marin dvor

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

felichi

Post by felichi »

DaysleepeR wrote:ja sam danas za sta vremena vozeci se na motoru 40 na sat dozivio dvije situacije gdje se auto prestrojava direktno u mene

tako da me nebi cudilo da je i ovdje bila slicna situacija

al vidjecemo sutra u avazu samo rijetko kad i kad je vozac automobila kriv to novine napisu
normalna pojava u sa, namjerno te gura sa ceste i inati se s motociklistom koji je tu najtanji u saobracaju. a ko je kriv sada vise nije ni vazno za ovog momka.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

felichi wrote:
DaysleepeR wrote:ja sam danas za sta vremena vozeci se na motoru 40 na sat dozivio dvije situacije gdje se auto prestrojava direktno u mene

tako da me nebi cudilo da je i ovdje bila slicna situacija

al vidjecemo sutra u avazu samo rijetko kad i kad je vozac automobila kriv to novine napisu
normalna pojava u sa, namjerno te gura sa ceste i inati se s motociklistom koji je tu najtanji u saobracaju. a ko je kriv sada vise nije ni vazno za ovog momka.
pa ja bas i ne dozvoljavam maltretiranja ali opet ako cu se tuci bas svaki put kad sjednem na motor onda ga necu ni vozit'
Simply_Red

Post by Simply_Red »

:( :( :( :( Allah rahmetile
kEN0

Post by kEN0 »

http://www.dernek.ba/profil/asmer

ovo je taj momak... a tuge ne mogu da vjerujem !
na msnu smo skoro pricali..
a danas je bilo 5 mjeseci kako mu je brat poginuo...

ne mogu da vjerujem..

r.i.p.

Image
dimu

Post by dimu »

sudario se sa golfom 2 na stranim tablama (austrijske ja mislim), i ja sam cuo od dosta ljudi da je golf njega pokupio prestrojavajuci se...

na tom istom semaforu mu je i rahmetli brat ado imao udes mozda mjesec prije nego ce poginuti... isto na motoru, ali mu nije nista bilo (imao je kacigu)

uzas stvarno...
zoolander32

Post by zoolander32 »

zao mi je momka,ali ovakvih ce slucajeva biti dok sami motoristi ne skontaju da je kaciga obavezna.ali kod nas je obicaj voziti bez kacige,jer ako je stavis,onda raja ne vidi ko vozi motor.
upravo na drugoj temi ima slika dvoje na motoru iza policajca i oboje bez kacige.

http://www.sarajevo-x.com/forum/posting ... ly&t=47831
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

zoolander32 wrote:zao mi je momka,ali ovakvih ce slucajeva biti dok sami motoristi ne skontaju da je kaciga obavezna.ali kod nas je obicaj voziti bez kacige,jer ako je stavis,onda raja ne vidi ko vozi motor.
upravo na drugoj temi ima slika dvoje na motoru iza policajca i oboje bez kacige.

prihvatajuci da je kaciga odgovornost prema samom sebi i zakonska obaveza,
mislis da ce kaciga sprijeciti auta da se prestrojavaju direkt u motore?
zoolander32

Post by zoolander32 »

DaysleepeR wrote:
zoolander32 wrote:zao mi je momka,ali ovakvih ce slucajeva biti dok sami motoristi ne skontaju da je kaciga obavezna.ali kod nas je obicaj voziti bez kacige,jer ako je stavis,onda raja ne vidi ko vozi motor.

nece sprijeciti ,ali da je imao kacigu ......
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

zoolander32 wrote:
DaysleepeR wrote:

nece sprijeciti ,ali da je imao kacigu ......
nije istina i kaciga nije problem

problem je kutura i znanje voznje

ali generalno ne treba ucestvovati u temama o kojima se jako malo zna
and

Post by and »

DaysleepeR wrote:

rijetki su motoristi koji se pridržavaju propisa i normalno voze u svojoj traci.
obično je to vožnja između auta,gdje je dovoljna sekunda da vozač automobila nepaznjom kucne motoristu.posljedice su nažalost tragične.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

and wrote:
DaysleepeR wrote:

rijetki su motoristi koji se pridržavaju propisa i normalno voze u svojoj traci.
obično je to vožnja između auta,gdje je dovoljna sekunda da vozač automobila nepaznjom kucne motoristu.posljedice su nažalost tragične.
ni to nije istina i tebe molim da se ne javljas na teme o kojima je tvoje znanje povrsno
Last edited by DaysleepeR on 26/02/2008 23:48, edited 1 time in total.
pudlica

Post by pudlica »

ma sa kacigom ili bez nje svi sa autima nikad nece imat postovanje prema motoru,imat cemo ovi momci koji voze street race i niko vise,uljetace kako znaju i umiju :x jos jednom rahmet mu dusi!
and

Post by and »

DaysleepeR wrote:
and wrote:
DaysleepeR wrote: prihvatajuci da je kaciga odgovornost prema samom sebi i zakonska obaveza,
ni to nije istina i tebe molim da se ne javljas na teme o kojima je tvoje znanje povrsno
ti si kao neki stručnjak?
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

and wrote:
DaysleepeR wrote:
and wrote: rijetki su motoristi koji se pridržavaju propisa i normalno voze u svojoj traci.
ti si kao neki stručnjak?
ovdje je jedino bitno da ti nisi
zoolander32

Post by zoolander32 »

DaysleepeR wrote:
and wrote:
DaysleepeR wrote: prihvatajuci da je kaciga odgovornost prema samom sebi i zakonska obaveza,

znam da si vozac motora,ali nije mi se jednom desilo da me motorista pretice s desne strane.
imam postovanja,jer se uvijek sklonim ako smo u guzvi da on moze proci.
zali boze mladog zivota.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

bezveze se ovdje ispaljuju ocjene i klasifikacije

sta cemo ako sutra u novinama bude pisalo da ga je golf pokupio iz cista mira?

pustite motoriste, ako kome ginu ginu sebi

rijetko kada ubiju nekog drugog osim sebe u slucaju njihove krivice
Rottweiler

Post by Rottweiler »

DaysleepeR wrote:bezveze se ovdje ispaljuju ocjene i klasifikacije

izvini nisam te prepozno...

jebote covek pogino ti ko telac zapeo ko je kvalificiran da raspravlja na ovoj temi, pa eto ako si ti jedini strucnjak da se ostali sami baniraju i tebi prepuste temu.
Momka vise nema medju nama i to je jedino cinjenica, a sve ostalo je u ovom momentu nebitno.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Rottweiler wrote:
DaysleepeR wrote:bezveze se ovdje ispaljuju ocjene i klasifikacije

izvini nisam te prepozno...

jebote covek pogino ti ko telac zapeo ko je kvalificiran da raspravlja na ovoj temi, pa eto ako si ti jedini strucnjak da se ostali sami baniraju i tebi prepuste temu.
Momka vise nema medju nama i to je jedino cinjenica, a sve ostalo je u ovom momentu nebitno.
nisam ja poceo lupat gluposti o kacigama i sl.
Sarayman

Post by Sarayman »

Zao mi je momka, i to pravo!
A logicno mi je sljedece razmisljanje. On na skuteru protiv automobila, fakat nije imao sanse. Vozac sam dugo i pratim sta se desava na cesti, i mogu slobodno reci da bi me bilo strah sjesti na motor, ne zbog svojih postupaka, nego zbog mnogih vozaca auta. Solidarnost na cesti rijetko se postuje od strane vozaca automobila, prije svega zato sto mnogi od njih ne gledaju oko sebe. Retrovizor im sluzi najcesce kod voznje unatrag (sto je njegova senundarna primjena). A o saobracajnoj kulturi da i ne govorim.
strong69

Post by strong69 »

Prije svega, mnogo mi je zao ovog momka... Ovo je velika tragedija...

@DaysleepeR,
Ima momaka motociklista koji voze OK i pridrzavaju se pravila. Njih se ne plasim jer regularno voze postujuci ogranicenje, daju zmigavce itd...

Ali ako hoces biti objektivan onda spomeni i ove momke na motorima (a oni su nazalost vecina) bez kaciga koji voze izmedu auta (jedan mi je sjebao retrovizor i pobjegao) i koji voze preko 100 kmh pa se vise i ne prestrojavam kada ih vidim ili cujem u svojoj blizini jer me je strah da cu nekome ugroziti zivot.

Klinci na skuterima su zaista u opasnosti jer sekunda nepaznje vozaca automobila dovodi do ovakve tragedije.

Trebamo biti svi mnogo pazljiviji da se ovo ne bi desavalo. Nema "slabijeg" ucesnika u saobracaju...
karanana

Post by karanana »

Rahmet ovome momku. Uzasan je bio prizor kada sam jucer prolazio tramvajem tik nakon nesrece i ulica jos nije bila zatvorena i kad sam vidio momka kako lezi i ljude iz hitne pomoci kako, bez usjpjeha, probavaju da mu upumpaju zrak i zivot nazad u pluca.

Ali generalno vecina motociklista (ne govorim o onim sa Harleyima iz onog kluba-za njih respect) su prijetnja kako za sebe tako i za druge. Milion puta sam gledao kako ne postuju trake, preticu izmedju auta, jure i do 200 km na sat, voze na zadnjem tocku na sred glavne saobracajnice, ne koriste kacige....
Pasiflora

Post by Pasiflora »

Jadni momci, jadni roditelji... RIP
shin

Post by shin »

Raja u saobracaju ne postuju motoriste, jednostavno te ne benda ni 2%. Osjetio na svojoj kozi.
Interceptor

Post by Interceptor »

Dakle, ja postujem sve ucesnike u saobracaju, i sam vozim ponekad motor, ali stvarno je istina da se cesto pokusavaju ugurati izmedju auta i to svi gledamo svakodnevno, zar ne? Ne napadam motoriste vec iskazujem ono sto vidim.

Neki dan sam se i ja nasao u slicnoj situaciji; Kada sam se prestrojavao (naravno da sam prethodno dao zmigavac), dva tipa na motoru, lik dodaje gas sve u 16 u traci u koju sam se zelio prestrojiti. Pojavio se u sekundi jer je zelio da proleti prije nego nego sto ja zavrsim moje prestrojavanje. Naravno, da nisam dao zmigavac, vjerovatno bi on isao malo sporije, ovako je bas postupio bezobrazno. Za dlaku ga nisam pokupio, samo su ga moji refleksi i periferni vid spasili.

I slicno mi se desava svaki dan. Svaka cast likovima sa velikim motorima, ovi na skuterima su cesto bezobrazni. Ne kazem da je ova situacija na Marindvoru (onako po sarajevski :) )taj slucaj, ima podjednako gadnih MV vozaca, ali cisto zapazanje. Poucen svakodnevnim iskustvima imam predrasude i prije cu, po defaultu, zakljuciti da je motorista bio kriv (mada ponavljam, ne mora biti)...
Last edited by Interceptor on 27/02/2008 09:46, edited 2 times in total.
nosara

Post by nosara »

Tragedija za njegovu porodicu i tuga za jedan izgubljen mlad zivot.

Bez namjere da polemisem, generalno, saobracajna kultura nam je na nivou kulture opcenito. Ali ovo o nepostovanju motorista je smijesno. Od deset motorista dva voze po pravilima i bezbijedno. Ja jos nisam dozivio da vidim motoristu kako uredno vozi svojom trakom i daje svjetlosne signale ako ce se prestrojit ili slicno.
Sto je najgore, ugrozavaju prvo sebe, ali mogu sjebat zivot jos nekom ni krivom ni duznom.
Naravno ograda u vezi ovog nesretnog slucaja, jer se jos ne zna sta se u stvari desilo.
Post Reply