Simbol Bošnjačkog naroda

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
travnik

#26 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by travnik »

Umjetnik a wrote:
mal_tanak wrote:
zgembo_sa wrote:Ne postoji jos. Namece se ljiljan, ali ljiljan je bosanski, a ne bosnjacki simbol. Time se ljiljan degradira na simbol samo jednog od bh naroda, a on predstavlja sve gradjane BiH.
Izvini jarane, al mene ne predstavlja ljiljan! Nikada i nije bio moj simbol, nikad ga nisam isticao, moj otac takodjer, mater, djed, sva familija itd. et da znaš, ako nisi znao! Al ne vjerujem, sve se zna!
Pozz
ovim si sve rekao
predrasude su čudo
Nisu predrasude, već istina, neki narodi ne prihvataju taj simbol i zašto ga onda nametati. Ova sadašnja naša zastava je skroz OK, nema potrebe za bilo kakvim promjenama.
BSn

#27 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by BSn »

travnik wrote:
Nisu predrasude, već istina, neki narodi ne prihvataju taj simbol i zašto ga onda nametati. Ova sadašnja naša zastava je skroz OK, nema potrebe za bilo kakvim promjenama.
Jest, ova sadasnja zastava je sasvim O.K., jer ne predstavlja nikog i s njom se ne pistovjecuje gotovo niko.
Umjetnik a

#28 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Umjetnik a »

pa da slažem se
sa tobom
nego nisi me dobro razumio
ljiljan nije bošnjački simbol nego BOSANSKI

p.s.
velki pozdrav za travnik :bih:
signature

#29 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by signature »

Jest, ova sadasnja zastava je sasvim O.K., jer ne predstavlja nikog i s njom se ne pistovjecuje gotovo niko.
:bih:

ko kaze?,mozes cesto vidjeti majmune kako s njom masu.
signature

#30 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by signature »

zgembo_sa wrote:
mal_tanak wrote:
zgembo_sa wrote:Ne postoji jos. Namece se ljiljan, ali ljiljan je bosanski, a ne bosnjacki simbol. Time se ljiljan degradira na simbol samo jednog od bh naroda, a on predstavlja sve gradjane BiH.
Izvini jarane, al mene ne predstavlja ljiljan! Nikada i nije bio moj simbol, nikad ga nisam isticao, moj otac takodjer, mater, djed, sva familija itd. et da znaš, ako nisi znao! Al ne vjerujem, sve se zna!
Pozz
Jesi ti hrvat? Jel tvrtko bio hrvat? Jeste, to smo neki dan zakljucili, dakle to je i tvoj simbol :D
bas bi volio da procitam gdje pise da je Tvrtko bio hrvat.
IBM

#31 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by IBM »

simbol bosnjaka jeste zelena zastava sa zutim polusmjesecom i zvjezdom
IBM

#32 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by IBM »

Evo malo za domacu zadacu:

Pokret za Bošnjačku samostalnost i Ilirski pokret

Kad smo već kod Ilira i Ilirskog pokreta, primijetio sam jednu interesantnu podudarnost.

"Husein-beg Gradaščević je bio zakleti neprijatelj sultanovih reformi koje je 1830. godine kanio provesti u Bosni. U Sarajevu 12. septembra 1831. godine Husein-beg Gradaščević je izabran za bosanskog vezira s naslovom paše."

Zvali su ga "Zmajem od Bosne", "Vitezom od Bosne", a on se je u kratkom periodu vladanja potpisivao kao "gospodar Bosne" čekajući obećani Sultanov ferman koji će Bosni dati samostalnost kao Kneževini, a njemu nasljednu kneževsku titulu. Sultan je poslao Nizam - modernizovanu stajaću vojsku po ugledu na evropsku. 4. juna 1832. godine Husein-kapetanova vojska je konačno poražena od Nizama na Stupu. 16. juna 1832. ovaj je posljednji Bosanski vitez, "samuraj", kao ga neki nazivaju, prešao Savu i prebjegao u Slavoniju.

Vrlo je vjerovatno da je inspirisao Hrvatske romantičare svojom borbom za nezavisnost Bosne jer:

"Početkom prosinca 1832. u Hrvatskoj se stvara pokret pod simboličnim ilirskim imenom. Narodni preporod pokrenuli su mlađi obrazovani ljudi koji su težili nacionalnom osvješćenju svih južnih Slavena u Monarhiji. Glavni oblik djelovanja bila je književnost. Takva podloga Ilirskog pokreta, s naglašenom željom za okupljanjem južnoslavenskih naroda u jednu kulturnu cjelinu, naišla je na pozitivan odjek u većini naših najbližih susjeda...

Ilirske su ideje zbog svoje široke zamisli veoma brzo došle pod udar prougarski nastrojenoga plemstva. Godine 1843. zabranjena je uporaba ilirskog imena, (i grba polumjeseca i zvijezde na crvenoj podloz), a borbe u zajedničkom Saboru i skupštinama toliko su se rasplamsale da su prouzročile prave okršaje na gradskim ulicama." (http://vijesti.hrt.hr/arhiv/99/12/01/NDD.html)

Ako je vjerovati da je Fojnički grbovnik nastao krajem 17. vijeka onda se izbor Ilirskog grba i imena čitavog pokreta u Hrvatskoj iz kojeg kasnije nastaje Jugoslovenska ideja 19. vijeka, da slijediti do svog izvora u Bosni i romantičarske percepcije herojske borbe jednog bosanskog viteza, "Zmaja od Bosne", za nezavisnost Bosne.

Ako tome dodamo i Zmajeve uzaludne pozive Knjazu Milošu Obrenoviću da se i on podigne protiv Sultana, da mu se pridruži u borbi, kao i činjenicu da je Zmaju i Njegoš u pismima poručivao da ne ide protiv moderniziranog turskog Nizama jer je to čisto samoubistvo, istovremeno tražeći pomoć u municiji od Zmaja, može se zaključiti da je Zmajev pokret jako odjeknuo na Zapadnom Balkanu i da su mnogi u regionu očekivali mnogo od njegovog pokreta i Bošnjačke pobune. Može se pretpostaviti da su smatrali mladog i hrabrog viteza Gradaščevića svojevrsnim regionalnim liderom u borbi slavenskih (po rasi), ili "Ilirskih" (po regiji) naroda za nacionalno oslobođenje od Osmanlija, a poslije i Habzburgovaca.

Tim više što sam Štrosmajer, zagovornik Jugoslovenske ideje, svjedoči da je kao dijete gledao Zmaja od Bosne u izgnanstvu u Osijeku kako se takmiči u bacanju buzdovana sa svojom pratnjom može se zaključiti ili barem pretpostaviti da je Zmaj u to vrijeme, za Slavonce, tj. Hrvate u Habsburgškom carstvu mogao biti u najmanju ruku neka vrsta Če Gevare tog doba, viteza prema kojem su gajili simpatije, vidjeli kao uzor, i kojeg su željno i sami priželjkivali u svom narodu, kao neku preteču Italijanskog Garibaldija. Zasigurno je bio romantičarska figura jer je do svoje tridesete godine uspio potući Velikog Vezira i Tursku vojsku na Kosovu. Takva ličnost nije mogla proći nezapaženo i izmaći romantičarski raspoloženim pjesnicima i piscima koji su sanjali i sami o nacionalnom oslobođenju i samostalnosti.

Možda su Hrvatski Ilirci uzeli simbol polumjeseca i zvijezde na crvenoj podlozi kako bi podržali ovog Bosanskog Viteza, kao znak solidarnosti s njegovim pokretom, s prirodom njegovog pokreta, sa Bosnom. To treba istražiti uzimajući rani devetnaesti vijek kao kontekst, a ne nacionalizme poznog dvadesetog vijeka. Ovo je teza na kojoj bi vrijedilo poraditi.

Ovdje dalje imam neke zanimljive citate vrijedne čitanja:

Tekst iz jedne novije heraldičke knjige (Marijan Grakalić:'Hrvatski grb', Nakladni Zavod Matice Hrvatske 1990.):

"O najstarijem grbu iz Slavonije zna se malo Još se ne zna kako je izgledao na štitu jer su nam poznati samo njegovi heraldički elementi: polumjesec iznad kojega je šestokraka zvijezda. Ove prastare simbole obilato korištene još u pred-heraldičko doba, nalazimo prisutne kod mnogih naroda, a čini se da je među prvima u našoj literaturi na njih kao na grbovne oznake upozorio Vjekoslav Babukić (1812.-1875.) U časopisu Danicza Ilirska, pod rubrikom "Različitosti" Babukić navodi: "U jednoj njemačkoj knjizi pod naslovom 'Angenehme Beschaftigingen in der Einsamkeit, zweiter Teil, Leibzig, bei Carl Scheidern, 1786. Seite 114, stoji jedan vrlo zanimljivi članak: "Turski carevi nemaju nikakvoga gerba. Polumesec je više znak deržave i naroda nego li Sultana. Ovaj gerb biaše jur vu vreme starega Štambola (Bizanta), za uspomenu, da je ovaj Varoš pokroviteljstvom i zaštitom mesečine, od pobede Filipa, otca Aleksandruševog (Aleksandrovog) koi ga noćju napasti hotiaše, sredno oslobodio."

Kačić piše u knjizi 2. str.11: "Bosanska arma jest jedan štit i pol meseca i jedna zvezda. U Primorju na mnogim starim grobnicama nahodi se rečena arma: sva je prilika, da su takve grobnice načinjene od bosanskih uskokah, za uspomenu od svoga došastja i gospodstva."

Babukić zatim navodi : "Od najstarijiuh vremenah, mnogo prie došastja Turakah vu Europu, nalazi se to znamenje malo ne na svakom gerbu plemićah ugarsko-ilirskih. Kako je gerb nastao nezna se; jer u duboku pada starinu. Mogutje je da je z pesničkog duha našeg naroda još se vu staro doba porodio; jerbo narodna jedna pesma, akoprem novieg vremena, k toj nas misli vodi, koja glasi: "Mesec kaza zviezdu danicu...""

Iz knjige Ante Škobalj: "Obredne gomile, Sveti Križ na Čiovu" 1970:

"Znak polumjeseca nosio se kao nakit - amajlija i kao takovog ga nalazimo u grobovima iz antičkog razdoblja na području Bosne...

...Hrvati su dolaskom u ove krajeve zatekli u njima ovaj kult i poprimili ga.

... Iz svega ovoga proizlazi da slika polumjeseca na bosanskim stećcima nije bila puki ukras, već simbol prastarog vjerovanja."

("Insignia veteri Illirici imperii' ili jednostavno 'Ilirski grb' (polumjesec i danica) je u 19 vijeku nacionalnog romanticizma bio korišten od strane Ilirskog pokreta, čak i zabranjen od strane Habzburgovaca.)

Na Wikipediji po prvi put vidim zastavu, barjak Srpskog ustanka 1975-1978. Predstavljen je sa polumjesecom i šestokrakom zvijezdom, na bijeloj, gornjoj polovini crveno bijele podloge. Nisam nikada do sada vidio ovaj barjak. Ne znam koji je njegov historijski izvor. Možda se radi o falsifikatu.

Poznato mi je da je Sulejman Veličanstveni koristio šestokraku sa polumjesecom kako bi istakao svoju simboličnu vezu sa Solomonom (Sulejman), uz to što je, po nekim izvorima, tvrdio da je po majčinoj strani i u krvnoj vezi sa njim.

Ilirci su imali crvene kape sa kićankom, a na njihovom gornjem dijelu, je bio polumjesec i zvijezda. Evo i Ilirske "surke" koju sam pronašao u jednoj knjizi i fotografisao prije nekoliko godina.

http://niksic.blogger.ba/arhiva/?start=10
BSn

#33 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by BSn »

signature wrote:
:bih:

ko kaze?,mozes cesto vidjeti majmune kako s njom masu.
Ma, meni je nekako "prirasla srcu". Ali i dalje stojim pri tome da je bilo mnogo boljih varijanti medju ponudjenim, kada su birali novu zastavu. :bih:
zgembo_sa

#34 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by zgembo_sa »

signature wrote:
zgembo_sa wrote:
mal_tanak wrote:Izvini jarane, al mene ne predstavlja ljiljan! Nikada i nije bio moj simbol, nikad ga nisam isticao, moj otac takodjer, mater, djed, sva familija itd. et da znaš, ako nisi znao! Al ne vjerujem, sve se zna!
Pozz
Jesi ti hrvat? Jel tvrtko bio hrvat? Jeste, to smo neki dan zakljucili, dakle to je i tvoj simbol :D
bas bi volio da procitam gdje pise da je Tvrtko bio hrvat.
Ubijedise nas neki dan osa i pjo da su svi koji su bili katolici na ovim prostorima u stvari hrvati :D
Umjetnik a

#35 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Umjetnik a »

Ubijedise nas neki dan osa i pjo da su svi koji su bili katolici na ovim prostorima u stvari hrvati :D

ma daj
je li ovo ozbiljno
ili ćemo pokretati temu az najveću forumsku glupost :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zgembo_sa

#36 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by zgembo_sa »

Umjetnik a wrote:

ma daj
je li ovo ozbiljno
ili ćemo pokretati temu az najveću forumsku glupost :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ili cemo morat neke poslat na casove ironije i sarkazma :D
mal_tanak

#37 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by mal_tanak »

zgembo_sa wrote:
mal_tanak wrote:
Pozz
Ma vao!
moraš da shvatiš da su u ratu vojnici s tim grbom pucali po mom ocu, ubili mi nekoliko rodjaka! i kako da u taj grb gledam kao svoj! Nidje veze! Moj otac nije išao u tudji grad da se bori, bio je od svoje kuce, zemlje 200metara! znaci nije nikoga napadao! Toliko!
zgembo_sa

#38 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by zgembo_sa »

mal_tanak wrote:
zgembo_sa wrote:Jesi ti hrvat? Jel tvrtko bio hrvat? Jeste, to smo neki dan zakljucili, dakle to je i tvoj simbol :D
Ma vao!
moraš da shvatiš da su u ratu vojnici s tim grbom pucali po mom ocu, ubili mi nekoliko rodjaka! i kako da u taj grb gledam kao svoj! Nidje veze! Moj otac nije išao u tudji grad da se bori, bio je od svoje kuce, zemlje 200metara! znaci nije nikoga napadao! Toliko!
A pod kojim se grbom tvoj otac borio? Pod sahovnicom sa U? Eno ti pun hag tih koji su vam glavu napunili ustaskom ideologijom i pricama o nekoj tzv. herceg bosni i pripajanju hrvatskoj. Kako to da je cijeli rat bilo jedinica hvo-a i hos-a na teritoriji pod kontrolom arbih i armija ih nije ubijala, nego su se zajedno borili, a tvoj se otac i rodjaci prikljucili zlocincima bobanu, tuti, steli... i zajedno protiv bosnjaka, da podijelite drzavu. Bolje suti i stidi se za kakve ste se stvari borili...

Ne mozes ti za par godina secesionizma izbrisat hiljadu godina historije. Ljiljani su bosanski simbol mnogo duze nego sto postojite i ti i tvoja porodica i tzv. hzhb i hrvatska.
chuchumbamayumbe

#39 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by chuchumbamayumbe »

Evo da i ovdje postiram...

Ne bih da me se pogresno shvati ili protumaci, ne zelim da nekoga isprovociram ili nesto slicno, ali me interesuje koji je bio simbol Bosnjaka, a tada Muslimana, prije 1992?? Koliko ja znam nije bi ljiljan? Nije to bio Bosnjacki simbol niti tamo neke 93.-ce, niti 94.-te, niti do neka doba, ali odjednom izgleda postade? I u pocetku bijase zastava sa zlatnim ljiljanima simbol Bosne i Hercegovine, barem onog dijela patriota koji su je voljeli i za koju su se borili i ginuli, ne samo Bosnjaka nego i postenih Hrvata, Srba, i svih ostalih koji su zajedno krenuli da se za nju bore. I borili su se pod zastavom BiH,a ne pod (skoro pa) zastavom Bosnjaka.
E sada, ispade ljiljan Bosnjacki simbol (kao da nema neki drugi), ispade jedini prijeratni Muslimani (a danas Bosnjaci) nasljednici i nosioci onog bosanstva i bosanske drzave od prije 1000 godina, ispade kao da ovdje niko drugi nije ni bio i da niko drugi niti ne treba da bude. Mozda sam malo grub, ali ako postmatras iz perspektive nekog ne-Bosnjaka, onda se covjek stvarno upita, koji qrac ja to ovdje radim, za koga se ja to borim, kakvo bosanstvo ja to ovdje furam, kada ja ustvari niti nisam Bosanac, ja sam onaj koji u krvi nema gene ljudi koji su ovdje zivjeli prije 1000 godina i, samim time, da ovo nije moja zemlja, nego tudja. Bravo, samo naprijed, tako se Bosna dijelila, pricace jednom.
Jebote, kada gledam ove prijedloge, kao da ovdje zive tri africka plemena, a ovi ostali su majmuni?! Sve nam se svelo na tri religije, tri nacije, tri naroda, podijelise/podijeliste Bosnu i Hercegovinu uzduz i poprijeko a da ne znamo ni sta se desava.
Tri elektroprivrede, 3 telekoma, dvije skole pod jednim krovom, druga policija na svakih 100 metara, 3 saveza ona, 3 saveza ova, sve nam je podijeljeno na tri dijela, pa ovo je stvarno pocetak kraja.
pike

#40 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by pike »

travnik wrote:
Kako može predstavljati sve građane BiH kada je posve jasno da ga Srbi i Hrvati ne prihvataju? Zaista ne vidim razlog nametanju nečega i besmislenom laganju o tome da je to grba svi građana BiH, kada svi znamo da ljiljan prihvataju samo Bošnjaci, da ga Srbi i Hrvati uopće ne doživljavaju kao svoj. To je istina, sviđalo se to nekom ili ne.

Istina je takodje da je ljiljan simbol Bosne, svidjalo se to nekom ili ne. Ti ga ne moras prihvatiti kao svog ali to ne mjenja cinjenice.
elSaik

#41 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by elSaik »

travnik wrote:

Kako može predstavljati sve građane BiH kada je posve jasno da ga Srbi i Hrvati ne prihvataju?
Zaista ne vidim razlog nametanju nečega i besmislenom laganju o tome da je to grba svi građana BiH, kada svi znamo da ljiljan prihvataju samo Bošnjaci, da ga Srbi i Hrvati uopće ne doživljavaju kao svoj. To je istina, sviđalo se to nekom ili ne.
Pa ne prihvataju ni BiH pa je ima i bit će je. Tako će i jednog dana ljiljani opet biti na državnoj zastavi.

PS A kako to da tim istim velikim Srbima i još većim Hrvatima nisu smetali ljiljani '91?
mal_tanak

#42 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by mal_tanak »

zgembo_sa wrote:
mal_tanak wrote:
zgembo_sa wrote:Jesi ti hrvat? Jel tvrtko bio hrvat? Jeste, to smo neki dan zakljucili, dakle to je i tvoj simbol :D
Ma vao!
A pod kojim se grbom tvoj otac borio? Pod sahovnicom sa U? Eno ti pun hag tih koji su vam glavu napunili ustaskom ideologijom i pricama o nekoj tzv. herceg bosni i pripajanju hrvatskoj. Kako to da je cijeli rat bilo jedinica hvo-a i hos-a na teritoriji pod kontrolom arbih i armija ih nije ubijala, nego su se zajedno borili, a tvoj se otac i rodjaci prikljucili zlocincima bobanu, tuti, steli... i zajedno protiv bosnjaka, da podijelite drzavu. Bolje suti i stidi se za kakve ste se stvari borili...

Ne mozes ti za par godina secesionizma izbrisat hiljadu godina historije. Ljiljani su bosanski simbol mnogo duze nego sto postojite i ti i tvoja porodica i tzv. hzhb i hrvatska.
Glup si konju- ovo se odnosi na U.. Zna se ko su bile ustaše! Moj otac nikad nije bio ustaša!ocekujem izvinjenje za ovo U! Kao sto sam naveo, borio se udaljen 200metara od vlastite kuce, nije nikoga napadao, branio je obitelj, zemlju! ti kao da prvi put cujes za sukob Bosnjaka i Hrvata, koji je se desio i to je istina! Ti si neki "mozak" garant. Kako nemoš da shvatiš da vecina naglašavam vecina Hrvata i Srba ne smatra ljiljane svojim simbolom!

P.S spominju se Hrvati u armiji BiH, svaka cast, znam da ih je i bilo, ali isto tako je bilo i Bošnjaka u HVO-u! Al tu se radi o manjem broju! Znaci vecina Hrvata koja je se borila u ratu je bila u HVO, isto tako i Bošnjaka u Armiji!

pozz
signature

#43 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by signature »

chuchumbamayumbe wrote:Evo da i ovdje postiram...

Ne bih da me se pogresno shvati ili protumaci, ne zelim da nekoga isprovociram ili nesto slicno, ali me interesuje koji je bio simbol Bosnjaka, a tada Muslimana, prije 1992?? Koliko ja znam nije bi ljiljan? Nije to bio Bosnjacki simbol niti tamo neke 93.-ce, niti 94.-te, niti do neka doba, ali odjednom izgleda postade? I u pocetku bijase zastava sa zlatnim ljiljanima simbol Bosne i Hercegovine, barem onog dijela patriota koji su je voljeli i za koju su se borili i ginuli, ne samo Bosnjaka nego i postenih Hrvata, Srba, i svih ostalih koji su zajedno krenuli da se za nju bore. I borili su se pod zastavom BiH,a ne pod (skoro pa) zastavom Bosnjaka.
E sada, ispade ljiljan Bosnjacki simbol (kao da nema neki drugi), ispade jedini prijeratni Muslimani (a danas Bosnjaci) nasljednici i nosioci onog bosanstva i bosanske drzave od prije 1000 godina, ispade kao da ovdje niko drugi nije ni bio i da niko drugi niti ne treba da bude. Mozda sam malo grub, ali ako postmatras iz perspektive nekog ne-Bosnjaka, onda se covjek stvarno upita, koji qrac ja to ovdje radim, za koga se ja to borim, kakvo bosanstvo ja to ovdje furam, kada ja ustvari niti nisam Bosanac, ja sam onaj koji u krvi nema gene ljudi koji su ovdje zivjeli prije 1000 godina i, samim time, da ovo nije moja zemlja, nego tudja. Bravo, samo naprijed, tako se Bosna dijelila, pricace jednom.
Jebote, kada gledam ove prijedloge, kao da ovdje zive tri africka plemena, a ovi ostali su majmuni?! Sve nam se svelo na tri religije, tri nacije, tri naroda, podijelise/podijeliste Bosnu i Hercegovinu uzduz i poprijeko a da ne znamo ni sta se desava.
Tri elektroprivrede, 3 telekoma, dvije skole pod jednim krovom, druga policija na svakih 100 metara, 3 saveza ona, 3 saveza ova, sve nam je podijeljeno na tri dijela, pa ovo je stvarno pocetak kraja.
moras sve postove procitati pa ces naci odgovor.
travnik

#44 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by travnik »

elSaik wrote:
travnik wrote:

Kako može predstavljati sve građane BiH kada je posve jasno da ga Srbi i Hrvati ne prihvataju?
Zaista ne vidim razlog nametanju nečega i besmislenom laganju o tome da je to grba svi građana BiH, kada svi znamo da ljiljan prihvataju samo Bošnjaci, da ga Srbi i Hrvati uopće ne doživljavaju kao svoj. To je istina, sviđalo se to nekom ili ne.
Pa ne prihvataju ni BiH pa je ima i bit će je. Tako će i jednog dana ljiljani opet biti na državnoj zastavi.

PS A kako to da tim istim velikim Srbima i još većim Hrvatima nisu smetali ljiljani '91?
Prema istraživanju UNDP-a 80% Hrvata prihvata BiH kao svoju domovinu, tako da ti je prva konstatacija netočna. O tome što će biti jednog dana ne znam, ali šanse da bude ovo što si ti naveo mjere se u promilima.
Poslije 1991. se mnogo toga dogodilo, a uopće ne znam zašto inzistirati na ljiljanima kada imamo i zastavu i grb BiH.
travnik

#45 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by travnik »

zgembo_sa wrote:
mal_tanak wrote:
Ma vao!

Kakvo U, kakave gluposti i gdje si pročitao od bilo kojeg Hrvata na forumu ustašku ideologioju. Najlakše je kada se netko ne slaže s tobom optužiti ga za sve i svašta. Čovijek ti je rekao za što su se borili, da sačuvaju svoje ognjište, kuću, obitelj...
Ljiljani su simbol srednjovijekovne Bosne i to nitko ne spori, ali danas ih pojedini narodi u BiH ne prihvataju pa ne znam zašto nametati nekome. Imamo i zastavu i grb BiH!
meatoverhere

#46 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by meatoverhere »

A sta ce Bosnjacima simbol?
signature

#47 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by signature »

meatoverhere wrote:A sta ce Bosnjacima simbol?
sta ce Hrvatima sahovnica??
zgembo_sa

#48 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by zgembo_sa »

mal_tanak wrote:P.S spominju se Hrvati u armiji BiH, svaka cast, znam da ih je i bilo, ali isto tako je bilo i Bošnjaka u HVO-u! Al tu se radi o manjem broju! Znaci vecina Hrvata koja je se borila u ratu je bila u HVO, isto tako i Bošnjaka u Armiji!

pozz
Ne, ne, nisi dobro procitao, ja govorim o jedinicama HVO-a i HOS-a koje nisu prihvatile secesionisticko-ustasku politiku hzhb vec se se zajedno sa jedinicama ARBiH borile protiv cetnika. Taj tvoj "domoljubni" dio HVO-a je saradjivao sa cetnicima i radio na podjeli ove drzave, zato ponavljam, bolje ti je suti i stidi se.
signature

#49 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by signature »

Prema istraživanju UNDP-a 80% Hrvata prihvata BiH kao svoju domovinu, tako da ti je prva konstatacija netočna. O tome što će biti jednog dana ne znam, ali šanse da bude ovo što si ti naveo mjere se u promilima.
Poslije 1991. se mnogo toga dogodilo, a uopće ne znam zašto inzistirati na ljiljanima kada imamo i zastavu i grb BiH.
--------------------------------------
prvo,ja nevjerujem narucitim istrazivanjima a drugo, na papiru oni mogu biti za Bosnu 100% ali oni najvole iznad svoje glave viditi kako se sahovnica vihori.nemojmo se gadjati glupostima.
meatoverhere

#50 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by meatoverhere »

signature wrote:
meatoverhere wrote:A sta ce Bosnjacima simbol?
sta ce Hrvatima sahovnica??
Dakle kriza identiteta. Sta nas briga za sahovnicu. Borimo se protiv nje jer simbolizuje samo jedan narod i osipamo se kad je vidimo kako se viori u Bosni. Kao odgovor se evo nudi stvaranje Bosnjackog simbola. Opet pitam sta ce nam ako smo zainteresovani za ocuvanje Bosne. Odgovor ne moze biti: Imaju i oni svoje pa onda treba da i mi imamo svoj. Kratkovido.....
Post Reply