Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Šeha wrote:Osjecao sam se radosno. Radosno sto cu moci putovati bez peripetija. Radosno sto me moja ambasada nece musti svake dvije godine po $200-$250 dolara za najskuplji najbezvrijedniji komad papira na svijetu (Bos. pasos)
Svijet bez viza, redova, sikaniranja...
I ja bi se mozda tako osjecao da putujem 2-3 puta godisnje do Londona, Pariza, Minkena...Ovako jednom u god. ili nijednom moze i sa bosnaskim. I uopste nije $200-$250, zadnji put ja ga platio $130 i to prije 3 god. i vazi jos 2 god.
Najbezvrijedniji mozda tebi, a meni ovaj papir ima i neke druge vrijednosti. Recimo peglanje sa ostalim sto su jedva docekali da ga se rijese... Al opet da putujem 2-3 ili vise puta u god. mozda bi imao neko drugo razmisljanje.
Nekazu oni dzaba, kad postanes Amer svi problemi odu kao kad pustish vodu u Hali.
Neznam zasto neka raja prica kako su "unutra patili kada su primali tudje drzavljanstvo" .... pa NISTE morali?? Cuj patili, vazda kada je tema o dijasporcima, puno raje koja kuka i pati za Bosnom, kao jaooo jadni mi morali smo IZACI iz bosne, HALLOOOO ba raja, pa nema u Bosni rata vise, ako ste tolikone nesretni u Americi, ili gdje vec zasto se ne vratite? Necete, kao ni ja ova zato sto ovaj zivot vam vec na neki nacin pase. Mrzim price o kako svi su nesretni "unutra" a ovamo kupuju kuce, auta i tako dalje......znaci da na kraju krajeva TAJ NEKI MATERIALNI zivot vam vise pase nego vase unutrasnje ZADOVOLJSTVO???????????????????????????????????????????
Sada odgovor na pitanje; dobila sam drzavljanstvo kao dijete, tako da mi nije nista znacilo. Danas kada putujem, znaci mi dosta toga, i tada vidim vrijednost ovog pasosa.
grep wrote:
I ja bi se mozda tako osjecao da putujem 2-3 puta godisnje do Londona, Pariza, Minkena...Ovako jednom u god. ili nijednom moze i sa bosnaskim. I uopste nije $200-$250, zadnji put ja ga platio $130 i to prije 3 god. i vazi jos 2 god.
Najbezvrijedniji mozda tebi, a meni ovaj papir ima i neke druge vrijednosti. Recimo peglanje sa ostalim sto su jedva docekali da ga se rijese... Al opet da putujem 2-3 ili vise puta u god. mozda bi imao neko drugo razmisljanje.
Nekazu oni dzaba, kad postanes Amer svi problemi odu kao kad pustish vodu u Hali.
Ja sam Bosanski pasos vadio zadnji put 2001 i bio je $200 u konzulatu u NYC. Bosansko drzavljanstvo jos imam i ako mi bude kad trebao ponovo cu da izvadim Bos. pasos. Ne vidim u cemu je problem. Samo koji ce mi? Gdje cu sa njim?
Putujem upravo 2-4 puta godisnje u prosjeku (u zadnjih par godina) i razlika je kao noc i dan. Hej zamisli, propustis avion u Becu ili Frankfurtu i mozes izaci sa aerodroma i provesti dan u gradu umjesto u aerodromskoj zgradi! Bas ovaj zadnji put pricam sa dvojicom nasih koji su se vracali u SA. i zbog magle nisu mogli sletiti dva dana. Oba dana su proveli na aerodromu. Austria Airlines su im platili hotel da spavaju ali nisu mogli otici u hotel dok nisu dobili policijsku pratnju do hotela kasno navecer... I onda sutra pravac na aerodrom opet... Mislim k'o ratne zlocince nas tretiraju... Sto ce mi ta blamaza...
shana_majka wrote:@lunci izmedju ostalog,kako ti kao studentica ne mozesh putovati?
Jel' zbog finansijskih razloga ili zbog toga shto ne mozesh imati pasosh?
Izmedju ostalog ja pasos imam dugo .Kao studentica nemogu finansiski .Mozda bih i mogla a nesto mi se bas ni ne ide nikuda trenutno.
grep wrote:
Ja sam Bosanski pasos vadio zadnji put 2001 i bio je $200 u konzulatu u NYC. Bosansko drzavljanstvo jos imam i ako mi bude kad trebao ponovo cu da izvadim Bos. pasos. Ne vidim u cemu je problem. Samo koji ce mi? Gdje cu sa njim?
Putujem upravo 2-4 puta godisnje u prosjeku (u zadnjih par godina) i razlika je kao noc i dan. Hej zamisli, propustis avion u Becu ili Frankfurtu i mozes izaci sa aerodroma i provesti dan u gradu umjesto u aerodromskoj zgradi! Bas ovaj zadnji put pricam sa dvojicom nasih koji su se vracali u SA. i zbog magle nisu mogli sletiti dva dana. Oba dana su proveli na aerodromu. Austria Airlines su im platili hotel da spavaju ali nisu mogli otici u hotel dok nisu dobili policijsku pratnju do hotela kasno navecer... I onda sutra pravac na aerodrom opet... Mislim k'o ratne zlocince nas tretiraju... Sto ce mi ta blamaza...
Nigdje ja nisam naveo da tu ima neki problem. Ja kazem da putujem jednom godisnje ili nijednom preko bare pa mi toliko i ne nedostaje. Ja da zelim provesti dan u Becu, uzeo bi vizu za Austriju i proveo bi dan ili dva. Ovako "vozi Micko" pravac u Rajvosa...Helem i tamo me nesto handrili, kaze fataju nekog krimica sa slicnim imenom.
Ma i taj izlazak iz aerodroma sa prtljagom mi ide na KZivce, haj jopet nazad chekiraj sve..radije bi nekad ostao na aerodromu...
pirmin wrote:Isti dan sam obukao dres "Rapid"-a , kupio gajbu jeftine pive iz "Hofer"-a i kilu onih punomasnih kobasica te otpoceo svoju kampanju :"Ausländer raus!"
I poceo pjevati Esterajh,Esterajh, majn senes esterajh....
pirmin wrote:Isti dan sam obukao dres "Rapid"-a , kupio gajbu jeftine pive iz "Hofer"-a i kilu onih punomasnih kobasica te otpoceo svoju kampanju :"Ausländer raus!"
grep wrote:
eno sad....patnja na rachum domovine mu je blamaze nikakav si patriota
Meni je kamen pao sa srca kad sam uzeo Americki pasos. Prvo, mogu sad da radim sta hocu, ne mogu mi prijetiti nicim (a proprije policije i vojske - voziti pjan, uhvacen s nesto marijuane, i slicno su sve sitne zajebancije koje te mogu vratiti unazad svjetlosnu godinu ili dvije ako nisi drzavljanin, od drzavljana se to ocekuje). Drugo, vec sam dosegao godine u kojima sve i da uvedu regrutaciju/draft, mogu mi popusiti, ovako bih bio prvi kao resident alien, koji bi bio pozvan, garantiram. Trece, s Americkim pasosom prolazis samo tako. Cetvrto i najbitnije mogao sam glasati protiv bagre, jest da nije popilo vode, ali sam glasao, i glasacu. Peto, mogu raditi drzavni posao. Sesto, Amerika te stiti kao svog gradjanina gdje god da odes. Sedmo, ne dam djubradima po konzulatima koji zive na visokoj nozi pare za drzavu-pajaca i lutka, BiH, koja se nije u 10 godina sjetila da me zovne ili posalje cestitku ni kad sam diplomirao, ni za bajram ni za novu, samo bitte zahlen kad treba pasos dobiti. Te pare koje mi njima dajemo su ovdje krvavo zaradjene po najgorim poslovima i ne pada mi na pamet da njih sponzoriram, jedino da ih teroriziram, ali ni za to nemam dovoljno vremena u svom zivotu, pa me je prosla misao o tome da dodjem na safari u BiH svake godine i kebnem po jednog lokalnog politicara.
Nisam vise auslender, svoj u svome. I na kraju mogu karat Amerikanke, bez straha od eksportacije, a Meksikankama mogu prijetiti da ce ih radi mene protjerati, a mogu i uvesti mi hanumu iz Kanade, ili bilo koje druge-trece zemlje. A to koliki sam Bosanac, ne mogu djubrad ukravacena iz predsjednistva nikad znati, niti me tim ucjenjivati, ja sam radi njih pobjegao i pasos je bila zadnja uspomena na te idote u mome zivotu.
Na dan kad sam postao Americki drzavljanin, bilo je oko 300 ljudi iz 65 zemalja od toga 180 Bosanaca i Hercegovaca. Mogu nas poljubiti sad u dupetarac i cetnici i Vehabije, a najvise porodice Izetbegovic, Cengic, Ganic i Aksamije, te Karadzic, Mladic, Do-dick, Seselj, i ostale bistre vode s kojima napajaju mladi visoki napon. Kad izvadim pasos s orlom, plavih korica, u meni samo zaigra povik danje. Evo vam sad mamu vam jebem. Nisam vise vas zatvorenik, niti sam vas pacijent. Saljite svoju djecu na nozeve i kroz minska polja, mene i moje vise niko nece dok sam ziv.
putuje se rahatnije sa usa pasosem, osim kad bi nedaj boze neki terorista oteo avion pa postrojio njimaz mrske amerikance. bosanski se produzio u sarajevu, ne ovdje, na jos 10 godina.
inace, bosanski mi je dobro dosao jedan jedini put prije nekih 5-6 godina gdje nas je familijarno brazilska viza kostala samo 10 dolara po osobi, a kad smo tamo isli ponovo prije dvije godine sa novim americkim pasosima, kostala je 100 dolara po osobi. ogromna razlika.
jos samo kad bi bih usla u eu, pa da ni s njim nigdje po evropi ne treba viza.
ja moram sada nesto uraditi moj bosanski vazi do 6. juna a mogu uzeti i njemacki
ne znam sta da radim nesto volim onaj nas plavi , ali nigdje sa njim otici pojma ne znam
maccarona wrote:ja moram sada nesto uraditi moj bosanski vazi do 6. juna a mogu uzeti i njemacki
ne znam sta da radim nesto volim onaj nas plavi , ali nigdje sa njim otici pojma ne znam
maccarona wrote: bilo je i tih mogucnosti
ja mislim da u njemackoj nema vise duplog drzavljanstva ili se varam zna li neko?
macci duplo drzavljanstvo ima samo ako roditelji ispune neke papire kad se bebica Lodi i kad napune 18 godina moraju se odluciti za jedno drzavljanstvo. Nego macci zavisi da li ti je potrebno. Mislim ako imas unbefristete Aufenthaltsgenemigung onda ti i ne treba njemacko.
Danger wrote:Neznam zasto neka raja prica kako su "unutra patili kada su primali tudje drzavljanstvo" .... pa NISTE morali?? Cuj patili, vazda kada je tema o dijasporcima, puno raje koja kuka i pati za Bosnom, kao jaooo jadni mi morali smo IZACI iz bosne, HALLOOOO ba raja, pa nema u Bosni rata vise, ako ste tolikone nesretni u Americi, ili gdje vec zasto se ne vratite? Necete, kao ni ja ova zato sto ovaj zivot vam vec na neki nacin pase. Mrzim price o kako svi su nesretni "unutra" a ovamo kupuju kuce, auta i tako dalje......znaci da na kraju krajeva TAJ NEKI MATERIALNI zivot vam vise pase nego vase unutrasnje ZADOVOLJSTVO???????????????????????????????????????????
Sada odgovor na pitanje; dobila sam drzavljanstvo kao dijete, tako da mi nije nista znacilo. Danas kada putujem, znaci mi dosta toga, i tada vidim vrijednost ovog pasosa.
Stos je u tome sto je moja majka provela u toj usa preko sedam godina i dobila pravo na penziju i zdravstveno osiguranje, da nije polozila imala bi samo minimalno osiguranje i manju penziju. Zbog to materialnog zivota mnogi se i nalaze vani, razlika izmedju njih i mene je ta sto sebi od tog stecenog u svijetu ponovo stvaram ono sto sam izgubio u Bosni. Mnogi su se Bosne odrekli odmah pri uzimanju drzavljanstva, docim kod mojih ukucana se i dalje zivi za Bosnu, salje, i ostavlja za obnovu i renoviranje. Svako, ili svako drugo ljeto smo u Bosni i geldamo kako da se sredi imanje, nisam u svijet ni dosao da ostanem - ja se svojoj Bosni spremam.
pape wrote:Ja to nisam ni trazio. Meni poslali pismo i kazu, .... gospodine, ... vasi papiri za drzavljanstvo su pripremljeni, .... dajte, napisite pismo, ... pro forme, ... da vas skinemo sa liste izbjeglica.
Haj` rekoh, ... haj` kad ste navalili, ...
pape wrote:Ja to nisam ni trazio. Meni poslali pismo i kazu, .... gospodine, ... vasi papiri za drzavljanstvo su pripremljeni, .... dajte, napisite pismo, ... pro forme, ... da vas skinemo sa liste izbjeglica.
Haj` rekoh, ... haj` kad ste navalili, ...
da nisi kakav vrhunski sportista
Vrhunski snajperista
A, ... tvoj komentar je vrhunska glupost. Oruzje mrzim iz dna dushe.