Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Drvosjeca iz Dejcica

#26 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Lesli Eldridž wrote:
Ingot wrote:Kao neko ko je 12 godina svog zivota proveo u Holandiji, mogu vam reci samo da nemate pojma o cemu pricate. Sad nastavite pljuvat cijelu jednu zemlju na osnovu toga sto ste procitali na internetu.
Ma ovde ti ljudi sve znaju, najpametniji su, nemaju predrasuda,... :lol: Fin neki narod :D
Ti si svoje predrasude, i to najgore vrste, dovoljno pokazao na prosloj temi tako da si zadja osoba na ovome forumu koja drugima o predrasudama treba da drzi predavanje.
Lesli Eldridž

#27 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by Lesli Eldridž »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Lesli Eldridž wrote:
Ingot wrote:Kao neko ko je 12 godina svog zivota proveo u Holandiji, mogu vam reci samo da nemate pojma o cemu pricate. Sad nastavite pljuvat cijelu jednu zemlju na osnovu toga sto ste procitali na internetu.
Ma ovde ti ljudi sve znaju, najpametniji su, nemaju predrasuda,... :lol: Fin neki narod :D
Ti si svoje predrasude, i to najgore vrste, dovoljno pokazao na prosloj temi tako da si zadja osoba na ovome forumu koja drugima o predrasudama treba da drzi predavanje.
Koje predrasude? Ninđa je uvijek otvoren za suradnju :D
0.7.1.

#28 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by 0.7.1. »

ja ne razumijem kakve veze ima neki reditelj iz holandije sa narodom holandije... nikakve. čovjek ima svoj stav, sa kojim se ja ne slažem i Bože moj to je to... njegovo je da ne vjeruje, ako neće, a moje da vjerujem jer to hoću... ko vjeruje njemu je svejedno šta će koji picopjevac reći o njegovoj vjeri, jer sva sumnja ovog svijeta ne može poljuljati vjeru vjernika... čuj budalaštine naučni dokazi... al' eto i svaka budala ima pravo na svoje mišljenje i ja to poštujem jer ne volim generalizacije i trpanje u torove po bilo kom osnovu, a ovje je to, izgleda, primarna tema negoli vjera...

moram reći da mi nisu jasni ni vjernici koji su toliko isključivi i nedozvoljavaju drugima da budu drugačiji, kakve veze drugačiji imaju sa vašom vjerom... nikakve! zato don't sekirli bi hajirli!
shalaedin

#29 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by shalaedin »

Mislim da se je u Holandiji, Danskoj i par drugih zemalja zapadne Evrope postalo moda vrijedjati neciju religiju, kako bi necije ime postalo poznatije malo dalje od njihovog kucnog praga...Geert Wilders, holandski parlamentarac, napravio film koji govori da je Islam vjera terora i ubijanja... Pa su ga popljuvale kolege iz parlamenta rekavsi da je film uvredljive prirode i da to nije misljenje cijelokupnog holandskog naroda...

Ovo je moj odgovor na temu. Dali svak ovdje misli da je Kompletna Holandija kriva sto je jedan takav film nastao u njoj? Nije.

Zato ne poturaj tezu da mi ne znamo sta pricamo...prati temu.
shalaedin

#30 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by shalaedin »

Onaj koji vjeruje njemu je lako zamisliti Moc Boziju da iz nicega stvara jer Njega smatra Svemocnim. Vjernik ima ubjedjenje da ga je Bog stvorio, kao i sve oko njega i smatra da je Svemogucem, dovoljno da kaze "Budi" i ono bude.

A onome ko nevjeruje ili sumnja u takve stvari nije mjesto da sudi onima koji gaje takvu vjeru i ubjedjenje, vec da ih tolerise sve dok i oni tolerisu njega i da ne traze nacina da zbog razlike u misljenjima i ubjedjenjima traze nacina jedni druge da uvrijede.

:bih:
Ingot

#31 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by Ingot »

Ne poturam ja nikakve teze, ja samo kazem da je tako.

Nije Holandija Amsterdam. O cemu mediji pricaju je jedno, kako obicni ljudi zive je nesto sasvim drugo. Jedino sto je tako uredjena drzava pa svako ima priliku da kaze ono sto misli. Od svih evropskih zemalja, Holandija ima najmanji postotak maloljetnih korisnika marihuane.
Isaac

#32 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by Isaac »

....
Last edited by Isaac on 24/11/2008 12:30, edited 1 time in total.
zaphodia

#33 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by zaphodia »

Isaac wrote:

Jah, gluho bilo. :D

Treba u Bosni osnovati produznicu srpskog "Obraza" pa da zajednickih snagama branimo cast i cojstvo nasih otadzbina od zla sa Zapada. Kad se odbranimo, trebamo preci u ofanzivu i uciti zapadnjacku bagru kako se baca smece kroz prozor, pale babe kad odbiju da daju marku, nose koverte doktorima i tako.

E što se nasmijah ovome!!!! Fenomenalno!!!!
paratrooper

#34 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by paratrooper »

Koliko znam tvoji su se sami popljuvali u Srebrenici 1995 , a sto se tice pojedinaca koji zestoko reagiraju, pa ti pojedinci vjerovatno vise sebi zla cine nego tvojoj Holandiji.

:wink:
jasko_ba

#35 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by jasko_ba »

ja sam gledao Zeitgeist, ne treba mi ništa više
krivorijek

Post by krivorijek »

Dobro, ono ok, Holandija je ipak nekakva stabilna zemlja, prica se sta se i kome se sta god hoce, pusi se trava u javnosti za ruckom, zato sto je to tamo kod njih odavno i bez ozbiljnijeg drustvenog alarma-na-sva-zvona legalno, pa nikako da se ustolice pravovaljano, dostojanstveno i kategoricki, jer postojanje jedne drzave koja legalizira dope je svakako trn u oku (ako ne i medjed pred kucom) svakakve konzervativne bagre (pa i meni ponekad kad se suocim sa sljedecim: al' samo zbog malog, ono kad akobogda napuni 15, pa mi kaze da ide sa jaranima preko vikenda za Amsterdam, zamisli samo ej, sta cu ja?, sta da mislim? pomoc!)!?

Provokacija nije umjetnost. Provokacija skrece paznju umjerene i dobro vaspitane sredine pogresnim saobracajnim znakom, jer...

Pravo otvoreno: sve kad bi i bio u posjedu starih dokumenata od arheoloske vaznosti prastaroj drzavi Izrael, ne bih ih u tako spektakularnom oblicju predstavio, sta ja znam, evo i ja sam konzervativan, ljubi bliznjeg svog...

Ono, odneses svoje stare papire ljudima od struke, pa s njima malo prodiskutiras o valjanosti i vjerodostojnosti navoda, pa ako ti se bas ono nebo pred ocima otvori, pa procitas kakav dobar clanak u novinama, pa vidis da bi tvoj tzv. 'rad' mogao zapaliti kuce (ambasade) po svijetu, pa jos prouzrociti 'nekoliko mrtvih i puno vise povrijedenih', zapitao bih se ja vec: 'Hej, sta ti radis? Kojoj ti liniji umjetnosti pripadas? Crnoj? Bijeloj?
paratrooper

#37 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by paratrooper »

Ja ne vjerujem da slijepi ljudi mogu brzo progledat. Kad bi se i saznala istina i kad bi vidjeli da je 2 i 2 == 4 , jos uvijek je mnogi ne bi zeljeli prihvatiti.

To je tako s ljudima zar ne.
metal_rules_cura

#38 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by metal_rules_cura »

paratrooper wrote:Ja ne vjerujem da slijepi ljudi mogu brzo progledat. Kad bi se i saznala istina i kad bi vidjeli da je 2 i 2 == 4 , jos uvijek je mnogi ne bi zeljeli prihvatiti.

To je tako s ljudima zar ne.
To je tako s vjerom, vec sam napisala. I bolje da tako i ostane.
tempora

#39 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by tempora »

Kolumbo, u cemu je razlika izmedju BiH i Holandije, molila bih da mi objasnis? Nisam i dalje bas shvatila poentu opisa holandske nacije. Kao ni same Holandije. Pricas u cinjenicama, tj faktima, analizama, studijama ili sta? :?
DobroJutroKolumbo

#40 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by DobroJutroKolumbo »

tempora wrote:Kolumbo, u cemu je razlika izmedju BiH i Holandije, molila bih da mi objasnis? Nisam i dalje bas shvatila poentu opisa holandske nacije. Kao ni same Holandije. Pricas u cinjenicama, tj faktima, analizama, studijama ili sta? :?
Ma jok , vozam se u krug!
Fair Life

#41 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by Fair Life »

Gospodja Marija je zatrudnila po 'duhu svetome' i to ne treba dovoditi u sumnju.
popajic

#42 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by popajic »

OPĆA DEKLARACIJA O PRAVIMA ČOVJEKA

USVOJENA U OPĆOJ SKUPŠTINI UJEDINJENIH NACIJA 10. DECEMBRA
UVOD

Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; ovo pravo uključuje slobodu mišljenja bez tuđeg mišljenja a isto tako i traženje, primanje i saopćavanje obavještenja i ideja bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice.
Član 20.
E sad je druga stvar sto bi mi ovu deklaraciju voljeli da koristimo samo kad nama odgovara...Tudje misljenje ponekad vrijedja,ali se mora prihvatiti da svako IMA pravo na svoje misljenje.Nema druge.
metal_rules_cura

#43 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by metal_rules_cura »

Dakako da ima pravo. To ne osporavam. Ali kada rusis nesto sto hiljadama godina postoji kao takvo, onda i nemas drugi cilj nego da izazoves skandal i pokupis lovu. A to je sa neke moralne strane jako nisko, posebno kad se o religiji radi. Da ne pricam o tome kako je najmanje bitno na koji nacin je ostala trudna. Ovo me podsjeca na naslovnicu zute stampe na kojoj se religija ismijava... "Ljudi, cujte i pocujte... Marija je ipak zena! Ni manje, ni vise!" Sram je bilo, a svetica!
omar little

#44 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by omar little »

Pored cinjenice da ovaj covjek ima pravo da iznosi svoje misljenje, @popajic hvala za citat, u pitanju nije doktorat ili naucna studija u pitanju je f i l m, subjektivni prikaz teme od strane rezisera. To sto je religija u pitanju nema nikakve veze, princip je isti.
Ja razumijem da se religiozni ljudi mogu osjetiti uvrijedjenim ali da zahtijevaju oduzimanje slobode govora i misljenja mi je totalno nejasno. O neukusnim i,na kraju krajeva, vjernicima nedostojnim izjavama (vidjenim u nekim od postovima) ne vrijedi ni govoriti.
Meni je recimo vrlo nisko i nemoralno to sto odredjene religijske strukture zele "opovrgnuti" Darwin-ovu teoriju i na taj nacin sprovesti svoje ciljeve te ugurati religiju u sferu drzave. Iako ja osobno/licno mislim da je to izuzetno perfidan korak (koji mene vrijedja) ka reduciranju sekularnosti i postovanju prava ne bi mi nikad palo na pamet, zbog toga, vrijedjati vjernike ili traziti da im se oduzme sloboda govora.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#45 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by dr.gog »

Za razliku od Skorsiza Martina,meni uvijek premilog autora,filmskog umjetnika par-exellance,čije je djelo o Isusu predivna alegorija,Verhoven je olinjali trendovski klon čitav svoj stvaralački život.
Verhoven je trash-virtuoz,i njegov novi projekat je fino brušeni trash(kako prenese x-com,sjedi po seminarima i pažljivo sluša jednog u nizu kvazinjuejdž gurua).
Rekoh,i smeće može izgledati zanimljivo,i biti na nečijoj polici sa dvd-ovima,zašto da ne??

Skorsizijev film ,s druge strane , je mene kao vjernika jako dojmio,i mislim da sam bar jedno 10 puta polemizirao sa drugim kršćanima,o besmislu njihovog "nalijetanja na volej filmskog art-performansa" :D .Naravno da je u jednoj zajednici neugodno braniti nešto ,što se,isto tako paušalno,trpa u uvrede.No ja opstah i vidjeh još filmova istog Skorsiza,i čisto mi je drago i velim hvala Bogu što taj čovjek živi i stvara.

Verhoven,sa svojim poluimbecilnim kreacijama pokušava 30 godina haman,da se profilira u nekog ko potiče,provocira,tjera uz nos....ali kvragu :P ,nije ipak Stenli Kjubrik imao vremena da ga poduči ni radu sa kamerom,ni brušenju scenarija,kao što ni uvrnuti Skorsiz nije,jer su za razliku od istog starog trashera,obojica imali malo veću kašičicu talenta...
..a talent je prijeko potreban kad se dohvati ličnost Isusovog kalibra,pa kako god to bilo.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#46 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by dr.gog »

...i fakat ,kakve veze ima Holandija sa svom ovom pričom,te dovođenje ovoga u ravan sa 1995-om,Fitnom,pedofilijom i sličnim kancerima koji su i bez Holandije bezpovratno prošireni.Ionako je,kako ja duboko vjerujem,vrijeme tih stvari i dešavanja uveliko nastupilo,jer sve svoje vrijeme ima :wink: A u Holandiji zasigurno živi bezbroj divnih i pristojnih ljudi,duboke kulture i tradicije,kojima svako trendovsko bljuvanje zasigurno nije svakodnevnica.Predrasude,predrasude...
MA DAJ...

#47 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by MA DAJ... »

DobroJutroKolumbo wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: ali probaj napraviti slican zlonamjeran film o holokaustu.

Bas tako , Jevrejska zajednica bi ga pojela i to u najgorem mogucem smislu za zapadnog covjeka , unistili bi ga finansijski!!
Upravo tako kako ste napisali u vezi holokausta...i on se desio nazalost,sto je dokumentovano,
ali sad vas ja pitam,...zasto se on desio?
Zasto se desio holokaust...vase misljenje da cuje?
cyprus

#48 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by cyprus »

Već sam davno reko da mi Holandija ne spada među omiljene zemlje, a ove raznorazne "slobode" su jedan od glavnih razloga zašto je to tako.
popajic

#49 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by popajic »

cyprus wrote:Već sam davno reko da mi Holandija ne spada među omiljene zemlje, a ove raznorazne "slobode" su jedan od glavnih razloga zašto je to tako.
Meni je BiH omiljena zemlja mada ne zbog njenih raznoraznih "nesloboda".
Sve je stvar afiniteta koji se bazira na pravu razlicitosti misljenja.I to je ok.Jednoumlje uvijek vodi u cor-sokak.
jeza u ledja

#50 Re: Paul Verhoeven: Isus Krist je bio plod silovanja

Post by jeza u ledja »

shalaedin wrote:Mislim da Jevreji, Krscani i Muslimani imaju mnostvo dodirnih tacaka u pogledu vjere, ali i razlika i te razlike ne treba koristiti radi raspaljivanja mrznje medju njima.

A ipak, te razlike su vec nekoliko hiljada godina iskoristavane kao izgovor za tlacenje i ubijanje drugih i drukcijih, desetine, ako ne i stotine miliona ljudi je ubijeno radi tih razlika.
I onda se postavlja logicko pitanje - kakva je korist od organizovane religije?

Kakva je na primjer korist od organizovane religije ako ce to neko vrlo lako iskoristiti da te vrijedja, i ako ces pak zbog toga moci biti toliko uvrijedjen da si u stanju nauditi ili ubiti nekoga treceg?
Post Reply