Koliko se u Bosni zdravo jede???

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

DS9

#26 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by DS9 »

mrs. zurbrigen wrote:
trinaesti wrote:BigMac u BG nema sitno sjeckani krastavac :)

orbini. nemoj generalizirati.
btw, ne znaci da ako je neko debeo da je i nezdrav! ili da se nezdravo hrani.
aha...
a sta onda ima?
Koliko je meni poznato, ispravite me ako grijesim, debljina se javlja
-kod nepravilne ishrane
-kod usporenog metabolizma
-kod nedovoljno kretnja/fizicke aktivnost
-kod hormonalnog poremecaja

Koliko znam, na svemu ovome se moze raditi, tj. moze se lijeciti.
Debljina nije nasljedna, ali ako dijete raste u sredini sa losim prehrambenim navikama, i ono ce ih prihvatiti.

Prema tome, ja bih debljinu nazvala bolescu.
turban

#27 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by turban »

Orbini wrote:Bosanci se ipak nezdravo hrane, najbolji pokazatelji su plaze na Jadranu gdje Bosanci ipak losije izgledaju od ostalih turista. Sto jest jest. A zalosno, buduci da nam je kvalitet voca, povrca, vode,... jedan od najboljih u svijetu.
U pravu si sto posto,evo i zasto:
Samo radi kraceg podsjecanja.Bosanski ljudi sto se tice ishrane prolazili bar u tri faze.Gotovo totalnu glad(sjeca li se neko one izreke,graha prde i kuruze tvrde)to je bilo prije moga vremena,ali je bilo tako.
Druga faza kad nije bilo gladi.
Treca faza vise siti nego gladni.Ovo govorimo na globalnom planu.Izuzetaka ima.
Dakle niko ne umire od gladi u Bosni ali od ne zdrave hrane vrlo cesto.

DA SE ZAPITAMO:
Znamo li koliko je meso sa rostilja stetno(naucno dokazano da izaziva kancerogem)?
Znamo li koliko su zasicene masti-zivotinjskog porjekla stetne?
Znamo li koliko je stetno jesti jednolicnu hranu/pite,pite,cevapa i opet cevape...
Znamo li koliko je kafa(pored nekih i dobrih osobina)jako stetna po zdravlje?
Znamo li sta znaci pojesti bar 200grama voca i povrca?
Koliko jede nas covjek ribe,i dali je uopste jede??

Isto tako vazno je jesti meso ali znati granicu i kako ga jesti.Kuhano,pohovano przeno...

Letos sam razgovarao sa jednim ljekarom iz Zenice koji mi je rekao da se da kao ljecnik jako brine za zdravlje nasih ljudi...
djulba

#28 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by djulba »

turban wrote:Zanima me da li ljudi u Bosni pridaju znacaja ishrani???
pa mislim da se ne hrane zdravo jer koga god znam samo se jede meso i mesne prerađevine (parizeri, šunka, suho meso, sudžuka), onda dodaci jelu su užasni pogotovo vegeta pa to je otrov. pa razni umaci koji se dodaju meni je to sve bezveze.

ja se lično trudim da jedem svašta ako danas jedem meso sutra ću povrće. svaki dan popijem minimalno čašu mlijeka i sl. pa vidićemo do kad ću .. :D :-D :D
Dioda

#29 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Dioda »

Kod nas se danas futrovane paprike,sogan dolma,burek, i sve ostalo na cemu smo mi odrastali smatra nezdravim.
A zbog cega? Zbog toga sto ove "savremene" djevojke ne znaju kuhati.Pa odjednom je zdravije jesti salatice,ribu i svo ostalo smece koje kupuju (vec pripremljeno) u merkatoru.
:skoljka:
Dajte mi cevapa,brizli iz zmaja,dajte sveeegaaaa :D
Zdravo je ono sto mom organizmu prija :lol:
Better Man

#30 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Better Man »

trinaesti wrote:pa da. ali zasto me opominju za masline, a kad odvajam masne, lojave, bljak dijelove mesa iz tanjira, kazu: sta to bolan radis?
To za masline ne znam, ali i ja odvajam lojave i masne djelove mesa.
DS9

#31 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by DS9 »

Mesu se dodaju i kemijski aditivi. Čim se životinja zakolje, njeno se meso počinje raspadati, te nakon nekoliko dana meso dobiva bolesnu sivo-zelenu boju. (Odmah čim je životinja ubijena, bjelančevine u njenom tijelu se zgrušavaju i oslobađaju se samouništavajući enzimi te se uskoro stvaraju supstance zvane ptomaini, uslijed čega se meso i riba izrazito brzo razlaže i truli. Dok meso dođe do nečijeg tanjura kao ručak, zamislite u kojem se već stupnju raspadanja ono nalazi!). Mesna industrija skriva ovu promjenu u boji dodavanjem nitrita, nitrata i drugih konzervativa kako bi meso zadržalo lijepu crvenu boju. Današnja istraživanja su, međutim, dokazala da mnogi ovakvi dodaci izazivaju rak.

Životinje za uzgoj tretiraju se s mnogo kemikalija za povećanje rasta, brzo tovljenje, poboljšanje boje mesa, itd. U stočnu hranu se ubacuju ostaci naftnih derivata da bi se još više povećao profit mesne industrije, a koje sve štetne tvari nafta sadrži i da većina toga ostaje u mesu - ne treba ni spominjati.

Životinje za prehranu čovjeka zbog neprirodne okoline i načina prehrane često obolijevaju ne samo od raznih upala već i od malignih tumora i sličnih deformacija. Kada životinja ima rak ili tumor na određenom dijelu tijela, taj se dio odstrani, a ostatak pun otrova i bolesti prodaje se kao meso, a tumori se dodaju u mljeveno meso kao što su razne salame, hrenovke i paštete. Mesni proizvođači i inspektori to opetovano ignoriraju, baš kao i vrlo česte gnojne upale životinja uzgojenih na farmama, gdje se gnoj ispere a meso dalje pušta u preradu i zatim u prodaju.
turban

#32 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by turban »

DS9 wrote:Mesu se dodaju i kemijski aditivi. Čim se životinja zakolje, njeno se meso počinje raspadati, te nakon nekoliko dana meso dobiva bolesnu sivo-zelenu boju. (Odmah čim je životinja ubijena, bjelančevine u njenom tijelu se zgrušavaju i oslobađaju se samouništavajući enzimi te se uskoro stvaraju supstance zvane ptomaini, uslijed čega se meso i riba izrazito brzo razlaže i truli. Dok meso dođe do nečijeg tanjura kao ručak, zamislite u kojem se već stupnju raspadanja ono nalazi!). Mesna industrija skriva ovu promjenu u boji dodavanjem nitrita, nitrata i drugih konzervativa kako bi meso zadržalo lijepu crvenu boju. Današnja istraživanja su, međutim, dokazala da mnogi ovakvi dodaci izazivaju rak.

Životinje za uzgoj tretiraju se s mnogo kemikalija za povećanje rasta, brzo tovljenje, poboljšanje boje mesa, itd. U stočnu hranu se ubacuju ostaci naftnih derivata da bi se još više povećao profit mesne industrije, a koje sve štetne tvari nafta sadrži i da većina toga ostaje u mesu - ne treba ni spominjati.

Životinje za prehranu čovjeka zbog neprirodne okoline i načina prehrane često obolijevaju ne samo od raznih upala već i od malignih tumora i sličnih deformacija. Kada životinja ima rak ili tumor na određenom dijelu tijela, taj se dio odstrani, a ostatak pun otrova i bolesti prodaje se kao meso, a tumori se dodaju u mljeveno meso kao što su razne salame, hrenovke i paštete. Mesni proizvođači i inspektori to opetovano ignoriraju, baš kao i vrlo česte gnojne upale životinja uzgojenih na farmama, gdje se gnoj ispere a meso dalje pušta u preradu i zatim u prodaju.
Ovo je za desetku... :thumbup:
Svaka cast na opazanju... :-D
turban

#33 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by turban »

Samo da nisi vegeterijanac... :)
DS9

#34 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by DS9 »

turban wrote:Samo da nisi vegeterijanac... :)
Kakve to sad ima veze? :? To sto sam ja vegetarijanka ne mjenja mesnu industriju i njen nacin rada.
venus doom

#35 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by venus doom »

huh ja poludih ko kuce, kod mene mama bas vodi racuna sta se jede i u kojim kolicinama. u pocetku se tata bunio ali sta ce jadnicak morao je na kraju popustiti ( ne bi da nije imao zdravstvenih problema zbog umakanja- hoce covjek saftali :D )
a meni i sestri samo daje ''zdravu'' hranu voce, povrce, zitarice ali mi jedemo i meso ali ne sudzuke, cevape, salame, vec starci kupe koljenicu i te fazone pa to kuhaju :-) bude to ukusno a i zdravo je. pored toga mama npr kupuje domaca jaja, paradajz i tako te stvari, sve ono sto nije prskano, u pocetku nas je fkt izludjivala, ali sad smo se navikli, i kad skontas i nije to toliko lose...

zdrava ishrana ima svojih prednosti, ali umjereno sve, pa ne mozes stalno zivjeti na salati :-? dobro je ponekad pojesti i cevape, burek itd :-D
DS9

#36 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by DS9 »

venus doom wrote: pa ne mozes stalno zivjeti na salati :-? dobro je ponekad pojesti i cevape, burek itd :-D
Pa i ja bih poludjela da zivim samo na salati. To je cesta zabluda. Vegetarijanski nacin ishrane nudi puno raznolikosti, ako se covjek potrudi. Pocnes otkrivati nove namirnice, nove okuse, a to moze biti jako zanimljivo i ukusno. I rostilj se moze pripremiti na vege nacin, kao i vecina domacih jela (sarme, filovane paprike i sl). Potebno je samo malo maste...
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#37 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by karabaja-x »

mrs. zurbrigen wrote:
trinaesti wrote:BigMac u BG nema sitno sjeckani krastavac :)

orbini. nemoj generalizirati.
btw, ne znaci da ako je neko debeo da je i nezdrav! ili da se nezdravo hrani.
aha...
a sta onda ima?
a jesi li se sjetila reci :idea: daj mi jedan big mac, bez krastavca pliz :idea: ili jos bolje :arrow: da ne bi ljudima pravila probleme :arrow: otvoris big mac i izvadis krastavac :arrow: ili jos jos bolje :arrow: i mean, basically, like, hello dont even go there, you know, i mean
Prozor

#38 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Prozor »

nikako, ali hvala Bogu imam dobar metabolizam...
Tesssa

#39 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Tesssa »

DS9 drzi se :D jos malo pa ce ti reci kako je vegetarijanstvo=pomodarstvo ;-)
spreca

#40 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by spreca »

Od svih vegeterijanskih jela najvise volim janjetinu sa raznja mladi luk pa sve to zalijes pivom Hlllllllaaadnoooom. :mrgreen: inace da nije tako tesko bise zivilo.
Svi smo mi razliciti pa i nasi organizmi i nemora znaciti da se svi debljamo ako jedemo puno mesa i jos masnog.Uh nedaj boze meni obrka bez svih tih dobrih ukusnih stvari.
callmethebreeeze

#41 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by callmethebreeeze »

Tesssa wrote:DS9 drzi se :D jos malo pa ce ti reci kako je vegetarijanstvo=pomodarstvo ;-)
to su izmislile svjetske tajne sluzbe i zene koje vise vole visiti na facebook-u i cekati da se "vrate pohlepe otvore" nego kuhati nezdrava jela svojim "ljudima".
:D
pitt

#42 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by pitt »

eh lijepa stara vremana........jel tako breeze :D
callmethebreeeze

#43 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by callmethebreeeze »

pitt wrote:eh lijepa stara vremana........jel tako breeze :D
tako je.

p.s zanima me da li na ovom forumu ima neki nutricionista ili neko se razumije pa da nam kaze da li su klasicna bosanska jela, poput raznih povrcki punjenih fasiranim mesom, zaista zdrava? koliko je bosanski lonac, gdje se povrce skroz raskuha, zdrav?
grah i slicna variva bi trebali biti ok, ali ne vjerujem da su pite, hrana s rostilja i ostalo dobri za organizam.
takodjer sam siguran da dugotrajano mlijeko uvezeno iz austrije i slovenije ne moze biti zdravije od svjezeg mlijeka. (zena ciji muz radi u mljekari u sa mi je pricala prije par godina kako bosanski seljaci prosipaju mlijeko jer uvozimo to dugotrajno smece iz austrije i slovenije).
a vegete i ostali polufabrikati i brza hrana poput hrenovki i slicnog nikako ne moze biti dobra.
i tako dalje, i tako dalje.
pitt

#44 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by pitt »

vala i tebe svasta interesuje. suti bolan....uzivaj i masti brchine....dok te hercijka ne poklopi :D
JohnnyS

#45 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by JohnnyS »

Bosanci uz Talijane najbolje jedu. Sreća da je Dalmacija između pa kombiniram oboje :D
turban

#46 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by turban »

DS9 wrote:
Kakve to sad ima veze? :? To sto sam ja vegetarijanka ne mjenja mesnu industriju i njen nacin rada.
Pa neznam da li su vegertarijanci svesni ozbiljnosti ne uzimanja bjelancevina-ovdje mislim ipak na meso?

Ok, ako si vegetarijanka zanima me sta je tvoja zamjena za meso??
JohnnyS

#47 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by JohnnyS »

turban wrote:
DS9 wrote:
Pa neznam da li su vegertarijanci svesni ozbiljnosti ne uzimanja bjelancevina-ovdje mislim ipak na meso?

Ok, ako si vegetarijanka zanima me sta je tvoja zamjena za meso??

Nemoj, Bog ti dao u zdravlje... Sad će doći ko Jehovini svjedoci da nas preobrate, pusti ti njih miru, i nadaj se da će oni pustit nas... Ako baš želiš protiv vjetrenjača, eno one divne teme na zdravlju, ali su "travari" pobjegli (valjda su anemični ostali :mrgreen: )
turban

#48 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by turban »

callmethebreeeze wrote:
pitt wrote:eh lijepa stara vremana........jel tako breeze :D
tako je.

p.s zanima me da li na ovom forumu ima neki nutricionista ili neko se razumije pa da nam kaze da li su klasicna bosanska jela, poput raznih povrcki punjenih fasiranim mesom, zaista zdrava? koliko je bosanski lonac, gdje se povrce skroz raskuha, zdrav?
grah i slicna variva bi trebali biti ok, ali ne vjerujem da su pite, hrana s rostilja i ostalo dobri za organizam.
takodjer sam siguran da dugotrajano mlijeko uvezeno iz austrije i slovenije ne moze biti zdravije od svjezeg mlijeka. (zena ciji muz radi u mljekari u sa mi je pricala prije par godina kako bosanski seljaci prosipaju mlijeko jer uvozimo to dugotrajno smece iz austrije i slovenije).
a vegete i ostali polufabrikati i brza hrana poput hrenovki i slicnog nikako ne moze biti dobra.
i tako dalje, i tako dalje.
Ako pricamo iz danasnje perspektive jako je tesko dati pravu analizu na tvoje pitanje,sto se tice punjenih recimo paprika,lukovica tikvica itd.Jer fasirano meso,sta je to?Sve i svasta,a najmanje meso.I zavisno da li to punjeno povrce spremamo u loncu ili u renli... :roll:
Rostilj je jako stetan,pite,bureci i maslanice su zasicene velikom kolicinom masti te pavlaka sa kojom se pite zaljevaju,dakle ne sasvim zdravi.

Da ne duljim.
Sve kuhano je zdravije,pogotovo meso.Prilikom kuhanja kod mesa se oslobadja veliki dio masti koje su stetne za zravlje.Dok kod pecenog mesa sva masnoca ostaje u mesu.
P.S
Kad recimo kuamo kokos za supu sigurno cemo prvu prokljucalu vodu baciti.Ista je puna masti,one stetne.
protestant

#49 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by protestant »

Hej Orbini kako Bosanci losije izgledaju,u odnosu na koga.Ko ima ljepsi od Bosanaca i Hercegovaca.Mozda svabe-zutokljunci providni :?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#50 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by PipiDugaDevetka »

DS9 wrote:Životinje za uzgoj tretiraju se s mnogo kemikalija za povećanje rasta, brzo tovljenje, poboljšanje boje mesa, itd. U stočnu hranu se ubacuju ostaci naftnih derivata da bi se još više povećao profit mesne industrije, a koje sve štetne tvari nafta sadrži i da većina toga ostaje u mesu - ne treba ni spominjati.
Šta je to zdrava hrana?
Ako nije zdrava, onda je ottrovna, odnosno i nije hrana.

MOžda se misli na zdravu hranu, recimo mediteransku kuhinju, kao jednu od najzdravijih u smislu kvalitete hrane.

Ja bih o hemijskoj ispravnosti hrane i to o BGH hormonima za brzi rast, odnosno, u slučaju krava, za veću mliječnost krava. BGH je GM hormon rasta i krave koje su tretirane istim često obolijevaju od upale vimena. Konzumiranjem mlijeka od ovih krava ljudi obolijevaju od raka dojke, raka prostate,...Guglati: BGH HORMON RASTA. (Donedavno se uz poljoprivrednu emisiju RTRS reklamirao kao SAVIMIX)
Upala vimena krava se tretira vet. antibioticima. Testirati mlijeko koje trošite tako što ćete ga sami kiseliti. Ako je loša čvrstina ukiseljenog mlijeka ili ako se uopšte ne može ukiseliti,...hm,...antibiotici uništavaju bakterije, pa tako i bakterije koje omogućuju kiseljenje mlijeka,...dalje, zaključivati samostalno, a pročitati i ovo:

http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=256914 wrote: Od GM Kinderlade ljudi sanjaju nakaze

TIJEKOM saborske rasprave o genetski modificiranim proizvodima, dr. Zora Meštrović, inače magistrica nuklearne medicine i zdravstvene ekologije, ustvrdila je kako su monstruozni snovi prepuni strašnih nakaza posljedica konzumacije Kinderlade.

Kinderlada, naime, sadrži lecitin iz genetski preinačene soje, pa osim što sanja stravične snove, osoba bi mogla i umrijeti od šoka, ako je alergična, zbog poljupca s osobom koja je pojela kinderladu, prenosi Večernji list tvrdnje dr. Zore Maštrović.
Nije jasno kako itko ozbiljan, a pogotovo jedna znanstvenica može vjerovati i tvrditi da zbog konzumacije kinderlade dolazi do monstruoznih snova.

Osim toga, Maštrović tvrdi, kako se zbog genetski modificiranog goveđeg hormona rasta, kojim se tretiraju krave kako bi se povećao prinos mlijeka, od 1995. godine do danas u porastu oboljena od raka limfnih žlijezda, dojki i ostalih.
Meštrović je, uzgred budi rečeno, članica udruge "Majke za prirodni zakon", te smatra kako bi sve GM proizvode trebalo zabraniti, pa čak i one koji se proizvode u eksperimentalne svrhe.

Dr. Zrinka Petrović, epidemiologinja iz Službe za zdravstvenu ekologiju HZZO-a, tvrdi da su izjave dr. Meštrović "čista konstrukcija".

Većinu alergijskih reakcija kod ljudi uzrokuju uobičajeni proizvodi, a ne oni genetski modificirani, kazala je Petrović.

Nema sumnje da je pitanje štetnosti GM hrane vrlo složeno, te zahtijeva širu društvenu raspravu, ali kad netko poput dr. Meštrović jednostrano "argumentira" u stilu španjolske inkvizicije, postoji mogućnost da se i "s druge strane" javi jednako toliko ishitrena reakcija ? vjerojatno na liniji "sva GM hrana je apsolutno neškodljiva", a konačni rezultat takve "rasprave" može biti samo ? jedno veliko ništa.
Post Reply