Hajte vi golupcici tamo na muntanje ovo je tema o SarajevuUmjetnik a wrote:samo recilolita_xx wrote:dokazat cu ti da nijeUmjetnik a wrote: kako da znam da ovo nije šuplja
samo mi daj priliku:D
kad?gdje?...
klub zaljubljenih u Sarajevo
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#26 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
- uvjek dobar gost
#27 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Skoro diskutovah sa svojom djevojkom oko grada, smisla protestvovanj, života samog u gradu, perspektive neke samog grada i nas u njemu....
Nas dvoje smo , moglo bi se reći, zastupali dijametralno suprotne stavove, tvrdio sam ja i zastupao tezu da će biti bolje da je ovo u čemu živimo jedan od gorih perioda grada i njegovog razvoja, ali da će stvari doći na svoje jer ovako neće moći još dugo... ovaj nakaradni način "razvoja" sarajevske kotline se kosi za svim zakonima bili oni zakoni ekonomije, fizike ili bili bukvalno zakoni... dok moja djevojka ne misli nikako pozitivno , misli da ćemo tonuti sve dublje jer na svim pozicijama koje su bitne za grad i njegov razvoj su "njihovi" ljudi, nezainteresovani, zlonamjerni željni samo sitnog šićara ....
Jeste grad Sarajevo čine ljudi.. samo i njih sve manje je, čine ga i građevine.. no i one se sve manje uklapaju u grad koji sam navikao gledati, sad postavlja se pitanje jesam li ja zaglavio u vremenu, jeli ja imam prevelika očekivanja, nisam li možda prestario usljed opsade, post ratne demagogije... i nedostatka adekvatne ponude svega i svečega u skladu sa mojim afinitetima i dijelom i potrebama ...
Kad ja rezimiram sam sa sobom il maknem negdje van granica BiH.. i onda se vratim.. bude mi samo gore, jer fakat tek onda vidim u punom kapacitetu kako smo postali malodušna sredina, puna duplih standarda, licemjerstva i nekog neobjašnjivog malograđanskog mentaliteta...
No uprkos svemu ja fakat volim Sarajevo... vjerovali ili ne, ali pri tome imam pravo i potrebu da pokušam biti objektivan.
Nas dvoje smo , moglo bi se reći, zastupali dijametralno suprotne stavove, tvrdio sam ja i zastupao tezu da će biti bolje da je ovo u čemu živimo jedan od gorih perioda grada i njegovog razvoja, ali da će stvari doći na svoje jer ovako neće moći još dugo... ovaj nakaradni način "razvoja" sarajevske kotline se kosi za svim zakonima bili oni zakoni ekonomije, fizike ili bili bukvalno zakoni... dok moja djevojka ne misli nikako pozitivno , misli da ćemo tonuti sve dublje jer na svim pozicijama koje su bitne za grad i njegov razvoj su "njihovi" ljudi, nezainteresovani, zlonamjerni željni samo sitnog šićara ....
Jeste grad Sarajevo čine ljudi.. samo i njih sve manje je, čine ga i građevine.. no i one se sve manje uklapaju u grad koji sam navikao gledati, sad postavlja se pitanje jesam li ja zaglavio u vremenu, jeli ja imam prevelika očekivanja, nisam li možda prestario usljed opsade, post ratne demagogije... i nedostatka adekvatne ponude svega i svečega u skladu sa mojim afinitetima i dijelom i potrebama ...
Kad ja rezimiram sam sa sobom il maknem negdje van granica BiH.. i onda se vratim.. bude mi samo gore, jer fakat tek onda vidim u punom kapacitetu kako smo postali malodušna sredina, puna duplih standarda, licemjerstva i nekog neobjašnjivog malograđanskog mentaliteta...
No uprkos svemu ja fakat volim Sarajevo... vjerovali ili ne, ali pri tome imam pravo i potrebu da pokušam biti objektivan.
-
aidaa_princess90
#28 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Saarajevo u srcu do groba..i Zeljp
SARAJEVO FOR EVER
SARAJEVO FOR EVER
-
neki
#29 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Moje misljenje je da je ovo dobar period za Sarajevo, s obzirom na ono sta nas ceka..Jednostavno citava Bosna u cjelini pa tako i Sarajevo normalno funkcionisu i prosperitetno se razvijaju samo pod okupacijom. To je istorija milion puta pokazala, ovdje se dobro zivi samo kad nam drugi kroje. Tako je i Sarajevo svoje zlatno doba dozivjelo pod AU okupacijom, poslije '45 Sarajevo se pocelo normalno razvijati samo zahvaljujuci gradonacelniku Slovencu, sad kad je prepusteno sve nama samima ovo sve manje lici na grad. Za neke promjene vec je kasno, u buducnosti ce biti jos gore jer ce se uvijek iznova sanirati greske koje su vec napravljene. Vec sad pola budzeta ode na neke sanacije klizista kretenima koji su odlucili da prave kuce na terenu pod 45'm a jos vise ce toga biti. Nove ceste na izlazima iz grada je nemoguce praviti jer su izgradjena citava naselja kucica koja se masovno legalizuju pred svake izbore.Tako ce i u buducnosti sve vise para odlaziti na sanacije klizista, krpljenje vijugavih cesta, izgradnju komunalne infrastrukture nelegalnim naseljima, prociscavanje zagadjene vode i sl, umjesto da ide u urbani razvoj i planiranje..ali tako nam je kako nam je, bitno je da oni uvijek imaju dovoljno birackog tijela koje ce ih opet izabratiuvjek dobar gost wrote:Skoro diskutovah sa svojom djevojkom oko grada, smisla protestvovanj, života samog u gradu, perspektive neke samog grada i nas u njemu....
- uvjek dobar gost
#30 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Upravo tako... svaki grad, svaka kotlina ima svoje limite i kapacitete... ove vlasti u post sgresijsko vrijeme nisu iskoristile skoro niti jednu komparativnu prednost koju ovaj grad ima ili je imao.... sve što si napisao istina je samo da dodam još jednu činjenicu, prvi gradonačelnik Sarajeva poslije II SV rata je htio srušiti komplet čaršiju, u nekim segmentima je i uspio porušen je cijeli jedan dio tamo gdje su danas političke nauke, a baščaršija se jedva spasila....neki wrote:Moje misljenje je da je ovo dobar period za Sarajevo, s obzirom na ono sta nas ceka..Jednostavno citava Bosna u cjelini pa tako i Sarajevo normalno funkcionisu i prosperitetno se razvijaju samo pod okupacijom. To je istorija milion puta pokazala, ovdje se dobro zivi samo kad nam drugi kroje. Tako je i Sarajevo svoje zlatno doba dozivjelo pod AU okupacijom, poslije '45 Sarajevo se pocelo normalno razvijati samo zahvaljujuci gradonacelniku Slovencu, sad kad je prepusteno sve nama samima ovo sve manje lici na grad. Za neke promjene vec je kasno, u buducnosti ce biti jos gore jer ce se uvijek iznova sanirati greske koje su vec napravljene. Vec sad pola budzeta ode na neke sanacije klizista kretenima koji su odlucili da prave kuce na terenu pod 45'm a jos vise ce toga biti. Nove ceste na izlazima iz grada je nemoguce praviti jer su izgradjena citava naselja kucica koja se masovno legalizuju pred svake izbore.Tako ce i u buducnosti sve vise para odlaziti na sanacije klizista, krpljenje vijugavih cesta, izgradnju komunalne infrastrukture nelegalnim naseljima, prociscavanje zagadjene vode i sl, umjesto da ide u urbani razvoj i planiranje..ali tako nam je kako nam je, bitno je da oni uvijek imaju dovoljno birackog tijela koje ce ih opet izabratiuvjek dobar gost wrote:Skoro diskutovah sa svojom djevojkom oko grada, smisla protestvovanj, života samog u gradu, perspektive neke samog grada i nas u njemu....
-
dark zg
#31 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Služio sam vojsku u Sarajevu 1989.god., u kasarni koja se tada zvala "Viktor Bubanj", tako da sam godinu dana bio stanovnik tog prekrasnog grada, a nije me samo grad oduševio već i njegovi stanovnici. Tada su ljudi bili izrazito dobronamjerni i susretljivi, barem prema meni.- Grad vam ima poseban štih i čovijek se osječa nekako drugačije u vašem gradu. Meni će ta godina dana ostati u prelijepom siječanju cijeli život pa ovim putem pozdravljam sve ljude dobre volje iz vašeg grada. Nadam se da poslije svih onih stahota koje ste preživjeli sad imate donekle normalan život.
- ljubav_aha
#32 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
uvjek dobar gost wrote:Upravo tako... svaki grad, svaka kotlina ima svoje limite i kapacitete... ove vlasti u post sgresijsko vrijeme nisu iskoristile skoro niti jednu komparativnu prednost koju ovaj grad ima ili je imao.... sve što si napisao istina je samo da dodam još jednu činjenicu, prvi gradonačelnik Sarajeva poslije II SV rata je htio srušiti komplet čaršiju, u nekim segmentima je i uspio porušen je cijeli jedan dio tamo gdje su danas političke nauke, a baščaršija se jedva spasila....neki wrote:
Moje misljenje je da je ovo dobar period za Sarajevo, s obzirom na ono sta nas ceka..Jednostavno citava Bosna u cjelini pa tako i Sarajevo normalno funkcionisu i prosperitetno se razvijaju samo pod okupacijom. To je istorija milion puta pokazala, ovdje se dobro zivi samo kad nam drugi kroje. Tako je i Sarajevo svoje zlatno doba dozivjelo pod AU okupacijom, poslije '45 Sarajevo se pocelo normalno razvijati samo zahvaljujuci gradonacelniku Slovencu, sad kad je prepusteno sve nama samima ovo sve manje lici na grad. Za neke promjene vec je kasno, u buducnosti ce biti jos gore jer ce se uvijek iznova sanirati greske koje su vec napravljene. Vec sad pola budzeta ode na neke sanacije klizista kretenima koji su odlucili da prave kuce na terenu pod 45'm a jos vise ce toga biti. Nove ceste na izlazima iz grada je nemoguce praviti jer su izgradjena citava naselja kucica koja se masovno legalizuju pred svake izbore.Tako ce i u buducnosti sve vise para odlaziti na sanacije klizista, krpljenje vijugavih cesta, izgradnju komunalne infrastrukture nelegalnim naseljima, prociscavanje zagadjene vode i sl, umjesto da ide u urbani razvoj i planiranje..ali tako nam je kako nam je, bitno je da oni uvijek imaju dovoljno birackog tijela koje ce ih opet izabrati
-
aidaa_princess90
#33 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
JA KAO SARAJKA SAM POLASKANA OVIM STO STE NAPISALI O SARAJEVU I LJUDIMA OVDJE.HVALA VAM PUNO I NADAM SE DA CETE AKOBOGDA PONOVO DOCI U NASA SARAJEVO DA OCIJENITE VALJAJU LI OVE NOVE GENERACIJE U KOJE PRIPADAM I JA!A U RAJVOSA SE ZIVI HVALA BOGU DOBROdark zg wrote:Služio sam vojsku u Sarajevu 1989.god., u kasarni koja se tada zvala "Viktor Bubanj", tako da sam godinu dana bio stanovnik tog prekrasnog grada, a nije me samo grad oduševio već i njegovi stanovnici. Tada su ljudi bili izrazito dobronamjerni i susretljivi, barem prema meni.- Grad vam ima poseban štih i čovijek se osječa nekako drugačije u vašem gradu. Meni će ta godina dana ostati u prelijepom siječanju cijeli život pa ovim putem pozdravljam sve ljude dobre volje iz vašeg grada. Nadam se da poslije svih onih stahota koje ste preživjeli sad imate donekle normalan život.
SARAJEVO FOR EVER
- Irm@
#34 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
takodjeraidaa_princess90 wrote:JA KAO SARAJKA SAM POLASKANA OVIM STO STE NAPISALI O SARAJEVU I LJUDIMA OVDJE.HVALA VAM PUNO I NADAM SE DA CETE AKOBOGDA PONOVO DOCI U NASA SARAJEVO DA OCIJENITE VALJAJU LI OVE NOVE GENERACIJE U KOJE PRIPADAM I JA!A U RAJVOSA SE ZIVI HVALA BOGU DOBROdark zg wrote:Služio sam vojsku u Sarajevu 1989.god., u kasarni koja se tada zvala "Viktor Bubanj", tako da sam godinu dana bio stanovnik tog prekrasnog grada, a nije me samo grad oduševio već i njegovi stanovnici. Tada su ljudi bili izrazito dobronamjerni i susretljivi, barem prema meni.- Grad vam ima poseban štih i čovijek se osječa nekako drugačije u vašem gradu. Meni će ta godina dana ostati u prelijepom siječanju cijeli život pa ovim putem pozdravljam sve ljude dobre volje iz vašeg grada. Nadam se da poslije svih onih stahota koje ste preživjeli sad imate donekle normalan život.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
SARAJEVO FOR EVER
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#35 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
I ja takodjerIrm@ wrote:takodjeraidaa_princess90 wrote:JA KAO SARAJKA SAM POLASKANA OVIM STO STE NAPISALI O SARAJEVU I LJUDIMA OVDJE.HVALA VAM PUNO I NADAM SE DA CETE AKOBOGDA PONOVO DOCI U NASA SARAJEVO DA OCIJENITE VALJAJU LI OVE NOVE GENERACIJE U KOJE PRIPADAM I JA!A U RAJVOSA SE ZIVI HVALA BOGU DOBROdark zg wrote:Služio sam vojsku u Sarajevu 1989.god., u kasarni koja se tada zvala "Viktor Bubanj", tako da sam godinu dana bio stanovnik tog prekrasnog grada, a nije me samo grad oduševio već i njegovi stanovnici. Tada su ljudi bili izrazito dobronamjerni i susretljivi, barem prema meni.- Grad vam ima poseban štih i čovijek se osječa nekako drugačije u vašem gradu. Meni će ta godina dana ostati u prelijepom siječanju cijeli život pa ovim putem pozdravljam sve ljude dobre volje iz vašeg grada. Nadam se da poslije svih onih stahota koje ste preživjeli sad imate donekle normalan život.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
SARAJEVO FOR EVER![]()
![]()
- tajsam
#36 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Bilo gdje da krenem o tebi sanjam, putevi me svi tebi vode........ Sarajevo ljubavi moja.......
-
Hristo Botev
#37 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
..rodjen u SA..biti obiljezen na poseban nacin i imati obavezu da ga volis...
..odrastanje u mahali..
..3 minuta spustanja do centra grada a 10 minuta penjanja do kuce..
..zimi se znalo kojm ulicama auta ne idu jer se raja sankaju..
..ljeti na biciklo pa preko sedam suma pored mehine kafane do trebevica..
..na putu do skole Razija Omanovic zaobilazim mahalu porodice fohd jer se s tom mahalom ratuje..
..u skolskom igralistu Vuka Karadzica gledam bjelavsku stariju raju kako igraju lopte, i cekam da bas ja od mase klinaca budem izabran da stanem na gol..
..zbog prijatelja iz Ljubice Ivezic na ulici mi ne traze jednu crvenu..
..veliki odmor sa deset deka salame i frtalj hljeba. Ponekad i jogurt koji se baci medju raju..
..u granap se ide u pidzami i papucama..
..u studentskim domovima ucim crnce nas jezik..
..poslije derbija, taxi stand je najbolja lokacija da uzivas u pravim lozionama..
.
.
.
.
.
..odrastanje u mahali..
..3 minuta spustanja do centra grada a 10 minuta penjanja do kuce..
..zimi se znalo kojm ulicama auta ne idu jer se raja sankaju..
..ljeti na biciklo pa preko sedam suma pored mehine kafane do trebevica..
..na putu do skole Razija Omanovic zaobilazim mahalu porodice fohd jer se s tom mahalom ratuje..
..u skolskom igralistu Vuka Karadzica gledam bjelavsku stariju raju kako igraju lopte, i cekam da bas ja od mase klinaca budem izabran da stanem na gol..
..zbog prijatelja iz Ljubice Ivezic na ulici mi ne traze jednu crvenu..
..veliki odmor sa deset deka salame i frtalj hljeba. Ponekad i jogurt koji se baci medju raju..
..u granap se ide u pidzami i papucama..
..u studentskim domovima ucim crnce nas jezik..
..poslije derbija, taxi stand je najbolja lokacija da uzivas u pravim lozionama..
.
.
.
.
.
- Asana
#38 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
U tom ratu navijala bih za raju iz Ulice Porodice FohtHristo Botev wrote: zaobilazim mahalu porodice fohd
- agent_zero
#39 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Hvala na ovim lijepim riječima.dark zg wrote:Služio sam vojsku u Sarajevu 1989.god., u kasarni koja se tada zvala "Viktor Bubanj", tako da sam godinu dana bio stanovnik tog prekrasnog grada, a nije me samo grad oduševio već i njegovi stanovnici. Tada su ljudi bili izrazito dobronamjerni i susretljivi, barem prema meni.- Grad vam ima poseban štih i čovijek se osječa nekako drugačije u vašem gradu. Meni će ta godina dana ostati u prelijepom siječanju cijeli život pa ovim putem pozdravljam sve ljude dobre volje iz vašeg grada. Nadam se da poslije svih onih stahota koje ste preživjeli sad imate donekle normalan život.
Ali Sarajevo te 1989 je bilo mnogo ljepši grad od ovog danas... u svakom pogledu.
- supercali
#40 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
kad si izvadio temu iz naftalina vrati i ove forumasice da ih zovem na kafuagent_zero wrote:Hvala na ovim lijepim riječima.dark zg wrote:Služio sam vojsku u Sarajevu 1989.god., u kasarni koja se tada zvala "Viktor Bubanj", tako da sam godinu dana bio stanovnik tog prekrasnog grada, a nije me samo grad oduševio već i njegovi stanovnici. Tada su ljudi bili izrazito dobronamjerni i susretljivi, barem prema meni.- Grad vam ima poseban štih i čovijek se osječa nekako drugačije u vašem gradu. Meni će ta godina dana ostati u prelijepom siječanju cijeli život pa ovim putem pozdravljam sve ljude dobre volje iz vašeg grada. Nadam se da poslije svih onih stahota koje ste preživjeli sad imate donekle normalan život.
Ali Sarajevo te 1989 je bilo mnogo ljepši grad od ovog danas... u svakom pogledu.
-
tomhagen
#41 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Grehota da ovako lijepa tema ostane na dvije stranice...Da je malo oživimo zaigrajmo se.
Šta prvo pomislite kada čujete "Sarajevo"? Koji je to pojam na koji prvo pomislite kada neko kaže Sarajevo, doslovno bilo šta, toponim, ulica, zgrada, spomenik, osoba, jelo, predmet, opipljivo ili neopipljivo, bitno je samo da je jedan pojam, jedna slika, jedna asocijacija. Nema potrebe da dodatno objašnjavamo šta, zašto, kako.Da vidimo da li je ili nije glavna asocijacija na Sarajevo samo ćevap, kako neki vole posprdno kazati.
Zanimljivo bi bilo da kazete i da li ste sad stanovnik Sarajeva, ili ste nekad bili stanovnik Sarajeva, ili ste gost koji češće ili rjeđe dođe, ili nikad niste bili u Sarajevu, pa da vidimo koje asocijacije se bude zavisno od naše veze sa Sarajevom.
Kako je red, evo da prvi počnem:
(stanovnik Sarajeva) prva slika u glavi na pomen Sarajeva - prazna Titova u vrelo avgustovsko poslijepodne.
Šta prvo pomislite kada čujete "Sarajevo"? Koji je to pojam na koji prvo pomislite kada neko kaže Sarajevo, doslovno bilo šta, toponim, ulica, zgrada, spomenik, osoba, jelo, predmet, opipljivo ili neopipljivo, bitno je samo da je jedan pojam, jedna slika, jedna asocijacija. Nema potrebe da dodatno objašnjavamo šta, zašto, kako.Da vidimo da li je ili nije glavna asocijacija na Sarajevo samo ćevap, kako neki vole posprdno kazati.
Zanimljivo bi bilo da kazete i da li ste sad stanovnik Sarajeva, ili ste nekad bili stanovnik Sarajeva, ili ste gost koji češće ili rjeđe dođe, ili nikad niste bili u Sarajevu, pa da vidimo koje asocijacije se bude zavisno od naše veze sa Sarajevom.
Kako je red, evo da prvi počnem:
(stanovnik Sarajeva) prva slika u glavi na pomen Sarajeva - prazna Titova u vrelo avgustovsko poslijepodne.
- JavierBosnia
#42 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Grad u kojem je rodjen i odrastao najveci fudbaler BiH svih vremena - Edin Dzeko
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#44 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Prelijepa slika, bas opisuje Sarajevo od decembra do marta...dječak sa šibicama wrote:
- vjesticanametli
#45 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Divan pogled
A grad hmmmm kudim ga i naprDZujem a opet
tu sam kuci 
A grad hmmmm kudim ga i naprDZujem a opet
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#47 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
Zavrnulo plindječak sa šibicama wrote:https://avaz.ba/media/2018/12/04/775045 ... 73x400.jpg
- Yenna
#48 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
I ovakav je najljepšidječak sa šibicama wrote:
- ljevoruki
#49 Re: klub zaljubljenih u Sarajevo
JavierBosnia wrote: ↑02/10/2019 14:07 Grad u kojem je rodjen i odrastao najveci fudbaler BiH svih vremena - Edin Dzeko
Pa sad
Nekad se govorilo da je Sarajevo od Bascarsije do Marindvora
Moja tetka, 60-tih godina, dobila stan na Grbavici, njena majka, moja nana,rekla da je otisla tamo gdje je vrag nogu slomio.
Sarajevo