Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
DobroJutroKolumbo wrote:Pravilno je i jedno i drugo...Tako sam ja cuo , ali samo ce te u Sarajevu ismijati za to...Istocna Bosna , citava tako govori, ADA , mi u Sarajevu kazemo ADE ili ADI...Njihovi profesori uce njih da je i jedno i drugo pravilno! Ako to nije pravilno onda treba ispravljati profesore a ne ljude koji su tako nauceni! Sad ovde treba jedan domaci Klaic , da nam kaze, sta je ispravno, a sta ne!
nisam uopce iz istocne bosne, nisam ni istocno a nikad ne bih rekla kod zeljke ako se radi o muskom rodu. oces li rec kod murata il ces rec kod murate u sarajvu?
neki dan sam se svadjao s frendom u vezi ovog. u sarajevu imate mesnicu na bistriku koja se zove "kod sulja"
dajte neka se neko javi i kaze da nije to pravilno taman i da jeste. samo neka napise malo strucnije. poslije dovodim frenda da vidi taj post, a necu mu pokazivat druge
ima da ga zajebavam dok se boje ne rastope
DobroJutroKolumbo wrote:Pravilno je i jedno i drugo...Tako sam ja cuo , ali samo ce te u Sarajevu ismijati za to...Istocna Bosna , citava tako govori, ADA , mi u Sarajevu kazemo ADE ili ADI...Njihovi profesori uce njih da je i jedno i drugo pravilno! Ako to nije pravilno onda treba ispravljati profesore a ne ljude koji su tako nauceni! Sad ovde treba jedan domaci Klaic , da nam kaze, sta je ispravno, a sta ne!
nisam uopce iz istocne bosne, nisam ni istocno a nikad ne bih rekla kod zeljke ako se radi o muskom rodu. oces li rec kod murata il ces rec kod murate u sarajvu?
Sensei wrote:Ne znam sad da li cu tacno navesti navode moga profesora/nastavnika, davno je bilo, ali cini mi se da postoji kao nekakvo pravilo, ako se ime zavrsava na samoglasnik ide onda E, a na suglasnik A, a vjerovatno da i tu ima nekakav izuzetak (naravno da ima).
Kod (Suljo) Sulje
Kod (Mujo) Muje
Kod (Milan) Milana
Kod (Ibrahim) Ibrahima
Kod (Saša) Saše ..itd
najbolje govorit po svom jezickom osjecaju. il iz lingvistickog trbuha. ja fakat volim prof ridjanovica ne treba se uopce zajebavat s tim. eto, ako te spikerice govore zeljke nek se zeljke, ja cu se zeljkat
Sensei wrote:Ne znam sad da li cu tacno navesti navode moga profesora/nastavnika, davno je bilo, ali cini mi se da postoji kao nekakvo pravilo, ako se ime zavrsava na samoglasnik ide onda E, a na suglasnik A, a vjerovatno da i tu ima nekakav izuzetak (naravno da ima).
Kod (Suljo) Sulje
Kod (Mujo) Muje
Kod (Milan) Milana
Kod (Ibrahim) Ibrahima
Kod (Saša) Saše ..itd
ovo mi je sasvim dovoljno da nerviram frenda kad se vrati
tnx sensei.
pentesileja wrote:najbolje govorit po svom jezickom osjecaju. il iz lingvistickog trbuha. ja fakat volim prof ridjanovica ne treba se uopce zajebavat s tim. eto, ako te spikerice govore zeljke nek se zeljke, ja cu se zeljkat
pentesileja wrote:najbolje govorit po svom jezickom osjecaju. il iz lingvistickog trbuha. ja fakat volim prof ridjanovica ne treba se uopce zajebavat s tim. eto, ako te spikerice govore zeljke nek se zeljke, ja cu se zeljkat
Kod (Suljo) Sulje
Kod (Mujo) Muje
Kod (Milan) Milana
Kod (Ibrahim) Ibrahima
Kod (Saša) Saše ..itd
Na tragu si. Fale ti još dva-tri kriterija...
Jedan od njih bi mogao biti ovo gore navedeno sa Zdravkom.
Kod (Zdravko) Zdravka
Kod (Slavko) Slavka
...itd
1. kriterij - Mujo i Zdravko završavaju na o
1. kriterij bis - I selo završava na o
2. kriterij - Mujo i Zdravko su dvosložne riječi s dugim uzlaznim akcentom na prvom (a na kojem li će drugom) slogu
3. kriterij - Mujo je hipokoristik od Mustafa, Zdravko nije hipokoristik