Renault Espace ili ...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dugi

#26 Re: Renault Espace ili ...

Post by dugi »

zlatan01 wrote:
dugi wrote: U svojoj klasi ( VW Touran, Mazda 5, Toyota Corolla Verso itd.) je redovno pobjednik u uporednim testovima.
I sam vozim Zafiru i imam jako dobro iskustvo, ako te nesto interesuje pitaj :)
Zavisi koji test. Ja sam u toku trazenja upravo porodicnog vozila sa 7 sjedista (minibuss ali i SUV) i gledao sam malo testove, i u Svedskoj "Svijet Tehnike" auto-reviji je na takvom testu pobijedio Touran dok je Zafira bila posljednja. Licno sa Opelima imam pozitivno iskustvo. Manju Merivu sam navozao (i jos mi sluzi kao svakodnevno auto ) i mogu reci da za skoro 4 godine nije bilo ama bas niti jednog kvara. Tako sam probao i Zafiru kao logicnu mogucnost ali sam se na zalost razocarao prije svega bukom u kupeu i "plasticnim" unutrasnjim izgledom. Bas zbog toga mi je Mazda 5 bolja ali gledam i druge modele u SUV klasi sa 7 sjedista Hyundai Santa-Fe, Mitsubishi Outlander, Subaru Tribeca i td...Izbor vozila zavisi jako puno od licne prioritet-liste, jer niti jedno vozilo nema sve. Ako je vazna ekonomija tu je Opel mozda najbolji zbog niske potrosnje i servisnog intervala od 30000km...U Zafiru se inace ugradjuju dva diesel-motora od 1,9 l snage 120 odnosno 150 KS dok za pogon na 4 tocka nisam naso podatak.
Ja sam recimo citao ovaj test u Automotorsport koji daje skroz drugacije rezultate
http://www.automotorsport.se/biltester/ ... 052301.pdf
Ja ne znam sta ti podrazumijevas pod plasticnom unutrasnjosti ali Zafirina unutrasnjost je sve drugo samo ne plasticna i to naglasavaju u svakom testu kao veliki plus. Ako mislis na Zafiru A mogu se sloziti djelomicno jer sam i nju vozio ali ako mislis na Zafiru B tu se ne slazem. Ne znam jesi li pokusao malo "kucati" prstima po unutrasnjosti Mazde 5, to se zove plasticna unutrasnjost. Sve je perfetkno slozeno i lijepo izgleda ali kad dodirnes plastika i to ona tvrda.
Ovo znam jer sam je par puta isprobao sa jednim prijateljem koji je htio kupiti pa se na kraju odlucio za Hondu CR-V, koja je takodje plasticna unutra ali izgleda nevjerovatno skupocjeno i jako je kvalitetno uradjena, prosto za ne povjerovati kako su to napravili od tvrde plastike.
Kod Zafire B je cijela povrsina iznad ukrasnih lajsni na instrument tabli od mekane plastike, a donji dio je od tvrdje plastike nesto kao u Golfa V i Passata .
Sto se tice buke to je subjektivno i dosta zavisi od guma a monovolumeni su inace malo bucniji nego sedan verzije auta.
Gledajuci mjerenja na testovima najtisi je C4 Picasso a Zafira je medju tisim dok su Corolla Verso i Mazda 5 najbucniji.
Pokusaj provozati Zafiru B 2.2 direct pa mi onda prenesi utiske :-D
Nigdje buke, samo lagani sum vjetra i guma a vozis 180 km/h na 4000o/min, milina.

CLIO ako bas trazis veliki monovolumen onda definitivno Ford S-max, nisam ga vozio ali sam ga gledao u auto salonu i sjedao unutra, auto je fantazija.
zlatan01

#27 Re: Renault Espace ili ...

Post by zlatan01 »

dugi wrote:Ja sam recimo citao ovaj test u Automotorsport koji daje skroz drugacije rezultate
http://www.automotorsport.se/biltester/ ... 052301.pdf
Ja ne znam sta ti podrazumijevas pod plasticnom unutrasnjosti ali Zafirina unutrasnjost je sve drugo samo ne plasticna i to naglasavaju u svakom testu kao veliki plus. Ako mislis na Zafiru A mogu se sloziti djelomicno jer sam i nju vozio ali ako mislis na Zafiru B tu se ne slazem. Ne znam jesi li pokusao malo "kucati" prstima po unutrasnjosti Mazde 5, to se zove plasticna unutrasnjost. Sve je perfetkno slozeno i lijepo izgleda ali kad dodirnes plastika i to ona tvrda.
Ovo znam jer sam je par puta isprobao sa jednim prijateljem koji je htio kupiti pa se na kraju odlucio za Hondu CR-V, koja je takodje plasticna unutra ali izgleda nevjerovatno skupocjeno i jako je kvalitetno uradjena, prosto za ne povjerovati kako su to napravili od tvrde plastike.
Kod Zafire B je cijela povrsina iznad ukrasnih lajsni na instrument tabli od mekane plastike, a donji dio je od tvrdje plastike nesto kao u Golfa V i Passata .
Sto se tice buke to je subjektivno i dosta zavisi od guma a monovolumeni su inace malo bucniji nego sedan verzije auta.
Gledajuci mjerenja na testovima najtisi je C4 Picasso a Zafira je medju tisim dok su Corolla Verso i Mazda 5 najbucniji.
Pokusaj provozati Zafiru B 2.2 direct pa mi onda prenesi utiske :-D
Nigdje buke, samo lagani sum vjetra i guma a vozis 180 km/h na 4000o/min, milina.

CLIO ako bas trazis veliki monovolumen onda definitivno Ford S-max, nisam ga vozio ali sam ga gledao u auto salonu i sjedao unutra, auto je fantazija.
Teknikens Värld u broju 19 iz 2005 ima test sa potpuno drugacijim rezultatima. Ja upravo i pricam o tome koliko subjektivan osjecaj odredjuje koje auto ce biti prvo na testu, pa na kraju i novinari su samo ljudi. Postoje takodje kriteriji koji su ponekad mjerljivi a ponekad ne. Buka se recimo moze mjeriti ali meni licno je Zafira bucnija od Mazde 5 (ali i od puno manje Merive) a i vise je plasticna i to je moj dozivljaj (narocito u Zafiri jeftino djeluje tekstil na sjedistima). Ti, kako vidimo, to dozivljavas drugacije. BTW Zafira sa 2,2 motorom trosi puno vise a kompenzacija u performasamam je po meni nedovoljna, pa ako je Zafira onda 1,8 140 ks ili disel od 150 ks. Licno sam trenutno najblizi jednom SUV Mitsubishi Outlander...
Last edited by zlatan01 on 10/04/2008 16:01, edited 1 time in total.
johntra

#28 Re: Renault Espace ili ...

Post by johntra »

CLio jarane...eno imaš pred F-Autocentrom Espace bordo boje prodaje se...2005 godina, 2,2 dizel, 117.000 km, dobra oprema...cijena 34,500 KM...tamam bi se uklopio u cijenu od 35 milja :D
dugi

#29 Re: Renault Espace ili ...

Post by dugi »

zlatan01 wrote: Teknikens Värld u broju 19 iz 2005 ima test sa potpuno drugacijim rezultatima. Ja upravo i pricam o tome koliko subjektivan osjecaj odredjuje koje auto ce biti prvo na testu, pa na kraju i novinari su samo ljudi. Postoje takodje kriteriji koji su ponekad mjerljivi a ponekad ne. Buka se recimo moze mjeriti ali meni licno je Zafira bucnija od Mazde 5 (ali i od puno manje Merive) a i vise je plasticna i to je moj dozivljaj (narocito u Zafiri jeftino djeluje tekstil na sjedistima). Ti, kako vidimo, to dozivljavas drugacije. BTW Zafira sa 2,2 motorom trosi puno vise a kompenzacija u performasamam je po meni nedovoljna, pa ako je Zafira onda 1,8 140 ks ili disel od 150 ks. Licno sam trenutno najblizi jednom SUV Mitsubishi Outlander...
Za tekstil na sjedistima se slazem, boja je prilicno ruzna, siva i tamno siva i zato sam ja uzeo Cosmo opremu sa drugacijim sjedistima.
Unutrasnjost ti mozda djeluje plasticna zbog boje ali je na dodir mekana i ugodna. Dok je u Mazde 5 obrnuto, na oko djeluje fino ali je na dodir tvrda obicna plastika, sto ne mora znaciti nista lose ali...

Ne znam zaista koja si auta vozio i na kojim su gumama bila ali evo ti mjerenja sa testa:

buka( db) Mazda 5 2.0 Zafira 2.2 Touran 2.0 Scenic 2.0
50 km/h - 64 - 63 - 62 - 60
80 km/h - 67 - 66 - 65 - 63
100 km/h - 71 - 68 - 68 - 67
120 km/h - 72 - 70 - 69 - 70
140 km/h - 74 - 72 - 73 - 71

potrosnja: 9.2 l 8.4 l 9.5 l 9.0 l
0-100 km/h: 10.2 s 10 s 11.1 s 10.8 s

Mozda ti pricas o 1.8 motoru koji ima malo cudana zvuk ali nikako bucan. Vozio sam dugo Zafiru 1.8 i na papiru trosi 0,5 litara manje od 2.2 ali u stvarnosti nema razlike. Cak je na 2.2 manja na autoputu zbog 6-te brzine a inace je 2.2 motor dosta zivlji i lijepo vuce i sa niskih obrtaja i vjeruj da vrijedi razlike u cijeni.
Kod mene je trenutno potrosnja 7.8 l/100km, 30% grad 70% otvorena cesta sa zimskim gumama.
Inace sam jednom testirao potrosnju na otvorenoj cesti uz konstantnu brzinu. U voznji sam resetovao prosjecnu potrosnju na BC-u i vozio sam oko 60 km brzinom od 90 - 100 km/h i BC je pokazivo prosjek od 5.7 l/100km.
Cak i da ima neke razlike u potrosnji 2.2 je jeftiniji za odrzavanje zbog toga sto ima lanac a ne zupcasti remen, pa sve sto bi ustedio za nekoliko godina na gorivu platio bi na izmjeni remena.
Uglavnom sve je stvar ukusa, tebi je bolja Mazda meni Opel i to je to. Nadam se da nismo puno skrenuli sa teme.
Mitsubishi Outlander je dobar ali ako vec nisi provozaj Hondu CR-V, odusevices se.
:)
zlatan01

#30 Re: Renault Espace ili ...

Post by zlatan01 »

CR-V je stvarno dobro auto. Kratko sam vozio ali i vozio se na malo duzoj relaciji u njemu. Jedina mana iz mog ugla je jer nema 7 sjedista (sto moze biti odlucujuce za mene).
zippo

#31 Re: Renault Espace ili ...

Post by zippo »

moj san je honda hrv ili crv. mislim da su to auta koja bi zadovoljila moje potrebe silaska na makadamske ceste i udobnost limuzine. koliko sam mogao naci po netu to su jedna od puzdanijih auta, prednost bih dao hrv-u zbog manje kubikaze i relativno pristupacnije cijene - doduse ja gledam auta stara oko 7 godina zbog mogucnosti uvoza u bih , posto ih ovdje skoro da i nema u ponudi.
ali i zafira mi nije strana, nekeko mi se cini ok auto, prostrano i udobno, jedino neznam oko motora, dizel ili benzinac, posto ja ne pravim vise od 10.000 km godisnje mozda bi pametnija bila opcija benzinca.
dugi

#32 Re: Renault Espace ili ...

Post by dugi »

zippo wrote:moj san je honda hrv ili crv. mislim da su to auta koja bi zadovoljila moje potrebe silaska na makadamske ceste i udobnost limuzine. koliko sam mogao naci po netu to su jedna od puzdanijih auta, prednost bih dao hrv-u zbog manje kubikaze i relativno pristupacnije cijene - doduse ja gledam auta stara oko 7 godina zbog mogucnosti uvoza u bih , posto ih ovdje skoro da i nema u ponudi.
ali i zafira mi nije strana, nekeko mi se cini ok auto, prostrano i udobno, jedino neznam oko motora, dizel ili benzinac, posto ja ne pravim vise od 10.000 km godisnje mozda bi pametnija bila opcija benzinca.
CR-V je po meni kvalitetniji i puno ljepsi od HR-V ali opet je sve stvar ukusa i naravno finansija.
Ako ne vozis puno onda je benzinac CR-V 2.0 bolja opcija jer ne trosi previse (ca 9.0 l/100km) a na toj kilometrazi tesko da ces isplatiti razliku u cijeni za koliko je dizelas skuplji.
Ako mislis uvoziti dizela onda se dobro pazi da nije vracana kilometraza jer su porezi na dizela jako veliki, 3-4 puta veci nego na benzinca i jednostavno se ne isplati vozati dizela ako ne prelazis godisnje minimalno 20.000 km.
Ako se odlucis za Zafiru i ako vozis uglavnom po gradu onda je Zafira 1.8 mozda bolji izbor, jer ce vjerovatno malo manje trositi. Ako vozis dosta na autoputu onda je bolja Zafira 2.2, zbog 6-te brzine i lagodnije voznje.
Post Reply