Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Meni su roditelji vec duzhi niz godina cijenjeni i struchni ljekari.Ponosan sam na chinjenicu da se oni lichno nikada nisu bavili takvim prljavim poslovima kamchenja love od ljudi koji u bolnicu ne dolaze sigurno zato shto im je lijepo.Medjutim,morate imati neshto u vidu.Razgovarajuci sa njima i njihovim kolegama slichnih moralnih nazora,shvatio sam da su zapravo oni doktori koji zhele mito istovremeno i najloshiji doktori.Znachi,slozhe prichu,nabacaju par struchnih izraza i kao migom kazhu da je potrebno malo olakshati novchanik.Takvih se treba chuvati jer kada svoj zhivot i zdravlje stavljate u ruke chovjeku koji to radi samo iz interesa a ne da vam zaista pomogne shta onda ochekivati za rezultat?
I sam sam dozhivio razne diskriminacije i pametovanja kada bih ishao da izvadim neko zdravstveno uvjerenje van ustanove u kojoj moji roditelji rade.Ali,znajuci kakve su te osobe uvijek bih oshtro reagovao i zahtijevao najbolje za sebe.Prije svega jer cijenim svoje vrijeme a kao drugo znam shta mi pripada kao osiguranom gradjaninu.A najzhalosnije je vidjeti kako se ustrche oko tebe kad im kazhesh ko si i shta si..."Pozdravi roditelje,studirali smo zajedno!"Aha,ma da,studirao/la si taj isti fakultet 10 godina pa se sad pravish pametan/a i struchnjak...
U svakom sluchaju ja sam protiv svakog oblika mita u ovom poslu.Istina,plate jesu male za ulozheni trud,stres i odgovornost (plata,dezhure,pripravnosti,topli obrok i sve to nekako izvuche na nekih 1500 KM) kada vidim kolike plate dobijaju drugi - gospodje na shalteru u BH Telecomu imaju otprilike istu platu.Jedna je stvar kupiti pice ili chokoladu nakon pregleda ako si fakat zadovoljan uslugom.I sam to radim kada me neki "roditeljski kolega" pozitivno iznenadi.
Ali ako ikada dodjete u situaciju da morate platiti doktoru jer vas uslovljava bolje bjezhite u privatnu ordinaciju za iste pare.A ja bih lichno takve odmah na disciplinski postupak.A hajde dokazhi,heh...
Hm..nije li jedan od razloga neki vid kulta da se ponese nesto i nagradi tj. casti taj neko ko prosto radi svoj posao-u mnogo oblasti?? Dakle navikli su, duboki su korijeni, a zatim i sami traze. Posljedica daroljubivosti.
Hallooo...
ja ne znam da li samo doktori citaju ovaj topic ili sta...kakav je argument kad mi kazete da se mora znati da lijecenje ne smije biti dzaba...pa i nije mi dzaba svaki mjesec mi skine sa plate pristojan procenat i to je dzaba????
Ja bi vise volio da mi te novce da u dzep..meni ne treba ovakvo zdravstvo...radje cu ici privatno..ali kad mi vec silom uzimaju svaki mjesec novac sta treba da ocekujem...da im opet placam...
To samo treba maljem po glavi udarati kakvi oni i njihova skola...kolik oputa su ustanovili pogresnu dijagnozu...koliko puta sam cuo da se cojek lijeci pogresno...ko snosi posljedice..niko...zato sto veze nemaju ni oni ni njihova skola..treba jednog objesiti pa ce da vide kako se radi..uostalom toliko je ljudi sa VSS po birou treba da budu sretni sto imaju posao..
Ne treba mnogima ovakva Bosna, pa kad ti spickaju administrativci 70% budzeta, onda tisu misu, sto to - da nisi mozda i ti jedan od kancelarijskih stakora?
Ako ti ne treba zdravstvo, a zivis u BiH znas kako ces.
Ljepi rad na crno - pa neka ti plati ko te zaposljava vise, a ne placa ti ni penziono, ni socijalno ni zdravstveno.
Kad moze 40% nezaposlenih dozvoliti da im placa zdravstvo ona saka majmuna koja radi, natakari se i ti na tu kamaru. Onda kad nesto ne valja jer nema sine ni dijagnostike a ljekovi koji su potrebni a pristupacni su iz vremena drugog svijetskog rata - onda ti je kriv doktor.
Pitao si sto je problem i zasto ljudi uzimaju mito. Uzimaju jer mogu. Ti im neces u kraj stati svojim glupostima o tome - kako znas ljude koji su pogresno ljeceni i dijagnosticirani. Te price upravo tjeraju ljude da daju mito jer zive u strahu da ce zavrsiti kao slucaj X. Ti ljudi koji su pogresno dijagnosticirani i ljeceni - nisu ljudi koji su bitni i zbog toga to nije bitno. Nisi bitan ti. Nije bitno tvoja zdravstvo. A to druze nije krenulo od doktora, nego negdje drugdje, malo vislje - u sistemu. Upitaj se malo ti - ko to uzima mito, kome to nije stalo i koje taj za i oko koga bi trebao biti nezadovoljan? Ko to uopste izmisli da ako si iz RS, ne mozes biti tretiran u FBiH i obrnuto? I slicno.
Kad zazivi zdravstvo u BiH kao u Americi - imaces pravo da tuzis doktora za pogresan treatman i dijagnozu. Imaces, ali takodje imace i doktor pravo da odbije da te tretira, primi i da te vidi jer ne mozes mu platiti onoliko kolika je njegova cijena pa taman da je 500km za pregled. Do tada - posto je drzavno zdravstvo - nemas prava tuziti nikog osim drzave. Na tuzenje drzave se neces odvaziti - jer bi samo srao a kad treba muda nategnuti (tj. pripremiti hiljadarke za advokate) e onda - ne mogu ja nista. Sve i kad bi imao muda - popusio bi foru na sudu i ispao samo takav levat jer nije drzava hajvan da radi nekog ko je pogresno ljecen i dijagnosticiran placa otstetu, kao prvo, kao drugo - kad bi prosao jedan takav slucaj bilo bi desetine hiljada drugih sto znaci da samo to kad bi placali mogli bi komotno bankrotirati. Zbog toga smo u zacaranom krugu koji te tjera da budes donji tj. imas zdravstvo po ugledu na Afriku, a sto to - zato sto ne moze BiH zdravstvo da diktira kvalitetu vec mora uhvatiti korak sa svijetom. Da bi to ucino - prvo tvoj licni dohodak godisnje mora biti 40.000 eura, da bi ti uzeli pola tog, pa da ga nebi ukrali - vec npr. potrosili 30-40% na zdravstvo - tj. gradnju novih bolnica, kupovinu uredjaja i slicno. Medjutim - ne mozes u BiH zaraditi toliko - i zbog toga ne moze BiH imati zdravstvo po ugledu na svijetsko. Cak sto vise - doktori koji imaju privatne klinike cine sve da je stanje sto gore u drzavnoj sferi jer pogodi ko ce im doci na pregled tamo gdje se placa? I biti zadovoljan uslugom. Sto to? Jer je nas narod hajvan. Voli da plati, i da sjedi u fino namjestenoj klinici gdje je svako raspolozen jer ima dobru platu, gdje sestrica ima dobar komad sisa i moze se brze obaviti neki test ili dva ili ce ti cak reci da odes kod Hakije u farmaciju preko puta gdje te cekaju svi ljekovi koje trebas. Medjutim - ti ne kontas jednu stvar, a to je sljedeca. U medicini imas dvije vrste pacijenata. Jedni su musterije. Musterije dolaze u sjedecem polozaju. Dakle - nesto ih tarabi ali sve u dure. I imas bolesnike. Bolesnici dolaze u lezecem polozaju i blizu su 2 metra pod zemlju. Sta mislis koga pregledaju i o kome se brinu u privatnim klinikama? Musterije ili bolesnike? A ja, musterije. Samo pazi, lako je za musteriju biti dobar doktor. Biti dobar za nekog ko je u horizontali je nesto sasvim drugo. Da bi imao to drugo - potrebna je njega 24 sata. Ja jos ne znam ni za jednu privatnu kliniku koja nudi takav nivo brige. Sto to? Zato sto je mnogo bolja lova od musterija nego od bolesnika. Bolesnike prebaci u drzavne bolnice - i natakari ih onim koji su placeni znatno manje na vrat, neka oni znatno vise brinu i kad se nesto zakomplicira - bice opet oni krivi jer "sta oni znaju".
Lako cemo mi za znjane frajeru, kad se naucis da znanje kosta i da se placa.
Kod nas treba jedan dobar strajk svim medicinara jedno 4-5 dana, pa da vidimo onda - kakva bi bila situacija u zemlji. Jedan fini strajk - pa da vidimo bez koga se moze, a bez koga se ne moze, kao i da se preispita zasto.
I na kraju price - ljudi sa VSS na biro - nisu ljekari, vec ekonomisiti i pravnici. Koliko je znanje iz domena te dvije struke najbolje ti je da pogledas nasu ekonomiju, pa onda nase pravosudne organe, ustav, predsjednistvo, i slicno. Jos bolje je da pogledas gdje i odakle i koliko je diploma nastancano po kojekavim skolama - tkz. univerzitetima - npr. u Ljusini kod Bosanske Krupe postoji studij menadzmenta. I sad me cudi sto menadzer iz Ljusine sjedi na cekanju? Ili sto neko ko je diplomirao i nema stele - sjedi nezaposlen. Sjedi nezaposlen jer je neko iz Ljusine imao stelu i komad papira i zaposlio se. Sta ti to govori? I sta ti govori da pored redova za cekanje opet je manji broj aplikanata na medicinu i elektrotehniku nego na ekonomiju ili pravo? Sto to? Pa mozes se lako zaposliti kad zavrsisi medicinu. Al' sto bi se zaposljavao lako, kad treba poderati dupetarac.
Ukratko druze, ukoliko ti je ucinjena nepravda, a ti ucini sve da je ispravis. Jerbo ovdje otima svako od svakog kako moze, dokle moze i onaj koji je u poziciji da uzme, a ne uzme - je budala. Budala je jer oni koji ce uzimati sutra ce ga moci kupiti - kako - tako sto ce im dupe biti u privatnim klinikama u koje ce svrsavati mozgovi kao ti kad dodju ne pitajuci se uopste odakle ovolika lova da se nesto ovako - privatizuje i otovori u ovoj nasoj mrtvaji, ne, bices sretan jer postoji nesto takvo, i jer ti mozes sebi priustiti tu da se ljecis. Zbog toga je budala za mene onaj koji ne uzima. Al' budala i krivih drva je uvijek bilo, stoga - neka im slamaju kola preko ledja, narod ce biti tu da im se na kraju zahvali, al' malo morgen.
Na kraju pitas me ko snosi posljedice. Onaj koji je i kriv. Ko je kriv. Ti, ja i svi mi. Sto smo krivi. Jer smo svi od price. Eto ti - samarao bi doktore. Moze i to proci. Postoji alternativna opcija a to je - dovesti crkvenjake na misijama - i natjerati ih da sve doktore koji su clanovi njihovih crkava dovedu u BiH. Obezbjediti ljudima gdje da budu i sta - eto ti bi mogao prvi primiti jedno 4 doktora kod sebe i krenuti ici u crkvu. Ko ga sisa - Isus, Buddha, Muhamed, sve ti je to isto. Nemoj biti glupko - imaces dzabalesku zdravstvo. Al' jok - ni to nebi proslo. Uzmi onda Arapske zemlje - eto neka ti otvore jednu bolnicu u BiH - pokrenes akciju - da svaki emir da 120 kamila - nesto bi se nakupilo, al' jok. Ne mozes ni tu prici, postoje drugi prioriteti, da ne kajem koji. Sta ces. Odi u Juropu reci ima jeftina radna snaga daj da dizemo fabrike sanitetskog materijala, daj da pravimo plasticne inekcije i katedere, daj da namjestaj pravimo za sobe i klinike medicinske, dajte ljudi. Ljudi bi mogli maksimalan profit ali kad vide nasu drzavu vide CosaNostru koja nece da im dadne nikakve olaksice, cak sto vise, ce da zakomplicira i uvali jednog svog guzonju da on diktira kad ce ko sta kako kome i na kraju ni'ta. Dokle, dok ne zaboli. Kad zaboli, e onda odkopaj trap i prebroj novce, skontaj da ih neces sa sobom ponjet, pa krenes obijati od - do, dok ne nadjes nekog da te olaksa bole i para. To je realnost nasa. Ali prvi u nizu odgovornih - moras nauciti da si ti. Dokle god nisi - coban si Balkanski, i s tobom se nema sta i o cemu vaziti - za tebe su uvijek drugi krivi sto je tebi lose, a sta si ti to ucinio - i za koga drugog - cak i za sebe samog? Ako znas sta je problem - onda ako si ikakav intelektualac trebao bi znati definirati i soluciju, ali malo moderniju za 21 vijeka, koja izuzima maljeve po glavama. Ali jok. Hajmo kukati. Poslje kukanja osjecacemo se svi bolje jer mi smo nevine zrtve zlokobnog sistema u kojem samo eto tek jedva egzistiramo, i onda sutra - novi dan isto nam se pise.
ah kako se pokajah sto ne odoh vani volim ja bosnu ali bilo bi ljepse iz amerike na dream box da fas fatam sve konj do konja jebala ih skupa auta zegam srednjoskoljke u prosjecnom autu a imam sto godina odoh odavdje sto prije nek se sire grmalji
Mislim da je tema pravo dobra ali nije odradjena kako treba i nuzno je reaktivirati definitivno! Pokretac teme je imao ideju javo raskrinkati imenom i prezimenom one koji uzimaju lovu kada je ljudskom bicu najteze a to nismo uradili. Spomenut je kapidzic, pisem malim slovima jer ne zasluzuje ni to, i iz familijarnog iskustva mogu potvrditi da mu je tarifa 500 KM. Na srecu ali njegovu nije meni trazio tu lovu lovu jer bi ga oderao automatski vec mojoj sestri koja je zbog situacije u kojoj se nalazila pristala na to. 500 KM za operaciju krajnika, u drzavnoj ustanovi, drzavnim instrumentima, materijalom...
Najtuznije od svega je sto on nije jedini nego se na prste jedne ruke mogu nabrojati oni koji ne traze lovu! Pozitivno iskustvo imam iz Drzavne bolnice,bila je potrebna operacija krajnika,doktorica nije trazila lovu. Savrseno je sve odradila i imao sam zelju da je nagradim sto sam i ucinio. Da je trazila makar jednu marku,obzirom da je zena ne bih je mogao odalamiti ali otisao bih u policiju i trazio da oznace lovu!
Kosevo je posebna prica. Obzirom da imam puno raje koja rade gore kazu da je situacija kriticna. Zna se tacno ko je zaduzen za bogatiju klijentelu a ko za kokuze. Uzas! Najgore je sa hirurskim disciplinama i tu je deranje maximalno. Jedini koji su donji u citavoj prici a iamju takodjer vaznu ulogu su anesteziolozi,njih pacijenti i ne vide a odrzavaju im zivot tokom operacije.
Pisite da barem malo nacnemo ovu bandu haram im svaka marka koju traze bila!!!
Nosferatu wrote:Ne treba mnogima ovakva Bosna, pa kad ti spickaju administrativci 70% budzeta, onda tisu misu, sto to - da nisi mozda i ti jedan od kancelarijskih stakora?
Ako ti ne treba zdravstvo, a zivis u BiH znas kako ces.
Ljepi rad na crno - pa neka ti plati ko te zaposljava vise, a ne placa ti ni penziono, ni socijalno ni zdravstveno.
Kad moze 40% nezaposlenih dozvoliti da im placa zdravstvo ona saka majmuna koja radi, natakari se i ti na tu kamaru. Onda kad nesto ne valja jer nema sine ni dijagnostike a ljekovi koji su potrebni a pristupacni su iz vremena drugog svijetskog rata - onda ti je kriv doktor.
Pitao si sto je problem i zasto ljudi uzimaju mito. Uzimaju jer mogu. Ti im neces u kraj stati svojim glupostima o tome - kako znas ljude koji su pogresno ljeceni i dijagnosticirani. Te price upravo tjeraju ljude da daju mito jer zive u strahu da ce zavrsiti kao slucaj X. Ti ljudi koji su pogresno dijagnosticirani i ljeceni - nisu ljudi koji su bitni i zbog toga to nije bitno. Nisi bitan ti. Nije bitno tvoja zdravstvo. A to druze nije krenulo od doktora, nego negdje drugdje, malo vislje - u sistemu. Upitaj se malo ti - ko to uzima mito, kome to nije stalo i koje taj za i oko koga bi trebao biti nezadovoljan? Ko to uopste izmisli da ako si iz RS, ne mozes biti tretiran u FBiH i obrnuto? I slicno.
Kad zazivi zdravstvo u BiH kao u Americi - imaces pravo da tuzis doktora za pogresan treatman i dijagnozu. Imaces, ali takodje imace i doktor pravo da odbije da te tretira, primi i da te vidi jer ne mozes mu platiti onoliko kolika je njegova cijena pa taman da je 500km za pregled. Do tada - posto je drzavno zdravstvo - nemas prava tuziti nikog osim drzave. Na tuzenje drzave se neces odvaziti - jer bi samo srao a kad treba muda nategnuti (tj. pripremiti hiljadarke za advokate) e onda - ne mogu ja nista. Sve i kad bi imao muda - popusio bi foru na sudu i ispao samo takav levat jer nije drzava hajvan da radi nekog ko je pogresno ljecen i dijagnosticiran placa otstetu, kao prvo, kao drugo - kad bi prosao jedan takav slucaj bilo bi desetine hiljada drugih sto znaci da samo to kad bi placali mogli bi komotno bankrotirati. Zbog toga smo u zacaranom krugu koji te tjera da budes donji tj. imas zdravstvo po ugledu na Afriku, a sto to - zato sto ne moze BiH zdravstvo da diktira kvalitetu vec mora uhvatiti korak sa svijetom. Da bi to ucino - prvo tvoj licni dohodak godisnje mora biti 40.000 eura, da bi ti uzeli pola tog, pa da ga nebi ukrali - vec npr. potrosili 30-40% na zdravstvo - tj. gradnju novih bolnica, kupovinu uredjaja i slicno. Medjutim - ne mozes u BiH zaraditi toliko - i zbog toga ne moze BiH imati zdravstvo po ugledu na svijetsko. Cak sto vise - doktori koji imaju privatne klinike cine sve da je stanje sto gore u drzavnoj sferi jer pogodi ko ce im doci na pregled tamo gdje se placa? I biti zadovoljan uslugom. Sto to? Jer je nas narod hajvan. Voli da plati, i da sjedi u fino namjestenoj klinici gdje je svako raspolozen jer ima dobru platu, gdje sestrica ima dobar komad sisa i moze se brze obaviti neki test ili dva ili ce ti cak reci da odes kod Hakije u farmaciju preko puta gdje te cekaju svi ljekovi koje trebas. Medjutim - ti ne kontas jednu stvar, a to je sljedeca. U medicini imas dvije vrste pacijenata. Jedni su musterije. Musterije dolaze u sjedecem polozaju. Dakle - nesto ih tarabi ali sve u dure. I imas bolesnike. Bolesnici dolaze u lezecem polozaju i blizu su 2 metra pod zemlju. Sta mislis koga pregledaju i o kome se brinu u privatnim klinikama? Musterije ili bolesnike? A ja, musterije. Samo pazi, lako je za musteriju biti dobar doktor. Biti dobar za nekog ko je u horizontali je nesto sasvim drugo. Da bi imao to drugo - potrebna je njega 24 sata. Ja jos ne znam ni za jednu privatnu kliniku koja nudi takav nivo brige. Sto to? Zato sto je mnogo bolja lova od musterija nego od bolesnika. Bolesnike prebaci u drzavne bolnice - i natakari ih onim koji su placeni znatno manje na vrat, neka oni znatno vise brinu i kad se nesto zakomplicira - bice opet oni krivi jer "sta oni znaju".
Lako cemo mi za znjane frajeru, kad se naucis da znanje kosta i da se placa.
Kod nas treba jedan dobar strajk svim medicinara jedno 4-5 dana, pa da vidimo onda - kakva bi bila situacija u zemlji. Jedan fini strajk - pa da vidimo bez koga se moze, a bez koga se ne moze, kao i da se preispita zasto.
I na kraju price - ljudi sa VSS na biro - nisu ljekari, vec ekonomisiti i pravnici. Koliko je znanje iz domena te dvije struke najbolje ti je da pogledas nasu ekonomiju, pa onda nase pravosudne organe, ustav, predsjednistvo, i slicno. Jos bolje je da pogledas gdje i odakle i koliko je diploma nastancano po kojekavim skolama - tkz. univerzitetima - npr. u Ljusini kod Bosanske Krupe postoji studij menadzmenta. I sad me cudi sto menadzer iz Ljusine sjedi na cekanju? Ili sto neko ko je diplomirao i nema stele - sjedi nezaposlen. Sjedi nezaposlen jer je neko iz Ljusine imao stelu i komad papira i zaposlio se. Sta ti to govori? I sta ti govori da pored redova za cekanje opet je manji broj aplikanata na medicinu i elektrotehniku nego na ekonomiju ili pravo? Sto to? Pa mozes se lako zaposliti kad zavrsisi medicinu. Al' sto bi se zaposljavao lako, kad treba poderati dupetarac.
Ukratko druze, ukoliko ti je ucinjena nepravda, a ti ucini sve da je ispravis. Jerbo ovdje otima svako od svakog kako moze, dokle moze i onaj koji je u poziciji da uzme, a ne uzme - je budala. Budala je jer oni koji ce uzimati sutra ce ga moci kupiti - kako - tako sto ce im dupe biti u privatnim klinikama u koje ce svrsavati mozgovi kao ti kad dodju ne pitajuci se uopste odakle ovolika lova da se nesto ovako - privatizuje i otovori u ovoj nasoj mrtvaji, ne, bices sretan jer postoji nesto takvo, i jer ti mozes sebi priustiti tu da se ljecis. Zbog toga je budala za mene onaj koji ne uzima. Al' budala i krivih drva je uvijek bilo, stoga - neka im slamaju kola preko ledja, narod ce biti tu da im se na kraju zahvali, al' malo morgen.
Na kraju pitas me ko snosi posljedice. Onaj koji je i kriv. Ko je kriv. Ti, ja i svi mi. Sto smo krivi. Jer smo svi od price. Eto ti - samarao bi doktore. Moze i to proci. Postoji alternativna opcija a to je - dovesti crkvenjake na misijama - i natjerati ih da sve doktore koji su clanovi njihovih crkava dovedu u BiH. Obezbjediti ljudima gdje da budu i sta - eto ti bi mogao prvi primiti jedno 4 doktora kod sebe i krenuti ici u crkvu. Ko ga sisa - Isus, Buddha, Muhamed, sve ti je to isto. Nemoj biti glupko - imaces dzabalesku zdravstvo. Al' jok - ni to nebi proslo. Uzmi onda Arapske zemlje - eto neka ti otvore jednu bolnicu u BiH - pokrenes akciju - da svaki emir da 120 kamila - nesto bi se nakupilo, al' jok. Ne mozes ni tu prici, postoje drugi prioriteti, da ne kajem koji. Sta ces. Odi u Juropu reci ima jeftina radna snaga daj da dizemo fabrike sanitetskog materijala, daj da pravimo plasticne inekcije i katedere, daj da namjestaj pravimo za sobe i klinike medicinske, dajte ljudi. Ljudi bi mogli maksimalan profit ali kad vide nasu drzavu vide CosaNostru koja nece da im dadne nikakve olaksice, cak sto vise, ce da zakomplicira i uvali jednog svog guzonju da on diktira kad ce ko sta kako kome i na kraju ni'ta. Dokle, dok ne zaboli. Kad zaboli, e onda odkopaj trap i prebroj novce, skontaj da ih neces sa sobom ponjet, pa krenes obijati od - do, dok ne nadjes nekog da te olaksa bole i para. To je realnost nasa. Ali prvi u nizu odgovornih - moras nauciti da si ti. Dokle god nisi - coban si Balkanski, i s tobom se nema sta i o cemu vaziti - za tebe su uvijek drugi krivi sto je tebi lose, a sta si ti to ucinio - i za koga drugog - cak i za sebe samog? Ako znas sta je problem - onda ako si ikakav intelektualac trebao bi znati definirati i soluciju, ali malo moderniju za 21 vijeka, koja izuzima maljeve po glavama. Ali jok. Hajmo kukati. Poslje kukanja osjecacemo se svi bolje jer mi smo nevine zrtve zlokobnog sistema u kojem samo eto tek jedva egzistiramo, i onda sutra - novi dan isto nam se pise.
jel ima jos ovih primjera ali definitivnih?
prosao sam dosta, nista nisam davao, mada sam se jednom i pokajao sto mozda nisam ali tako ispade i bolje da je jer sam promjenio doktora kojeg opet ovdje svi hvale da ne uzima pare ali strucnost...hmmmm...isto se desilo i dvojici poznanika pa izgleda da nije slucajno
i ne vidim razlog zasto da dajete pare za ono sto ste vi ili neko drugi vec platili kroz osiguranje??
besana wrote:
?????? Nije zdravstvo pravo, nego je privilegija? Ne kontam. Ako meni svaki mjesec odbijaju od plate ... određenu sumu, a ja koristim usluge ljekara 1 ili 2 puta godišnje, pa zar nije taj moj pregled, i sve ostalo, već plaćen, oa i preplaćen? Kako je onda privilegaija, ako ja za to plaćam? Više nego što treba...realno?
Da, ali od toga odbijenog su osigurani i tvoja djeca, i tvoji roditelji koji ničim ne pridonose zdravstvenom budžetu... Da ne govorimo o hordi nezaposlenih koji isto imaju oravo na potpuno besplatno zdravstvo. Dapače, oni koji najviše uplaćuju u zdravstveno osiguranje su maltene kažnjeni time da moraju plaćati dopunsko i slično, a oni koji ne pridonose ništa, čak im se i povlađuje i daje im se još više privilegija. Toga ima samo u našim banana državama...
Doktora koji uzima mito treba objesti na glavnom gradskom trgu tamo gdje on ima registrirano prebivalište.
Oni koji daju doktoru bez da ga prijave nadležnim institucijama nego kukaju o tome po kafama i ne treba ništa drugo... Da su jednoga prijavili, drugi im garant ne bi tražio...
Samo da potvrdim lijepe riječi za doktora Mašića: najbolja iskustva pri porodu supruge, i ni jedne marke čovjek nije ni nagovijestio, ni prihvatio.
Mislim da su za otimačinu od strane naših doktora krivi i medicinski fakulteti. Iz moje generacije su svi i živjeli i studirali, samo su se medicinari napatili ko stoka, kad su završili imaju 30 godina, na fakultetu u pravilu steknu kompleks Boga (ako je neko razgovarao ikad sa doktorom opće prakse zna o čemu govorim), i na kraju (tj, početku karijere) ljuti su na cijeli svijet i brzo sebe ubijede da imaju pravo da naplate koliko žele. Lično, ne mogu se dovoljno Bogu zahvaliti što nisam upisao medicinu, kad vidim koliko doktori uzimaju i, pogotovo, na čemu uzimaju, na ljudima kad su najslabiji.
Prva stvar koju bih ja ukinuo je zdravstvo za sve nezaposlene od 18 do 65 godina.
Da bi imao zdravstvo - moras doprinjeti budzetu drzave. Ne mozes prazniti kasu, a onda drkati karu i ici na biro za nezaposlene samo da bi dobio zdravstveno osiguranje i onda - obijao doktorima vrata kad te nesto zaboli, a zaboli od silne dosade.
Studenti su tu bitna kategorija ali moj je rezon ovakav. Uvali se u dug za zdravstvo - dok studiras. Uzmi od drzave - ako je procjena godisnja doprinosa zdravstvu jednog zaposlenog npr. bubam - 200km - kao student moras ili uplatiti ili uvaliti se u dug za te pare. Pa kad zavrsis - vratiti. A ako ne zavrsis - opet vratiti. Ako ne vratis - u odredjenom roku - sve i da si zaposlen - nema zdravstvenog dok ne istekne period u kojem si podigao zajam i imao zdravstvenu njegu besplatno.
Ali ako ikada dodjete u situaciju da morate platiti doktoru jer vas uslovljava bolje bjezhite u privatnu ordinaciju za iste pare.A ja bih lichno takve odmah na disciplinski postupak.A hajde dokazhi,heh...[/quote]
Za neke situacije mozes birati, ili privatnik ili drzavna, ali kada trebas roditi nemas opcije jer ne postoji privatno porodiliste (mada bi pravo volila da postoji) i tu si u milosti i nemilosti doktora.
Mislim da se u tom sluchaju treba raspitati medju prijateljicama koji je doktor struchan i chastan.I onda neka on vodi trudnocu i uz malo srece on te i porodi... A ne ovako grlom u jagode pa koji te hahar zapadne...
@Nosferatu: pravo na zdravstvo treba imati svaki čovjek bez obzira na lični dohodak. To je jedno od temeljnih prava, kao i pravo na obrazovanje i na policijsku zaštitu. Uzimajući američki zdravstveni sistem kao svijetli primjer kakav naš zdravstveni sistem treba izgledati, sebe u stvari degradiramo. Kapitalizam ima više varijanti, američka varijanta je najgora. Ne kažem da ne trebamo privatne ljekare, što da ne, ali ne na ovaj način- da šalje pacijenta iz Studentske poliklinike radi pregleda za sočiva u svoju privatnu ambulantu kako bi joj naplatila pregled za koji je pokriva i Socijalno. Američki sistem je propao, moramo li mi sve propale stvari pođoniti?
@DoktorSa: tvoje frustracije platom i idejama veličine srozavaju ljekarsko zanimanje. Vjerujem da ti je cilj da ukažeš na tešku ulogu ljekara ali ne uspjevaš u tome, čak postižeš suprotan efekat. Pošto znam da ćeš sada opaliti po mom radnom mjestu u administraciji, moram ti reći da griješiš i da nađeš neki drugi argument.
Izvinjavam se što sam otišla u offtopic. Odlična tema, ako ništa da se negdje imena korumpiranih spominju. a od ponedjeljka valjda zaživi i pravna država.
felichi wrote:ja sam da se takvim otimacima novca odmah uzme 1/2 mjesecne plate.
pa nek zive sa 400km. a ne ovako, gospoda uzmu 800km mjesecno i hoce jos.
misle sto su citav zivot ucili da vrijede vise od 800km.
djubrad...
Mene samo zanima šta si ti po struci? Trgovac u Merkatoru pa ti je krivo što primaš platu u iznosu od 400 KM, a pri tome imaš 3 razreda srednje škole!!!!
Znaš TV sa katodnom cijevi košta 200 maruna, a Plasma / LCD min 700, a onaj dobar sa HD full 2000 KM. Hoš boljeg plati jarane, ili budi gnjida.
Lako Vam je navoditi imena doktora kojima ste dali lovu, a što ne navedete imena tih Vaših "rođaka, komšija"??????
Nosferatu uživao sam u tvojim objektivnim izjavama. Samo što ovi infantilisti nisu pola stvari ukapirali.
doktor moj, nisi shvatio cinizam. htjedoh reci kako imaju mizerne plate. generalno, drzava i drustvo je u banani
i zdravstveni sistem je samo jedan u moru nerjesivih problema. a sto se tice prepirke ona je uzaludna i besmislena. ja sam do nedavno bio u prosvjeti, i tamo ti je isto - sit gladnom ne vjeruje.
btw. prije par godina sam pricao sa nekim rumunskim mladim doktorima, kazu plata je oko 400EUR, plus sta dobijes.
dakle u svim zemljama u tranziciji je isto i tesko da ce se tu sta popraviti.
nego, imas li ti kakvu specijalizaciju da ti se obratimo ako nam ustrebas?
Često se ponašanje naših ljekara pravda, navodno, malim platama. Pa dobro, gdje mi to živimo? Je li ovo BiH ili Švicarska? Ako jedan inžinjer radi kod privatnika npr. po 10h , šest dana u sedmici za nekih 500Eura, a ni u "Energoinvestu" npr. nema neku basnoslovnu platu ili jedan ekonomista, ili neka druga profesija npr. u općini ili kantonu za toliku ili nešto veću plaču, i ne neumpada tom službeniku da traži za svoj redovni posao da mu dodatno plačaš,ti kad kao fizičko lice tražiš da ti nešto kao javni službenik uradi? I nijedan od ovih kada dođe sa posla nema ni snage ni vremena da se bavi privatlukom kao ljekari ? Naravno tu je , kada je u pitanju privatna praksa ljekara i pitanje sukoba interesa. Ako poslije radnog vremana za koje je plačen, sukladno sa mogućnostima ovoga društva, a što za naše uslove i nije baš skromno, kada se uporedi sa uposlenicima iste spreme a drugih struka, koliko je moralno da istoga onog pacijenta koga prije podne nije htio dovoljno dobro ni pregledati u javnoj bolnici ili poliklinici, u svojoj privatnoj oridinaciji adekvatno pregleda, za "masne" pare?
Ako vam neko trazi pare za ono sto treba uraditi recite mu da cete donijeti pare. Onda pravac kantonalni MUP i prijavite to. Uzmite obiljezene novcanice, dajte covjeku i poslije gledajte kako ga privode. Stvar je jednostavna: ako je nekome malo para neka ide u privatluk. Posao od 7.30 do 13.30, placeni doprinosi, odmori, mogucnost napredovanja, posebni uslovi rada-tu se nabere oko 2000 bam. To je puno novca jer u ovoj drzavi ljudi zive od puno manje. Niko, nikada i nigdje vam nema pravo traziti novac. Ako to sebi dozvolite onda ste jednim dijelom saucesnik. Za ono para koliko date na poklone i mita po bosanskim bolnicama ce vas puno bolje lijeciti u Cro ili Srbiji. Nemojte sebi dozvoliti da vas impresionira necija prica o 50 godina ucenja, milionima procitanih stranica i dugim dezurama-to i dalje nije opravdanje za ozbiljno krsenje prava i korupciju. Ako je neko toliko mentalno slab pa osobi koju prvi put vidi kuka i na njoj istresa frustracije radi svoje male plate onda takvom zdrastvenom radniku nije mjesto u bolnici, neka jednostavno da otkaz i ode.
Ljekari ne mogu traziti novac od pacijenata za svoje usluge, jednostavno jer je to pogresna adresa. Novac i povecanje plata se trebaju traziti kroz sistem i unutar odgovarajucih institucija. Onog momenta kad je intelektualizam pokleknuo pred ruljom i akademski gradjani poceli slijediti masu dobili smo sto smo dobili-Balkan sa kraja devedesetih. Mozda je vrijeme da to sve prestane i vratimo se civilizovanim nacinima trazenja prava. Pacijenti moraju reci sta zele, ljekari sta mogu i vrijeme je da se zdravstvo pocne graditi partnerskim pristupom i na medjusobno zadovoljstvo. Sve dok pacijenti i zdravstveni radnici budu zaraceni tabori sistem ce biti los kao sto je sada.
@modesti Zdravstvo se finansira na cetiri nacina: Beveridz, Bizmarkovim, modelom nacionalnog zdravstvenog plana ili cistim trzisnim. Jedan pristup kaze da se zdravstvo finansira iz poreza, drugi kaze da se zdravstvo finansira iz posebnih mjesecnih doprinosa (kako je kod nas), treci je kombinacija prethodna dva i cetvrti kaze da je zdravstvo usluga koja se placa kao i svaka druga. Americki model je ovaj zadnji i on se ne moze primjeniti u BiH jer bi to zahtijevalo korjenitu reformu vise sistema pocevsi od osnivackih prava pojedinih zdravstvenih ustanova do nacina placanja usluga.
Ja bih samo da pohvalim Doktore sa Pedijatrijske klinike na Jezeru,svaka im čast ljudi rade svoj poso časno,bilo mi je djete gore 3 mjeseca,pazili su ga pravo dobro,ja sam čak pito treba li ša plaćati,poučen primjerima sa koševa,gdje niko neće ni da te pogleda bez 200 km,sestra mi kaže ovdje toga nema...Svaka im čast!
Ja bih samo napomenuo ovim što se žale da ne znaju zašto plaćaju doprinose za zdravstvo, a ne koriste usluge jer su (hvala onom gore) zdravi, da se zapitaju: od čega se bolnice griju, održavaju opremu, koliko košta šolja čaja dnevno svakom pacijentu koji tamo boravi i sl. Ne budite sebični i kratkovidi.
To je slično kao plaćanejm poreza državi, svi se bune kad im otkinu pola bruto plate, ali se ne bune da hodaju po osvijetljenom, asfaltiranom, očišćenom...
Get a life.
Što se tiče doktorskog nemorala, ja još uvijek vjerujem da je on izuzetak a ne pravilo. Farmaceuti su nešto drugo. Čuvajte zdravlje.
Last edited by ipsilon on 23/05/2010 14:56, edited 1 time in total.
Otisla ja kod dermatologa da pregledam lice.Zena mi rekla da odem kod doktora opste prakse da uzmem uputnice i da idem vaditi nalaze hormona,stitne zljezde i jos nekih par nalaza.I tako ti ja kazem doktoru sta mi treba a doktor kaze meni,ma sta ce ti nalazi,evo imam ja ove kreme,tonike za lice,sokove za pijenje,sve od aloje,100% ce ti pomoci.Ja kazem covjeku,necu to i nije ovo pijaca,daj mi uputnicu da vadim nalaze.Kaze meni lik,pa idi kod dermatologa!I nije mi dao uputnicu,jos se naljutio sto mi nije prodao svoje rekvizite.Bravo doktore!
Biznis wrote: Kad Kosevo bude imalo 150 miliona dobiti onda ce i tu portir imati 1500 platu. .
Da cujem tvoj elaborat za ovo???? Ovdje nisu doktori krivi, već i ekonomisti koji su se uglavili u fotelje i ne micu svoje prkno.
Kako u zdravstvu imati dobit? Mene to ne zanima kao ljekara. Ekonomisto izvoli?
generalni direktor je jednom imao predavanje o tome kako pet bolnica u americi zaradjuje godisnje koliko cijela bosna i hercegovina zajedno.
onog momenta kad se klinickom budu placale sve usluge koje klinicki odradi tada ce i biti profita. usluge se sada ne placaju radi komplikovanog nacina finansiranja, osnivackih prava nekoliko kantona i normativa koji su takvi kakvi jesu. ako mislis da je najprofitabilniji dio kcus tvoja klinika onda se varas. najprofitabilniji dio kcus je onkologija jer jako malo trosi ali puno zaradjuje. do kraja prosle godine kcus je imao dobit pola miliona, onda je malo situacija krenula drukcije pa je godina zavrsena drukcije.
nego kad mislis da u zdravstvu nema dobiti...sto ljekari otvaraju privatne ordinacije? zato sto vole pomagati ljudima ili zato sto ostvaruju dobit?
DoctorSa wrote:
Vidi ti što je on uhvatio pametovati. Ja se nekad pitam da li ste vi čoravi ili se takvim pravite. Više mi je muka ponavljati jedno te isto, i praviti paralelu Medicinskog fakulteta ili bilo kojeg drugog. Kad pravnici, ekonomisti i drugi odu na fakultet kad im je ispit i to im je muka, kad studenti medicine imaju predavanja do 4h svaki dan, a povrh toga mjesec dana ljetnu praxu! Ljetnu praxu koja se odvija dok traje ljeto, godišnji dok Vi drugi uživate u raspustu mi imamo praxu!!!!!!!!!!!!
Uostalmo možete kenjati koliko hočete. Ja jesam human, jesam obazriv, jesam religiozan, jesam čovjek....ali ovim svojim izjavama, i ne poštivanjem MOG truda koji sam uložio da vam pomažem dovodite da postanem fakat kreten. Dovoljno bi bila izjava potpuno ih razumijem da su prisiljeni da zbog malilh plata koje nisu adekvatne za njihov posao uzimaju mito. Ali sa izjavama ko ih jebe neka rade za mizeriju, treba im još smanjiti plate....i tako dalje... Mislim da bi svi ljekari trebali da naprave generalni štrajk od 7 dana pa i za hitne slučajeve.
A vi koji navodite da treba tuči ljekare, vi ste ocito navikli sprovoditi taj seljacki primitivizam u vasoj selendri. a sad kako ste se popisali u sarajevo ajde da glumimo gospodu
Buduci doktore;
UOPSTE me ne zanima koliko traje vas (medicinski) studij, kako izgleda praksa, koliko vremena provodite nad knjigom. Takodjer me ne zanima koja kolicina truda je ulozena a razlog je vrlo jednostavan:
NIKO na ovom svijetu se ne skoluje zbog drugih nego zbog sebe; trud koji ulazes ne ulazes radi pacijenata nego zbog sebe; TI si izabrao tu profesiju (nismo ti je mi birali) tako da quotirani komentari uopste nemaju smisla, pogotovo od osobe "koja je humana, koja je vjernik, obazriva..." i onda govori kako bi potpuni strajk od 7 dana bio odlicno rjesenje jer bi se dala lekcija neposlusnim pacijentima.
Moj otac je operisao dva karcinoma u dvije godine, prvu operaciju smo platili (ja na zalost NE SMIJEM reci ime doktora jer moj otac jos uvijek ide na kontrole kod njega a ovaj ga primi kad je raspolozen ).
Njemu poklone (razne) jos uvijek nosimo.
Drugom nismo platili i otac je mjesec dana lezao u bolnici-nisu htjeli da ga operisu-a kada je konacno operisan hirurg koji ga je operisao i kojem sam otisla po savjet vezano za ishranu i dalju njegu, je bio VIDNO razocaran sto kesa koju sam nosila nije bila za njega jer sam je iznijela kad sam zavrsila razgovor sa njim.
Uvijek postoji prica kako su ovdje lijecnici jadno placeni i kako je "vani" mnogo drugacije....lijecnici "vani" rade po 15 sati dnevno, budi ih se u pola noci, stalno su pod pritiskom, posebno oni koji rade u bolnici.
Nasi lijecnici....da ne govorim....
SRAMOTNO je uzimati reket od pacijenata!
NECASNO!
Od takvih lijecnika su gori samo oni sto se bave sihrama i "rade zapise" za zastitu od urokljivih ociju.
modesti wrote:
Kao doktor trebaš biti malo pažljiviji i detaljniji jer ako preletiš dobivene informacije i napraviš grešku u zaključivanju, ode nečiji život. A o tome se upravo raspravlja na ovoj temi.
abdulazizsarajevo wrote:Dok sam odgovarao na jednu temu..odlucih da bi moj zakljucak na tu temu moggao biti uspjesna nova tema sa dobrom buducnoscu - nazalost
nazalost jer se radi o mito i korupciji doktora istih onih koje mi debelo placamo kroz budzet i koji nam vracaju noz u ledja kad su nam najpotrebniji...
evo jedne od situacija...
Evo ako nista onda ovako javno da svi znaju...
Mali rodjak trebao je krajnike da operise..
Kod nekog doktora kapidzica je dodjeljen...mozete zamisliti te kretencine...odmah je roditeljima rekao.."samo da znate moje je 500KM" Roditelji kako bi sve uradili za dijete tako i postupise...nakon operacije..Kapidzic: "Hajdemo sada u moju kancelariju da rijesimo finansijski dio"
Eto ako neko dodje do njega nek se pripremi na to je spreman...
Da li je neko cuo za ovu bitangu kapidzica??
Kako se boriti proviv ovoga..da covjek to sve snimi..OK ali mislim da se takvo snimanje ne moze koristiti kao dokazni materijal na sudu..