Potrošnja benzinaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
bamby_tz
#26 Re: Potrošnja benzinaca
ja i nisam mislio da dizel i benzinac isto trose to bi bilo suludo dizeli manje trose , ali ne trose duplo manje kako je uvrijedjeno u nasim glavama i trose dizelas na primjer sa 110 ks i onaj od 130 ks razlika u potrosnji skoro 1,5 litara nafte , znaci ovaj sa 130 ks na otvorenom 7,8 a u gradu 9 litara .ono sto sam ja rekao da je potrosnja i te kako vezana za izbor motora ,a izbor optimalnog motora sa svakodnevnim potrebama automobila. ja svoj koristim svakodnevno da se odvezem i dovezem sa posla i tako sa svim voznjama po gradu (potrebama) jedva skupim 500 km na mjesec. sto se tice vrijednosti neko je spomenuo kasnije kada ga prodajes pa tu nema nikakve veze benzin dizel svako auto ima svoga kupca ono sto sam ja iskusio ,a svoje sam auto prodao dileru je bilo ;koja je oprema ? ima li klimu? tek neko peto pitanje je bilo dizel benzin.
- chuchumbamayumbe
#27 Re: Potrošnja benzinaca
To je ona sa varijabilnim ventilima, tako nekako.madner wrote:Honda ima dva modusa rada, do 5.500 (mislim da je) i preko.chuchumbamayumbe wrote:Jebajga, ispade da moja Honda od 18 godina troshi haman najmanje!![]()
Joj, a da mi je ova nova, trosila bi ko upaljach!
Ako je držiš ispod, imaš glupog smrdljivog benzinca koji malo troši, a iznad zvijer koja dere asfalt i šlajpek.
Kod mene je poluajnshpric.
-
Lesli Eldridž
#28 Re: Potrošnja benzinaca
Pa gotovo da i troše isto. Pitao sam i taksiste i upoređivao šta kažu. Nema bitne razlike. Sa većim dizelašima bogami potroše i više nego oni sa manjim benzincima. Eto pitao ja jednog koji taxira sa accentom 1,4 benzinac. Po gradu troši oko 8 l/100km. Drugi mi rekao sa fabiom 1,9 tdi i 110.000 km da i ljeti potroši po 10l/100km. E sad vozi on mene i samo prva, druga. Rekoh ma može on i u trećuj , četvrtoj. On kod suda u drugoj brzini kaže ne može, evo vidi sad u treću i odmah ću u drugu ubaciti. Eee care kontam ja, ja bih već gledao da iz treće u četvrtu ubacim, a on u drugu. I sad kaže puno mu troši. Pa mora kad ne zna da vozi. Što viši stepen prenosa, manja je potrošnja. Znači sve je do vozača, pa tako i onaj sa accentom benzinac i pređenih 320.000 km (živa istina, crveni accent) troši manje od onog taxiste i škodom fabiom, karavan, dizel i 110.000 km. Pa vi sad vidite kako vozite i kolika vam je potrošnja. Ko zna da vozi može skoro prepoloviti potrošnju. 
- Better Man
#29 Re: Potrošnja benzinaca
Apsolutno si upravu za ovo označeno crvenom. Samo treba paziti na jednu stvar, a to je da li smo postigli dovoljnu brzinu da možemo prebaciti u veči stepen da se nebi auto ugasilo, jer kad je velika kolona i kad ideš metar po metar teško da možeš prebaciti u treču.Lesli Eldridž wrote:Pa gotovo da i troše isto. Pitao sam i taksiste i upoređivao šta kažu. Nema bitne razlike. Sa većim dizelašima bogami potroše i više nego oni sa manjim benzincima. Eto pitao ja jednog koji taxira sa accentom 1,4 benzinac. Po gradu troši oko 8 l/100km. Drugi mi rekao sa fabiom 1,9 tdi i 110.000 km da i ljeti potroši po 10l/100km. E sad vozi on mene i samo prva, druga. Rekoh ma može on i u trećuj , četvrtoj. On kod suda u drugoj brzini kaže ne može, evo vidi sad u treću i odmah ću u drugu ubaciti. Eee care kontam ja, ja bih već gledao da iz treće u četvrtu ubacim, a on u drugu. I sad kaže puno mu troši. Pa mora kad ne zna da vozi. Što viši stepen prenosa, manja je potrošnja. Znači sve je do vozača, pa tako i onaj sa accentom benzinac i pređenih 320.000 km (živa istina, crveni accent) troši manje od onog taxiste i škodom fabiom, karavan, dizel i 110.000 km. Pa vi sad vidite kako vozite i kolika vam je potrošnja. Ko zna da vozi može skoro prepoloviti potrošnju.
-
Ilija_Cvorovic
#30 Re: Potrošnja benzinaca
Moj Enterprise sa svojih 46000000000000 konja vuce 100 litara plazme uz Romaniju pri warp 7 i 240 litra plazme pri warp 4 niz Romaniju.
-
Lesli Eldridž
#31 Re: Potrošnja benzinaca
Pa vozi se po osjećaju nećeš ubaciti u šestu brzinu i kočiti da staneš. Svako ko ima osjećaja u vožnji zna o čemu pišem. Ne valja patiti auto i u gradu i na otvorenom u preniskoj brzini, pa se auto dere, dere, i poslije se žale da im puno troši.Better Man wrote:Apsolutno si upravu za ovo označeno crvenom. Samo treba paziti na jednu stvar, a to je da li smo postigli dovoljnu brzinu da možemo prebaciti u veči stepen da se nebi auto ugasilo, jer kad je velika kolona i kad ideš metar po metar teško da možeš prebaciti u treču.Lesli Eldridž wrote:Pa gotovo da i troše isto. Pitao sam i taksiste i upoređivao šta kažu. Nema bitne razlike. Sa većim dizelašima bogami potroše i više nego oni sa manjim benzincima. Eto pitao ja jednog koji taxira sa accentom 1,4 benzinac. Po gradu troši oko 8 l/100km. Drugi mi rekao sa fabiom 1,9 tdi i 110.000 km da i ljeti potroši po 10l/100km. E sad vozi on mene i samo prva, druga. Rekoh ma može on i u trećuj , četvrtoj. On kod suda u drugoj brzini kaže ne može, evo vidi sad u treću i odmah ću u drugu ubaciti. Eee care kontam ja, ja bih već gledao da iz treće u četvrtu ubacim, a on u drugu. I sad kaže puno mu troši. Pa mora kad ne zna da vozi. Što viši stepen prenosa, manja je potrošnja. Znači sve je do vozača, pa tako i onaj sa accentom benzinac i pređenih 320.000 km (živa istina, crveni accent) troši manje od onog taxiste i škodom fabiom, karavan, dizel i 110.000 km. Pa vi sad vidite kako vozite i kolika vam je potrošnja. Ko zna da vozi može skoro prepoloviti potrošnju.
- Better Man
#32 Re: Potrošnja benzinaca
Upravo tako, voziš po osjećaju (kad osjetiš da auto treba veću brzinu i da se neće ugasiti) i to je najbolja stvar, jer kad bi svi naučili voziti po osjećaju manje bi se dešavalo saobraćajnih nesreća.Lesli Eldridž wrote:Pa vozi se po osjećaju nećeš ubaciti u šestu brzinu i kočiti da staneš. Svako ko ima osjećaja u vožnji zna o čemu pišem. Ne valja patiti auto i u gradu i na otvorenom u preniskoj brzini, pa se auto dere, dere, i poslije se žale da im puno troši.Better Man wrote:Apsolutno si upravu za ovo označeno crvenom. Samo treba paziti na jednu stvar, a to je da li smo postigli dovoljnu brzinu da možemo prebaciti u veči stepen da se nebi auto ugasilo, jer kad je velika kolona i kad ideš metar po metar teško da možeš prebaciti u treču.Lesli Eldridž wrote:Pa gotovo da i troše isto. Pitao sam i taksiste i upoređivao šta kažu. Nema bitne razlike. Sa većim dizelašima bogami potroše i više nego oni sa manjim benzincima. Eto pitao ja jednog koji taxira sa accentom 1,4 benzinac. Po gradu troši oko 8 l/100km. Drugi mi rekao sa fabiom 1,9 tdi i 110.000 km da i ljeti potroši po 10l/100km. E sad vozi on mene i samo prva, druga. Rekoh ma može on i u trećuj , četvrtoj. On kod suda u drugoj brzini kaže ne može, evo vidi sad u treću i odmah ću u drugu ubaciti. Eee care kontam ja, ja bih već gledao da iz treće u četvrtu ubacim, a on u drugu. I sad kaže puno mu troši. Pa mora kad ne zna da vozi. Što viši stepen prenosa, manja je potrošnja. Znači sve je do vozača, pa tako i onaj sa accentom benzinac i pređenih 320.000 km (živa istina, crveni accent) troši manje od onog taxiste i škodom fabiom, karavan, dizel i 110.000 km. Pa vi sad vidite kako vozite i kolika vam je potrošnja. Ko zna da vozi može skoro prepoloviti potrošnju.
-
Lesli Eldridž
- beco
#34 Re: Potrošnja benzinaca
Ma moja je potrosnja od 10-11l u gradu posljedica vise faktora, od kojih pored saobracaja mislim da je najvazni da je masina malo preslaba za masu samog vozila, tako da ja recimo nemam sanse dacu poci uzbrdo na Ciglanama recimo uz Tepebasinu bez nekih 3500 obrtaja pri cemu izbaci trenutnu potrosnju i do 24l(rekord je bio 26l trenutne potrosnje, ali tada me neko iz suprotnog smjera pravo nanerviro pa sam ga na brdu povuko do 6000 obrtaja)
. I prvenstveno mislim da me to brdo ubija, koje je plus veoma prometno, pa samo kasno navece mozes proci u cugu inace naide neki levat odzgo i ti stanes pa kreni i sve tako. Inace primjetio sam da iole duza voznja mozda 20-30 km drasticno spusta potrosnju za cak i do pola litra. A recimo na auto putu pri maksimalnoj brzini koju kaze da razvija znaci nekih 167 KM/h (tako barem pise u knjigici, a na satu pokazuje daleko iznad 175) pru punom gasu (noga do poda) trenutna potrosnja znaci 13l. Neko je pita sto ne izbacuje potrosnju l/h,m nemam pojma kod mene je L/100km. Inace punim kod El Tarika sto znaci da nije do goriva.
P.S. Iz ovoga sve sam naucuio sto mi je kasnije potvrdio i taksista, nikad ne kupovat prvi motor u ponudi vec srednji, ja sebi nemogu da oprostim sto nisam sacekao dva mjeseca pa kupio sebi 1.2 TCE.
P.S. Iz ovoga sve sam naucuio sto mi je kasnije potvrdio i taksista, nikad ne kupovat prvi motor u ponudi vec srednji, ja sebi nemogu da oprostim sto nisam sacekao dva mjeseca pa kupio sebi 1.2 TCE.
- CLIO
#35 Re: Potrošnja benzinaca
Zato si potrosio na rezervne dijelove i servis zato ti dodje isto.neki wrote:Svastabamby_tz wrote:potrosnja kod benzinca ti je kao i kod dizelasa ako malo jace pritiskas gas brdo itd tako da sa 1,9 sdi motorom po gradu nema sanse ispod 7 litara ko drugacije kaze laze![]()
potrosnja kod dizela kao i kod benzinca
![]()
![]()
Ja vec 6 godina vozim golf 3 1.9 sdi i ni po najgoroj zimi po gradu potrosnja nije isla vise od 6,5 litara. Ljeti po gradu ne prelazi 5,5. Sa zadnjim punjenjem od 50 KM presao sam 400 km sve po gradu pa ti izracunaj
- dast
#36 Re: Potrošnja benzinaca
Imam Fiata 1.2 16 V (82 KS) i u gradu nece preci 8 litara bezolovnog...
- Mahalac
#37 Re: Potrošnja benzinaca
to u rijetkim trenucima kad je ovaj bio trijezan ilitidast wrote:Imam Fiata 1.2 16 V (82 KS) i u gradu nece preci 8 litara bezolovnog...
to mores Nailovoj materi
-
ninja-san
#38 Re: Potrošnja benzinaca
Evo, ja sam sad u situaciji da vozim Forda KA 1,3 koji trosi otvoreno 5,5 grad 7-7,5 kombinirano 6,5-7 l.
Kako se selim van Sarajeva i prijeti mi cesto vozarenje i povecanje kilometraze, razmisljam o nekom malom dieselu tipa Punto, Citroen C 2 i sl. Citroen C-2 po specifikaciji u prosjeku trosi 4,5 L i ta usteda od dva-tri litra goriva bi mi prilcno znacila.
Kako se selim van Sarajeva i prijeti mi cesto vozarenje i povecanje kilometraze, razmisljam o nekom malom dieselu tipa Punto, Citroen C 2 i sl. Citroen C-2 po specifikaciji u prosjeku trosi 4,5 L i ta usteda od dva-tri litra goriva bi mi prilcno znacila.
- CLIO
#39 Re: Potrošnja benzinaca
Jes* kad mu sipas 6,5 litaradast wrote:Imam Fiata 1.2 16 V (82 KS) i u gradu nece preci 8 litara bezolovnog...
- olensoner
#40 Re: Potrošnja benzinaca
audi a8 4.2 board na otvorenoj pokazuje 13-14l pa ti gledaj
....
- amrica
#41 Re: Potrošnja benzinaca
[quote="beco"]Ma moja je potrosnja od 10-11l u gradu posljedica vise faktora, od kojih pored saobracaja mislim da je najvazni da je masina malo preslaba za masu samog vozila, tako da ja recimo nemam sanse dacu poci uzbrdo na Ciglanama recimo uz Tepebasinu bez nekih 3500 obrtaja pri cemu izbaci trenutnu potrosnju i do 24l(rekord je bio 26l trenutne potrosnje, ali tada me neko iz suprotnog smjera pravo nanerviro pa sam ga na brdu povuko do 6000 obrtaja)
.
Becoooo!!!!
Becoooo!!!!
-
schakal
#42 Re: Potrošnja benzinaca
Jeste ali dodaj na to jos nekih 20% jer svi proizvodjaci lazu sto se tice potrosnje.Do ta 4,5l dodju u garazi na valjcimaninja-san wrote:Evo, ja sam sad u situaciji da vozim Forda KA 1,3 koji trosi otvoreno 5,5 grad 7-7,5 kombinirano 6,5-7 l.
-
sabanss
#43 Re: Potrošnja benzinaca
1.6 MPI 75 konja - 9.0-9.5 gradske, ali imam plaho mehku nogu i ne stedim mjenjac.
Inace, nemoj se zajebati pa uzeti motor koji nije dovoljno jak da vuce auto u kojem se nalazi, da ne bi bilo cudjenja kako 1.3 trosi ko 1.6 a jos se vuce ko mrtav konj.
Inace, nemoj se zajebati pa uzeti motor koji nije dovoljno jak da vuce auto u kojem se nalazi, da ne bi bilo cudjenja kako 1.3 trosi ko 1.6 a jos se vuce ko mrtav konj.
- beco
#44 Re: Potrošnja benzinaca
amrica wrote:beco wrote:Ma moja je potrosnja od 10-11l u gradu posljedica vise faktora, od kojih pored saobracaja mislim da je najvazni da je masina malo preslaba za masu samog vozila, tako da ja recimo nemam sanse dacu poci uzbrdo na Ciglanama recimo uz Tepebasinu bez nekih 3500 obrtaja pri cemu izbaci trenutnu potrosnju i do 24l(rekord je bio 26l trenutne potrosnje, ali tada me neko iz suprotnog smjera pravo nanerviro pa sam ga na brdu povuko do 6000 obrtaja).
Becoooo!!!!
-
ado-šampion
#45 Re: Potrošnja benzinaca
Šta je problem, ja sam svog do 7300 u prvoj, doduše nije bilo uzbrdoamrica wrote:Becoooo!!!!beco wrote:Ma moja je potrosnja od 10-11l u gradu posljedica vise faktora, od kojih pored saobracaja mislim da je najvazni da je masina malo preslaba za masu samog vozila, tako da ja recimo nemam sanse dacu poci uzbrdo na Ciglanama recimo uz Tepebasinu bez nekih 3500 obrtaja pri cemu izbaci trenutnu potrosnju i do 24l(rekord je bio 26l trenutne potrosnje, ali tada me neko iz suprotnog smjera pravo nanerviro pa sam ga na brdu povuko do 6000 obrtaja).
-
loblaw
#46 Re: Potrošnja benzinaca
Moja Mazda trosi prosjecno 11 litara gradske voznje. Zimi pod istim stilom voznje najmanje 15 prosjeka.
Najmanje sto sam je spustio bilo je oko 7.5 litara na autoputu prema Edmontonu. Nekih 1200 km u oba pravca, i vecinom
sam drzao oko 110-115 km/h na tempomatu.
Inace model je 3 GT-GFX sa 2.3 motorom i automatikom sa 5 brzina.
Najmanje sto sam je spustio bilo je oko 7.5 litara na autoputu prema Edmontonu. Nekih 1200 km u oba pravca, i vecinom
sam drzao oko 110-115 km/h na tempomatu.
Inace model je 3 GT-GFX sa 2.3 motorom i automatikom sa 5 brzina.
- amrica
#47 Re: Potrošnja benzinaca
Cini mi se da ne vidim nikakv problem, to normalno, prvom 10.000 obrtaja, pise u servisnoj knjizici, po mogucnosti nizbrdo, i nikako ne prebacivati u visu!ado-šampion wrote:Šta je problem, ja sam svog do 7300 u prvoj, doduše nije bilo uzbrdoamrica wrote:Becoooo!!!!beco wrote:Ma moja je potrosnja od 10-11l u gradu posljedica vise faktora, od kojih pored saobracaja mislim da je najvazni da je masina malo preslaba za masu samog vozila, tako da ja recimo nemam sanse dacu poci uzbrdo na Ciglanama recimo uz Tepebasinu bez nekih 3500 obrtaja pri cemu izbaci trenutnu potrosnju i do 24l(rekord je bio 26l trenutne potrosnje, ali tada me neko iz suprotnog smjera pravo nanerviro pa sam ga na brdu povuko do 6000 obrtaja).
Jao, pa vi mrzite svoje aute. Sadisti. Auto je njezna naprava, ima svoje granice. A kad crkne, onda ne valja proizvodjac. Nista tu nije do vas.
- Edin H.
#48 Re: Potrošnja benzinaca
Tri tisuce kubicnih centimetara
cvancika uredno 
- atko
#49 Re: Potrošnja benzinaca
Opet vi o potrosnji... fino sam vam rek'o da se to ne racuna u km nego u KM
Polo3 1.6 benzin, vozim dok kazaljka ne dodje na zadnju crtu do rezerve onda idem i tankam full i prije je obicno oko 55 KM trosio sad oko 65 KM

Dakle potrosnja vam ponajvise zavisi od toga hoce li prodaja kuca na americkom trzistu pasti za 14% i koliko ce strmoglaviti dolar
Polo3 1.6 benzin, vozim dok kazaljka ne dodje na zadnju crtu do rezerve onda idem i tankam full i prije je obicno oko 55 KM trosio sad oko 65 KM
Dakle potrosnja vam ponajvise zavisi od toga hoce li prodaja kuca na americkom trzistu pasti za 14% i koliko ce strmoglaviti dolar
- amrica
#50 Re: Potrošnja benzinaca
A koliki ti je to rezervoar da ga napunis za 55 ili 65 KM? U totalno fabricki praznog Clia stane oko 90 KM, i u Golfa 2 jos manje, mislim da je najvise sto sam ikad platila 70 KM, kad gori crvena lampica ( po starim cijanama) za bezolovni.