Ja sam recimo citao ovaj test u Automotorsport koji daje skroz drugacije rezultatezlatan01 wrote:Zavisi koji test. Ja sam u toku trazenja upravo porodicnog vozila sa 7 sjedista (minibuss ali i SUV) i gledao sam malo testove, i u Svedskoj "Svijet Tehnike" auto-reviji je na takvom testu pobijedio Touran dok je Zafira bila posljednja. Licno sa Opelima imam pozitivno iskustvo. Manju Merivu sam navozao (i jos mi sluzi kao svakodnevno auto ) i mogu reci da za skoro 4 godine nije bilo ama bas niti jednog kvara. Tako sam probao i Zafiru kao logicnu mogucnost ali sam se na zalost razocarao prije svega bukom u kupeu i "plasticnim" unutrasnjim izgledom. Bas zbog toga mi je Mazda 5 bolja ali gledam i druge modele u SUV klasi sa 7 sjedista Hyundai Santa-Fe, Mitsubishi Outlander, Subaru Tribeca i td...Izbor vozila zavisi jako puno od licne prioritet-liste, jer niti jedno vozilo nema sve. Ako je vazna ekonomija tu je Opel mozda najbolji zbog niske potrosnje i servisnog intervala od 30000km...U Zafiru se inace ugradjuju dva diesel-motora od 1,9 l snage 120 odnosno 150 KS dok za pogon na 4 tocka nisam naso podatak.dugi wrote: U svojoj klasi ( VW Touran, Mazda 5, Toyota Corolla Verso itd.) je redovno pobjednik u uporednim testovima.
I sam vozim Zafiru i imam jako dobro iskustvo, ako te nesto interesuje pitaj
http://www.automotorsport.se/biltester/ ... 052301.pdf
Ja ne znam sta ti podrazumijevas pod plasticnom unutrasnjosti ali Zafirina unutrasnjost je sve drugo samo ne plasticna i to naglasavaju u svakom testu kao veliki plus. Ako mislis na Zafiru A mogu se sloziti djelomicno jer sam i nju vozio ali ako mislis na Zafiru B tu se ne slazem. Ne znam jesi li pokusao malo "kucati" prstima po unutrasnjosti Mazde 5, to se zove plasticna unutrasnjost. Sve je perfetkno slozeno i lijepo izgleda ali kad dodirnes plastika i to ona tvrda.
Ovo znam jer sam je par puta isprobao sa jednim prijateljem koji je htio kupiti pa se na kraju odlucio za Hondu CR-V, koja je takodje plasticna unutra ali izgleda nevjerovatno skupocjeno i jako je kvalitetno uradjena, prosto za ne povjerovati kako su to napravili od tvrde plastike.
Kod Zafire B je cijela povrsina iznad ukrasnih lajsni na instrument tabli od mekane plastike, a donji dio je od tvrdje plastike nesto kao u Golfa V i Passata .
Sto se tice buke to je subjektivno i dosta zavisi od guma a monovolumeni su inace malo bucniji nego sedan verzije auta.
Gledajuci mjerenja na testovima najtisi je C4 Picasso a Zafira je medju tisim dok su Corolla Verso i Mazda 5 najbucniji.
Pokusaj provozati Zafiru B 2.2 direct pa mi onda prenesi utiske
Nigdje buke, samo lagani sum vjetra i guma a vozis 180 km/h na 4000o/min, milina.
CLIO ako bas trazis veliki monovolumen onda definitivno Ford S-max, nisam ga vozio ali sam ga gledao u auto salonu i sjedao unutra, auto je fantazija.