Na kraju krajeva pun mi ih je .... treba bojkotovat sve od Amera ¨em su nas gadali sa osiromasenim uranom pa genetska hrana pa sad i MC sa istom nema bureka i cavapa nide, pa ako se naleti na kaki sac
Sto su dalje sve ih vise volim
Sensei wrote:kreni sa daytonskim, glede europe još bi ti rokale pod prozorom..frakson wrote:Ko god kaze da se najeo od MC bugerai hmburgera laze, za isto para se moze bolje klopat kod nas
Na kraju krajeva pun mi ih je .... treba bojkotovat sve od Amera ¨em su nas gadali sa osiromasenim uranom pa genetska hrana pa sad i MC sa istom nema bureka i cavapa nide, pa ako se naleti na kaki sac![]()
![]()
Sto su dalje sve ih vise volim
jah, eto afro-amerikanaci rokali 3 i po godine, haj ne benavi...frakson wrote:Sensei wrote:kreni sa daytonskim, glede europe još bi ti rokale pod prozorom..frakson wrote:Ko god kaze da se najeo od MC bugerai hmburgera laze, za isto para se moze bolje klopat kod nas
Na kraju krajeva pun mi ih je .... treba bojkotovat sve od Amera ¨em su nas gadali sa osiromasenim uranom pa genetska hrana pa sad i MC sa istom nema bureka i cavapa nide, pa ako se naleti na kaki sac![]()
![]()
Sto su dalje sve ih vise volimpa da nije njih nebi na planeti bilo rokanja , eto sad ispadose i fini
jah, eto afro-amerikanaci rokali 3 i po godine, haj ne benavi...[/quSensei wrote:frakson wrote:Sensei wrote: kreni sa daytonskim, glede europe još bi ti rokale pod prozorom..pa da nije njih nebi na planeti bilo rokanja , eto sad ispadose i fini
ovdje je tema McDonalds a za ostale teorije vidimo se negdje drugo...frakson wrote:Sensei wrote:jah, eto afro-amerikanaci rokali 3 i po godine, haj ne benavi...[/qufrakson wrote:pa da nije njih nebi na planeti bilo rokanja , eto sad ispadose i fini
samo ovoliko , ko ima najvecu vojnu indrustriju, ko je zapoceo 95% ratova, i na kraju kome smo to mi bili interesantni kao geofizicki, prvo na ovo odgovori ne mani sebi
E bas me interesuje kako to da Sam shop moze da otvori svoju prodavnicu tamo, a jedan McD nije mogao?! I moze da otvori onaj nize prema Parkushi, zeleni, sto je poceo sa lafo hamburgerima, a sada tushi pitu.Amazonka27 wrote:radila sam projekat na temu :zasto nema mc u Sarajevu... i sve se svodi na to da su oni htjeli tu I (prvu) pjeskacu zonu za otvaranje svog restorana, na mjestu gdje je sadasam shop galery ali nisu moglu dobiti tu lokaciju i ponudjena im je lokacija na alipasinom, a njima to nije odgovoralao. Taj prostor gdje je sad sam shop, je imao problem oko vlasnistva... ovo sam u razgovoru sa ministrom privrede Abidom Saricem saznala.
U svijetu danas posluje preko 30.000 McDonald'sovih restorana u više od 121 zemlji a dnevno se posluži više od 46 milijona gostiju. U Hrvatskoj i Srbiji postoji 16 McDonald'sovih restorana. U Bosni i Hercegovini ne postoji niti jedan. McDonald's je najveći lanac restorana u svijetu ali mi smo jedna od rijetkih zemalja koja nema tu sreću da bude dio tima širom svijeta poznatog proizvođača brze hrane. Ponekad se neki printani mediji oglase na ovu temu (u par rečenica), samo toliko da bi podsjetili javnost da smo igrači na klupi koji možda nikada neče zaigrati na svjetskom terenu. Ko je krivac svemu tome? Jedni krive sam McDonald's, drugi državu, treći i nežele da se taj svjetski gigant useli u našu domovinu, jer mi imamo tradiciju koja je daleko poznata – ćevape, pa nam McDonald's i ne treba. Za rješavanje ove teme, knjige mi nisu bile od pomoći. Tek web site McDonald's-a kako bi se upoznala detaljnije o njihovom poslovanju. Za glavni problem obratila sam se u Ministarstvo privrede kod Gosp. Abida Šarića.
McDonald's - vs - BiH
Postoje razne špekulacije o tome zašto ne McDonald's i kod nas.
Prvi izgovor je bio da McDonald's insistira na svojim (uvoznim) proizvodima, čemu su se naši državnici "usprotivili jer mi moramo da koristimo samo domaće proizvode". Istina je da McDonald'sovo poslovno opredeljenje u cjelom svetu je da se orijentiše na lokalne dobavljače kad god je to moguće, pod uslovom da oni mogu da obezbjede odgovarajući standardni kvalitet i higijenske uslove, da rade odgovorno i humano, kao i da im je proizvod konkurentan. U SCG se danas preko 75% McDonald'sovih proizvoda pravi od domaćih sirovina. Uporedo sa jačanjem McDonald'sa na tržištu Srbije i Crne Gore, stasavali su i lokalni dobavllljači. Danas im je McDonald's značajna poslovna referenca u kontaktu s stranim investitorima.
Drugi izgovor je bio krompir. Navodno je McDonalds zahtjevao da uvozi svoj krompir, našto su se opet naši državnici usprotivili i obrazložili da naši poljoprivrednici bacaju krompir jer ne mogu da ga prodaju. Krompir - njihov je pommes frites svjetski poznat upravo zbog svoje vrhunske kvalitete. Reže se iz najkvalitetnijih cijelih krompira posebne sorte duguljastog oblika, uzgojenih ekskluzivno za McDonald's.
Postoje i drugi razlozi, koji su donekle i opravdani kao na primjer ćevabdžinice, gojaznost itd. Ali sve to ima svoj cilj i pravac i svoju namjenu u društvu. Čak je McDonald's pokrenuo jedan vid borbe protiv gojaznosti tako što svoje potrošaće obavještava o kaloričnosti hrane, koliko kalorija unose i kako da ih potroše.
Glavni razlog zbog nepostojanja McDonald'sa u BiH je zato što McDonald's još nije naišao na lokaciju u BiH koja bi mu bila interesanta za otvaranje svoje kompanije kod nas. Zona za prostor treba da bude stroga ili uža pješačka zona, gdje su velike frekvencije ljudi. Imaju svoje kriterije i nisu im interesantna mjesta sa malim brojem stanovništva. Njihov zahtjev da otvore McDonald's u Sarajevu na Lokaciji kod Narodne Banke (SamShop Gallery) nije realizovan zbog toga što tada nije bilo riješeno pitanje vlasnišva tog objekta i cijene. U zamjenu nuđena im je lokacija na Alipašinom Polju, ali McDonald'su ta lokacija nije bila zanimljiva. Svi njihovi zahtjevi koje imaju rezultat je da nemaju interesa za BiH.
Strani investitori nisu potpuno spremni da ovdje investiraju. Nemaju prave informacije o BiH. Za njih je ovo malo tržište. Nedavno jedan stranog investitora – Italijan, koji je imao i novac i želju da kupi hotel Igman, ali takođe je imao i pogrešnu sliku o BiH. Iznenadio se kada nije vidio puške, niti čuo granate i da se može hodati po tlu bez straha od mina
e jebi ga sad...otidji u bilo koju svjetsku metropolu, pa malo razgledaj ko su konzumenti, medju kojima ima i mnogo djece, to je istina...ali nikako ne moze biti tacno da ovakav jedan gigant zivi od organiziranja djecijih zabava...simi5 wrote:U McDonaldsu ne jede niko, odnosno skoro niko punoletan. Ti restorani žive od dečijih rođendana.
odavno veceg islamofoba nevidjeh boze sacuvaj covjeka.ninja-san wrote:Sjecam se ja kampanje kada je Mcdonalds trebao uci u BIH tamo 1997. Tada se nije moglo opstati od raznih carsijanera i "mladih" muslimana, koji su se upinjali da se to sprijeci jer mi imamo i "cevape, baklave, bureke" itd.
Neces ti Bosno nikad u Europu....samo uzmi broj i stani u red i placaj takse za vize