Krst vs. Dzamija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
homo_sapiens

#26 Re: Krst vs. Dzamija

Post by homo_sapiens »

OSPF-BGP wrote:

Dzamija kao objekat ima edukativni karakter sto je za djecu sa tog prostora jako bitno.

Na Merhemica Trgu su zadovoljene i sve ostale potrebe, imamo kafice, granape, zelenare, butike, knjizare, frizerske salone, shoping centar, parking, prostor za setanje, prostor za kucne ljubimce.... i napokon dosao je red da se zadovolji potreba za dzamijom gradjana koji zive na ciglanama.
Mislim da je lokacija za izgradnju dzamije na Ciglanama los izbor. Mnogo funkcionalnija bi bila izgradnja na lokaciji u parku iznad II gimnazije, jer bi bila nekako podjednako udaljena od mnogobrojnih vjernika koji zive i na Ciglanama, ali i na podrucju Dzidzikovca i okoline, jer ni tamo nema dzamije u blizini.
Opce je poznato da se u Sarajevu biraju najbolje lokacije za izgradnju dzamija, a lokacije od parka kod II gimnazije nema bolje !
Uobicajeno, i vec provjereno, kao npr. kod izgradnje dzamije u N.Sarajevu, kod Risale, na mjestu jednog divnog djecijeg igralista i zimskog sankalista za najmladje.
Tako i u parku kod II gimnazije moze lijepo izgledati dzamija, jer je potrebnija vjernicima, nego nasim najmladjim ili setacima. I ne da bude visoka, vec rasprostranjena u prostoru.

Sta ce kome u Sarajevu park ? Nikakve koristi od parkova i ostalih zelenih povrsina, ili kojekakvih gradskih trgova. Sta ce nam parkovi, sta ce nam trgovi. Trebaju nam dzamije. Kasnije cemo uvoziti muslimane da popunjavaju nase dzamije. Ali, prvo dzamije !
Energični leptir

#27 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Energični leptir »

Da je do pitanja mjesta za molitvu - to bi se urbanistički sasvim dobro moglo riješiti iznajmljivanjem neke veće prostorije kao meždžida. Ovako, u pitanju je "obilježavanje" Ciglana mnogo više političkim nego vjerskim objektom, u cilju završavanja procesa pretvaranja Sarajeva u isključivo bošnjački grad iza čega stoje reisul-ulema Mustafa Cerić, Bakir Izetbegović i slična bratija. Gradnjom gigantske džamije jasno će se poručiti ko je gazda i izazvati neprijatnost kod "ostalog" stanovništva, te posjepješiti njegovo iseljavanje - brža prodaja stanova. Interesantno je da se sve to dešava dok banjolučka Ferhadija nije obnovljena (a mogla je biti odavno, s obzirom koliko je novca stučeno u raznorazne grozomorno ružne džamije širom Federacije). Znamo kako je reis bio "oduševljen" nakon sastanka s Dodikom. Biće da je od njega naučio lekciju kako se gradi prijestolnica etnički čiste oblasti. U svakom slučaju samo jedan od kamenčića u procesu koji će, kako se čini, dovesti do daljnje dezintegracije Bosne i Hercegovine i mogućeg raspada na tri nacioanlne državice u budućnosti. A reisu je jasno da je u toj diobi Sarajevo bošnjačka premija - i za to ga treba i pripremiti. Nama, kojima se od podjela diže kosa na glavi, niko neće ništa ni pitati i jedino što ćemo moći uraditi je osnovati svoje "entitete" negdje u Australiji ili na Novom Zelandu.
giga

#28 Re: Krst vs. Dzamija

Post by giga »

OSPF-BGP wrote: Iz gradjansko-neopterecenog ugla, sa komentarom turquoise u potpunosti se slazem.
Svjedok sam brisanja komentara i tema koje ne dolaze iz sfere recimo titoizma ili nacionalne nepripadnosti.
ugao gradjana neopterecenog gradjanstvom... divan ugao
Topla voda

#29 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Topla voda »

meni nije jasno koja je to dzamija sem carsijske,careve,begove,fahdove,gafijeve na otoci,i hafizove na vratniku puna na dzumi?nek kaze ko ide u neke druge dzamije.
u redu, za bajram su sve pretrpane.
al za bajrame bude i skenderija puna,pa brate ako treba moze se organizovati namaz i u zetri.
al hocu i ja bazen da mi je blize ,a ne na terme kod slovenaca,pa nema.
a hocu i teletine,pa nema :D
Energični leptir

#30 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Energični leptir »

To je čisti politički čin - a da ne govorimo o stasavanju nove generacije ispranih mozgova širom države. Ukratko, na*ebali smo.
cico x

#31 Re: Krst vs. Dzamija

Post by cico x »

jeste li vi vidjeli kako ce ta dzamija izgledati,ko nije preporucujem da svrati do gradilista,da vidi sliku!

malo je reci.... :run:
Smartex

#32 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Smartex »

Ljudi su prije pjesacili i po dva sata da dodju u dzamiju,i dzamije su bile pune. Danas smo svjedoci gradnje dzamija na svakom cosku pa su opet prazne.
Medjutim ima nesto oko tih gradnji. Prije godinu dana razgovarao sam u SA, sa jednim imamom, i tako u prici dodje tema i gradnja tolikih dzamija. I ja ga pitam da li mi zaista imamo potrebu za tolikim dzamijama sirom BiH. I covjek fino kaze: " Nemamo, ali nije to toliko do IZ, nego do raznih seika, princeva iz bratski nam zemlalja poput S. Arabije, Irana... Oni donesu pare za gradnju dzamije. Bilo je par puta pokusaja da se te pare iskoriste za gradnju omladinski centara i sl. ali oni kazu NE! Ili dzamija ili pare idu nazad". Nije tesko predpostavit da se tim parama cesto "podmazu" nasi ljudi za dobijanje dozvola kako neko rece na najljepsim lokacijama. Tako da nakraju svako u BiH ima neko svoje interese, ali nazalost nasi politicari ili ne mogu ili nece to da okrenu u korist naroda BiH nego kako kasnije ispane samo na proviciranje jednih drugih, mrznju...
d2

#33 Re: Krst vs. Dzamija

Post by d2 »

trebao sam se ispaliti 92ge i sada vam iz svedske pricati o multietnicnosti - budala sto ostadoh.
dastonja

#34 Re: Krst vs. Dzamija

Post by dastonja »

Bravo za ovog momka koji je napravio ovaj topic u kome su sadrzane sve frustracije nase jadne zemlje i jos jadnijih ljudi, a ovaj grad se spustio na tako niske grane, da bi ga trebalo srusiti do temelja, a ljude premjestiti po bijelom svijetu, tada bi mislili o poslu i ekonomiji, a ne o politici i religiji...
Neko rece Dzamija je bilo i prije... Da i nikome nisu smetali, jer ih je bilo u normalnom broju i te koje su bile nisu bile ispunjene.. Danas nicu kao gliste poslije kise i to nikome ne smeta, o tome se ne prica...
Nekom smeta krst, a ne smetaju mu dzamije (i obratno ) i "muzika koju proizvode jaki sound sistemi" :lol:

Svi koji se protive krstu (ili u suprotnom smijeru) su jedni veliki LICEMJERI i ljudi koje ja popikim po glavi, jer ne vrijede nista!! Ne vide dalje od nosa, a busaju se u prsa i glume neke patriote... Religiju ostavi za svoj dom i svoje srce, to nije za pokazivanje, a one koji hoce da daju pare za Izgradnju bilo kojih vjerskih objekata treba nabiti nogom u guzicu, ili uzeti pare a napraviti fabriku, puteve. skole,...

Ja predlazem da se svi pocnemo baviti ekonomijom, kako bolje zivjeti, kako ove lopove od politicara nabiti na kolac i dovesti neke druge ljude...
MashkeBond

#35 Re: Krst vs. Dzamija

Post by MashkeBond »

giga wrote:Ja ne vidim dovoljno veliku razliku između izgradnje

- velikog krsta na Zlatistu

i

- dzamije na Merhemica trgu

Vi?

Sta ima jos kod tebe tako ti Boga, pa imas li ti i bogu pameti ili si fakat dozivio infarkt mozga pa ti nije u funkciji.
Leonid Breznjev

#36 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Leonid Breznjev »

@MashkeBond, pripazi na izrazavanje! i ujedno ovo smatraj opomenom! necu se ponavljati..
Leonid Breznjev

#37 Re: Krst vs. Dzamija

i jos nesto, za sve ucesnike.. tema vam je beton! :roll: :roll:
strong69

#38 Re: Krst vs. Dzamija

Post by strong69 »

margina wrote:JA SAM ZA: FABRIKE, SKOLE, BOLNICE, SPORTSKE TERENE I SVE STO JE NORMALNO DA SE IMA U 21 VIJEKU A MI NEMAMO JER SMO JOS UVIJEK U 18.
Svi pricate suplju pricu. Svaki objekat koji se gradi u gradu je ismijan i ispljuvan bez obzira koju namjenu on ima. Prema tome, ovdje ljudima sve smeta tako da me i ovo za dzamiju nimalo ne cudi.
Lesli Eldridž

#39 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Lesli Eldridž »

OSPF-BGP wrote:Sam Merhemic da je ziv zelio bi dzamiju koja je ako nista zbog samog njega ima opravdanje da tu bude.

S druge strane, kada se analizira gradjanska potreba za dzamijskim prostorom za vrijeme dzume, bajrama, te tokom ramazana sama dzamija na toj lokaciji je vise nego opravdana.

Dzamija kao objekat ima edukativni karakter sto je za djecu sa tog prostora jako bitno.

Argumenti tipa, pogledaj kroz prostor i vidi koliko ih ima su odraz ne razmisljanja i neuvazavanja gradjanske potrebe koje su na ovom forumu prikazane u velikom svjetlu???

Na Merhemica Trgu su zadovoljene i sve ostale potrebe, imamo kafice, granape, zelenare, butike, knjizare, frizerske salone, shoping centar, parking, prostor za setanje, prostor za kucne ljubimce.... i napokon dosao je red da se zadovolji potreba za dzamijom gradjana koji zive na ciglanama.

Povezivanje Krsta sa Dzamijom je samo metod postizanja efekta kako je izgradnja dzamije izraz primitivizma, te pokusaj diskriminiranja zitelja ovog grada koji idu u dzamiju da su gradjani.

Iz gradjansko-neopterecenog ugla, sa komentarom turquoise u potpunosti se slazem.
Svjedok sam brisanja komentara i tema koje ne dolaze iz sfere recimo titoizma ili nacionalne nepripadnosti.
Je li to imaš vezu sa ahiretom kad znaš šta misle mrtvi ljudi i Merhemić? Stvarno kako je tamo? I ko je tamo uopšte tražio džamiju? Nešto mi nisi jasan. Bakire Izetbegoviću, neimare grada Sarajeva jesil' to ti? :D
groar

#40 Re: Krst vs. Dzamija

Post by groar »

Ja sam uvjeren da bi se novcem od gradnje te "prijeko potrebne džamije" mogao trajno riješiti problem barem tridesetak socijalnih slučajeva ili kome nije jasno o čemu govorim--------beskućnika i njihove nezbrinute djece.

Pa hajde, ako smije, neka neko kaže da to nije potrebnije.
Lesli Eldridž

#41 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Lesli Eldridž »

groar wrote:Ja sam uvjeren da bi se novcem od gradnje te "prijeko potrebne džamije" mogao trajno riješiti problem barem tridesetak socijalnih slučajeva ili kome nije jasno o čemu govorim--------beskućnika i njihove nezbrinute djece.

Pa hajde, ako smije, neka neko kaže da to nije potrebnije.
Pa ovi mundžosi na vlasti ne misle na nrod. Govna su to velika. Što je narodu gore , njima je bolje.
*mima*

#42 Re: Krst vs. Dzamija

Post by *mima* »

giga wrote:Ja ne vidim dovoljno veliku razliku između izgradnje

- velikog krsta na Zlatistu

i

- dzamije na Merhemica trgu

Vi?
Tvoj komentar je stvarno dno dna.
*mima*

#43 Re: Krst vs. Dzamija

Post by *mima* »

cico x wrote:jeste li vi vidjeli kako ce ta dzamija izgledati,ko nije preporucujem da svrati do gradilista,da vidi sliku!

malo je reci.... :run:

Kao da Radoncic pravi mali avaz.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#44 Re: Krst vs. Dzamija

Post by mIRCerka »

jutros na MAMINOJ TV u jutarnjem progamu bjese prilog o izgradnji Saborne crkve u Sarajevu. Gradilo se 9 godina, kako bi se zidovi fino slegli, bla bla ovaj dao ovoliko onaj dao onoliko. I nehriscansko stanovnistvo se bunilo , jer su do tada pravoslavni hramovi gradjeni sa visokim zidom da se ne vidi s ulice itd itd...smetala zvonjava zvonika itd itd...
a sve se desava u 19.vijeku...
i dodje vezir i kaze DOSTA VISE i dopusti izgradnju crkve bez visokog zida okolo sa zvonikom...ali tek nakon sto se dogradio minaret Begove dzamije za metar...jer je problem bio sto je zvonik visi od minareta...
I ja skontam, dok je ovog grada, bice ovakvih prepucavanja :D

Ali, citajuci razna djela iz tog perioda, kontam da nikad nije bilo vise price o Bogu, vjeri i religiji, a vise kriminala, licemjerstva i zlocina. Pa kontam, lijepo je biti NEUSTAVNA KATEGORIJA i jos je ljepse biti dijete mjesovitog braka. Postujem sve, a nisam u toru :D
Mobile_Disco

#45 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Mobile_Disco »

d2 wrote:trebao sam se ispaliti 92ge i sada vam iz svedske pricati o multietnicnosti - budala sto ostadoh.

:D
Lesli Eldridž

#46 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Lesli Eldridž »

I krst i džamija su višak. Samo zavađaju budalasti narod. Srušiti i nedati da se gradi i jedno i drugo i mirna Bosna. Hodže i popovi najveći lopovi
maybelline

#47 Re: Krst vs. Dzamija

Post by maybelline »

Taj križ ili ti krst o kojem svi pričaju bila bi čista provokacija, kao što bi to bila i džamija tih proporcija na tom istom mjestu. Pravi vjernik ne blati tuđu religiju niti se busa svojom. Vjera je lična stvar svakog pojedinca, a džamije,nažalost,uglavnom služe kako bi se ovi novopečeni muslimani mogli pokazati, te da se vidi ko i kada dolazi na džumu. Nemam ništa protiv nijedne religije, ali opet ponavljam da je ona lična iliti osobna stvar svakoga. Bitno je ono što je čovjeku u srcu i duši, a ne mjesto gdje će to pokazati, jer, na kraju krajeva ni ne mora! Ako ćemo o duhovnosti, vjeri i pravom Islamu ili Kršćanstvu, malo nas/ih je takvih danas. Sve su to interesi i politčki mudro isplanirani potezi. Kao što neko reče, ova zemlja se treba pozabaviti problemima ekonomije, obrazovanja i sličnih stvari, ali to je već toliko izvikano i uzaludno je o tome pričati...
margina

#48 Re: Krst vs. Dzamija

Post by margina »

Arslan wrote:i jos nesto, za sve ucesnike.. tema vam je beton! :roll: :roll:

Sta fali temi? Zar ne mogu imati svoje misljenje i o tome?

dastonja wrote:Bravo za ovog momka koji je napravio ovaj topic u kome su sadrzane sve frustracije nase jadne zemlje i jos jadnijih ljudi, a ovaj grad se spustio na tako niske grane, da bi ga trebalo srusiti do temelja, a ljude premjestiti po bijelom svijetu, tada bi mislili o poslu i ekonomiji, a ne o politici i religiji...
Neko rece Dzamija je bilo i prije... Da i nikome nisu smetali, jer ih je bilo u normalnom broju i te koje su bile nisu bile ispunjene.. Danas nicu kao gliste poslije kise i to nikome ne smeta, o tome se ne prica...
Nekom smeta krst, a ne smetaju mu dzamije (i obratno ) i "muzika koju proizvode jaki sound sistemi" :lol:

Svi koji se protive krstu (ili u suprotnom smijeru) su jedni veliki LICEMJERI i ljudi koje ja popikim po glavi, jer ne vrijede nista!! Ne vide dalje od nosa, a busaju se u prsa i glume neke patriote... Religiju ostavi za svoj dom i svoje srce, to nije za pokazivanje, a one koji hoce da daju pare za Izgradnju bilo kojih vjerskih objekata treba nabiti nogom u guzicu, ili uzeti pare a napraviti fabriku, puteve. skole,...

Ja predlazem da se svi pocnemo baviti ekonomijom, kako bolje zivjeti, kako ove lopove od politicara nabiti na kolac i dovesti neke druge ljude...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
klixober

#49 Re: Krst vs. Dzamija

Post by klixober »

zgembo_sa wrote:Gdje su te 3 dzamije u 100 metara?!
Jedna na Kosevu(ne znam kako se zove),Alipasina dzamija na raskrscu prema Skenderiji i jedna manja u parku-igralistu kada se spustis sa Ciglana prema Marin Dvoru.Znaci to su 3 dzamije u krugu poluprecnika 100m,a ako se proseta jos koja minuta ima ih jos.
Svaki iskreni vjernik ce potvrditi da i te dzamije uglavnom zjape prazne.
Pitam se da li se nase vlasti ikada zapitaju zasto nemamo nijednog uspjesnog sportistu.Grad od pola mil. stanovnika bez ijednog velikog sportiste...najlakse je reci da se djeca drogiraju,ali sta ste omogucili djeci,koje druge opcije imaju?
Tek sada ce polumilionski grad dobiti prvi bazen i to nije olimpijski nego manji.Sramota da ce Sarajevo imati samo jedan bazen.Da ne spominjem uopste koliko imamo sportskih terena...fudbalskih,kosarkaskih,teniskih igralista...I na ovo malo igralista ili nema koseva,obruca,ili nema golova.
Sarajevo ni danas nema jednu koncertnu/opersku dvoranu.Skenderija i Zetra se mogu koristiti u te svrhe,kao i pozoriste,ali nemamo nijednu kvalitetnu dvoranu tipa Vatroslav Lisinski.
Sarajevo nema nijedan pravi park.Veliki park(Parkusa) je ustvari groblje prepravljeno u park.Recimom da je to groblje jedini park,sramota je da polumilionski grad ima samo taj park.
Leonid Breznjev

#50 Re: Krst vs. Dzamija

margina wrote:
Arslan wrote:i jos nesto, za sve ucesnike.. tema vam je beton! :roll: :roll:

Sta fali temi? Zar ne mogu imati svoje misljenje i o tome?
samo ti... misli...
Locked