Jabuke 3km~1kg

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Bosanac sa dna kace

#26 Re: Jabuke 3km~1kg

Post by Bosanac sa dna kace »

mIRCerka wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:pas mu mater hocel te organizacije navrnut u Banovice kad? :? :-?
Ja mislim da se razgovaralo sa svim mogucim i nemogucim poljoprivrednicima i njihovim predstavnicima.
Jednostavno ne mozes ljudima objasniti da im mozes obezbijediti 75% sredstava za nesto sto mu treba i sto mu dize cijenu proizvodu, a da on treba dati 25%. Ne da i tacka. Nece da radi i tacka. I onda vidis Slovence tj mercator kako kupuje gorazdanske jabuke po 70 pf, u sred sezone i za 40 pf i onda ti je prodaje kasnije za 5 puta vise....

Cija je to greska?
hoce ko hoce, navrni ih u Banovice
sinus

#27 Re: Jabuke 3km~1kg

Post by sinus »

DobroJutroKolumbo wrote:Ja cekam prvi malo veci urod ove godine , bice oko dvije tone plantazne jabuke , rado cu vam prodati po manjim cijenama... :D :D :D :D Za tri godine ocekujemo prvi urod oraha , nekih 140 stabala plantaznog oraha...Bice narode za baklave... :D Toliko imam i stabala jabuke otprilike...
De mi reci kolko su ti stari ti orasi kad si ih posijao i koja je sorta? JA nešto kontam da posadim 100-200 oraha ali treba orahu puno vremena da naraste a samim time i poraste urod pa me to odbija. Imam neke zemlje pa se kontam kad već stoji onako sama livada šta bi falilo da na njoj rastu orasi ili neko drugo drvo. Čak sam razmišljao i hrast da posijem zbog visoke cijene hrasta.
skorpija1S

#28 Re: Jabuke 3km~1kg

Post by skorpija1S »

Ma sto nisu jabuke bar 100 KM,za one sto ne bi ni mrtvi na proteste izasli,a kamo li podrzali potpisivanje peticija protiv bezobrazno velikih placa nasih dragih parlamentaraca.
jefferson

#29 Re: Jabuke 3km~1kg

Post by jefferson »

skorpija1S wrote:Ma sto nisu jabuke bar 100 KM,za one sto ne bi ni mrtvi na proteste izasli,a kamo li podrzali potpisivanje peticija protiv bezobrazno velikih placa nasih dragih parlamentaraca.
To nece nase ljude natjerat da rade! Da ih sve smjenis, opet ce raja gospodu glumit. necu nikad zaboraviti kad je jedan cura koja je bila u USA crkla od smijeha kad joj je moj prijatelj rekao da ja prodajem kokice na standu na fakultetu a radio magistarski, znaci fakultetski obrazovan. Nakon sto joj je objasnio da te pare idu sportskom timu i da ja to radim dobrovoljno, tek joj tad nista nije bilo jasno :x
DobroJutroKolumbo

#30 Re: Jabuke 3km~1kg

Post by DobroJutroKolumbo »

sinus wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:Ja cekam prvi malo veci urod ove godine , bice oko dvije tone plantazne jabuke , rado cu vam prodati po manjim cijenama... :D :D :D :D Za tri godine ocekujemo prvi urod oraha , nekih 140 stabala plantaznog oraha...Bice narode za baklave... :D Toliko imam i stabala jabuke otprilike...
De mi reci kolko su ti stari ti orasi kad si ih posijao i koja je sorta? JA nešto kontam da posadim 100-200 oraha ali treba orahu puno vremena da naraste a samim time i poraste urod pa me to odbija. Imam neke zemlje pa se kontam kad već stoji onako sama livada šta bi falilo da na njoj rastu orasi ili neko drugo drvo. Čak sam razmišljao i hrast da posijem zbog visoke cijene hrasta.
Orah je plantazni , patuljasti, ne razumijem se bas u sortu, znam da "radja" vise nego onaj divlji , saznat cu koja je vrsta pa cu ti reci...Stari su 4 godine , prvi urod se ocekuje 6-7 godine...Isplati se cekati kad pomislis koliko kilogram jezgre oraha kosta , jeste da ima posla oko njega, ali... :D
Mahalac

#31 Re: Jabuke 3km~1kg

Post by Mahalac »

Jabuke prekjuce na Markalama 3,5KM/kg

:shock: stvarno van pameti!
Bosanac sa dna kace

#32 Re: Jabuke 3km~1kg

Post by Bosanac sa dna kace »

kila kupusa 1.5 km, ne glavica vec kila :-?
skorpija1S

#33 Re: Jabuke 3km~1kg

Post by skorpija1S »

Rekoh ja davno,treba da budu 100 KM i jabuke i hljeb,nece li onda doprijeti do svijesti nasih ovcica da je vrijeme za promjene. Nece,ovce su zadovoljne jer bar ne puca.....
helo

#34 Re: Jabuke 3km~1kg

Post by helo »

Referent za ONO i DSZ wrote:Unznemirujuce skupo zar ne, ali to je cijena ako hocete kupiti 1kg dobrih socnih jabuka u Sarajevu. Znam ima i po 1.5km ali ta nema ni okusa ni mirisa.
Pitam se samo kako smo dosli do te cijene da kilo banana bude 2+-km koje proputuje mora, kopna odrzava hladnjacama a nasa jabuka koja kao i sljiva u Bosni raste ko luda eto 3KM kg...ludo pa eto ti.
Pitam nije li dobra ideja pazariti kakvu livadu, posaditi vocnjak 100-200 sadnica jabuka i eto ti businessa.
E paša moj, slabo ti šta kupiš u prodavnici a da se proizvelo ovdje.... Mi jednistavno sve uvozimo tako i jabuke.... trenutno nemozemo zadovoljiti vlastito tržište onim što proizvodimo (prvenstveno mislim na hranu) Kada bi banke davale povoljne kredite, i ljudi zelili da se bave poljoprivredom bila bi ti jabuka 1KG = 1KM

Meni najviše što smeta jeste ogroman uvoz mesa i mesni preradzevina iz vana, još mi nemamo uvjeta i uslova za neke ogromne farm.... tako da smo prisiljeni da uvozimo meso i od takvog mesa pravimo cevape. Jednostavno to nekim odgovara, da neradie ništa i suzbijaju time domacu proizvodnju, a dok sa uvozom i te kako nerade ništa a uzimaju fin postotak što to sve fino prolazi. :sad:
Post Reply