ili sto bi jedna ugledna novina rekla "dok drzava grca u dugovima,heco hrce na plazi"
fordov servis
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#26 Re: fordov servis
ma jok ali su ti oni slabi bolja su braca slovenci
ili sto bi jedna ugledna novina rekla "dok drzava grca u dugovima,heco hrce na plazi"

- madner
#27 Re: fordov servis
Samo da dodam da je ovih 75 ps pri optimalnom broju obrtaja.
Taj isti motor mozda (ne znam karakteristiku) pri manjem broju obrtaja ima samo 40-50 ps.
Taj isti motor mozda (ne znam karakteristiku) pri manjem broju obrtaja ima samo 40-50 ps.
-
ado-šampion
#28 Re: fordov servis
Greška, na Adinom autu koji mu je tata kupio. Mozel ovakoBakir1 wrote:opet grijesis meni je ado na pp rekao da kod njega na tatinom autu kompresor klime ustvari proizvodi gorivo pa mora svakih par stotina kilometara stati i izliti visak inace radi za petrol u slobodno vrijemeslavkoimamodilera wrote:Jok ba, ove nove klime to ti radi bez icega... cak i stedi gorivo...Bakir1 wrote:kompresor klime drugovi i drugarice zahtjeva od 6 kw do 10 kw za adu naseg sampiona to iznosi 8,16 KS do 13,6 KS.
ako pomenuta fiesta ima 75 KS neka u prosjeku gubi 10 KS to nikako nije 30 % a svaki sistem noviji stariji vakav nakav ima kompresor a kompresor treba snagu motora da bi radio.
Zar nije moguće da su ljudi kroz vrijeme pronašli efikasiniji kompresor?! Kad sljedeći put budeš komentarisao moj post, molim te malo kulture, ti i ja se uopšte ne znamo, a kamoli da smo ovce zajedno čuvali. Pozz
Last edited by ado-šampion on 02/07/2008 13:23, edited 1 time in total.
- Qler
#29 Re: fordov servis
ma ja samo znam da klimu palim po gradu ako sam u guzvama, na otvorenom ako sam sam na cesti. juce sam se vracao iz tz. i ionako je spora, a sa klimom mislim da bi na po' karaule stao
klima je extra stvar samo je bar meni patnja u ovako slabom autu. cesto vozam sluzbenog Monde-a 2.0 TDDI i sa njim svijetla obraza sa klimom gdje hoces. non-stop je na auto, tako da se sada prakticno i ne gasi, a ne osjetis na vuci nista.
- Bakir1
#30 Re: fordov servis
pa snagu cega kompresor uzima?a ne znam koliko da je efikasan mora uzimati snagu motora,samo jedna stvar za tebe ado sampione prije su auti imali manje ks po zapremini motora pa kada neko na gulfu 3 td ili d upali klimu potpisao je sebi smrtnu presudu e sad xy godina after famoznih 64 ks tj 75 ks imamo isti taj motor u osnovnoj varijanti od 105 ks.ado-šampion wrote:
Greška, na Adinom autu koji mu je tata kupio. Mozel ovakoNa navedenom šanse nema da gubi 13 konja.
Zar nije moguće da su ljudi kroz vrijeme pronašli efikasiniji kompresor?! Kad sljedeći put budeš komentarisao moj post, molim te malo kulture, ti i ja se uopšte ne znamo, a kamoli da smo ovce zajedno čuvali. Pozz
kada neko uzme 10 od 64 i kada neko uzme 10 od 105 to je efikasniji nacin rada kompresora jel?
nema veze sto je odnos kw/kg isti skoro kod tricine i ovog aktuelnog,motor je bolje iskoristen nema vise turbo rupe do 2000 o/min itd.
da nismo ovce cuvali ovo je cyber dunjaluk u kojem ja imam pravo da te zaje.... do mile volje na osnovu procitanog do sada i davanja strucnih izraza,ako ne znas onda suti a ako zelis da naucis citaj malo literaturu koja bolje objasnjava problematiku,kao i sam rad kompresora klima uredjaja i ostalog.
-
ado-šampion
#31 Re: fordov servis
Čemu toliko pametovanje?Bakir1 wrote:pa snagu cega kompresor uzima?a ne znam koliko da je efikasan mora uzimati snagu motora,samo jedna stvar za tebe ado sampione prije su auti imali manje ks po zapremini motora pa kada neko na gulfu 3 td ili d upali klimu potpisao je sebi smrtnu presudu e sad xy godina after famoznih 64 ks tj 75 ks imamo isti taj motor u osnovnoj varijanti od 105 ks.ado-šampion wrote:
Greška, na Adinom autu koji mu je tata kupio. Mozel ovakoNa navedenom šanse nema da gubi 13 konja.
kada neko uzme 10 od 64 i kada neko uzme 10 od 105 to je efikasniji nacin rada kompresora jel?
nema veze sto je odnos kw/kg isti skoro kod tricine i ovog aktuelnog,motor je bolje iskoristen nema vise turbo rupe do 2000 o/min itd.
da nismo ovce cuvali ovo je cyber dunjaluk u kojem ja imam pravo da te zaje.... do mile volje na osnovu procitanog do sada i davanja strucnih izraza,ako ne znas onda suti a ako zelis da naucis citaj malo literaturu koja bolje objasnjava problematiku,kao i sam rad kompresora klima uredjaja i ostalog.
Kad već spominješ literaturu, evo našao sam literaturu:
Auto Blic, April 2000.
Pitanje: Planiram kupiti Astru do 75 KS snage. Prodavač me nagovara na 100 KS jer "željeni klima-uređaj troši barem 15 KS". Istina ili ne?
Odgovor: Vaš prodavač je jako pretjerao. Moderni klima-uređaji s upravljanim kompresorima uzimaju malo snage motoru. U krajnjem slučaju, pod najvećim opterećenjem to iznosi do 5 KS za automobile veće od vašeg. Zbog upravljanja kompresorom, u ovisnosti o "zahtjevanoj hladnoći", vrlo je rijetko potreban maksimalni učinak kompresora i jedva ćete osjetiti njegov rad, čak i u Astri "do 75 KS".
Ovo i objašnjava zašto ja u svom autu od 90 KS ne osjetim rad klime. Da mi uzme 15 konja, kao što ti kažeš, itekako bih to osjetio. Pusti se auta koja su projektovana prije 15 i više godina.
Nemoj sad da me zasipaš literaturom koju pišu razni hobisti, ne pada mi na pamet da to čitam. Stručnu literaturu, kao što sam i ja naveo, gdje pišu obrazovani ljudi, kojim su automobili (dobro plaćeni) posao, pa možemo pričat.
- Bakir1
#32 Re: fordov servis
Auto Blic literatura?Čemu toliko pametovanje?
Auto Blic, April 2000.
Pitanje: Planiram kupiti Astru do 75 KS snage. Prodavač me nagovara na 100 KS jer "željeni klima-uređaj troši barem 15 KS". Istina ili ne?
Odgovor: Vaš prodavač je jako pretjerao. Moderni klima-uređaji s upravljanim kompresorima uzimaju malo snage motoru. U krajnjem slučaju, pod najvećim opterećenjem to iznosi do 5 KS za automobile veće od vašeg. Zbog upravljanja kompresorom, u ovisnosti o "zahtjevanoj hladnoći", vrlo je rijetko potreban maksimalni učinak kompresora i jedva ćete osjetiti njegov rad, čak i u Astri "do 75 KS".
Ovo i objašnjava zašto ja u svom autu od 90 KS ne osjetim rad klime. Da mi uzme 15 konja, kao što ti kažeš, itekako bih to osjetio. Pusti se auta koja su projektovana prije 15 i više godina.
Nemoj sad da me zasipaš literaturom koju pišu razni hobisti, ne pada mi na pamet da to čitam. Stručnu literaturu, kao što sam i ja naveo, gdje pišu obrazovani ljudi, kojim su automobili (dobro plaćeni) posao, pa možemo pričat.
ne zasipam te ja nikakvom literaturom nego se samo pitam jel taj auto blic,inace clan grupacije AUTO BILD gdje se svi tekstovi pisu sa c/p od drugih ljudi,u kojem lektorima je isto 5 KW i 5 KS,sve je to veoma mjerodavno nema sta
kad je tvoj auto projektovan i koji je to uopste auto? da vidimo malo od kada motor vuce korjene,a fiesta gore spomenuta ima bas takav motor koji je projektovan davnih godina.
ne kazem ja 15 KS nego sam rekao da je neki prosjek 10 KS kada uzmemo u obzir stepen rada klima kompresora i zadatu temperaturu.
i da se osvrenem na jos jednu stvar kakvi hobisti?sta su novinari nego amateri?ljudi kojima su hljeb auti,su ili mehanicari ili inzinjeri koji projektuju te iste motore i kompresore klima uredjaja,to su profesionalci a ne novinari dragi ado.
jos jedno pitanje sa koje remenice na motoru se pokrece klima uredjaj?bio bih veoma zahvalan kada bih dobio objasnjenje iz recimo auto blica
-
d2
#33 Re: fordov servis
focus 2007 100 KS paljenje klime se itekako osjeti na vuči
- madner
#34 Re: fordov servis
Ma ljudi nisu svjesni sta znaci 100KSd2 wrote:focus 2007 100 KS paljenje klime se itekako osjeti na vuči
Kolki ti je maksimalni obrnti momenat i na kolko obrtaja?
- Qler
#35 Re: fordov servis
ma i do kubika je dosta ba. stari ima corsu 1.4 i dosta se manje osjeti gubitak snage na njoj nego na mojoj fiesti. a ima 60KS.
zato kazem sluzbeni moneo 2.0l dizel moze se reci da i ne osjeti klimu.
zato kazem sluzbeni moneo 2.0l dizel moze se reci da i ne osjeti klimu.
-
ado-šampion
#36 Re: fordov servis
Ovaj što je dao odgovor na ovo pitanje jer inžinjer mašinstva, za tvoju informaciju. Fiesta je projektovana '88. godine, možda i prije. To daje odgovor Qleru zašto se na Corsi (koja je 5 godina modernije auto od Fieste) sa manje snage manje osjeti rad klime. Moje auto je Daihatsu Gran Move 1.5 (90 KS) iz '97. godine, projektovan '95. Slažem se da se rad klime mora osjetiti i kad kažem "ne osjeti se", ne osjeti se u toj mjeri da je primjetan gubitak više od 5 KS, recimo osjeti se kad povuče sa 20 km/h u trećoj, znači pri jako malom broju obrtaja, ali to mogu primjetiti samo ja pošto je moje auto, niko drugi to ne bi primjetio. Moje lično iskustvo se podudara sa ovim citatom iz Auto Blica, znači gubitak od max. 5 KS. Teorija o klimi (remenice i to) me ne interesuje, ja sam informatičar a ne auto-mehaničar.Bakir1 wrote:Auto Blic literatura?Čemu toliko pametovanje?
Auto Blic, April 2000.
Nemoj sad da me zasipaš literaturom koju pišu razni hobisti, ne pada mi na pamet da to čitam. Stručnu literaturu, kao što sam i ja naveo, gdje pišu obrazovani ljudi, kojim su automobili (dobro plaćeni) posao, pa možemo pričat.![]()
ne zasipam te ja nikakvom literaturom nego se samo pitam jel taj auto blic,inace clan grupacije AUTO BILD gdje se svi tekstovi pisu sa c/p od drugih ljudi,u kojem lektorima je isto 5 KW i 5 KS,sve je to veoma mjerodavno nema sta![]()
kad je tvoj auto projektovan i koji je to uopste auto? da vidimo malo od kada motor vuce korjene,a fiesta gore spomenuta ima bas takav motor koji je projektovan davnih godina.
ne kazem ja 15 KS nego sam rekao da je neki prosjek 10 KS kada uzmemo u obzir stepen rada klima kompresora i zadatu temperaturu.
i da se osvrenem na jos jednu stvar kakvi hobisti?sta su novinari nego amateri?ljudi kojima su hljeb auti,su ili mehanicari ili inzinjeri koji projektuju te iste motore i kompresore klima uredjaja,to su profesionalci a ne novinari dragi ado.
jos jedno pitanje sa koje remenice na motoru se pokrece klima uredjaj?bio bih veoma zahvalan kada bih dobio objasnjenje iz recimo auto blica
- Bakir1
#37 Re: fordov servis
inzinjer masinstva na kojem smjeru?nije svaki inzinjer masinstva kompetentan davati odgovore za datu tematiku.Ovaj što je dao odgovor na ovo pitanje jer inžinjer mašinstva, za tvoju informaciju. Fiesta je projektovana '88. godine, možda i prije. To daje odgovor Qleru zašto se na Corsi (koja je 5 godina modernije auto od Fieste) sa manje snage manje osjeti rad klime. Moje auto je Daihatsu Gran Move 1.5 (90 KS) iz '97. godine, projektovan '95. Slažem se da se rad klime mora osjetiti i kad kažem "ne osjeti se", ne osjeti se u toj mjeri da je primjetan gubitak više od 5 KS, recimo osjeti se kad povuče sa 20 km/h u trećoj, znači pri jako malom broju obrtaja, ali to mogu primjetiti samo ja pošto je moje auto, niko drugi to ne bi primjetio. Moje lično iskustvo se podudara sa ovim citatom iz Auto Blica, znači gubitak od max. 5 KS. Teorija o klimi (remenice i to) me ne interesuje, ja sam informatičar a ne auto-mehaničar.
dalje ne primjeti se gubitak snage ali znas kada,kada se vozis ravnicom i kada nema opterecenja za motor u toliko mjeri kao kada napadas ivan ili nesto slicno,sto ce reci kada nema potrebe za atomima snage onda i ne osjecas gubitak ks ali kada se penjes uz ivan a sa tobom mata,tata,pas i kravata pa vi zajedno tezite nekih cca 250-300 kg onda ces osjetiti i mnogo vise od tih 5 KS u koje se kunes,razlog zbog kojeg te pitam za remenicu,jeste da vidim jel ti uopste poznat nacin na koji funkcionise rad kompresora klime a posto te to ne zanima znaci da nije i pa tako da pricas o stvarima za koje si cuo a ne znas kako funkcionisu.
nije poenta kada je auto projektovan poenta je kada je motor u tom autu projektovan ado dragi,koncept gradnje motora projektovanja i ostalog,obrtni momenat,stepen iskoristenosti motora,ista poznato?ha?
-
d2
#38 Re: fordov servis
pojma nemam, nisam toliki fanatikmadner wrote:Ma ljudi nisu svjesni sta znaci 100KSd2 wrote:focus 2007 100 KS paljenje klime se itekako osjeti na vuči![]()
Kolki ti je maksimalni obrnti momenat i na kolko obrtaja?
ipak nadjoh
Horsepower (HP/rpm) 100 / 5500
Torque (Nm/rpm) 150 / 4000
cini mi se da je bivsi G2D imao veci momenat
- Bakir1
#39 Re: fordov servis
nije druze
samo je razlika sto je dvicina imala obrtni momenat na manjim obrtajima a focusa moras dizati 3200 obrtaja viseMaximum torque
(DIN) 100.0 Nm (74 ft·lb) (10.2 kgm)
@ 2300 rpm
- Qler
#40 Re: fordov servis
Ovaj što je dao odgovor na ovo pitanje jer inžinjer mašinstva, za tvoju informaciju. Fiesta je projektovana '88. godine, možda i prije. To daje odgovor Qleru zašto se na Corsi (koja je 5 godina modernije auto od Fieste) sa manje snage manje osjeti rad klime. Moje auto je Daihatsu Gran Move 1.5 (90 KS) iz '97. godine, projektovan '95. Slažem se da se rad klime mora osjetiti i kad kažem "ne osjeti se", ne osjeti se u toj mjeri da je primjetan gubitak više od 5 KS, recimo osjeti se kad povuče sa 20 km/h u trećoj, znači pri jako malom broju obrtaja, ali to mogu primjetiti samo ja pošto je moje auto, niko drugi to ne bi primjetio. Moje lično iskustvo se podudara sa ovim citatom iz Auto Blica, znači gubitak od max. 5 KS. Teorija o klimi (remenice i to) me ne interesuje, ja sam informatičar a ne auto-mehaničar.
corsa je '97 a fiesta '99 godiste. fiesti je noviji motor 1.25 16V tehnicki napredniji od corsinog 1.4 8V koji se ugradjuje tu corsu jos od modela prije ove. toliko o toj temi
-
ado-šampion
#41 Re: fordov servis
Čovjek koji je izvršni direktnor jedne automobilske revije a mašinski je inžinjer, mora da je inžinjer na smjeru koji ima veze s poslom koji radi, zar ne?Bakir1 wrote:inzinjer masinstva na kojem smjeru?nije svaki inzinjer masinstva kompetentan davati odgovore za datu tematiku.Ovaj što je dao odgovor na ovo pitanje jer inžinjer mašinstva, za tvoju informaciju. Fiesta je projektovana '88. godine, možda i prije. To daje odgovor Qleru zašto se na Corsi (koja je 5 godina modernije auto od Fieste) sa manje snage manje osjeti rad klime. Moje auto je Daihatsu Gran Move 1.5 (90 KS) iz '97. godine, projektovan '95. Slažem se da se rad klime mora osjetiti i kad kažem "ne osjeti se", ne osjeti se u toj mjeri da je primjetan gubitak više od 5 KS, recimo osjeti se kad povuče sa 20 km/h u trećoj, znači pri jako malom broju obrtaja, ali to mogu primjetiti samo ja pošto je moje auto, niko drugi to ne bi primjetio. Moje lično iskustvo se podudara sa ovim citatom iz Auto Blica, znači gubitak od max. 5 KS. Teorija o klimi (remenice i to) me ne interesuje, ja sam informatičar a ne auto-mehaničar.
dalje ne primjeti se gubitak snage ali znas kada,kada se vozis ravnicom i kada nema opterecenja za motor u toliko mjeri kao kada napadas ivan ili nesto slicno,sto ce reci kada nema potrebe za atomima snage onda i ne osjecas gubitak ks ali kada se penjes uz ivan a sa tobom mata,tata,pas i kravata pa vi zajedno tezite nekih cca 250-300 kg onda ces osjetiti i mnogo vise od tih 5 KS u koje se kunes,razlog zbog kojeg te pitam za remenicu,jeste da vidim jel ti uopste poznat nacin na koji funkcionise rad kompresora klime a posto te to ne zanima znaci da nije i pa tako da pricas o stvarima za koje si cuo a ne znas kako funkcionisu.
nije poenta kada je auto projektovan poenta je kada je motor u tom autu projektovan ado dragi,koncept gradnje motora projektovanja i ostalog,obrtni momenat,stepen iskoristenosti motora,ista poznato?ha?
O motorima mi nemoj pričat, pošto se o tome itekako razmumijem, za razliku od mehaničkih dijlova klime. Kakav ba stepen iskorištenosti, kakav obrtni moment?! O čemu pričaš?! Mi pričamo o snazi koja se gubi zbog rada klime. Šta hoćeš da kažeš, ako auto ima više obrtnog momenta da će se manje osjetiti gubitak snage zbog klime?! To nije poenta. Ja hoću da kažem da su klima uređaji unaprijeđeni, a ne motori (o tome ne pričam). Htio sam reći da nije ista klima u autu iz 1989. i iz 2008. To se meni čini sasvim logično.
A to što mi pričaš, atomi snage, kad je auto puno ionako osjetiš gubitak snage i ne mora značiti da i klima tu ima utjecaja. I o kakvih atomima snage pričaš? Znaš li koliko je 15 KS? Razlika kad voziš auto od 90 KS i 75 KS? Tolika razlika se osjeti na svakom broju obrtaja, a ne samo kad "trebaju atomi snage". Ja ostajem pri svome, tj. tvrdim da na mom autu nema gubitka snage većeg od 5 KS pri uključenoj klimi. Najviše auta koje sam vozio je u rasponu od 60 - 100 KS (većina je približno iste mase) i znam tačno šta je 60 ili 75, a šta je 90 KS. Da moje auto raspolaže sa 75 KS kad upalim klimu, jednostavno nema šanse! Praksa, ne teorija. Da to uvidim ne moram imati pojma o remenicama. Ja se nisam pravio pametan i pričao o stavrima o kojim ne znam, nego sam iz svog ličnog iskustva tvrdio da nema šanse da današnji auti gube 15 KS (od ukupno 60 KS na primjeru koji je neko naveo, znači 33%) s upaljenom klimom.
@Qler: Tvoja Fiesta jest '99. godište ali je to ista platforma Fieste koja se počela prodavati '89. Do modela koji je predstavljen 2000. ili 2001. (nisam siguran), to je sve ista Fiesta iz '89., samo malo promijenjenog izgleda i malo unaprijeđena. A ta Corsa se počela prodavati '93. ili tako negdje.
- madner
#42 Re: fordov servis
Naravno, upravo to je poenta.ado-šampion wrote: Čovjek koji je izvršni direktnor jedne automobilske revije a mašinski je inžinjer, mora da je inžinjer na smjeru koji ima veze s poslom koji radi, zar ne?
O motorima mi nemoj pričat, pošto se o tome itekako razmumijem, za razliku od mehaničkih dijlova klime. Kakav ba stepen iskorištenosti, kakav obrtni moment?! O čemu pričaš?! Mi pričamo o snazi koja se gubi zbog rada klime. Šta hoćeš da kažeš, ako auto ima više obrtnog momenta da će se manje osjetiti gubitak snage zbog klime?! To nije poenta. Ja hoću da kažem da su klima uređaji unaprijeđeni, a ne motori (o tome ne pričam). Htio sam reći da nije ista klima u autu iz 1989. i iz 2008. To se meni čini sasvim logično.
Ako ne znas vezu, informisi se.
- Bakir1
#43 Re: fordov servis
po cemu mora da ima?Čovjek koji je izvršni direktnor jedne automobilske revije a mašinski je inžinjer, mora da je inžinjer na smjeru koji ima veze s poslom koji radi, zar ne?
vidim ja kako se ti razumijes nema ko veliki sta rece da si ti ono informaticar?O motorima mi nemoj pričat, pošto se o tome itekako razmumijem, za razliku od mehaničkih dijlova klime. Kakav ba stepen iskorištenosti, kakav obrtni moment?! O čemu pričaš?! Mi pričamo o snazi koja se gubi zbog rada klime. Šta hoćeš da kažeš, ako auto ima više obrtnog momenta da će se manje osjetiti gubitak snage zbog klime?! To nije poenta. Ja hoću da kažem da su klima uređaji unaprijeđeni, a ne motori (o tome ne pričam). Htio sam reći da nije ista klima u autu iz 1989. i iz 2008. To se meni čini sasvim logično.
znas sve oko motora jel?ono bio ti je tdi,sa crvenim,bez crvenog,sa plavim..........
stepen iskoristenosti motora i obrtni momenat imaju i te kakve veze sa radom klime i gubitkom snage,a da vidis ljudi su razvijali sekundarne agregate vise nego primarne da to je to hvala sto si mi otvorio oci
vidim da ti znas i da nosis na plecima za volanom dosta KSA to što mi pričaš, atomi snage, kad je auto puno ionako osjetiš gubitak snage i ne mora značiti da i klima tu ima utjecaja. I o kakvih atomima snage pričaš? Znaš li koliko je 15 KS? Razlika kad voziš auto od 90 KS i 75 KS? Tolika razlika se osjeti na svakom broju obrtaja, a ne samo kad "trebaju atomi snage". Ja ostajem pri svome, tj. tvrdim da na mom autu nema gubitka snage većeg od 5 KS pri uključenoj klimi. Najviše auta koje sam vozio je u rasponu od 60 - 100 KS (većina je približno iste mase) i znam tačno šta je 60 ili 75, a šta je 90 KS. Da moje auto raspolaže sa 75 KS kad upalim klimu, jednostavno nema šanse! Praksa, ne teorija. Da to uvidim ne moram imati pojma o remenicama. Ja se nisam pravio pametan i pričao o stavrima o kojim ne znam, nego sam iz svog ličnog iskustva tvrdio da nema šanse da današnji auti gube 15 KS (od ukupno 60 KS na primjeru koji je neko naveo, znači 33%) s upaljenom klimom.
ti znas sta je 60 ili 75,a sta 90,a nema veze sa obrtnim momentom
pricamo o trenutku kada za pogon tvog automobila na ravnom nema otpora koji se pojavljuju kada taj isti auto ide uz brdo,ivan itd,ili nisi nikad dogurao do ivana?koliko molim te lijepo imas kilometara pod guzicom kada imas takav profinjen i istancan ukus kada je u pitanju gubljenje snage?
u iscekivanju odgovora napeto cekam
-
dr.iver
#44 Re: fordov servis
Koliko klima koristi snage motora zavisi od modela klima uredjaja. Model klime zavisi od proizvodjaca koji sukladno i cijenovnoj, kvalitativnoj i dimenzionoj klasi auta izabere najpodesniju klimu za svoje modele.
A "vuca" o kojoj se prica ne zavisi samo od klime i broja ks. Duzina(daje zapreminu motora) i brzina(mogucnost promjene brzine na vise) klipnjace igra jednu od glavnih uloga, zatim raspon momenta u upotrebljivim obrtajima...jer npr. dzaba ti 500Nm ako ih izbacuje na 5000 obrtaja, a do 3500Nm ima 120-150Nm...shvatate o cemu govorim u ovom plasticnom primjeru. Tu se jos ubacuju i odnosi u mjenjacu, koji pak zavise od mase, projektovanog opterecenja i snage motora u datom momentu. Klima kao klima procentualno oduzima odredjeni broj ks (iako je bolje, ali daleko komplikovanije za siroke narodne mase osobine motora ili jednom rijecju "vucu" izrazavati Nm kao obrtni moment, al hajd sad nebitno...), a to zavisi od modela klime, tacan procent ne mogu sada napisati jer se ne bavim tom tematikom detaljno. Uglavnom i najnoviji sistemi uzimaju najmanje 5% snage, iako se to ne primjeti u jednom Mercedesu S klase sa 250-300ks..prosjecan vozac ne primjeti...da se mjeri vrijeme na nekoj stazi npr. razlika bi se osjetila i u Ford KA,i u Ferrari F430...ne mos' se jebat, a da ti ne udje, ne mos' se ohladit, a da malo snaga ne splasne.
A "vuca" o kojoj se prica ne zavisi samo od klime i broja ks. Duzina(daje zapreminu motora) i brzina(mogucnost promjene brzine na vise) klipnjace igra jednu od glavnih uloga, zatim raspon momenta u upotrebljivim obrtajima...jer npr. dzaba ti 500Nm ako ih izbacuje na 5000 obrtaja, a do 3500Nm ima 120-150Nm...shvatate o cemu govorim u ovom plasticnom primjeru. Tu se jos ubacuju i odnosi u mjenjacu, koji pak zavise od mase, projektovanog opterecenja i snage motora u datom momentu. Klima kao klima procentualno oduzima odredjeni broj ks (iako je bolje, ali daleko komplikovanije za siroke narodne mase osobine motora ili jednom rijecju "vucu" izrazavati Nm kao obrtni moment, al hajd sad nebitno...), a to zavisi od modela klime, tacan procent ne mogu sada napisati jer se ne bavim tom tematikom detaljno. Uglavnom i najnoviji sistemi uzimaju najmanje 5% snage, iako se to ne primjeti u jednom Mercedesu S klase sa 250-300ks..prosjecan vozac ne primjeti...da se mjeri vrijeme na nekoj stazi npr. razlika bi se osjetila i u Ford KA,i u Ferrari F430...ne mos' se jebat, a da ti ne udje, ne mos' se ohladit, a da malo snaga ne splasne.
- Bakir1
#45 Re: fordov servis
svasta si nesto napisao sa cime se ja generalno slazem i sve stoji ali nije moguce svakome sazvakati ali ovdje se prica o tome da li se i koliko gubitak snage raspolozive za voznju automobila osjeti prilikom pustanja u rad kompresora klima uredjaja,nije to bas 5% generalno jer kada sa radilice gura 300 KS,i kada gura 50,60 ili sta ti znam ja koliko vec nije isto.
osnovno pitanje oko kojeg se vodi polemika jeste da neko ne zna sa cega snagu uzima kompresor i na koji je nacin crpi a prica tu o nekim prakticnim primjerima.
elasticnost motora vs gubitak tj opterecenje rada kompresora moze se najbolje samom sebi demonstrirati u trecoj brzini recimo od 70 km/h do 120-130 km/h sa ukljucenim i iskljucenim kompresorom,sto opet se moze dovesti u vezi sa procentom KW koje "trosi" sa nizom matematickih formula koje sigurno postoje.
osnovno pitanje oko kojeg se vodi polemika jeste da neko ne zna sa cega snagu uzima kompresor i na koji je nacin crpi a prica tu o nekim prakticnim primjerima.
elasticnost motora vs gubitak tj opterecenje rada kompresora moze se najbolje samom sebi demonstrirati u trecoj brzini recimo od 70 km/h do 120-130 km/h sa ukljucenim i iskljucenim kompresorom,sto opet se moze dovesti u vezi sa procentom KW koje "trosi" sa nizom matematickih formula koje sigurno postoje.
-
dr.iver
#46 Re: fordov servis
Nisam rekao da je generalni gubitak na svim motorima 5%, nego da toliko najmanje snage izgubi recimo jedan Mercedes S sa 300ks, to je 15ks kod tog motora, ali racunajuci da Mercedes kao i uvijek ima uredjaj koji najmanje jede snagu, iako se radi o limuzini od 5 metara...otprilike mi je Merc jedan od predvodnika sto se tice efikasne upotrebe elektronskih pomagala...no to je sad nebitno.
Nemoj sada pisati trecom 120-130kmh jer mnoga auta ne mogu dosegnuti, tj. mnoga prosjecna bosanska auta...ali primjer je i vise ok, kao i moj sa stazom. Klima uzima snagu motora (uzimaju i neki drugi el.potrosaci, ali gotovo neprimjetno, no moze se ici i u taj extrem i racunati sve, sem klime najveci su potrosaci grijaci unutrasnjosti-webasto npr., grijaci stakala..) i to je to.
A ko ne shvata kako klima uredjaj radi neka ga proba upaliti kada motor ne radi ili kada je upaljen samo "kontakt". Mozda i skonta. Ako klima i tada upali (bez upaljenog motora) ja tu osobu castim sa 500 eura.
Nemoj sada pisati trecom 120-130kmh jer mnoga auta ne mogu dosegnuti, tj. mnoga prosjecna bosanska auta...ali primjer je i vise ok, kao i moj sa stazom. Klima uzima snagu motora (uzimaju i neki drugi el.potrosaci, ali gotovo neprimjetno, no moze se ici i u taj extrem i racunati sve, sem klime najveci su potrosaci grijaci unutrasnjosti-webasto npr., grijaci stakala..) i to je to.
A ko ne shvata kako klima uredjaj radi neka ga proba upaliti kada motor ne radi ili kada je upaljen samo "kontakt". Mozda i skonta. Ako klima i tada upali (bez upaljenog motora) ja tu osobu castim sa 500 eura.
-
ado-šampion
#47 Re: fordov servis
Znaš ti išta drugo osim kao debil te smileye postavljat? Za tvoju informaciju (gotovo) Dilpomirani inžinjer Elektrotehnike.Bakir1 wrote:po cemu mora da ima?Čovjek koji je izvršni direktnor jedne automobilske revije a mašinski je inžinjer, mora da je inžinjer na smjeru koji ima veze s poslom koji radi, zar ne?vidim ja kako se ti razumijes nema ko veliki sta rece da si ti ono informaticar?O motorima mi nemoj pričat, pošto se o tome itekako razmumijem, za razliku od mehaničkih dijlova klime. Kakav ba stepen iskorištenosti, kakav obrtni moment?! O čemu pričaš?! Mi pričamo o snazi koja se gubi zbog rada klime. Šta hoćeš da kažeš, ako auto ima više obrtnog momenta da će se manje osjetiti gubitak snage zbog klime?! To nije poenta. Ja hoću da kažem da su klima uređaji unaprijeđeni, a ne motori (o tome ne pričam). Htio sam reći da nije ista klima u autu iz 1989. i iz 2008. To se meni čini sasvim logično.
znas sve oko motora jel?ono bio ti je tdi,sa crvenim,bez crvenog,sa plavim..........![]()
stepen iskoristenosti motora i obrtni momenat imaju i te kakve veze sa radom klime i gubitkom snage,a da vidis ljudi su razvijali sekundarne agregate vise nego primarne da to je to hvala sto si mi otvorio oci
vidim da ti znas i da nosis na plecima za volanom dosta KSA to što mi pričaš, atomi snage, kad je auto puno ionako osjetiš gubitak snage i ne mora značiti da i klima tu ima utjecaja. I o kakvih atomima snage pričaš? Znaš li koliko je 15 KS? Razlika kad voziš auto od 90 KS i 75 KS? Tolika razlika se osjeti na svakom broju obrtaja, a ne samo kad "trebaju atomi snage". Ja ostajem pri svome, tj. tvrdim da na mom autu nema gubitka snage većeg od 5 KS pri uključenoj klimi. Najviše auta koje sam vozio je u rasponu od 60 - 100 KS (većina je približno iste mase) i znam tačno šta je 60 ili 75, a šta je 90 KS. Da moje auto raspolaže sa 75 KS kad upalim klimu, jednostavno nema šanse! Praksa, ne teorija. Da to uvidim ne moram imati pojma o remenicama. Ja se nisam pravio pametan i pričao o stavrima o kojim ne znam, nego sam iz svog ličnog iskustva tvrdio da nema šanse da današnji auti gube 15 KS (od ukupno 60 KS na primjeru koji je neko naveo, znači 33%) s upaljenom klimom.![]()
ti znas sta je 60 ili 75,a sta 90,a nema veze sa obrtnim momentom![]()
pricamo o trenutku kada za pogon tvog automobila na ravnom nema otpora koji se pojavljuju kada taj isti auto ide uz brdo,ivan itd,ili nisi nikad dogurao do ivana?koliko molim te lijepo imas kilometara pod guzicom kada imas takav profinjen i istancan ukus kada je u pitanju gubljenje snage?
u iscekivanju odgovora napeto cekam
Ja sam rekao da neću da pričam o obrtnom momentu i iskorištenosti motora, a ne da nemaju veze s klimom. Izgleda da ti shvatanje napisanog ide lošije od postavljanja smileya. Ili si ti Leslie koji nas je recentno napustio (nakon što je bio "nadjačan" na jednoj temi), i on je tako u nedostatku argumenata smileyima pokušavao dokazati da je u pravu? Mora da si on. Tri zadnje godine na more s autom, preko Ivana mo'š mislit, dvije godine zaredom s upaljenom klimom, nikad nisam osjetio pretjeran gubitak snage. Svaki put minimum po 3 osobe u autu.
Šta sad ti hoćeš da mene ubjediš da moje auto ipak gubi 15 KS snage?! Šta god napisao ne možeš me ubjedit, džaba se trudiš, ja vjerujem svojem osjećaju i onome što sam pročitao u tekstovima stručnih ljudi. Tako da ne postavljaš nova pitanja, neću odgovarati na njih. Gotovo pet postova na dan, nisam ja bate besposlen ako ti jesi.
- Bakir1
#48 Re: fordov servis
smajliji su stvarno odraz mog stanja kada citam ove "cinjenice" kada ti napises.Znaš ti išta drugo osim kao debil te smileye postavljat? Za tvoju informaciju (gotovo) Dilpomirani inžinjer Elektrotehnike.
Ja sam rekao da neću da pričam o obrtnom momentu i iskorištenosti motora, a ne da nemaju veze s klimom. Izgleda da ti shvatanje napisanog ide lošije od postavljanja smileya. Ili si ti Leslie koji nas je recentno napustio (nakon što je bio "nadjačan" na jednoj temi), i on je tako u nedostatku argumenata smileyima pokušavao dokazati da je u pravu? Mora da si on. Tri zadnje godine na more s autom, preko Ivana mo'š mislit, dvije godine zaredom s upaljenom klimom, nikad nisam osjetio pretjeran gubitak snage. Svaki put minimum po 3 osobe u autu.
Šta sad ti hoćeš da mene ubjediš da moje auto ipak gubi 15 KS snage?! Šta god napisao ne možeš me ubjedit, džaba se trudiš, ja vjerujem svojem osjećaju i onome što sam pročitao u tekstovima stručnih ljudi. Tako da ne postavljaš nova pitanja, neću odgovarati na njih. Gotovo pet postova na dan, nisam ja bate besposlen ako ti jesi.
prvo kazes u postu iznad da nemaju sad kazes da imaju.
ja ne napustam nista,meni u raspravi sa tobom ne moze nestati argumenata jer kada nesto ne znam o tome i ne pricam.
ja nikoga nista ne ubjedjujem fino sam ti gore napisao koliko auti u prosjeku gube sa upaljenom klimom i nigdje nisam spomenuo 15 nego maximalno 13,6 KS.
vidis osjecaj laika,koji nece da razumije neke stvari i iskustvo nekoga ko se trudi razumjeti neke stvari nisu isto,o cemu vjerujem do sada znaju i ptice na grani.
ne postavljam ja nikakva pitanja nego samo izvlacim zakljucke na osnovu onoga sto si ti napisao.
komentar o necijoj besposlenosti je zaista suvisan i ja ovo shvatam kao razonodu,pa te malo provociram,a ti ako se ljutis na piksele onda uzmi ovaj koji ljuti smajli pa me unisti.
nego da te pitam nesto ado-sampionu-inzinjeru.jel sapunjas macora?
- Qler
#49 Re: fordov servis
@ado-sampion moja je model iz '96 godine i motor je ta generacija. a corsa je model koji je poceo '93 a motor je jos iz predhodne generacije.
- slavkoimamodilera
#50 Re: fordov servis
Zasto ne spaaavas?! Imas li ti duuushu?Bakir1 wrote:nego da te pitam nesto ado-sampionu-inzinjeru.jel sapunjas macora?