sam gledaj kako ćeš, ali pazi, ako za.ereš - donji si.
Elem, ovo ti dovoljno govori da npr Grci ili neki drugi nisu bili oduševljeni što gube jurisdikciju nad teritorijom ili pastvom koju sad kontroliše SPC.
Pa ti sad saberi koje su šanse da MPC ili CPC dobiju autokefalnost. To je proces koji je davno davno završen i nerealno je očekivati da se to može desiti.
Tako ti je i sa idejom o bosanskoj pravoslavnoj crkvi - CNG (nije oznaka za plin, nego crkva na guzove ili ti udruženje građana).