jeza u ledja wrote:
Stani, znaci, da vidimo logiku - kad NEMAMO dokumente crno na bijelo, onda NECEMO manipulisati. Ali kad dobijemo arhivu, onda cemo manipulisati?? Znaci, bez znanja istine nam je dobro, a kad saznamo istinu, onda cemo poceti sa njom manipulisati?? Nidje veze.
Ne, nego kad bude poznata istina i dostupna siroj javnosti ONDA njome nece moce biti manipulisano. Sta je problem da to bude u Sarajevu? Pa nismo mi ti koji imaju nesto da kriju. Uostalom, i taj Radmanovic i ini svi imaju pristup svemu u Sarajevu pa bujrum.
Stvarno ne znam koji dio te arhive ce biti dostupan preko weba, ali vjerujem da ce to biti vishe nego sto bi neki obican gradjanin pozelio da vidi. Ostatak ce biti dostupan bilo kome ko bude zelio time da se studiozno bavi. Ako se ne varam, same presude imaju stotine strana i tamo je sazeto sve sto je od znacaja. Drugo, transkripti su takodjer dostupni preko weba. Ne vidim kako ce istina na taj nacin moci biti sakrivena.
Barem teoretski, manipulisati se moze gradjom iz arhiva, na primjer, unistavanjem ili podmetanjem necega. Ja ne kazem da bi takvih manipulacija bilo, niti da je to u interesu Bosnjaka, vec da Srbi nemaju povjerenja da ih ne bi bilo. Primjecujem da je nivo povjerenja nizak da nizi ne moze biti, ali svakako ja nisam kriv sto je to tako.
jeza u ledja wrote:
Ovaj veto Radmanovica je nesto poput prituzbe advokata odbrane nekog ubice na ispravnost nekog dokaznog materijala. Ono, iz aviona je jasno da ga taj dokazni materijal raskrinkava, ali zbog neke formalnosti ne moze da prodje. Jos jedan kukavicki potez srpske politike unazad. Do kad?
Prvo, to je duznost advokata odbrane, bez obzira na njegova moralana nacela on mora da stiti svoga klijenta. Drugo, ne razumijem paralelu, cak ni ne naslucujem vezu sa ovim o cemu pricamo, sto me veoma zabrinjava, moracu popit kavicu

. Trece, kako se cini, u nedogled.