Ćevapi, Pite, Buredzici, ....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

frakson

Post by frakson »

Ko god kaze da se najeo od MC bugerai hmburgera laze, za isto para se moze bolje klopat kod nas

Na kraju krajeva pun mi ih je .... treba bojkotovat sve od Amera ¨em su nas gadali sa osiromasenim uranom pa genetska hrana pa sad i MC sa istom nema bureka i cavapa nide, pa ako se naleti na kaki sac :P :P

Sto su dalje sve ih vise volim :kiss:
Last edited by frakson on 02/03/2008 16:43, edited 1 time in total.
coek

Post by coek »

...
Last edited by coek on 22/03/2010 14:31, edited 1 time in total.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

http://www.mcdonalds.de/html.php?&nt=Za ... 6%20Fakten

na aplikaciji je najzanimljivije pitanje jeste li u rodu s nekim iz uprave McDonaldsa :lol:

http://www.mcdonalds.de/data/downloads/ ... antrag.pdf

p.s. jao sto neko ima dlakave prste :lol:
Sensei

Post by Sensei »

...
Last edited by Sensei on 25/05/2019 19:02, edited 1 time in total.
basta sljezove boje

u Münchenu postoje McDonaldsi koje kompanija direktno drzi, a postoje i oni koji su fransiza. Onaj ko uzme fransizu mora uzimati robu samo od McD dobavljaca i uplacuje im ca. 25% profita. S druge strane ne treba ulagati reklamu i ima vec trziste. Onaj ko dodje u McD ne moze nikako razlikovati koji je McD od kompanije a koji je fransiza jer isto izgledaju.

obzirom da kompanija nema interesa za BiH u obzir dolazi fransiza. Mislim da ima Bosanaca i Hercegovaca koji po svijetu vode McD restorane i koji bi vrlo lako mogli otvoriti restoran u Sarajevu uz dozvolu bh. vlasti
Neelix

Post by Neelix »

ko ih jebe, ne trebaju mi :-) cisto pomodarstvo. bio u Zg, smece obicno, da cijene ne spominjem.
frakson

Post by frakson »

Neelix wrote:ko ih jebe, ne trebaju mi :-) cisto pomodarstvo. bio u Zg, smece obicno, da cijene ne spominjem.
:D bravo i istna garant
Sensei

Post by Sensei »

...
Last edited by Sensei on 25/05/2019 19:01, edited 1 time in total.
Neelix

Post by Neelix »

tamo hamburger od zalogaj i po kosta ko ovdje porcija cevapa, ugrubo :-)
Last edited by Neelix on 02/03/2008 17:04, edited 1 time in total.
Sensei

Post by Sensei »

...
Last edited by Sensei on 25/05/2019 19:01, edited 2 times in total.
iceman ze

Post by iceman ze »

zar nema u Visokom McDonalds............. :D
Sensei

Post by Sensei »

simi5

Post by simi5 »

U McDonaldsu ne jede niko, odnosno skoro niko punoletan. Ti restorani žive od dečijih rođendana.
ZlaYa

Post by ZlaYa »

sjecam se kad je zadnji put bila prica o otvaranju McD u Sa da se nase vlasti i glavesine iz McD nisu mogli dogovoriti. ameri su zahtjevali prostor u strogom centru grada minimalno 200m2, i da koriste svoje meso, a ne nase domace. Meso je bilo najveci razlog zbog kojeg nije nista postignuto. izmedju ostalog ne treba nam americka govna, imamo ih i previse.
frakson

Post by frakson »

Sensei wrote:
frakson wrote:Ko god kaze da se najeo od MC bugerai hmburgera laze, za isto para se moze bolje klopat kod nas

Na kraju krajeva pun mi ih je .... treba bojkotovat sve od Amera ¨em su nas gadali sa osiromasenim uranom pa genetska hrana pa sad i MC sa istom nema bureka i cavapa nide, pa ako se naleti na kaki sac :P :P

kreni sa daytonskim, glede europe još bi ti rokale pod prozorom..
:-) pa da nije njih nebi na planeti bilo rokanja , eto sad ispadose i fini :lol:
Sensei

Post by Sensei »

frakson wrote:
Sensei wrote:
frakson wrote:Ko god kaze da se najeo od MC bugerai hmburgera laze, za isto para se moze bolje klopat kod nas

kreni sa daytonskim, glede europe još bi ti rokale pod prozorom..
:-) pa da nije njih nebi na planeti bilo rokanja , eto sad ispadose i fini :lol:
jah, eto afro-amerikanaci rokali 3 i po godine, haj ne benavi...
frakson

Post by frakson »

Sensei wrote:
frakson wrote:
Sensei wrote: kreni sa daytonskim, glede europe još bi ti rokale pod prozorom..
jah, eto afro-amerikanaci rokali 3 i po godine, haj ne benavi...[/qu

samo ovoliko , ko ima najvecu vojnu indrustriju, ko je zapoceo 95% ratova, i na kraju kome smo to mi bili interesantni kao geofizicki, prvo na ovo odgovori ne mani sebi
Sensei

Post by Sensei »

frakson wrote:
Sensei wrote:
frakson wrote: :-) pa da nije njih nebi na planeti bilo rokanja , eto sad ispadose i fini :lol:
jah, eto afro-amerikanaci rokali 3 i po godine, haj ne benavi...[/qu

samo ovoliko , ko ima najvecu vojnu indrustriju, ko je zapoceo 95% ratova, i na kraju kome smo to mi bili interesantni kao geofizicki, prvo na ovo odgovori ne mani sebi
ovdje je tema McDonalds a za ostale teorije vidimo se negdje drugo...
frakson

Post by frakson »

bar se u jednom slazemo :lol:
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ja bih volio da umjesto McD dodje Burger King, Whopper bolji 100x, veci, ukusniji i sve ostalo!
Burger King je vec ovdje, u Sarajevu, ali samo za one koji mogu da udju u bazu na Butmiru!
Last edited by chuchumbamayumbe on 02/03/2008 17:39, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Amazonka27 wrote:radila sam projekat na temu :zasto nema mc u Sarajevu... i sve se svodi na to da su oni htjeli tu I (prvu) pjeskacu zonu za otvaranje svog restorana, na mjestu gdje je sadasam shop galery ali nisu moglu dobiti tu lokaciju i ponudjena im je lokacija na alipasinom, a njima to nije odgovoralao. Taj prostor gdje je sad sam shop, je imao problem oko vlasnistva... ovo sam u razgovoru sa ministrom privrede Abidom Saricem saznala.
U svijetu danas posluje preko 30.000 McDonald'sovih restorana u više od 121 zemlji a dnevno se posluži više od 46 milijona gostiju. U Hrvatskoj i Srbiji postoji 16 McDonald'sovih restorana. U Bosni i Hercegovini ne postoji niti jedan. McDonald's je najveći lanac restorana u svijetu ali mi smo jedna od rijetkih zemalja koja nema tu sreću da bude dio tima širom svijeta poznatog proizvođača brze hrane. Ponekad se neki printani mediji oglase na ovu temu (u par rečenica), samo toliko da bi podsjetili javnost da smo igrači na klupi koji možda nikada neče zaigrati na svjetskom terenu. Ko je krivac svemu tome? Jedni krive sam McDonald's, drugi državu, treći i nežele da se taj svjetski gigant useli u našu domovinu, jer mi imamo tradiciju koja je daleko poznata – ćevape, pa nam McDonald's i ne treba. Za rješavanje ove teme, knjige mi nisu bile od pomoći. Tek web site McDonald's-a kako bi se upoznala detaljnije o njihovom poslovanju. Za glavni problem obratila sam se u Ministarstvo privrede kod Gosp. Abida Šarića.

McDonald's - vs - BiH
Postoje razne špekulacije o tome zašto ne McDonald's i kod nas.
Prvi izgovor je bio da McDonald's insistira na svojim (uvoznim) proizvodima, čemu su se naši državnici "usprotivili jer mi moramo da koristimo samo domaće proizvode". Istina je da McDonald'sovo poslovno opredeljenje u cjelom svetu je da se orijentiše na lokalne dobavljače kad god je to moguće, pod uslovom da oni mogu da obezbjede odgovarajući standardni kvalitet i higijenske uslove, da rade odgovorno i humano, kao i da im je proizvod konkurentan. U SCG se danas preko 75% McDonald'sovih proizvoda pravi od domaćih sirovina. Uporedo sa jačanjem McDonald'sa na tržištu Srbije i Crne Gore, stasavali su i lokalni dobavllljači. Danas im je McDonald's značajna poslovna referenca u kontaktu s stranim investitorima.
Drugi izgovor je bio krompir. Navodno je McDonalds zahtjevao da uvozi svoj krompir, našto su se opet naši državnici usprotivili i obrazložili da naši poljoprivrednici bacaju krompir jer ne mogu da ga prodaju. Krompir - njihov je pommes frites svjetski poznat upravo zbog svoje vrhunske kvalitete. Reže se iz najkvalitetnijih cijelih krompira posebne sorte duguljastog oblika, uzgojenih ekskluzivno za McDonald's.
Postoje i drugi razlozi, koji su donekle i opravdani kao na primjer ćevabdžinice, gojaznost itd. Ali sve to ima svoj cilj i pravac i svoju namjenu u društvu. Čak je McDonald's pokrenuo jedan vid borbe protiv gojaznosti tako što svoje potrošaće obavještava o kaloričnosti hrane, koliko kalorija unose i kako da ih potroše.
Glavni razlog zbog nepostojanja McDonald'sa u BiH je zato što McDonald's još nije naišao na lokaciju u BiH koja bi mu bila interesanta za otvaranje svoje kompanije kod nas. Zona za prostor treba da bude stroga ili uža pješačka zona, gdje su velike frekvencije ljudi. Imaju svoje kriterije i nisu im interesantna mjesta sa malim brojem stanovništva. Njihov zahtjev da otvore McDonald's u Sarajevu na Lokaciji kod Narodne Banke (SamShop Gallery) nije realizovan zbog toga što tada nije bilo riješeno pitanje vlasnišva tog objekta i cijene. U zamjenu nuđena im je lokacija na Alipašinom Polju, ali McDonald'su ta lokacija nije bila zanimljiva. Svi njihovi zahtjevi koje imaju rezultat je da nemaju interesa za BiH.
Strani investitori nisu potpuno spremni da ovdje investiraju. Nemaju prave informacije o BiH. Za njih je ovo malo tržište. Nedavno jedan stranog investitora – Italijan, koji je imao i novac i želju da kupi hotel Igman, ali takođe je imao i pogrešnu sliku o BiH. Iznenadio se kada nije vidio puške, niti čuo granate i da se može hodati po tlu bez straha od mina
E bas me interesuje kako to da Sam shop moze da otvori svoju prodavnicu tamo, a jedan McD nije mogao?! I moze da otvori onaj nize prema Parkushi, zeleni, sto je poceo sa lafo hamburgerima, a sada tushi pitu.
Cuj nudili im lokaciju na Alipasinom?! Zasto ne ponude kabadahijama iz Strosmajerove lokaciju na Alipasinom, ako smiju?!
Sve je pitanje para, stranci nisu bili spremni da placaju stotine hiljada mita lokalnim ucjenjivacima iz drzavne, kantonalne i opstinske vlasti i na tome se i zavrsilo.
Ovo nema veze sa niti sa domacim/stranim mesom, niti krompirom, nego je samo LOVA u pitanju i nista vise!
frakson

Post by frakson »

Pa ljudi sto nemoza lanac Ferhatovic, lanac Hari, itd. , a nemora sve ni u lancima bit :lol:

Pa nek oni onda fino naprave reciprocitet ili zastite kao nacijonalni interes mislio sam na EU ili bilo koga, mi smo ko odlagaliste otpada :x
HiBreeD

Post by HiBreeD »

simi5 wrote:U McDonaldsu ne jede niko, odnosno skoro niko punoletan. Ti restorani žive od dečijih rođendana.
e jebi ga sad...otidji u bilo koju svjetsku metropolu, pa malo razgledaj ko su konzumenti, medju kojima ima i mnogo djece, to je istina...ali nikako ne moze biti tacno da ovakav jedan gigant zivi od organiziranja djecijih zabava...

Njihov marketing je tako dobro razvijen, sve je podredjeno djeci, enterijer je uredjen tako da djeca postanu potencijalna meta, dominiraju crvena i zuta boja, tete i cike u sarenim kobninezonima, unajmljivanje klauna,prostor prilagodjen za djeciju igru, organiziranje zabava, primanje poklona itd...ali oni nikako ne zive od ovoga...

Uzet cu za primjer Veneciju, gdje sam bio prije dvije godine i znam da smo cekali pola sata da dodjemo na red, sve je vrvilo od turista svih generacija...a svi su zeljeli jesti tu, jer u Veneciji ni kafu ne mozes popiti ispod 5 eura, pa ti vidi
basta sljezove boje

hocemo li onda iduce subote da trazimo uvodjenje McDonaldsa na demonstracijama? :lol:
bhxxl

Post by bhxxl »

ninja-san wrote:Sjecam se ja kampanje kada je Mcdonalds trebao uci u BIH tamo 1997. Tada se nije moglo opstati od raznih carsijanera i "mladih" muslimana, koji su se upinjali da se to sprijeci jer mi imamo i "cevape, baklave, bureke" itd.

Neces ti Bosno nikad u Europu....samo uzmi broj i stani u red i placaj takse za vize
odavno veceg islamofoba nevidjeh boze sacuvaj covjeka.

sto se mc-a tice i bolje je da ga nema nista dobro u njemu .
Post Reply