kako sa djecom?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Fair Life

#26 Re: kako sa djecom?

Post by Fair Life »

Fair Life wrote:Ne odvadi Be Highirly... Ja ubacujem u kasicu prasicu.
Image

http://blogs.smh.com.au/newsblog/archiv ... 12790.html

"Generally, in the inner west, east, lower north and in Alexandria, it's up in the $80, $90 and $100 (region) - that's the average price," Mr Manefield said.

"In the Sydney CBD, it can be up to $120 a day.

http://www.news.com.au/dailytelegraph/s ... 17,00.html
be highirly

#27 Re: kako sa djecom?

Post by be highirly »

Fair Life , sto si ba sujetan :D ja ti dam friske podatke a ti izvlacis iz novina i bloga :D

pa imamo kontradiktornost :D

Fire Life citat:
'Generally, in the inner west, east, lower north and in Alexandria, it's up in the $80, $90 and $100 '

a ja ti dam link bas za Alexandriju http://cityofsydney.nsw.gov.au/Communit ... Centre.asp

gdje dadose podatke koji su friski a tema je mensecini takodje taze friska :D

The current fees are:

Community under 3 years $53.50/ day
Community over 3 years $48.50/ day
ATP under 3 years $61.50/ day
ATP over 3 years $56.50/day
skorpija1S

#28 Re: kako sa djecom?

Post by skorpija1S »

mamica papucarka wrote:posto sam otkrila da skoro svi imate djecu (Bogu sucur :D ) interesuje me kako ste dok radite regulisali vrtice, jaslice, tete koje cuvaju... Koliko to kosta u vasoj zemlji i kako stignete sve uskladit sa poslom:D (ako i vi i zena/muz radite)
Cula sam da je u Holandiji vrtic 1300 Eura :shock: Jel to istina i da li drzava sta vraca od ove shokantne cifre :shock:

Nama trenutno pomaze moja mama, ali se ona uskoro vraca pa nikako da se organizujemo sa dvoje djece. Jedno je u vrticu (drzavnom), a drugo bi trebalo u jaslice, a od septembra u vrtic. Katastrofa :D Sad zasad uspjevam malo radit, malo neke kurseve ganjat, ali poslije nikako.
Kako prezivljavate ovaj vrticki raspust koji je nekoliko sedmica u augustu :oops:
Jebo te, ko saha da igram. :zoka: Moras pazit na svaki korak :lol:
Vrati se u Bosnu,ovdje je vrtic 140 KM,ali nema posla pa ti i ne treba....nema hljeba,nema posla,nema vrtica,uzivas sa svojom djecom i zivis od have....
Fair Life

#29 Re: kako sa djecom?

Post by Fair Life »

Ama... ti navodis Aleksandriju. Stotine je vrtica u Sydneyu.

Supportujem novcano boravak jedne klinceze u vrticu i znam da cijena varira od vrtica do vrtica, od kvarta do kvarta.

Ne moze sad mladi roditelj odlaziti ranim jutrom u neki udaljen vrtic da bi ustedio 20 dolara po danu boravka. Trpas dijete gdje se moze i po mogucnosti u najblizi, pa kako ti je tako ti je.

Razlike su evidentne izmedju Brighton la Sands, Rooty Hill, Woollahra, Manly, Bondi, CBD, Surry Hills, Redfern... Darlinghurst, Paddington, Double Bay...

PS Na blogovima pisu osobe koje 'problem' direktno lupa po dzepu. Nije njima do statistike.
be highirly

#30 Re: kako sa djecom?

Post by be highirly »

Fire Life , nenadjebljiv si :lol: :lol: :lol:
kaze mi zena da se tako i ja vadim sa pricom kad nesto pogrijesim :D cuj cijena varira od erije do erije :-) 'ajde...
a sve je krenulo od tvog 'prosjeka' od sto dolara...inace ne bih uopste pis'o nego me nerviraju dezinformacije pa kad se
vratim u sarajevo moram ispravljati krivu drinu :D
Fair Life

#31 Re: kako sa djecom?

Post by Fair Life »

:lol: :lol: :lol:

Brate slatki znas da ovdje lokacija prodaje i nekretnine i usluge.

Jedan stari Jevrej mi je prije nekoliko godina dao jedan savjet. Kaze on meni...

"Ako kupujes stan postoje tri pravila koja moras ispostovati da se ne bi zajeb'o.

Prvi uvjet je lokacija.

Drugi uvjet je lokacija.

A treci i najvazniji je... opet lokacija."

PS Od 26.februara stoji kod mene kao "odlazno" PP koji sam ti poslao a ti nisi preuzeo.

Kako da te shvatam ozbiljno.

Image
be highirly

#32 Re: kako sa djecom?

Post by be highirly »

ooo pa ti sad ulazis u intimu i otkrivas nam prljav ves :lol: :lol: :lol: ... ma rikno mi komp pa me nije bilo dvije sedmice
da 'peuzmem' tu poruku :-) :lol:
ljubav_aha

#33 Re: kako sa djecom?

Post by ljubav_aha »

Fair Life wrote::lol: :lol: :lol:

Brate slatki znas da ovdje lokacija prodaje i nekretnine i usluge.

Jedan stari Jevrej mi je prije nekoliko godina dao jedan savjet. Kaze on meni...

"Ako kupujes stan postoje tri pravila koja moras ispostovati da se ne bi zajeb'o.

Prvi uvjet je lokacija.

Drugi uvjet je lokacija.

A treci i najvazniji je... opet lokacija."

PS Od 26.februara stoji kod mene kao "odlazno" PP koji sam ti poslao a ti nisi preuzeo.

Kako da te shvatam ozbiljno.

Image

pa to je u US osnovno pravilo za otvranje poslovnog prostora,znaju ga i djeca u OS :lol:
Fair Life

#34 Re: kako sa djecom?

Post by Fair Life »

be highirly wrote:ooo pa ti sad ulazis u intimu i otkrivas nam prljav ves :lol: :lol: :lol: ... ma rikno mi komp pa me nije bilo dvije sedmice
da 'peuzmem' tu poruku :-) :lol:
:lol: :lol:

Dabogda sretan ostario !
rajvosa^

#35 Re: kako sa djecom?

Post by rajvosa^ »

Dijete 4g $800, dijete 18 mjeseci $1200. Dvica mjesecno od 9-4 M-F. Kad se sve skonta zena ostala kuci i pokrenula internet biznis. Ostala dvica u djepu i jose nesto zaradi preko interneta. :D. Kad podju u skolu bit ce druga prica. Sve u svemu skupo brate. Jos ne daju hranu, nego mi pripremamo, inace moze kostati i $2500-$3000 sto trenutno kolegica na poslu placa. Al jebi ga ona moze.
mofo33

#36 Re: kako sa djecom?

Post by mofo33 »

ijuuuuuuuuuu!!! skupo razmnozavanje :-)
tempora

#37 Re: kako sa djecom?

Post by tempora »

Ovako ti je to u Holandiji: Onaj dan, kada skontas da ces sresti svog zivotnog saputnika, trebas da se prijavis u obliznje obdaniste i upises dijete na listu cekanja. Znaci, nema veze sto nisi ni trudna i nemas partnera, jer dok sve to skontas i obavis, taman toliko ti treba i vremena da dobijes mjesto u obdanistu. :oops: Sto ce reci, ovdje se planski razmislja a ne po nekakvoj nafaki. :zzzz:

Do prije par godina, 80 000 djece je cekalo na mjesto u obdanistu, da bi liste cekanja bile smanjene a u zadnje dvije godine, opet naglo narasle. Drzava je prije par godina uvela finansijsku pomoc pri placanju obdanista ( zavisno od primanja) medjutim vec iduce godine, taj dio ce se ukinuti. Zahvaljujuci religioznim partijama u vlasti koje se svim silama bore da nacnu i zakon o abortusu te da zenu vrate u kuhinju i djeci. Jer to je njena uloga. Da apsurd bude veci, ovo je zemlja sa najmanjim ucescem zena na visokim pozicijama, a 80% zena radi part-time. Cak i Surinamke, koje se eto smatraju manje integrisanim, imaju vece ucesce u poslu od autohtonih zena.

Moje dijete je trenutno na listi cekanja za obdaniste od septembra prosle godine. Kada suprug ne radi, onda je cuva on, a rjesenje je moja mama koja je trenutno tu. A ovo trenutno znaci : Boga pitaj do kada! :s
Pa se tako dovijam, da dijete izjutra odvedem mami, za sto mi treba oko 45 minuta, pa da onda javnim prevozom odem na posao za sto mi treba jos dodatnih 30 minuta - pa mi dodje na isto i da zivim negdje na granici sa Njemackom.
Zivio Kalvinizam ! :run:
mamica papucarka

#38 Re: kako sa djecom?

Post by mamica papucarka »

moja mama je neki dan otisla, pa kako cemo sad, Bog te pito :D

nego, jako mi je interesantno sto se mnogo vise (mislim na evropske zemlje, izuzev Skandinavije) ulaze u staracke domove, nego u obdanista. I treba, medjutim mnogo veci omjer je starackih domova nego vrtica. Ovdje kod mene ima sigurno deset domava, a samo tri vrtica (dva drzavna i jedan privatni) Ustvari, to je samo pokazatelj jako loseg nataliteta u Austriji. trenutno je mnogo vise staraca, nego djece. A da jos treba vrtica- treba. I mi cekamo mjesto za septembar :roll:
aidaa_princess90

#39 Re: kako sa djecom?

Post by aidaa_princess90 »

bosan wrote:Ja ozenio zenu sa odraslom djecom :D :D
heheh legendaran si!!Srecom jos uvijek sam premlada za djecu,zato imam skolske brige koje mi se cine uzasnim.A iskreno ne bi volila bit vam u kozi.Valja sve oko male djece brinuti,jel gladan,zedan,ideli mu se u wc,spava mu li se,jel bolestan....... :mrgreen: :mrgreen:
ali vjerujte kako to kaze moja mama MALA DJECA MALA BRIGA A VELIKA VELIKA BRIGA. you will see that belive me
ahuseino

#40 Re: kako sa djecom?

Post by ahuseino »

tempora wrote:Ovako ti je to u Holandiji: Onaj dan, kada skontas da ces sresti svog zivotnog saputnika, trebas da se prijavis u obliznje obdaniste i upises dijete na listu cekanja. Znaci, nema veze sto nisi ni trudna i nemas partnera, jer dok sve to skontas i obavis, taman toliko ti treba i vremena da dobijes mjesto u obdanistu. :oops: Sto ce reci, ovdje se planski razmislja a ne po nekakvoj nafaki. :zzzz:

Do prije par godina, 80 000 djece je cekalo na mjesto u obdanistu, da bi liste cekanja bile smanjene a u zadnje dvije godine, opet naglo narasle. Drzava je prije par godina uvela finansijsku pomoc pri placanju obdanista ( zavisno od primanja) medjutim vec iduce godine, taj dio ce se ukinuti. Zahvaljujuci religioznim partijama u vlasti koje se svim silama bore da nacnu i zakon o abortusu te da zenu vrate u kuhinju i djeci. Jer to je njena uloga. Da apsurd bude veci, ovo je zemlja sa najmanjim ucescem zena na visokim pozicijama, a 80% zena radi part-time. Cak i Surinamke, koje se eto smatraju manje integrisanim, imaju vece ucesce u poslu od autohtonih zena.

Moje dijete je trenutno na listi cekanja za obdaniste od septembra prosle godine. Kada suprug ne radi, onda je cuva on, a rjesenje je moja mama koja je trenutno tu. A ovo trenutno znaci : Boga pitaj do kada! :s
Pa se tako dovijam, da dijete izjutra odvedem mami, za sto mi treba oko 45 minuta, pa da onda javnim prevozom odem na posao za sto mi treba jos dodatnih 30 minuta - pa mi dodje na isto i da zivim negdje na granici sa Njemackom.
Zivio Kalvinizam ! :run:
... ja mislio samo Amerika non-kid/family friendly...
lunci

#41 Re: kako sa djecom?

Post by lunci »

be highirly wrote:Fair Life , sto si ba sujetan :D ja ti dam friske podatke a ti izvlacis iz novina i bloga :D

pa imamo kontradiktornost :D

Fire Life citat:
'Generally, in the inner west, east, lower north and in Alexandria, it's up in the $80, $90 and $100 '

a ja ti dam link bas za Alexandriju http://cityofsydney.nsw.gov.au/Communit ... Centre.asp

gdje dadose podatke koji su friski a tema je mensecini takodje taze friska :D

The current fees are:

Community under 3 years $53.50/ day
Community over 3 years $48.50/ day
ATP under 3 years $61.50/ day
ATP over 3 years $56.50/day
A niko nista nespominje koliko se dobije nazad od drzave na kraju finansiske godine? 50 %?????
dacina_curica

#42 Re: kako sa djecom?

Post by dacina_curica »

Na koga se odnosi ovo posljednje pitanje? Samo na Australiju ili na sve ucesnike ove diskusije? Da vidim mogu li rasplesti il' jok :oops: :-)
ljubav_aha

#43 Re: kako sa djecom?

Post by ljubav_aha »

50 % nema ni u jednoj drzavi na nasoj planeti :lol:

u USofA je prosjek $ 5,000 - $ 7,0000 zajedno dijete
dacina_curica

#44 Re: kako sa djecom?

Post by dacina_curica »

$5.000 - $7.000 dobijes natrag? :shock: :? :-?
.......hmmmm, kod mene to nije ni blizu (ili me je Uncle Sam zavrn'o) :roll: ....Ja imam poreske olaksice na prvih $5.000 koje dam za zabaviste (citaj mjesto u zabavistu, bez hrane, pica, pelena i svega ostalog propratnog) a koliko sam vidjela djeciji "dodatak" (child tax credit) je oko $1.000......sve u svemu na $11.000 kojih platim za zabaviste godisnje mozda dobijem u vrh glave $3.000 natrag......znaci nekih 30%+ (iznosi su +/-)
ahuseino

#45 Re: kako sa djecom?

Post by ahuseino »

dacina_curica wrote:$5.000 - $7.000 dobijes natrag? :shock: :? :-?
.......hmmmm, kod mene to nije ni blizu (ili me je Uncle Sam zavrn'o) :roll: ....Ja imam poreske olaksice na prvih $5.000 koje dam za zabaviste (citaj mjesto u zabavistu, bez hrane, pica, pelena i svega ostalog propratnog) a koliko sam vidjela djeciji "dodatak" (child tax credit) je oko $1.000......sve u svemu na $11.000 kojih platim za zabaviste godisnje mozda dobijem u vrh glave $3.000 natrag......znaci nekih 30%+ (iznosi su +/-)
Otprilike tako nekako, ali ako imas samo jedno dijete.

Dobijas natrag svoj tax bracket od $5,000 (znaci placas u pre-tax parama).
Samo sto je ovo total, bez obzira koliko djece imas.

Child credit ide po glavi... :-)
ljubav_aha

#46 Re: kako sa djecom?

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:
dacina_curica wrote:$5.000 - $7.000 dobijes natrag? :shock: :? :-?
Otprilike tako nekako, ali ako imas samo jedno dijete.

Dobijas natrag svoj tax bracket od $5,000 (znaci placas u pre-tax parama).
Samo sto je ovo total, bez obzira koliko djece imas.

Child credit ide po glavi... :-)
kolika je prosjecna suma novca po djetetu koja se dobija nakon godisnje analize i obrade takse :?:
lunci

#47 Re: kako sa djecom?

Post by lunci »

dacina_curica wrote:Na koga se odnosi ovo posljednje pitanje? Samo na Australiju ili na sve ucesnike ove diskusije? Da vidim mogu li rasplesti il' jok :oops: :-)
Mislila sam na Aus. ? Nesto su prije par mjeseci govorili na TV-u da ce vracati 50 %
lunci

#48 Re: kako sa djecom?

Post by lunci »

lunci wrote:
dacina_curica wrote:Na koga se odnosi ovo posljednje pitanje? Samo na Australiju ili na sve ucesnike ove diskusije? Da vidim mogu li rasplesti il' jok :oops: :-)
Mislila sam na Aus. ? Nesto su prije par mjeseci govorili na TV-u da ce vracati 50 %
ljubav_aha wrote:50 % nema ni u jednoj drzavi na nasoj planeti :lol:

Well izgleda da ima. U Australiji ove finansiske godine pocinju vracati 50 % za vrtic na dijete. Znaci i ako neki plate sedmicno $ 500 za 5 dana.Na kraju ih ispadne $250 ma necu da vas cujem vise (mislim Australce da kukaju)
be highirly

#49 Re: kako sa djecom?

Post by be highirly »

lunci wrote:
lunci wrote:
ljubav_aha wrote:50 % nema ni u jednoj drzavi na nasoj planeti :lol:

Well izgleda da ima. U Australiji ove finansiske godine pocinju vracati 50 % za vrtic na dijete. Znaci i ako neki plate sedmicno $ 500 za 5 dana.Na kraju ih ispadne $250 ma necu da vas cujem vise (mislim Australce da kukaju)
a koliko im je porodiljsko :roll: ovo ti ga dodje na mostu dobijes a na cupriji zijanis :sad: ali dace rudd cak ce biti 14 sedmica jadna ti njemacka ...ovako bogata zemlja a truba po ovom pitanju ...pa u bosni je cini mi se sest mjeseci ili godina slagacu :D
lunci

#50 Re: kako sa djecom?

Post by lunci »

Neznam stvarno koliko je u Bosni. Na socijali sam od porodjaja .Kad nedaju fino onda ides na blef tj. crno. Koliko je u Bosni socijala do 7 djetetove god da te ne ganjaju da radis ili djeciji dodatak i do kad ga dobijaju ,nemam pojma.
Sve se to svede na isto. Iz praznog u supljo.
Ali opet kad pogledam ipak mi smo jako dobra zemlja. Ni USa nema ama bas nista pa ni medicare. Europa dobra u nekim zakonima i stavovima ali ostalo truba.A Bosnu jadnu da ni ne spominjemo otese brace sve .Kako su sve rasprodali nema ni u Bosni vise porodiljskog.Samo mars sa posla vec u 3 mjesecu trudnoce.
Post Reply