DA LI JE DOSLO VRIJEME, ILI TREBA JOS MALO DA SACEKAMO???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

da li trebamo konacno nesto uraditi ili da jos malo sacekamo?

DA
21
75%
NE, kad smo mogli 12 godina, mozemo jos malo sacekati, sa'cemo u EU jos malo...
7
25%

Total votes: 28

uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Molim ljude koji su svuda po svijetu, a prate ovaj forum da šire glas o zbivanjima u Sarajevu.. da na taj način pomognu razbijanju medijske blokade.. i iskrivljivanja... istine o svemu...
Epitop

Post by Epitop »

Ne treba odbijati pomoč dijaspore, samo pogledajte Jevrejsku dijasporu koja dolazi čak i vojsku da služi u Izrael. Velika večina nije svojevoljno otišla, a mi se prema njima ponašamo kao da su oni sami spakovali torbe i pravac Zapad. Mišljenja sam da bi se dijaspora trebala malo bolje organizovati, kao što je rekao uvijek dobar gost da nam pomognu da se razbije pogrešna predstava o situaciji u BIH.
uvjek dobar gost

Ja to govorim iz više razloga... da sad ne morim.. ljudi su kao i mi mnoge je samo muka natjerala da se pomijaju po bijelom svijetu.. ko god je bio van BiH bar šest mjeseci zna šta to znači.. među tim protjeranim, istjeranim ljudima ima puno poštenog svijeta koji bi i htjeli pomoći ali u moru apatije i lopovluka ne znaju kako... ima mnogo mladih ljudi sa mnogo znanje koje treba i zamolti za pomoć... pa nismo mi Indija, Kina ili ko već da se tek tako odreknemo oko 1 000 000 i malo više ljudi...

pa koliko je samo moje starije raje ispalilo se čim je prestao rat... ti momci od tad nekih 30 godina su (ne znam kako) već 96. vidjeli da ih u miru nije dočekalo ono za šta su se tokom agresije borili...

ja apelujem da ljudi bar šire vijest i linkove o zbivanjima u sarajevu... jer mislim lično da je ovo tek početak buđenja građana širomm BiH....
ed0

Post by ed0 »

uvjek dobar gost wrote:Ja bih da se vratimo na temu...
kako uključiti dijasporu u procese koji se počinju dešavati u BiH, želi li ista ta dijaspora da se uključi i na neki način pomogne...

Mo meni (da ponovim) krajnje glupo se odreći tolike populacije...
Dijasporu ne mozes ukljuciti ni u kakav proces, jer je se drzava jos '95. odrekla nje. Velika je volja tad bila kod naroda u dijaspori da se pomogne drzavi na putu ka boljoj buducnosti. Nazalost kod nas ili moram reci kod vas se svaka kritika ili dobronamjerni savjet smatra kao licni napad. Kad ti neko kaze: "ma sta ti znas, vrati se u svoju Njemacku, Svedsku, Ameriku, pa tamo soli pamet", sve ti bude jasno. Na svu zalost vecina raje se i vratila u Njemacku, Svedsku i Ameriku i tamo za grdnu lovu soli pamet Svabama, Svedima i Amerima, a taj isti Bosanac koji meni kaze da sam dijasporski papan i da bi bolje bilo da zacepim, ocekuje od jednog Slovackog ficfirica da mu kroji sudbinu i to za 25.000 Eura mjesecno.
uvjek dobar gost

ed0 wrote:
uvjek dobar gost wrote:Ja bih da se vratimo na temu...
kako uključiti dijasporu u procese koji se počinju dešavati u BiH, želi li ista ta dijaspora da se uključi i na neki način pomogne...

Mo meni (da ponovim) krajnje glupo se odreći tolike populacije...
Dijasporu ne mozes ukljuciti ni u kakav proces, jer je se drzava jos '95. odrekla nje. Velika je volja tad bila kod naroda u dijaspori da se pomogne drzavi na putu ka boljoj buducnosti. Nazalost kod nas ili moram reci kod vas se svaka kritika ili dobronamjerni savjet smatra kao licni napad. Kad ti neko kaze: "ma sta ti znas, vrati se u svoju Njemacku, Svedsku, Ameriku, pa tamo soli pamet", sve ti bude jasno. Na svu zalost vecina raje se i vratila u Njemacku, Svedsku i Ameriku i tamo za grdnu lovu soli pamet Svabama, Svedima i Amerima, a taj isti Bosanac koji meni kaze da sam dijasporski papan i da bi bolje bilo da zacepim, ocekuje od jednog Slovackog ficfirica da mu kroji sudbinu i to za 25.000 Eura mjesecno.
Svaka čast... to je tako zato što su provincijalci i papani na vlasti, sebe su okružili poslušnim glupanima.. i svi su u talu, narod je postao licemjeran, živi po duplim standardima i svi su u nekom ego tripu bezveznome...

Jeste vlast se ogradila od dijaspore jer nisu mogli imati od njih direktne koristi, dobra većiina je i otišla zbog politike ... mislim na ovu raju koja nije protjerana il otjerana...

Ne znam mislim da ima pono potencijala u ljudima koji su sad širom svijeta ima potencijala i u nama koji smo ostali.. uvezivanje i komunikacija jer prvi ja se nisam odrekao niti ću ikad ljudi koji su tamo negdje, istina nervira me malo kad skontam ljeti kad dođu raja sa autima finim onako nasmijani i bijelih zuba.. skontam da sam se možda i zajebao šo sam ostao...

šalim se malo, ali mislim da se kontamo 100%

#31 Re:

Post by location »

uvjek dobar gost wrote:Molim ljude koji su svuda po svijetu, a prate ovaj forum da šire glas o zbivanjima u Sarajevu.. da na taj način pomognu razbijanju medijske blokade.. i iskrivljivanja... istine o svemu...
Sta se desava u Sarajevu? Sta bi ti zelio od mene kao nekoga ko zivi izvan Bosne da uradim?
Santos

#32 Re: DA LI JE DOSLO VRIJEME, ILI TREBA JOS MALO DA SACEKAMO???

Post by Santos »

Svaka cast pasa pa mislis o ljudima dole a to je i normalno.I ja sam ti isti.Ja cesto idem u BiH i boli me pasa kad vidim kad se neko pati.Volio bi da svi imaju bar ono osnovno.A tipovi Mime to su ti kompleksasi al malo jaci oni mahalski kontas.Ziv bio i sve najbolje.
uvjek dobar gost

#33 Re: DA LI JE DOSLO VRIJEME, ILI TREBA JOS MALO DA SACEKAMO???

Razna su tumačenja onog što se zbiva, ja lično mislim da se stvara kritična maasa ljudi koji su spremni povući za normalnu BiH..
šta uraditi.. za početak možda distibirati "građanima" izašao je recimo drugi broj tog lista na dvije dvolisnice koji izdaju "protestanti".. za početak kažem jer mislim da je u početku bito širiti informacije i pozitivnu energiju koja se stvara.. istina polako..
Kasnije ko zna, savjet neki, ideja, .. sve je dobrodošlo...
Post Reply