S kim ja pokusavam diskutovati. Koja paranoja.Air Ramiz wrote:Pa uprave je poenta u tome. Da je Bosnjak bio u glavnoj ulozi umjesto Ilije nikad Bakir Hadziomerovic i co. ne bi pristali na snimanje tog filma, a da je jos bio iz SDA, uuuuu to bi bila naucna fantastika. Postavljac teme je dobro rekao da FTV nikada nije snimila film ni o jednom heroju Armije BiH i naveo je neka imena (to sto je Sukrija ranije snimao je bilo prije dolaska Crnoje, Bakira, Kukica, Durakovica i tjeranja ratnih novinara, sto se tad snimilo snimilo se). Ovdje se htjelo pokazati kako je tuzla multietnicki grad, posto Ilija nije Bosnjak bila je idealna prilika da Bakir dokaze svoju multietnicnost Srbima i Hrvatima. Ako cemo teorijom vjerovatnoce, u Armiji je bilo 90% Bosnjaka, a vidimo kakvu su paznju dobili na FTV-u. Nikakvu. Prije ce snimit film o "heroju" Fikretu Abdicu, nego o npr. Dudakovicu, Alagicu, Nanicu, Talijanu itd, jer Babo je protiv SDA, a uz to nije ni Bosnjak, nego se izjasnjava kao Hrvat.pipliček wrote:Na inicijativu FTV je davno snimljen izvaredan dokumentarni film "Žrtva je krivac" o Iliji Jurišiću i događajima u Tuzli 1992, autori su bili Damir Kaletović i Ahmed Imamović. Ne sjećam se da je i jedna druga televizija u BIH uradila išta slično na ovu temu. Ili, možda ovaj dokumentarac ne spada u "patriotski žanr" jer Ilija nije Bošnjak.
KOME SLUZI F-T-V ?!
Moderator: anex
- don vito
#26 Re: KOME SLUZI F-T-V ?!
- Air Ramiz
#27 Re: KOME SLUZI F-T-V ?!
Ja sam rekao da ne znam kako je poginuo. Bog samo zna. Ti tvrdis da znas, a ja tvrdim da znas ono sto si cuo iz medija. A upravo je nesreca (pretpostavimo da jest) na tako ogavan nacin relativizirana. Kao covjek je poginuo zato sto nije priznavao saobracajne zakone?! Ma daj...ja sam cuo da ljudi tako ismijavaju tu nesrecu upravo na forumima, pa se mozda presulo u medije. U svakom slucaju namjena javnog servisa nije da kreira ideologiju o necemu niti da namece vjerske stavove nekome, niti da pravi hajku protiv nekoga jer vjeruju da postoje sljedbenici koji ne postuju saobracajne zakone?! Zaista idiotska teza, zar se ne slazes? I krajnja banalizacija.don vito wrote:
Kako je poginuo Jusuf Barcic? Zavjera Munje Alibabica, diverzija Dana? Ne, poginuo je tako sto se velikom brzinom zabio u stub. Nije imao vozacke dozvole jer je javno govorio da za njega ne vaze ovozemaljski zakoni pa tako ni crveno-zuto-zeleno na semaforu. Sva je sreca da na onaj svijet sa sobom nije poveo nekog nevinog prolaznika. Imao je svoje sljedbenike sa slicnim nacinom razmisljanja, da se "ne mora stati na crveno", i zar onda nije duznost medija da upozore na ovakve tipove da ne bi stradali nevini.
To nije tako lako. Alzirska grupa je apsolutno nevina prebacena u Gvantanamo, Dom za ljudska prava je naredio drzavi da porodicama isplati odstetu po 10.000 KM zbog postupka Alijanse koji je bio nezakonit i koji je ostetio budzet ove drzave a uz to ugrozio ljudska prava, ali ti ljudi su i dalje bez optuznice nevini u logoru, godinama. Posto sam legalista, onda hajka ne dolazi u obzir jer se radi o javnom servisu kojeg izmedju ostalog i ja finansiram, a ne zelim da se ljudi nevini osudjuju zbog necijih frustracija, ideologije ili politickih stavova. Privatni medij je nesto drugo i tu treba da vazi pravilo koje si naveo.don vito wrote:
Sta je hajka medija? Vidim da si legalista, pa znas koja je procedura. Objave laznu informaciju o Tebi, tuzis ih i na Sudu trazis nadoknadu.
To nema veze sa Begtasevicem, to je slucaj koji se desio mnogo ranije. Pa Senad Avdic je panicno uletio u dnevnik HRT-a da europljanima i nasim zapadnim susjedima objasni kako Al Kaida napada Sarajevo. Kad je rijec o Lagumziji, jasno mi je da ga volis, to je tvoje pravo, ali nema veze sa temom o medijima. Nisam ni jednom pomenuo spregu lagumzije i FTV-a, to sto si se ti u tome prepoznao je zaista nebitno.
Tako radi Lagumdzija sa ABA3OM i vodi 10:0 na Sudu na radost srebrenicke sirocadi kojima poklanja svu odstetu. Koja je to "hajka" FTV zavrsena debaklom? Jesu u vrijeme eksplozije autobusa uhapseni teroristi (u medjuvremenu osudjeni) koji su namjeravali dizati zgrade u vazduh, ubijati nevine i logicno da je Tuzilastvo istrazivalo ima li ta eksplozija veze sa Begtasevicem i jaranom mu.
Ovo gore sto si rekao je u kontradikciji sa tvojim stavovima o tuzilastvu kada je Alagic u pitanju. Kako to da ti tuzilastvo valja kada osude Alagica, a ne valja kada oslobode ljude u montiranom procesu za Pogorelicu i to na svim mogucim instancama u drzavi?
Koliko znam, "60 minuta" su mnogi tuzili i samo su dva predmeta izgubili. Ako mislis da je oslobadjanje optuzenih za slucaj Pogorelica poraz FTV-a zivis u zabludi. To je poraz Tuzilastva, poraz pravosudja, poraz pravne drzave. Ne zato sto su optuzeni zasluzeno ili nezasluzeno oslobodjeni krivice nego zbog onoga sto je prethodilo oslobadjanju.
Pazi, ja nisam obavjestajac da idem po hutbama, i da zapisujem sta je reis rekao, niti sam novinar 60 minuta pa da objavljujem sta je Polic rekao na jaciji u nekoj seoskoj dzamiji. Ono sto znam jeste to da zivimo u demokratiji i da svako ima pravo da izrazi vlastito misljenje, a imputirati javnu hutbu reisu cericu sto je njegova vjerska duznost svakog petka, kao medijski pritisak na presudu je neozbiljno jer je slucaj Pogorelica vise puta oboren na vise sudskih instanci, sto bi znacilo da reis svaki petak uoci presude prouci ajetul kjursiju i kaze sudu sta treba da radi?!
Imas dobro pamcenje pa me cudi da nisi komentirao hutbu reisa Cerica uoci izricanja presude ("Svi koji sada rade u BiH mogu pogrijesiti, ukljucujuci i tajnu policiju, i sud, i medjunarodnu zajednicu. Zato je korektno, kada se shvati greska, da se ona i prizna i stoga treba dati priliku i federalnom sudu da ispravi svoju gresku. Vjerujem da je poruka shvacena"). U Ruandi se ne vrsi ovakav pritisak na pravosudje, mafijasi iz Cikaga bi to izveli sa vise stila, sa odrubljenom konjskom glavom u krevetu Jasminke Putice istraznog sudije Vrhovnog suda FBiH u postupku Pogorelica koja je nakon ovakvih prijetnji vrhovnog vjerskog vodje podnijela ostavku.
- Air Ramiz
#28 Re: KOME SLUZI F-T-V ?!
Nikakva paranoja nije u pitanju. Meni je drago sto je snimljen film o Iliji i sto se FTV toliko brine za Iliju. Medjutim volio bih da se isto tako brinu i za Talijana, Alagica, Dudakovica, Nanica, Pasalica i mnoge druge. Ako je paranoja u pitanju, demantuj me. Navedi dokumentarac o jednom od ovih ljudi koji je snimila FTV?don vito wrote: S kim ja pokusavam diskutovati. Koja paranoja.
- Vozdra raja :-)
#29 Re: KOME SLUZI F-T-V ?!
Onoliko koliko mi smeta kriminal i korupcija nasih politicara koji nase pare trose na svoja odijela, isto toliko mi smeta kada FTV nase pare trosi na promociju svojih politickih partija, sefova, i idola! I to je kriminal, jer se kosi sa pravilima novinarstva i objektivnog izvjestavanja!
Svi se (s pravom)zgrozavaju na ovo prvo(politicare), ali ti isti se ne zgrozavaju na ovo drugo(FTV). Ruka ruku mije kad je u pitanju svoja stranka...
Za nekoliko dana ce godisnjica formiranja herojske Armije BiH. Svi ce mo vidjeti da li ce FTV napraviti barem jednosatnu emisiju o herojima, vaznim bitkama, ...armiji koja je odbranila ovu drzavu i tu televiziju!
Kladim se da nece...
Svi se (s pravom)zgrozavaju na ovo prvo(politicare), ali ti isti se ne zgrozavaju na ovo drugo(FTV). Ruka ruku mije kad je u pitanju svoja stranka...
Za nekoliko dana ce godisnjica formiranja herojske Armije BiH. Svi ce mo vidjeti da li ce FTV napraviti barem jednosatnu emisiju o herojima, vaznim bitkama, ...armiji koja je odbranila ovu drzavu i tu televiziju!
Kladim se da nece...
- Better Man
#30 Re: KOME SLUZI F-T-V ?!
Jeste ih degradirao, jer se okružio poslušnicima i lopovima kojima je sve dao. Danas časni borci i generali su na margini dok raznorazni podrumaši, foteljaši i poslušnici poput Rasima Delića imaju sve i uživaju raznorazne blagodeti koje im je Alija dao. Ako bi drugi imao motiv da izvrši atentat na Sefera nego tadašnja vlast. Sefer je previše zanao i htjeli su ga ubiti, da bi na taj način sakrili svoje mutne radnje.Air Ramiz wrote:Otkud to da je Alija degradirao "istinske heroje" Sarajeva. Jovan Divjak, Stjepan Siber i Dragan Vikic ni po cemu nisu bili degradirani. Sam Siber je to nekoliko puta javno govorio da je trazio od Alije da ga prebaci u Svicarsku za vojnog atasea zbog toga sto mu je zena obolila od raka. Medjutim kako je floskula o degradiranju zazivjela u medijima koju je promovisao Sefer, onda je Siber malo preformulisao tu tezu, pa je tvrdio kako je otisao na vlastiti zahtjev, ali i da je degradiran.Better Man wrote:
Očito je da gledaš u samo jednom pravcu i vidiš samo ono što tebe interesuje, jer da gledaš realno i objektivno vidio bih da su itekako svih ovih godina pravili emisije o stradanju Sarajeva i drugih dijelova BiH. Nisu oni krivi što su se u ratu na površinu izbili mnogi lopovi koji su od rata htjeli da naprave biznis za lično bogaćenje. Nisu oni krivi što je Alija degradirao istinske heroje grada Sarajeva i njegove odbrane: Stjepana Šibera, Jovana Divjaka, Dragana Vikića itd.,
.
Jel to ti tvrdis da je Alija izvrsio atentat na Sefera?! Molim lijepo ako imas neki dokazni materijal, ako si svjedok ili ocevidac atentata, tvoja zakonska obaveza je da to prijavis nadleznom organu, svakako Sipa hara po formuma, pa izvoli lijepo, ali prestani da siris spekulacije.Better Man wrote: a da ne spominjem degradiranje Sefera Halilovića i pokušaj atentata u kojem je stradala njegova supruga.
Otkud ti znas da je Alagic radio razne malverzacije, jel zato sto je to tvrdio Bakir Hadziomerovic i njegov reporter Damir Kaletovic. Opet te upucujem na sud. Ako imas dokaze bujrum. Vecina tvrdnji iz 60 minuta je pala na sudovima, i vidjelo se da su bili cista medijska podvala, Pogorelica, atentan na fikreta, Kasumovic itd. Koliko znam optuznica protiv njega je odbacena. Alagic je definitivno najveci general BiH, a nacin na koji su se prema njemu odnosili je stravican, zbog toga sto je bio clan SDA. To je jedini razlog. Otidji u Sanski Most i pitaj borce sta misle o Alagicu. Otidji u Travnik i pitaj ih isto. Gdje god otisao svi ce ti reci da je taj covjek radio sam u interesu boraca. I kad je bio nacelnik opcine pomagao je borcima, a ne sebi. Pa Ante Gotovina, covjek koji je pobjegao od Haga (toliko o njegovom postenju) je u hrvatskoj ikona. I kad su ga uhapsili nakon bijega, Hrvatska je davala garancije za njega, mediji su se odnosili prema njemu kao prema istinskom heroju. A FTV je sve radila da popljuje borce koji su bili probosanski orjentisani i uz to pozitivno govorili o Izetbegovicu. Kad je to pocelo? Kada su otjerali sa FTVa ratne novinare, kad su doveli Crnoju za urednicu, kad su postavili Bakira za egzekutora, kad je Slavo Kukic postao dezurni filozof i predsjednik nadzornog odbora, kad je Kaletovic poceo da govori uznik umjesto ne_znam_u_prevodu_na_bosanski_sta_to_znaci...Sve u svemu smatram da je uredjivacka politika FTVa apsolutno negativna.Better Man wrote:
što se tiće Mehmeda Alagića on jeste istinski heroj odbrane, ali isto tako je kao načelnik općine Sanski Most radio raznorazne malverzacije i počino kriminal. I nije 60 minuta vršila prljavu medijsku kampanju na njega, već su ga srušili i poslali u Hag, odnosno izdali upravo oni koji su od njega napravili heroja i da li mu nakon rata vlast u općini, a to je SDA. Sve što se i spomenulo u 60 minuta negativno vezano za Mehmeda Alagića odnosilo se na njegovu poziciju načelnika općine, na kojoj je bio potpuno druga ličnost u odnosu na onu kad je bio General ARBiH.
Malverzacije Alagića dokazao je sud, a SDA čiji je bio član ga je srušila, jer im nije više odgovarao. I nije čudo što je Alagić napustio SDA i prešao u LDS.
- Better Man
#31 Re: KOME SLUZI F-T-V ?!
[/quote]
To nije tako lako. Alzirska grupa je apsolutno nevina prebacena u Gvantanamo, Dom za ljudska prava je naredio drzavi da porodicama isplati odstetu po 10.000 KM zbog postupka Alijanse koji je bio nezakonit i koji je ostetio budzet ove drzave a uz to ugrozio ljudska prava, ali ti ljudi su i dalje bez optuznice nevini u logoru, godinama. Posto sam legalista, onda hajka ne dolazi u obzir jer se radi o javnom servisu kojeg izmedju ostalog i ja finansiram, a ne zelim da se ljudi nevini osudjuju zbog necijih frustracija, ideologije ili politickih stavova. Privatni medij je nesto drugo i tu treba da vazi pravilo koje si naveo.
Da li znaš da je Alžirska grupa poslana u Guantanamo po izričitom ultimatumu i nalogu SAD. Šta bi se desilo da naše vlasti nisu isporučile Alžirsku grupu? Desilo bi se to da bi sami Ameri iste uhapsili i odveli na Guantanamo, a BiH bi bila trajno obilježena u negativnom kontekstu od strane SAD i crno bi nam se pisalo.
To nije tako lako. Alzirska grupa je apsolutno nevina prebacena u Gvantanamo, Dom za ljudska prava je naredio drzavi da porodicama isplati odstetu po 10.000 KM zbog postupka Alijanse koji je bio nezakonit i koji je ostetio budzet ove drzave a uz to ugrozio ljudska prava, ali ti ljudi su i dalje bez optuznice nevini u logoru, godinama. Posto sam legalista, onda hajka ne dolazi u obzir jer se radi o javnom servisu kojeg izmedju ostalog i ja finansiram, a ne zelim da se ljudi nevini osudjuju zbog necijih frustracija, ideologije ili politickih stavova. Privatni medij je nesto drugo i tu treba da vazi pravilo koje si naveo.
Da li znaš da je Alžirska grupa poslana u Guantanamo po izričitom ultimatumu i nalogu SAD. Šta bi se desilo da naše vlasti nisu isporučile Alžirsku grupu? Desilo bi se to da bi sami Ameri iste uhapsili i odveli na Guantanamo, a BiH bi bila trajno obilježena u negativnom kontekstu od strane SAD i crno bi nam se pisalo.
- n;hill
#32 Re: KOME SLUZI F-T-V ?!
Nije loša tv...bolje što ne dira u prošlost puno...treba krenuti dalje...mislim da služi svima popriličnoi onima što plaćaju i ne plaćaju rtv preplatu
- Vozdra raja :-)
#33 Re: KOME SLUZI F-T-V ?!
U sinocnjoj emisiji "Posteno govoreci", FTV je jos jednom, a po kozna koji puta, pokazala svoj bezobrazluk i neprofesionalnost.
Anketno pitanje je ovako glasilo: "Da li vlasti dovoljno brinu o ocuvanju tekovina NOR-a i odbrane Sarajeva"
Iz ovako nakaradno postavljenog pitanja se da lako zakljuciti sledece;
- Ispade da prosli rat nema svoje ime, ispade da je nekoga sramota agresiju na BiH nazvati pravim imenom "Odbrambeno oslobodilacki rat"...
- Ispade da je rat bio samo u Sarajevu, a ne u citavoj BiH...
- Ispade da se tekovine proslog rata trebaju cuvati samo kad je u pitanju odbrana Sarajeva, dok tekovine 3 Korpusa, 5 Korpusa, odbrane Gorazda...idr ne trebaju, oni za sarajlije i FTV valjda nisu nista...
- Za FTV, Bosna je samo Sarajevo...
Jad i bijeda, za nase pare!!

Anketno pitanje je ovako glasilo: "Da li vlasti dovoljno brinu o ocuvanju tekovina NOR-a i odbrane Sarajeva"
Iz ovako nakaradno postavljenog pitanja se da lako zakljuciti sledece;
- Ispade da prosli rat nema svoje ime, ispade da je nekoga sramota agresiju na BiH nazvati pravim imenom "Odbrambeno oslobodilacki rat"...
- Ispade da je rat bio samo u Sarajevu, a ne u citavoj BiH...
- Ispade da se tekovine proslog rata trebaju cuvati samo kad je u pitanju odbrana Sarajeva, dok tekovine 3 Korpusa, 5 Korpusa, odbrane Gorazda...idr ne trebaju, oni za sarajlije i FTV valjda nisu nista...
- Za FTV, Bosna je samo Sarajevo...
Jad i bijeda, za nase pare!!
-
pipliček
#34 Re: KOME SLUZI F-T-V ?!
Što ovaj voli da s... o patriotizmu!
Ova Duškina je bila odlična i upravo primjer kako se treba govoriti o patriotizmu i kontinuitetu BIH.
Ova Duškina je bila odlična i upravo primjer kako se treba govoriti o patriotizmu i kontinuitetu BIH.
-
Leonid Breznjev
#35 Re: KOME SLUZI F-T-V ?!
e moj bakire..
dokle dogurasmo