Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?
- suncica24
#26 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA??
Paaaaa, mozda da pokusas da se ne diskreditiras tako sto oni koji ne mise isto kao ti nazivajuci ih "guskama u magli"?

-
nikad_izvini
#27 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA??
I šta se desi bez organizacije' Umjesto npr,na TV-u da se Semihi saspe u lice muljaža sa MIMO MEDICAL,GP Butmir,urbanističkim dozvolama koje grad izdaje,dvije-tri godine tužakanja,krađa parkinga,izgradnje pumpe u Hrasnom usred naselja.Umjesto toga,ide se na moralnu odgovornost.Da se sjelo i dogovorilo,možda bi više informacija bilo,a bilo bi.Ovako je maglovito,ho-ruk i čega se pojedinac sjeti i dosjeti.Alhemicarkaa wrote:Slazem se sa suncicom... Cemu sluzi dosadasnjih x nvo udruzenja? Ako neko zeli da djeluje na taj nacin moze uvijek, ova opcija je po meni bolja... I da se razumijem, nemam nista protiv tih udruzenja, sve je super, ali kad se formalizujes i ljudi koji bi se ukljucili nece htjeti da se peglaju sa tim, ovako se mogu ukljuciti kad god hoce, dovoljno je da dodju na sax ili pridju za jedan od pultova, i vec su postali aktivisti i organizatori...
Valjda je više glava pametnije od jedne.Logika,ili nije?!
- maki_celo
#28 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA??
upravo tako zgembo
sve dok smo neformalni mozemo ocekivati da se i gradjani koji su na vagi pridruzuju a cim bi doslo do formalizacije tj. obojili se, 90% onih koji imaju isti cilj bi odustalo
p.s.svi mi smo u nekim organizacijama da li vladinim ili ne vladinim,ima nas raznih i po vjerskoj i politickoj pripadnosti ali smo svi tu radi jednog cilja UKAZATI VLADAJUCOJ STRUKTURI NA NERAD I POTAKNUTI IH DA RADE ONO ZA STA IH PLACAMO
i sve dok je tako,dok se ne pocnemo farbati imamo i imati cemo istomisljenika i podrsku
sve dok smo neformalni mozemo ocekivati da se i gradjani koji su na vagi pridruzuju a cim bi doslo do formalizacije tj. obojili se, 90% onih koji imaju isti cilj bi odustalo
p.s.svi mi smo u nekim organizacijama da li vladinim ili ne vladinim,ima nas raznih i po vjerskoj i politickoj pripadnosti ali smo svi tu radi jednog cilja UKAZATI VLADAJUCOJ STRUKTURI NA NERAD I POTAKNUTI IH DA RADE ONO ZA STA IH PLACAMO
i sve dok je tako,dok se ne pocnemo farbati imamo i imati cemo istomisljenika i podrsku
- Faust
#29 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA??
Vidim da je teško prihvatiti mogućnost da ne postoji "organizacija koja nešto organizuje". No, kao što vidimo proteklih subota - ti neorganizovani ponavljaju proteste i protestne aktivnosti. Ciljevi postoje, zahtjevi postoje, šta treba još?
-
nikad_izvini
#30 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA??
Paaaaa....suncica24 wrote:Paaaaa, mozda da pokusas da se ne diskreditiras tako sto oni koji ne mise isto kao ti nazivajuci ih "guskama u magli"?
Guska u magli je metafora,često korištena za gubljenje u prostoru.Pročitaj malo svoj post i intonaciju.Samo sam reagovao,ništa više.Mogla si ti malo blaže da napišeš isti.
- Alhemicarkaa
#31 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA??
Kakve veze ima formalizacija sa prosirenjem zahtjeva? Je li to kad se formalizujes automatski dobijes papir sa prosirenim zahtjevima?nikad_izvini wrote: Šta sam rekao a da nije tačno.Mnogo ljudi misli tako.Ja se ne vidim u protestu SAMO protiv kantonalne vlade.Ima tu i malo viša instanca,a sijelo pred pozorištem
Last edited by Alhemicarkaa on 22/03/2008 20:50, edited 1 time in total.
-
nikad_izvini
#32 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA??
Ništa.Izvinjavam se.Neću više.Nit imam živaca da se obašnjavam,niti elana.Beatnik_Bunny wrote:Vidim da je teško prihvatiti mogućnost da ne postoji "organizacija koja nešto organizuje". No, kao što vidimo proteklih subota - ti neorganizovani ponavljaju proteste i protestne aktivnosti. Ciljevi postoje, zahtjevi postoje, šta treba još?
Izvinjavam se svima na glupom prijedlogu.Ne prognoziram ništa.Eto,Skidam naslov i pišem da sam glup što sam to predložio.Sorry.
-
nikad_izvini
#33 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
Korigovao sam naslov.Izvinite.Sretno na protestima.Baš me zanima ko će dati ostavku i kakav će biti ishod.....
-
damirm
#34 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
- Alhemicarkaa
#35 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
Pa ja nisam rekla da nije simpadamirm wrote:![]()
Dajte ljudi, covjek je simpa!!!
I ja mislim da trebamo prosiriti zahtjeve na federalnu, kao i "optuznicu", ali ne vidim kakve to veze ima sa formalizacijom..
- milivoje
#36 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
Ne mora to biti NVO...sta fali Udruzenju gradjana: (Ugrozeni) Gradjani Sarajeva??
Samo da se ima gdje sjesti, dogovoriti, prodiskutovati...jednom rijecju: ORGANIZOVATI.
Ovako...iz dana u dan...sve nas je manje...sve se manje zna ''sta i kako''...sve se svelo na forumisanje.
Samo da se ima gdje sjesti, dogovoriti, prodiskutovati...jednom rijecju: ORGANIZOVATI.
Ovako...iz dana u dan...sve nas je manje...sve se manje zna ''sta i kako''...sve se svelo na forumisanje.
- suncica24
#37 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
Paaaa... ako ti je simpa, vodi ga kucidamirm wrote:![]()
- zgembo_sa
#38 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
Pa NVO=Udruzenje gradjanamilivoje wrote:Ne mora to biti NVO...sta fali Udruzenju gradjana: (Ugrozeni) Gradjani Sarajeva??
Vidi u cemu je stvar. Za ovo sto radite apsolutno nema potrebe za organizovanjem u pravno lice, to vam samo komplikuje posao. Jel problem prostorija? Pa obratite se nacelnicima opstina, ima toliko mjesnih zajednica cije su prostorije danima prazne i niko ih ne koristi. Znam sigurno da bi vam recimo u Opstini Centar bilo odobreno da odrzavate sastanke u nekoj od mjesnih zajednica. Samo posaljete pismo ili se sastanete sa nacelnikom i eto ga.
-
nikad_izvini
#39 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
Malo se pečiš,malo lutaš u maglisuncica24 wrote:Paaaa... ako ti je simpa, vodi ga kucidamirm wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
-
damirm
#40 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
@ Alhemicarka. Ma naravno. Nece oni dati ostavku samom cinjenicom da smo se mi, eto, formalizirali. Isto tako, kuzim da je nikad_izvini gradjanin 100%. I ne tuci suncicu.
Last edited by damirm on 23/03/2008 00:10, edited 1 time in total.
- suncica24
#41 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
Malo se pravis pametan, malo demagogiras, malo "gledas u staklenu kuglu", zanovjetas, ali ne bi da "prljas rukice" skupljanjem potpisa za stolom pred NP?nikad_izvini wrote:Malo se pečiš,malo lutaš u maglisuncica24 wrote:Paaaa... ako ti je simpa, vodi ga kucidamirm wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Ništa lično
Nista licno
-
fixer
#42 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
ako imash udruzenje studenata, ne znaci da oni zastupaju studente i bore se za njihova prava. kad bi se mi formalizovali, samo bi izgubili neke bitne stvari. mnogo je lako kupiti neko udruzenje u kojem postoji hijerarhija. potplatis onog na vrhu i zavrsio si. ako ga ne mozes potkupiti, onda ga kroz medije predstavis kao neprijatelja nacije i slicno. kome mozes to sad uciniti kad nema odgovornog, a svi slozni?
-
nikad_izvini
#43 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
Već su te nazavali ruljom i proglasili neprijateljem.Ništa novo.fixer wrote:ako imash udruzenje studenata, ne znaci da oni zastupaju studente i bore se za njihova prava. kad bi se mi formalizovali, samo bi izgubili neke bitne stvari. mnogo je lako kupiti neko udruzenje u kojem postoji hijerarhija. potplatis onog na vrhu i zavrsio si. ako ga ne mozes potkupiti, onda ga kroz medije predstavis kao neprijatelja nacije i slicno. kome mozes to sad uciniti kad nema odgovornog, a svi slozni?
Već te napadaju kroz medije.Ko te je napadao prije,napadaće te i dalje.Potkupiti 50 potpredsjednika??!! Malo teže,nema frontmena.Teško se boriti sa sistemom,ovako,nema šanse.Opet ništa nisu uradili.Samo pričaju,formiraju komisije i prebacuju ping-pong lopticu jedni drugima i čekaju da se stvar ospe polako.A nije da se to ne dešava.Činjenica.
-
suncandan
#44 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
Ne vidim nista lose u ovome sto je predlozio ovaj gospodin.
Ocigledno je sve manje i manje gradjana na protestima.
Ja dodjem iz Mostara na proteste, jer zelim bolje i da nas vise negaze.
Ocigledno je sve manje i manje gradjana na protestima.
Ja dodjem iz Mostara na proteste, jer zelim bolje i da nas vise negaze.
-
policy
#45 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
ljudi, vizije i ideje pokrecu svijet, ljude. zajednicko svima nama od pocetka je da smo zeljeli podici svoj glas i PROMJENITI NESTO. ja mislim da je nasa vizija, nasa ideja, cilj - da uvjerimo obicno ljude da MOZEMO PROMIJENITI NESTO. nas cilj je probuditi svijest kod ljudi, ostvariti nadu svih da mozemo zivjeti drugacije, ako to zaista hocemo, ako to izaberemo. NAS ZIVOT U OVOM GRADU, KANTONU, ENTITETU, OVOJ DRZAVI ZAVISI OD NAS, A NE OD NJIH. ako to uspijemo uraditi, iskomunicirati, napravili smo REVOLUCIJU.
razlog zasto se gradjani u sve manjem broju odazivaju na nase proteste je:
1. posljedica nase neaktivnosti - nemamo dovoljno volontera koji ce vuci ljude za rukav, dovoditi ih
2. posljedica nase nesposobnosti da objasnimo ljudima ne samo protiv koga smo, nego i za sta smo
3. uvjerenje ljudi da ovo NECE NISTA PROMIJENITI
4. jos nesto, ali sam to upravo sada zaboravio (slobodno dodajite)
ako imamo viziju, cilj, ako to zajedno dijelimo, sve ostalo je samo sredstvo za ostvarivanje tog cilja. sve nase aktivnosti, akcije, protesti, palamudjenja na ovom forumu i sl. dakle, organizacija nije cilj sam po sebi. organizacija je sredstvo da se postigne cilj. nije bitno pitanje da bude registrovana, formalizirina. bitno je da bude ucinkovita u postizanju cilja. nase organizovanje nije pitanje izbora. to je pitanje naseg prezivljavanja.
jedno je palamuditi na ovom forumu, a jedno je danas doci ispred narodnog pozorista, imati ljude na koje uvijek mozes racunati da ce donijeti sto, instalirati opremu, dijelite letke, stajati za stolom po 8 sati na dan i moliti ljude da potpisu peticije...
svi vi koji se ovdje javljate, predlazete, podrzavate, palamudite, A NISTA KONKRETNO NE RADITE da ovo pomognete, slobodno posmatrajte, pametujte. ALI VAS MOLIM DA NAS NE ODGOVARATE.
neko je rekao nesto bitno. JA ZELIM POGLEDATI SVOJE TROJE DJECE U OCI I RECI: VIDITE DJECO, BAREM SAM POKUSAO. najsretniji bih bio kad bi sa sinom izasao na Jajce kasarnu i rekao: "Vidis sine ovaj grad. Bio sam tamo kad smo ga promijenili!"
danas moze covjek uraditi slijedece:
1. potpuno ignorisati politiku: nista ne vidim, nista ne cujem, nista ne kazem. imam svoj mali svijet i oko njega kineski zid. kako bude drugima, nek bude i meni.
2. posmatrati stvari, zanimati se, nako da budes informisan, da imas o cemu pricati sa drugima, da ne izgledas glup/a u drustvu
3. analizirati stvari, zamisljati se ujutro pred ogledalom i pokusavati odgovarati na vjecno pitanje; "da sam ja neko i nesto, da sam ja samir silajdzic, prvo bih uradio..."
4. pokusati biti strucnjak, pa onako strucno probati savjetovati nesposobnjakovice iz vlasti da urade nesto pametno. istrazivati i predlagati.
5. uci u neku NVO pa sluziti jednoj grupi gradjana, strahujuci da li ce biti para za slijedeci projekt
6. uci u neku politicku stranku, pa probati mijenjati politiku iznutra, nadajuci se da poslije zlatka, harisa i sulje ne dodje drugi zlatko, haris i suljo. da ce mozda jednog dana doci na tebe red
7. osnovati sa ekipom novu stranku, sa nadom da ces na izborima 2018 preci izborni prag
8. latiti se ulice, i reci: dalje neces moci
svi smo ovdje negdje. ispravite me ako grijesim.
nego molim sve prisutne da se solidarisum, da urade nesto nezamislivo na ovom forumu, da svi svoj slijedeci post stave ovdje samo sa odgovorom na slijedeca pitanja ( ne vise od 10 rijeci u odgovoru na svako pitanje):
1. sta je nas glavni cilj, ideja, vizija
2. sta je nasa platforma, protiv cega smo najvise, i za sta smo najvise
3. koje su glavne aktivnosti da postignemo to
4. sta si ti spreman konkretno uraditi da nam pomognes
5. kuda ovo sve treba da vodi poslije 06.04.
6. kako definisati nasu pobjedu i ostvarenje cilja
please, pokusajte sebi, pa nama ovdje odgovoriti na ova pitanja. jedan mali brainstorming. pa onda diskusija.
u potpisu:
mnogo zahvalan roditelj troje djece koji trazi odgovor na slijedeca pitanja:
1. koje su sanse da mu jedno od troje djece u ovakvom drustvu, u ovakvim skolama - postane delikvent
2. bude ubijeno od nekog drugog delikventa
mozda mi ne zasluzujemo bolje. ali nasa djeca sigurno zasluzuju bolje.
sto se mene tice - dalje nece moci. i samo konstruktivno.
budite iskreni prema sebi, pa ovdje, pa da se onda pogledamo licem u lice na slijedecim protestima. samo istina oslobadja i pobjedjuje.
smrt palamudjenju - sloboda gradjanima.
razlog zasto se gradjani u sve manjem broju odazivaju na nase proteste je:
1. posljedica nase neaktivnosti - nemamo dovoljno volontera koji ce vuci ljude za rukav, dovoditi ih
2. posljedica nase nesposobnosti da objasnimo ljudima ne samo protiv koga smo, nego i za sta smo
3. uvjerenje ljudi da ovo NECE NISTA PROMIJENITI
4. jos nesto, ali sam to upravo sada zaboravio (slobodno dodajite)
ako imamo viziju, cilj, ako to zajedno dijelimo, sve ostalo je samo sredstvo za ostvarivanje tog cilja. sve nase aktivnosti, akcije, protesti, palamudjenja na ovom forumu i sl. dakle, organizacija nije cilj sam po sebi. organizacija je sredstvo da se postigne cilj. nije bitno pitanje da bude registrovana, formalizirina. bitno je da bude ucinkovita u postizanju cilja. nase organizovanje nije pitanje izbora. to je pitanje naseg prezivljavanja.
jedno je palamuditi na ovom forumu, a jedno je danas doci ispred narodnog pozorista, imati ljude na koje uvijek mozes racunati da ce donijeti sto, instalirati opremu, dijelite letke, stajati za stolom po 8 sati na dan i moliti ljude da potpisu peticije...
svi vi koji se ovdje javljate, predlazete, podrzavate, palamudite, A NISTA KONKRETNO NE RADITE da ovo pomognete, slobodno posmatrajte, pametujte. ALI VAS MOLIM DA NAS NE ODGOVARATE.
neko je rekao nesto bitno. JA ZELIM POGLEDATI SVOJE TROJE DJECE U OCI I RECI: VIDITE DJECO, BAREM SAM POKUSAO. najsretniji bih bio kad bi sa sinom izasao na Jajce kasarnu i rekao: "Vidis sine ovaj grad. Bio sam tamo kad smo ga promijenili!"
danas moze covjek uraditi slijedece:
1. potpuno ignorisati politiku: nista ne vidim, nista ne cujem, nista ne kazem. imam svoj mali svijet i oko njega kineski zid. kako bude drugima, nek bude i meni.
2. posmatrati stvari, zanimati se, nako da budes informisan, da imas o cemu pricati sa drugima, da ne izgledas glup/a u drustvu
3. analizirati stvari, zamisljati se ujutro pred ogledalom i pokusavati odgovarati na vjecno pitanje; "da sam ja neko i nesto, da sam ja samir silajdzic, prvo bih uradio..."
4. pokusati biti strucnjak, pa onako strucno probati savjetovati nesposobnjakovice iz vlasti da urade nesto pametno. istrazivati i predlagati.
5. uci u neku NVO pa sluziti jednoj grupi gradjana, strahujuci da li ce biti para za slijedeci projekt
6. uci u neku politicku stranku, pa probati mijenjati politiku iznutra, nadajuci se da poslije zlatka, harisa i sulje ne dodje drugi zlatko, haris i suljo. da ce mozda jednog dana doci na tebe red
7. osnovati sa ekipom novu stranku, sa nadom da ces na izborima 2018 preci izborni prag
8. latiti se ulice, i reci: dalje neces moci
svi smo ovdje negdje. ispravite me ako grijesim.
nego molim sve prisutne da se solidarisum, da urade nesto nezamislivo na ovom forumu, da svi svoj slijedeci post stave ovdje samo sa odgovorom na slijedeca pitanja ( ne vise od 10 rijeci u odgovoru na svako pitanje):
1. sta je nas glavni cilj, ideja, vizija
please, pokusajte sebi, pa nama ovdje odgovoriti na ova pitanja. jedan mali brainstorming. pa onda diskusija.
u potpisu:
mnogo zahvalan roditelj troje djece koji trazi odgovor na slijedeca pitanja:
1. koje su sanse da mu jedno od troje djece u ovakvom drustvu, u ovakvim skolama - postane delikvent
2. bude ubijeno od nekog drugog delikventa
mozda mi ne zasluzujemo bolje. ali nasa djeca sigurno zasluzuju bolje.
sto se mene tice - dalje nece moci. i samo konstruktivno.
budite iskreni prema sebi, pa ovdje, pa da se onda pogledamo licem u lice na slijedecim protestima. samo istina oslobadja i pobjedjuje.
smrt palamudjenju - sloboda gradjanima.
-
nikad_izvini
#46 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
Između ostalog,zašto sam predložio i ispao glupan.To mi je hobi inače.
Primjer: hoće neko da se uključi,kome da se obrati? Na forumu? Ako te ne znaju,ništa od toga.Naravno.Pred pozorištem,jel,gdje da se taj neko uključi.Dođeš pred pozorište,daš prijedlog i gledaju te ko budalu,jer te ne znaju.Jer nemaš gdje da se obratiš,nemaš koga da zoveš.Vrlo prosto........i jednostavno.Al neformalno je bolje.Ne preuzima se rizik,ne talasa se previše i to je to..............
Primjer: hoće neko da se uključi,kome da se obrati? Na forumu? Ako te ne znaju,ništa od toga.Naravno.Pred pozorištem,jel,gdje da se taj neko uključi.Dođeš pred pozorište,daš prijedlog i gledaju te ko budalu,jer te ne znaju.Jer nemaš gdje da se obratiš,nemaš koga da zoveš.Vrlo prosto........i jednostavno.Al neformalno je bolje.Ne preuzima se rizik,ne talasa se previše i to je to..............
- milivoje
#47 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
nikad_izvini wrote:Između ostalog,zašto sam predložio i ispao glupan.To mi je hobi inače.
- J.B.Tito
#48 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
1.Uredjeno drustvo, prije svega odgovornost politicara i da im se utuvi u glavu da nisu cijanofixom stopljeni sa foteljim, svi redom, i iz pozicije i iz opozicije.policy wrote: 1. sta je nas glavni cilj, ideja, vizija
2.Protiv svih političara koji nemaju nikakve odgovornosti, ne boje se za svoje guzice, mogu uzimati i uzimaju lopatom, rade sta im je klincu ceif, koji su nesposobni, ali su podobni.Za uredjeno drustvo, brzo i djelotvorno pravosudje, sposobne ekonomiste u vladi, vladu strucnjaka, moralne o odgovorne politicare......
3.Trkeljanje i objavljivanje nezakonitosti svih redom politicara, i pozicije i opozicije, njihovih nedjela ili nerada, korumpiranosti, objavljivanje istih u svim medijima, pogotovo na netu jer tu nemogu povuci svoje veze i stopirati neke istine.I ULICA, NARAVNO, PROTESTI DO BESVJESTI.
4.Radim koliko sam u mogucnosti i ne mislim prestati, makar onaj momak sto se javi na efm-u prosle sedmice i rece da ce izlaziti na proteste pa makar sam stajao pred katedralom, i ja sami stajali pred katedralom.
5.Sve zavisi kako ce biti 06.04., jer ako i tada ne bude na ulici mase, onda smo beznadezan slucaj i ne treba mjenjati vlast nego gradjane.
6.Po meni, sama cinjenica sto je gradonacelnica priznala neki dan na efm-u da, citiram "Poslije protesta vise kontaktira sa gradjanima i slusa gradjane" te njene aktivnosti oko svega i svacega, sto bi, da nije bilo protesta, ostalo van njene nadleznosti, te skrivanje premijera Silajdzica od javnosti u misiju rupu je vec dobijena bitka, i to je veliki presedan, to je dobijena bitka.Rat, eh, da bi njega dobili, za to moramo biti mudri, strpljivi i raditi sve da pokrenemo ljude, da im izbijemo filozofiju "dobro je - ne puca se" i "sta ja mogu promjeniti".
Ako nista, za sada smo prepali, znam da jesmo, i gradonacelnicu i premijera, ali moramo nastaviti da ih prepadamo, i naravno, da nacnemo i federalce, jer svi redom pitaju - a zasto njih stedimo.
Izvini, policy, nisam mogao krace.I ovo je bilo prekratko, ali sam se kontrolisao koliko sam mogao.
SVI NA ULICE, DIZIMO GUZICE - http://www.efm.ba/stuke/2008/
- zgembo_sa
#49 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
Prostorije - ne treba ti uopste nvo za to, kao sto rekoh zatrazite od neke od mjesnih zajednica da koristite prostorije, 100% cete ih moci koristiti za sastanke i sl.
telefon - kao da je danas to problem - utalite se po marku i kupite mobitel i eto vam telefon
kome se obratiti - profilirajte nekoga ko ce biti frontmen ako vam je vec do toga, ja ipak mislim da je bolje bez isticanja neke konkretne licnosti, mozda neko tijelo, koordinacioni odbor ili tako nesto
Sve to mozete raditi bez nvo-a. Ljudi ne vole da se vezuju za neke formalne organizacije. Ok, vas ce mozda 50-100 smatrat da je to super, ali vecina ipak nece, nece zeljeti obaveze, nece zeljeti da se odreknu svoje anonimnosti itd. Ovako mogu kad imaju vremena i kad hoce, doci i prikljuciti se, bez ikakvih obaveza, bez clanstva i clanarina... Velika je snaga u spontanosti.
telefon - kao da je danas to problem - utalite se po marku i kupite mobitel i eto vam telefon
kome se obratiti - profilirajte nekoga ko ce biti frontmen ako vam je vec do toga, ja ipak mislim da je bolje bez isticanja neke konkretne licnosti, mozda neko tijelo, koordinacioni odbor ili tako nesto
Sve to mozete raditi bez nvo-a. Ljudi ne vole da se vezuju za neke formalne organizacije. Ok, vas ce mozda 50-100 smatrat da je to super, ali vecina ipak nece, nece zeljeti obaveze, nece zeljeti da se odreknu svoje anonimnosti itd. Ovako mogu kad imaju vremena i kad hoce, doci i prikljuciti se, bez ikakvih obaveza, bez clanstva i clanarina... Velika je snaga u spontanosti.
-
policy
#50 Re: Formalizacija protesta-UDRUŽENJE GRAĐANA?? Greška,glup sam!!
predlazem nekoliko organizacija u kojima mozes biti formaliziran i jako talasati:
1. transprency international
2. centri civilnih inicijativa
3. centar za promocij civilnog drustva
4. grozd
5. razna udruzenja za nesto
ja vas lijepo zamolih da nam pomognete barem tako sto cete odgovoriti na na ona pitanja.
kada slijedeci put dodjete na proteste, dodjite ljudima za sto i recite carobne rijeci:
kako mogu pomoci? ne pitaj kako.
1. transprency international
2. centri civilnih inicijativa
3. centar za promocij civilnog drustva
4. grozd
5. razna udruzenja za nesto
ja vas lijepo zamolih da nam pomognete barem tako sto cete odgovoriti na na ona pitanja.
kada slijedeci put dodjete na proteste, dodjite ljudima za sto i recite carobne rijeci:
kako mogu pomoci? ne pitaj kako.