Ovako ti je to u Holandiji: Onaj dan, kada skontas da ces sresti svog zivotnog saputnika, trebas da se prijavis u obliznje obdaniste i upises dijete na listu cekanja. Znaci, nema veze sto nisi ni trudna i nemas partnera, jer dok sve to skontas i obavis, taman toliko ti treba i vremena da dobijes mjesto u obdanistu.

Sto ce reci, ovdje se planski razmislja a ne po nekakvoj nafaki.
Do prije par godina, 80 000 djece je cekalo na mjesto u obdanistu, da bi liste cekanja bile smanjene a u zadnje dvije godine, opet naglo narasle. Drzava je prije par godina uvela finansijsku pomoc pri placanju obdanista ( zavisno od primanja) medjutim vec iduce godine, taj dio ce se ukinuti. Zahvaljujuci religioznim partijama u vlasti koje se svim silama bore da nacnu i zakon o abortusu te da zenu vrate u kuhinju i djeci. Jer to je njena uloga. Da apsurd bude veci, ovo je zemlja sa najmanjim ucescem zena na visokim pozicijama, a 80% zena radi part-time. Cak i Surinamke, koje se eto smatraju manje integrisanim, imaju vece ucesce u poslu od autohtonih zena.
Moje dijete je trenutno na listi cekanja za obdaniste od septembra prosle godine. Kada suprug ne radi, onda je cuva on, a rjesenje je moja mama koja je trenutno tu. A ovo trenutno znaci : Boga pitaj do kada! :s
Pa se tako dovijam, da dijete izjutra odvedem mami, za sto mi treba oko 45 minuta, pa da onda javnim prevozom odem na posao za sto mi treba jos dodatnih 30 minuta - pa mi dodje na isto i da zivim negdje na granici sa Njemackom.
Zivio Kalvinizam !