A Norveska i Svica takodje imaju svog Lukasenka.Judge_Dread wrote:kijameta wrote:Prpa.ba wrote:
Daleko od toga da je EU idealna i mjesto gdje rastu zlatne kasike ali vas moram pitati na kojim ste vi drogama i jel im istekao rok trajanja ?
Ako vam je do pateticnog retro socijalistickog tripa i panslavizma tako simplificirano kako to predstavljate onda otidjite do Bjelorusije jer jos jedino Lukasenko fura taj vas nadrogirani film. Ko zna ako vam se svidi mozete ostati tamo.
EU, da ili ne?
- kekec
#26 Re: EU, da ili ne?
-
Judge_Dread
- Maraschino
Dobar si skrozMobile_Disco wrote:Ako nista necemo morati cekati vize
a sta ces sa vizom ?
Svaki dan prodjem pored jednog supermarket ispred kojeg stoje Rumuni ili Bugari, jedni sviraju harmoniku drugi prodaju neke novine. To je toliko tuzno da tuznije ne moze biti. Gdje spavaju,sta jedu, sta piju, kako se lijece...a oni prolaze i skoro ih ne registruju. Sta ces u Europi ako nemas gdje stanovati, ako nemas posao, zdravstveno osiguranje... (sve je ovo jako tesko ostvariti) mogao si i dole svirati i nesto za hljeba zaraditi.
-
Judge_Dread
-
signature
Srbija poziva balkanske zemlje da ne priznaju KosovoJudge_Dread wrote:Skonto je to Mile zato i gura ko bjesan usvajanje policije i potpisivanje SAAsignature wrote:newone wrote:STO PRIJE U EU I TO POD SVAKU CIJENU!!!!!!
kad odluci politicko rukovodstvo republike srpske onda ce BiH ekspresno uci u EU. do tada gledajte crtice.![]()
![]()
![]()
Jos samo da Suljo skonta da isto znaci i definitvno opartanak BH te da time sve price o odcjepljenju i slicne nebuloze zvanicno postaju folklornom pricom![]()
![]()
![]()
Jer kad se tamo (EU) uvalis to je to nema vise kako ti se digne nista mjenjat nego procedura, dogovr konsenzus i bla bla jer ti to sto si namasto u suprotnom niko nece priznat, a to nasim politicarima nikad nije islo od ruke jer je kod nas politika - daj mi sve, sad i odmah)))
Nadam se da ce se Suljo uhafizat i shvatit da je bolje sad suplja reforma policije i SAA pa poslje dovrsetak policije nego ni policije ni SAA.
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u srijedu je u Sofiji pozvao kolege iz balkanskih zemalja da ne dopuste novu destabilizaciju regije i ne priznaju Kosovo.
SOFIJA - Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u srijedu je u Sofiji pozvao kolege iz balkanskih zemalja da ne dopuste novu destabilizaciju regije i ne priznaju Kosovo.
"Jugoistočna Europa si je natovarila teško breme odgovornosti. Naša je dužnost spriječiti novu podjelu nakon odluka donesenih izvan regije", rekao je Jeremić na završnom sastanku Regionalnog stola Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu.
Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje priznale su neovisnost Kosova koja je jednostrano proglašena 17. veljače.
Dvije zemlje regije - Albanija i Turska - priznale su neovisnost te bivše srbijanske pokrajine s albanskom većinom.
Druge dvije - Bugarska i Hrvatska - spremne su priznati je, a Grčka i Crna Gora su suzdržane.
Jeremić je zamjerio "nekim zemljama" u regiji što su se "odlučile pridružiti tom činu jednostranog odcjepljenja koji je našu regiju učinio nestabilnijom, manje sigurnom i nepredvidljivijom".Srbija, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Moldavija i Cipar protive se priznanju samoproglašene države.
Ministar je postavio "minimalni zahtjev" za nastavak sudjelovanja u regionalnoj suradnji, a to je da se "zadrži status quo".
Kosovom od 1999. upravlja UN (UNMIK).
tugo nasa pregolema,Srbija, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Moldavija i Cipar protive se priznanju samoproglašene države.
Slovenci,Hrvati i Makedonci se oslobodise srpsko-crnogorskog cetnickog zagrljaja smrti.
- Maraschino
Bosna i Hercegovina (izuzev Srba iz RS-a), kako ja znam, ne protive se proglasenju ali nece ni zuriti da priznaju nezavisno Kosovo .
ako grijesim, oprostite mi na mojoj mladosti
ako grijesim, oprostite mi na mojoj mladosti
-
signature
"REFORMA POLICIJE ZAVRSILA SA SUPROTNIM REZULTATOM
Sjetimo se, svijet je priznao ustav jedinstvene gradjanske Republike BiH, i Armija Republike BiH je porazila cetnike, ali je Alija potpisao da se osniva RS na pola teritorije Republike BiH.
Poslije daytona Evropa je pokusala da od RS napravi "praznu ljusturu", entitet bez stvarnih ovlastenja, kako to lijepo u vise navrata rece Dodik. Medjutim, sa svakom incijativom Evrope u tom pravcu, SrBalije koji predstavljaju Bosnjake su stali na stranu cetnika, te bi se sa cetnicima dogovarili potpuno suprotno incijativi Evrope. Tako je sa svakim novim zakonom jacala RS, a slabila Bosna i Hercegovina. Sada je RS drzava u punom smislu rijeci. Zaboravimo rijec "entitet", jer imamo adekvatniji izraz za RS, a to je "drzava".
Kada je Alija umro i kada se izdajnicima pocela otimati situacija iz ruku, vracen je Silajdzic iz Turske da zavrsi posao.
U prethodnom clanku Sadovic je u svemu u pravu osim u dvije stvari.
Prvo, nije to Spiriceva krivica sto u proceduru nije usla istinska reforma policije koju je napravila Direkcija, i u kojoj su bili svi evropski principi. Spiric se mogao opirati samo neko vrijeme, ali bi na kraju morao postupiti po "zakonu". Jer, sjetimo se, i Skupstina RS se obavezala Evropi da ce postovati odluke Direkcije.
Medjutim, Evropu smo "razoruzali" mi Bosnjaci, tacnije Silajdzic i Tihic jer su pristali da ponovo pregovaraju o refomi policije, i jer su usvojili Mostarsku deklaraciju, bas kako Spiricu i Dodiku odgovara.
Dakle, nije tacno da je Stranka za BiH "prevarena", nego je Haris Silajdzic prevario sviju nas. Mozda je prevario i ponekog clana Stranke za BiH, ali je sigurno da Siljadzic nije prevarena strana, nego cetnicki agent koji vara nas, Bosnjake. Osim toga, "prevareni" mogu i sada u Parlamentu glasati protiv ovog neispravnog, nelegalno proguranog, prijedloga zakona i ne bi bilo nista od "prevare". Dodik se ne bi ni 5 minuta dvoumio da glasa protiv necega sto cetnicima ne odgovara. U cemu je problem?! Zasto to i "prevareni" poslanici iz SDA i S BiH ne bi ucinili?
Bezbrojni su primjeri gdje su "nasi" predstavnici okrenuli ledja Evropi i svijetu i stali odlucno na cetnicku stranu.
Evo na primjer ovih dana, Hrvatski ministar inostranih poslova kaze: "Mi cemo slijediti Evropu, sta god da odluci o Kosovu.", a Sven Alkalaj kaze: "Mi necemo priznati Kosovo." A upravo mi koji smo najvece zrtve cetnika bi morali radi naseg dostojanstva okrenuti ledja cetnicima i ideji velike Srbije i priznati Kosovo. Neka RS stavlja veto, mi Bosnjaci moramo postupiti kao dostojanstveni ljudi i traziti priznanje Kosova.
U subotu se demonstrira u Sarajevu. Svaki dostojanstven slobodarski narod bi demonstrirao zbog ropstva, o kojem govori i gornji clanak ministra Sadovica. Medjutim, medju nama ima toliko baliluka, da su i ove demonstracije vec preoteli agenti Republike srpske za svoje ciljeve. Sarajevo-x je cetnicka agentura (imamo dokaze) i oni su se u velikoj mjeri infiltrirali medju omladinu koja slijedi "Dosta" i "Grozd". Vjerovatno ce cetnicki agenti uskoro potpuno preuzeti kontrolu i nad "Sarajevskom ulicom", kao sto su iskontrolisali i sve ostale sarajevske bitne politicke snage, od najvecih stranaka SDA, SBiH i SDP do raznih "gradjanskih foruma", medija itd.
A da li ce subotnje demonstracije biti samo galama razularene rulje, bez smisla i orjentacije, ili ce to biti "revolucija ljiljana" koja ce zahtijevati ostavke izdajnika i slobodu od cetnicko-izdajnickih okova, zavisi samo do Sarajlija.
Na kraju svako ce dobiti sta je zasluzio i do cega mu je stalo: Kosovski Albanci ce dobiti drzavu i slobodu, koju nikada nisu imali, a koju toliko vole, isto kao sto su je izborili i Slovenci i Hrvati i Makedonci i Crnogorci, svi drzavotvorni narodi bivse Jugoslavije. Srbi ce dobiti pola Bosne, tj. utjesnu veliku Srbiju, a balije ce dobiti rezervate u kojima ce mirisati burek i cevapi.
A dobicemo i nove viceve o glupim Bosancima."
Sjetimo se, svijet je priznao ustav jedinstvene gradjanske Republike BiH, i Armija Republike BiH je porazila cetnike, ali je Alija potpisao da se osniva RS na pola teritorije Republike BiH.
Poslije daytona Evropa je pokusala da od RS napravi "praznu ljusturu", entitet bez stvarnih ovlastenja, kako to lijepo u vise navrata rece Dodik. Medjutim, sa svakom incijativom Evrope u tom pravcu, SrBalije koji predstavljaju Bosnjake su stali na stranu cetnika, te bi se sa cetnicima dogovarili potpuno suprotno incijativi Evrope. Tako je sa svakim novim zakonom jacala RS, a slabila Bosna i Hercegovina. Sada je RS drzava u punom smislu rijeci. Zaboravimo rijec "entitet", jer imamo adekvatniji izraz za RS, a to je "drzava".
Kada je Alija umro i kada se izdajnicima pocela otimati situacija iz ruku, vracen je Silajdzic iz Turske da zavrsi posao.
U prethodnom clanku Sadovic je u svemu u pravu osim u dvije stvari.
Prvo, nije to Spiriceva krivica sto u proceduru nije usla istinska reforma policije koju je napravila Direkcija, i u kojoj su bili svi evropski principi. Spiric se mogao opirati samo neko vrijeme, ali bi na kraju morao postupiti po "zakonu". Jer, sjetimo se, i Skupstina RS se obavezala Evropi da ce postovati odluke Direkcije.
Medjutim, Evropu smo "razoruzali" mi Bosnjaci, tacnije Silajdzic i Tihic jer su pristali da ponovo pregovaraju o refomi policije, i jer su usvojili Mostarsku deklaraciju, bas kako Spiricu i Dodiku odgovara.
Dakle, nije tacno da je Stranka za BiH "prevarena", nego je Haris Silajdzic prevario sviju nas. Mozda je prevario i ponekog clana Stranke za BiH, ali je sigurno da Siljadzic nije prevarena strana, nego cetnicki agent koji vara nas, Bosnjake. Osim toga, "prevareni" mogu i sada u Parlamentu glasati protiv ovog neispravnog, nelegalno proguranog, prijedloga zakona i ne bi bilo nista od "prevare". Dodik se ne bi ni 5 minuta dvoumio da glasa protiv necega sto cetnicima ne odgovara. U cemu je problem?! Zasto to i "prevareni" poslanici iz SDA i S BiH ne bi ucinili?
Bezbrojni su primjeri gdje su "nasi" predstavnici okrenuli ledja Evropi i svijetu i stali odlucno na cetnicku stranu.
Evo na primjer ovih dana, Hrvatski ministar inostranih poslova kaze: "Mi cemo slijediti Evropu, sta god da odluci o Kosovu.", a Sven Alkalaj kaze: "Mi necemo priznati Kosovo." A upravo mi koji smo najvece zrtve cetnika bi morali radi naseg dostojanstva okrenuti ledja cetnicima i ideji velike Srbije i priznati Kosovo. Neka RS stavlja veto, mi Bosnjaci moramo postupiti kao dostojanstveni ljudi i traziti priznanje Kosova.
U subotu se demonstrira u Sarajevu. Svaki dostojanstven slobodarski narod bi demonstrirao zbog ropstva, o kojem govori i gornji clanak ministra Sadovica. Medjutim, medju nama ima toliko baliluka, da su i ove demonstracije vec preoteli agenti Republike srpske za svoje ciljeve. Sarajevo-x je cetnicka agentura (imamo dokaze) i oni su se u velikoj mjeri infiltrirali medju omladinu koja slijedi "Dosta" i "Grozd". Vjerovatno ce cetnicki agenti uskoro potpuno preuzeti kontrolu i nad "Sarajevskom ulicom", kao sto su iskontrolisali i sve ostale sarajevske bitne politicke snage, od najvecih stranaka SDA, SBiH i SDP do raznih "gradjanskih foruma", medija itd.
A da li ce subotnje demonstracije biti samo galama razularene rulje, bez smisla i orjentacije, ili ce to biti "revolucija ljiljana" koja ce zahtijevati ostavke izdajnika i slobodu od cetnicko-izdajnickih okova, zavisi samo do Sarajlija.
Na kraju svako ce dobiti sta je zasluzio i do cega mu je stalo: Kosovski Albanci ce dobiti drzavu i slobodu, koju nikada nisu imali, a koju toliko vole, isto kao sto su je izborili i Slovenci i Hrvati i Makedonci i Crnogorci, svi drzavotvorni narodi bivse Jugoslavije. Srbi ce dobiti pola Bosne, tj. utjesnu veliku Srbiju, a balije ce dobiti rezervate u kojima ce mirisati burek i cevapi.
A dobicemo i nove viceve o glupim Bosancima."
-
newone
Najbolja stvar koja ce se desiti Bosni i Hercegovini prijemom u EU je cinjenica da ce nacionalne stranke i nacionalni lideri laganice prestati biti od upotrebe narodima. Veoma brzo ce otici u historiju. A to je vjerujte, samo po sebi velika stvar i uspjeh.Judge_Dread wrote:Skonto je to Mile zato i gura ko bjesan usvajanje policije i potpisivanje SAAsignature wrote:newone wrote:STO PRIJE U EU I TO POD SVAKU CIJENU!!!!!!
kad odluci politicko rukovodstvo republike srpske onda ce BiH ekspresno uci u EU. do tada gledajte crtice.![]()
![]()
![]()
Jos samo da Suljo skonta da isto znaci i definitvno opartanak BH te da time sve price o odcjepljenju i slicne nebuloze zvanicno postaju folklornom pricom![]()
![]()
![]()
Jer kad se tamo (EU) uvalis to je to nema vise kako ti se digne nista mjenjat nego procedura, dogovr konsenzus i bla bla jer ti to sto si namasto u suprotnom niko nece priznat, a to nasim politicarima nikad nije islo od ruke jer je kod nas politika - daj mi sve, sad i odmah)))
Nadam se da ce se Suljo uhafizat i shvatit da je bolje sad suplja reforma policije i SAA pa poslje dovrsetak policije nego ni policije ni SAA.
- Edin H.
#35 Re: EU, da ili ne?
Judge_Dread wrote:kijameta wrote:Prpa.ba wrote:
Daleko od toga da je EU idealna i mjesto gdje rastu zlatne kasike ali vas moram pitati na kojim ste vi drogama i jel im istekao rok trajanja ?
Ako vam je do pateticnog retro socijalistickog tripa i panslavizma tako simplificirano kako to predstavljate onda otidjite do Bjelorusije jer jos jedino Lukasenko fura taj vas nadrogirani film. Ko zna ako vam se svidi mozete ostati tamo.
Judge
-
ogranicenkoterasa
newone wrote:STO PRIJE U EU I TO POD SVAKU CIJENU!!!!!!
jes vala pa da ovdje uvedemo evropske zakone onako kako velikim kompanijama odgovara da se osiguraju za svaki slucaj pa ce oni posle da kupe fabrike i sve ono sto jos uvijek vrijedi kod nas...
a mi cemo im biti jeftina radna snaga.
Eto ovih dana je Nokia prenjela svoju firmu negdje u rumuniju ili bugarsku nemam pojma a zbog cega , pa zato sto im tako odgovra zbog jeftine radne snage.
kakva evropa svako ko misli da ce nam tamo biti bolje vara se... mada nemamo alternativu.
-
retradicionaliziran
Samo da znamo koliko nas EU voli!?Turska se godinama bori za ulazak u tu kršćansku tvorevinu ali kako vidimo oni tu ne spadaju.Prema tome,jedva čekaju da i mi tamo "uđemo".Ja sam za NE!
-
newone
E eto sada ti je pravo dobro u Bosni. Rintas za domace poslodavce za bescjenje. Ne treba ti doci stranac da te tretira poput roba, pa vec te tvoji tako tretiraju.ogranicenkoterasa wrote:newone wrote:STO PRIJE U EU I TO POD SVAKU CIJENU!!!!!!
jes vala pa da ovdje uvedemo evropske zakone onako kako velikim kompanijama odgovara da se osiguraju za svaki slucaj pa ce oni posle da kupe fabrike i sve ono sto jos uvijek vrijedi kod nas...
a mi cemo im biti jeftina radna snaga.
Eto ovih dana je Nokia prenjela svoju firmu negdje u rumuniju ili bugarsku nemam pojma a zbog cega , pa zato sto im tako odgovra zbog jeftine radne snage.
kakva evropa svako ko misli da ce nam tamo biti bolje vara se... mada nemamo alternativu.
Od stranca ces barem nauciti nesto pametno pa ceti u zivotu i biti od koristi.
Ili mozda se ja varam. Mozda si se ti negdje vec dobro ugnijezdio u nekoj od drzavnih firmi ili si na budzetu.
Kamo srece da je Nokia u Bosnu dosla. Od necega se mora krenuti. Ako nista u pitanju je neka tehnologija koja necemu vrijedi.
- osa
mnogi su ušli u eu, neki to još žele ali nitko tko je ušao ne želi izaći iz eu, zar to nije neki putokaz mnogim nevjernim tomama na forumu. eu se boje oni s izraženim "socijalističkim" odgojem, oni koji bi se držali parole "ne može on mene manje platiti nego što ja mogu manje raditi", a najviše od eu zaziru oni koji mu su puna usta zakona i pravne države ali samo ako se to odnosi na nekog drugog a ne na njih osobno.
- Kurt_Kombajn
1. izgleda da u bih postoje jos mnogi kojima je potrebno objasniti da ulazak u eu ne znaci da si jedan dan fukara, a sutradan ti pod plastom eu pocnu pecene kokosi s neba padati. upravo obrnuto, prvo se moras sam dovesti u situaciju da si bogat, pa tek onda mozes u eu (vidi sloveniju). postoje i izuzeci (rumunija, bugarska), ali to ima druge razloge. i zbog toga se mnogi bune, docim smo kod
2.
apsolutno netacno. u skoro svim zemljama koje su i prije ulaska u eu bile bogate postoji VELIKO nezadovoljstvo clanstvom u eu. i mnogi su se pokajali i zele izaci, biliv mi. standard vidno opada, stanje se pogorsava, primjeri: francuska, holandija, austrija.osa wrote: mnogi su ušli u eu, neki to još žele ali nitko tko je ušao ne želi izaći iz eu
3. ako takozvana RS udje u eu, ostace vo vjeki vjekov. zna to i dodo odlicno, zato i drzi vodu (policiju, institucije) dok majstori odu.
- osa
svi kod kojih postoji to veliko nezadovoljstvo trebaju samo odlučiti o istupanju iz eu, odlukom vlade, referendumom ili na način kako to propisuje nacionalno zakonodavstvo, ništa lakše.Kurt_Kombajn wrote:![]()
1. izgleda da u bih postoje jos mnogi kojima je potrebno objasniti da ulazak u eu ne znaci da si jedan dan fukara, a sutradan ti pod plastom eu pocnu pecene kokosi s neba padati. upravo obrnuto, prvo se moras sam dovesti u situaciju da si bogat, pa tek onda mozes u eu (vidi sloveniju). postoje i izuzeci (rumunija, bugarska), ali to ima druge razloge. i zbog toga se mnogi bune, docim smo kod
2.apsolutno netacno. u skoro svim zemljama koje su i prije ulaska u eu bile bogate postoji VELIKO nezadovoljstvo clanstvom u eu. i mnogi su se pokajali i zele izaci, biliv mi. standard vidno opada, stanje se pogorsava, primjeri: francuska, holandija, austrija.osa wrote: mnogi su ušli u eu, neki to još žele ali nitko tko je ušao ne želi izaći iz eu
3. ako takozvana RS udje u eu, ostace vo vjeki vjekov. zna to i dodo odlicno, zato i drzi vodu (policiju, institucije) dok majstori odu.
- osa
Kakva jezična vratolomija "bespovratni kredit", ako je bespovratni onda nije kredit,a ako je kredit onda nije bespovratan. besplatan ručak ne postoji to su davno shvatili na zapadu, a bilo bi dobro da to shvate i ljudi kod nas.Prpa.ba wrote:osa wrote:ništa lakše.
Eh, ali zato dade Bog tzv. "bespovratne kredite" koje nekim cudom, ako zelis izaci iz EU, moras vratiti sve do posljednjeg feninga.
-
kucuk
Niko nije rekao da ce se ulaskom u EU jesti zlatnim kasikama, ne mora znaciti ni da ce se palce naglo povecati i zivotni standard porasti, to ce prije svega zavisiti od rada i sposobnosti gradjana, kao i u svim drugim zemljama ali ce se stvoriti prilika da se:
Stvori normalna i funkcionalna drzava, u kojoj ce se postovati i sprovoditi vlastiti zakoni kao i odluke i zakoni EU,
Ljudi koji hoce da rade a nisu u stanju da dobiju posao u BiH, moci ce ga potraziti van zemlje,
Stvori kakva takva socijalna sigurnost,
Smanji kriminal,i dovede na nivo u EU,
Nacionalizam svede u razumne granice kao i u drugim drzavama,
Smanji ili eliminise mogucnost izbijanja lokalnog rata i niz drgih prednosti.
Ne poredite nas sa Norveskom, jer oni u EU nece dok im ne nestane nafte.
Stvori normalna i funkcionalna drzava, u kojoj ce se postovati i sprovoditi vlastiti zakoni kao i odluke i zakoni EU,
Ljudi koji hoce da rade a nisu u stanju da dobiju posao u BiH, moci ce ga potraziti van zemlje,
Stvori kakva takva socijalna sigurnost,
Smanji kriminal,i dovede na nivo u EU,
Nacionalizam svede u razumne granice kao i u drugim drzavama,
Smanji ili eliminise mogucnost izbijanja lokalnog rata i niz drgih prednosti.
Ne poredite nas sa Norveskom, jer oni u EU nece dok im ne nestane nafte.
-
El_comadante
sve ima svoju dobru i lošu stranu. ja sam za ulazak u EU. neko kaže da čenas EU primiti da nas iskoristi. pa ko je kriv našim politićarima što neznaju iskoristi pa da svima bude bolje i da nam netreba EU. u ovakoj situaciji ipak nam treba ako ništa zbog srba jer se neče moći ovoliko sizati i furati svoju politiku
- ovo_malo_duse
Maraschino wrote:Dobar si skrozMobile_Disco wrote:Ako nista necemo morati cekati vize![]()
a sta ces sa vizom ?
Svaki dan prodjem pored jednog supermarket ispred kojeg stoje Rumuni ili Bugari, jedni sviraju harmoniku drugi prodaju neke novine. To je toliko tuzno da tuznije ne moze biti. Gdje spavaju,sta jedu, sta piju, kako se lijece...a oni prolaze i skoro ih ne registruju. Sta ces u Europi ako nemas gdje stanovati, ako nemas posao, zdravstveno osiguranje... (sve je ovo jako tesko ostvariti) mogao si i dole svirati i nesto za hljeba zaraditi.
Nije bas sve tako. Rumuni i Bugari koji dolaze i sviraju dolaze samo iz tog razloga ili da kradu, da im ponudis bilo koji posao, bez obzira na zaradu odbili bi (slicno ciganima).
U firmi u kojoj radim je u zadnjih par mjeseci dana doslo 10 - 15 Poljaka. Svi rade na dobrim mjestima i imaju platu na nivou Danaca cak i vecu sa olaksicama koje je dala vlada zbog nedostatka radne snage. I to nije sve mi smo pokusali da dovedemo jos Poljaka, ali je to nemoguce, plata i potraznja za radnom snagom u Poljskoj je porasla do te granice da je vrlo tesko naci nekog koji vec ima djecu porodicu da dodze raditi u "Starim clanicama EU". jednostavno mu je "isplatnije" zaradzivati 30-40 % manje i ici svaki dan kuci u Poljskoj, nego raditi 3 sedmice i ici domaa 1 sedmicu ili dvije.
Ovo je apolutno tacno jer smo angazovali dvije agencije za trazenje radne snage i nema. Ja sam cak i razgovarao sa nekim od ovih Poljaka, to je sve mladzarija 20 do max 30 godina. Zeljna provoda i promjene i probanja novih stvari negdije drugo.
Da se vratimo malo unazad prije samog ulaska Poljske u EU ovdje je vladala klima straha da ce cim se otvore granice oko 5 miliona poljaka nahrlit....ali to se nije desilo. Zasto?..Prije svega zato sto su Poljski poduzetnici koji godinama zive u EU i poznaju sistem, vidjeli sansu zarade podigli kredite i u kooperaciji sa najcesce njemackim firmama pokrenuli poslove u Poljskoj. Oni jesu zaradili ogromne sume novca ali su pokrenuli Poljsku ekonomiju i razvoj a i u dobroj mjeri zaposlili narod.
Ista stvar je i sa Cheskom, Slovackom itd.
Pa pogledajte malo ko nam kupije firme u Bosni vecinom Slovacke kompanije. Slovacka koja je bila jedna siromasni entitet u Cehoslovackoj.
Pa kad odete na more pogledajte malo ko se sepuri po Jadranu a do juce su prodavali sve za "3 crvene".
EU nam treba da nam uvede red u institucije da s.ebe korupciju i ove lopove da otkacimo jednom za svagda... a nakon toga.... pa ima toliko nasih ljudi koji jedva cekaju da investriraju da pokrenu nesto u BiH..Ja licno poznajem ljude iz 2 ekonomska foruma u Evropi koji bi sutra pokrenuli poslove u BiH ali .....sa ovakom administracijom i birokratijom je to nemoguce.. Ima ljudi koji pokusavaju ili kji su pokusali i to je bila nemoguca misija i ljudi batale sve i razgule opet....
Zato...pustite suplju.... Bosna i Hercegovina nema alternativu......EU i to sto prije....