Najljepša mjesta u BiH-a

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 24/05/2015 12:19, edited 2 times in total.
photo

#27 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

Post by photo »

ako ides iz tuzle, evo ti ruta koja bi ti pomogla da vidic vecinu stvari:
Tuzla-Bobovac-Sarajevo-Mostar-Stolac (Radimlja i stari grad, zanemari kriz koji je tu vjestacki)-Trebinje-Dubrovnik-Mogorjelo (Capljina)-vodopad Kravice-Pocitelj (ako ga izbjegnes, reci rodbini da te se odrekne preko novina)-Ramsko jezero-Livno-Fojnica-Kresevo-Visoko (ne zbog piramida vec zbog starog grada Visoki)-Jajce (vodopad i mlinovi i sama rijeka Pliva i jezero)-Banja Luka-Tesanj-Gradacac-Srebrenik.... ovo ti je kruzna tura, malo ces se trebati vracati ali skontaj sama rutu. ovo su ti mjesta koja vrijedi vidjeti. a da ne spominjem Visegrad.....
kriticarka_nikova

#28 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

Post by kriticarka_nikova »

Dajdo wrote:moze jedan prijedlog...?

ako zbilja bude ovakvih tura, onda gdje god se krene, da se usput kupi smece, postavljaju oznake, i vode po jedan predstavnik medija da to sve snimi i po jedan predstavnik vlasti (kao kaznena ekspedicija!) da vidi sta su FAKAT problemi i sta im je ZADATAK rijesiti - jer su za to placeni....

jer sve ovo super izgleda na fotografijama - samo svi nazalost znamo kako je oko tih mjesta, kako je ddo njih doci i sa njih otici...
Moze, al' da ti to sve organizujes o svom trosku :D
Salu na stranu, prijedlog fin, ali ko ce ga finansirati? Ko ?
kriticarka_nikova

#29 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

photo wrote:ako ides iz tuzle, evo ti ruta koja bi ti pomogla da vidic vecinu stvari:
Tuzla-Bobovac-Sarajevo-Mostar-Stolac (Radimlja i stari grad, zanemari kriz koji je tu vjestacki)-Trebinje-Dubrovnik-Mogorjelo (Capljina)-vodopad Kravice-Pocitelj (ako ga izbjegnes, reci rodbini da te se odrekne preko novina)-Ramsko jezero-Livno-Fojnica-Kresevo-Visoko (ne zbog piramida vec zbog starog grada Visoki)-Jajce (vodopad i mlinovi i sama rijeka Pliva i jezero)-Banja Luka-Tesanj-Gradacac-Srebrenik.... ovo ti je kruzna tura, malo ces se trebati vracati ali skontaj sama rutu. ovo su ti mjesta koja vrijedi vidjeti. a da ne spominjem Visegrad.....
E Visegrad mi je upao u oko. Nisam tu bila. Sta tu ima?

P.S. Ima neko mjesto Bobovac ili kako vec kod Kaknja??? nisam sigurna, gdje ima neka stara tvrdjava??? Moze li mi neko pomoci gdje se tacno ovo nalazi? I kako se tacno zove :D
trinaesti

#30 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

Post by trinaesti »

photo

#31 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

Post by photo »

trinaesti wrote:zove se kraljeva sutjeska.

http://www.geocities.com/kraljevasutjeska/
kraljeva sutjeska je jedno. bobovac drugo. da bi dosla do bobovca, trebas proci kroz kraljevu sutjesku. ukratko, u kraljevoj sutjesci je franjevacki samostan koji trebas obavezno posjetiti, jer imaju najstarije orgulje u ovom dijelu evrope (i jos rade).

bobovac je stari kraljevski grad, gdje su bosanski kraljevi sjedili. imas jednu bosansku crkvu (crkve bosanske) i ostatke starog grada (zidine i jednu kulu te plato).
photo

#32 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

Post by photo »

kriticarka_nikova wrote:
photo wrote:ako ides iz tuzle, evo ti ruta koja bi ti pomogla da vidic vecinu stvari:

P.S. Ima neko mjesto Bobovac ili kako vec kod Kaknja??? nisam sigurna, gdje ima neka stara tvrdjava??? Moze li mi neko pomoci gdje se tacno ovo nalazi? I kako se tacno zove :D
U visegradu ti je nadaleko cuveni most mehmed pase sokolovica, uskoro ce biti na UNESCOvoj listi svjetske zasticene bastine, a koristen je i kao inspiracija za knjigu Na Drini cuprija, ako si je procitala. ako nisi, procitaj. ima jedna prica o ovom mostu. navodno su dvoje lokalne djece zazidali u stubove mosta, nesto kao zrtvu. stvarna prica je da su doveli radnike iz turske da grade most, zajedno sa porodicama. tokom gradnje mosta, bila je neka nesreca i dvoje djece od tih turskih graditelja je poginulo. radnici su bili toliko vezani za most da su htjeli da ga posvete djeci i zato su to dvoje tragicno nastradale djece zazidali u most. moderna politika ce ti reci neku drugu pricu.
Dajdo

#33 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

Post by Dajdo »

by kriticarka_nikova on 20/03/2008 14:53

Dajdo wrote:
moze jedan prijedlog...?

ako zbilja bude ovakvih tura, onda gdje god se krene, da se usput kupi smece, postavljaju oznake, i vode po jedan predstavnik medija da to sve snimi i po jedan predstavnik vlasti (kao kaznena ekspedicija!) da vidi sta su FAKAT problemi i sta im je ZADATAK rijesiti - jer su za to placeni....

jer sve ovo super izgleda na fotografijama - samo svi nazalost znamo kako je oko tih mjesta, kako je ddo njih doci i sa njih otici...

Moze, al' da ti to sve organizujes o svom trosku
Salu na stranu, prijedlog fin, ali ko ce ga finansirati? Ko ?
ma nema se tu sta vele finansirat.... samo se treba organizovati...
(eh, sa entuzijazmom sam malo tanja u zadnje vrijeme bojim se....)
kriticarka_nikova

#34 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

photo wrote:
kriticarka_nikova wrote:

U visegradu ti je nadaleko cuveni most mehmed pase sokolovica, uskoro ce biti na UNESCOvoj listi svjetske zasticene bastine, a koristen je i kao inspiracija za knjigu Na Drini cuprija, ako si je procitala. ako nisi, procitaj. ima jedna prica o ovom mostu. navodno su dvoje lokalne djece zazidali u stubove mosta, nesto kao zrtvu. stvarna prica je da su doveli radnike iz turske da grade most, zajedno sa porodicama. tokom gradnje mosta, bila je neka nesreca i dvoje djece od tih turskih graditelja je poginulo. radnici su bili toliko vezani za most da su htjeli da ga posvete djeci i zato su to dvoje tragicno nastradale djece zazidali u most. moderna politika ce ti reci neku drugu pricu.
Da, znam za taj most a i Andriceva lektira je bila obavezna u Gimnaziji.
Hvala ti na info. sta je Bobovac a sta Kraljeva Sutjeska, bila sam zbunjena...

A sta je sa planinama i jezerima?
Koja je po vama najljepsa planina ili ZA KOJU KAZU DA JE NALJEPSA? A jezero?
Šta je sa Glamockim, Imotskim, Livanjskim poljima? Vrijedi li to vidjeti?
Šta je sa Unom?
Plitvickim jezerima i Jajcem?
san darius

#35 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

Post by san darius »

1. sarajevo
1. livno
3. mostar
4. pocitelj
5. jajce
6. bihac
7. trebinje
8. banja luka
9. visegrad
10. travnik

san darius

p.s.

ovo je sve od prije rata. sad sam manje upucen u ljepote beha gradova.

=========
edit: zajeb'o sam se - i stolac je bio lijep gradic dok ga nasi barbari nisu sjebali. stavljam ga ispred bihaca u ovoj birvaktilnoj listi. taman su bosanske kasabe pocele licit na gradice, pocele se malo umivat i dotjerivat, otvarale su se nove vizure i sadrzaji, kad hoces...ode sve u kurac. meni je i srebrenica, u onoj kotlini i sa onim brdascima bila simpa mjesto. sto se tice ljudi, nekako mi je uvijek najprijatnije bilo u tuzli. jako fin svijet, tuzlaci. nagodni. i banja luka je bila skroz cool mjesto, fin svijet, zato me i sokirala transformacija koja se tamo dogodila tijekom rata.
kriticarka_nikova

#36 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

Zahvaljujem svima na učešću u temi :)
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
kriticarka_nikova

#38 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

dzemmo wrote:Image

ako se do Livna svratite kupite koji komad Livanjskog sira... :)
Voljela bih kad bi mi neko rekao ciji sir je ljepsi (al' ono iskreno da kaze) Travnicki ili ovaj Livanjski? :)

Sta ti kazes @dzemmo?
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
mamica papucarka

#40 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

Post by mamica papucarka »

kriticarko, za pocetak ja ti predlazem Bijambare i pecinu. Nije ti daleko od Saarejva i mislim da je lijepo otic sad kad jos vrijeme nije ekstra.

Meni je prelijep i onad dio oko Nisicke visoravni, ali ga ne bih nikome preporucila, jer je skoro sve minirano :( Koja grehota :( Ja sam poslije rata setala sa roditeljima, ali samo cestom kuda auta prolaze. Po onim livadama niposto hodat :(
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 24/05/2015 12:19, edited 3 times in total.
kriticarka_nikova

#42 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

mamica papucarka wrote:kriticarko, za pocetak ja ti predlazem Bijambare i pecinu. Nije ti daleko od Saarejva i mislim da je lijepo otic sad kad jos vrijeme nije ekstra.

Meni je prelijep i onad dio oko Nisicke visoravni, ali ga ne bih nikome preporucila, jer je skoro sve minirano :( Koja grehota :( Ja sam poslije rata setala sa roditeljima, ali samo cestom kuda auta prolaze. Po onim livadama niposto hodat :(
Bijambare je prema Olovu ako se ne varam? I koliko daleko dodje od Sa?
mamica papucarka

#43 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

kriticarka_nikova wrote:
mamica papucarka wrote:kriticarko, za pocetak ja ti predlazem Bijambare i pecinu. Nije ti daleko od Saarejva i mislim da je lijepo otic sad kad jos vrijeme nije ekstra.

Bijambare je prema Olovu ako se ne varam? I koliko daleko dodje od Sa?
mozda 20-30 km :) Imas bus do tamo. Ustvari, uhvatis bus za Olovo, Kladanj, Tuzlu, Celic i kazes do one raskrsnice za Bijambare ;-) Tu ti je i Nisicka vosoravan, ali nemoj tamo. Samo baci pogled iz bus :D
Imas i u Olovu jednu finu logu, ali samo kada je lijepo vrijeme.
Mi smo vrlo cesto na Uni, gore oko Bos. Krupe i zaista ima prelijepih mjesta za uzivanciju. Jos imamo camac (ladju :mrgreen: ), pa se spustamo. Jednom smo upali u nevrijeme, pa je narod stajao na obali i gledo hocemo li zivi dopetljat na drugu stranu. Meni je to recimo uzivancija. :-D
Nazalost, Stolac, Capljinu i okolinu nisam obisla, iako su mi preci iz tog kraja :roll:

Prosle godine smo isli onim dijelom kroz Liku oko Plitvickih jezera. Moram priznati (Iako nije BiH) da ljepsi kraj u zivotu nisam vidjela :thumbup:
kriticarka_nikova

#44 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

Hvala ti mamice na informacijama, a koliko je pjesaka daleko Bijambare od te raskrsnice?
mamica papucarka

#45 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

kriticarka_nikova wrote:Hvala ti mamice na informacijama, a koliko je pjesaka daleko Bijambare od te raskrsnice?
1,5 km :) i sve je asfalt
kriticarka_nikova

#46 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

mamica papucarka wrote:
kriticarka_nikova wrote:Hvala ti mamice na informacijama, a koliko je pjesaka daleko Bijambare od te raskrsnice?
1,5 km :) i sve je asfalt
JUpi pa to je super :)
A pecina jel' koliko je duboka? I sta ima jos osim pecine?
mamica papucarka

#47 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

imas na netu tacne informacije, samo ukucaj :)

ne znam jesi li gadljiva, ali imas jedan planinarski dom iznad Olova u jednom selu. Gornji dio je sav u dusecima i moze se nocit (ustvari, moglo je nekad, moram se raspitat), a dole je ognjiste. Meni licno prekrasno, ali ako si sminkeraj bolje nemoj :D Priroda je prekrasna, i bas je mirno za odmorit dusu. :-D
kriticarka_nikova

#48 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

mamica papucarka wrote:imas na netu tacne informacije, samo ukucaj :)

ne znam jesi li gadljiva, ali imas jedan planinarski dom iznad Olova u jednom selu. Gornji dio je sav u dusecima i moze se nocit (ustvari, moglo je nekad, moram se raspitat), a dole je ognjiste. Meni licno prekrasno, ali ako si sminkeraj bolje nemoj :D Priroda je prekrasna, i bas je mirno za odmorit dusu. :-D
Nisam šminkeraj. Nisam gadljiva. Pokricu dušeke jaknom il peškirom sta fali :)
mamica papucarka

#49 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

Ne znam jel neko zna (mislim da bi Black mogao znati) kako se zove ono jezerce kod Jablanickog . Znam da se predje ona hidrocentrala pa se idem makadamom, i dodje jedno interesantno selo sa jezerom. Cak imaju i mali brodici na tom jezeru.
Meni je bilo prekrasno i znam da sam se satima kupala i skakala sa nekih camaca, ali uopste se ne mogu sjetit dze sam ja to bila :D
kriticarka_nikova

#50 Re: Najljepša mjesta u BiH-a

mamica papucarka wrote:Ne znam jel neko zna (mislim da bi Black mogao znati) kako se zove ono jezerce kod Jablanickog . Znam da se predje ona hidrocentrala pa se idem makadamom, i dodje jedno interesantno selo sa jezerom. Cak imaju i mali brodici na tom jezeru.
Meni je bilo prekrasno i znam da sam se satima kupala i skakala sa nekih camaca, ali uopste se ne mogu sjetit dze sam ja to bila :D
Hah dobra si. Da nije Deransko jezero? :D
Post Reply