ADSL BH Telecom

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Hamo_Potapsalica

Post by Hamo_Potapsalica »

Ja sam nedavno uveo ADSL i mogu reci da sam se RAZOCARAO, jer je ping u igrama uzasan u vecernjim satima kad se svi navale na net.

Kazu ljudi zbog novih paketa, i povecanih brzina, da su premaseni kapaciteti.... Jebat ih
Guento

Post by Guento »

Jedna moja jaranica se prijavila prosle godine u februaru/martu, prikopcali joj prije 15-ak dana. Pitala ih ona pa znate li otkad ja vas cekam za ADSL, oni rekli pa niste se javljali, mi smo zvali juce na vas kontakt-telefon :D
ne znam je li zbog povecanog broja korisnika ADSL-a ali meni "poklonjeni" 9G nista nije brzi od 5G koji sam imao prije
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

Hrdjavom k.rcu svaka dlaka smeta ... Kod nas ljudima nista ne valja ... :) Kome ne valja ADSL postoje i drugi operateri pa se lagano prebacite na kablovski internet i svi zadovoljni ... Ovo vrijedi i obratno, oni koji su na kablovskom, ako im ne valja neka predju na ADSL ... :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Kao eto prikljucili su. Kao eto ja moram trcat kuci sad da vidim sto ne moze da konektuje :D
kao eto MREZNA BLOKIRANA...pa Device manager, desni klik i ENABLE jebemu trunje :D

lalalala

Prosle godine sam na punmiris.com dobila parfem na nagardnoj igri, prikljucise mi ADSL tacno 7 dana nakon prijavljivanja ove godine :D:D:D

Krenulo me pravo ba :D
FeuerFunke

Post by FeuerFunke »

Ja sam cekala 3 i po mjeseca na prikljucenje i naravno nisu mi obezbjedili kabl od modema do nakog splitera samo zato sto nemaju duzi od 1 metar.

A evo dali su mi besplatni broj za korisnike adsl-a: 1422, to je help desk, pa eto ako kome treba...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Moram za divno cudo da pohvalim bihnet :D
Poslala prije sedmicu zahtjev za promjenu paketa kad evo vec promjenjen :D
A nisam se nadala ni do aprila... :roll: :D
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

FeuerFunke wrote:Ja sam cekala 3 i po mjeseca na prikljucenje i naravno nisu mi obezbjedili kabl od modema do nakog splitera samo zato sto nemaju duzi od 1 metar.

A evo dali su mi besplatni broj za korisnike adsl-a: 1422, to je help desk, pa eto ako kome treba...
:lol: :thumbup: :D
Neelix

Post by Neelix »

Guento wrote: ne znam je li zbog povecanog broja korisnika ADSL-a ali meni "poklonjeni" 9G nista nije brzi od 5G koji sam imao prije
razlog tome je u cinjenici da vrlo malo servera na netu podrzava te brzine. evo i meni su na 3g uduplali brzinu ali ja to slabo osjetim. tek se na programima tima limewire i sl to vidi kada mozes istovremeno skidati jedan file od vise ljudi...pa svuce pjesmu za pola minute :)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

pokusacu da te poljubim a ti se pravi luuuuuuuuuuudaaaaaaaaaaaaaa
r0diiiiiii r0000000000diiiiiiiiiiiiiii
d2

Post by d2 »

koliko znam to sa adslom je rijeseno i sada sve ide prilicno brzo

to sto se dugo cekalo je radi zakona o javnim nabavkama (sto vam je covjek vec spomenuo) a princip je da telecom raspise tender za modeme recimo i odaberu ponudjaca na sta se onda redovno zali jedna od dvije odbijene firme a onda se mora razmotriti zalba pa se mora proci zakonska procedura, da istekne vrijeme zalbi itd to vec bolje pravnici znaju, naravno da bihnetu ne odgovara da ljudi cekaju po pola godine adsl medjutim za neke stvari bi mogli malo pred vladu pa njih pitati sto su zakoni takvi kakvi su

sto se tice ovog sto tvrdi kako bi prebacivanje paketa neko rijesio za 2 sata, pa ja znam dosta ljudi iz tog bihneta a jako malo od tih sto ih znam nemaju ETF pa ti vidi... I meni je sega da je prebacivanje islo rucno ali sigurno da niko nije budala, da je moglo automatski sigurno bi bilo i uradjeno, ko da neko voli kurikati po cijeli dan.

ovaj sto ima velike pingove, pitanje na kojim serverima igras, ako igras na free zoni ping ti ne bi trebao biti veci od 15-20 zavisi sta igras, meni je ping obicno oko 11-12 ms. ako igras u pakistanu onda je normalno da ti je ping visok, u principu najnize pingove imas ili na svom lokalnom serveru (bihnet) ili na serverima zemalja preko kojih bihnet ide prema vani, dakle hrvatska, njemacka itd raspitaj se kuda idu vani...

sinoc meni tip iz usa kaze kako mu je lag, pa reko ti si u americi jelda kaze on jesam, pa reko mozel biti do tebe, kaze on ja imam hi speed internet, pa levatu imas ti hi speed internet u americi ali igras na serveru koji je hiljadama kilometara daleko... uglavnom nadji sebi blizi server, ako imas visok ping za free zoni pogledaj malo sta imas kod sebe instalirano, nema sanse da ti sa adslom imas ping preko 20 u zoni. u zapadnoj evropi bi trebao imati 50-80 ping. par dana nakon prebacivanja paketa ping u zoni je bio 70-80 medjutim nakon sto te prebace ping ce ponovo biti koliki treba biti.

sto se tice brzine downloada ona ne zavisi samo od tvog provajdera (bihneta) nego i od brzine servera sa kojeg downloadujes, cesto je brzina tih servera ogranicena i punom brzinom skidas samo sa velikih tipa microsofta. probaj pokrenuti download u free zoni pa pogledaj koja ti je tu brzina ili pokreni nekoliko downloada zajedno pa saberi koliko koji ide.

kapaciteti nisu premaseni jer bihnet redovno svoje linkove prema vani prosiruje, svojim ocima sam gledao grafikone prometa i nikad ne pridje ni blizu limita

sto se tice opterecenja i novih paketa radi se o tome da su se korisnicni rucno prebacivali pa je mnogima jako sporo radilo par dana, to bi prebacivanje trebalo biti zavrseno. i meni je sporo radilo takodje ali nakon tog nekog prrebacivanja sad je brzo kao sto je i prije bilo tj kako i treba biti.

i na kraju ono glavno - za 3 godine koliko sam na adslu koliko dugo adsl nije radio ? pa mozda sat.

bihnet je daleko od dobrog ali je ipak svjetlosnim godinama daleko od ostalih.

haj sad flame ...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Imam pitanje, jel ima ovo cudo free zonu? I ima li tamo sta? I kako da se konektujem?
d2

Post by d2 »

asenci wrote:Pa u CESKOJ npr. za 30 EUR-a mjesecno imas NEOGRANICEN DOWNLOAD sa brzinom od 1 MB/s.
Neogranicen download postoji koliko znam u jako malo slucajeva, najcesce se radi o fair useu. Sto se tice toga da u CESKOJ postoji nesto reci cu ti da u JAPANU postoje pravo sisate Japanke i to sa PUNO vecim sisama nego sto mozes naci ovdje. U JAPANU !
d2

Post by d2 »

mIRCerka wrote:Imam pitanje, jel ima ovo cudo free zonu? I ima li tamo sta? I kako da se konektujem?
svaki adsl korisnik ima free zonu, instaliraj bihnetov program koji se zove komunikator (ne radi na visti) i on ce ti sve sam podesiti...

u free zoni rade neki servisi bihneta, recimo javni ftp server, game serveri (ako se volis igrati), news server i mozda jos po nesto

dok si u free zoni saobracaj ti se ne racuna, prije je bilo vise razloga sto je free zona bila sjajna stvar medjutim sada se to svelo na game servere uglavnom, ako se ti ili tvoj sin ili tvoj muz puno vole igrati onda je free zona iz raja izasla jer se mozete igrati bez da vam se obracuna i jedan megabajt.
Last edited by d2 on 08/03/2008 01:29, edited 1 time in total.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

d2 wrote:
mIRCerka wrote:Imam pitanje, jel ima ovo cudo free zonu? I ima li tamo sta? I kako da se konektujem?
svaki adsl korisnik ima free zonu, instaliraj bihnetov program koji se zove komunikator (ne radi na visti) i on ce ti sve sam podesiti...

u free zoni rade neki servisi bihneta, recimo javni ftp server, game serveri (ako se volis igrati), news server i mozda jos po nesto

dok si u free zoni saobracaj ti se ne racuna, prije je bilo vise razloga sto je free zona bila sjajna stvar medjutim sada se to svelo na game servere uglavnom, ako se ti ili tvoj sin ili tvoj muz puno vole igrati onda je free zona iz raja izasla.
Jel se tamo moze kanterat? Ja mlogo volem da kanteram :D
d2

Post by d2 »

mIRCerka wrote:
d2 wrote:

dok si u free zoni saobracaj ti se ne racuna, prije je bilo vise razloga sto je free zona bila sjajna stvar medjutim sada se to svelo na game servere uglavnom, ako se ti ili tvoj sin ili tvoj muz puno vole igrati onda je free zona iz raja izasla.
mislim da ima counter strike (madaje bio povremeno gasen radi citera, psovanja i slicno - nije bas administriran koliko znam), pogledaj listu servera na ga.com.ba - to je gaming web site bihneta.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

d2 wrote:
mIRCerka wrote:
d2 wrote: svaki adsl korisnik ima free zonu, instaliraj bihnetov program koji se zove komunikator (ne radi na visti) i on ce ti sve sam podesiti...

mislim da ima counter strike (madaje bio povremeno gasen radi citera, psovanja i slicno - nije bas administriran koliko znam), pogledaj listu servera na ga.com.ba - to je gaming web site bihneta.
ja na EPNovom LANu sve neku djecu sutam :D pucam u glavu...al to cu sutra testirat, dosta mi sto sam morala ganjat driver od mrezne, nisu znali ovi tehnicari u cemu je Kvar, kazu blokirana mrezna hahahahaha
paratrooper

Post by paratrooper »

d2 wrote:koliko znam to sa adslom je rijeseno i sada sve ide prilicno brzo

to sto se dugo cekalo je radi zakona o javnim nabavkama...
ne moraju raditi uvijek po zakonu o javnim nabavkama, postoje klauzule kojim je to moguce zaobici ...

sve zavisi od toga kako definiraju to sto traze - eto toliko.
d2

Post by d2 »

paratrooper wrote:

to sto se dugo cekalo je radi zakona o javnim nabavkama...
ne moraju raditi uvijek po zakonu o javnim nabavkama, postoje klauzule kojim je to moguce zaobici ...

sve zavisi od toga kako definiraju to sto traze - eto toliko.
nisam pravnik, znam da su mi ljudi rekli da je to razlog - obaranje tendera a nema razloga da me lazu, koliko znam moze bez tendera za neke manje iznose ipak ovdje se nije radilo o manjim iznosima... koliko znam radilo se nabavci tih nekakvih dslamova koji trebaju upravo za adsl...
d2

Post by d2 »

mIRCerka wrote:
d2 wrote:
mIRCerka wrote: Jel se tamo moze kanterat? Ja mlogo volem da kanteram :D
ja na EPNovom LANu sve neku djecu sutam :D pucam u glavu...al to cu sutra testirat, dosta mi sto sam morala ganjat driver od mrezne, nisu znali ovi tehnicari u cemu je Kvar, kazu blokirana mrezna hahahahaha
kanterasi su ti obicno klinci a dosta njih je preslo i na cod tako da je i tu situacija slicna, jedino sto se koliko toliko drzi je Battlefield.
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

asenci wrote:
Pa u CESKOJ npr. za 30 EUR-a mjesecno imas NEOGRANICEN DOWNLOAD sa brzinom od 1 MB/s.

Ako Bog da da ih prodaju sredinom godine, da dodje prava firma i odpusti sve nesposobnjakovice i zaposli ljude koji zele i hoce da rade, a nama korisnicima omoguce vrhunsku uslugu.!
Odlicno zapazanje ... 8)

Evo citam jutros na netu ... U zemljama EU 1kg putera je 8 KM a u BiH ide i do 22 KM, 1l ulja je 1,60 a u BiH 3-3,50 KM, 1 kg brasna je 0,80 KM a u BiH 1,45-1,55 ... Treba li dalje da pisem ... ? Mlijeko, secer ... Razlika u platama ...
Ko je kriv za sve ovo? Pa BHT i Eronet, sram ih bilo ... 8) ... ODMAH U PRODAJU!!

Idemo linijom manjeg otpora ka promjenama ... :-D
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

to sto se dugo cekalo je radi zakona o javnim nabavkama (sto vam je covjek vec spomenuo) a princip je da telecom raspise tender za modeme recimo i odaberu ponudjaca na sta se onda redovno zali jedna od dvije odbijene firme a onda se mora razmotriti zalba pa se mora proci zakonska procedura, da istekne vrijeme zalbi itd to vec bolje pravnici znaju, naravno da bihnetu ne odgovara da ljudi cekaju po pola godine adsl medjutim za neke stvari bi mogli malo pred vladu pa njih pitati sto su zakoni takvi kakvi su

sto se tice ovog sto tvrdi kako bi prebacivanje paketa neko rijesio za 2 sata, pa ja znam dosta ljudi iz tog bihneta a jako malo od tih sto ih znam nemaju ETF pa ti vidi... I meni je sega da je prebacivanje islo rucno ali sigurno da niko nije budala, da je moglo automatski sigurno bi bilo i uradjeno, ko da neko voli kurikati po cijeli dan.

ovaj sto ima velike pingove, pitanje na kojim serverima igras, ako igras na free zoni ping ti ne bi trebao biti veci od 15-20 zavisi sta igras, meni je ping obicno oko 11-12 ms. ako igras u pakistanu onda je normalno da ti je ping visok, u principu najnize pingove imas ili na svom lokalnom serveru (bihnet) ili na serverima zemalja preko kojih bihnet ide prema vani, dakle hrvatska, njemacka itd raspitaj se kuda idu vani...

sinoc meni tip iz usa kaze kako mu je lag, pa reko ti si u americi jelda kaze on jesam, pa reko mozel biti do tebe, kaze on ja imam hi speed internet, pa levatu imas ti hi speed internet u americi ali igras na serveru koji je hiljadama kilometara daleko... uglavnom nadji sebi blizi server, ako imas visok ping za free zoni pogledaj malo sta imas kod sebe instalirano, nema sanse da ti sa adslom imas ping preko 20 u zoni. u zapadnoj evropi bi trebao imati 50-80 ping. par dana nakon prebacivanja paketa ping u zoni je bio 70-80 medjutim nakon sto te prebace ping ce ponovo biti koliki treba biti.

sto se tice brzine downloada ona ne zavisi samo od tvog provajdera (bihneta) nego i od brzine servera sa kojeg downloadujes, cesto je brzina tih servera ogranicena i punom brzinom skidas samo sa velikih tipa microsofta. probaj pokrenuti download u free zoni pa pogledaj koja ti je tu brzina ili pokreni nekoliko downloada zajedno pa saberi koliko koji ide.

kapaciteti nisu premaseni jer bihnet redovno svoje linkove prema vani prosiruje, svojim ocima sam gledao grafikone prometa i nikad ne pridje ni blizu limita

sto se tice opterecenja i novih paketa radi se o tome da su se korisnicni rucno prebacivali pa je mnogima jako sporo radilo par dana, to bi prebacivanje trebalo biti zavrseno. i meni je sporo radilo takodje ali nakon tog nekog prrebacivanja sad je brzo kao sto je i prije bilo tj kako i treba biti.

i na kraju ono glavno - za 3 godine koliko sam na adslu koliko dugo adsl nije radio ? pa mozda sat.

bihnet je daleko od dobrog ali je ipak svjetlosnim godinama daleko od ostalih.

haj sad flame ...
Mislim da nema vise sta da se kaze ... !!
ins

Post by ins »

Ima. :roll:

A to je da je stvar nabavke materijalnih sredstava rezultat poslovnih procesa.

I da samo diletantska firma poput BHT moze sebi dozvoliti da tek nakon sto Hamo iz skladista javi da vise nema ADSL modema, raspisuje tender za nabavku!

A Zakon o javnim nabavkama je u upotrebi od 2002. godine, pa za ovih 6 godina i prosjecan koker-spanijel bi svoje "procese" vise puta prilagodio datim okolnostima...

:x :x :x
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

ins wrote:Ima. :roll:

A to je da je stvar nabavke materijalnih sredstava rezultat poslovnih procesa.

I da samo diletantska firma poput BHT moze sebi dozvoliti da tek nakon sto Hamo iz skladista javi da vise nema ADSL modema, raspisuje tender za nabavku!

A Zakon o javnim nabavkama je u upotrebi od 2002. godine, pa za ovih 6 godina i prosjecan koker-spanijel bi svoje "procese" vise puta prilagodio datim okolnostima...

:x :x :x
Jesi li razmisljao da je bolje, u svakom slucaju, da se BHT-u ukine ovaj nacin nabavke opreme ... ? Ako to mogu imati Eronet i M:tel zasto onda i oni nebi mogli tako raditi ... ? A to je opet do Vlade FBiH ...
ins

Post by ins »

Aha, pa da Fabia Combi SDI sa paketom opreme BH telecom bude 41.000 KM, a kopanje kanala za kablove u Gornjim stuparima u duzini 450 metara jedno 350.000 KM?

Taj film neces gledati...
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

ins wrote:Aha, pa da Fabia Combi SDI sa paketom opreme BH telecom bude 41.000 KM, a kopanje kanala za kablove u Gornjim stuparima u duzini 450 metara jedno 350.000 KM?

Taj film neces gledati...
Ha ha ha .. Ko hoce da gleda filmove tog zanra ... :-D ... Sta lupas ... I ovako i onako se mogu namjestati tenderi za povlastene firme i vjeruj da se namjestaju ali ako bi se ukinuo javni tender za svaku sitnicu bila bi brza nabavka opreme ...
Post Reply