tebi jeste, ali milionima nije. Lijepo si pocastio te ljude i unizio. Ne moras da se slazes sa njihovim vjerovanjem,
ali izbor rijeci i argumenata ti je zadnja kasta.
"Budizam nije religija u onom uobičajenom smislu te riječi, jer Buddha nije bio ni bog ni prorok ni mesija. Budizam ne nudi učenje u koje treba vjerovati, niti njegova filozofija služi produbljavanju znanja o stvarnosti samo tog znanja radi. Budizam radije upućuje na to što činiti, omogućujući tako stvarnu i cjelovitu promjenu." (Wikipedia)sojka wrote:Kako nije?10101010101 wrote:Budizam nije, u sustini, religija.![]()
Liberalnost, oslobodjenost od dogmatike, sloboda koju nude po meni
ne znace da nije religija u pitanju.
Cak do te mjere da je oslobadjamo njene religioznosti.
pesak wrote:Dhammapada
A single word of truth,
which calms the mind,
is better to hear than a thousand
irrelevant words.
Verse 100
ovo mi se pravo svidja, za teftera!sojka wrote:101.
![]()
Precizirala sam onu postavku gore.![]()
Buddha:
Ono sto danas mislis, sutra ces postati.
Da si nešto pročitao o Budizmu to nikad ne bi napisao.univerzalac wrote:Ne nego ćemo se svi kastrirat i po planinama meditirat, zlatnom debeljuci klanjat...i u neku biljku se reinkarnirat!!!![]()
![]()
PS. Nama naša vjera, njima njihova!
mislis nirvana - stanje oslobodjenja?[Matrix] wrote:Nikad nisam shvatao zasto su izreke koje moze biti i nisu Budine,uvijek magija rijeci sto izaziva nekakvo slaganje
sa duhom onog sto ih cita.Najvece budino dostignce je da on uocava jednakost zbilje i misli.Sve je patnja.Zato sto je
covjekova zbilja potaknuta htijenjem da nesto hoce i moze imati,prema posjedu.Zbilja i misao nastoje se pomiriti
kroz maksimu da je sve patnja ali nudi se i izlaz iz zbilje uma istom metodom kako smo u nju baceni.Samom cinjenicom
da vam neke izreke izgledaju odgovarajuce jasno potvrdjuejete, ne spoznaju uma vec vjeru u um.Budha je zaista napravio revoluciju
u poimanju egzistencije cinjenicom da su subject i object jedna te ista stvar.Zbilja ljudskog uma je prevrtljiva (zato je patnja)
on nudi zbilju samog bitka (isto sto i anticki filozofi samo je razlika u metodi,procitati Fedon).Budhino ucenje je ono sto su
marksisti tvrdili,jedinstvo teorije i praxe(zato i kaze da on sto se danas misli sutra ce postati) samo cilj nije revolucionisati
odnose medju ljudima(kao marks) vec revolucionisati cijelu zbilju ,nadilazenje umne zbilje.nirvana.
Ne vidjeh ovo prije!univerzalac wrote:Šta god da je sranje je!10101010101 wrote:Budizam nije, u sustini, religija.
PS. Iskreno rečeno...
zanimljiv post...sojka wrote:Po Buddhi glavni izvor je neznanje..
krajnji cilj je nirvana-
Wikica:
Četiri plemenite istine (Pali: Cattāri ariyasaccāni, kineski: 四聖諦 Sìshèngdì) predstavljaju osnovu budističkog učenja i otuda se javljaju na bezbroj mesta u pali kanonu, korpusu najstarijih budističkih tekstova. To su istine koje je Buda otkrio kada je postao potpuno prosvetljen. Razlog zbog kojeg je Buda podučavao na ovakav način krije se u društvenom okruženju u kojem je živeo. Naime, on je bio Śramaṇa, lutajući asketa čiji je "cilj da otkrije istinu i dostigne sreću". Buda je tvrdio da je taj cilj postigao sedeći pod drvetom bodhi na obali reke Neranđare, pritoke Ganga, a četiri plemenite istine su formulacija njegovog razumevanja patnje, nastanka patnje, iskorenjivanja patnja i načina da se to postigne tako da onaj ko je to učinio dostigne postpuno oslobađanje.
Ove istine nisu iznete kao teorija ili nekakva hipoteza, već Buda za njih kaže:
Ove četiri plemenite istine, monasi, jesu stvarne, nepogrešive, neizmenjive. Zato se i nazivaju plemenitim istinama.
Buda je govorio da ih podučava "zato što su one svakome na korist, pripadaju temelju svetačkog života, vode otrežnjenju, stišavanju strasti, utrnuću, spokojstvu, neposrednom znanju, prosveljenju, nirvani. Zato sam ih objavio."
Ovo učenje izloženo je u Budinom prvom govou posle prosvetljenja nazvanom "Govor o pokretanju točka ispravnosti" (Dhammacakka pavatana sutta).
Mahayana budizam takođe sadrži jednu alternativnu verziju četiri plemenite istine, u kojima besmrtnost Budina zauzima centralno mesto.
Četiri plemenite istine [uredi - уреди]
Patnja (dukkha):
Ovo je, monasi, plemenita istina o patnji. Rođenje je patnja; starost je patnja; bolest je patnja; smrt je patnja; spajanje sa onim što nam nije prijatno je patnja; razdvajanje od onoga što nam je prijatno je patnja; ne dobiti ono što želimo jeste patnja; ukratko: pet vrsta prijanjanja za život jesu patnja. Nastanak patnje (samudaya):
A šta je, monasi, plemenita istina o nastanku patnje? Želja je ta koja podstiče novo rođenje i, udružena sa zadovoljstvom i požudom, sad tu, sad tamo, uvek pronalazi novu privlačnost. Postoji "želja za čulnim zadovoljstvima", "želja za večnim postojanjem" i "želja za samoponištavanjem".
Prestanak patnje (nirodha):
A šta je, monasi, plemenita istina o prestanku patnje? To je potpuno iščezavanje i iskorenjivanje upravo te želje, njezino napuštanje i odustajanje od nje, oslobađanje i nevezivanje za nju.
Put koji vodi do prestanka patnje (Magga):
A šta je, monasi, plemenita istina o putu koji vodi prestanku patnje? To je taj plemeniti osmostruki put, koji čine ispravno razumevanje, ispravna misao, ispravan govor, ispravno delovanje, ispravno življenje, ispravan napor, ispravna sabranost, ispravna koncentracija."
Ovo je opis gubitaka u borbi za ciljeve (kako onih kojih smo svjesni tako i onih koji su nam vec utkani podsvjesno) koje osjecamo na sebi (bilo duhovno, bilo tjelesno) ili na onome sto smo stvorili i/ili imamo oko sebe (materijalni, novcani gubitak, gubitak porodice...)Patnja (dukkha):
Ovo je, monasi, plemenita istina o patnji. Rođenje je patnja; starost je patnja; bolest je patnja; smrt je patnja; spajanje sa onim što nam nije prijatno je patnja; razdvajanje od onoga što nam je prijatno je patnja; ne dobiti ono što želimo jeste patnja; ukratko: pet vrsta prijanjanja za život jesu patnja.
Ovdje govori o generaciji ciljeva. Nema jasne granice izmedju svjesnih i nesvjesnih ciljeva - zelja, zadovoljstvo, pozuda "vuku" vise na nesvjesne ciljeve.Nastanak patnje (samudaya):
A šta je, monasi, plemenita istina o nastanku patnje? Želja je ta koja podstiče novo rođenje i, udružena sa zadovoljstvom i požudom, sad tu, sad tamo, uvek pronalazi novu privlačnost. Postoji "želja za čulnim zadovoljstvima", "želja za večnim postojanjem" i "želja za samoponištavanjem".
Opet se samo ukazuje na jednu stranu medalje - sigurno da cete se osloboditi "patnje" ako napustite cilj za koji se borite ali nista ne govori o tome da taj cilj necete ni ostvariti/dobiti.Prestanak patnje (nirodha):
A šta je, monasi, plemenita istina o prestanku patnje? To je potpuno iščezavanje i iskorenjivanje upravo te želje, njezino napuštanje i odustajanje od nje, oslobađanje i nevezivanje za nju.
Ne moze sa imati "ispravan" put (makar on bio podijeljen i na osam puticha) ako je prethodno izabran polovicno dobar cilj "za prestanak patnje"Put koji vodi do prestanka patnje (Magga):
A šta je, monasi, plemenita istina o putu koji vodi prestanku patnje? To je taj plemeniti osmostruki put, koji čine ispravno razumevanje, ispravna misao, ispravan govor, ispravno delovanje, ispravno življenje, ispravan napor, ispravna sabranost, ispravna koncentracija.
Ovo je opis gubitaka u borbi za ciljeve (kako onih kojih smo svjesni tako i onih koji su nam vec utkani podsvjesno) koje osjecamo na sebi (bilo duhovno, bilo tjelesno) ili na onome sto smo stvorili i/ili imamo oko sebe (materijalni, novcani gubitak, gubitak porodice...)Patnja (dukkha):
Ovo je, monasi, plemenita istina o patnji. Rođenje je patnja; starost je patnja; bolest je patnja; smrt je patnja; spajanje sa onim što nam nije prijatno je patnja; razdvajanje od onoga što nam je prijatno je patnja; ne dobiti ono što želimo jeste patnja; ukratko: pet vrsta prijanjanja za život jesu patnja.
Ovdje govori o generaciji ciljeva. Nema jasne granice izmedju svjesnih i nesvjesnih ciljeva - zelja, zadovoljstvo, pozuda "vuku" vise na nesvjesne ciljeve.Nastanak patnje (samudaya):
Opet se samo ukazuje na jednu stranu medalje - sigurno da cete se osloboditi "patnje" ako napustite cilj za koji se borite ali nista ne govori o tome da taj cilj necete ni ostvariti/dobiti.Prestanak patnje (nirodha):
Ne moze sa imati "ispravan" put (makar on bio podijeljen i na osam puticha) ako je prethodno izabran polovicno dobar cilj "za prestanak patnje"Put koji vodi do prestanka patnje (Magga):
A šta je, monasi, plemenita istina o putu koji vodi prestanku patnje? To je taj plemeniti osmostruki put, koji čine ispravno razumevanje, ispravna misao, ispravan govor, ispravno delovanje, ispravno življenje, ispravan napor, ispravna sabranost, ispravna koncentracija.
Nakanit se duhom, pored mogućnosti četverosatne kafe tipa Kruga 99,je zaista napor neviđen,razumijem tewalkabout wrote:sojka,
za ovaj put samo ovo...svi se mi razlikujemo kako prihvatamo stvari...nekome je dosta impresivno kada se kaze...bio jednom jedan covjek (prije 2000 godina), bio puno pametan, otkrio istinu...ili napiso svetu knjigu sa svetom porukom...te imas nekih 2-3 milijarde ljudi koji padnu na to...i to bi trebao da bude neki znak "kvaliteta"...
mozda loptu treba malo spustiti na zemlju...
danas su ljudi pametniji...imash bar 100 00 (od ~6 milijardi) koji su sposobni da napishu Knjigu...sto se i desava, samo to treba primijetiti i prepoznati...jedino je "omasovljenje" problem...![]()
isto tako ne treba smetnuti sa uma da je zivot posmatran kao proces, ostao isti kao i prije 2000 godina u velikom broju komponenata koje ga cine...te upirati prstom na te komponente kao "vjecne" istine u raznim ucenjima (sto u mnogim slucajevima (skoro) i jesu) je samo dio cijele slike...
iduci post ce biti odgovor na tvoj post, vjerovatno danas...moram se nakaniti...a radije ne bih "patnje"... nego bih radje sjedio u hladu i, dok mi listovi palme udaraju u uho, sejrio Rijeku Zivota (citaj prolaznike) sto protice ispred (umalo ne rekoh mimo) mene...
...a i kafe bih se odrekao, jer ne bih zelio da p(l)atim
, a ni konobar da ne bi patio
...jedino ako me ne ishceraju zato sto nema sjedit "nako"...
sojka wrote:walkabout,
ne sjeckaj mi Wikicu.![]()
Wikica pretpostavljam da je tvoj naziv/tepanje za Wikipedia-u...to je ok, samo da kazhem da je ja ne drzim kao pouzdan izvor informacija (mada to u vecini slucajeva i jeste ali to mi nije dovoljno). Sjeckanje je bilo samo da se "uokviri" dio na koji se odnosi moj komentar, to je sve...
Docarane su samo osnovne crte, bez detalja, obrazlozenja i ulazenja u materiju.
Ne vidim sta je problem u ovome, i ovo sto je postavljeno je dovoljno dobro da se moze prokomentarisati/ocijeniti...
Na osnovu njih ne mozes izvuci bilo kakav zakljucak i to bez osnove, a da dublje ne poznajes materiju.
Iznenadjena sam![]()
Ovdje se ne slazem, idividualne pasuse (bilo cega) se da procijeniti i donijeti pocetni sud/misljenje (drzeci u rezervi da se to moze promijeniti - ali ovo je kod mene u default-u tako da ne brinme bash)
Nije nedorecen,
Za ovu konstataciju bi nam mislim trebao Budha licno da se zalozhi...imam osjecaj da ti nastupash sa pozicije da se budizmu ne moze pronaci mana/nedorecenost...hmm...ovo me jako podsjeca na... (ti dovrshi)...
imas opciju prava na svoja iskustva, nadjes objasnjenje dublje, jer te nagoni na razmisljanje
i sopstveni zakljucak, za razliku recimo od dogmi koje kazu to je tako i tako i s tim ogranicavaju
i oduzimaju ti right na sopstveni (samo)uvid i experience.
ako je ovo bash tako kao sto kazesh (ili ti samo (zelish) da vjerujesh da je to tako 100%), onda svaka cast, tako i treba...ali ja to vec imam sam sa sobom tako da mi nije neka narocita novost
Stoga nije ni nazadan.
reci jednu tvrdnju koja (hajde da se slozim) i stoji pa onda sve preliti (generelizirati) sa ovom gore tvrdnjom, meni ne pije vode...jednostavno ne...moraju se navesti svi razlozi i argumentovati zasto nesto (bilo sta, ne samo budizam) nije nazadno...
Moj komentar zasto je jedan elemenat budizma nazadan nazalost nije shvacen - shvaceno je da ja kazem da je citav budizam nazadan (opet generalizacija) te se shodno tome odgovorilo.
Zamilo bih da se vratis i pokusas shvatiti sta sam rekao (nije bas prijemcivo, slazem se), rado cu dodatno objasniti sta sam rekao, samo mi daj pitanje od koga da krenem ...
Ne kapiram te bas..
Ja cijenim kad se nesto ovako kaze, vrlo je iskreno i pomalo mi je zao sto je tako...samo ne znam kako bih to mogao bolje reci osim onako kako vec jesam...rado cu odgovoriti na svako pitanje (moze i pp ako hoces, da ne davimo forum) da bih otklonio nedoumice ... jer bez poznavanja onoga sto sagovornik kazhe nema ni pravilne/uspjesne diskusije...ljudi se pocnu vrtiti ukrug...
walkabout wrote:sad vidjeh da imaju dva posta upucena meni, sojka evo odgovora na prvi, drugi ce biti poslije...
sojka wrote:walkabout,
ne sjeckaj mi Wikicu.![]()
Wikica pretpostavljam da je tvoj naziv/tepanje za Wikipedia-u...to je ok, samo da kazhem da je ja ne drzim kao pouzdan izvor informacija (mada to u vecini slucajeva i jeste ali to mi nije dovoljno). Sjeckanje je bilo samo da se "uokviri" dio na koji se odnosi moj komentar, to je sve...
O tom se i radi u ovom slucaju.
Docarane su samo osnovne crte, bez detalja, obrazlozenja i ulazenja u materiju.
Ne vidim sta je problem u ovome, i ovo sto je postavljeno je dovoljno dobro da se moze prokomentarisati/ocijeniti...
I sam kazes da nije dovoljno.
Na osnovu njih ne mozes izvuci bilo kakav zakljucak i to bez osnove, a da dublje ne poznajes materiju.
Iznenadjena sam![]()
Ovdje se ne slazem, idividualne pasuse (bilo cega) se da procijeniti i donijeti pocetni sud/misljenje (drzeci u rezervi da se to moze promijeniti - ali ovo je kod mene u default-u tako da ne brinme bash)
Sud se donosi nakon dobre provjere.
Nije nedorecen,
Za ovu konstataciju bi nam mislim trebao Budha licno da se zalozhi...imam osjecaj da ti nastupash sa pozicije da se budizmu ne moze pronaci mana/nedorecenost...hmm...ovo me jako podsjeca na... (ti dovrshi)...
Naprotiv, mozes naci nedostatak svemu. A sa Budhom to malo teze ide, covjek nije medju zivima. Ja imam dojam
da kreces sa postavke napada, mane, obezvrijedjivanja
imas opciju prava na svoja iskustva, nadjes objasnjenje dublje, jer te nagoni na razmisljanje
i sopstveni zakljucak, za razliku recimo od dogmi koje kazu to je tako i tako i s tim ogranicavaju
i oduzimaju ti right na sopstveni (samo)uvid i experience.
ako je ovo bash tako kao sto kazesh (ili ti samo (zelish) da vjerujesh da je to tako 100%), onda svaka cast, tako i treba...ali ja to vec imam sam sa sobom tako da mi nije neka narocita novost
Stoga nije ni nazadan.
reci jednu tvrdnju koja (hajde da se slozim) i stoji pa onda sve preliti (generelizirati) sa ovom gore tvrdnjom, meni ne pije vode...jednostavno ne...moraju se navesti svi razlozi i argumentovati zasto nesto (bilo sta, ne samo budizam) nije nazadno...
Moj komentar zasto je jedan elemenat budizma nazadan nazalost nije shvacen - shvaceno je da ja kazem da je citav budizam nazadan (opet generalizacija) te se shodno tome odgovorilo.
Zamilo bih da se vratis i pokusas shvatiti sta sam rekao (nije bas prijemcivo, slazem se), rado cu dodatno objasniti sta sam rekao, samo mi daj pitanje od koga da krenem ...
Nemam namjeru da ti navodim sve. Malo si se presao. Ja nisam Budha, nisam prema svima hajde da kazem toliko plemenita. Zelio si da biras iskustva, nisu ti potrebna, stoga sibaj dalje po svom...
Ne kapiram te bas..
Ja cijenim kad se nesto ovako kaze, vrlo je iskreno i pomalo mi je zao sto je tako...samo ne znam kako bih to mogao bolje reci osim onako kako vec jesam...rado cu odgovoriti na svako pitanje (moze i pp ako hoces, da ne davimo forum) da bih otklonio nedoumice ... jer bez poznavanja onoga sto sagovornik kazhe nema ni pravilne/uspjesne diskusije...ljudi se pocnu vrtiti ukrug...
Zasto onda recimo ne kazes ne znam, nemam iskustva sa tim, nisam citao o tom, ali vjerujem da je nazadno, kao i svaka religija i zelim da ostanem u neznanju povodom tog. Bas me briga sto neki smatraju da je to propust u obrazovanju- poznavanju te istocne filozofije.Ja ti nista ne bih vise rekla, cijenila bih.