Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

van Basten

Post by van Basten »

ja sam iz provjerenih izvora ( :D ) čuo da se polaganje kamena temlejca planira za 25.03. ove godine, pa vjerujem da ćemo do kraja mjeseca znati bar neke odgovore na ova pitanja. Svakakao vrijedi pratiti, ali i biti oprezan prilikom tumačenja sigurno euforičnih izjava.
River_isle

#27 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by River_isle »

to je sutra... mada kod nas se kamen temeljac ubudja dok se temelji izliju, al et...
nelo

#28 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by nelo »

Dxo wrote:Pozdrav forumaši,
Stalno se vrti priča u medijima da u KS mladi bračni parovi imaju povoljne uslove za kupovinu stanova. Ja nisam uspjeo ni na jednoj adresi dobiti konkretne informacije (Fond za izgradnju KS i sl.). Zanima me kako ide to sa stanovima, kome se treba obratiti i koja je procedura...

Inače sam VSS, zaposlen i oženjen bez rješenog stambenog pitanja.
Malo kasnim, al nema veze.....
ja sam kupio stan tako sto mi je drzava omogucila da dignem povoljniji kredit u odnosu na komercijalni. Sa tim da sam uzeo polovan stan, jer ova prica o novim stanovima koje ce drzava davat mladima mi je malo utopisticka.
No iz mog ugla je bitno da skontas sljedece:
-ovaj povoljni kredit mi se obio o glavu jer je banka insistirala na takvim instrumentima obezbjedjenja, od hipoteke 3 ziranta zena suduznik itd(cca 3000 km troska dok sam dosao u poziciju da dignem kredit)......
-da ne pricam o tome da dok sam ga docekao stanovi poskupili jedno 30% (mada je ovo super jer su sad 100% skuplji)
-i da ne pricam o tome da mi je banka pravila problem koliki kredit mogu dobiti (ne da dose mi 50000 nego par hiljada manje) i pored tolikih mjera obezbjedjenja (Rajfajzen banka konkretno)
Tako da ces nazalost bolje proci ako skontas sam neki povoljan namjenski kredit, i zaletis se u kupovinu (sad ih vec ima oko 6%). Ako budes drzavu cekao tad ce bit 4000km/m2.....
I nazalost izbi iz glave da ce ti pomoci neki debilni savjetnik za mlade bilo kog premijera. sad za iole pristojan stan cca 40 m2 treba ti 80000 km. To je ogromna suma ali ako oboje radite vratit cete ga bez problema, pa onda kad to otplatis novi kredit i veci stan itd......
Dakle ako kupujes stan, sam u akciju po kredit i potragu za stanom, jer nece se drzava plaho okrenut za tobom koji nenas rijeseno ovakvo egzistencijalno pitanje.
Osim toga nakon sto sam zavrsio sa kreditom u kantonu, saznao sam da nece vishe davati ove kredite za mlade jer su i oni skontali da je projekat haman propo. Iz mog ugla nije jer ja sam uspio, ali od nas 300 na kraju je proslo cca 100 ili 140 u najboljem slucaju.
Dxo

#29 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by Dxo »

nikad nije kasno
nelo

#30 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by nelo »

Ne bih da te ubijem u pojam, ali nazalost to je tako. Ja ne znam koliko su iskreni ovi politicari spram mladih, ali ako je ovaj moj slucaj najbolje sto mogu uciniti za nas, onda smo jadni mi.......
znam kako se osjecas, isto sam prosao, ali sjedi sam sa sobom ili zenom podvuci sve na papir, pa skontaj sta ti se isplati. MOje misljenje je ako mozes vratit kredit najbolje ti je uzet stan kakav takav za pocetak.imam poznanika koji su uzeli stan kao vid stednje i isti izdaju.iz njihovog primjera vidim da se isplati malo rizikovati radi svog utocista......
poplava

#31 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by poplava »

Znas onu staru: "U se i u svoje kljuse". Budes li cekao da ti kanton pomogne, neces dobro proci... Osim ako nisi kakav rodjak :) onda nije bitno jesi li mlad.
van Basten

#32 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by van Basten »

Nažalost... Nelo je 100% u pravu... ako se ne snađeš za sebe, neće toi niko drugi.
Već sam spominjao kao pitanje - zar nije moguće da Kanton ugovori sa nekom bankom stambene kredite uz cca 5% kamatu jer bi time banki dovukao oko 200 klijenata a sebi digao poene pokazujući da se brine za mlade, međutim... u našem slučaju čista utopija. Ko će skontati tako nešto? Tajo? Smiješno.
Uglavnom, pošto sam i ja u intenzivnom praćenju finansijsko stambenog tržišta... krediti za stan se već mogu naći uz 6% kamate (opaska - u Hrvatskoj su stambene kamate prošle godine skočile na cca 4,8 - 5,3% pa svi kukaju), uz hipoteku (od 1:1 do 1:1,8), žirante ( 1-3), polise osiguranja... tako da , ako nađeš stan za 2.000 kvadrat, ustvari te izađe i 3.000 :shock:
DobroJutroKolumbo

#33 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by DobroJutroKolumbo »

Ja koliko znam , na podrucju Opstine Novi Grad - Dobrinja V , gradi Opstina Novi Grad! Gradit ce se ukupno 420 stanova! U prvoj fazi oko 200 stanova...Gradit ce se na principu , da ce nesto finansirati Opstina , pa poslije prodavati , a dio ce biti izgradjen sredstvima onih koji zele da kupe stan...Znaci onaj ko zeli stan , taj ce i platiti gradnju tog stana odmah , prije ili u toku gradnje! Znaci ko prije curi , njemu LINcura... :D :mrgreen: :lol: Kvadrat ce kostati od 1500 KM do 2500 KM...Sa ili bez PDV-a, nisam siguran...! Eto toliko , sve to vam je bilo nedavno na Televiziji ...A imate nesto o tome i na stranici Opstine Novi Grad!
nelo

#34 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by nelo »

Znas koliko treba vjerovat u to?
npr. eno Šip-Bare su napravljeni vecinom za invalide. Znam za slucaj da je covjek dobio gore stan, a nije invalid.
Tako ce ti biti i dole na dobrinji, par sretnika ce posteno dobiti stanove kao pokrice za vlast, a onda kad navale rodjaci i familije i stele.......
:run: :dance: :dance: :dance:
zgembo_sa

#35 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by zgembo_sa »

Dok oni pocnu gradit stanove za mlade, ovi mladi vise nece biti mladi...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#36 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by mIRCerka »

Draga tetka, jesi mi jedina tetka koju imam, ali hajde da mi prepisemo tvoj stan na mene, a ti meni zivi dugo i sretno pa da makar kao penzos imam SVOJ krov nad glavom.
vjesticanametli

#37 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by vjesticanametli »

zgembo_sa wrote:Dok oni pocnu gradit stanove za mlade, ovi mladi vise nece biti mladi...
onda ce to biti akcija stanovi za matore dok su bili mladi :D
In_side

#38 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by In_side »

nelo wrote:Znas koliko treba vjerovat u to?
npr. eno Šip-Bare su napravljeni vecinom za invalide. Znam za slucaj da je covjek dobio gore stan, a nije invalid.
Tako ce ti biti i dole na dobrinji, par sretnika ce posteno dobiti stanove kao pokrice za vlast, a onda kad navale rodjaci i familije i stele.......
:run: :dance: :dance: :dance:

Vidi to na Sipu , bila je opcija za invalide, zlatne ljiljanje i borce koji nemaju rijeseno svoje stambeno pitanje , i naravno bilo je stanova za komercijalnu prodaju.Ja sam uselila prije dva dana u svoj stan gore .Medutim sada cekaju da se izglasa da se stavi zabrana prodaje stana na 10 godina , medutim opet ce biti prodaje stanova kao i sto sad rade vecina boraca koji su iole pri parama kupili su stan i sad ga tuse po 3000 do 3500KM i vjeruj ima musterija ko halva , jer je ipak novo gradnja.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#39 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.nezavisne.com/dnevne/sarajevo/sa06102006-01.php wrote:Mladi u Kantonu Sarajevo razočarani zbog nepostojanja olakšica za stambeno kreditiranje
A. Šušnjar
Većina odustaje zbog skandaloznih uslova
SARAJEVO - Projekat stambenog kreditiranja mladih u Kantonu Sarajevo zbog prezahtjevnih uslova za dobijanje ovog kredita nepovoljan je za većinu mladih, zbog čega odustaju gotovo svi redom sa spiska za kredit.
Ugovor o udruživanju 4,5 miliona KM Kantona Sarajevo i Rajfajzen banke potpisan je u decembru prošle godine. Aldin Arnautović kaže da je odustao od kredita jer olakšice za mlade ne postoje.
"U uslovima kantona stoji da ne smijemo imati nikakve nekretnine. Izvadio sam 21 papir i predao ih nadležnim u kantonu da bih se našao na spisku za kreditiranje. Prošao sam njihove uslove i onda su me pozvali iz banke. Međutim, u banci su mi rekli da ako želim kredit moram osigurati hipoteku duplo vredniju od kredita i tri žiranta u državnoj firmi", razočarano govori Arnautović.
Po toj računici, kako kaže, da bi kupio stan od 25 kvadrata mora staviti pod hipoteku stan od 50 kvadrata koji nema, te unaprijed potrošiti oko 10.000 KM za razne troškove do otkupa stana.
"Neki su dobili kredite tako što su stavili pod hipoteku stanove svojih roditelja, ali kakva je to onda pomoć", dodaje Arnautović.
Uz sve ovo, kako ističe, kandidati za kredit moraju podići drugi kredit kako bi podmirili troškove kupovine stana.
"Ja sam godinu čekao ovaj kredit. Ovo je prevara i zato ovaj projekat niko ne smije zvati pomoć mladima", upozorava Arnautović.
Samir Silajdžić, ministar stambenih poslova Kantona Sarajevo, kaže da kanton nije imao utjecaj na ove uslove.
"Žao mi je što neće svi dobiti kredit, ali svaka banka želi sebe da zaštiti i tu nismo mogli ništa učiniti. Od 290 mladih koji su se prijavili za kreditiranje, do sada je oko 80 njih potpisalo ugovor o kreditiranju. Kada smo tražili najpovoljniju banku imali smo problema, jer banke nisu htjele da prihvate kamatu od šest odsto, što je jedan od naših uslova. Tek na trećem tenderu Rajfajzen banka je pristala na ovu kamatu", kaže Silajdžić, dodavši da kanton zbog nezainteresovanosti banaka više neće ulaziti u ovakve projekte. Iz Rajfajzen banke nisu odgovorili na naš zahtjev za komentar ni nakon tri dana čekanja.
Dakle, ovo je bilo u vrijeme ministrovanja Silajdžić Samira. Projekat,... skrhane pare u nj i za radno vrijeme timova koji su projektovali Projekat. Ministar napredovao za premijera,...nesposoban,...ne daje ostavku,...
iceman ze

#40 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by iceman ze »

a sta mislite na opciju da neku babu cuvam, do smrti, zauzvrat da mi stan prepise..... :)
igrac

#41 Re:

Post by igrac »

Skyfox wrote:cuj 2000KM kvadrat???

pa nije beverli hils, onda mogu uzet stan i u nekoj luksuznoj gradnji...
Ako nadjes za 2.000 onda si na konju. Cijene su nevjerovatno skocile, sad je novogradnja u rubnim dijelovima oko 3.500 po kvadratu, a Centar i do 4.000. Eto, postajemo Beverly Hills.
Dxo

#42 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by Dxo »

Pođe se ono na dobrinji praviti imali tog nekog konkursa za prijavu, što su rekli
zgembo_sa

#43 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by zgembo_sa »

Cijene stanova nerealno skacu. Pitanje je samo dokle ce cijene rasti po sistemu ho-ruk. Naviklo to da svaki mjesec digne cijenu pomalo, bez obzira sto je traznja po nekim istrazivanjima u posljednje vrijeme opala i vise od 30%. Mogu oni tako prodavat dok jos dijaspora kupuje stanove, a i toga je sve manje. Kad ostanu samo na obicnom narodu bice belaja.

Nije normalna situacija da je novogradnja jeftinija od stare gradnje, na lokacijama priblizno istog kvaliteta, a pogotovo u situaciji kad imate veliki broj praznih stanova koji se nude po gore opisanom sistemu.

Ponuda-traznja, ma vozdra, to kod nas nista ne funkcionise.
slavkoimamodilera

#44 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by slavkoimamodilera »

Izasao je konkurs u novinama... citam jutros u oslobodjenju, ima nekoliko vrsta jednosobnih, dvosobnih i trosobnih stanova... cijena ovisi o etazi na kojoj se stan nalazi (prve najskuplje, najvise najjeftinije), a u prosjeku je to 1700 KM + PDV sto je cca. 2 milje za kvadrat... za jednosoban ti treba 95.000 plus dok platis porez i namjestis se, zavalit ces se 120-130 milja... u prijevodu narednih 20-25 godina... :cry:
uvjek dobar gost

#45 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by uvjek dobar gost »

slavkoimamodilera wrote:Izasao je konkurs u novinama... citam jutros u oslobodjenju, ima nekoliko vrsta jednosobnih, dvosobnih i trosobnih stanova... cijena ovisi o etazi na kojoj se stan nalazi (prve najskuplje, najvise najjeftinije), a u prosjeku je to 1700 KM + PDV sto je cca. 2 milje za kvadrat... za jednosoban ti treba 95.000 plus dok platis porez i namjestis se, zavalit ces se 120-130 milja... u prijevodu narednih 20-25 godina... :cry:
Sve to ko ima ugovor na neodređeno vrijeme, ko ima ugovor na godinu il pola godine... može da se puši....

Ako znamo da je cijena od nekih 1300KM dovoljna da firma koja radi stanove bude u plusu, zar ne bi kanton recimo trebao da participira u cijeni barem koju stoju po kvadratu kako bi omogućio da kvadrat stana ne prelazi 1500 KM (sa PDV-om)... koga oni više šatriraju..... nisu novine pored mene koji su uslovi (godine starosti, stručna sprema, bračno stanje...)???
Dxo

#46 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by Dxo »

Pa eto nije loša cijena iako moglo je ja mislim i jeftinje, neki dan pričam sa građevinskim inženjerom on mi kaže da cijena po kvadratu izvođača košta oko 800 KM/m2 plus na to ide dozvola i zemljište. Znači neka cijena od oko 1700 sa PDV-om bi bila stvarna cijena tih stanova. Ako pogledate tržište bolje je i to nov stan za 2000 KM/m2 nego polaovan a cijena im je ista.
Klodovik

#47 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by Klodovik »

Pa, zar moraju svi imati stan u svom vlasništvu 1/1? Otplaćen prije npr. tridesete godine? Ne znam baš da je to moguće u najvećem broju zemalja. Doduše, kod nas veliki broj ljudi već sada ima vlastite nekretnine 1/1 i po tome smo jako bogati.

Btw, ova cijena i nije toliko strašna.
semmy

#48 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by semmy »

cijena stanova na dobrinji v je prizemlje 2600m2, I sp. 2700m2 a II sp. 2900m2...umalo me srce ne opali kad mi to ciko na telefon rece
van Basten

#49 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by van Basten »

semmy wrote:cijena stanova na dobrinji v je prizemlje 2600m2, I sp. 2700m2 a II sp. 2900m2...umalo me srce ne opali kad mi to ciko na telefon rece
polovnih stanova ili ovih kantonalnih o kojima je tema?
uvjek dobar gost

#50 Re: Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo

Post by uvjek dobar gost »

Klodovik wrote:Pa, zar moraju svi imati stan u svom vlasništvu 1/1? Otplaćen prije npr. tridesete godine? Ne znam baš da je to moguće u najvećem broju zemalja. Doduše, kod nas veliki broj ljudi već sada ima vlastite nekretnine 1/1 i po tome smo jako bogati.

Btw, ova cijena i nije toliko strašna.

... možda se krećemo u različitim krugovima ljudi, ali masa moje raje ima oko 30. godina i živi sa starcima....
Post Reply