Zivotno osiguranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
amrica

Post by amrica »

didierdase wrote:JA RADIM ZA UNIQA OSIGURANJE, TVRDIM DA NISTA OD TOGA NIJE PREVARA NI GLUPOST. SAMO JE PROBLEM STO VAM ONAJ KOJI PRODAJE POLICU ZIVOTNOG OSIGURANJA DOBRO NE OBJASNI KAKVA IMATE PRAVA I OBAVEZE. STO SE TICE KAMATE ONA JE EKSTRA, A I VRACANJE LOVE JE MOGUCE NE U 100% CIFRI I POSTOJI RAZUMAN RAZLOG ZASTO NE VRACAJU 100% NOVAC, ALI MI JE MRSKO SADA DA OBJASNIM. AKO NEKO IMA JAKU ZELJU DA DOBIEJ POSAO I DA UZME POLIC. U OSIGURANJA NEKA MI SE JAVI, PA MU SVE OBJASNIM. REFORMA PENZIONOG FONDA CE NAS PREBACITI NA OSIGURAVAJUCE KUCE
sorry, ja sam glupa, objasni mi koji je to RAZUMAN razlog ako ja tebi dam novac sa ciljem da cu u buducnosti dobiti vise, a umjesto toga uzmes mi dio onoga sto sam ti dala?
burekodsira

Post by burekodsira »

didierdase wrote:...TVRDIM DA NISTA OD TOGA NIJE PREVARA NI GLUPOST. SAMO JE PROBLEM STO VAM ONAJ KOJI PRODAJE POLICU ZIVOTNOG OSIGURANJA DOBRO NE OBJASNI KAKVA IMATE PRAVA I OBAVEZE...
zar to ne znaci da je prevara!?
Marko99

Post by Marko99 »

Ja radim u GRAWE osiguranju i garantujem da je sve cisto. Stvar sa otkupom police je ta sto osiguravajuca kuca preuzima rizik i ako se klijentu nesto desi bez obzira sto je uplatio jednu ratu, mi moramo isplatiti citavu osiguravajucu sumu. Kao sto je kolegica iz UNIQE rekla ide reforma PIO/MIO tako da je otvaranje police zivotnog osiguranja jako mudar potez. Ako neko zeli jos neke informacije moze ostaviti broj na PP i doci na alipasino u GRAWE ja cu rado pomoci.;)
d2

Post by d2 »

didierdase wrote:JA RADIM ZA UNIQA OSIGURANJE, TVRDIM DA NISTA OD TOGA NIJE PREVARA NI GLUPOST. SAMO JE PROBLEM STO VAM ONAJ KOJI PRODAJE POLICU ZIVOTNOG OSIGURANJA DOBRO NE OBJASNI KAKVA IMATE PRAVA I OBAVEZE. STO SE TICE KAMATE ONA JE EKSTRA, A I VRACANJE LOVE JE MOGUCE NE U 100% CIFRI I POSTOJI RAZUMAN RAZLOG ZASTO NE VRACAJU 100% NOVAC, ALI MI JE MRSKO SADA DA OBJASNIM. AKO NEKO IMA JAKU ZELJU DA DOBIEJ POSAO I DA UZME POLIC. U OSIGURANJA NEKA MI SE JAVI, PA MU SVE OBJASNIM. REFORMA PENZIONOG FONDA CE NAS PREBACITI NA OSIGURAVAJUCE KUCE
sto se uopste javljas kad ti je mrsko da objasnis
buba

#30 re

Post by buba »

Pa da nam kaze da Uniqa nije ni prevara ni glupost :D
Ali u to mogu parcijalno povjerovati samo ako je momak/cura advokat po struci pa zna pravni sistem poslovanja, u sto sumnjam, vjerovatno radi na potezu klijent - salter, gdje stvari izgledaju super. Bez uvrede bilo kome :D
atko

Post by atko »

Ja i moja djevojka smo bili jako zainteresovani da se upoznamo sa tim policama osiguranja i na kojiem principu to funkcionise ... obavili smo vise ragovora sa radnicom iz GRAWE osiguranja, raspitali smo se okolo kod ljudi koji su zapoceli i ljudi koji su i prekinuli policu...

Na kraju smo odustali (do daljnjeg) od police osiguranja a moji licni utisci su slijedeci:

-Sve jest cisto, ali ljidi koji ti nude policu ce ti reci samo svijetle strane i navesti primjere u kojima ste na dobitku i zasticeni...

-:Ljidi koji zele policu osiguranja obicno ne raumiju sta zele, na policu gledaju kao na vid dobre stednje sa velikom kamatom... i najvaznije im je pitanje sta ako ja za 2-3 godine odlucim da uzmem pare nazad... itd.. itd...

-Takodje je negativno to sto osiguravajuce kuce dozvoljavaju da kojekakve agencije vrse vrbovanje klijenata u njihovo ime koje to jos rade po principu multi level marketinga.

Na policu osiguranja treba gledati kao na osiguranje i nista drugo... policu treba zasnovati na duzi vremenski period sa minimalnom mjesecnom ratom...
1991

Post by 1991 »

"Odnos osiguravajuće kuće prema klijentu je isti kao odnos dilera prema narkomanu"! :evil:

Generalno,.....to i vrapci na grani znaju,....da sve osiguravajuće kuće na svijetu "posluju" i ostvaruju profit po osnovi zakona vjerovatnoće! :wink:
Kad ti trebaju uzeti lovu,...krasni su a kad trebaš nešto da naplatiš,...sve će učiniti da ti otežaju,.....

Šta to oni "rade"???
Prvo "otmu",....pa mešetare i obrću novcem klijenata ,... bogate se,.....i na kraju,........dolaze nove ovce i "vune" uvijek u izobilju!!!
:D :D :D
osoba

Post by osoba »

1991 wrote:"Odnos osiguravajuće kuće prema klijentu je isti kao odnos dilera prema narkomanu"! :evil:

Generalno,.....to i vrapci na grani znaju,....da sve osiguravajuće kuće na svijetu "posluju" i ostvaruju profit po osnovi zakona vjerovatnoće! :wink:
Kad ti trebaju uzeti lovu,...krasni su a kad trebaš nešto da naplatiš,...sve će učiniti da ti otežaju,.....

Šta to oni "rade"???
Prvo "otmu",....pa mešetare i obrću novcem klijenata ,... bogate se,.....i na kraju,........dolaze nove ovce i "vune" uvijek u izobilju!!!
:D :D :D
UPRAVO TAKO! :thumbup:
Mahalac

Post by Mahalac »

Marko99 wrote:Ja radim u GRAWE osiguranju i garantujem da je sve cisto. Stvar sa otkupom police je ta sto osiguravajuca kuca preuzima rizik i ako se klijentu nesto desi bez obzira sto je uplatio jednu ratu, mi moramo isplatiti citavu osiguravajucu sumu. Kao sto je kolegica iz UNIQE rekla ide reforma PIO/MIO tako da je otvaranje police zivotnog osiguranja jako mudar potez. Ako neko zeli jos neke informacije moze ostaviti broj na PP i doci na alipasino u GRAWE ja cu rado pomoci.;)
Znaci rizik koji tvoja osiguravajuca kuca preuzima od uplacenih 3600km VI OTMETE 2800KM i to tek nakon 3 godine uplacivanja, ukoliko ranije odustanes iz bilo kog razloga NE DOBIJES NISTA NAZAD.

...I imas obraza pricat nesto :shock: :-)
Marko99

Post by Marko99 »

Takva pravila nisam ih ja izmisljao. Zato se i zove osiguranje, a ne stednja. To se radi na duge staze i ako mislis dizati nakon tri godine to svakako nije za tebe. Sto se tice stednje to je priprema za trecu dob tj . penziju. Uz to je tvoja porodica osigurana finansijski u slucaju da se tebi nesto desi. Ako neko misli profitirati neke debele pare onda neka ulaze u dionice i investicijske fondove tu se moze zaraditi, a ovo je ipak neka sigurnost i vjeruj mi da nije bez veze niti bezobrazno.
accent

Post by accent »

svako ko pomislja uplcivati osiguranje nek bjezi od GRAWE osiguranja nema vecih varalica na svjetu.
potisao sam ugovor na 20 godina, evo otpaltio sam 3 i umjesto 1200KM dobit cu 900KM jer hocu da prekinem ugovor, medjutim, meni je objasnjeno, naravno kada su mi prodavali osiguranje da cu dobiti sve nazad ali bez kamate. da ne spominjem opomene koje salju i od kojih svaka opomena kosta +9KM na sumu koju trebate uplatiti. lafo vam kazu imate 3 mjeseca da upaltite, lupam, 100KM, a nakon 20 dnaa vam dolazi opomena da morate uplatit 109KM. samo sto su vlaralice svjetskog kalibra hocu da prekinem ugovor pa makar izgubio 400KM koje im nikad necu halaliti i dabogda im za ljeka trebalo.

ako vec hocete osiguranje natjerajte sluzbenika da vam ne petlja okolo i laze, hocu da kazem natjerajte ga da vam sto jednostavnijim jezikom sve objasni, a ako treba nagazujte advokata jer to su samo takve varalice.

BJEZITE OD GRAWE OSIGURANJA to je moj savjet

ima orocena stednja po vidjenju u RFZ hama dodje isto
Marko99

Post by Marko99 »

Ja cu jos jednom objasniti za dobrobit ljudi koji uplacuju i onih koji misle otvoriti sebi policu. Polica zivotnog osiguranja se pravi na duge staze i ko god se profesionalno bavi ovim poslom ne savjetuje nekoga ko misli samo radi stednje da je otvara posebno ne koji nakon tri godine misle raskinuti ugovor. Poenta osiguranja jeste stednja ali i osiguranje, naime ako neko uplacuje osiguranje npr. 2 god i do tada je uplatio 2000 KM. , osiguran je na 20000 KM. tj. njegova polica nosi tu vrijednost prema ugovoru i desi mu se recimo saobracajna nesreca (klijent pogine) Njegovom nasljedniku kojeg smo naveli u ugovoru smo duzni isplatiti 3Xosiguranu sumu tj. 60000 KM. Sad mi recite sta bi u tom slucaju sa orocenom stednjom vasa porodica??? Uz to kada dodjete do kraja sa uplatama tj. kada postujete ugovor vasa osigurana suma tj. 20000 KM. je sigurno vasa plus kamate koje idu na to. Ponavljam nije orocena stednja! Pored ovoga sto sam ja rekao postoji jos milion razlika zasto je osiguranje to sto jest, a ne orocena stednja.
atko

Post by atko »

Ja cu opet da ponovim osiguranje je osiguranje... duzi period-minimalni mjesecni iznos.

I neznam zasto sad napadate Marka99, covjek samo radi u GRAWE i pokusava biti na usluzi :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Sta balkanci znaju sta je stednja a sta zivotno osiguranje, nije to za nas. Za nas su poker aparati, kladionice, uplati 2 KM klepi 500 joja, Golf II TD to je krajnji domet nas. :D Sto se ti Marko99, uz duzno postovanje, i slicni trudite objasnajvati bilo sta - sto se vi vise trudite vise ce biti ovih sto tek izmisljaju toplu vodu. Kao ma meni rek'o mali Memo da cu dobiti pare nazad. Halo, ne bih da budem grub, ali ako niste u stanju procitati i razumjeti ugovor prije potpisivanja pa plati jos 50 KM pravnog tumaca da ti rastumaci ono sto potpisujes. :D

Sretno. :)
Marko99

Post by Marko99 »

atko wrote:Ja cu opet da ponovim osiguranje je osiguranje... duzi period-minimalni mjesecni iznos.

I neznam zasto sad napadate Marka99, covjek samo radi u GRAWE i pokusava biti na usluzi :roll:
Hvala atko legendo!! Ja se ne nalazim uopce uvrijedjen ovdje jer znam da su razni ljudi radili ovaj posao i obecavali sve i svasta i da ima onih razocaranih i to potpuno razumijem i ja bih se isto ponasao, mozda cak i gore. Zato imate ljude kojima je to profesija. Stvarno mislim ko god ima nejasnoca nek se javi ili dodje dole u zgradu da se to rijesi. Jos nesto da dodam da vas uvjerim da to nije bas bez veze jedan od uslova za ulazak u EU je da 40% stanovnistva bude zivotno osigurano da ne bi usli u EU i stvarali socijalne slucajeve nego da ljudi u bilo kojem pa i onom najgorem slucaju imaju neku sigurnost i novac. Kompleksna je stvar i zato me ne cudi ovoliko neznanje!!! Pozz!
newone

Post by newone »

Koliko je god Bosancima tesko prihvatiti postojanje police osiguranja, ovdje moram naglasiti da je ona, barem ovdje na Zapadu, obavezna. Svaki poslodavac je duzan osigurati svog uposlenika dok za njega radi. Pored tog osiguranja, ljudi kupuju i police privatnog osiguranja. To je najbolji nacin da se covjek obezbjedi u slucaju bolesti, neophodne operacije,....,u slucaju pogibije to je nacin da ostavi svojoj djeci novac za skolovanje ili kompletnoj porodici novac koji ce omoguciti uplatu ostatka bankovnog zajma za kucu ili stan ili pak automobil ili neka druga preostala placanja i dugovanja.
I nije u tome kraj. Pored drzavne penzije koja se u nekom obliku ostvaruje kroz radni staz, ovdje svi otvaraju i racune za svoje privatne penzione fondove i onda dodatno od plate svakog mjeseca ulazu svoj novac i u taj fond jer drzavna penzija je nedovoljna da se covjek obezbjedi za stare dane. I onda povrh svega toga ima svako i svoj bankovni stedni racun na kojem stedi sto je vise moguce.
Naravno, velika vecina Zapadnjaka je u mogucnosti da sve ovo i ostvari tokom svog radnog vijeka. U Bosni je situacija mnogo, mnogo teza jer ljudi ono sto zarade uglavnom trose na tekuce troskove bez vece mogucnosti ulaganja i ove danasnje generacije ce imati grdne probleme kada jednog dana zavrse svoj radni vijek jer ce bukvalno prezivljavati sve do svoje smrti.
Kapitalizam je zajebana stvar. Nema tu neke velike pomoci od drzave ili drustvene zajednice. Ljudi se nekako osamostane pa cak i kontakti sa porodicom su onako uglavnom sluzbeni i ljudi bivaju uglavnom prepusteni sami sebi.Nema velikih emocija. Zato svi stede, placaju zivotno osiguranje i privatne penzione fondove jer bice ti dobro onoliko koliko novca imas.
Zato moji sunarodnjaci, ne dozvolite da vam decenije prolaze u nezaposlenosti i zaradjivanju crkavice jer kapitalizam je opasna stvar.Razdrmajte malo te dole politicare jer oni su sebe ocigledno obezbjedili za sadasnjost i buducnost.
Referent za ONO i DSZ

Post by Referent za ONO i DSZ »

Ocigledno da su se ovde mješaju kruške i jabuke, osiguranje - štednja te da su neki placeni da brane stavove osiguranja.
Moje mišljenje je da se ugovor osiguranja štampa namjerno u sitnim slovima i da se agenti pri vrbovanju (sto im se na mnogim seminarima ukaze) nikad ne dotaknu ovoga dijela o raskidu ugovora što je po meni glavna fora osiguranja tj prevara.
Eto to je suština jer mnogi univerzitetski obrazovani ljudi teško da shvate sve te klauzule tj ugovore koje su po meni namjerno tako komplikovano i napisane.
Još samo da pitam Marka99 da mi odgovori na ono moje postavljeno pitanje o otkupu ugovora do kojeg niko unaprijed smisljeno ne zeli a Grawe po meni jedva ceka, dakle kolika suma iz tabele se vraca jel ona
-zagarantovana otkupna suma
-ili ova druga neka osigurana suma
ne znam trebam li ponovo napominjati koliko je ugavarac donji u bilo kojoj varijanti te da sam upravo zbog toga da bih ukazao na ovaj neposten stav osiguranja i pokrenuo temu pa ko voli...
Mislilac

Post by Mislilac »

@Referent: Izvini molim te, ali već su ti dati odgovori na sve... A ako saznaš šta je matematička rezerva u osiguranju i snošenje rizika u osiguranje, te planiranje ulaganja u osiguranju (da naglasim DUGOROČNO), onda će ti sve biti jasnije...

Osiguranje NIJE štednja. Da ponovim. Osiguranje je u krajnjoj instanci DUGOROČNO ulaganje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

najbolje je u djecu ulagat ako znaš odgajat

a ne da nakon 25 godina odjuri :D ostavljajući te samog bez kičme zuba i penzije :roll:
spectra

Post by spectra »

Princip funkcionisanja osiguravajuce kuce:
Osiguranje ti uzima SADA lovu i SADA ulaze i obrce (citaj zaradjuje) s tvojom lovom.

Naglasavam "sada", jer ne znas koliko ce tvoja ulozena suma + "njihova ogromna" premija vrijediti za 20 godina.
(Uzmimo primjer koliko je 100 000$ vrijedilo prije 20 godina i sada...)

Za koga je dobro:
Osiguranje je prvenstveno dobro za one koji imaju jos malu djecu ili nezaposlenu zenu, a rade rizican posao (tipa vozac, cesto na putu...). Znaci us lucaju da se tebi nesto lose desi, ti time osiguravas svoju porodicu, a NE SEBE!
Ovo je jako vazno: nemojte na sebe misliti kada se osiguravate (vec na one koji dobivaju premiju u slucaju vase smrti), jer u slucaju da ste "zivi" imacete jako malo hajra...

Za koga je "zavala":
Za one koji misle da ce "ustedjeti".. (nek ponovo procitaju ovo iznad...)
Sama rijec kaze "osiguranje", a ne "stednja"...
Marko99

Post by Marko99 »

Referent za ONO i DSZ wrote:Ocigledno da su se ovde mješaju kruške i jabuke, osiguranje - štednja te da su neki placeni da brane stavove osiguranja.
Moje mišljenje je da se ugovor osiguranja štampa namjerno u sitnim slovima i da se agenti pri vrbovanju (sto im se na mnogim seminarima ukaze) nikad ne dotaknu ovoga dijela o raskidu ugovora što je po meni glavna fora osiguranja tj prevara.
Eto to je suština jer mnogi univerzitetski obrazovani ljudi teško da shvate sve te klauzule tj ugovore koje su po meni namjerno tako komplikovano i napisane.
Još samo da pitam Marka99 da mi odgovori na ono moje postavljeno pitanje o otkupu ugovora do kojeg niko unaprijed smisljeno ne zeli a Grawe po meni jedva ceka, dakle kolika suma iz tabele se vraca jel ona
-zagarantovana otkupna suma
-ili ova druga neka osigurana suma
ne znam trebam li ponovo napominjati koliko je ugavarac donji u bilo kojoj varijanti te da sam upravo zbog toga da bih ukazao na ovaj neposten stav osiguranja i pokrenuo temu pa ko voli...
Evo da odgovorim kad sam se vec upetljao. Ponavljam po stoti put nije klasicna stednja po principu pare u carapu ali zato imas ove "pogodnosti" koje sam gore naveo i jos milion drugih za koje nemam ni vremena ni prostora da pisem. Da bi dobio svoje pare moras ispostovati cca. 70% ugovora i to je tako i ima razlog zasto je tako, a nije da bi neko tebi uzeo pare. Ako te zanima ostavi broj i ja cu ti rado sve objasniti i pomoci ti da se nadjes u tome, a sigurno ce ti biti interesantno.

P.S. niko me ne placa da pisem na forumu ali zelim razbiti predrasude o osiguranju kao da je to lopovluk jer meni nije ugodno raditi posao za koji se smatra da je lopovski. Razni ljudi su to radili i jos uvijek rade i obecavaju sve i svasta tako da razumijem negativan stav nekih ljudi ali ovo je jako ozbiljna i kompleksna stvar i preporucujem ko god zeli osiguranje da se obrati ljudima koji se profesionalno bave time, nebitno koja je kuca u pitanju, i odvoje najmanje 45 min da bi im stvari bile jasnije i da ne bi prije svega sebe ostetili. :)
hare1964

#47 Re: Grawe osiguranje

Post by hare1964 »

osiguranje je osiguranje ali davati toliko para za nesto sto nije sigurno stvarno nikada nebi dao(mada znam mnogo ljudi koji su u grawe dali novac pa izgubili)
moj savjet je ako imate para za ostaviti ili za uloziti onda pokusajte sa stanovima ili sa kucama (ponavljam ako imate para)Logika ulaganja u stanove je ta sto se svakih 7-10 godina ta investicija udupla(primjer vam je samo sarajevo 2001 godine stan na alipasinom u C fazi kostao je oko 55- 60 hiljada koliko ga je moja prijateljica kupila a danas je vjerujem preko 100 znaci da vrijedi kupiti stancic na kredit pa jos ako imate hrabrosti kupoprodaja sve se to isplati a jos ako mozete da kupite staro ili razvaljeno pa malo popravite pa prodate jos veca zarada pa tako par puta penzija osigurana sa malo ekstra za odmore po svjetu(uslov da bosna udze u evropu)A druga solucija je stednja na banci i zaboravi da imas pare iza nekoliko godina se iznenadis koliko imas.
d2

Post by d2 »

e moj Hare :D

kamate u banci nisu tolike da bi se iznenadio posebno da bi se iznenadio nakon par godina, doduse ako imas milioncic pa njega polozis onda se i mozes iznenaditi, sa par hiljada ces se samo iznenaditi negativno i reci zar sam ja svoje tesko stecene pare drzao u banci par godina za ovih par stoja km ?

sto se tice kupovine nekretnina, kako mogu da rastu tako mogu i da padaju, ko je kupio prije pdva i prodao kasnije profitirao je duplo, ko je kupio nakon toga pa prodao profitirao je neku lovu ali daleko od duplo medjutim sve je to rizik i to ne mora biti tako, cijene stanova mogu otici i dole (sto ipak ne vjerujem da ce se desiti brzo) medjutim mislim da ces morati jako dugo cekati na dupli povrat para jer se skok cijena kakav je bio kod uvodjenja PDVa nece desiti ubrzo ako se ikada vise i desi...

nema para bez motike, rece on i ode po motiku :D
van Basten

Post by van Basten »

ne znam što ste se upalili kao kutnjaci... hoćete brzu fol štednju? Oročite 1.000KM na štednu knjižicu u npr Raiffeisen banci pa ćete nakon 3 godine podići oko 1.101KM. Znači 101Km ste na dobitku.
Ja kad sam uplaćivao policu osiguranja, djevojka iz Grawe-a baš (agent se to valjda zove) fino mi je objasnila... - "u svakom trenutku možeš raskinuti ugovor i dići svoje pare, samo što si prvih 5 ili 7 godina u minusu, 5 ili7 (ne sjećam se sada koje tačno, ali meni nije ni bilo bitno) godine si na nuli a tek poslije ideš postepeno u sve veći plus.
Polica osiguranja mi je ugovorena do 65. godine mog života ( da ja uplaćujem) i ako ispoštujem sve rokove i ako me zdravlje posluži dobijam skoro pa duplu svotu od ukupno uplaćene. S tim što ću ja, zbog beneficiranog staža, koju godinu ranije u penziju pa će i dobit biti nešto manja, ali bit je to - što duže uplaćuješ, više ti se vrati.
Uplaćivati osiguranje na tri godine je smijurija. Podsjeća me na vrijeme kad su tek stigli krediti u banke poslije rata, pa raja uzimala po 5.000Km na 12-13% kamate za "nek se ima", pa poslije uzmu 10.000 KM na manju kamatu ( 10%), da prebiju prvi kredit kojem je prevelika im rata i da još koju sitnicu uzmu, pa... i na kraju završe sa kreditom od 50.000KM + 7% kamate za vratom bez da su bar auto kupili, a stan da ne spominjem.
buba

Post by buba »

van Basten wrote:ne znam što ste se upalili kao kutnjaci... hoćete brzu fol štednju? Oročite 1.000KM na štednu knjižicu u npr Raiffeisen banci pa ćete nakon 3 godine podići oko 1.101KM. Znači 101Km ste na dobitku.
Ja kad sam uplaćivao policu osiguranja, djevojka iz Grawe-a baš (agent se to valjda zove) fino mi je objasnila... - "u svakom trenutku možeš raskinuti ugovor i dići svoje pare, samo što si prvih 5 ili 7 godina u minusu, 5 ili7 (ne sjećam se sada koje tačno, ali meni nije ni bilo bitno) godine si na nuli a tek poslije ideš postepeno u sve veći plus.
Polica osiguranja mi je ugovorena do 65. godine mog života ( da ja uplaćujem) i ako ispoštujem sve rokove i ako me zdravlje posluži dobijam skoro pa duplu svotu od ukupno uplaćene. S tim što ću ja, zbog beneficiranog staža, koju godinu ranije u penziju pa će i dobit biti nešto manja, ali bit je to - što duže uplaćuješ, više ti se vrati.
Uplaćivati osiguranje na tri godine je smijurija. Podsjeća me na vrijeme kad su tek stigli krediti u banke poslije rata, pa raja uzimala po 5.000Km na 12-13% kamate za "nek se ima", pa poslije uzmu 10.000 KM na manju kamatu ( 10%), da prebiju prvi kredit kojem je prevelika im rata i da još koju sitnicu uzmu, pa... i na kraju završe sa kreditom od 50.000KM + 7% kamate za vratom bez da su bar auto kupili, a stan da ne spominjem.
Da, tako receno i meni. Pa zasto mi je onda trenutna otkupna vrijednost 30% manja od uplacene ''glavnice''?! A polica je potpisana 2001.godine.
Post Reply