CHICAGO wrote:litar ulja ... recimo maslinovog je (kad pretvoris ove proklete ounces (Unce) u litre) negdje oko $6.00... kukuruzno je oko $3.50
prosjecna plata u Chicagu (gdje je u odnosu na ostatak CHEMERIKE standard dosta visok) oko mozda $1800 - $2000/mjesecno (NA RUKE - nakon jedno 25% poreza i socijalne uplate od koje nikakvog hajra)...
benzin je $3.25 po galonu odnosno nekih 90centi po litri...
ALI ovdje se u prosjeku vozi od 12-15 hiljada milja godisnje (18-23 hiljade kilometara).... tako da su izdaci za gorivo mnogo veci nego u Bosni...
o rentama, ili ratama za stan da ne govorim... 2-soban stan (primaca i spavaca) u Chicagu je od $800 (losiji krajevi) pa moze ici i do $1600 (u epi-centru grada)...
uglavnom uz prosjecnu platu ako mozes da ustedis 300 dolara dobar si...
Ja se ne zalim... jer sam u skolu isao 20 godina i imam fakat dobru platu ali se i u CHEMERICI vidi da standard ide vrtoglavo prema dole
Cuj uspijes i ustediti? Pa dobro je, mi ovde zaradimo 500 a potrosimo 800 KM...

Cijene su vam tu negdje kao i kod nas, samo imate bolje plate. Kad sve skontam, nije nama u Bosni tako lose kao sto mi mislimo, bar su nam cijene slicne onima na zapadu
Salu na stranu, cijeli svijet je u ekonomskom smislu otisao u tri lijepe... i kako sad stvari stoje moze biti samo gore, bolje tesko.
A varijacije u cijenama su fakat, cak i u ovako maloj zemlji kao sto je BiH. Evo, uzmi za primjer najobicniju kafu s mlijekom, u Sarajevu je ne mozes popiti za manje od 2 KM a cim prodjes Hadzice, kakvu god da uzmes kafu nije skuplja od 1 KM. I to pravilo je primjenljivo na vise-manje sve.