Svašta se ovdje može oduzeti i dodati, međutim nikada nisam čuo navijače Željezničara da psuju Kapiju, a redovno sam na utakmicama dakle to je ništa drugo nego laž. Što se tiče kamenovanja, tuče, i ostalih pobrojanih stvari, iako sam protiv toga, to je nažalost sve dio navijačkog folklora i manje više je slično svugdje u svijetu. (pogledati Holandiju, Englesku, Italiju ili možda Argentinu)).mIRCerka wrote:Godinama čitam kako su došljaci krivi za sve i kako su oni upropastili multi-kulti-i slično Sarajevo. Pa ne mogu da vjerujem. Pa ne znam odakle da krenem. Krenimo od fakulteta.
Došljaci sve pozavršavaše prije nas
Da li neko ko živi u studentskom domu sa minimalnim uslovima ili, još gore, u nekom jeftinom podstanarstvu, pa jadan polaže ispite da se što prije riješi takvog života, zaista predstavlja jedini razlog zašto mi, koji smo «Bogom dani» pa živimo na 10 minuta pješke od fakulteta još nismo diplomirali? Ja samo smatram da su oni mnogo bolje inspirisani od nas koji ne plaćamo krov nad glavom, a možda smo se i snašli za kakav fin poslić.
Da, smatram da ima dosta onih koji ispite završavaju preko štele, ali na mom faksu je potrebno IZAĆI na ispit SPREMAN i onda položiti, imao štelu ili ne.
Došljaci pootimaše poslove sve
Vezano za prvu tačku, ko prije diplomira, njemu i posao u državnoj službi. Ima štela. Ali ima i konkursa. Ko se ne bori, neće ni dobiti posao. Najlakše je reći «Mora da je štela».
Došljaci donijeli i furaju Turbofolk
Još uvijek se sjećam Folk Filigrana i gostovanja sitne mršave minivalom nagrđene djevojčice koja pjeva CVETAK ZANOVETAK. Folk Filigran, Zoran Kapetanović ga vodio, NAŠA GRADSKA EMISIJA a pušta TF. U sred «mira i mračnog socijalizma i komunizma». I dan danas, prođeš «mahalom sa stogodišnjim i tristogodišnjim sarajevskim familijama» a tamo drma Dragana. Mnogo više nego Ceca. Tip muzike – TF. Bijesna auta mladića sa sunčane i memli strane, sve familije sežu od prije Eugena Savojskog, a drma Dara Bubamara i «Polje jagoda». A onaj došljo, jad i čemer iz neke provincije, sanja još jedan koncert Deep Purple. I već sad štedi pare za 10 avgust, da ode u Split na koncert Maidena. Ali ne, mora da su oni sa mjestom rođenja van 033 donijeli Draganu i Cecu. I Daru. I Selmu Bajrami.
Seljaci i fudbal
Svi koji nisu imali tu «sreću» da su rođeni u Sarajevu su defaultno papci i primitivci. Kad navijači Čelika psuju Markale, to je primitivizam. Kad navijači Želje ili Sarajeva psuju Kapiju, to je patriotizam. Kad navijači Slobode kamenuju autobus, to je seljakluk i primitivizam, kad navijači Sarajeva ili Želje kamenuju autobus ili otmu suparničkim navijačima, uz batine najčešće, šalove i transove, to je «ljubav prema klubu i patriotizam».
Došlje, seljaci i politika
Mislim čak da je viška pomenuti da se većini političara prvo pominje mjesto rođenja a tek onda nešto što nisu ili jesu uradili... Još uvijek se nije savladalo da mjesto rođenja predstavlja samo mjesto rođenja i da ne nosi nikakve privilegije, osim ako nisi rođen u CRO pa si oslobođen viznog režima.
Ima toga sigurno još, ali znajući da ja prva ne čitam kilometarske postove, ovdje ću da stanem i da pitam: Da li je ovo fakat Sarajevo centrar svemira, ili smo se mi samo malo previše digli?
Sve ostalo navedeno u tvom postu su predrasude kojima se ne treba priklanjati ili još gore širiti ih. Hvala Bogu na svim ljudima koji dođu u ovaj grad i donesu nešto korisnog sa sobom i obogate ga. Na bilo koji način.