Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
gaius
#26 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
i još pitanje... hoće li to auto proći na tehničkom kod nas?
- Hodidjed
#27 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
HIT! UVEZI AUTO IZ USA I JOS JEDAN KONTEJNER REZERVNIH DIJELOVA, JER CES IH SLABO OVDJE NACI. 
-
melb26sa
#28 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
1. vidi forum.hr pdf dijaspora vec su postavljali tamo pitanjepolumasni wrote:Evo par konkretnih pitanja ako neko moze odgovoriti...
1. Ima li iko ime i kontakt broj speditera u SAD, East Coast koji vrse transport auta do Hrvatske?
2. Da li osoba u Americi moze uzeti auto na svoje ime i poslat ga meni ovamo da ga ja mogu preuzet i registrovat na sebe? Sta treba od papira?
3. Jednom kada se kupi auto od dealera (za gotovinu) koliko se ceka na dobivanje title-a za auto i da li je title nepohodan da se posalje auto brodom?
hvala unaprijed!
2. ne znam
3. Title dobijes za 10-15 radnih dana platio auto keshom ili na kredit. Samo ti je mali problem za kesh unijeti u SAD jer je limit 10,000$ - sve preko moras imati papire o porijeklu novca pa misli i na to.
-
melb26sa
#29 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Zato sam spominjala UIO - trebas njih kontaktirati za tacnu informaciju o tome. Za povratnike koji su boravili vani godinu i vise i posjedovali auto bar 6 mjeseci, homologizacija nije potrebna. Za ostale slucajeve ne znam jer im je web stranica konfuzna i kao da zele sakriti informacije od gradjanagaius wrote:i još pitanje... hoće li to auto proći na tehničkom kod nas?
Mozes probati poslati mail ili nazvati ih.
-
Hendrix
#30 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Pa ako uveze Audi . BMW ili Mercedes , otkud onda problem za dijelove?Hodidjed wrote:HIT! UVEZI AUTO IZ USA I JOS JEDAN KONTEJNER REZERVNIH DIJELOVA, JER CES IH SLABO OVDJE NACI.
-
krmenadla
#31 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Hendrix wrote:Pa ako uveze Audi, BMW ili Mercedes , otkud onda problem za dijelove?Hodidjed wrote:HIT! UVEZI AUTO IZ USA I JOS JEDAN KONTEJNER REZERVNIH DIJELOVA, JER CES IH SLABO OVDJE NACI.
Baš tako! I ja se isto pitam...
Otkud problem za dijelove u BiH ako uzmeš Toyotu, Audi, Mercedes, BMW ili sl, kojih ovdje ima na kamaru pa tako valjda i dovoljno dijelova???
-
krmenadla
-
cikavelja
#33 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
krmenadla wrote:Hendrix wrote:Pa ako uveze Audi, BMW ili Mercedes , otkud onda problem za dijelove?Hodidjed wrote:HIT! UVEZI AUTO IZ USA I JOS JEDAN KONTEJNER REZERVNIH DIJELOVA, JER CES IH SLABO OVDJE NACI.
Baš tako! I ja se isto pitam...
Otkud problem za dijelove u BiH ako uzmeš Toyotu, Audi, Mercedes, BMW ili sl, kojih ovdje ima na kamaru pa tako valjda i dovoljno dijelova???
krmenadla wrote:Dakle?
BIG problem. Ecu (komp) auta recimo, nije pravljen za ovo trziste, pravljen je za druge standarde goriva, ECO normi, potrosnje, uslova expoatacije i sl.
Naspi ovdje ove sutlije od goriva i uskoro se nadjes u servisu.
Ali tu nije kraj.
Tek najbolje dolazi, u servisu na kompu spoje i veselim ti glasom saopste da taj i taj VIN auta ili neki dio motora, struje. elektronike ....., jednostavno ne postoji u njihovoj bazi podataka.
Mehanicki dijelovi su tu i tamo, i pashe i nepashe.
To je auto sa onu stranu vode, ovdje proizvodjaci nemaju potrebe davati podatke auta preko bare.
Jebo si nas Zaimeeeeeeee.
Topla preporuka, dok se sve detaljno ne iskristalise, dojcland iber ales !!!
-
masline01
#34 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Ja sam do sada uvezao nekoliko auta i svi problemi sa djelovima nisu tako strasni. Bolje se odluciti na Njemacko auto, nego na japansko dok se situacija sa njima ne popravi. Desilo mi se da ljudi kazu nemaju dio, posto je auto Americko. Dok druga osoba na istom mjestu je cula sta sam trazio i kaze normalno da ima, pusti njega. Mrsko mu potraziti!?!
U skorijoj buducnosti ce biti i vise djelova kad poraste potreba za njima. Do sada nije bilo potrebe zato se nisu ni nabavljali.
Isto tako ovdje mehanicari stvarno ako hoce mogu uraditi cuda.
U skorijoj buducnosti ce biti i vise djelova kad poraste potreba za njima. Do sada nije bilo potrebe zato se nisu ni nabavljali.
-
cikavelja
#35 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
masline01 wrote:Ja sam do sada uvezao nekoliko auta i svi problemi sa djelovima nisu tako strasni. Bolje se odluciti na Njemacko auto, nego na japansko dok se situacija sa njima ne popravi. Desilo mi se da ljudi kazu nemaju dio, posto je auto Americko. Dok druga osoba na istom mjestu je cula sta sam trazio i kaze normalno da ima, pusti njega. Mrsko mu potraziti!?!
Definisi boldano i govorim ti iz iskustva, man'te se corava posla.
I nisam cak niti posmislio na americka sranja koja rade vec na provjerene EU marke, beemeer, merc, audi. Pokusaj uklopiti ECU pravljenog za EU i Ecu-a za USA trziste u recimo, A4.
Da vidis bruke.
- Drvosjeca iz Dejcica
#36 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
-
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 21/04/2008 12:58, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#37 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Evo svjeze iskustvo, planiram uzeti americku verziju Volva S40 i kada sam se raspitivao za dijelove u ovlastenom servisu u Sarajevu, receno mi je da slobodno mogu uzeti to vozilo jer Volvo ima generalnu politiku da dijelovi za sva Volvo vozila, bila ona namijenjena za US ili EU trziste, savrseno odgovaraju jedni drugima.Drvosjeca iz Dejcica wrote:cikavelja wrote:masline01 wrote:Ja sam do sada uvezao nekoliko auta i svi problemi sa djelovima nisu tako strasni. Bolje se odluciti na Njemacko auto, nego na japansko dok se situacija sa njima ne popravi. Desilo mi se da ljudi kazu nemaju dio, posto je auto Americko. Dok druga osoba na istom mjestu je cula sta sam trazio i kaze normalno da ima, pusti njega. Mrsko mu potraziti!?!
Definisi boldano i govorim ti iz iskustva, man'te se corava posla.
I nisam cak niti posmislio na americka sranja koja rade vec na provjerene EU marke, beemeer, merc, audi. Pokusaj uklopiti ECU pravljenog za EU i Ecu-a za USA trziste u recimo, A4.
Da vidis bruke.
Jos nest, cuo sam da postoji mogucnost da se software vozila updateuje i da umjesto galona i milja pokazuje litre i kilometre. Ima li neko iskustva po ovom pitanju?
- Šeha
#38 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Na BMW-u ne moras raditi nikakav software update nego samo pritisnuti kombinaciju dugmadi i prebaci.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Jos nest, cuo sam da postoji mogucnost da se software vozila updateuje i da umjesto galona i milja pokazuje litre i kilometre. Ima li neko iskustva po ovom pitanju?
-
ado-šampion
#39 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Čak možeš i sam provjeriti jel pređena kilometraža ispravna.Šeha wrote:Na BMW-u ne moras raditi nikakav software update nego samo pritisnuti kombinaciju dugmadi i prebaci.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Jos nest, cuo sam da postoji mogucnost da se software vozila updateuje i da umjesto galona i milja pokazuje litre i kilometre. Ima li neko iskustva po ovom pitanju?
- Drvosjeca iz Dejcica
#40 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Ti se zezas ili ozbiljno?ado-šampion wrote:Čak možeš i sam provjeriti jel pređena kilometraža ispravna.Šeha wrote:Na BMW-u ne moras raditi nikakav software update nego samo pritisnuti kombinaciju dugmadi i prebaci.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Jos nest, cuo sam da postoji mogucnost da se software vozila updateuje i da umjesto galona i milja pokazuje litre i kilometre. Ima li neko iskustva po ovom pitanju?
-
ado-šampion
#41 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Za kilometražu pitaš? Može fakat, progooglaj malo. Ne znam više napamet koje su kombinacije, ali može mijenjati jezik kojim prikazuje servisne informacije, može pokazati jeli kilometraža ispravna, između ostalog.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ti se zezas ili ozbiljno?ado-šampion wrote: Čak možeš i sam provjeriti jel pređena kilometraža ispravna.
- Drvosjeca iz Dejcica
#42 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
O.K, thx za informaciju.ado-šampion wrote:Za kilometražu pitaš? Može fakat, progooglaj malo. Ne znam više napamet koje su kombinacije, ali može mijenjati jezik kojim prikazuje servisne informacije, može pokazati jeli kilometraža ispravna, između ostalog.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ti se zezas ili ozbiljno?ado-šampion wrote: Čak možeš i sam provjeriti jel pređena kilometraža ispravna.
- rajvosa^
#43 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Sta je sa zatamnjenim staklima. Jel to dozvoljeno u BiH i HR?
- BSn
#44 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Opet kolonizatori Evropljani (u ovom slucaju Bosanci) iskoristavaju mlade Sjedinjene Drzave. 
- saibaba
#45 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
nisu ista auta za evropsko i američko tržište ... Interesantno nisam o tome razmišljao .. Kako se čovjek moze zajeb..
-
Smartex
#46 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Sjecate se kada je policija u ZE uvezla deset golf IV, al ne znajuci da su namjnjeni za USA trziste. Na kraju ispade da je svaki dio veci za par milimetara sto je dovoljno da ne pasu nasi auto-dijelovi. E sad treba provjeriti kod kojih auta su dijelovi potpuno isti bili u USA ili u Evropi. Ali mozda i da su dijelovi razliciti to i nije neki po meni problem jer sada svako u BiH manje vise ima negoda u USA, pa ako i ode neki dio nek rodbina ili prijatelju posalju, a ti pare daj njihovoj rodbini u Bosni il kako se vec dogovorite. Prema tome slobodno kupujte auta iz USA dok je ovako povoljni, ljudi 75% JEFTINIJE!!!
-
Smartex
#47 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Da dodam i ovo mora se ispostovati starost auta i onaj euro 3!!!
- valter.ba
#48 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Ma koliko to jeftinije kosta to mene zanima ali na konkretnim primjerima? Svi nesto muljaju a niko da barem nabaci link na kojem se mogu pogledati ta auta. S druge strane raspolazem kontroverznim informacijama vezno za kompatibilnost djelova. Dok se jedni zaklinju da 90% djelova ne odgovara, drugi tvrde da automobilskim kompanijama u EU nije u interesu da se uvoze jeftini djelovi iz USA jer naravno oni ne zive od prodaje auta vec od prodaje djelova, te zbog toga stvaraju famu o nekompatibilnosti djelova. Bilo bi lijepo ako bi neko od ovih koji zive ili imaju familiju u USA postave neki link da vidimo kakve su cjene u stvarnosti.
-
admirj
#49 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
-
Last edited by admirj on 08/05/2008 01:13, edited 1 time in total.
-
admirj
#50 Re: Kupiti i uvesti auto iz SAD-a u Bosnu
Title moze uzeti i do 2 mjeseca da se dobije, zavisno od drzave. To moze biti problem.melb26sa wrote:polumasni wrote:Evo par konkretnih pitanja ako neko moze odgovoriti...
1. Ima li iko ime i kontakt broj speditera u SAD, East Coast koji vrse transport auta do Hrvatske?
2. Da li osoba u Americi moze uzeti auto na svoje ime i poslat ga meni ovamo da ga ja mogu preuzet i registrovat na sebe? Sta treba od papira?
3. Jednom kada se kupi auto od dealera (za gotovinu) koliko se ceka na dobivanje title-a za auto i da li je title nepohodan da se posalje auto brodom?
hvala unaprijed!1. vidi forum.hr pdf dijaspora vec su postavljali tamo pitanje
2. ne znam
3. Title dobijes za 10-15 radnih dana platio auto keshom ili na kredit. Samo ti je mali problem za kesh unijeti u SAD jer je limit 10,000$ - sve preko moras imati papire o porijeklu novca pa misli i na to.
Da bi se auto moglo prevesti, Title mora biti na ime vlasnika, bez ikakvog liena i bez iceg drugog. Dakle taj prvi title koji se dobije (ako se kupuje koristeno auto), ce imati informacije starog vlasnika, i pisace da je taj vlasnik prodao to auto novom vlasniku. Eh sad, taj se Title mora poslati DMV da bi se dobio novi original, na kojem pisati samo info novog vlasnika.