ko vise zaradjuje???

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

lady midnight

#26 Re: ko vise zaradjuje???

Post by lady midnight »

EI Presidente wrote:
mamica papucarka wrote:...muskarci ili zene :D
U zadnje vrijeme stalno slusam kako su zene manje, ili losije placene. :D Kao, rade isti posao kao i muskarci, pa cak i bolje i kvalitetnije od njih, ali imaju manje plate :-)
ETo u svom zivotu promijenih tri posla i nisam stekla takav dojam :roll:
Ne slusam to samo na onom svom kursu (da mi to neko ne protrlja po nosu :oops: :D ), nego inace u zivotu :roll:
jel ima neka caka koju ne kontam? Ja uopce ne smatram da su zene losije placene nego muskarci. Cak cesto pomislim da mi zene imamo ponekad malo vece privilegije :D
To je pitanje tesko odgovoriti kada ga posmatramo individualno. Statistike, barem u USA, kazu da zene zaradjuju 75 centi na svaki dolar kojeg zarade muskarci. Takodjer kazu da su muski bolje uvezani, i da generalno imaju bolju startnu poziciju. Posto je broj muskih studenata na Americkim univerzitetima vec godinama manji nego broj zena, sve su prilike da ce se ovaj odnos promijeniti te da ce zene uskoro poceti zaradjivati isto kao i muski, ako ne i vise. Ja trenutno radim na malom foto projektu gdje pravim portrete zena koje rade poslove koji su tradicionalno smatrani "muskim" i najlakse mi je naci zene koje vrse odgovorne funkcije, poput partnera u pravnoj firmi, doktora, raznoraznih aktivista, profesora, pilota, itd. a gotovo pa nemoguce naci zene koje rade kao taxisti, automehanicari, vatrogasci, i ostalih poslova koji su fizicki teski ili opasni...tako da, onako laicki, mislim da razlika u zaradi dolazi iz tog segmenta drustva, da ga nazovem "nizom srednjom klasom" dok je situacija medju siromasnim i onim bogatijim vjerovatno vise ujednacena.

mislim da si u pravu shto se tiche izbora posla kad se radi o zhenama koje izazovu tradicionalne mushke domene... poshto je obrazovanje jedini nachin da se prevazidje diskriminacija, ne chudi shto se zhene kojima to podje za rukom nadju upravo u tim poslovima koji zahtijevaju visoko obrazovanje.
medjutim, zanimljiva je ipak disproporcionalnost upravo i u takvim radnim profilima... recimo u njemachkoj je postotak zhena sa doktorskom titulom u drushtvenim naukama veci od postotka mushkaraca... ali je vec kod slijedece stepenice, dakle kod zvanja univerzitetskog profesora, daleko, daleko manje zhena nego mushkaraca... ovo ochito ne zavisi od sposobnosti (jer se ova trazhi i prije toga), nego o hrpi ostalih faktora zbog kojih zhene ne idu dalje, ukljuchujuci naravno i vlastitu odluku.

i neko spomenu sposobnosti.... naravno, gleda se na sposobnost. kada jednom uspijesh da negdje upadnesh, onda se gleda na sposobnosti... ako imash srece i naidjesh na dobru radnu okolinu. ja se recimo nikada niti u jednom trenutku u svojoj karijeri nisam osjetila diskriminirano zato shto sam zhensko, ali znam isto tako da sam imala srecu, i da dosta mojih prijateljica ima i te kako drugachija iskustva.

medjutim, sistem dominacije u poslovnoj sferi (mushke ili rasne dominacije, ili oboje) je preduboko ukorijenjen da bi ta maksima o sposobnosti vazhila uvijek. neko recimo od samog pochetka nema shanse da razvije iste sposobnosti... a startna pozicija je i te kako bitna. znachi kad govorimo o tome da se neko zalazhe za jednakost, bitno je naglasiti da se trazhi ne jednakost spolova, nego jednakost startnih shansi... eh, tek kad dvoje ljudi u karijeri krene sa iste pozicije, onda mozhemo usporedjivati njihove sposobnosti kao iskljuchivo mjerilo uspjeha.

i ja uvijek kazhem ovo: sve dok se bude podvlachilo kao neshto posebno da zhena bude na visokoj poziciji, recimo kao predsjednik drzhave ili ministar vanjskih poslova ili sl. (kao shto se to recimo radilo kod njemachke kancelarke), dakle sve dok se ochito osjeca potreba da se ovo naglasi -- vidi je, zhensko, a shta je uspjela -- dotle je valjda jasno da drushtvo te stvari josh uvijek smatra iznimkom. a onda se postavlja pitanje....zashto se te stvari smatraju iznimnim? :)
EI Presidente

Post by EI Presidente »

mamica papucarka wrote:nije u Evropi isto. Koliko znam u Njemackoj je godina dana (mozda cak i sest mjeseci). U Bosni isto godina. :oops:
U Austriji je do prije 5-6 godina porodiljni bio svega sest mjeseci, pa im je natalitet bio katastrofa. Onda su porodiljni digli na 2,5 godine, s tim da postoji neki procenat do kojeg mozes radit plus dobivati porodiljni geld koji je 460 Euro mjesecno :oops:
Ma meni Austrija (Zapadna Evropa generalno) zvuci idilicno, imam rodicu u Becu koja radi fin posao, njen muz takodjer, znaci nista im ne fali, i opet im drzava daje 5-6 stoja mjesecno za dijete, kao stimulativnu beneficiju. Mi mozemo glasati za Obamu i njemu slicne socijalne reformiste jos sto godina, i opet se takve beneficije nece nikad ponuditi u USA. Ali s druge strane, USA nema problema s natalitetom (gracias Mexico) :D tako da vlada i ne vidi potrebu za nekim posebnim stimulativnim mjerama.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

mamica papucarka wrote:nije u Evropi isto. Koliko znam u Njemackoj je godina dana (mozda cak i sest mjeseci). U Bosni isto godina. :oops:
U Austriji je do prije 5-6 godina porodiljni bio svega sest mjeseci, pa im je natalitet bio katastrofa. Onda su porodiljni digli na 2,5 godine, s tim da postoji neki procenat do kojeg mozes radit plus dobivati porodiljni geld koji je 460 Euro mjesecno :oops:

u svicarskoj je porodiljsko 4 mjeseca, za to vrijeme dobijas cini mi se 80 % od tvoje plate (pricala mi prijateljica)
lady midnight

Post by lady midnight »

mada sad kad malo razmislim, mene ustvari i ne chudi ovakva situacija u kojoj su plate nepravilno rasporedjene :oops:

sve dok zhene kad im je posao u pitanju budu iskljuchivo razmishljale o trajanju porodiljskog i visini djechjeg dohodka, dotada ce uvijek manje zaradjivati :D:D:D i vjerovati da su ustvari u boljoj poziciji :D:D:D
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

Problem je sto zena pored posla mora skuhati rucak, prati ves, brinuti se o djeci..itd.
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

oops..nastavak..

pored svih tih obaveza jos manje zene zaradjuju..
dacina_curica

Post by dacina_curica »

pita_zeljanica wrote:Problem je sto zena pored posla mora skuhati rucak, prati ves, brinuti se o djeci..itd.
to je nazalost problem koji zene same sebi stvaraju :roll: ....jer su nas mame naucile da mi mozemo haman sve stici :roll: :roll: :roll: ....posao, kuca, djeca, bla, bla......

BTW. u mojoj kuci nema ovih problema :oops: :D ...kuha ko dodje prvi kuci, kucni poslovi su podjeljeni (ves moj, sudje coEkovo :D ), briga o djetetu 50-50 :oops: :D .......
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

dacina_curica wrote:
pita_zeljanica wrote:Problem je sto zena pored posla mora skuhati rucak, prati ves, brinuti se o djeci..itd.
to je nazalost problem koji zene same sebi stvaraju :roll: ....jer su nas mame naucile da mi mozemo haman sve stici :roll: :roll: :roll: ....posao, kuca, djeca, bla, bla......

BTW. u mojoj kuci nema ovih problema :oops: :D ...kuha ko dodje prvi kuci, kucni poslovi su podjeljeni (ves moj, sudje coEkovo :D ), briga o djetetu 50-50 :oops: :D .......
govorim o ovoj malo starijoj generaciji...
zene u bosni su puno jace i sposobnije u odnosu na muskarce ( barem moj dojam)..muskarci valjaju pretezno neke suplje..dok se zene nekako profesionalnije odnose sa problemima..
anais_nin

Post by anais_nin »

lady midnight wrote:mada sad kad malo razmislim, mene ustvari i ne chudi ovakva situacija u kojoj su plate nepravilno rasporedjene :oops:

sve dok zhene kad im je posao u pitanju budu iskljuchivo razmishljale o trajanju porodiljskog i visini djechjeg dohodka, dotada ce uvijek manje zaradjivati :D:D:D i vjerovati da su ustvari u boljoj poziciji :D:D:D
pa nemaju sta razmisljat :D drzava razmislja za njih :D tako im je kako im je, mogu jedino da se sele u neku drugu drzavu ako im ne svidja :D
paratrooper

Post by paratrooper »

lamija_SA wrote: Ima par primjera žena na top pozicijama, ali su to nažalost još uvijek izuzeci.
i ti si neka ambiciozna seka :D
lady midnight

Post by lady midnight »

anais_nin wrote:
lady midnight wrote:mada sad kad malo razmislim, mene ustvari i ne chudi ovakva situacija u kojoj su plate nepravilno rasporedjene :oops:

pa nemaju sta razmisljat :D drzava razmislja za njih :D tako im je kako im je, mogu jedino da se sele u neku drugu drzavu ako im ne svidja :D
ma ne radi se o tome, to je naravno jasno, mimo zakona se tu shta slabo mozhe :D osim mozhda nekada upregnuti sve snage da se zakoni promjene :oops: ali to je vec druga pricha :D

nego govorim uopceno... ako se pricha o nedostatku jednakosti u platama, o neravnopravnom polozhaju zhene uslovljenom sistemskim disproporcijama, a zhene nisu u stanju na to pogledaju iz bilo kojeg drugog ugla osim onog porodiljskog, onda... i ne zasluzhuju jednakopravnost.:) shta ce im kojeg vraga jednakopravnost ako ni kod ovog pitanja ne mogu da se odmaknu centimetar dalje od jajne celije. mushkarci to ne rade... kad bi mushkarci tokom razgovora o zaposlenju i poslu uopceno, svojim spermatozoidima posvetili barem 1% razmishljanja od onoga koliko zhene posvecuju ekvivalentima u njihovim vlastitim genitalnim organima, nikada ne bi ni imali situaciju mushke dominacije o kojoj prichamo.
ali ne, mushkarci se bave "stvarnim" uzrocima, naravno, kao shto i treba... a zhene --- ko o chemu - one o djeci i djechjem dohodku.... i onda se zhale shto ih se ne uzima ozbiljno...ufff shto me to nervira :D
paratrooper

Post by paratrooper »

lady midnight wrote:a zhene --- ko o chemu - one o djeci i djechjem dohodku.... i onda se zhale shto ih se ne uzima ozbiljno...
da i josuz to traze da im plate budu jednake :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

lady midnight wrote: nego govorim uopceno... ako se pricha o nedostatku jednakosti u platama, o neravnopravnom polozhaju zhene uslovljenom sistemskim disproporcijama, a zhene nisu u stanju na to pogledaju iz bilo kojeg drugog ugla osim onog porodiljskog, onda... i ne zasluzhuju jednakopravnost.:) shta ce im kojeg vraga jednakopravnost ako ni kod ovog pitanja ne mogu da se odmaknu centimetar dalje od jajne celije. mushkarci to ne rade... kad bi mushkarci tokom razgovora o zaposlenju i poslu uopceno, svojim spermatozoidima posvetili barem 1% razmishljanja od onoga koliko zhene posvecuju ekvivalentima u njihovim vlastitim genitalnim organima, nikada ne bi ni imali situaciju mushke dominacije o kojoj prichamo.
ali ne, mushkarci se bave "stvarnim" uzrocima, naravno, kao shto i treba... a zhene --- ko o chemu - one o djeci i djechjem dohodku.... i onda se zhale shto ih se ne uzima ozbiljno...ufff shto me to nervira :D
samo ima jedan aspekt diskusije u kojoj se ne mozemo odmaknuti od jajne celije :D a to je da jos uvijek ima poslodavaca koji nece ni zaposliti zenu koja je u tim nekim "reproduktivnim godinama" bas s tim razmisljanjem - da mu je ona neisplativa investicija :roll: ili ako zena vec ima dvoje djece aha eno je to znaci odsustvovanje s posla kad su djeca bolesna blablabla :oops:

iako se koncept "staratelja" kao i same porodice promjenio znacajno zadnjih godina :D ima i puno samohranih oceva, kao i puno porodica u kojima otac uzima manji broj sati na poslu da bi vise bio s djecom, ili uzima konsultatnske pozicije da bi imao fleksibilniji raspored :D ali percepcija je i dalje da posto zena nosi bebu u stomaku 9 mjeseci ona ce vise "zakinuti" firmu :oops:

jos uvijek, na zalost, se zene puno cesce nalaze u toj nekoj nezavidnoj poziciji da izgleda da moraju biti izmedju napretka u karijeri i porodice :roll: pa samo pogledaj reakcije na onoj temi "braco pomagajte" i razmisljanja i percepcija o zeni koja mozda ne zeli da ima djecu :D produzeni argument je namah bio "ambiociozna sebicna azdaja, sigurno nece da ima djecu zbog karijere ili gonjanja magistrata/doktorata" :D
newone

Post by newone »

Ovdje u mojoj kompaniji u Americi porodiljsko je samo dva mjeseca. Ovisno od departmana i naklonosti sefa prema uposlenici koja trazi porodiljsko manager moze dodijeliti jos na svoju diskreciju jedan dodatni mjesec porodiljskog. Da crnjak bude veci muskarci manageri uvijek bez izuzetka dodijele taj mjesec bez ikakvih problema, ali zene (ima i njih nekoliko managerica) takvu praksu nemaju i ne zele da koriste to diskreciono pravo. I da, uz porodiljsko se mogu dodati neiskoristeni dani godisnjeg odmora kao i personal & sick time. Moze se uzeti i neplaceno, ali tada nema plate, a i povratak na radno mjesto je neizvjesno.
Ovdje je razlog za takvo ponasanje po svim kompanijama u cinjenici da Amerika nema problema sa natalitetom. Kada zatreba mlade, svjeze i skolovane radne snage, ovi ti samo podignu useljenicke rampe i eto ti omladine iz cijelog svijeta.
Inace u mojoj kompaniji zaradjujes koliko vrijedis na poslu i koliko dobro radis svoj posao tako da nema diskriminacije na spolnom osnovu. A inace kada je u pitanju visokostrucna sprema zene definitivno nisu, kada su u pitanju plate, u podredjenom polozaju u odnosu na muskarce. Ako si money maker za kompaniju, poslodavci to ovdje cijene i zaista nagrade. Spol ne igra nikakvu ulogu.
lady midnight

Post by lady midnight »

anais_nin wrote:
lady midnight wrote: nego govorim uopceno... ako se pricha o nedostatku jednakosti u platama, o neravnopravnom polozhaju zhene uslovljenom sistemskim disproporcijama, a zhene nisu u stanju na to pogledaju iz bilo kojeg drugog ugla osim onog porodiljskog, onda... i ne zasluzhuju jednakopravnost.:) shta ce im kojeg vraga jednakopravnost ako ni kod ovog pitanja ne mogu da se odmaknu centimetar dalje od jajne celije. mushkarci to ne rade... kad bi mushkarci tokom razgovora o zaposlenju i poslu uopceno, svojim spermatozoidima posvetili barem 1% razmishljanja od onoga koliko zhene posvecuju ekvivalentima u njihovim vlastitim genitalnim organima, nikada ne bi ni imali situaciju mushke dominacije o kojoj prichamo.
samo ima jedan aspekt diskusije u kojoj se ne mozemo odmaknuti od jajne celije :D a to je da jos uvijek ima poslodavaca koji nece ni zaposliti zenu koja je u tim nekim "reproduktivnim godinama" bas s tim razmisljanjem - da mu je ona neisplativa investicija :roll: ili ako zena vec ima dvoje djece aha eno je to znaci odsustvovanje s posla kad su djeca bolesna blablabla :oops:

iako se koncept "staratelja" kao i same porodice promjenio znacajno zadnjih godina :D ima i puno samohranih oceva, kao i puno porodica u kojima otac uzima manji broj sati na poslu da bi vise bio s djecom, ili uzima konsultatnske pozicije da bi imao fleksibilniji raspored :D ali percepcija je i dalje da posto zena nosi bebu u stomaku 9 mjeseci ona ce vise "zakinuti" firmu :oops:

jos uvijek, na zalost, se zene puno cesce nalaze u toj nekoj nezavidnoj poziciji da izgleda da moraju biti izmedju napretka u karijeri i porodice :roll: pa samo pogledaj reakcije na onoj temi "braco pomagajte" i razmisljanja i percepcija o zeni koja mozda ne zeli da ima djecu :D produzeni argument je namah bio "ambiociozna sebicna azdaja, sigurno nece da ima djecu zbog karijere ili gonjanja magistrata/doktorata" :D
stoji to...
ali ko generira ovakvo razmishljanje? sigurno nisu sami mushkarci...
otkud onakve reakcije na temi "braco pomagajte"? reci cu ti ja... zato shto se nije potrefila nijedna ambiciozna sebichna azhdaja (ili nije imala vremena :D) da malo pojasni shta znachi smisao zhivota sa univerzalne ljudske strane, a ne samo sa gender-specifichne, zhenske... i da shovinistichke debose lijepo poshalje tamo otkuda su doshli i gdje im je ochigledno centar oko kojeg rotira zemlja ... a to je u machki piterinoj.

pa prochitaj o chemu se diskutuje na ovakvim forumskim temama... o stvarnim uzrocima diskriminacije? ma jeste malo sutra... svako malo pricha ode na klishee "mushki su ovakvi" a "zhene su ovakve"... ili u najboljim sluchajevima mi (zhene) cemo se cmakati i prichati o jaknicama i PMSu, a oni (mushkarci) ce razglabati o ekonomiji, dodiku i haretu... i imace bolje plate, naravno da hoce.

sve dok su u vecini one zhene i zhenice koje ochigledno NECE da stanu rame uz rame sa mushkarcima kad se pricha o njima odnosno da lupe shakom o stol kad zatreba, pa i na poslu, koje biraju opciju koja je lagodnija (i tobozhe "zhenstvenija"), kojima su primarni ciljevi beneficije i olakshavajuce okolnosti zbog spola, koje ce u novinama chitati kutak za zhene umjesto politichkog i ekonomskog djela (ako uopce stignu da prochitaju novine od silnih zhenskih magazina), koje ne zhele da se uhvate u koshtac sa kompleksnim stvarima, sve dok izbjegavaju svaku prichu o politichkim i ekonomskim uzrocima svoje situacije i prepushtaju je mushkaricma, a one se drzhe "zhenskih tema", sve dok i borbu za ostale univerzalne istine ostavljaju drugima, a one se uhvate "zhenstvenosti"... dotle ce nam poslodavci uvijek prvo gledati u stomak prilikom intervjua za posao, da nam ne znam koliko stranica ima CV, i dotle cemo biti potencijalni riziko faktor za svaku firmu.

ne kazhem ja da karijera mora biti primarni cilj, slobodan izbor je ipak slobodan izbor, naravno.... ali ako vec same sebe reduciramo na spolni organ i njegove funkcije (kao shto se to radi na ovoj temi), ne trebamo se chuditi shto to i mushkarci rade.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

lady midnight wrote:
anais_nin wrote:

ma ne radi se o tome, to je naravno jasno, mimo zakona se tu shta slabo mozhe :D osim mozhda nekada upregnuti sve snage da se zakoni promjene :oops: ali to je vec druga pricha :D

nego govorim uopceno... ako se pricha o nedostatku jednakosti u platama, o neravnopravnom polozhaju zhene uslovljenom sistemskim disproporcijama, a zhene nisu u stanju na to pogledaju iz bilo kojeg drugog ugla osim onog porodiljskog, onda... i ne zasluzhuju jednakopravnost.:) shta ce im kojeg vraga jednakopravnost ako ni kod ovog pitanja ne mogu da se odmaknu centimetar dalje od jajne celije. mushkarci to ne rade... kad bi mushkarci tokom razgovora o zaposlenju i poslu uopceno, svojim spermatozoidima posvetili barem 1% razmishljanja od onoga koliko zhene posvecuju ekvivalentima u njihovim vlastitim genitalnim organima, nikada ne bi ni imali situaciju mushke dominacije o kojoj prichamo.
ali ne, mushkarci se bave "stvarnim" uzrocima, naravno, kao shto i treba...
a zhene --- ko o chemu - one o djeci i djechjem dohodku.... i onda se zhale shto ih se ne uzima ozbiljno...ufff shto me to nervira :D
Gle Lady... Ne znam imas li djecu, iako mozda nije ni bitno, ali u 90 % zena kada ostanu u drugom stanju desi se nesto (nekakav emocionalni bum) sto muskarci podju postepeno osjecati tek onda kada dobiju dijete.

To dijete raste u tebi, a ne u tvom muzu ili momku. Majka osjeti svaki pokret, stucanje, rast bebe...Fakticki, beba je dio tvog tijela. I kad ga rodis trazi tebe, a ne tvog muza (barem jedan period) jer je raslo u tebi i ti si mu poznata teritorija. Naravno, muskarci se u tom periodu trebaju sto vise ukljucivat (mnoge zene grijese jer misle da mogu sve same i da trebaju)u obaveze oko bebe i da postanu ocevi. Tacnije, djeca se navikavaju na tate, a mame odmah poznaju.
Iz tog razloga je jako bitno je li porodiljni tri mjeseca, ili godinu dana.
Meni je licno bilo jako bitno da vidim prvi korak svog djeteta, cujem prvu rijec, ili nadjem prvi zubic. I uopste ne zalim te 2,5 godine koje sam provela u kuci sa djecom, bez karijere. Evo, sad imam vremena za dokazivanje, a bome nisam rodila sa 16, tako da sam imala vremena za dokazivanje i prije bebaca :D

mene samo nerviraju zene koje poslije 20 godina provedenih u kuci sa "djecom" podju kukat i sazalijevat se nad svojom kucenickom sudbinom. :-)
anais_nin

Post by anais_nin »

lady midnight wrote: stoji to...
otkud onakve reakcije na temi "braco pomagajte"? reci cu ti ja... zato shto se nije potrefila nijedna ambiciozna sebichna azhdaja (ili nije imala vremena :D) da malo pojasni shta znachi smisao zhivota sa univerzalne ljudske strane, a ne samo sa gender-specifichne, zhenske... i da shovinistichke debose lijepo poshalje tamo otkuda su doshli i gdje im je ochigledno centar oko kojeg rotira zemlja ... a to je u machki piterinoj.

pa prochitaj o chemu se diskutuje na ovakvim forumskim temama... o stvarnim uzrocima diskriminacije? ma jeste malo sutra... svako malo pricha ode na klishee "mushki su ovakvi" a "zhene su ovakve"... ili u najboljim sluchajevima mi (zhene) cemo se cmakati i prichati o jaknicama i PMSu, a oni (mushkarci) ce razglabati o ekonomiji, dodiku i haretu... i imace bolje plate, naravno da hoce.

sve dok su u vecini one zhene i zhenice koje ochigledno NECE da stanu rame uz rame sa mushkarcima kad se pricha o njima odnosno da lupe shakom o stol kad zatreba, pa i na poslu, koje biraju opciju koja je lagodnija (i tobozhe "zhenstvenija"), kojima su primarni ciljevi beneficije i olakshavajuce okolnosti zbog spola, koje ce u novinama chitati kutak za zhene umjesto politichkog i ekonomskog djela (ako uopce stignu da prochitaju novine od silnih zhenskih magazina), koje ne zhele da se uhvate u koshtac sa kompleksnim stvarima, sve dok izbjegavaju svaku prichu o politichkim i ekonomskim uzrocima svoje situacije i prepushtaju je mushkaricma, a one se drzhe "zhenskih tema", sve dok i borbu za ostale univerzalne istine ostavljaju drugima, a one se uhvate "zhenstvenosti"... dotle ce nam poslodavci uvijek prvo gledati u stomak prilikom intervjua za posao, da nam ne znam koliko stranica ima CV, i dotle cemo biti potencijalni riziko faktor za svaku firmu.

ne kazhem ja da karijera mora biti primarni cilj, slobodan izbor je ipak slobodan izbor, naravno.... ali ako vec same sebe reduciramo na spolni organ i njegove funkcije (kao shto se to radi na ovoj temi), ne trebamo se chuditi shto to i mushkarci rade.
pa u mnogim aspektima zivljenja puno vise same sebi podapinjemo nego sto nam to rade muskarci :D ne samo kad je u pitanju diskriminacija u radnoj sredini :D te male predrasude su svuda i stalno prisutne :D u onim obicnim svakodnevnim stvarima :D kad muskarac vara, ona druga zena je "ku*va" :roll: ona ga je jadnog i neukusnog takva nemoralna zavela i iskoristila :D itd itd itd....(istina vidim da se isto tako brzo razapinju muskarci koji odbijaju biti uspaljene sovinisticke svinje - automatski su gay :shock:)

sustina bi trebala biti sloboda izbora :D al daleko smo mi jos od toga....sto se moze i da popraviti, nekad...u buducnosti....problem nastaje kada se ubjedimo ili kada nas ubjede da nam jeste sve potaman i da smo i te kako ravnopravne :? :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

anais_nin wrote:
lady midnight wrote: stoji to...

pa u mnogim aspektima zivljenja puno vise same sebi podapinjemo nego sto nam to rade muskarci :D ne samo kad je u pitanju diskriminacija u radnoj sredini :D te male predrasude su svuda i stalno prisutne :D u onim obicnim svakodnevnim stvarima :D kad muskarac vara, ona druga zena je "ku*va" :roll: ona ga je jadnog i neukusnog takva nemoralna zavela i iskoristila :D itd itd itd....(istina vidim da se isto tako brzo razapinju muskarci koji odbijaju biti uspaljene sovinisticke svinje - automatski su gay :shock:)

sustina bi trebala biti sloboda izbora :D al daleko smo mi jos od toga....sto se moze i da popraviti, nekad...u buducnosti....problem nastaje kada se ubjedimo ili kada nas ubjede da nam jeste sve potaman i da smo i te kako ravnopravne :? :D
cula sam super izraz za ovo :lol:
Tj, nas mentalitet zvani "kurva mi legla pod muza" :lol: Umrla sam od sega na ovo :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

mamica papucarka wrote: cula sam super izraz za ovo :lol:
Tj, nas mentalitet zvani "kurva mi legla pod muza" :lol: Umrla sam od sega na ovo :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: odlicno :D
lady midnight

Post by lady midnight »

mamica papucarka wrote:
lady midnight wrote:
anais_nin wrote: pa nemaju sta razmisljat :D drzava razmislja za njih :D tako im je kako im je, mogu jedino da se sele u neku drugu drzavu ako im ne svidja :D

ali ne, mushkarci se bave "stvarnim" uzrocima, naravno, kao shto i treba...
a zhene --- ko o chemu - one o djeci i djechjem dohodku.... i onda se zhale shto ih se ne uzima ozbiljno...ufff shto me to nervira :D
Gle Lady... Ne znam imas li djecu, iako mozda nije ni bitno, ali u 90 % zena kada ostanu u drugom stanju desi se nesto (nekakav emocionalni bum) sto muskarci podju postepeno osjecati tek onda kada dobiju dijete.

To dijete raste u tebi, a ne u tvom muzu ili momku. Majka osjeti svaki pokret, stucanje, rast bebe...Fakticki, beba je dio tvog tijela. I kad ga rodis trazi tebe, a ne tvog muza (barem jedan period) jer je raslo u tebi i ti si mu poznata teritorija. Naravno, muskarci se u tom periodu trebaju sto vise ukljucivat (mnoge zene grijese jer misle da mogu sve same i da trebaju)u obaveze oko bebe i da postanu ocevi. Tacnije, djeca se navikavaju na tate, a mame odmah poznaju.
Iz tog razloga je jako bitno je li porodiljni tri mjeseca, ili godinu dana.
Meni je licno bilo jako bitno da vidim prvi korak svog djeteta, cujem prvu rijec, ili nadjem prvi zubic. I uopste ne zalim te 2,5 godine koje sam provela u kuci sa djecom, bez karijere. Evo, sad imam vremena za dokazivanje, a bome nisam rodila sa 16, tako da sam imala vremena za dokazivanje i prije bebaca :D

mene samo nerviraju zene koje poslije 20 godina provedenih u kuci sa "djecom" podju kukat i sazalijevat se nad svojom kucenickom sudbinom. :-)
mamice, nisam ja uopce prichala o materinstvu kao takvom... niti o osjecajima koje roditelji gaje prema djeci, niti o takvim prioritetima... vjerujem ti naravno da se te stvari koje si opisala deshavaju :D meni se, srecom, nisu desile... kazhem srecom jer sam dosad i vishe nego zadovoljna i sretna chinjenicom da nisam majka, iz hiljadu i jednog razloga. ali to je ovdje nebitno.

takodjer nisam sporila vazhnost porodiljnog kao jednog od faktora prilikom sagledavanja tih okvirnih uslova za zaposlenje zhena.
ja ovdje pricham o drugim stvarima.

dakle, sporim, i sporicu uvijek, dok god bila pri vlastitoj svijesti, da je rjeshenje problema porodiljnog i nadoknade za to ujedno i rjeshenje problema zhenske diskriminacije prilikom zaposhljavanja. bez obzira kakav stav imali po tom pitanju, mi moramo prihvatiti chinjenicu da nisu sve zhene - majke. pa i kad prichamo o diskriminaciji zhena, moramo biti svjesni da prichamo o zhenama, a ne nuzhno i automatski o majkama, pa chak ni suprugama. nisu majke jedine kojih se ovo tiche... pa chak i kad im u nedostatku trudnoce ne eksplodiraju hormonske bombe u unutrashnjosti tijela - i ostale zhene imaju svojih briga. (kao uostalom i mushkarci :D)

dalje, pricham o tome da se zhene --- ako zhele da stanu u kraj diskriminaciji i ako im je stalo da poboljshaju svoj polozhaj -- moraju i same osloboditi okvira koje im namecu odredjeni shovinistichki obrasci razmishljanja. ne mozhe zhena ochekivati da ravnopravnost dodje iz vedra neba, a ponashati se upravo onako kako to shovinistichki nachin razmishljanja od nje ochekuje -- kao kokoshka koja josh dobrovoljno njeguje i hrani sve predrasude koje se naspram zhena mogu imati.

nachelno ne bih imala nishta protiv toga, jer rekoh, to je stvar slobodnog izbora. ali imam i te kako neshto protiv toga kada ja zbog takvih kokoshki i sama bivam strpana u taj virtuelni kokoshinjac u koji mi se nimalo ne ulazi. i naravno da mi onda takve ne mogu prichati nishta o diskriminaciji, a ne ochekivati da dobiju neshto zauzvrat :D pajserom :D:D (da citiram :D)

jer problem je upravo u ovome shto je anais potpuno tachno navela:
anais_nin wrote: pa u mnogim aspektima zivljenja puno vise same sebi podapinjemo nego sto nam to rade muskarci :D
problem je u tome shto posljedice ovog podapinjanja i to u svim sferama, ne samo u poslovnoj, osjecaju i oni/one koji ne podapinju nikome, a to na kraju krajeva, ako cemo uopceno govoriti, i te kako doprinosi onome shto zovemo ogranichavanje slobode izbora, bash te slobode koju svi hvalimo na sva usta.
Post Reply