Kupovina i cijene garderobe u Sa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
d2

Post by d2 »

Amazonka27 wrote:kako mislis kad vratis PDV?
pa kupuje negdje vani i onda na granici trazi povrat pdva
karanana

Post by karanana »

povrat PDVa, znaci za sve sto kupis vani trazis pdv prijavu uz racun. dodjes na granicu, na izlazu ti to ostambiljaju i fino dodjes ovdje u raiffeisen banku na skenderiju i dobijes lovu nazad od pdv-a koji si platila u inostranstvu
teletrader

Post by teletrader »

Kupis u radnji i onda kad strani drzhavljanin vratis PDV na granici :)
Bosansku (h)licnu ostavis kod kuce :)
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Pa i beneton nigdje nije skup kao kod nas, a sumnjam da i znaju sta se sve prodaje pod njihovim imenom. U Austriji je bila popularna marka (ne znam kako je sad) Fishbone, kvalitet je dobar, cijene dobre, a u Sa nigdje nema te marke. I kada bi bila, vjerovatno bi bila zara.

to za PDV nisam znala...a jel to vazi za sve zemlje ili?
Last edited by Amazonka27 on 27/02/2008 16:17, edited 1 time in total.
teletrader

Post by teletrader »

d2 wrote:
MOzhes i u BiH kupovati pa trazhiti povrat PDVa..
Na tehnicke stvari,recimo laptop,se cak i isplati dodje ista cijena kao i van BiH :)
teletrader

Post by teletrader »

Amazonka27 wrote:Pa i beneton nigdje nije skup kao kod nas, a sumnjam da i znaju sta se sve prodaje pod njihovim imenom. U Austriji je bila popularna marka (ne znam kako je sad) Fishbone, kvalitet je dobar, cijene dobre, a u Sa nigdje nema te marke. I kada bi bila, vjerovatno bi bila zara.
Fishbone nosaju hashisharke i alternativne..
Amazonko znao sam da se iza tvog nicka krije zhena moga zhivota :)
karanana

Post by karanana »

Beneton, Bata, Tom Tailor, Springfield, Tally Weil, Mango....vani je to sve 0 bodova a ovdje je to vrh vrhova.
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Imam osjecaj da oni cim dobiju robu nakace natpis "snizenje", i onda opet stave previsoke cijene. Recimo, Tom Tailor je primjer za to, majica kratkih rukava je bila 60, a sad je 40 KM, i to je kao jeftino koliko je bila, ili je malo bolja majica bila 100, a sad je 69, pa onda se levati upecaju na tu staru cijenu i snizenje od 30-40%. Niko se ne sjeti da je to i dalje preskupo, i da istu kolekciju drze godinama.

Primjer 2: U Espritu u Minhenu sam kupio tene za 35€, dosao u Sarajevo, ugledao da kostaju ravno 200 KM, potpuno iste, i tamo i dalje stoje, a proslo je 4 mjeseca. Na kraju ce ih mozda neko i kupiti, jedino to mi opravdava tu nelogiku.

Primjer 3: Nigdje nisam u Sarajevu vidio majice po prodavnicama po jedno 10-15 KM, a to je sasvim normalna cijena u Espritu, H&M-u, Springfieldu i sl. po Evropi. Kod nas jedino u Terranovi, koju nisam nigdje dalje od Balkana ni vidio da postoji. Vjerovatno je to u originalu neka albanska marka.

Primjer 4: Levis shop na Dolac Malti, koji postoji zadnjih 20-25 godina tamo ima dostavljaca farmerki kojeg sam sreo u Novom Pazaru... Pogodite sta je radio? Nabavljao robu, naravno.

Primjer 5: U Miskovicevom Nike shopu ne mozes naci tene ispod 200 KM, kao da su od zlata jebote... fakat ne kontam... Zato fino odes bilo gdje zapadnije od Hrvatske i nadjes sta god hoces za normalnu cijenu, pa i Nike tene.

Primjer 6: Cijelu proslu jesen sam trazio jesensko - proljetnu jaknu i nisam nasao nista normalno, a da nije neka enormna cifra na njoj. Gledao u Wit Boyu u Mercatoru, 300 KM jaknice, moja mama bi ih mogla sashiti. Gledao u drugim radnjama, kao sto je Kappa npr. sve basnoslovne cifre. Odem u H&M u Mariboru i nadjem sebi fenomenalnu sivu jaknu, snizenu 70%, za 12€.

Zatim, kad su u pitanju druge stvari, poput tehnike npr. to se ne moze uopste porediti. Otprilike za istu cijenu dobivate duplo bolji kvalitet vani. Primjer 7: Kupio fotoaparat Canon Powershot A550, za 129€, dobio na granici 27€ PDV-a nazad, dakle dosao me 102€. Pogledao nakon toga u Sarajevu, takav aparat minimum 450 KM.

AAAAAAAAAAA.... Samo Boga molim da se H&M ne otvori u Sarajevu, onda cemo jebati jeza u ledja, kad seljaci pocnu nositi dobru robu, plus sto ce svi biti uniformisani vrlo brzo.

Kao dobre primjere mogu navesti Sendy farmerke i Champion. Tamo sam uzao odlican duks za 50 KM, cak je bio bolji nego ijedan iz nove kolekcije, a cure koje rade su normalne i ljubazne, za razliku od vecine drugih prodavaca.
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

karanana wrote:Beneton, Bata, Tom Tailor, Springfield, Tally Weil, Mango....vani je to sve 0 bodova a ovdje je to vrh vrhova.
:dance:
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

teletrader wrote:
d2 wrote:
Na tehnicke stvari,recimo laptop,se cak i isplati dodje ista cijena kao i van BiH :)
sumnjam da se moze u BiH traziti povrat...znam da neke firme imaju olaksice kod kupovine tehnicke robe, obicnom covjeku (necu reci Fizicko lice jer se i obrtnicka djelatnost smatra fizickim licem) nije omoguceno da taj "ulazni" PDV bude vracen...
karanana

Post by karanana »

teletrader wrote:
d2 wrote:
ne kontam ovo. sta ovo znaci? kupim recimo laptop u bih i gdje mogu traziti povrat pdv-a ako i zivim u bih?
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Tesssa wrote: Nema nista ljepse nego kad kupis nesto za 30KM, a to je prije bilo 120KM ( :roll:) :D
Haj mi objasni kako je onda moguce da postoji bilo kakav kvalitet ako se njima i dalje isplati prodati to tebi za 30 KM? I zasto bi onda ikad dala za istu stvar 120?
teletrader

Post by teletrader »

karanana wrote:
teletrader wrote:
d2 wrote: pa kupuje negdje vani i onda na granici trazi povrat pdva
ne kontam ovo. sta ovo znaci? kupim recimo laptop u bih i gdje mogu traziti povrat pdv-a ako i zivim u bih?
Ne meres..
Nadji nekoga ko ima hrvatski ili neki drugi pasos,neka ti on to kupi i onda odete u split na kahvu..na ilazu iz BiH njemu ovjere formular i dobije on PDV nazad..
A tebi da laptop...
Lopovluk je to jedan zhestoki :)
Tesssa

Post by Tesssa »

Amsterdammer wrote:
Tesssa wrote: Nema nista ljepse nego kad kupis nesto za 30KM, a to je prije bilo 120KM ( :roll:) :D
Haj mi objasni kako je onda moguce da postoji bilo kakav kvalitet ako se njima i dalje isplati prodati to tebi za 30 KM? I zasto bi onda ikad dala za istu stvar 120?
Radilo se o proljetnoj jakni koja se meni strasno svidjela, ali koja bi bila preskupa da je cijena ostala na 120KM...vjerovatno je ne bi ni kupila da je cijena ostala ista.
Jakna je odlicna, o kvaliteti necu pisati, jer sam je nedavno kupila, a kupila sam je u radnji u ciju kvalitetu vjerujem.

Gore si spomenuo/la H&M.Volim H&M, odgovaraju mi svojim dizajnom.Ali, u tom istom H&M-u sam 2000. kupila kosulju za 1€ koju i dan danas nosim.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

offtopic :-) :D
teletrader wrote: Amazonko znao sam da se iza tvog nicka krije zhena moga zhivota :)

E misha mu...a ja sam zaljubljena u karananu :D
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

tech10 wrote:
Amazonka27 wrote: ja jok...
meni je jednom jaranica rekla...(sad vec ex jaranica) na moje kukanje kako je super haljina a nema veci broj: "pa kupi dvije pa sasi jednu"....rasplakala sam se na sred ceste....a nisam extremno debela majke mi...vise "ugodno" :-) popunjena... :D
To ti je od onoga: Meni "desetku" s'puno luka i kajmakom, naravno (k'o i uv'jek) :D
ja kad bi pojela VI chevap sve bi se vratilo sto je pojedeno na tanjir :-?

Ali nakon ovih postova....dago mi je da se vise ne osjecam najvecim kokuzom u ovom gradu.... :D
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

Odjeca je zaista preskupa po Sarajevu, a uz to nema velikog izbora.
Ne obracam paznju puno na marke, bitno je da mi se svidja i da je materijal ugodan za nositi.
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

Amazonka27 wrote:Pa i beneton nigdje nije skup kao kod nas, a sumnjam da i znaju sta se sve prodaje pod njihovim imenom. U Austriji je bila popularna marka (ne znam kako je sad) Fishbone, kvalitet je dobar, cijene dobre, a u Sa nigdje nema te marke. I kada bi bila, vjerovatno bi bila zara.

Fishbone ponekad zna uvesti ona radnja kod City-pub-a. u ulicici koja spaja obalu i ulicu branilaca grada ..na cosku je zgrada prema tramvajskoj pruzi..uvoze robu iz indije i turske i tu sam znala naci majice fishbone
sveusvemu radnja nije losa..pogotovo ljetna garderoba...indijski uzorci i sl. a nije ni skupa
fishbone se inace prodaje u new yorkeru ..a nadam se da ce se neko sjetiti da new yorker otvori i kod nas
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

@teletrader bice ako Bog da :D ko ne riskira i neprofitira :D

Jes, u New Yorkeru...ali dzaba sanjamo...opet ce zapaprichiti cijene... Hvala na infu za tu radnju, proshnjuhat cu
Last edited by Amazonka27 on 27/02/2008 17:09, edited 1 time in total.
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

Compos_Sui wrote:

Fishbone ponekad zna uvesti ona radnja kod City-pub-a. u ulicici koja spaja obalu i ulicu branilaca grada ..na cosku je zgrada prema tramvajskoj pruzi..uvoze robu iz indije i turske i tu sam znala naci majice fishbone
sveusvemu radnja nije losa..pogotovo ljetna garderoba...indijski uzorci i sl. a nije ni skupa
fishbone se inace prodaje u new yorkeru ..a nadam se da ce se neko sjetiti da new yorker otvori i kod nas
new yorker mi se uopste ne svidja. kada udjem u radnju osjetim onaj miris kineske robe.kao da je sve od plastike..meni se bas nikako ne svidja.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Shik-Shik Hamburg je TITO! :D
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

kakve su cijene krojaca u sarajevu? sigurno ih ima koji znaju siti po "zadnjoj modi". bolje nekome platiti 60 maraka da ti sasije kosulju po mjeri nego dati 60 maraka za neku "znj-marku".
:D
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

skupo...cijena materijala+ruke uzas...imas jeftinijeg materijala ali onda nista nisi dobio... ja sma cak neke stvari naucila shiti, pa tako se snalazim...
Last edited by Amazonka27 on 27/02/2008 17:37, edited 1 time in total.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

dobro jel vi razlikujete original od falsifikata posto vidim neko poredjenje cijena na nekim pijacama...garderoba se valjda ne kupuje samo radi imena na njoj vec i kvaliteta
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

karabaja-x wrote:dobro jel vi razlikujete original od falsifikata posto vidim neko poredjenje cijena na nekim pijacama...garderoba se valjda ne kupuje samo radi imena na njoj vec i kvaliteta
poredim ja i nevidim razliku. pogotovo kad je obuca u pitanju jer fakat nema razlike. Identicne cizme u npr.Robotu 200 i na ciglanama na pijaci oko 100 KM. Kazu one tete sto rade na pijaci, da svi zajedno idu u tursku po robu. Mozda bi i znala razliku kada bi vidjela orginal...dok ne kupis i nezajebes se, ne mozes provaliti.
Last edited by Amazonka27 on 27/02/2008 17:40, edited 1 time in total.
Post Reply