Vrijedi napomenuti.
Ako se bere zara za jelo, brati mladu zaru ili vrhove starije.
Ako se bere za kosu, onda moze svakakva.
prijatno i dobar savjet da se provede ugodno vrijeme u prirodi - sa rukavicama naravno.
Moderator: anex
Nista specijalno, samo prokuhas u velikoj posudi oprane zare(kolicina po zelji, ali ne previse), i ne previse dugo kuhati - minuta najvise, ostavis da se ohladi, pa procjedis,.. - boja bude smedjkasta. I kad operes kosu onda zadnje pranje sa ovim sokom, isto kao balzam, da ostane na kosi. Kosa dobije specifican glans i traje do sljedeceg pranja, mada neki kazu da se dobar dio zarinog ekstrakta i primi u kosi i ojaca korjen,... u svakom slucaju vrijedi probati, uvijek mozes ponovo oprati ako ti se ne svidja.Kako se napravi taj sok od zare koji je dobar za kosu??
Kako se pravi pita od zare???lala_sa wrote:Ja redovno u ovom periodu jedem pitu od žare, koja mi je inače najdraža od svih...Probajte, ne pecka, a meni je 100 puta bolja od zeljanice....
Ne znam sad tačno recept, jer je mama pravi.. Ona je pravi na isti način kao i zeljanicu, samo umjesto zelja stavi obarenu žaru... pitat cu je za detalje, pa ti javim...darprirode wrote:Kako se pravi pita od zare???lala_sa wrote:Ja redovno u ovom periodu jedem pitu od žare, koja mi je inače najdraža od svih...Probajte, ne pecka, a meni je 100 puta bolja od zeljanice....
Tačno, navodno ne ide više od jednog lista žare na jedne tačke teletine.mamica papucarka wrote:ja sam cula da te zare ne treba puno jesti . Dovoljno jedan list

jest,to je tajRidjobrki wrote:Tačno, navodno ne ide više od jednog lista žare na jedne tačke teletine.mamica papucarka wrote:ja sam cula da te zare ne treba puno jesti . Dovoljno jedan list![]()
![]()
![]()
@pustopoljina: jel taj srijemuš isto što i ona naša srimuša?

Proguglaj po netu, imaju recepti. Ne samo za sirup vec i za likere i vino.Jessie B wrote:Mama mi je donijela neki "med" od maslačka koji je dobila od komšinice koja je to sama pravila od cvijetova maslačka. Ne znam kako se pravi ali meni se pravo svidio.pustopoljina wrote:maslacak nisam jela,uvijek ga primijetim kad vec procvjeta
operes,obaris,sacekas da se ohladi,u kese i u zamrzivacja nisam ja wrote:Kako zamrznuti zaru?