Cuj stanove za mlade

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

DobroJutroKolumbo

#26 Re: Cuj stanove za mlade

Post by DobroJutroKolumbo »

poplava wrote:Pa ne tjera te niko na kredit... Mozes biti podstanar cijeli zivot, i onda se na kraju pitas na sta potrosih pare, a nista nemam. Ovako imas stan, a vremenom inflacija smanji tu ratu, pogotovo ako je na duzi period. Fol je samo u tome da se ne pretjera, pa ne mognes vracati ratu.

Tako ti se ja svaki dan pomolim Bogu , da nam da ogromnu inflaciju... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Kruler

#27 Re: Cuj stanove za mlade

Post by Kruler »

DobroJutroKolumbo wrote:
poplava wrote:Pa ne tjera te niko na kredit... Mozes biti podstanar cijeli zivot, i onda se na kraju pitas na sta potrosih pare, a nista nemam. Ovako imas stan, a vremenom inflacija smanji tu ratu, pogotovo ako je na duzi period. Fol je samo u tome da se ne pretjera, pa ne mognes vracati ratu.

Tako ti se ja svaki dan pomolim Bogu , da nam da ogromnu inflaciju... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
I da inflacija donese povećanje plata, a ne kao ovo... sve poskupilo a plata ne miče.

Ali, inflacija nije dobra stvar za kamate. Pa nisu ni banke lude. Sa inflacijom se povećavaju i rate kredita.
arbosan

#28 Re: Cuj stanove za mlade

Post by arbosan »

Kruler wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:

I da inflacija donese povećanje plata, a ne kao ovo... sve poskupilo a plata ne miče.

Ali, inflacija nije dobra stvar za kamate. Pa nisu ni banke lude. Sa inflacijom se povećavaju i rate kredita.

Dobro si to rekao, to sam zaboravio reci na pocetku, to je isto sluzbenica rekla kada sam je upitao za te rate!!!!!!!!!!!!!
poplava

#29 Re: Cuj stanove za mlade

Post by poplava »

arbosan wrote:
Kruler wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:

Dobro si to rekao, to sam zaboravio reci na pocetku, to je isto sluzbenica rekla kada sam je upitao za te rate!!!!!!!!!!!!!
Nisam mislio na inflaciju KM, nego Eura, a kredit je obicno vezan za Euro.
pantera

#30 Re: Cuj stanove za mlade

Post by pantera »

Evo ja sam išao juče da se prijavim i besplatno sam dobio savjet od žene sa šaltera da je bolji izbor da platim stan kešom nego u ratama. Baš super. Taman sam imao 60.000,00 KM u desnom i 62.000 KM u lijevom džepu tako da sam uplatio za stan od 60 kvadrata i ljubazno zahvalio gospođi na njenom besplatnom savjetu. THE END

Šalu na stranu. Prvo što mi se zgadilo u priči oko tih "stanova za mlade" je kada sam u oglasu vidio da su na cijene o kojima su ranije pričali dodali i PDV. Tako da npr. kvadrat ne košta 1710 KM nego 2.000 KM. To znači da za stan od 60 kvadrata treba dodati još cca 18.000 KM što je prava sitnica. Drugo što mi bode oči su ovi stanovi od 87,73 kvadrata. Hej !!!!! stan za mladog pojedinca ili mladi bračni par od 90 kvadrata. Znači cilj ove akcije je da se pomogne mladima koji u šteku imaju 200.000 KM. Molim vas, pomozite mi imam na računu samo 200 milja :)
Treće što su zaboravili napisati u oglasu je da ako u slučaju da izaberete otplaćivanje na rate morate dati avans od 30 %. Za stan srednje veličine to je oko 40-45.000 KM. Znači prvo moram da potignem gotovinski kredit, pa onda hipotekarni.
Četvrto je da ako već izaberete plaćanje u ratama oni zadržavaju pravo da u slučaju kako oni kažu dođe do poskupljenja građevinskog materijala povećaju cijenu kvadrata. Tako može doći do situacije da uplatite avans a onda vam kažu da uslijed raznih poskupljenja prilikom izgradnje kvadrat više nije 2.000 nego 3.000 KM. Šta vam onda preostaje ? Ili da ispušite avans ili da ostatak stana otplaćujete po cijeni od 3000 KM/m2.

Ovom prilikom bih htio da se zahvalim gospodi iz Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo na velikoj pomoći koju su pružili mladima i poželio bih im da i njima u slučajevima velike nužde neko pruži pomoć na sličan način.
Last edited by pantera on 15/04/2008 12:24, edited 3 times in total.
DobroJutroKolumbo

#31 Re: Cuj stanove za mlade

Post by DobroJutroKolumbo »

Kruler wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:

Ne povecavaju se , jedino u ekstremnim slucajevima , kad je drzava u haosu , pretvara se protuvrijednost u eure i vracas u eurima...
karanana

#32 Re: Cuj stanove za mlade

Post by karanana »

Bogami su svi krediti ovdje vezani za euro. nemas ni jedan da je u km-ovima. tako da u slucaju inflacije marka pada u odnosu na euro ali to znaci da se tvoja rata u km-ovima povecava.
poplava

#33 Re: Cuj stanove za mlade

Post by poplava »

karanana wrote:Bogami su svi krediti ovdje vezani za euro. nemas ni jedan da je u km-ovima. tako da u slucaju inflacije marka pada u odnosu na euro ali to znaci da se tvoja rata u km-ovima povecava.
Ali imas inflaciju eura.
Kruler

#34 Re: Cuj stanove za mlade

Post by Kruler »

DobroJutroKolumbo wrote:
Kruler wrote:
DobroJutroKolumbo wrote: Tako ti se ja svaki dan pomolim Bogu , da nam da ogromnu inflaciju... :D :D :D :lol: :lol: :lol:

Ne povecavaju se , jedino u ekstremnim slucajevima , kad je drzava u haosu , pretvara se protuvrijednost u eure i vracas u eurima...
Euro je fiksno vezan za KM. Currency board to osigurava. Dakle, KM ne može inflirati u odnosu na Euro, budući da je pokriće za KM u Eurima. Osim u slučaju da država počne da štampa lovu bez pokrića.

A onda će biti "Deviza... deviza, hajmo narode deviza".
karanana

#35 Re: Cuj stanove za mlade

Post by karanana »

poplava wrote:
karanana wrote:Bogami su svi krediti ovdje vezani za euro. nemas ni jedan da je u km-ovima. tako da u slucaju inflacije marka pada u odnosu na euro ali to znaci da se tvoja rata u km-ovima povecava.
Ali imas inflaciju eura.
ja, ali ako se desi da je inflacia kod nas veca nego u euro zoni onda ce marka devalvirati u odnosu na euro.
poplava

#36 Re: Cuj stanove za mlade

Post by poplava »

karanana wrote:
poplava wrote:
Ali imas inflaciju eura.
ja, ali ako se desi da je inflacia kod nas veca nego u euro zoni onda ce marka devalvirati u odnosu na euro.
To je tacno, ali ako se to ne desi, ti opet imas relativno malu inflaciju eura koja se na recimo 20 godina fino osjeti...
vjesticanametli

#37 Re: Cuj stanove za mlade

Post by vjesticanametli »

pantera wrote:Četvrto je da ako već izaberete plaćanje u ratama oni zadržavaju pravo da u slučaju kako oni kažu dođe do poskupljenja građevinskog materijala povećaju cijenu kvadrata.
:? cekaj ba malo. ako je stan izgraden i zavrsen kako ono sto se u njega ugradilo moze poskupiti. to je nabavljeno i ugradeno po sta ja znam 10 KM i prodaje se za 13km. kakve veze ima sto nakon gradnje stana to od 10 KM postane 20 KM. joj koji lopovi covjece :x :x :x
pantera

#38 Re: Cuj stanove za mlade

Post by pantera »

vjesticanametli wrote:
pantera wrote:Četvrto je da ako već izaberete plaćanje u ratama oni zadržavaju pravo da u slučaju kako oni kažu dođe do poskupljenja građevinskog materijala povećaju cijenu kvadrata.
:? cekaj ba malo. ako je stan izgraden i zavrsen kako ono sto se u njega ugradilo moze poskupiti. to je nabavljeno i ugradeno po sta ja znam 10 KM i prodaje se za 13km. kakve veze ima sto nakon gradnje stana to od 10 KM postane 20 KM. joj koji lopovi covjece :x :x :x
Stanovi jos nisu izgradjeni. Avans se daje prije izgradnje. Ako se prilikom izgradnja ustanovi da su troškovi veći od planiranih onda se cijena kvadrata povećava, a samim tim i rata kredita. Znajući kako se stvari kod nas odvijaju ja sam 100 % ubijeđen da će se cijena kvadrata povećati i da će izgradnja trajati minimalno 3 godine.
Kruler

#39 Re: Cuj stanove za mlade

Post by Kruler »

vjesticanametli wrote:
Zbog toga što stanovi nisu izgrađeni. Naime, radi se o plaćanju izgradnje stana.
vjesticanametli

#40 Re: Cuj stanove za mlade

Post by vjesticanametli »

zahvaljujem :)

ali opet sad je cjena lupam maltera 20 km i sve fino saberu i kupe i trebalo bi se znati koliko cega sta i kako a ne ovako. ovo je lopovluk :x
itekako se moze i mora napraviti neka specifikacija troskova pa necuveno je sta se ovde radi :x :x :x ĐŽ
terra_incognita

#41 Re: Cuj stanove za mlade

Post by terra_incognita »

vjesticanametli wrote:zahvaljujem :)

ali opet sad je cjena lupam maltera 20 km i sve fino saberu i kupe i trebalo bi se znati koliko cega sta i kako a ne ovako. ovo je lopovluk :x
itekako se moze i mora napraviti neka specifikacija troskova pa necuveno je sta se ovde radi :x :x :x ĐŽ

Materijal se nabavlja sukcesivno, prema dinamici radova a ne milion kubika betona na kamaru.

Dakle realno je da sve poskupi u 18 mjeseci (minimum).
arbosan

#42 Re: Cuj stanove za mlade

Post by arbosan »

Ljudi, nije tema inflacija niti cijena maltera niti ostalo. nego u kratkim crtama, ko moze od mladih da obezbjedi 150.000 KM. bez da to mu familija plati (ako ima tako nesto), ili da plati 30% cijene unaprijed. a ostalo na rate.

Dakle radi se o uslovima, to nisu ni za ljude koji su zaposleni u drzavnim agencijama, a kamoli za nas koji radimo a nemamo pojma hocemoli zadrzati posao koji imamo, a naravno nemozemo dobiti niti toliki kredit.

Ja sam nazvo neku banku, da pitam za hipotekarni kredit. pa vele da rata nesmije biti visa od 55% tvoje plate, i vrijednosti hipoteke treba biti 1:1.5, znaci, platis avans od 45.000, i onda se njima javis da hoces 100.000KM, posto tada bi uslov od 1:1.5 bio upotpunjen.

Eh recite mi ako Bog znate, ko od mladih ima takve uslove. a da nisu mu roditelju bogati?
karanana

#43 Re: Cuj stanove za mlade

Post by karanana »

Opet naglasavam da ni danas ni za 2 godine materijal i ostali troskovi kvadrata stana nece kostati 1800 maraka koliko oni ovdje pokusavaju da uzmu. nema teorije. zemlja je ionako drzavna tako da nju nisu ni placali a materijali kao materijali kostaju ne vise od 1000 KM po kvadratu.
terra_incognita

#44 Re: Cuj stanove za mlade

Post by terra_incognita »

arbosan wrote:

Ljudi, nije tema inflacija niti cijena maltera niti ostalo. nego u kratkim crtama, ko moze od mladih da obezbjedi 150.000 KM. bez da to mu familija plati (ako ima tako nesto), ili da plati 30% cijene unaprijed. a ostalo na rate.

Dakle radi se o uslovima, to nisu ni za ljude koji su zaposleni u drzavnim agencijama, a kamoli za nas koji radimo a nemamo pojma hocemoli zadrzati posao koji imamo, a naravno nemozemo dobiti niti toliki kredit.

Ja sam nazvo neku banku, da pitam za hipotekarni kredit. pa vele da rata nesmije biti visa od 55% tvoje plate, i vrijednosti hipoteke treba biti 1:1.5, znaci, platis avans od 45.000, i onda se njima javis da hoces 100.000KM, posto tada bi uslov od 1:1.5 bio upotpunjen.

Eh recite mi ako Bog znate, ko od mladih ima takve uslove. a da nisu mu roditelju bogati?

Ma radi se o svemu navedenom.
Ako nekako i skuckaš tih 150.000 a kvadrat (zbog materijala) poskupi, nema te nigdje.
Odakle naći ostatak ?
Začarani krug iz kojeg nema izlaza...
ledeny

#45 Re: Cuj stanove za mlade

Post by ledeny »

karanana wrote:Opet naglasavam da ni danas ni za 2 godine materijal i ostali troskovi kvadrata stana nece kostati 1800 maraka koliko oni ovdje pokusavaju da uzmu. nema teorije. zemlja je ionako drzavna tako da nju nisu ni placali a materijali kao materijali kostaju ne vise od 1000 KM po kvadratu.
ja sam nedavno čuo da troškovi gradnje zgrade investitora dođu nekih 800 KM po kvadratu...

helem, želio bih se i ja ovim putem srdačno zahvaliti kantonu što misli na omladinu. valja prvo podmiriti sinove guzonja, pa ako šta ostane za običnog insana za uhar je...

pa majku mu, mogla se barem država pdv-a odreći ako ništa. za 2 milje po kvadratu stan možeš kupit u većini sarajevskih naselja. što bi neko čekao na gradnju stanova gdje je hodnik haman velik k'o dnevni boravak?

jednom rječju: fuj!
semmy

#46 Re: Cuj stanove za mlade

Post by semmy »

pravite kuce....za najvise 100.000,00 KM mozete kupiti zemlju, napraviti kucu sa 100m2, platiti dozvole, notare i sve sto ide uz to, jos i namjestiti po zelji
karanana

#47 Re: Cuj stanove za mlade

Post by karanana »

semmy wrote:pravite kuce....za najvise 100.000,00 KM mozete kupiti zemlju, napraviti kucu sa 100m2, platiti dozvole, notare i sve sto ide uz to, jos i namjestiti po zelji

samo mi reci gdje zemlju da kupim, i nemoj mi reci u ilijasu i blazuju, i odoh odmah po lopatu da pocnem temelje kopat
semmy

#48 Re: Cuj stanove za mlade

Post by semmy »

i ja sam dijete sa vratnika pa je kupih na otesu
Vertigo

#49 Re: Cuj stanove za mlade

Post by Vertigo »

pa ovo i jesu stanovi za mlade, da vracaju kredit narednih 30 godina :-)
SinjaD

#50 Re: Cuj stanove za mlade

Post by SinjaD »

Šta im uopšte znači - stanovi za mlade? Do kad si kao mlad?
I ako je formulacija ustvari - Stanovi za mlade parove - jel misle na taze vjenčane ili na mlade ljude po godištu?

Negdje sam pročitala da onaj ko po prvi put u životu stiče neku imovinu biva oslobođen PDVa. Al čitajući ostale postove čini mi se da sam ja to čitala neku bajku :)

Pogledala sam tlocrte stanova i fakat su grozni. Ogromni hodnici, sa vratima postavljenim dijagonalno što znači da se ne mogu zidovi iskoristiti za postavljanje nekog dobrog plakara, nego 10 kvadrata mora zjapit prazno :shock:
Pa špajz kraj hale, umjesto uz kuhinju!
Ma fuj

Semmy kaže jeftinije je pravit kuću. I jeste, zaista. Ali i kuća je vječiti trošak kao što je to kredit za stan na drugoj strani. Jer kad imaš kuću to apsolutno tvoja odgovornost. U, na i oko kuće uvjek nešto moraš raditi, ulagati...
Iako bi kupnja kuće bila jeftinija solucija ja se ne bih usudila krenuti s tim jer vjerujem da bi me ti troškovi pojeli gore nego kredit.
Post Reply