za dijasporce i one koji žele otići...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
ahuseino

#26 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ahuseino »

BRCAK27 wrote:Ma kratak je ovaj život da bih ga proveo u raspravi ,,pri tome naravno nemilsim na forum ,ipak ovdje komentarisem , hocu reći ovja kolega ALHUSEINO ,mongo ste mi dragi i simpaticni ,mani te se ćorava posla i bujrum na kahvu ,,pa posle na pecanje !! heheh selam iz Brckog
Da 'skoknem' ha?...
Ja bi', al' kako?...

Zaglavio u mashini...
BRCAK27

#27 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by BRCAK27 »

Aman jarane kako god heheh ,,ma biće prilike da se i kahvenise nebrini samo sabura , u kakvoj masini zaglavih ja aman pa se izvukoh i sad kahvenisem ,heheh nece biti problema :P
ljubav_aha

#28 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ljubav_aha »

BornInHell wrote:
ljubav_aha wrote:
vee-jay wrote:Brcak, razumijem te. Ja sam u Njemackoj, djevojka mi je Njemica. Da sam sam, mislim da bi se vec vratio -> cak mozda u rodnu BL. Al ovako, ne mere. *ebiga ga. Karma.
:skoljka:

ona je samo tvoja djevojka,sta ako sutra pukne veza,vracas li se u BL :mrgreen:
onda ce da trazi bosanku ali sa papirima hehe
:lol:
Op3r4t0r

#29 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by Op3r4t0r »

Davao sam odgovore vec par puta na ovakvim temama ali evo moze opet :)

U bosni zivio do 2003. godine, znaci prosao i rat i sve belaje koji su se mogli proci, upisao medicinu u sarajevu, rat me nije dokrajcio ali korupcija jest, nisam zelio prolaziti ispite na vezu i na pare (s tim sam se susreo vec na prvoj godini) i kasnije kao doktor ubiti nekog neduznog pacijenta jer sam fakultet zavrsio preko veze i para. Pri kraju prve godine fakulteta sam odlucio ili prekinuti studirati ili studirati negdje van bosne, medjutim za ovo drugo su bile potrebne finacije koje nisam imao, otac nastradao u ratu, bez posla, mama takodje bez posla, meni bilo 20 godina, jedne prilike slucajno saznam za informaciju da bosanski studenti nekim ugovorom jos sa austrougarskom mogu studirati u austriji, raspitam se sta gdje kud i kako, nazovem par rodjaka koji su zivjeli vani, neki i u spomenutoj austriji, pozajmim nesto para i odlucim doci u austriju, pokusati naci posao i studirati, ako ne uspijem vratiti se u bosnu, konobariti ili vec nesto naci da se radi i polako vracati pozajmljene pare, dosao ovamo, sam bez igdje ikoga i bez ijedne rijeci njemackog jezika. Prvih 6 mjeseci su bili uzasni, najgori period mog zivota, tek sam upoznavao ljude, naravno nase ljude jer se s drugima nisam znao sporazumjeti, isao sam na kurs njemackog jezika ali sam tek bio naucio osnove, posla nije bilo a pozajmljenih para sve manje i manje, vec uveliko razmisljao o povratku i psovao sebe kako se jos jednom zajebah u zivotu, i onda jednog dana u drustvu sa par ljudi koje sam znao nalazio se i jedan momak kojeg nisam znao i koji je kroz pricu rekao da bi mu trebao neko da radi kod njegovog poznanika, sav sretan kazem da bi ja rado radio i tako ja pocnem raditi svoj prvi posao ovdje, na nekom odpadu metala, za satnicu koja je duplo manja od prosjecne satnice najobicnijeg radnika, ali ja bio zadovoljan, kad sam pregurao tu najgoru fazu zivota i naucio nesto njemackog dobio sam i bolji posao, poceo studirati, sad 5 godina nakon mog dolaska imam jako lijep posao, fakultet privodim kraju, u bosnu dolazim u prosjeku svakih 2 mjeseca jer su mi roditelji dole, a inace ovdje mi je odlicno, uklopio se, drustvo, dugogodisnja djevojka, sve extra ;).

Znaci, i pored teske i uzasne prve godine zivota ovdje, vec od druge godine pa sve do sad sam extra zadovoljan, da mi roditelji nisu u bosni mene bi bosna vidjela ponekad, nimalo mi ne nedostaje bosanski nacin zivota jer sve ono sto mi se svidja bosansko ja sam to sebi obezbjedio i ovdje, vrlo ceste kafe, druzenja, rostiljanje, sve imam, a osim toga imam i manju mogucnost da ce me neko zbosti u tramvaju, da ce me pogoditi zalutali metak sa svadbe, da ce me neko napasti jer sam ga pogledao itd.

Volim ja bosnu svim srcem, volim ja nase obicaje, ali ne volim trenutno stanje, ne volim sto komsija komsiju mrzi, ne volim...ma mnogo toga ne volim i nadam se da ce biti bolje, da nekad svoje dijete mogu odgajati u zemlji u kojoj sam ja odgojen, a dotad, vidimo se svakih 2 mjeseca :)
ahuseino

#30 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ahuseino »

Op3r4t0r wrote:Davao sam odgovore vec par puta na ovakvim temama ali evo moze opet :)

U bosni zivio do 2003. godine, znaci prosao i rat i sve belaje koji su se mogli proci, upisao medicinu u sarajevu, rat me nije dokrajcio ali korupcija jest, nisam zelio prolaziti ispite na vezu i na pare (s tim sam se susreo vec na prvoj godini) i kasnije kao doktor ubiti nekog neduznog pacijenta jer sam fakultet zavrsio preko veze i para. Pri kraju prve godine fakulteta sam odlucio ili prekinuti studirati ili studirati negdje van bosne, medjutim za ovo drugo su bile potrebne finacije koje nisam imao, otac nastradao u ratu, bez posla, mama takodje bez posla, meni bilo 20 godina, jedne prilike slucajno saznam za informaciju da bosanski studenti nekim ugovorom jos sa austrougarskom mogu studirati u austriji, raspitam se sta gdje kud i kako, nazovem par rodjaka koji su zivjeli vani, neki i u spomenutoj austriji, pozajmim nesto para i odlucim doci u austriju, pokusati naci posao i studirati, ako ne uspijem vratiti se u bosnu, konobariti ili vec nesto naci da se radi i polako vracati pozajmljene pare, dosao ovamo, sam bez igdje ikoga i bez ijedne rijeci njemackog jezika. Prvih 6 mjeseci su bili uzasni, najgori period mog zivota, tek sam upoznavao ljude, naravno nase ljude jer se s drugima nisam znao sporazumjeti, isao sam na kurs njemackog jezika ali sam tek bio naucio osnove, posla nije bilo a pozajmljenih para sve manje i manje, vec uveliko razmisljao o povratku i psovao sebe kako se jos jednom zajebah u zivotu, i onda jednog dana u drustvu sa par ljudi koje sam znao nalazio se i jedan momak kojeg nisam znao i koji je kroz pricu rekao da bi mu trebao neko da radi kod njegovog poznanika, sav sretan kazem da bi ja rado radio i tako ja pocnem raditi svoj prvi posao ovdje, na nekom odpadu metala, za satnicu koja je duplo manja od prosjecne satnice najobicnijeg radnika, ali ja bio zadovoljan, kad sam pregurao tu najgoru fazu zivota i naucio nesto njemackog dobio sam i bolji posao, poceo studirati, sad 5 godina nakon mog dolaska imam jako lijep posao, fakultet privodim kraju, u bosnu dolazim u prosjeku svakih 2 mjeseca jer su mi roditelji dole, a inace ovdje mi je odlicno, uklopio se, drustvo, dugogodisnja djevojka, sve extra ;).

Znaci, i pored teske i uzasne prve godine zivota ovdje, vec od druge godine pa sve do sad sam extra zadovoljan, da mi roditelji nisu u bosni mene bi bosna vidjela ponekad, nimalo mi ne nedostaje bosanski nacin zivota jer sve ono sto mi se svidja bosansko ja sam to sebi obezbjedio i ovdje, vrlo ceste kafe, druzenja, rostiljanje, sve imam, a osim toga imam i manju mogucnost da ce me neko zbosti u tramvaju, da ce me pogoditi zalutali metak sa svadbe, da ce me neko napasti jer sam ga pogledao itd.

Volim ja bosnu svim srcem, volim ja nase obicaje, ali ne volim trenutno stanje, ne volim sto komsija komsiju mrzi, ne volim...ma mnogo toga ne volim i nadam se da ce biti bolje, da nekad svoje dijete mogu odgajati u zemlji u kojoj sam ja odgojen, a dotad, vidimo se svakih 2 mjeseca :)
Svaka cast sto si nasao vremena da pokusas malo bolje pojasniti nekima. Ta je prica vrlo slicna ogromnoj vecini dijasporaca. Nije lako... bilo...

Vecinom smo svi poceli s nekom minimalnom nadnicom / uslovima / standardom.

Kumst je otet' se, prebroditi taj inicijalni period i imati cilj u zivotu i viziju. Ako samo 'sailing through life' ala 's kafe na kafu' ili 'pecanje na molu' onda je mozda to sama ta vizija / poenta zivota i u tom slucaju je vjerovatno bolje "ici kuci".

Prioriteti, ambicija...
ljubav_aha

#31 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ljubav_aha »

Op3r4t0r ,hvala sto si svoje dozivljaje podjelio sa nama

ahuseino,u pravu si,jedan od primarnih faktora su vlastiit prioriteti,ambicije
vee-jay

#32 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by vee-jay »

ljubav_aha wrote:
vee-jay wrote:
ljubav_aha wrote:
ona je samo tvoja djevojka,sta ako sutra pukne veza,vracas li se u BL :mrgreen:
nego od ljubavi, ljubavi, ljubaviiii: ako ti odlucno podjes sa mnom, sve je moguce ;)
u BL,neka hvala :lol:

razumijem,mnoge osobe nisu imale snage i hrabrosti otici u sareni svijet sami,ponosna sam na sebe :razz:
hmmm. nisam siguran da te razumijem. al' nema veze, vjerujem da ni sama sebe ne razumijes...
ljubav_aha

#33 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ljubav_aha »

vee-jey, nije vazno sto me nisi razumio,ali bitno je da te ne zanima nesto sto ne razumijes :mrgreen:
vee-jay

#34 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by vee-jay »

ljubav_aha wrote:vee-jey, nije vazno sto me nisi razumio, ali bitno je da te ne zanima nesto sto ne razumijes :mrgreen:
Izvini, ni ovo ne razumijem = kome je sta bitno??? Eto molim te da mi skines paucinu s ociju. Pa nisam ovdje da se samo preseravam i smajlije sa kezovima nakon svake recenice da stavljam....
ljubav_aha

#35 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ljubav_aha »

vee-jay wrote:
ljubav_aha wrote:vee-jey, nije vazno sto me nisi razumio, ali bitno je da te ne zanima nesto sto ne razumijes :mrgreen:
Izvini, ni ovo ne razumijem = kome je sta bitno??? Eto molim te da mi skines paucinu s ociju. Pa nisam ovdje da se samo preseravam i smajlije sa kezovima nakon svake recenice da stavljam....
nema potrebe za daljnu konverzaciju :mrgreen:
vee-jay

#36 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by vee-jay »

ljubav_aha wrote:
vee-jay wrote:
nema potrebe za daljnu konverzaciju :mrgreen:
:D :D hehe pa i mislio sam da ces ovdje zakociti :D :D
well done :!: :-) :-) :D
ljubav_aha

#37 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by ljubav_aha »

vee-jay wrote: :D :D hehe pa i mislio sam da ces ovdje zakociti :D :D

moje kocnice,rade odlicno,ali kod tebe transmisija zahtjeva popravak :mrgreen:
vee-jay

#38 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by vee-jay »

ljubav_aha wrote:
vee-jay wrote: :D :D hehe pa i mislio sam da ces ovdje zakociti :D :D

moje kocnice,rade odlicno,ali kod tebe transmisija zahtjeva popravak :mrgreen:
:D pa onda zakoci vec jednom. :D ili samo trubis u prazno :D
aidaa_princess90

#39 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by aidaa_princess90 »

ahuseino wrote:
Op3r4t0r wrote:Davao sam odgovore vec par puta na ovakvim temama ali evo moze opet :)

Svaka cast sto si nasao vremena da pokusas malo bolje pojasniti nekima. Ta je prica vrlo slicna ogromnoj vecini dijasporaca. Nije lako... bilo...

Vecinom smo svi poceli s nekom minimalnom nadnicom / uslovima / standardom.

Kumst je otet' se, prebroditi taj inicijalni period i imati cilj u zivotu i viziju. Ako samo 'sailing through life' ala 's kafe na kafu' ili 'pecanje na molu' onda je mozda to sama ta vizija / poenta zivota i u tom slucaju je vjerovatno bolje "ici kuci".

Prioriteti, ambicija...
Zaista danas u drustvu vlada jad i cemer,mada su fakulteti poboljsali svoj kvalitet,manje vlada korupcija i mito,znaci bolje se zivi,ipak je 2008 godina.
Ja isto tako zelim otici vani i to najvjerovatnije u Austriju na studij i to uskoro. Ali mene je pomalo svega toga strah. znam ja da ne bi ostala tamo da zivim,ovdje imam zahvaljuci roditeljima sve sto mi treba,cak mislim da imam puno vise nego velika vecina mojih vrsnjaka.Zelim da odem da zavrsim tamo studij ,magistarski pa akoBogda i dalje da se skolujem,da dodjem kuci nazad.Njemacki jezik mi nije veliki problem,razumijem ga dosta,jer sam zivjela u Njemackoj u djetinjstvu,ali opet to je velika zivotna odluka,mozda i najveca.Jos nemam pojma sta cu dalje,ici ili ostati. Najvise me je strah da neuspijem,znam da sam ambiciozna i kada zacrtam nesto ispunim,ali opet puno je lakse sve to ovdje u Bosni,na domacem terenu. Sta ako odem i izgubim godinu na fakltetu.Vjerujem da svi studenti koji odu u AT se tako osjecju.......... :bih:
Šeha

#40 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by Šeha »

Pa sta ako izgubis i tri godine? Taman se mozes vratiti i opet zavrsiti prije vecine vrsnjaka :D :D :D
pitt

#41 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by pitt »

Šeha wrote:Pa sta ako izgubis i tri godine? Taman se mozes vratiti i opet zavrsiti prije vecine vrsnjaka :D :D :D
i manje ces kafa popiti sigurno :D :D
aidaa_princess90

#42 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

pitt wrote:
Šeha wrote:Pa sta ako izgubis i tri godine? Taman se mozes vratiti i opet zavrsiti prije vecine vrsnjaka :D :D :D
i manje ces kafa popiti sigurno :D :D
hehe to sigurno. Ali opet mene je strah da odem iz roditeljske kuce, jer ko ce me tamo bodriti kada mi bude tesko. ja se pravo divim svim mladim ljudima koji odu tamo i ostanu :-D ,svaka cast im!!!
Šeha

#43 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by Šeha »

aidaa_princess90 wrote: hehe to sigurno. Ali opet mene je strah da odem iz roditeljske kuce, jer ko ce me tamo bodriti kada mi bude tesko. ja se pravo divim svim mladim ljudima koji odu tamo i ostanu :-D ,svaka cast im!!!

Nece te niko bodriti, slabo ce ti ko pomoci i bices i usamljena i ocajna na momente. Tim ce ti uspjeh biti drazi jer ces znati da si sve sto si postigla postigla samo zahvaljujuci sebi . Postaces samostalna osoba i naucices da se oslanjas na sebe a ne na roditelje/drustvo/sitem. Pocece te nervirati ovi sto cekaju da im roditelji/drustvo/sistem rjese probleme/nadju posao/smjene vladu... :D :D :D
pitt

#44 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by pitt »

a nadjes i momka pa nek te on tjesi :D seha to radi honorarno :D :D
vee-jay

#45 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by vee-jay »

Šeha wrote:
aidaa_princess90 wrote: hehe to sigurno. Ali opet mene je strah da odem iz roditeljske kuce, jer ko ce me tamo bodriti kada mi bude tesko. ja se pravo divim svim mladim ljudima koji odu tamo i ostanu :-D ,svaka cast im!!!

Nece te niko bodriti, slabo ce ti ko pomoci i bices i usamljena i ocajna na momente. Tim ce ti uspjeh biti drazi jer ces znati da si sve sto si postigla postigla samo zahvaljujuci sebi . Postaces samostalna osoba i naucices da se oslanjas na sebe a ne na roditelje/drustvo/sitem. Pocece te nervirati ovi sto cekaju da im roditelji/drustvo/sistem rjese probleme/nadju posao/smjene vladu... :D :D :D
Izgleda ipak nekako da poneki medju nama imaju slicna iskustva. Ovo gore navedeno kao da sam ja napisao. :thumbup:

Ja sam u aprilu nakon 13 godina dobio neogranicenu vizu za boravak, bez da sam i jednom preko nekih svojih moralnih ubjedenja morao da preskocim. Bilo je tesko a i bit ce i dalje. C’est la vie -> idemo dalje :D :D :D
omar little

#46 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by omar little »

pitt wrote:a nadjes i momka pa nek te on tjesi :D seha to radi honorarno :D :D
ejs? :D seha drzi prajvt enterprajz u tjesenju? :D seha kaki ti je cjenik? imash li za svaciji dzep po nesto? :D il' se samo furas na high income klijente :lol: dajes li popust za zemljake odnosno zemljakinje, da ti malo guram bizMis ovdje, otvorim ti ekspozituru u Kanadi :D
omar little

#47 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by omar little »

Šeha wrote:
A ovo potpisujem.
pitt

#48 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by pitt »

omar little wrote:
pitt wrote:a nadjes i momka pa nek te on tjesi :D seha to radi honorarno :D :D
ejs? :D seha drzi prajvt enterprajz u tjesenju? :D seha kaki ti je cjenik? imash li za svaciji dzep po nesto? :D il' se samo furas na high income klijente :lol: dajes li popust za zemljake odnosno zemljakinje, da ti malo guram bizMis ovdje, otvorim ti ekspozituru u Kanadi :D
ma nudi on usluge svim imigrantima :D indijce i pakistance najvise voli :D
pitt

#49 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

Post by pitt »

omar little wrote:
Šeha wrote:
A ovo potpisujem.
ja bih samo jos dodao da moras biti spremna na ogromnu kolicinu mrznje od strane mnogih zemljaka (sto u matici, sto vani) jer tudji uspjeh mnoge boli vise nego vlastiti neuspjeh.
aidaa_princess90

#50 Re: za dijasporce i one koji žele otići...

pitt wrote:
omar little wrote:
Šeha wrote:
A ovo potpisujem.
ja bih samo jos dodao da moras biti spremna na ogromnu kolicinu mrznje od strane mnogih zemljaka (sto u matici, sto vani) jer tudji uspjeh mnoge boli vise nego vlastiti neuspjeh.
Hvala svima na savjetima :) ...pozz
Post Reply