Vjencanje u Americi sa Bosanskim smekom

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

masline01

Post by masline01 »

Nije kukanje nego komentar. Sta ces, kad sticajem okolnosti moras planirati na dva razlicita mjesta.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

masline01 wrote:Nije kukanje nego komentar. Sta ces, kad sticajem okolnosti moras planirati na dva razlicita mjesta.
Tesko je tamo, ovdje jos teze...
Sretno vama bilo i hairli sto bi rek'o nas narod!
p.s. ja sam se vjencao laganini, kumovi, roditelji, bliski krug prijatelja, kasnije kuci na rucak (bilo nas sve skupa 15-tak), razlaz za nekoliko sati i to je to. A ovo para sto ces potrositi na tamo-'vamo vjencanje, pokupite se vas dvoje i negdje se ispostujte kvalitetnim godisnjim odmorom tipa Kuba, Dominikanska Republika i sl.
Jebo SDA i Harija ba... :D
masline01

Post by masline01 »

Slazem se za trosak ali ovo je jedinstvena prilika da okupimo svu rodbinu razasutu po dunjaluku...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

basta sljezove boje wrote:a koliko ce kostati nastup Harija Mata Harija na svadbi? Ceca naplacuje i po 20 000 Eura
eto taman su mislili harija licno zovnuti.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

mislim da je umijece imati svdbu bez kiceraja :D Jos kad mlada izadje ko bozicno drvce :oops: , a mladozenja prepariran :D
lady midnight

Post by lady midnight »

basta sljezove boje wrote:pa ima nekih zanimljivih obicaja iz nasih istocnijih krajeva :D

kada mlada dolazi u kucu mladozenje treba da poljubi prag kuce, onda treba skuhati bosansku kafu za familiju mladozenje, a kad posluzi kafu treba da stoji sve dok svekrva nije ispila kafu iz fildzana. Nakon prve bracne noci treba carsaf izbaciti na prozor koji gleda na ulicu, a carsaf ne smije biti bijel ... :lol:

inace u Sarajevu postoje agencije koje organiziraju "bosanska vjencanja" i poznanici koji su ih angazirali su jako zadovoljni, jer nisu imali stres, agencija je isplanirala svaki detalj
je li ovo prije ili nakon shto posade tikve u klavir koji bi trebao da odsvira bechki valcer,,,pardon, kolo :oops:

nego, jako interesantna bi bila kombinacija mladozhenje iz istochne bosne i mlade iz zapadnohercegovachkog kamenjara :D tako da bi mlada svekrvi po SVOJIM obichajima sluzhila ne kafu, nego vruci napitak od samljevenog jechma :oops::D:D osim mozhda ako je iz kakve imucnije porodice koja je u zadnjem ratu imala srecu i nekako :oops: doshla i do kaHVe :oops: :D:D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

lady midnight wrote:
basta sljezove boje wrote:pa ima nekih zanimljivih obicaja iz nasih istocnijih krajeva :D

kada mlada dolazi u kucu mladozenje treba da poljubi prag kuce, onda treba skuhati bosansku kafu za familiju mladozenje, a kad posluzi kafu treba da stoji sve dok svekrva nije ispila kafu iz fildzana. Nakon prve bracne noci treba carsaf izbaciti na prozor koji gleda na ulicu, a carsaf ne smije biti bijel ... :lol:

inace u Sarajevu postoje agencije koje organiziraju "bosanska vjencanja" i poznanici koji su ih angazirali su jako zadovoljni, jer nisu imali stres, agencija je isplanirala svaki detalj
je li ovo prije ili nakon shto posade tikve u klavir koji bi trebao da odsvira bechki valcer,,,pardon, kolo :oops:

nego, jako interesantna bi bila kombinacija mladozhenje iz istochne bosne i mlade iz zapadnohercegovachkog kamenjara :D tako da bi mlada svekrvi po SVOJIM obichajima sluzhila ne kafu, nego vruci napitak od samljevenog jechma :oops::D:D osim mozhda ako je iz kakve imucnije porodice koja je u zadnjem ratu imala srecu i nekako :oops: doshla i do kaHVe :oops: :D:D

A zamisli kad svekrva ode prijateljima:

prvo edukativno, u cilju upoznavanja materije:
http://www.youtube.com/watch?v=2opkDMhq ... re=related

a onda i praksa:

http://www.youtube.com/watch?v=Ne8mumrz6Xs

:D
Prozor

Post by Prozor »

obavezno ovu da odsvirate

http://youtube.com/watch?v=U40-gk0lKTs
Edin H.

Post by Edin H. »

chuchumbamayumbe wrote:Ne zaboravite zastavu SDA i onu Saudijske Arabije, to ti je sada IN! :)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
MPC

Post by MPC »

Samo se narokajte i onda se potucite,pa se onda zagrlite i zapjevajte "Amerika cemerika".Obucite vunene carape i takodze podrzavam trenerku u prijasnjem postu.ROCK ON
Fratris

Post by Fratris »

Ja sam dva put bio kum na ne-Bosanskim vjencanjima.

Prvi put sam prokrijumcario iz Bosne domacu prepecenicu pa su me na kraju noci izvlacili iz nekakog jezera u koje sam upo.

Drugi put sam potego cakiju na rodjaka od mlade. Uprljo mi tene, mater mu seljacku.

Nema derneka i senluka bez nas Bosanaca.
janje_

Post by janje_ »

xyz2007

Post by xyz2007 »

Obicaji:

- kad idete po mladu, idu svatovi po nju njenjoj kuci
- ona je skupa sa svojima tamo vas ceka vec, kad cuju da ste stigli onda...
- mladu izvodi iz njene kuce otac, brat ili stariji clan familije, ako nema oca ili amdizu, ili nema familije moze i neki kucni prijatelj da je stariji i covjek od postovanja
- kad izlazi iz kuce veo preko lica da je ne vidite
- - svatovi se redaju po vaznosti, najprvi svat je nacjenjeniji recimo otac prvo, amidze, po starini, familija, itd..
- svatovi kad se kite novac se daje ( za svaku svatovsku maramicu nesto se mora dati ) to ide vama poslije
- svatovima se kupuju kosulje, najbolji pokloni najprvim svatovima...
- vi birate kumu ona bira kuma
- kumovi vam kupuju zlato ( obicno ) i budu svjedoci
- to su osobe koje vi najvise cijenite s kojima ucvrscujete prijateljstvo
- mlada mora biti najljepse obucena i u centru paznje
- ako ste musliman, kad dodjete po mladu idete u dzamiju prvo, serijatski brak ( jako vazno ) onda opstina nakon toga.
- kad se vracate kuci, posipa se riza preko krova na pragu kuce gdje cete zivjeti ( nafaka )
- mlada da stane vama na cipelu da vas pricepi da znate ko ce biti gazdarica u kuci :lol:
- mlada se prenosi preko praga u kucu.
- mladina familija sprema ruho i kupuje stvari za kuce
- maldozenjina familija snosi troskove vjencanja i svadbe
- mlada obicno sama sebi kupuje vjencanicu ( ovo varira )
- pokloni se razmjenjuju izmedju obje familije blizim clanovima
- obje familije kupuju zlato mladi i mladozenji

Sretno. :)
Last edited by xyz2007 on 29/02/2008 13:13, edited 1 time in total.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

xyz2007 wrote:Obicaji:

- kad idete po mladu, idu svatovi po nju njenjoj kuci
- mladu izvodi iz njene kuce otac, brat ili stariji clan familije, moze i neki kucni prijatelj da je stariji i covjek od postovanja
- - svatovi se redaju po vaznosti, najprvi svat je nacjenjeniji recimo otac prvo, amidze, po starini, familija, itd..
- svatovi kad se kite novac se daje ( za svaku maramicu nesto se mora dati ) to ide vama poslije
- vi birate kumu ona bira kuma ( dogovorite se unparijed )
- ako ste musliman, kad dodjete po mladu idete u dzamiju prvo, serijatski brak ( jako vazno ) onda opstina nakon toga.
- kad se vracate kuci, posipa se riza preko krova na pragu kuce gdje cete zivjeti ( nafaka )
- mlada da stane vama na cipelu da vas pricepi da znate ko ce biti gazdarica u kuci :lol:

-uvijek je bilo da mlada bira kumu, a mladozenja kuma.
-u bih prvo opstina, pa tek onda serijatsko/crkveno vjencanje (prisustvovala u dvije dzamije, nisu htjeli vjencati ako nije bilo prvo u opstini)
-veo mlade vise ne nose (barem ne vidjeh nijednu u bosni, sa onim velom skroz preko lica, kao u americkim filmovima)
-na nogu se moze stati cim se ozvanici vjencanje, tj. sa potpisima kod maticara
-ima i onaj obicaj, da mladoj kad dodje u njegovu kucu stave neko dijete u krilo, da i ona bude "plodna"
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

Skroz bezzze ti obicaji..
xyz2007

Post by xyz2007 »

ja_cura_ wrote:
xyz2007 wrote:Obicaji:

- kad idete po mladu, idu svatovi po nju njenoj kuci
- mladu izvodi iz njene kuce otac, brat ili stariji clan familije, moze i neki kucni prijatelj da je stariji i covjek od postovanja
- svatovi kad se kite novac se daje ( za svaku maramicu nesto se mora dati ) to ide vama poslije
- vi birate kumu ona bira kuma ( dogovorite se unparijed )

-na nogu se moze stati cim se ozvanici vjencanje, tj. sa potpisima kod maticara
-ima i onaj obicaj, da mladoj kad dodje u njegovu kucu stave neko dijete u krilo, da i ona bude "plodna"
Dodato je jos nekih obicaja u mom gornjem postu. ( editovano )

Ovo za nogu da ga pricepi, u pravu si, mislim da ide odmah nakon potpisa.
A za dijete to mi nije palo na pamet.

I ono bosanska muzika, i ostali prijedlozi oko bosanskih jela su jako dobri naravno.

- Mladi se kupuje vjerenicki prsten ( ne mora biti dijamant ) vec moze prsten koji se nasljedjuje recimo mamin vjerenicki koji je ostavila za buducu snahu ili prsten sa nekim kamenom, safir, rubin, svaka mlada ima drugi ukus.

- Vjencani se kupuju obostrano. Neki kupe zajedno, 50/50 da se podudaraju recimo isti dizajn ili graviranje na prstenu, a neki kupuju jedno drugom posebno, on njoj, ona njemu.
tech10

Post by tech10 »

Ne zaboravi da im obavezno serviras brizle, iznutrice na zaru, a ako imas dobrog kuhara mjesane pache od glave i noga bi moglo biti efektno. :D
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

Koliko bi me kostalo, ukoliko bi zeljela angazovati Halida Beslica za svadbu?
bosan

Post by bosan »

pita_zeljanica wrote:Koliko bi me kostalo, ukoliko bi zeljela angazovati Halida Beslica za svadbu?
Ako ga angazujes kao kuma onda ne kosta nista :D :D
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

bosan wrote:
pita_zeljanica wrote:Koliko bi me kostalo, ukoliko bi zeljela angazovati Halida Beslica za svadbu?
Ako ga angazujes kao kuma onda ne kosta nista :D :D
:shock:
Sharam

Post by Sharam »

Ak ces neki bosansko seoski obicaj......nista bez jedno deset janjadi....i zovni neke kretene nek ti belaj naprave i to bi bilooo ttoooo :-) ...salim se naravnoooo....mislim zna se sta je to...malo vjerski, malo harmonike i sevdaha, mesaaaa, picaaaa dobre priceeee i provaleee, hljeba i i igara eto dosta!!
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

ovo i mene zanima. Znam da Deen nastupa na rodjendanima, Boris Novkovic takodjer
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

basta sljezove boje wrote:
ovo i mene zanima. Znam da Deen nastupa na rodjendanima, Boris Novkovic takodjer
Mozemo organizovati kolektivno vjencanje, bice sigurno jeftinije.. :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

pita_zeljanica wrote:
basta sljezove boje wrote:
Mozemo organizovati kolektivno vjencanje, bice sigurno jeftinije.. :D
pa to je super ideja, kao nekad sto su bila kolektivna vjencanja na Plitivickim jezerima, Vrelu Bosne :D

ali Halid da pjeva, kad je bal nek je na vodi :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

@basto, smiri dozivljaj!
Post Reply