bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Rasprave o vjerskim temama.
poznanik

#26 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by poznanik »

svojnasvom wrote:...Intersuje me kakve prepreke postoje u praktikovanju religije i hijerarhiji? Npr. Makedosnska i Crnogorska pravoslavna nisu u nekim odnosima sa Srpskom i koliko vidim jedni drugima spočitavaju regularnost obreda? Zašto ne bi mogla da bude u krajnjem slučaju Bosanska srpska pravoslavna crkva?
Da dopunim pitanje svojim: Zašto obredi ne bi bili apsolutno isti u svim područjima pravoslavne crkve, a da se samo Pravoslavna crkva administrativno - teritorijalno razgraniči, i podudari sa državnom teritorijom, obzirom da su interesi državne i vjerske organizacije danas izuzetno usko povezani.

Sjedište Srpske pravoslavne crkve je u Beogradu, i "propaganda" koju vrši ili je vršila zvanična politika Srbije, vrlo često je bila paralelna sa politikom koju je provodila ta Crkva, a ogroman dio njihove politike, uticajem kroz vjernike i ostalu javnost, odnosio se na susjedne državne organizacije. Sličan uticaj i sprega države Srbije i SPC Srbije postoji i danas.
radostan dan

#27 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

svojnasvom wrote:Šalu na stranu, ali zar to ne bi bilo teorijski i prakticno izvodljivo?
Da li krštenje ovisi o nekoj vjerskoj hijerarhiji odozgo? Mislim u islamu ti ne treba hodža da bi te osunetio, ne mora biti ni musliman ko te suneti....
Npr. Makedosnska i Crnogorska pravoslavna nisu u nekim odnosima sa Srpskom i koliko vidim jedni drugima spočitavaju regularnost obreda?
Teorijski moguće, kao što je sve u biti moguće, no praktično - izvanredno nemoguće.

Ovo pod dva - nisam skontao pitanje, u kom smislu hijerarhija i krštenje, ako misliš na čin krštenja, ne može se obaviti van crkve i mimo popa...izuzev ako ne živiš u totalitarnom komunističkom sistemu, pa će taj čin obaviti u kući krštenika (onog koji se krsti).

Tri - ovo da tkzv MPC i CPC imaju loše odnose sa SPC nije tačno. Naime, uopšte nemaju odnose :mrgreen:.
I inače, u okviru institucionalizovanog pravoslavlja (znači crkve, crkvi), pomenute dvije nisu priznate od strane ni jedne pravoslavne crkve (Ruske, Grčke, Jerusalemske, i bla bla ostalih autokefalnih crkvi i patrijaršija).
Last edited by radostan dan on 17/01/2012 22:47, edited 2 times in total.
radostan dan

#28 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

poznanik wrote:
Da dopunim pitanje svojim: Zašto obredi ne bi bili apsolutno isti u svim područjima pravoslavne crkve...

a da se samo Pravoslavna crkva administrativno - teritorijalno razgraniči, i podudari sa državnom teritorijom, obzirom da su interesi državne i vjerske organizacije danas izuzetno usko povezani.

Sjedište Srpske pravoslavne crkve je u Beogradu, i "propaganda" koju vrši ili je vršila zvanična politika Srbije, vrlo često je bila paralelna sa politikom koju je provodila ta Crkva, a ogroman dio njihove politike, uticajem kroz vjernike i ostalu javnost, odnosio se na susjedne državne organizacije. Sličan uticaj i sprega države Srbije i SPC Srbije postoji i danas.
Ko kaže da su obredi različiti...princip je isti, sve su ostalo nijanse... :mrgreen:

Dva...kad uspiješ npr ovo da - ograničiš - Pravoslavna crkva u Americi (engl. Orthodox Church in America) je pomjesna autokefalna crkva. Pravoslavna crkva u Americi je nastala od mitropolije Ruske pravoslavne crkve u Americi.
Kako misliš da ograničiš Rusku crkvu na teritoriju Rusije. Ne mjenjaju se parohije, mitropolije, patrijaršije od Dejtona do Dejtona.
Obrati pažnju, riječ je o Pravoslavnoj crkvi u Americi, a ne o Američkoj pravoslavnoj crkvi...
Imaš npr i Srpsku pravoslavnu crkvu Sjeverne Amerike.

Ovo pod tri ne bih komentarisao, jer ti mogu odgovoriti IZ-om, a misim da to nije u redu obzirom da joj ne pripadam i ne znam do tančina njenu hijerahiju, a poštivam je,
svojnasvom

#29 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by svojnasvom »

radostan dan wrote:
poznanik wrote:
Da dopunim pitanje svojim: Zašto obredi ne bi bili apsolutno isti u svim područjima pravoslavne crkve...

a da se samo Pravoslavna crkva administrativno - teritorijalno razgraniči, i podudari sa državnom teritorijom, obzirom da su interesi državne i vjerske organizacije danas izuzetno usko povezani.

Ko kaže da su obredi različiti...princip je isti, sve su ostalo nijanse... :mrgreen:

Dva...kad uspiješ npr ovo da - ograničiš - Pravoslavna crkva u Americi (engl. Orthodox Church in America) je pomjesna autokefalna crkva. Pravoslavna crkva u Americi je nastala od mitropolije Ruske pravoslavne crkve u Americi.
Kako misliš da ograničiš Rusku crkvu na teritoriju Rusije. Ne mjenjaju se parohije, mitropolije, patrijaršije od Dejtona do Dejtona.
Obrati pažnju, riječ je o Pravoslavnoj crkvi u Americi, a ne o Američkoj pravoslavnoj crkvi...

Ovo pod tri ne bih komentarisao, jer ti mogu odgovoriti IZ-om, a misim da to nije u redu obzirom da joj ne pripadam i ne znam do tančina njenu hijerahiju, a poštivam je,
Interesantni su mi odgovori, a kako su ove crkve postale autokefalne, ako nije glupo pitanje? Što se tiče IZ ne radim ni ja tu, ali možda jednog dana i proradim. :mrgreen:

Tu nema neke hijerahije ove prirode, ona je nastala u nekom austrougarskom periodu, kasnije su je reformisti dotjerivali, imaš na netu itd. Ona danas nema ovlasti koje bi trebala da ima makar na nekom nivou personalnog islamskog prava koje je još uvijek funkcioniralo ako se ne varam u vrijeme one prve Jugoslavije. Dakle to što oni nekog žene, nema ama baš nikakve težine, osim košulje koju će hodža dobiti, jer nikog ne mogu ni razvesti. Ako si gledo onu emisiju na bht. 1., gdje se onaj muftija iz Beograda hvata za neku depešu šejhul islama itd. sve su to trice. Halife nema, nema ni šejhul islama, nema ni austrougarske, ni prve ni druge Jugoslavije. Sadašnji reis je puškom istjero onog starog ( priča se :mrgreen: ), a i ova titula reis je mješavina dvije funkcije koje se u arapskim i muslimanskim zemljama zovu: jedno muftija a drugo ministar vakufa i vjerskih pitanja. ( Izuzev Irana jer on je vjerska država, te je vrhovni vjerski autoritet ujedno i vrhovna vlast ) Onog momenta kad se muslimani jedne zemlje dogovore na uređenju svoje zajednice to čini tu zajednicu Islamskom. U nekim muslimanskim zemljama su dopustili i privatne džamije i tu se džuma regularno obavlja kao i u državnim džamijama. Na zapadu postoji stotine džamija i dok ispoljavaju neku od pravnih islamskih škola niko ne dovodi u pitanje njihovo obredoslovlje. Tu su zajednice iz nekad jedne zemlje, a nekad i više.
Međutim stvar je kad se dnevna politika izjednači sa vjerom, odnosno vjera sa islamskom zajednicom i obratno. Ovo ne znači da islam nema stav i o dnevnim događanjima ali mislim na ono što kategorično nije vjerom određeno i gdje postoji "luft" za drugo mišljenje, kao npr. da je određena osoba islamofob. Islam je takva vjera da je ne možeš od politike operisati i ono "politički islam/Tarik Kulenović" značilo bi dvije trečine Kur'ana poderati ili citirati kao bajalicu i hamajliju. Drugo je opet zloupotreba vjere u političke svrhe, toga je bilo nažalost kroz cijelu islamsku povijest osim u rijetkim periodima.
Last edited by svojnasvom on 18/01/2012 23:32, edited 2 times in total.
poznanik

#30 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by poznanik »

Nadam se da tema neće sa osnivanja "bosanske pravoslavne crkve" preći na Islam :-)
svojnasvom

#31 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by svojnasvom »

poznanik wrote:Nadam se da tema neće sa osnivanja "bosanske pravoslavne crkve" preći na Islam :-)
Ma neće, ovo ja samo nako da pojasnim od sebe da ne bude zabuna, jer koliko sam shvatio kod njih to ima neku religijsku težinu, a pitanje sam postavio?
fatamorgana

#32 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by fatamorgana »

poznanik wrote:Nadam se da tema neće sa osnivanja "bosanske pravoslavne crkve" preći na Islam :-)
Sačekaj dok dođu "dežurni likovi", :wink:
someone_

#33 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by someone_ »

radostan dan wrote:

Nadam se da ne pokusavas glatko da provuces da je BiH nastala od Dejtona.
CSKA

#34 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by CSKA »

Black swan wrote:
CSKA wrote:Pa ima li neki pravoslavac iz BiH,svesteno lice,koje bi stalo,ili vec javno stoji iza ove ideje,ili bi osnivaci bili iz drugih vjerskih skupina.
naće se neka budala
koja bi da bude vođa u svom selu

bolje biti prvi na ozrenu nego drugi u beogradu :lol:

Uvijek bilo i ostace.Ma samo me zanima posto ima tema o tome,je li neko pokrenuo to(neka organizacija,drzava...),ili samo snovi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#35 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by Truba »

makedonska i crnogorska još nije priznata niti će biti za 100 godina :D

uviđate važnost bosanske :lol: pravoslavne crkve
radostan dan

#36 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

someone_ wrote:
Nadam se da ne pokusavas glatko da provuces da je BiH nastala od Dejtona.
Tema je sa zajebancije prešla u malo ozbiljniju fazu (dok ne dođu dežurni, što reče kolega), mada se još koleba između svetovnog i duhovnog aspekta religije...tako da je ne bih dezavuisao neprikladnim poređenjem, jednostavno prvo što mi je palo na pamet bi Dejton, ti nađi drugu tačku - versajski ugovor, francusku revoluciju, sve jedno.
radostan dan

#37 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

svojnasvom wrote:
Interesantni su mi odgovori, a kako su ove crkve postale autokefalne, ako nije glupo pitanje? Što se tiče IZ ne radim ni ja tu, ali možda jednog dana i proradim. :mrgreen:
Autokefalnost...za.ebana stvar, vrlo prosta ali se teško dobija...

Npr, po pitanju SPC, Rastko Nemanjić, širem auditoriju poznat kao Sveti Sava je kod Carigradskog patrijarha Manojla I izdejstvovao autokefalnost Srpske Pravoslavne Crkve 21. februara 1219. godine u Nikeji, čime Srpska Pravoslavna Crkva dobija dostojanstvo arhiepiskopije a srpski arhiepiskop se birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

U praksi ti to otprilike znači ovo - Ja sam kod roditelja izdejstvovao svoju Autokefalnost 28. jula 2007. godine, čime dobijam mogućnost izlazaka preko radnih dana do 11 h, petkom do 12 h a vikendom do 2h ujutru, pravo na džeparac, i mogućnost da sam biram raspored nameštaja u svojoj sobi i uređujem istu posterima i slikama po svom ukusu.

Znači, u organizacionom smislu, ko ima autokefalnost taj isti je nosilac i upravitelj crkvene organizacije, i ne zavisi više ni od kakve druge - Ruske, Grčke, bilo koje.

Naravno , ne zavisi u organizacionom, ali učenje ili religijska doktrina ostaju zajedničke.

Takođe naravno, za institucionalnu religiju (crkve, džamije, i prateće osoblje istih :mrgreen: ) veoma je važna ta organizaciona samostalnost ili autokefalnost, jer ovdje ne važi - čije je stado (vjernici) toga je i livada...naprotiv, bitna je livada, to jest baza i logistika. Vjerujem da je tako, možda u drugoj oblandi i u islamu.
Vrijeme ranih monoteističkih religija u kojem su Učitelji bilo kog imena šetali po užarenom pijesku i lobirali pod šatrom i u prirodi pored nekih egzotičnih rijeka je duboki duboki aorist.

E...što ja tebi ispredam Markove konake i ovako sitno pišem (toliko sitno da ne vjerujem da će iko ovo čitati osim tebe i to do pola :mrgreen: )...
...da bi ti lakše objasnio koliko je bitna ta autokefalnost. Treba ti mnogo vještine, vremena i diplomatije da bi je dobio. A ona se ne dobija na lijepe oči. Autokefalnost ti priznaju ili ne isključivo crkve koje su već autokefalne (mislim dvije trećine).
U praksi ti to otprilike znači da ja i npr moderator NIN odvojimo po stoju iz našeg novčanika da bi ti imao dvjesta kao i mi, i još ti kažemo - sad imaš novčanik, sam gledaj kako ćeš, ali pazi, ako za.ereš - donji si.

Elem, ovo ti dovoljno govori da npr Grci ili neki drugi nisu bili oduševljeni što gube jurisdikciju nad teritorijom ili pastvom koju sad kontroliše SPC.

Pa ti sad saberi koje su šanse da MPC ili CPC dobiju autokefalnost. To je proces koji je davno davno završen i nerealno je očekivati da se to može desiti.

Tako ti je i sa idejom o bosanskoj pravoslavnoj crkvi - CNG (nije oznaka za plin, nego crkva na guzove ili ti udruženje građana).
svojnasvom

#38 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by svojnasvom »

Hvala na odgovoru, pročitao sam pažljivo i shvatam. Kod muslimana su postojale i postoje neki segmenti te hijerarhije kada je džuma namaz u pitanju, ali nestankom hilafeta svaka zemlja je uredila sebi zajednicu na temeljima pravne škole koju slijedi večina stanovnika.

Dakle da bi postojala Bosanska pravoslavna crkva nju bi trebale izglasati najmanje dvije trečine autokefalnih, je li tako?

Koliko ih danas ima autokefalnih?

A šta je sa ovim koje nisu dobile tu slobodu kao Crnogorska i Makedonska, pojednostovljeno kako one gledaju na to priznanje od drugih tj. kako ga tumače?

Ako Crnogorci i Makedonci imaju neko zasebno tumačenje, postoji li određen broj pravoslavnih vjernika u Bosni koji recimo imaju neko polazište slično ovom kod Crnogoraca i Makedonaca.

Hajd da nešta naučim na ovom forumu ( valjda nisam dosadan ) :wink:
Nek ti ne bude dosadno odgovarati, nije to nikakvo kobajagi izigravanje "multi kulti" , mislim da bi mnoge interesovalo.
poznanik

#39 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by poznanik »

radostan dan wrote:Autokefalnost...za.ebana stvar, vrlo prosta ali se teško dobija...

Znači, u organizacionom smislu, ko ima autokefalnost taj isti je nosilac i upravitelj crkvene organizacije, i ne zavisi više ni od kakve druge - Ruske, Grčke, bilo koje...Naravno , ne zavisi u organizacionom, ali učenje ili religijska doktrina ostaju zajedničke...

.. Autokefalnost ti priznaju ili ne isključivo crkve koje su već autokefalne ... To je proces koji je davno davno završen i nerealno je očekivati da se to može desiti...
Zašto je vjerniku, ili njegovoj crkvi, bitno da ga "drugi" prizna i prihvati, koju korist može ostvariti "autokefalna crkva"?
radostan dan

#40 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

svojnasvom wrote: 1. Hvala na odgovoru, pročitao sam pažljivo i shvatam. Kod muslimana su postojale i postoje neki segmenti te hijerarhije kada je džuma namaz u pitanju, ali nestankom hilafeta svaka zemlja je uredila sebi zajednicu na temeljima pravne škole koju slijedi večina stanovnika.

2. Dakle da bi postojala Bosanska pravoslavna crkva nju bi trebale izglasati najmanje dvije trečine autokefalnih, je li tako?

3. Koliko ih danas ima autokefalnih?

4. A šta je sa ovim koje nisu dobile tu slobodu kao Crnogorska i Makedonska, pojednostovljeno kako one gledaju na to priznanje od drugih tj. kako ga tumače?

5. Ako Crnogorci i Makedonci imaju neko zasebno tumačenje, postoji li određen broj pravoslavnih vjernika u Bosni koji recimo imaju neko polazište slično ovom kod Crnogoraca i Makedonaca.

Hajd da nešta naučim na ovom forumu ( valjda nisam dosadan ) :wink:
Nek ti ne bude dosadno odgovarati, nije to nikakvo kobajagi izigravanje "multi kulti" , mislim da bi mnoge interesovalo.
1 - koliko sam se ja razumio u prirodu poretka, islam i pravoslavlje su organizaciono - demkratskije - uređeni od katoličanstva, sa jednom crkvom, jednim vrhovnim poglavarom papom itd

2. da

3. ne znam tačno, znam npr za SPC da je šesta u tom nekom nizu ili uslovno rečeno - hijerarhiji.

4. ići ću obrnutim redosledom, kako autokefalne gledaju na nepriznate. Problem kod nepriznatih nije samo u tome što nemaju građevinsku dozvolu i materijal (crkve, džamije... oprostite vjerujući što banalizujem stvari, ovo je zarad lakše
komunikacije) već je onovni problem što nema ko da - rukopoloži - sveštenike te crkve. To je npr kao situacija da ja i ti otvaramo privatni fakultet, za kabinete se možda i možemo snaći, ali nemamo diplome i sertifikat za obavljanje te djelatnosti. A sertifikate dijeli - već objašnjeno. Zato se u zvaničnom pravoslalju pripadnici takve crkve smatraju šizmaticima, a sveštena lica - raspopi (znači razrješen čina i dužnosti, ražalovan).
E sad, kako na to gledaju CPC i MPC? Boli ih kc, njihovo djelovanje, pogotovo CPC- ima prije svega upotrebnu vrijednost političkog karaktera. Znači po principu - app (ako prođe, prođe.., ako ne prođe, biće nas dok je političkog interesa koji nas gura).
Tanki su tu temelji da bi takvo što opstalo, imaš primjer HPC (hrvatske pr. crkve), koja je osnovana dekretom A. Pavelića za vrijeme NDH. Za razliku od drugih segmenata društva - ekonomija, društveni odnosi, bla, bla, religiozno i vjerujuće se ne mjenja bez ogromnih poremećaja na globalnom nivou, sa rokom koji se mjeri vjekovima.

5. Znaš li ti nekog-neke iz skupine pripadajućih vjernika IZ BiH koji smatra da treba - vaspostaviti - BIZ (Bošnjačku Islamsku Zajednicu)? Ne vjerujem.
Last edited by radostan dan on 20/01/2012 09:13, edited 1 time in total.
radostan dan

#41 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

poznanik wrote:
Zašto je vjerniku, ili njegovoj crkvi, bitno da ga "drugi" prizna i prihvati, koju korist može ostvariti "autokefalna crkva"?
Još nisam čuo za neku religiju, koja u startu osnivanja, u okviru svog učenja dodaje amandman da ta vjerska zajednica ne može brojati više od 10 članova. :D
Osjećam da si postavio pitanje koje se odnosi na dva različita vremena - vrijeme krstaških pohoda, ekspanzije islama, španske inkvizicije, i sadašnjeg.
Prošlo kontaš, po pitanju sadašnjeg - stvar je manje više zacementirana (moje mišljenje...pomjeranja su naravno izvjesna, ali to je stvar vremena i demografije, što se tiče našeg vakta - neprimjetno).
poznanik

#42 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by poznanik »

radostan dan wrote:
poznanik wrote:
Još nisam čuo za neku religiju, koja u startu osnivanja, u okviru svog učenja dodaje amandman da ta vjerska zajednica ne može brojati više od 10 članova. :D
Osjećam da si postavio pitanje koje se odnosi na dva različita vremena - vrijeme krstaških pohoda, ekspanzije islama, španske inkvizicije, i sadašnjeg.
Prošlo kontaš, po pitanju sadašnjeg - stvar je manje više zacementirana (moje mišljenje...pomjeranja su naravno izvjesna, ali to je stvar vremena i demografije, što se tiče našeg vakta - neprimjetno).
Možda nisam ispravno formulisao pitanje, mada ne znam način kako bih drugačije.

Jednostavno je: ako je, u različitim geografskim područjima, sa različitim civilnim, administrativnim i sličnim uređenjem društva, kod dijela stanovništva pravoslavne vjeroispovijesti potpuno jednako vjerovanje u Boga, obzirom da su propisani obredi zajednički svim pravoslavnim vjernicima, ma gdje oni bili, zašto bi smetnja bila postojanje njihove samostalnosti u upravljanju i koordinaciji takve vjerske zajednice, i kome bi bila smetnja?

Ili protivljenje autokefalnosti različitim vjerskim zajednicama zagovaraju vjerski poglavari u bojazni od gubitka hegemonije, od gubitka moći u svakom obliku dominacije nad vjernicima?
radostan dan

#43 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

Pa mislim da je odgovor sadržan u prethodnim postovima...uz ogradu da mene prije svega interesuje svetovni, manifestni aspekt religije...možda bi neki bolji poznavaoc duhovnog djela religije imao drugačiji ili precizniji odgovor.
svojnasvom

#44 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by svojnasvom »

Hajd dok nekom ne dođe inspiracija da nešto pametno pita, obzirom da je ipak više pravoslavaca u ovoj zemlji, tema i teme o njima zaslužuju više pažnje od nekih haman tam jehovinih svjedoka, uz dužno poštovanje svačijih osjecanja.

Intersuje me na kojoj relaciji su danas crkve, mislim na sveštenstvo i same ispostave u federaciji sa onima u RS, postoji li neka razlika u gledanju na neka pitanja iz prošlosti i uloge SPC u ratu koji je ipak još tu za nama?
radostan dan

#45 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

Počeo sam nešto naširoko da pišem, pa sam odustao...ima vremena, uostalom nije ni bilo vezano za tvoje pitanje.
Nisam posebno pratio, ali mislim da nema, nisam primjetio( ovo u vezi tvog pitanja).

edit - ovako sam jednom upao u nepriliku na temi - pravoslavne slave...morah sve da znam, postah glavni pop, a ja u crkvu odem jednom godišnje, i to zbog zadovoljenja starog paganskog običaja :mrgreen:
svojnasvom

#46 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by svojnasvom »

pa nađi nekog popa, ha ja, šta i njima fali, lahko je pastvi u crkvi pricat, treba izaci nekad među ljude, vako ko ja pa da ti neka ubleha krv popije na prvu pametnu koju napišeš

:D
oridjidji

#47 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by oridjidji »

NIN wrote:
svojnasvom wrote:Mislim da bi to bio dobar poen i samom pravoslavlju na ovim prostorima, jer bi se definitivno raskrstilo sa politikom crkve i vjerskim ubjeđenjima samih ljudi.
Licemjerno, licemjerno!

'Vam bi da se muslimani i islam ujedinjuju, a kad je pravoslavlje u pitanju onda je razjedinjavanje dobar poen!? Kome? Tebi?

:wink:
Nine, za Bosnu i Hercegovinu bi bilo idealno da se srpska pravoslavna crkva unutar nje stavi pod upravu jedne krovne bosanske pravoslavne crkve koja bi cuvala interese bosanskih pravoslavaca i BiHa. Dosta je SPC od odlaska Turaka uradila na štetu Bosanaca i Hercegovaca. I ovo stanje da imamo više Srba, nego Bosanaca pravoslavaca je produkt nazadnog odnosa srpske pravoslavne crkve prema BIHa, koja u ovome ratu pokazala lice mržnje i propagatora zla. Ničim nisu doprinjeli da se obraz srpskoga naroda sačuva već su stali rame uz rame sa onima koji su sijali smrt.

Muslimani se ne ujedinjuu. Niti postoji naznaka da se takvo što dešava, niti u političkom niti u vjerskom smislu, ni u BIH ni globalno. U politici su dosta razdjeljeni, iako dvije najveće stranke koaliraju skupa SDP (multinacionalna) i SDA, to ne znaći da su muslimani u političkom djelovanju ujedinjeni.
NIN

#48 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by NIN »

oridjidji wrote:
NIN wrote:
svojnasvom wrote:Mislim da bi to bio dobar poen i samom pravoslavlju na ovim prostorima, jer bi se definitivno raskrstilo sa politikom crkve i vjerskim ubjeđenjima samih ljudi.
Licemjerno, licemjerno!

'Vam bi da se muslimani i islam ujedinjuju, a kad je pravoslavlje u pitanju onda je razjedinjavanje dobar poen!? Kome? Tebi?

:wink:
Nine, za Bosnu i Hercegovinu bi bilo idealno da se srpska pravoslavna crkva unutar nje stavi pod upravu jedne krovne bosanske pravoslavne crkve koja bi cuvala interese bosanskih pravoslavaca i BiHa. Dosta je SPC od odlaska Turaka uradila na štetu Bosanaca i Hercegovaca. I ovo stanje da imamo više Srba, nego Bosanaca pravoslavaca je produkt nazadnog odnosa srpske pravoslavne crkve prema BIHa, koja u ovome ratu pokazala lice mržnje i propagatora zla. Ničim nisu doprinjeli da se obraz srpskoga naroda sačuva već su stali rame uz rame sa onima koji su sijali smrt.

Muslimani se ne ujedinjuu. Niti postoji naznaka da se takvo što dešava, niti u političkom niti u vjerskom smislu, ni u BIH ni globalno. U politici su dosta razdjeljeni, iako dvije najveće stranke koaliraju skupa SDP (multinacionalna) i SDA, to ne znaći da su muslimani u političkom djelovanju ujedinjeni.
U jednu ruku imas pravo ali je moj odgovor bio sasvim jasan forumasu kojem sam replicirao. Ako budem sa vremenom i ako konsolidujem misli po, ono sto se kaze, tabijatu po ovom pitanju, odgovorim ti sta mislim mada, sve je to suplja i prosipanje iz istog u prazno. Ali, kontam sta hoces da kazes.
radostan dan

#49 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

Ja ispoštovah moderatora, reče da će na skijanje...pa sačekah da se isti vrati...

Moje pitanje se odnosi na post forumaša iznad - I ovo stanje da imamo više Srba, nego Bosanaca pravoslavaca...-
koliko ima Bosanaca pravoslavaca?
ljiljan89

#50 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by ljiljan89 »

svojnasvom wrote: Koliko ih danas ima autokefalnih?
prema wikipediji ima ih 16

http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Orthodox_Church

12.1
Post Reply