upravu je, sta imas ici u svoje osiguranje... ja sam imao tako dva manja sudara i oba puta sam isao u osiguranje onog ko me udario (nisam bio kriv nijednom) i ljudi bez problema platili sve sto je trebalo.potpuni stranac wrote:Apsolutno si u krivu. no, skontaces kad ti ponude neku mizeriju od odstete, a mozda ces biti i strpljiviji da procitas ovu temu od pocetka, moze ti valjat neki drugi put.sjever76 wrote:Ljudi kakve veze ima tvoje osiguranje ako ti nisi krivac za nezgodu?????? koliko ja znam troskove popravke auta preuzima osiguranje od osobe koja je skrivila nezgodu osim ako nije kasko u pitanju.
ja upravo cekam procjenu od uniqe jer je vozilo koje me udarilo osigurano kod njih.moje osiguranje sa tim nema apsolutno nista.
procijena stete kod osiguranja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dimu
#26 Re: procijena stete kod osiguranja
- potpuni stranac
#27 Re: procijena stete kod osiguranja
Sretno ti bilo i treci put, ti nemoj, ali ja ipak hocu.dimu wrote:upravu je, sta imas ici u svoje osiguranje... ja sam imao tako dva manja sudara i oba puta sam isao u osiguranje onog ko me udario (nisam bio kriv nijednom) i ljudi bez problema platili sve sto je trebalo.potpuni stranac wrote:Apsolutno si u krivu. no, skontaces kad ti ponude neku mizeriju od odstete, a mozda ces biti i strpljiviji da procitas ovu temu od pocetka, moze ti valjat neki drugi put.sjever76 wrote:Ljudi kakve veze ima tvoje osiguranje ako ti nisi krivac za nezgodu?????? koliko ja znam troskove popravke auta preuzima osiguranje od osobe koja je skrivila nezgodu osim ako nije kasko u pitanju.
ja upravo cekam procjenu od uniqe jer je vozilo koje me udarilo osigurano kod njih.moje osiguranje sa tim nema apsolutno nista.
-
dimu
#28 Re: procijena stete kod osiguranja
potpuni stranac wrote:
Sretno ti bilo i treci put, ti nemoj, ali ja ipak hocu.
hvala ne trebalo mi heh, ali zaista, tvoje osiguranje nema nikakve veze
i nema tebi sta osiguranje od kojih trazis naplatu nuditi kojekakve verzije, ako ti mjenjaju recimo branik, ako je branik 500 KM ne mogu oni reci evo tebi 400
njihovo je da uslikaju stetu i napisu zapisnik o tome sta se mjenja, sta se popravlja i sta se farba, i otprilike broj radnih sati. uopste ne predlazu nikakvu cifru dok ti ne odes kod onog gdje ces raditi auto i tu napravis predracun koji nosis nazad u osiguranje. e sad ako nabijes cifru vise nego je realno (sto mnogi rade da zarade...) vjerovatno je da ce se u osiguranju pobuniti pa se tek tu otvara ta opcija o pregovaranju heh
- potpuni stranac
#29 Re: procijena stete kod osiguranja
pa u tome i jeste kvaka. nije isto ako ti napisu da moras ispraviti i da moras zamijeniti branik, a tako je i sa ostalim dijelovima. ali nema veze, ja sam samo napisao moje iskustvo, pa ko hoce nek prihvati, ko nece i ne mora.dimu wrote:potpuni stranac wrote:
Sretno ti bilo i treci put, ti nemoj, ali ja ipak hocu.
hvala ne trebalo mi heh, ali zaista, tvoje osiguranje nema nikakve veze
i nema tebi sta osiguranje od kojih trazis naplatu nuditi kojekakve verzije, ako ti mjenjaju recimo branik, ako je branik 500 KM ne mogu oni reci evo tebi 400
njihovo je da uslikaju stetu i napisu zapisnik o tome sta se mjenja, sta se popravlja i sta se farba, i otprilike broj radnih sati. uopste ne predlazu nikakvu cifru dok ti ne odes kod onog gdje ces raditi auto i tu napravis predracun koji nosis nazad u osiguranje. e sad ako nabijes cifru vise nego je realno (sto mnogi rade da zarade...) vjerovatno je da ce se u osiguranju pobuniti pa se tek tu otvara ta opcija o pregovaranju heh
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#30 Re: procijena stete kod osiguranja
UHHHH. ja juče popunila onaj obrazak u BSO, jer je uzročnik njihov osiguranik, a moje auto u nepokretnom stanju u servisu.BSO, za stetu na Mercedesu A140 koju je servis procijenio na 2600 KM, u pitanju je komplet lijeva strana, dali sporazum na 920 KM. Kada sam vidio, povilenio, prosto ih nazvao...javio se nekakav lik i poceo pricati kako se to ne mijenja nego pravi bla,bla, ja mu fino objasnim da su vrata alumijska i da se u principu ne prave, te da imaju i airbag i sve i da to NEDAM nekom "majstoru" ispod mosta da mi radi, jer mi to moze glavu spasit, on opet nesto poceo pricati, na kraju sam se naljutio i rekao mu da cu mu ja dovesti auto, dati kljuceve i saobracajnu pa neka ga on napravi za 920 KM...na kraju je lik samo rekao oprostite gospodine, dodjite do nas pa cemo uloziti prigovor.
Ukratko, krajnje su bezobrazni i samo se treba nadati da nikad nikome nece zatrebati
-
dimu
#31 Re: procijena stete kod osiguranja
pa nije isto ali stavi se u njihovu poziciju, recimo zar mislis da ce ti tek tako reci evo ti novi branik i blatobran u ovlastenom servisu za auto staro 10-15 godina gdje je popravak u visini npr trecine vrijednosti citavog autapotpuni stranac wrote: pa u tome i jeste kvaka. nije isto ako ti napisu da moras ispraviti i da moras zamijeniti branik, a tako je i sa ostalim dijelovima. ali nema veze, ja sam samo napisao moje iskustvo, pa ko hoce nek prihvati, ko nece i ne mora.
i narod previse ocekuje, kad oni nisu krivi daj odmah novo sve, a kad moraju sami placati popravak e onda da im je napravit auto za petobanku
-
Solaja
#32 Re: procijena stete kod osiguranja
Pa nisi na arizoni, za to se i placa osiguranje. Normalno je da se stavljaju novi dijelovi, tj. kao da ce se stavljati. Imao sam nesrecu da imam iskustvo koje vam moze pomoci... Uzmite advokata i ruku pod glavu, ljudi izvuku puno vise nego sto bi vi sami, a uzmu 10 % naplacene sume. Pogotovo je vazno ako ste kojim slucajem povrijedjeni niposto bez advokata jer ima puno toga za naplatiti, o cemu laik nema pojma. UZMI ADVOKATA CUVAJ ZIVCE!!!
- potpuni stranac
#33 Re: procijena stete kod osiguranja
a jel se ko zalio osiguranju na ponudjeni iznos a da ima primjerak prigovora, po mogucnosti u elektronskoj formi. isti bi mi bio od koristi jer pisem prigovor a nemam namjeru advokatima placati bezobraznu cijenu, bar ne za prigovor, a za tuzbu hocu.
(advokatu osiguranje isplati njegove troskove a uzme i od stranke 10-13%, sto je vise nego bezobrazno)
i da, nakon udesa sam isao ljekaru koji je konstatovao bolove u predjelu glave i vrata, te izdao ozlijedni list kao i nalaz. jel se moze traziti kakva odsteta na osnovu ovoga???

i da, nakon udesa sam isao ljekaru koji je konstatovao bolove u predjelu glave i vrata, te izdao ozlijedni list kao i nalaz. jel se moze traziti kakva odsteta na osnovu ovoga???
- potpuni stranac
#34 Re: procijena stete kod osiguranja
anybody????
-
gaius
#35 Re: procijena stete kod osiguranja
to je očito tzv. trzajna ozljeda.. nisam siguran koje iznose dosuđuju ali se može uzeti par joja
.. u principu se par stoja može uzeti i za laku tjelesnu..
prigovor je glupost.. napišeš nisam zadovoljan zbog toga i toga.. a da će ti usvojiti - neće sigurno..
prigovor je glupost.. napišeš nisam zadovoljan zbog toga i toga.. a da će ti usvojiti - neće sigurno..
- potpuni stranac
#36 Re: procijena stete kod osiguranja
ja sam uz prigovor prilozio predracun radova ovlastenog servisa koji iznosi 4x vise nego sto su mi oni ponudili. pristao bi na pola od toga ali ni marku manje, u protivnom sam spreman na tuzakanje na sudu. jes da ce potrajati, ali cu ih u svakom slucaju dobiti, a oni ce jos morati platiti i sudske troskove koji iznose koliko i sama steta, pa nek vide da li im se isplati.gaius wrote:to je očito tzv. trzajna ozljeda.. nisam siguran koje iznose dosuđuju ali se može uzeti par joja.. u principu se par stoja može uzeti i za laku tjelesnu..
Last edited by potpuni stranac on 24/10/2008 12:06, edited 1 time in total.
- Zuti
#37 Re: procijena stete kod osiguranja
Postovanje
Ne znam jesam li na pravome mjestu ali evo da postam ovdje.
Potreban mi je savjet onih koi su iskusili cari privatnih zdravstvenih osiguranja (BSO), pa bih trebao da naplatim osiguranje. Posto znam da su jako sirokogrudni kad nude police, ali i jako skrti kad treba isplatiti.
Naime prosle godine sam zadobio povredu,(nije u pitanju udes) potom operisan i sad sam na rehabilitaciji i nadam se da cu uskoro na posao. U osiguravajucoj kuci rekli su mi da po zavrsetku ljecenja donesem svu potrebnu dokumentaciju pa ce oni procijeniti invaliditet te ponuditi odgovarajucu isplatu. Posto znam iz iskustva jer sam jednom imao udes ( da se s njima treba natezati i cjenkati, sto nisam kod udesa uradio) isplatili su mi mizernu cifru jer nisam znao da mogu vise dobiti. A to sam saznao kasno.
Pitanje za Vas, bilo bi da li znate nekog advokata i sl. kako bih mogao to da uraditi te da mogu noramlno naplatiti bez da gubim zivce s pojedincima u osiguranju.
Hvala.
Ne znam jesam li na pravome mjestu ali evo da postam ovdje.
Potreban mi je savjet onih koi su iskusili cari privatnih zdravstvenih osiguranja (BSO), pa bih trebao da naplatim osiguranje. Posto znam da su jako sirokogrudni kad nude police, ali i jako skrti kad treba isplatiti.
Naime prosle godine sam zadobio povredu,(nije u pitanju udes) potom operisan i sad sam na rehabilitaciji i nadam se da cu uskoro na posao. U osiguravajucoj kuci rekli su mi da po zavrsetku ljecenja donesem svu potrebnu dokumentaciju pa ce oni procijeniti invaliditet te ponuditi odgovarajucu isplatu. Posto znam iz iskustva jer sam jednom imao udes ( da se s njima treba natezati i cjenkati, sto nisam kod udesa uradio) isplatili su mi mizernu cifru jer nisam znao da mogu vise dobiti. A to sam saznao kasno.
Pitanje za Vas, bilo bi da li znate nekog advokata i sl. kako bih mogao to da uraditi te da mogu noramlno naplatiti bez da gubim zivce s pojedincima u osiguranju.
Hvala.
-
Solaja
#38 Re: procijena stete kod osiguranja
Eh ovako, ako je u pitanju kolektivno osiguranje med.dokumentacija se predaje osiguranju na razmatranje 3 mjeseca po lijecenju, a ako si se sam osigurao predati mozes odmah. A u svakom slucaju otidji advokatu, imas Ajlu i Dragana na Grbavici ulica Zagrebacka 73, firma Azos, i Nikolic Veljka i njegovu suprugu kod trznice u ul. Gajev trg. Oni su ti najbolji, savjetuju te besplatno, i odmah ti kazu otprilike kako ce to teci i koliko para, posebno u Azosu.
A sto se tice prigovora, to se fino kod kuce napise, ako neces advokata, naslovi, ponudi svoj iznos dostavi im papire i ne komuniciraj telefonom, jer su klosari. Kome se zuri za lovu da kazem da je osiguranje po zakonu na zahtjev ostecenog duzno isplatiti iznos koje je ponudilo u prvoj vansudskoj nagodbi jer je to suma koju svi prihvataju a covjek s tim parama moze poceti sa rjesavanjem obaveza (popravke auta i sl. ako se radi o sudaru). Moj je savjet ne zurite, jer ko zuri vrat slomi, ali i ne dozvolite da idete po sudu jer cete izgubiti vrijeme zivce... vansudski se dosta moze izvuci.
A sto se tice prigovora, to se fino kod kuce napise, ako neces advokata, naslovi, ponudi svoj iznos dostavi im papire i ne komuniciraj telefonom, jer su klosari. Kome se zuri za lovu da kazem da je osiguranje po zakonu na zahtjev ostecenog duzno isplatiti iznos koje je ponudilo u prvoj vansudskoj nagodbi jer je to suma koju svi prihvataju a covjek s tim parama moze poceti sa rjesavanjem obaveza (popravke auta i sl. ako se radi o sudaru). Moj je savjet ne zurite, jer ko zuri vrat slomi, ali i ne dozvolite da idete po sudu jer cete izgubiti vrijeme zivce... vansudski se dosta moze izvuci.
- potpuni stranac
#39 Re: procijena stete kod osiguranja
i stigao je odgovor od osiguranja, nude dodatnih 100KM. nije nesto ali nije ni lose, stoja za 10 minuta pisanja prigovora.potpuni stranac wrote:ja sam uz prigovor prilozio predracun radova ovlastenog servisa koji iznosi 4x vise nego sto su mi oni ponudili. pristao bi na pola od toga ali ni marku manje, u protivnom sam spreman na tuzakanje na sudu. jes da ce potrajati, ali cu ih u svakom slucaju dobiti, a oni ce jos morati platiti i sudske troskove koji iznose koliko i sama steta, pa nek vide da li im se isplati.gaius wrote:to je očito tzv. trzajna ozljeda.. nisam siguran koje iznose dosuđuju ali se može uzeti par joja.. u principu se par stoja može uzeti i za laku tjelesnu..
-
Chairman
#40 Re: procijena stete kod osiguranja
Da osvjezimo temu:
Imao sam udes, nisam kriv kao sto pise u zapisniku. Zvali policiju a osoba koja je kriva dobila mizernu kaznu ali ono sto je bitno da ja nisam kriv.
Isao u svoje osiguranje, oni me poslali u osiguranje osobe koja je kriva za udes. Dosao, ostavio podatke nacrtao nesrecu itd i rekli mi da dodjem za par dana kad dodje taj neki njihov sto slika stete. Zvali me pola sata prije nego ce doci, radni dan ...kao da niko nista ne radi u 12 popodne...ali dobro, dosao sam i slikana je steta. Momak koji je slikao kaze dobit cete ponudu za 3 sedmice. Danas sam dobio ponudu na kojoj pise da je moj zahtev za odstetom PRAVNO NEOSNOVAN. Pise da se mogu zaliti ako dostavim podatke koji dokazuju da sam ja upravu a ne oni. Zar zapisnik i vjestacenje policajca koji je ustanovio da osoba koja je kriva za nesrecu jos i laze kako se sve desilo nisu dovoljni?
Da li da odmah dizem tuzbu i idem na sud?
Imao sam udes, nisam kriv kao sto pise u zapisniku. Zvali policiju a osoba koja je kriva dobila mizernu kaznu ali ono sto je bitno da ja nisam kriv.
Isao u svoje osiguranje, oni me poslali u osiguranje osobe koja je kriva za udes. Dosao, ostavio podatke nacrtao nesrecu itd i rekli mi da dodjem za par dana kad dodje taj neki njihov sto slika stete. Zvali me pola sata prije nego ce doci, radni dan ...kao da niko nista ne radi u 12 popodne...ali dobro, dosao sam i slikana je steta. Momak koji je slikao kaze dobit cete ponudu za 3 sedmice. Danas sam dobio ponudu na kojoj pise da je moj zahtev za odstetom PRAVNO NEOSNOVAN. Pise da se mogu zaliti ako dostavim podatke koji dokazuju da sam ja upravu a ne oni. Zar zapisnik i vjestacenje policajca koji je ustanovio da osoba koja je kriva za nesrecu jos i laze kako se sve desilo nisu dovoljni?
-
dimu
#41 Re: procijena stete kod osiguranja
ma levate teChairman wrote:Da osvjezimo temu:
kao prvo ti uradis to sve sto si i uradio, odes u osiguranje od tog sto te uradio, prijavis stetu, nacrtas i opises udes, oni slikaju i procijene stetu (dijelovi za mjenjanje i radni sati da lakiranje i montiranje tih dijelova)
poslije toga ti ides u servis gdje ces pravit, pravis predracun i nosis nazad u osiguranje
u medjuvremenu osiguranje trazi zapisnik od policije i to je to, ako u zapisniku pise da ti nisi kriv nemaju oni sta tu pametovati
e sad ti ces vjerovatno htjeti popraviti auto odmah, zato ti platis popravku a osiguranje ti kasnije uplati pare (dok prodje par sedmica dok ne dobiju zapisnik iz policije)... znam recimo da Triglav tebi isplacuje pare a ne onom ko ti je pravio, a tako je valjda i u ostalim osiguranjima... tako da kad ti se napravi auto ti odneses racun u osiguranje i cekas uplatu para
e sad ko sto rekoh garant te levate pa fino otidji u osiguranje i uljudno im reci da te ne prave budalom i trazi da ti procijene stetu da mozes poceti praviti auto
-
Chairman
#42 Re: procijena stete kod osiguranja
Konkretno, radi se o Zovko osiguranju. Prijatelj mi se ganjao s njima pola godine dok nije naplatio stetu ... dakle vaze kao losa i neorganizovana osiguravajuca kuca. Dovoljno je uci u njihovu filijalu kod Bosmala da bi vam sve bilo jasno.
No da se vratim na temu...
Ja sam malo bio naivan, mislio sam nisam kriv, slikana je steta ( momak koji je slikao rece da svakih 15 dana ima neki odbor ili sta vec gdje se zakljuci kolika je steta i napravi ponuda) i dobit cu fer ponudu. Prevario sam se i ocigledno me ceka natezanje.
Ne zurim sa popravkom, auto je u voznom stanju i steta nije tolika da sad forsiram s tim. Osim, ako je popravka jedini nacin da naplatim stetu ispostavljajuci im predracun.
Ono sto me buni jeste da su oni ocigledno dobili zapisnik jer su prepisali i donijeli neke svoje zakljucke o nastanku nesrece, kao ja bio nepazljiv bla bla a zakljucak policije je da nisam kriv i osoba koja je skrivila udes je dobila kaznu.
Mislim da je karta na koju oni igraju ta da ja usljed prevelikog natezanja izgubim zivce i odustanem od potraznje sredstava, no sad mi je inat i previse proradio da to radim.
No da se vratim na temu...
Ja sam malo bio naivan, mislio sam nisam kriv, slikana je steta ( momak koji je slikao rece da svakih 15 dana ima neki odbor ili sta vec gdje se zakljuci kolika je steta i napravi ponuda) i dobit cu fer ponudu. Prevario sam se i ocigledno me ceka natezanje.
Ne zurim sa popravkom, auto je u voznom stanju i steta nije tolika da sad forsiram s tim. Osim, ako je popravka jedini nacin da naplatim stetu ispostavljajuci im predracun.
Ono sto me buni jeste da su oni ocigledno dobili zapisnik jer su prepisali i donijeli neke svoje zakljucke o nastanku nesrece, kao ja bio nepazljiv bla bla a zakljucak policije je da nisam kriv i osoba koja je skrivila udes je dobila kaznu.
Mislim da je karta na koju oni igraju ta da ja usljed prevelikog natezanja izgubim zivce i odustanem od potraznje sredstava, no sad mi je inat i previse proradio da to radim.
-
dimu
#43 Re: procijena stete kod osiguranja
nemaju oni sta tumaciti zapisnik, policija utvrdjuje krivca a ne oni 
zato nemoj odustajat, na kraju krajeva ima sud, jest da ce trajat ali kad znas da si upravu nije problem... ti mozes i popraviti auto u medjuvremenu, imaces i predracun i racun tako da ces uvijek moci traziti te pare...
zato nemoj odustajat, na kraju krajeva ima sud, jest da ce trajat ali kad znas da si upravu nije problem... ti mozes i popraviti auto u medjuvremenu, imaces i predracun i racun tako da ces uvijek moci traziti te pare...
-
Chairman
#44 Re: procijena stete kod osiguranja
dimu wrote:nemaju oni sta tumaciti zapisnik, policija utvrdjuje krivca a ne oni
Hvala puno. Pozdrav
-
sarajevomojgrad
#45 Re: procijena stete kod osiguranja
isto i kod mene se desilo samo je moj PRAVNO OSNOVAN ali nude 200KM sto je nedovoljno za saniranje stete...tako stoji u predracunu ovlastenog salona..
ja fakat ne kontam otkud im ovakva sloboda da jebaju narod u zdrav mozak...ovo fakat treba anci dobrog advokata i jebat im mater...
osiguranje sa kojim imam problem je EUROHERC i pozivam ljude da ga ne koriste jer je ovo bezobrazluk med i mlijeko kad uzimaju pare a kad treba isplatiti ...e tad je problem..
ja fakat ne kontam otkud im ovakva sloboda da jebaju narod u zdrav mozak...ovo fakat treba anci dobrog advokata i jebat im mater...
osiguranje sa kojim imam problem je EUROHERC i pozivam ljude da ga ne koriste jer je ovo bezobrazluk med i mlijeko kad uzimaju pare a kad treba isplatiti ...e tad je problem..