Nisam se uljenio, vise kroz taj comment otkrivam svoju fobiju liftova. Nisam jos naletio na lift u inostranstvu da ga moram zatvarati rukom a kada naletim uzimam stepenice. Imam ruzno sjecanje liftova. U mojoj zgradi je jednom stao a razlog je bio, barem tako ja sebi govorim, ja sam nesto zeznuo sa vratima. Bilo mi je nekih 7 ili 8 godina i od tada pjeske idem gore dole uz stepenice. Ovako ako se vrata sama zatvore nekako mi je lakse a ne puno i dalje kontam da cu propasti kroz rupuMinnela wrote:location wrote:Liftovi cija vrata moras sam da zatvaras.
![]()
Aman,sto se neko ulijenio
..Ne znam,ali ja i ovdje u inostranstvu moram,malo,malo ,pa rukom zatvoriti vrata lifta
..
Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
-
#26 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
- lys
#27 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
E da i to prijavim
. Kod mene je zgrada iz 19. vjeka, a lift iz 1920, mali za dvije osobe i zatvara se rucno... prava muzejska vrijednost !
PS kad se zaglavi mozes ga i rucno otvoriti - jako prakticno!
-
velaxsa
#28 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Ne nedostaju mi one stvari zbog kojih sam i otisao.Ukratko to su: stela za 90 % stvari u zivotu, neravnopravni zakoni, nepostivanje zakona,lopovluk u svim institucijama,neravnopravan status svih ljudi,lijenost i pasivnost vecine naroda(uvijek su drugi krivi za sve) i kao najveci razlog mog odlaska i sta mi ne nedostaje jeste nesigurnost u pogledu buducnosti. Svaka ambicija koju covjek ima, nema sigurnost...politicare boli briga za sve,sve sami lopovi.
S druge strane, nedostaje mi mnogo vise stvari nego sto ima ovih koje sam nabrojao.Nedostaje mi ono "dje si jarane, sta mai?" svako 50 metara, nedostaje mi moj narod kojeg ja ipak volim(kakav god da je, bolji je od ove bagre).
Vjerujte da su ovi(konkretno mislim na Amere) gori po svakom pitanju milion puta od nasih. Ali, razlika je u tome sto je ovdje drzava uredjena i svaki primitivizam se placa i to skupo.Nema te stele da te izvadi kad de drot klepi, nema stele za baceno smece na auto-putu ili ispred vrata. Komsija ti zovne muriju,murija ti "slozi" kaznu, posalju ljude da ociste tvoje smece(naravno o tvom trosku) i nece ti vise nikad na um pasti. Ako te uhvate da bacas smece na ulici(iz auta npr.) dobijes kaznu u novcanom iznosu(1000 $) i jos dobijes kaznu da cistis tu ulicu narednih10-15 dana(rad za drzavu).Ne dodjes na sud, dodje taxi ("Marica") po tebe i pravo cuza. Meni su stavili lisice na ruke jer sam bio na pecanju sa dozvolom ali na mjestu gdje se ne smije koristiti nista prirodno(fakat nisam znao- bio sam 20 metara u zoni).4 auta murije dosla, ko da sam rokn'o nekog. Peglali nas pola sata
.U tome je problem nase raje, sto nema vlasti,zakona....radi ko sta hoce.Nasem narodu samo treba opaliti po dzepu.Bacas smece-plati ciscenje i neces vise nikad sigurno...otisao sam s teme, izvinjavam se, ali ova tema je jako siroka i moglo bi se pisati danima....
P.S.Sto kaze Rambo :"Cobaneeee,vrati seee....."
S druge strane, nedostaje mi mnogo vise stvari nego sto ima ovih koje sam nabrojao.Nedostaje mi ono "dje si jarane, sta mai?" svako 50 metara, nedostaje mi moj narod kojeg ja ipak volim(kakav god da je, bolji je od ove bagre).
Vjerujte da su ovi(konkretno mislim na Amere) gori po svakom pitanju milion puta od nasih. Ali, razlika je u tome sto je ovdje drzava uredjena i svaki primitivizam se placa i to skupo.Nema te stele da te izvadi kad de drot klepi, nema stele za baceno smece na auto-putu ili ispred vrata. Komsija ti zovne muriju,murija ti "slozi" kaznu, posalju ljude da ociste tvoje smece(naravno o tvom trosku) i nece ti vise nikad na um pasti. Ako te uhvate da bacas smece na ulici(iz auta npr.) dobijes kaznu u novcanom iznosu(1000 $) i jos dobijes kaznu da cistis tu ulicu narednih10-15 dana(rad za drzavu).Ne dodjes na sud, dodje taxi ("Marica") po tebe i pravo cuza. Meni su stavili lisice na ruke jer sam bio na pecanju sa dozvolom ali na mjestu gdje se ne smije koristiti nista prirodno(fakat nisam znao- bio sam 20 metara u zoni).4 auta murije dosla, ko da sam rokn'o nekog. Peglali nas pola sata
P.S.Sto kaze Rambo :"Cobaneeee,vrati seee....."
Last edited by velaxsa on 27/03/2008 17:06, edited 1 time in total.
-
#29 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Minnela wrote:kao sto neko napisa,uzmes taxilocation wrote:Udzes u tramvaj a u njemu se odrzava duh Olimpijskih Igara tako sto se ljudi takmice u tome ko vise smrdi...
A kao prvo i zadnje,guzva,ljeto,bolesnih,starih,ljudi se znoje(dobro ima ih i koji se ne vole kupati) ,ali zar tako nije i po inostranstvu u sredstvima javnog prevoza?
Provozas li se kad metroom,vozom,autobusom tu gdje zivis..Bas me zanima da li tu svi mirisu oko tebe
![]()
..U metro ne mozes uci od prljavstine i smrada ..
Nebi postavio to da nemam sa necim drugcije uporediti. Vozio sam se i metro-om i autobusom. Metro ima smrad dima, ne cistog zraka itd. Ali kada smo unutra poredani ko sardine nemogu da osjetim nikakav smrad. I nije to samo u tramvaju, kada sam u banci u redu osjeti se.
-
#30 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
To ti sebi, ja nebi to isprobao nema te sanse.lys wrote:E da i to prijavim. Kod mene je zgrada iz 19. vjeka, a lift iz 1920, mali za dvije osobe i zatvara se rucno... prava muzejska vrijednost !
- bosan
#31 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Ne nedostaju mi one nashe odvratne polovnjace iza kojekakvih saltera .
-
Santos
#32 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Hajmo malo vamo da se provozate Roterdamom u metrou,pa nas tramvaj je apoteka,sminkeraj kako ovi prde,tuknu,dzoint se jos osjeti iz usta pojedinih i vi nesto kakite o Sarajevu.A sta mi ne nedostaje ma zna se cekanja u redu a onda oni sto se uvaljuju ,pa nepotrebno zaustavljanje drotova mislim na auto pa kasnjenje plate ako je imas pa malahanje o svemu i svacemu,tj,guranje nosa gdje mu nije mjesto.
- Maraschino
#33 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Nisu to stvari ali
ZENE / DJEVOJKE one nase, mi nedostaju ( ona zenstvenost)

ZENE / DJEVOJKE one nase, mi nedostaju ( ona zenstvenost)
-
lunci
#34 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Draga Besana.Ko sto se kaze na bosanskom ohani malo.besana wrote:Mene vala preseravanje i kad neko glumi gospođu nerviranairendekora moš mislit smrdi tramvaj, a lift se rukom zatvara.
![]()
Ja vas lijepo molim da malo pred spavanje razmislite šta ste uradili sa otvaranjem ove teme. Pljujete po sebi, kako vam to nije jasno. Naravno da smrdi tramvaj, zato je karta 1 i po KM, a ne 20 KM, naravno da ne valja zdravstvo, i tete na šaltaeru su neljubazne...ali ne znam koliko je fer da VI to govorite. otišli ste, imate bolje zdravstvo, imate kulturnije ljude koji rade u poštama, imate liftove sa kliznim vratima...uživajte i ne dirajte ove ljude po Bosni. Nije fer. Pa većina vas ima roditelje, braću sestre, rodbinu ovdje, i oni se voze tim tramvajima što smrde, i neko od njih radi u tom zdravstvu za mizernu platu, i neko od njih radi u pošti. Ohanite Boga vam. Imate i vi bisera, a i nešto sumnjam da vam je bajno TAMO, kao prvo ne cijene vas, ni vas, a ni školu koju ste završili. I znam da vas dosta radi užasne poslove...zato...
Na kraju sigurna sam da vam više stvari fali nego što ih ne fali, zato...
Malo ko ovdje ima da ne voli Bosnu ili svoj rodni kraj.Ja sam otvorila ovu temu ne zato da pljujemo po Bosni nego da popricamo i o tim stvarima.E sad sto neki pretjeruju upravu si.Neznam zasto te to toliko vrijedja.Mi smo Bosanci isto ko i ti.Ali razlika je u tome sto ja(mi) shvatam(o) da nista na svijetu nije savrseno pa cak ni ova zemlja u kojoj zivim sada.
Ko sto neko vec rece ovdje pokupis pozativno tamo pozativno ovdje i nastojis da budes dobar covjek.
Na kraju krajeva taj osjecaj i mirznju prema nekim nasim ponasanjima sam imala dok sam jos zivjela u Bosni.
Znaci da ja ne zelim i ne mislim da stavljam neke razlike izmedju nas.Cuj ti zivis tamo mucis se na jedan nacin ja na drugi ovamo.Sve u svemu ovaj zivot trenutni u svijetu ne vodi nas nikuda.Ja znam ko sam ja i koliko vrijedim sa svim svojim manama i vrlinama.
A ti i takvi bosanci puni sebe, najpametniji i najbolji na svijetu necte moci ni preko granice ako se ne promjenite ili promjemite misljenje i pocnete graditi sebi ne nama u dijaspori bolji zivot.No i to je vasa odluka
Ipak mislim da Patrioizam je jako zajebana stvar .Ali kod nas politicarima to jako dobro ide na ruku.Ja srbin nedam RS Ja bosanac nedam BIH ja hrvat hocu veliku HR i tako dalje .E pa ja nije bitno koje sam vjere hocu da se cijela zemlja vrati fino Turcima ili Austrougarima.Jebes i Srbiju i Hrvatsku i Bosnu i Kosovo i .........Svi puni patrioizima a gladnog stomaka.
Najvaznije da je vama fino ko sto ti kazes i ako ti mislis da narod ne treba da se mijenja nek na tome kod tebe i ostane.
Ja gdje zivim ima mailone nacija i niko se nikome ne uplice u zivot.Svi zivimo manje vise isto.Patrioizam se ostavi sa strane .Cak ni Australici ne idu okolo i govore ovo je nasa zemlja i morate pricati samo engleski ili morate ici samo u nase skole ili morate ici samo u nase crkve.Dobro ima pojedinaca svakojakih kako ovdje ,tako tu ili tamo i to je drugarice nasa sasvim normalno uzivotu.
Mimo ovog svega mogu ti reci da kod nas ima i jako finih svari koje mi nedostaju
A ako zelis mogu ja i tu temu otvoriti ili je ti otvori ja cu biti prva koja ce da se javi normalno sa pozativnim stvarima.
A ljude koji ovdje dodju samo da provociraju ostavi sa strane .Vidis da ipak ni ti ne volis bas sve iz Bosne a to su ovi nasi zemljaci koji su do skora zivjeli sa tobom i vecinom su tamo odgojeni e vidis o tome ja govorim.Nisu oni Dijasporovci oni su rodjeni Bosanci ,nasa krv .E pa sad ti prihvati to kako jeste ili nemoj tvoj izbor.
-
sabanss
#35 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Ja znam sta meni ne nedostaje iz dijaspore
Rad, rad, rad, disciplina, drincenje, kratak godisnji
Zamislite posao na koji mi se mili ici dijasporci i gdje ostanem i prekovremeno (neplaceno) vrlo rado, postoji li takav tamo?
Rad, rad, rad, disciplina, drincenje, kratak godisnji
Zamislite posao na koji mi se mili ici dijasporci i gdje ostanem i prekovremeno (neplaceno) vrlo rado, postoji li takav tamo?
-
tempora
#36 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
lys wrote:Da mi je znati gdje ste vi to dospjeli? Gdje postoji takva zemlja / grad u kojoj se sve perfektno cisto i uredno?
Ja priznajem da u Parizu metro moze smrditi vise nego i jedan sarajevski tramvaj, svi se pokusavaju uvaliti preko reda, a administracija zna biti za Kafkinih romana.
Doduse sa komsijama se i ne znam, ali zato imam kucepaziteljicu koja zna gdje, kad i skim sam prosla i dosla... Citava planeta je jedna valika mahala...
Ne znam gdje su dospjeli, ali mozda nisu dospjeli ni tako daleko od onoga sto im ne nedostaje? Ti si u dvije recenice apsolutno uspjela relativirati njihov "problem" sto je za svaku pohvalu. Tema je sama po sebi ogromna kontradiktornost. A ako tu kontradiktornost zanemarimo, sta se to "misaono" moze izvuci iz iste? Individualni pojmovi nedostataka za kojima se ne zali?
-
lunci
#37 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Lys postoji Singapur.Sto se cistoce i urednosti tice.lys wrote:Da mi je znati gdje ste vi to dospjeli? Gdje postoji takva zemlja / grad u kojoj se sve perfektno cisto i uredno?
- Bosanac_21
#38 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Slazem se sa besanom, bio sam po svijetu i vidio svasta - dosta toga sto kod nas ni u ratu nije bilo. Hodaju i goli i bosi, usrano i upisano (s oprostajem) - al eto ovdje je vazno da se Bosna blati - to je za fuj!
Svak treba da krene od sebe dal se pere ili ne, nisu valjda ovdje svi ti sto pisu toliko cisti i da spadaju u jednu kategoriju, dok su na drugoj te iskritikovane smrde. Kamo srece da svak krene od sebe, tad sigurno ovakvih tema nebi ni bilo.
Po svijetu lizu ljudi pascad - fuj, pa sjede na istom i hajvan i insan, piju iz neopranog dan za danom - fuj!
Ima svasta i u tom svijetu, samo neki nosom paraju nebo sto su vani
Dodju u Bosnu i pocnu po njoj pljuvati - eh vala to sebi nebi dozvolio pa makar na treci dan jeo kruha.
Svak treba da krene od sebe dal se pere ili ne, nisu valjda ovdje svi ti sto pisu toliko cisti i da spadaju u jednu kategoriju, dok su na drugoj te iskritikovane smrde. Kamo srece da svak krene od sebe, tad sigurno ovakvih tema nebi ni bilo.
Po svijetu lizu ljudi pascad - fuj, pa sjede na istom i hajvan i insan, piju iz neopranog dan za danom - fuj!
Ima svasta i u tom svijetu, samo neki nosom paraju nebo sto su vani
-
Rottweiler
#39 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Meni sve nedostaje
Nedostaje mi smrdljivi tramvaj, nedostaje mi smrdljiva trola, nedostaju mi odvratne salterke, nedostaju mi medicinski radnici, nedostaju mi liftovi sto se rucno zatvaraju, nedostaju mi oni sto seru u centru grada, nedostaju mi oni sto puse na javnim mjestima, nedostaju mi oni sto se guraju preko reda i preko stele, nedostaju mi oni sto pljuju na cesti, nedostaje mi hava bosanska, a vi kojima sve to ne nedostaje svoje godisnje odmore provodite po Americi, EU, po Turskoj po Egiptu i inim drugim mjestima, a tako vam Boga zaobidjite nasu lijepu, smrdljivu, usranu, ispljuvanu itd.. ali jednu Bosnu i Hercegovinu.
Born in BiH
Nedostaje mi smrdljivi tramvaj, nedostaje mi smrdljiva trola, nedostaju mi odvratne salterke, nedostaju mi medicinski radnici, nedostaju mi liftovi sto se rucno zatvaraju, nedostaju mi oni sto seru u centru grada, nedostaju mi oni sto puse na javnim mjestima, nedostaju mi oni sto se guraju preko reda i preko stele, nedostaju mi oni sto pljuju na cesti, nedostaje mi hava bosanska, a vi kojima sve to ne nedostaje svoje godisnje odmore provodite po Americi, EU, po Turskoj po Egiptu i inim drugim mjestima, a tako vam Boga zaobidjite nasu lijepu, smrdljivu, usranu, ispljuvanu itd.. ali jednu Bosnu i Hercegovinu.
Born in BiH
- zena21
#40 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Minnela wrote:location wrote:Liftovi cija vrata moras sam da zatvaras.
![]()
Aman,sto se neko ulijenio
..Ne znam,ali ja i ovdje u inostranstvu moram,malo,malo ,pa rukom zatvoriti vrata lifta
..
mino, ja mislim da se ti podhitno moras vratiti ovamo.. sve kazu u dijaspori dobro.. a gledaj ti problema
nije ti lako.. cuj rukom zatvarati lift..
-
Leonid Breznjev
- Amela
#42 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
A joj ljudi moji, ovo gore nego baciti sibicu u plast sijena.
Jedni se tjese svim i svacim, da ne kazem raspolozivim sredstvima, sto nisu u BiH, a drugi sto jesu. A ako cemo iskreno, tako je i najbolje jer na kraju krajeva - svako svoju ranu sisa.
Mada, hajde da stavimo ruku na srce i priznamo: 95% raje koja je vani se moze vratiti u Bosnu, mislim ono teoretski - niko im ne zabranjuje povratak (do duse u Federaciju), imaju strane pasose (znaci opet se mogu vratiti u tu dijasporsku zemlju ako zatreba para
), nekih novcica se skuckalo za prvu priliku, 'morebit' i jezik 'stranski' se naucio
- ali se ne vracaju! S druge strane, 95% stanovnistva bi rado iz BH gdje u kakvu dijasporicu, po mogucnosti sto sjevernije to bolje, ali ne idu jer ne mogu. Dakle, najbolje je da i dalje svako svoju ranu sisa.
A sto se tice voljenja ili ne voljenja BH, pa zar bi neko ovdje iz dijaspore dolazio da pise i cita da u dusi nije grumen bosanski?!
Jedni se tjese svim i svacim, da ne kazem raspolozivim sredstvima, sto nisu u BiH, a drugi sto jesu. A ako cemo iskreno, tako je i najbolje jer na kraju krajeva - svako svoju ranu sisa.
Mada, hajde da stavimo ruku na srce i priznamo: 95% raje koja je vani se moze vratiti u Bosnu, mislim ono teoretski - niko im ne zabranjuje povratak (do duse u Federaciju), imaju strane pasose (znaci opet se mogu vratiti u tu dijasporsku zemlju ako zatreba para
A sto se tice voljenja ili ne voljenja BH, pa zar bi neko ovdje iz dijaspore dolazio da pise i cita da u dusi nije grumen bosanski?!
-
Leonid Breznjev
#43 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
duvni Vjetre malo sa neretve, malo sa neretne... duvni Vjetreee.. 
- Amela
#44 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Jah, jah, isto tako reci kako se u dijaspori mucenicki radi.
Nego sreca, pa na sa-x ima onih koji pravo rade i pomazu ovim malo senilnijima.
Jos nesto Arslan?
Jos nesto Arslan?
-
Leonid Breznjev
#45 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
uh sto je ognjena! kako mi sasu sve u facu! 
- Amela
#46 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Zoomko, vidis ti dobrodoslice, stvarno sramota, sta bi tek bilo da pitam za cevape.
Arslan ba, samo provjeravam koliko smo suhi.... mislim na slamu i tako...
Cisto zbog plamena. 
Arslan ba, samo provjeravam koliko smo suhi.... mislim na slamu i tako...
-
Leonid Breznjev
#47 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
ako, ako, tako i treba.. odnositi se.. prema nama.. dijasporskim neradnicima..

- Amela
#48 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
I sta ti Arslan rece da ti ne nedostaje iz BH? Kafa do podne, popodne i odpodne? 
-
Leonid Breznjev
#49 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
iskreno da ti kazem Amela, ne nedostaju mi te kafe.. sve ono sto meni nedostaje, nedostajalo bi mi i dole.. razlika je jedina u tome da sam blizi svim tim mezarjima kad sam u BiH.. sve te kafe, druzenja, nekakva nazovi raja, ja mislim da je to samo klise.. eto..
dobro dosla nazad!
dobro dosla nazad!
- dacina_curica
#50 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
kako moj braco pametno zboriArslan wrote:sve ono sto meni nedostaje, nedostajalo bi mi i dole.. razlika je jedina u tome da sam blizi svim tim mezarjima kad sam u BiH..
jedna jedina stvar koja mi ne nedostaje je moj rodni grad u sadasnjem "izdanju".......