kako uvesti auto u BiH??????????

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

amrica

#26 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by amrica »

Imala sam kolegicu koja je dobila od nekog Francuza auto na poklon, neki ogromni stari Citroen, i vozala ga dugo sa francuskim tablama, i kad sam je pitala sta radi za osiguranje i td, ona me blijedo pogledala: A sta ti je to osiguranje? Sto ce mi to? ZAr se to placa.... Nikad je niko nije zaustavio, vozala godinama, samo nije pravila belaje, naravno.
shadow

#27 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by shadow »

zlatan01 wrote:
incognito071 wrote:
CHICAGO wrote: ZLATANE... kako murija zna do kad su meni te "da kazem" ogranicene table...????

ja imam jarana koji je prije 5 godina dovezao Mitsubishi-ja u SA i dan danas ga voza... iste US table (koje su cak sta vise istekle prije 3 godine) i niko ga "ne pita za zdravlje"....

kako to?
voziti ga na US tablama moze komotno

uslov je samo da je auto osigurano

saobracajnu ima dakle zdravo djaci
Mislim da je i zakonom ograniceno a osim toga postoje i prakticna pitanja. Kad istekne registracija? Tehnicki? Kako produziti osiguranje (dobro ovo moze preko neta vjerovatno)? Ja kazem da je ograniceno, sto je teorija, a kako je upraksi? Vjerovatno kao i sve drugo u BiH. Vjerujem da ima ljudi koji voze tako godinama. Pitam se samo sto su svi oni od rata na ovamo uvozili regularno kad su mogli voziti na njemackim tablama? I meni neki dole govore da ne uvozim nego da vozim na svedske table...vidjecemo kad bude vrijeme za to.

Ma kakvo osiguranje? Uvezes auto iz Amerike i vozis na usa tablama. To osiguranje iz amerike ti svakako ne vrijedi i ako ti se nesto desi neces ni centa naplatiti. Zato ga odmah otkazes. Garantujem ti da 99% auta koja su u Sarajevu na americkim tablama nisu vise u americi osigurana jer nema smisla placati. Drotovi to naravno ne znaju i ne mogu provjeriti. Ti na osnovu svoje americke registracije tj saobracajne uzmes bh osiguranje za auta na stranim tablicama koje te kosta 605 mambi godisnje i to je sve. Nema nikakvih tehnickih pregleda, niko ti ne gleda inspection sticker koji je davno istekao (slobodno ga oguli), na tablicama sticker kad istekne i njega oguli. Zasto? Zato sto je Bosna, sve moze.
Jedino kad izlazis van granica BH onda moras kupovati osiguranje drzave u koju ulazis. Ovo sto kupis za 605 maraka ti samo vrijedi unutar BH.
zlatan01

#28 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by zlatan01 »

Ja ponavljam da je zakonom propisano ogranicenje a kako je u praksi to je nesto sasvim drugo. Bosna je to.
Ali sa stanovista drzave, niti jedna ozbiljna drzava nece dozvoöiti uvoz robe na svoj teritorij bez kontrole i naplate dazbina. Prema Carinskom zakonu auto sa stranim tablama na teritoriji BiH je carinska roba, i kao takva se mora nakon odredjenog vremena prijaviti Carini. Svako ko vozi takvo auto duze od odredjenog roka (mislim da je rijec o 6 mjeseci) krsi zakon i drugim rijecima sverca. Opet naglasavam da je ovo zakon, dakle teorija, koja u praksi haman eto nista ne znaci. Prema nekim forumasima ljudi dole voze auta koja su prakticno neregistrovana dakle i nelegalno osigurana (BiH osiguranjma je vazno uzeti 605 kermi u padze) a sta ako su i neispravna pa vam tako neko zgazi dijete ili majku? Da onda ce biti kriva drzava koja nije to regulisala...odosmo off-topic...
zlatan01

#29 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by zlatan01 »

whow wrote: Pri kupovini automobila u sjevernoj americi generalno moras dobro voditi racuna o tkz. FALSE ADVERTISING . Naime radi se o enormnoj pojavi koja je sveprisutna i vise manje svi prodavci je koriste da bih privukli kupce . Primjerice u reklamama , oglasima , katalozima automobil se oglasava mnogo jeftinije nego sto to ustvari jeste samo da bih se musterija " navukla" u salon. Kada udes u salon onda te prodavci koji su mahom puno lukaviji , prokvareniji i bezobrazniji od svakog svercera sa Stupa s tom razlikom sto redom nose crna odjela i bjele kosulje , pocinju "obradivati" . Jenom prilikom ja sam vidio u novinama oglas za tada novoga Ford Focusa za 10 000 dollara. Nazvao sam salon i pitao da li ima taj auto. Covjek ke kao prvo odgovorio da mora da ga potrazi ali da ja dodem pa cemo nesto vec srediti. Nakon sto sam ja insistirao da mi kaze da li ima auto ili nema ne brzinu je slagao da se upravo prodao jer je to kao bio zadnji model iz te posiljke a kao navodno dolaze novi modeli i slicno. Nakon sto sam doticnog prodavca obavjestion da cu ga prijaviti u Better Bussines Biro pristao je da promjeni oglas koji se do tada vec danima "vukao" u lokalnim novinama. Dakle ne vjeruj svemu sto procitas .
Poznato mi je da ljudi svasta rade ali ova stranica autobytel.com djeluje ozbiljno a navedene cijene su kako MSRP tako i Invoice. U svakom slucaju ja ne kupujem macka u vreci, nego idem preko firme registrovane za uvoz. Sve se dogovori ovdje a isplata kad preuzimam registrovano auto, i to novo. Sve se pri registraciji provjerava tako da ako je nekad bilo registrovano ne moze biti registrovano kao novo ovdje...
Lesli Eldridž

#30 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by Lesli Eldridž »

Moj kolega je prije 15 dana uvezao iz Njemačke Reno Lagunu 2001 godište, 1,6 benzinac 107 HP. Auto ko lampa. Cijena sitnica - 4.500 ojra. Uglavnom dodati još carinu troškove boravka. Ima tamo jeftinih kola. Isplati se ići ako imaš tamo familije, a ako nemaš maltretiranje veliko. On to ne bi više ponovio, kaže zajebano mu bilo pravo.
shadow

#31 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by shadow »

zlatan01 wrote:Ja ponavljam da je zakonom propisano ogranicenje a kako je u praksi to je nesto sasvim drugo. Bosna je to.
Ali sa stanovista drzave, niti jedna ozbiljna drzava nece dozvoöiti uvoz robe na svoj teritorij bez kontrole i naplate dazbina. Prema Carinskom zakonu auto sa stranim tablama na teritoriji BiH je carinska roba, i kao takva se mora nakon odredjenog vremena prijaviti Carini. Svako ko vozi takvo auto duze od odredjenog roka (mislim da je rijec o 6 mjeseci) krsi zakon i drugim rijecima sverca. Opet naglasavam da je ovo zakon, dakle teorija, koja u praksi haman eto nista ne znaci. Prema nekim forumasima ljudi dole voze auta koja su prakticno neregistrovana dakle i nelegalno osigurana (BiH osiguranjma je vazno uzeti 605 kermi u padze) a sta ako su i neispravna pa vam tako neko zgazi dijete ili majku? Da onda ce biti kriva drzava koja nije to regulisala...odosmo off-topic...

Izvini ako sam bio pregrub, nije mi to bila namjera. Svakako se slazem s tobom za zakonski propisana ogranicenja ali to kod nas ne pije vode, garantujem.
Da, ljudi voze neregistrovana auta koja uopste ne podlijezu tehnickim pregledima jer su na stranim tablama tako da ih ima dosta neispravnih. Ima dosta auta koja su na americkim tablicama a vec su starija od 7 godina sto znaci da se nikad nece moci prevesti, vjecno ce biti neregistrovana i tehnicki neprovjerena a ipak kod nasih osiguravajucih kuca osigurana :-) tako sve dok ne zavrse na otpadu..
skulari

#32 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by skulari »

Hajde u redu je to sve sto ste pisali.Evo jos jedno pitanje:koliko kosta primjera radi pasat 2002 godiste ful oprema nije karavan,tj odprilike koliko bi mi ga procijenili na carini.Ili jedan golf 4 ful oprema 2003 godiste?
zlatan01

#33 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by zlatan01 »

skulari wrote:Hajde u redu je to sve sto ste pisali.Evo jos jedno pitanje:koliko kosta primjera radi pasat 2002 godiste ful oprema nije karavan,tj odprilike koliko bi mi ga procijenili na carini.Ili jedan golf 4 ful oprema 2003 godiste?
Navrati na najblizu carinu i zamoli nekog speditera za informaciju. Oni obicno imaju mogucnost da to provjere. Moja preporuka da provjeris kod vise njih neovisno...
ekro

#34 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by ekro »

pa mora da bude starije od 7 godina i da nije starije od 12 godina i moraju da imaju sva vozila euro 3 motor to znaci od 2000 godine su poceli proizvodit vozila sa euro 3 motorom
shlauf

#35 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by shlauf »

Lesli Eldridž wrote:Moj kolega je prije 15 dana uvezao iz Njemačke Reno Lagunu 2001 godište, 1,6 benzinac 107 HP. Auto ko lampa. Cijena sitnica - 4.500 ojra. Uglavnom dodati još carinu troškove boravka. Ima tamo jeftinih kola. Isplati se ići ako imaš tamo familije, a ako nemaš maltretiranje veliko. On to ne bi više ponovio, kaže zajebano mu bilo pravo.
PRESKUPO ti je to jaran platio.

A vidi ovo:
Image

Renault Laguna Privilége 2.0
4.450 €
bencinski motor, 1998 ccm, 120 kW / 164 KM
Letnik: 2004

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee :dance:
sheikh

#36 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by sheikh »

mozete ipak mnogo bolje proci sa uvozom auta ako znate nekoga iz spedicijske agencije :)
kada uvezete auto,spedicija moze napraviti katalosku procjenu auta ili svoju procjenu auta.Ova druga procjena je veoma veoma isplativija,ali ne moze svako to raditi. Bilo je u avazu prije par dana da je u Kiseljaku i jos jednom gradu uhapsen spediter radi toga.
ako neko uveze auto i ako zeli da mu se malo smanji trosak carine poreza,dacu mu ja broj spedicije i to je to :)
citroen

#37 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by citroen »

shlauf wrote:
Lesli Eldridž wrote:Moj kolega je prije 15 dana uvezao iz Njemačke Reno Lagunu 2001 godište, 1,6 benzinac 107 HP. Auto ko lampa. Cijena sitnica - 4.500 ojra. Uglavnom dodati još carinu troškove boravka. Ima tamo jeftinih kola. Isplati se ići ako imaš tamo familije, a ako nemaš maltretiranje veliko. On to ne bi više ponovio, kaže zajebano mu bilo pravo.
PRESKUPO ti je to jaran platio.

A vidi ovo:
Image

Renault Laguna Privilége 2.0
4.450 €
bencinski motor, 1998 ccm, 120 kW / 164 KM
Letnik: 2004

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Schlaufe procitaj kad je covjek postao :mrgreen:obrati paznju na datum :skoljka: tad je bila toliko love :sax: :sax: :sax:
shlauf

#38 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by shlauf »

Vidio sam ja to ali ova Laguna je vec odavno na netu. Vjerovatno opet ponovljen oglas. :sax:
a vidi ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=ZE58rQJFJX0
:thumbup:
Đabalesku :D

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
citroen

#39 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by citroen »

shlauf wrote:Vidio sam ja to ali ova Laguna je vec odavno na netu. Vjerovatno opet ponovljen oglas. :sax:
a vidi ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=ZE58rQJFJX0
:thumbup:
Đabalesku :D

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Kasnis shlaufe :D
respo

#40 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by respo »

ne kasni on nego je ovaj gore prerano kupio lagunu :D
Vragolan

#41 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by Vragolan »

cek malo
pa zar nije izaslo da se carina ne placa na robu koja je made in EU

hajd porez se mora platiti,ti kao stranac imas prvo povrata poreza ako si auto kupio u lupam njemackoj
a u BiH ga moras svakako platiti nema sanse da izbjegnes placanje poreza
shlauf

#42 Re: kako uvesti auto u BiH??????????

Post by shlauf »

Špedicija "PLAVA ZVIJEZDA" Gradiška 053/610-671, Izačić 037/393-022
Eto brojeva pa se malo raspitajte oko poreza i PDV-a. :?
Kažete koliko iznosi faktura / račun i koliko bi vas došlo još dažbina uključujući i špediterske usluge. To podvučete i znate koliko bi vas auto koštalo. Tražuće vam marku auta, snagu, godinu proizvodnje ....

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Post Reply