Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

amrica

#26 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by amrica »

tEKST IZ DEUTCHE WELLE od prije mjesec dana

Ko može usvojiti djecu iz BiH?
Prednost u usvajanju djece imaju bosanskohercegovački državljani
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Prednost u usvajanju djece imaju bosanskohercegovački državljani

Mnogi smatraju da je budućnost djece bez roditeljskog staranja u BiH neizvjesna. Toga su svjesni i u ustanovama u kojima su ova djeca zbrinuta. No, zainteresirani za usvajanje nailaze na brojne probleme.

U BiH, ali i van ove države, nije mali broj bračnih parova i pojedinaca koji žele usvojiti dijete.

Razgovarali smo sa jednom građankom koja je iz humanih razloga željela usvojiti i drugo djete bez roditeljskog staranja. Ona kaže: “Razlog za usvajanje drugog djeteta bila je moja želja da imam još jedno dijete. Prvo sam otišla u Dom Bjelave i tu sam razgovarala sa direktorom Amirom Zelićem. Rekao mi je da je usvajanje djece težak put, pošto ja dolazim iz inostranstva, zato da se djeca ne bi odvajala od matice države. Kako već imam jedno dijete, rekao mi je da prednost imaju roditelji bez djece. Nakon toga sam otišla u Centar za socijalni rad i tamo mi je rečeno da je u zadnje tri godine dato samo jedno dijete na usvajanje u inostranstvo i to dijete iz braka gdje se radi o rasnim razlikama, a inače put za usvajanje djece je veoma težak.”

Djeca bez roditeljskog staranja su željna pažnje i ljubaviBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Djeca bez roditeljskog staranja su željna pažnje i ljubaviOdgovor na pitanje ko, prema zakonu BiH, može usvojiti dijete bez roditeljskog staranja, potražili smo u Centru za socijalni rad Kantona Sarajevo. Razgovarali smo sa direktoricom Centra Mirsadom Poturković. “Prema odredbama porodičnog zakona djecu mogu usvojiti državljani BiH, osobe koje uz uvjerenje o državljanstvu prilože i vjenčani list, izvodi iz matične knjige rođenih, dokaz iz suda da im nisu oduzeta ljudska prava, dokaz da im nije oduzeta poslovna sposobnost, da se protiv njih ne vodi krivični postupak, dokaz o motivaciji i ljekarske nalaze” kaže Mirsada Poturković.

Državljani BiH imaju prioritet

Dijete mogu usvojiti i strani državljani “ali pod uvijetom da nijedan od bračnih parova državljana BiH ne želi usvojiti određeno dijete”, kaže gospođa Poturković i dodaje da Kantonalni Centar za socijalni rad trenutno ima 120 evidentiranih bračnih parova koji su podnijeli zahtjev za usvajanje. “Najveći broj bračnih parova koji su podnijeli zahtjev za usvajanje je sa područja BiH i stranih državljana odnosno državljana BiH koji su u braku sa stranim državljanima ili bračni parovi strani državljani. Prioritet za sve centre za socijalni rad iz BiH su državljani BiH, a ako nema zaniteresiranih u BiH, i na kraju osobe državljani BiH koji žive u inostranstvu i strani državljani” ističe Poturković.

Zašto su, na začelju prioriteta, državljani BiH koji žive u stranim zemljama i stranci? “Zato što je postupak usvajanja nešto što pretpostavlja adaptacioni period u trajanju od šest mjeseci. Taj period se odvija na području Kantona Sarajevo i pod patronatom stručnog tima Centra za socijalni rad” kaže direktorica Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Mirsada Poturković.

Kompleksna procedura usvajanjaBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Kompleksna procedura usvajanjaKada bračni par ili pojedinci žele usvojiti djete bez roditeljskog staranja, do prvog susreta dolazi u ustanovi u kojoj dijete boravi. Jedna od tih ustanova je i dječiji Dom Bjelave u Sarajevu. Direktor doma Amir Zelić nam je ispričao kako djecu, iako rijetko, usvajaju i stranci. “Djecu koju iz nekog razloga ne žele državljani BiH, obično usvajaju strani državljani. Imao sam jedan slučaj kada su Nijemci usvojili dijete koje državljani BiH nisu htjeli usvojiti zbog boje kože. I sada imamo aplikacije njemačkih građana i oni su na dobrom putu da usvoje djecu” ističe direktor Zelić.

Porodica je nezamjenjiva

U više navrata direktor Zelić je prisustvovao prvim susretima djece i njihovih budućih roditelja. “To su jako lijepi trenuci jer mi, ma koliko se vezali za djecu, želimo im dobro znajući da idu na bolje mjesto jer je porodica nezamjenjiv oblik zaštite, odnosno odgoja djece. Vidimo da je i bračni par presretan” tvrdi Zelić.

Razgovarali smo i sa ženom koja je iskoristila porodični zakon BiH kako bi usvojila dijete bez roditeljskog staranja. Svoj identitet ne želi otkriti. “Usvojila sam djevojčicu koja je u trenutku usvajanja imala pet godina i koja je od svog rođenja bila u dječijem Domu Bjelave. Ona je u meni pobudila najdublje emocije, najljepša osjećanja i smatram da moj život tek sada, nakon usvojenja, ima smisla.”

Put do usvajanja nije bio lak. Procedura se mora poštovati. “Htjela sam usvojiti dijete bez obzira na starost ili spol, nacionalnost ili vjersku pripadnost i kako ničim nisam uvjetovala, mislim da sam jedna od rijetkih osoba koja nije dugo čekala. Prošla sam razne testove, a jedan je imao 210 pitanja. Bila sam na mnogo pregleda i sretala sam vrlo susretljive ljude od bolnica, preko centra za socijalni rad pa do državne službe.”

Bilo je i problema koje naša sagovornica nije očekivala. “Najneprijatnije iskustvo sam imala sa jednim psihologom koji je trebalo da procjeni koliko sam ja emotivno stabilna osoba i koliko sam spremna prihvatiti novo mlado biće. Taj čovjek je bio tako arogantan prema meni, protiv moje odluke. Čak me i vrijeđao govoreći ‘vi ste feministkinja i sad želite na kraju da imate i dijete, da upotpunite sliku poslovne žene’ i vjerujte da je taj trenutak bio toliko težak za mene da sam poslije na nekim pregledima imala problema sa doktorima jer sam dobila visok tlak, to je mene užasno uznemirilo. Bila sam uplašena da neću dobiti od njega pozitivno mišljenje, odnosno ljekarsko uvjerenje na osnovu kojeg se dobiva odobrenje za usvajanje djeteta.”

Prvi susret majke i kćerke

Najveći broj zainteresiranih za usvajanje ipak dolazi iz BiHBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Najveći broj zainteresiranih za usvajanje ipak dolazi iz BiH Naša se sagovornica se prisjetila prvog susreta sa svojom djevojčicom. “Samo sam znala da ima pet godina i da je djevojčica. Nisam znala ni kako izgleda ni kako se zove, ni kakve su joj oči... Nisam znala šta treba da ponesem. Taj prvi susret je za mene bio jako upečatljiv zato što se moja kćerka jako uplašila. Ona zapravo nije znala šta se događa, i mislim da sam se ja još više uplašila. Htjela sam da me u tom trenutku prihvati i znala sam da je taj trenutak presudan za sve ono što će se poslije događati. Mislim da su se njen strah i moj strah tad prepoznali i da je od tog trenutka ona zapravo postala moja kćerka. Kada sam je drugi put vidjela, ona me pitala; ‘Jesi ti moja mama?’ Nisam smjela odgovoriti ni da ni ne jer nisam znala kako će se sve to okončati. Onda sam joj rekla da bih voljela biti njena mama na šta je ona meni odgovorila; ‘znam ja da si ti moja mama, rekao je meni Marković’. Tek mjesec dana nakon toga sam saznala da je Marković dječak njenih godina kojem je ona prepričavala prvi susret sa mnom govoreći kako joj je jedna teta dala čokoladu, a on joj je rekao ‘to nije teta, to je tvoja mama’. I ja sam od tog trenutka zaista postala njena mama i drugačije me nikad nije oslovljavala. Ona je postala moja kćerka.”

Prema podacima nadležnih službi, u BiH ima više evidentiranih potencijalnih usvojitelja, državljana BiH, koji žive u Bosni i Hercegovini, nego djece koja ispunjavaju zakonom propisane uslove za usvajanje. Prema zakonu, centri za socijalni rad u BiH dužni su prvenstveno udovoljavati njihovim zahtjevima, potom zahtjevima državljana BiH koji žive van matične zemlje i na kraju, strancima.

Samir Huseinović

Dijete se ne moze dati na usvajanje dok bioloski roditelj ne potpise pristanak, odnosno odricanje od roditeljskog prava, a to se rijetko desava. Jako mnogo djece u Bjelavama ima zive i poznate roditelje, rodbinu, bar majku, koji povremeno dolaze gore, i dok je tako, dijete se ne daje usvajanje.

U biti, drzava odgaja tu djecu, o svom trosku, a roditelj(i) dolaze ili ne dolaze u posjetu, ali se ne odricu roditeljskog prava.
Ne zelim umanjivati ulogu zaposlenih u tim domovima, ali jednostavno, oni nemaju dovoljno vremena da se posvete svakom djetetu 15-16 sati dnevno, da ne budem bukvalna 24 sata dnevno, i ta djeca odrastaju ne bez ljubavi, ali sa nedovoljnom kolicinom ljubavi i paznje.
Ta djeca polaze u skolu sa manjim znanjem, siromasnijim vokabularom, drugacijim socijalnim ponasanjem... negodjeca koja zive sa roditejima.

Ali, sa druge strane, ima djece koja zive u bioloskoj porodici, ali im je zivot pakao... To je druga, tuzna prica... o nasim centrima za soc rad, koji su praksi samo jednom (koliko je poznato) oduzeli dijete iz porodice, i to Romskoj porodici nakon 150. slucaja zanemarivanja djece.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#27 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by PipiDugaDevetka »

Isto to, samo pogled ''iz drugog ugla'' (Važna napomena: Najvjerovatnije da se od 2004.g. zakon promijenio):
[url]http://www.bhdani.com/print.asp?kat=fok&broj_id=393&tekst_rb=3[/url]BH DANI 24. Dec. [color=#0000BF]2004.g[/color]. wrote:
Socijalna politika

Poluilegalna usvojenja djece

Dok na stotine bračnih parova u Federaciji BiH čeka na usvojenje djeteta i po nekoliko godina, a neki od njih to nikad i ne dočekaju, pojedini strani državljani ili bh. građani sa dvojnim državljanstvom sasvim lako postaju roditelji ili privremeni usvojitelji. Nakon što je nedavno Dječija ambasada Međaši upozorila da je petogodišnja Andrea Matović data na potpuno usvojenje visokom djelatniku SFOR-a, ističući kako po važećem zakonu u FBiH prioritet moraju imati bh. državljani, a tek u iznimnim slučajevima stranci, ovih dana realizira se još jedno takvo "poluilegalno" usvojenje.

Sedmogodišnju Mirelu Drinjak, koja je od svog rođenja smještena u SOS Dječijem selu u Sarajevu i ima svoju SOS-mamu Medihu Crnčalo, Centar za socijalni rad Novo Sarajevo dodijelio je na nepotpuno usvajanje bračnom paru iz BiH koji živi u Francuskoj. Međutim, prema važećem porodičnom zakonu, djeca koja se daju na privremeno usvajanje i dalje ostaju pod nadzorom nadležnog centra za socijalni rad, što znači da u konkretnom slučaju djevojčica ne može biti odvedena da živi u drugoj državi.

Osim toga, mala Mirela uopće nije prošla adaptacioni period, koji obično traje mjesecima, već se, prema izjavi njene SOS-mame, samo jednom vidjela sa privremenim usvojiteljima. "Oni su djevojčicu navukli na priču kako će u Francuskoj kupovati velike kifle i vidjeti rijeku koja se zove kao Sena internetuša. Mirelu je tada ta priča oduševila, ali je sada već nervozna, plače i odbija da se ponovo vidi s tim ljudima. Ja sam za nju emotivno vezana jer sam je iz inkubatora donijela, i ona ovdje ima svoju braću i sestre. Mi ne branimo da se djeca usvajaju, ali ima djece koja su bukvalno na ulici i koja nemaju brigu i ljubav kao djeca u Dječijem selu", kaže kroz plač SOS-mama Mediha. Ona ističe kako ih je Centar za socijalni rad Novo Sarajevo 8. decembra samo obavijestio da Mirelu pripreme na privremeno usvojenje. "To ne samo da je u suprotnosti sa zakonom već i sa moralnim principima. Nemoguće je dijete za tako kratko vrijeme pripremiti. Osim toga, oni će nju sigurno odvesti u Francusku, što su joj već i rekli, i mi uopće nećemo imati mogućnost da nadziremo u kakvoj se zaista obitelji odgaja", kaže Mediha Crnčalo.

Direktorica Centra za socijalni rad Novo Sarajevo Mirsada Poturković bila je na sastanku kad smo s njom o ovome pokušali razgovarati, dok je službenica za koordinaciju iz ovog centra kratko kazala kako zna da prioritet imaju bračni parovi iz BiH, ali da su usvojitelji male Mirele "najvjerovatnije dobili saglasnost Federalnog ministarstva socijalne politike i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova".

Ali, sve i da je tako, opet ostaje otvoren niz pitanja: može li se dijete koje se daje na privremeno usvojenje voditi da živi u drugoj državi, može li se usvojiti bez prethodnog adaptacionog perioda, može li se usvojiti a da ono, kako nalaže zakon, nije na to dalo svoj pristanak, zašto je bračnom paru koji živi u drugoj državi dat prioritet nad stotinama bračnih parova koji žive u BiH a koji ispunjavaju materijalne i ostale uvjete za usvojenje, zašto djeca koja nemaju nikakvu starateljsku brigu niti smještaj nemaju prioritet nad onom koja to imaju…? (S.M.B.)
Mirsada Poturković je direktorica Kantonalnog Centra za socijalni rad bila i tada, 2004.g., tako i danas.
amrica

#28 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by amrica »

Bila i u ratu neki faktor u tadasnjoj Skupstini grada za soc rad....
sajosarajlija

#29 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by sajosarajlija »

Tuga sve skupa! Jedino nam preostaje moliti se za tu djecu gore!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#30 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by mIRCerka »

sajosarajlija wrote:Tuga sve skupa! Jedino nam preostaje moliti se za tu djecu gore!
Grijesis. Treba nam pravnik da nam pomogne da uradimo ono o cemu je suncica pisala, a to je to tzv "kumstvo".
Znaci bukvalno 110 djece, 110 "kumova" ili sponzora. Kad vec ne mozes usvojiti za stalno, mozes biti tu povremeno za to dijete.
Ali peripetija mi je na vrh glave. Bila sam na tom sastanku o kojem je suncica pisala. Nakon tragedije, svi su se sjatili da pomognu. I opet zatisje. Pravno, nemamo pravo biti kumovi. A mozda i imamo. Ko zna...mozemo mi filozofirati, ali vecina nas radi i nema vremena za full time obavezu, tako da to "kumstvo" predstavlja jedan od rijetkih nacina stalne pomoci DJETETU, ne Domu.
strong69

#31 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by strong69 »

mIRCerka wrote: Grijesis. Treba nam pravnik da nam pomogne da uradimo ono o cemu je suncica pisala, a to je to tzv "kumstvo".
Znaci bukvalno 110 djece, 110 "kumova" ili sponzora. Kad vec ne mozes usvojiti za stalno, mozes biti tu povremeno za to dijete.
Ali peripetija mi je na vrh glave. Bila sam na tom sastanku o kojem je suncica pisala. Nakon tragedije, svi su se sjatili da pomognu. I opet zatisje. Pravno, nemamo pravo biti kumovi. A mozda i imamo. Ko zna...mozemo mi filozofirati, ali vecina nas radi i nema vremena za full time obavezu, tako da to "kumstvo" predstavlja jedan od rijetkih nacina stalne pomoci DJETETU, ne Domu.
Ja bih volio ako mozes pojasniti malo ovo za kumstvo? Kakve su tvoje obaveze kao kuma, da li firma moze biti kum, kakve su sada potrebe ove djece? Volio bih im pomoci na najbolji moguci nacin i da oni dobiju direktno pomoc.
mIRCerka

#32 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by mIRCerka »

strong69 wrote:
mIRCerka wrote: Grijesis. Treba nam pravnik da nam pomogne da uradimo ono o cemu je suncica pisala, a to je to tzv "kumstvo".
Ja bih volio ako mozes pojasniti malo ovo za kumstvo? Kakve su tvoje obaveze kao kuma, da li firma moze biti kum, kakve su sada potrebe ove djece? Volio bih im pomoci na najbolji moguci nacin i da oni dobiju direktno pomoc.
ma Kumstvo, tj sponzorstvo...znaci zapikas jedno dijete i njega obilazis, oblacis, skolujes, i tako 110 ljudi pazi 110 djece...
mIRCerka

#33 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by mIRCerka »

Amiru Zelicu godina, med. sestri 2.5 godine zatvora...
amrica

#34 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by amrica »

:? :? :?

Je li to pravomocno?

Ima li gdje citava informacija?
valterbranisarajevo

#35 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by valterbranisarajevo »

Zatečeni presudom direktoru Zeliću
Zaposleni u KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja (Dječiji dom Bjelave) ostali su "šokirani, zatečeni i ljudski povrijeđeni" kada su saznali da je danas presudom Općinskog suda u Sarajevu direktor te ustanove Amir Zelić osuđen na godinu dana, a medicinska sestra Suadu Čengić na dvije godine i šest mjeseci zatvora.
Amir Zelić- Mi uposleni u ovome domu najbolje znamo koliko je i težak i human ovaj posao, koliko smo djeci, koju su svi napustili, pružili sigurnosti, topline, ljubavi i znanja. Ovom nepravednom presudom, ovom nepravednom kaznom, kažnjeni smo i mi, kažnjeni za dobro, ljubav, pažnju, njegu, za sve ono što godinama dajemo djeci, onima kojima bi to trebali dati oni koji su ih na svijet donijeli. Kako da nastavimo raditi sa djecom, osuđeni i nesretni, svjesni nepravde. Ovu presudu doživljavamo kao presudu svima nama, jer mislimo da je nepravedna i iznuđena, kaže se u saopćenju uposlenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo podiglo je u septembru prošle godine optužnicu protiv direktora Zelića i medicinske sestre Suade Čengić zbog osnovane sumnje da su odgovorni za smrt pet beba stradalih u požaru 22. aprila 2007. godine u tadašnjem Dječijem domu Bjelave.
(FENA)

Ako je ovo sve od prvosudnih organa, onda za mene pravda nije zadovoljena, kao i obično u režiji sarajevskih sudija i tužilaca... :(
nejra2007

#36 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by nejra2007 »

Pitam se samo kako nije stid i tuzilastvo i sud, da svale krivicu na onoga ko je najmanje kriv.Kriva je država koja nije omogućila bolje uslove toj djeci, pa da žive u ispravnim instalacijama, a ne da gosp.Amir Zelić ide i skuplja donacije, te je on na kraju kriv za neispravne instalacije.
Žalosno je da je on jedini odgovoran za tu djecu...
Svi smo odgovorni...
Počev od roditelja koji u ih ostavili tu gdje jesu, pa su onda došli licemjerno da plaču na sahranu...
Kategorija koja nema godinama djecu, pa uzgaja kučiće i mačiće umjesto da podari dom napuštenom djetetu...
Jasno je da nekog moraš okriviti umrla su djeca, pa hajdemo gosp.Zelića nije on moćan da se brani...Pitam se samo šta bi sa onolikim umrlim bebama na pedijatriji...A da zaboravila sam u pitanju su Gavrankapetanovići i Mesihovići...ONI SU MOĆNI...
Zato ne pristajite čovjeku na muku, sve one koji ga osuđuju

SRAM I STID DA VAS BUDE
shuriken

#37 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by shuriken »

svakako da treba inzistirati na odgovornosti na Kosevu

ali rezultat "niko nije kriv" nije prihvatljiv kod smrti 5 beba, nekih tek rodjenih
kad objave, a objavit ce obrazlozenje presude, fino pogledaj argumente pa jedan po jedan pobijaj

ovako pausalno kako to rade zaposleni i ti u svom postu, nece imati nikakvog efekta
amrica

#38 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by amrica »

shuriken wrote:svakako da treba inzistirati na odgovornosti na Kosevu

ali rezultat "niko nije kriv" nije prihvatljiv kod smrti 5 beba, nekih tek rodjenih
kad objave, a objavit ce obrazlozenje presude, fino pogledaj argumente pa jedan po jedan pobijaj

ovako pausalno kako to rade zaposleni i ti u svom postu, nece imati nikakvog efekta
Jako mi je tesko reci nesto pametno, direktora Zelica sam upoznala jos u ratu, dok sam radila sa humanitarcima, cinio se OK, pa sam ga jos poslije sretala, i dobila puno informacija o njemu, uglavnom pozitivnih. Ako je kriv, posredno, neka odgovara, ne znam detalje optuznice, zato nista ne pisem, ali mi nekako tesko... Sestra ukljucila grijalicu da ugrije djecu, a on njen nadredjeni, pa tolika kazna zatvora, a pijani maloljetnik bez vozacke sa maminim autom (i odobrenjem) izazove sudar i ubije zenu, i prodje sa novcanom kaznom , smijesnom, bijednom, blabla i nastavi (krasti) i voziti tudje aute.... A ta je mama 100 puta krivlja od Zelica.... znala je sta "dijete' radi, podrzavala ga, dala mu auto, sakrivala... sve sa predumisljajem, a najvaznije, nikakvog opravdanja nema zasto bi klinac trebao voziti auto. I ne nadjoh da je ona i za sta optuzena.
Bole me dvostruki arsini.
suncica24

#39 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by suncica24 »

Mene zanima i, sta sad?
Ok, covjek optuzen, osudjen... valjda za to postoje sudovi, a ne mahalska vjesala.
Ali, zanima me, hoce li poslije, ponovo, biti direktor doma?
I je li ova presuda ista promijenila u samom domu?
A da ne kazem, je li se u ovih koliko vec godina ISTA promijenilo NA BOLJE, sto se tice uslova, smjestaja, procedure usvajanja... zivota DJECE u domu?
Topla voda

#40 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by Topla voda »

suncica24 wrote:Mene zanima i, sta sad?
Ok, covjek optuzen, osudjen... valjda za to postoje sudovi, a ne mahalska vjesala.
A da ne kazem, je li se u ovih koliko vec godina ISTA promijenilo NA BOLJE, sto se tice uslova, smjestaja, procedure usvajanja... zivota DJECE u domu?
nisam siguran,al mislim da gubi posao ako je kazna veca od 6 mjeseci...obzirom da je uposlen u javnoj ustanovi
strong69

#41 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by strong69 »

suncica24 wrote: I je li ova presuda ista promijenila u samom domu?
I mene ovo zanima?
Jesu li drzava i grad uradili nesto da osiguraju bolje uslove zivota? Jesu li ulozili u objekat i njegovu sigurnost? Jesu li ta djeca sada sigurna?
valterbranisarajevo

#42 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by valterbranisarajevo »

Direktor je osoba koja je zaslužna za uspjehe neke institucije, a u isto vrijemei odgovorna za neuspjehe. Svako ko se prihvati funkcije mora biti svjestan te činjenice. Zbog toga prima i platu veću od ostalih zaposlenika. Direktor je dužan da osigura uslove da djeca imaju uslove za život dostojne čovjeka. Ako su loše imstalacije, loše grijanje postojali kao problem on je mrao da reaguje kod nadležnih da se to riješi. Ako nije mogao riješiti probleme trebao je javno prozvati one kojima se obraćao a nisu mu izašli u susret, dati ostavku uz obrazloženje da ne želi snositi odgovornost za ugrožavanje sigurnosti djece. Tako bi odgovornost za ovu tragediju pala na druge osobe. Da je on imao dokaze da je pokušavao nešto po tom pitanju vjerovatno bi bio oslobođen odgovornosti. Ako je imao dokaze pa ih nije iznio opet sam je sebe uvalio

Međutim najružnije bi bilo od svega da smrt ovih beba bude „kolateralna šteta“ odnosno da niko ne odgovara za njihovu smrt. Generalno ako je konačna persuda za smrt 6 ljudi 3,5 godina zatvora onda to pokazuje koliko vlast i pravosuđe cijene naše živote, bez obzira da li su ovo dvoje jedini krivci? Ja mislim da nisu, ali su oni to trebali dokazati na sudu, odnosno predočiti dopise i molbe nadležnim da se riješe problemi. Zato ja preporučujem direktoru ako ima tih dokaza da ih predoči u žalbenom postupku. Međutim ako ih nema onda je kriv.

Priča o sadašnjim uslovima života u domu su jedna stana, a priča o odgovornosti za tragediju su druga strana i ja ih ne mogu staviti u isit koš.

Samo pismo je po meni veoma „bezdušno“ jer na neki način inicira da su bebe koje su stradale baš „kolateralna šteta“ i ne bi me čudilo da ga je pisao lično direktor.

Na kraju ja vjerujem da će u drugom stepenu direktor političkim pritiskom biti oslobođen optužbe, a da će jedini krivac za tragediju biti medicinska sestra.
tataratira

#43 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by tataratira »

jeftino je prošao jer su ničija djeca, treba da se poklopi i odleži
VjecitiStudent

#44 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by VjecitiStudent »

suncica24 wrote:Mene zanima i, sta sad?
Jel' ovo lik kojem je opstina Centar ubrzo nakon nesrece dala nagradu za uspjesan rad?
Da li ce njemu nacelnik Opstine sada oduzeti nagradu?
Banksy

#45 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by Banksy »

SRAMOTA

Umjesto da doživotno odrobija ovih 6 nevinih anđela ...

Gdje su sad demonstracije, revolucionari, borci za pravdu ... da osudite ovu sramnu presudu?

Ili nije važno? Ionako su ničiji, nema ni političkih poena ... šta je 6 beba, kao 6 mrava ... koga briga, ko će zbog njih na ulicu.

Stid i sram da bude ... i sud i grad i sve nas. Stid do neba.

Oslobođenje
BLIC KOMENTAR
Piše: Dragan Stanojlović
05/11/08

Šest beba, manje-više

Možda je tužilac Dubravko Čampara mislio pravnički krajnje pošteno, ali njegova izjava da će se Tužilaštvo Kantona Sarajevo žaliti u korist odbrane, k'o kec na jedanaest legla je na sramotne riječi i događaje nakon presude vinovnicima prošlogodišnje tragedije u sarajevskom sirotištu. Naime, u Domu na Bjelavama digla se kuka i motika u odbranu direktora Amira Zelića, koga je Sud proglasio krivim jer nije poštovao Zakon o zaštiti od požara; da jeste, šestero malene siročadi ne bi izgorjelo u požaru izazvanom teškim nehatom.

Ne znam da li je direktor Zelić sebi i svojoj također osuđenoj radnici kao olakšavajuću okolnost pripisao i fakat da je šest žrtava njihovog nehata sada u raju, ali me je uistinu prepalo njegovo poimanje morala i odgovornosti.

"I poslije ove sramne presude mogu ovim gradom hodati uzdignutog čela i nemam čega da se stidim", rekao je novinarima. Međutim, još bezobraznija bila je predsjednica domskog sindikata Emira Makarević, koja je u odbranu svog direktora na vanrednoj pres-konferenciji odvalila: "Ne znam da li je iko ikada spomenuo koliko je djece odavde spašeno". Za ovu medicinsku sestru, dakle, goluždrava siročad su samo brojevi: šta je šest izgorjelih beba naspram toliko spašenih!

Stravično.

Zato presuda sudije Slobodana Nastića, ma koliko blaga bila, ipak vraća nadu da profesionalna odgovornost i moral ipak nisu zauvijek otišli sa ovih nesretnih prostora.
mIRCerka

#46 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by mIRCerka »

strong69 wrote:
suncica24 wrote: I je li ova presuda ista promijenila u samom domu?
I mene ovo zanima?
Jesu li drzava i grad uradili nesto da osiguraju bolje uslove zivota? Jesu li ulozili u objekat i njegovu sigurnost? Jesu li ta djeca sada sigurna?
Nisu ali su se dan nakon tragedije rado slikali u dvoristu, i to bukvalno dosli autom u dvoriste, slikali se i otisli, da usli unutra nisu...
8. sekretar SKOJ-a

#47 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

:( :( :(
shuriken

#48 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by shuriken »

meni zao sestre
jel joj dokazan grubi nemar?

jer ako je neko uveo pravilo da se odjel grije na grijalicu
a ona samo upalila da djeci bude toplo
ne vidim tu 2,5x vecu krivnju od direktora

druga stvar ako je bila pijana ili stavila cebe preko grijalice ili stajaznam

direktor se zali jer je po njegovom njegov propust ako ga je bilo u kategoriji prekrsaja
jest da je inspekcija konstatirala nepravilnosti u grijanju
a ne mrtvozornik

ako prodjes kroz crveno - prekrsaj
ako prodjes kroz crveno i pogazis sestero djece - robija
uvjek dobar gost

#49 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by uvjek dobar gost »

ostao sam šokiran presudom i nisam napisao slova o tome na ovom forumu ali nisam ni preko toga učinio ništa.. mene je stid ovog sistema, stid me je samog sebe, stid me je pogledati malu djecu u oči.,.. brate stid me je ne samo zbog mene samog...

Jedno saopštenje će imati efekta koliko i sam post na ovom forumu... saopđtenje može samo da olakša dušu onome ko ga piše... mi definitivni nismo ljudi, nismo građani... možda jesmo ti narodi neki ma šta to značilo...

Evo mene je neizmjerno stid.... ali ni to ništa ne mijenja...u šta se to pretvorismo ?
shuriken

#50 Re: Godišnjica tragedije u domu Ljubica Ivezić

Post by shuriken »

Amir Zelić je odgovoran za tragediju u Domu Bjelave
(Fokus: Svi smo mi Amir Zelić; Dani 595, 7. 11. 2008, str. 14)

Kratki članak koji ste napisali u namjeri da izvršite pritisak na sudstvo ne bi li preinačilo sramotno nisku, prvostepenu odluku je krajnje besraman. Branite čovjeka koji kao direktor ima punu krivičnu, materijalnu, moralnu i sve druge vrste odgovornosti koje slijede iz težine i vrste radnog mjesta na koje je svojom voljom pristao, a ubili su šest beba. Biti direktor neke ustanove ne znači samo imati titulu i primati platu. To znači i prihvatiti svaku vrstu odgovornosti za sve, pa čak i za ono za što su i vaši podređeni odgovorni. Potpuna krivična odgovornost g. Zelića sastoji se u tome što kao direktor nije poduzeo mjere da se takva tragedija nikada ne dogodi.

Pitate se šta je to g. Zelić trebao uraditi. Jednostavno, trebao je potrošiti nekoliko stotina maraka i ugraditi "pišljivi" protupožarni alarm i ugraditi videonadzor, pa, pobogu, danas svaka trafika ima videonadzor. Nastranu to što njegovi uposlenici po pravilniku (i zakonu) ne bi smjeli napuštati prostoriju u kojoj se nalaze štićenici jer se radi o djeci - bebama. Zapitajte se vi lično, ako imate dijete (ili ćete ga imati), je li normalno da svoje dijete ostavite s upaljenom grijalicom i napustite prostoriju na nekoliko sati ili cijelu noć spavate u drugoj prostoriji. Poenta je u tome što tu djecu niko ne gleda kao svoju djecu, već na nešto što i kada ga ubijete, nije neka šteta, jer ih niko neće, što je neko ostavio pa su im oni pružili topli dom i skrb, pa ih tom toplotom i zapalili. Nisu im oni pružili dom i brigu, nego država od novaca poreskih obveznika, a oni su tu da za platu rade svoj posao savjesno i odgovorno, a ne da u svojoj smjeni prespavaju u drugoj prostoriji, dok djeca, bolesna i gladna, cijelu noć plaču dok ne dobiju bruh s obiju strana tijela.

Nemojte se uvrijediti što vas kritikujem jer ste možda mladi i naivni, a možda ste slabi na "muške" suze. Majka sam posvojene djevojčice (s Bjelava) i hvala dragom Bogu što mi je živa i zdrava i što sam je izvukla iz tog pakla. Djevojčicu sam posvojila s njene četiri godine. Kada je došla, nije znala naziv nijedne boje, nijedno slovo niti je znala nacrtati bilo kakav crtež. Za manje od mjesec dana sam je sve ovo naučila. Kriomice je išla u WC i navlačila gaćice na prljavu guzu jer je bilo strah reći da je kakila, razmislite zašto! Od prvog kupanja u kadi je dobila traumu, drhtala je kao prut, a sada je ne mogu istjerati iz kade. Ima ožiljke s obiju strana stomaka jer je kao mala beba operisala "kile", a znate da kile nastaju tako što beba dugo plače, a niko je ne smiruje.

I na kraju, šta mislite da se ovo dogodilo u nekoj civiliziranoj državi, koju bi kaznu dobili odgovorni? Ove ovdje je baš briga i još uvijek sjede na svojim stolicama.
Julija Lojo
Post Reply