Obzirom da ne vidim način da se odvajanje RS-a provede mirno i dogovorom, strah me na šta će ovo sve izaći...
Narodna skupština RS
-
Demodel
Što svi slijepo vjerujete u priču koju serviraju političari iz Srbije? Ne znam otkud toliko povjerenje u njihove riječi
? Šta ako Srbija ustvari hoće neovisnost Kosova, jer time se (pojednostavljeno) otvara mogućnost RS-u za otcjepljenje? Kosovo je odavno izgubljeno za Srbiju i to zna svaki političar u Srbiji... Jeste da kukaju na sva zvona o "srcu Srbije" i "vratićemo Kosovo", ali u kontekstu ostvarivanja ideje o Srbiji kojoj pripada i RS, neovisno Kosovo je samo korak naprijed (ako se gleda šira perspektiva)... Halabuka koju dižu je paravan i dobro smišljena igra kojoj su oduvjek bili vični. Po meni, fokus Srbije je na RS-u, dovoljno su pametni da to javno ne priznaju, jer znaju i oni da je riječ o teritoriji druge države, ali, ima ko za njih govoriti u korist ispunjavanja konačnog cilja (rat se pobogu vodio za to, zaboravili ste?) - pripajanja dijela BiH Srbiji, a to su predstavnici RS kojima se ne može spočitavati kao što srbijanskim predstavnicima može, da se petljaju u stvari druge države, jer BiH je njihova država.
Obzirom da ne vidim način da se odvajanje RS-a provede mirno i dogovorom, strah me na šta će ovo sve izaći...
- oldschool
RS se može otcjepiti jedino ako se održi referendum na cijeloj teritoriji BIH i dobiju većinu, a to nije moguće ni u Grimovim bajkama pa zato mogu zasjedati i donositi zaključke do mile volje kad od njih nema niko koristi.
-
alfomi
#28 Re: Narodna skupština RS
Nevidim nista cudno u tome sto se od PS trazi tda usvoji takvu rezoluciju.Demodel wrote:Jasniji nisu mogli biti, svi kao jedan - tražiće se "povod" da proglase neovisnost, odnosno da "pitaju građane" o tome...
Ovaj put, taj povod biće ako PS BiH ne usvoji rezoluciju/deklaraciju koja potvrđuje RS kao trajnu i neupitnu. Ako PS to ipak usvoji, smisliće već nešto drugo, tražiće nešto drugo što neće biti prihvaćeno i eto - neprihvatanjem se ugrožava RS, hajmo se sad otcijepiti!
RS je potvrdjena u Dejtonu,ali cini mi se da se mnogi prave mutavi pa je vrijeme da im se osvijezi pamcenje.
Toliko je bilo osporavanja RS i smanjivanja njene AUTONOMIJE da je dosao trenutak da se otvore karte i da se kaze DOSTA .Ako nam se i dalje osporava RS svakako cemo gledati sta nam je ciniti.Republika Srpska sa ovolikim stepenom samostalnosti je minimum nasih interesa .
Ako vam RS ne odgovara sa sve Srbima koji u njoj zive jedno od rijesenja je da se VI odcjepite od nas, mi bi vam to svakako dozvolili i pozeljeli sve najbolje samostolnoj FBiH.
- zoolander32
#29 Re: Narodna skupština RS
alfomi wrote:Nevidim nista cudno u tome sto se od PS trazi tda usvoji takvu rezoluciju.Demodel wrote:Jasniji nisu mogli biti, svi kao jedan - tražiće se "povod" da proglase neovisnost, odnosno da "pitaju građane" o tome...
Ovaj put, taj povod biće ako PS BiH ne usvoji rezoluciju/deklaraciju koja potvrđuje RS kao trajnu i neupitnu. Ako PS to ipak usvoji, smisliće već nešto drugo, tražiće nešto drugo što neće biti prihvaćeno i eto - neprihvatanjem se ugrožava RS, hajmo se sad otcijepiti!
RS je potvrdjena u Dejtonu,ali cini mi se da se mnogi prave mutavi pa je vrijeme da im se osvijezi pamcenje.
Toliko je bilo osporavanja RS i smanjivanja njene AUTONOMIJE da je dosao trenutak da se otvore karte i da se kaze DOSTA .Ako nam se i dalje osporava RS svakako cemo gledati sta nam je ciniti.Republika Srpska sa ovolikim stepenom samostalnosti je minimum nasih interesa .
Ako vam RS ne odgovara sa sve Srbima koji u njoj zive jedno od rijesenja je da se VI odcjepite od nas, mi bi vam to svakako dozvolili i pozeljeli sve najbolje samostolnoj FBiH.
mogao bi neko dobiti po prstima i zubima,cini mi se.samo skontajte da ovo vise nije 1992.da su se malo okolnosti promjenile.
kako vas nije stid porediti rs sa kosovom?pa rs je nastala genocidom i imate vise masovnih grobnica nego fabrika.
- madner
#30 Re: Narodna skupština RS
RS nije država. To je entitet. Entitet nije država. Ako vam se ne sviđa država, imate pravo promijenit mjesto boravka. Sve najbolje.alfomi wrote: Nevidim nista cudno u tome sto se od PS trazi tda usvoji takvu rezoluciju.
-
bestseler
oldschool wrote:RS se može otcjepiti jedino ako se održi referendum na cijeloj teritoriji BIH i dobiju većinu, a to nije moguće ni u Grimovim bajkama pa zato mogu zasjedati i donositi zaključke do mile volje kad od njih nema niko koristi.
Uvijek sam cijenio staru skolu ...... Tad se moglo i nesto nauciti ...
Ne pada snijeg da pokrije brijeg ......... dodik
- cogni
#33 Re: Narodna skupština RS
To sto ni neki visoki zvanicnici ne znaju sto je to politicki korektno obracanje ne znaci da smo i mi ovdje obavezani na neznanje.zoolander32 wrote: mogao bi neko dobiti po prstima i zubima,cini mi se.
-
foodoo
samo polako, srbi sporo priznaju ali na kraju i taj vakat dođe.
kada priznate da je Bosni bio genocid koji je počinila RS, kada priznate da moral crkve koja drži bogomolju u avliji je lažan, kada uhvatite ratne zločince,
onda ćete sami skontati da je RS u stvari velika sramota za Srbe.
Problem je što vjetrovi velikosrpskog nacionalizma još uvije drmaju vašim mozgovima i mislite da je RS trajna. Polahko, za 2, 5 možda 10 godina, BIH će opet biti građanska država svih naroda i narodnosti kao što je i Crna Gora, Makedonija i Srbija.
I ko što reče kolega, nije ovo 1992, sad ćemo mi vas mezimo, al demokratski.
kada priznate da je Bosni bio genocid koji je počinila RS, kada priznate da moral crkve koja drži bogomolju u avliji je lažan, kada uhvatite ratne zločince,
Problem je što vjetrovi velikosrpskog nacionalizma još uvije drmaju vašim mozgovima i mislite da je RS trajna. Polahko, za 2, 5 možda 10 godina, BIH će opet biti građanska država svih naroda i narodnosti kao što je i Crna Gora, Makedonija i Srbija.
I ko što reče kolega, nije ovo 1992, sad ćemo mi vas mezimo, al demokratski.
- bijelo_dugme
To treba iskoristiti.Marmelan wrote:Ako BiH ```ne smije`` da prizna Kosovo, onda npr. moze Federacija BiH da (kao RS i Srbija) uspostavi bilateralne odnose sa Kosovom![]()
![]()
- cogni
#36 Re: Narodna skupština RS
Meni se ne svidja sto RS mora da trazi da bude drzava da bi joj bilo priznato da je entitet. Prestankom osporavanja RS-a ista ce moci da prestane traziti status drzave.madner wrote:
RS nije država. To je entitet. Entitet nije država. Ako vam se ne sviđa država, imate pravo promijenit mjesto boravka. Sve najbolje.
- cogni
U pravi si, osim sto zakljucak treba da glasi:foodoo wrote:samo polako, srbi sporo priznaju ali na kraju i taj vakat dođe.
onda ćete sami skontati da je to sve velika sramota za RS.
- bijelo_dugme
#38 Re: Narodna skupština RS
Potvrdjena je u Daytonu kao deo Bosne i Hercegovine. U slucaju nezavisnosti krsi se Dayton i on od tog dana nevrjedi, to znaci da je situacija kao i prije rata, priznata Republika BiH.alfomi wrote:Nevidim nista cudno u tome sto se od PS trazi tda usvoji takvu rezoluciju.Demodel wrote:Jasniji nisu mogli biti, svi kao jedan - tražiće se "povod" da proglase neovisnost, odnosno da "pitaju građane" o tome...
Ne seri vise i radi za boljitak drzave. Ako neces nemoras, imas sada i Seseljov Emirat i Kosovo Republjik ako ti se ne zivi u Bosni i Hercegovini.
- Drvosjeca iz Dejcica
#39 Re: Narodna skupština RS
Hajde vise i taj referenudm, bas bih volio vidjeti i taj film. Koliko serete o tome do sada bi ga napravili da mozete i smijete.cogni wrote:Meni se ne svidja sto RS mora da trazi da bude drzava da bi joj bilo priznato da je entitet. Prestankom osporavanja RS-a ista ce moci da prestane traziti status drzave.madner wrote:
RS nije država. To je entitet. Entitet nije država. Ako vam se ne sviđa država, imate pravo promijenit mjesto boravka. Sve najbolje.
- cogni
#40 Re: Narodna skupština RS
Koliko se meni cini trazi se da medjunarodna zajednica da zeleno svjetlo za referendum. Kad bi RS dobila podrsku za referendum od EU i Amerike ja vjerujem da bi ti konacno gledao taj film.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Hajde vise i taj referenudm, bas bih volio vidjeti i taj film. Koliko serete o tome do sada bi ga napravili da mozete i smijete.
Moje misljenje je da to trenutacno nije realno. Takodjer mislim da je jedina sansa da RS odustane od toga, i to na dugi rok, priznavanje njenog prava da bude dio BiH. Da bi to rjesenje bilo stabilno, ono bi moralo da rezultira i ulaskom BiH u EU.
- madner
#41 Re: Narodna skupština RS
Kad taj entitet uvede jednaka gradanska prava za sve gradane Bosne i Hercegovine tako da mene kao gradanina iste zaboli da li zivjeti tamo ili vamo mozemo pricati o opstanku. Vakva kakva je, nece moci.cogni wrote:Meni se ne svidja sto RS mora da trazi da bude drzava da bi joj bilo priznato da je entitet. Prestankom osporavanja RS-a ista ce moci da prestane traziti status drzave.madner wrote:
-
alfomi
#42 Re: Narodna skupština RS
Ali ljudi moji pa ni pokrajina nije drzava cak je Badinter trunio nesto o tome pa eto postade.Postoji u RS ,narod,teritorija,granica,skupstina,vlada,presjednik ,vlada naslo bi se i za odbranu stosta ako bas zapne(ko trazi i nadje,vi to znate odlicno).I niko nam nista nije dao na tacni ,izborili smo se za to sto imamo sami.Ta prica da smo do toga dosli genecidom je netacan.Ako je tako onda ste i vi dosli genocidom do FBiH.madner wrote:RS nije država. To je entitet. Entitet nije država. Ako vam se ne sviđa država, imate pravo promijenit mjesto boravka. Sve najbolje.alfomi wrote: Nevidim nista cudno u tome sto se od PS trazi tda usvoji takvu rezoluciju.
Slusam spominjete 92. pa sada smo mi u povoljnijoj situaciji nego tad.
- Drvosjeca iz Dejcica
#43 Re: Narodna skupština RS
Kada bi Bosnajci dobili podrsku od EU i Amerike da ponovo vrate R.BiH ja mislim da bi konacno pravda bila zadovoljena. Da je babi mudo bila bi dedo.cogni wrote:Koliko se meni cini trazi se da medjunarodna zajednica da zeleno svjetlo za referendum. Kad bi RS dobila podrsku za referendum od EU i Amerike ja vjerujem da bi ti konacno gledao taj film.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Hajde vise i taj referenudm, bas bih volio vidjeti i taj film. Koliko serete o tome do sada bi ga napravili da mozete i smijete.
cogni wrote:Moje misljenje je da to trenutacno nije realno. Takodjer mislim da je jedina sansa da RS odustane od toga, i to na dugi rok, priznavanje njenog prava da bude dio BiH. Da bi to rjesenje bilo stabilno, ono bi moralo da rezultira i ulaskom BiH u EU.
R.S je priznata Dejtonom kao sastavni dio BiH. Da ima volje pa da se entiteti transformisu u administrativne jedinice bez nacionalnog predznaka mislim da bi to bio odgovarajuci kompromis za sve. Na zalost, Srbi su ti koji insistiraju na nacionalnom nazivu i to je glavni problem.
-
Ferisa
Ako bude referendum hoce svak moci glasati koji je zivio 1991 u teritorije RS?
Sigurno se niko bebi trebo bojati nista..
Ali ako samo smide glasati onaj koji dize 3 prsta i vice: "Srbija" kada ulazi u kabinu, onda kuku lele.
Sigurno ce biti ota varianta, i onda ce po cijelom svijetu vikati:
"to je bilo fer glasanje"

Sigurno se niko bebi trebo bojati nista..
Ali ako samo smide glasati onaj koji dize 3 prsta i vice: "Srbija" kada ulazi u kabinu, onda kuku lele.
Sigurno ce biti ota varianta, i onda ce po cijelom svijetu vikati:
"to je bilo fer glasanje"
- Drvosjeca iz Dejcica
#45 Re: Narodna skupština RS
Samo si zaboravio da u BiH zive tri naroda i da odluka koja je priznata i od strane NS R.S da su sva tri naroda konstitutivna na citavom teritoriju Dakle u ovom slucaju se ne pita samo jedan narod, koji je ratom postao vecina na jednom dijelu teritorije koji je priznat tek od 1995. godine, vec i ostala dva.alfomi wrote:
Ali ljudi moji pa ni pokrajina nije drzava cak je Badinter trunio nesto o tome pa eto postade.Postoji u RS ,narod,teritorija,granica,skupstina,vlada,presjednik ,vlada
Naslo bi se i na nasoj strani stosta za odbranu, to su bar Srbi u BiH osjetili najbolje.alfomi wrote: naslo bi se i za odbranu stosta ako bas zapne(ko trazi i nadje,vi to znate odlicno).I niko nam nista nije dao na tacni ,izborili smo se za to sto imamo sami.
alfomi wrote:Ta prica da smo do toga dosli genecidom je netacanAko je tako onda ste i vi dosli genocidom do FBiH.
A ako ne vjerujes nama, procitaj presudu i pojedinacne presude iz Haga pa ces viodjeti kako je R.S nastala. A ti nadji slican i slicne dokumente koje govore o nastanku F.BiH kroz genocid? F.BiH je nastala zahvaljuci vasingtonskom sporazumu.
- madner
#46 Re: Narodna skupština RS
Pa zapitaj se zašto je pokrajina postala država. Da nije zato što ste ih 20 godina tretirali kao građane druge klase, pa niko normalan ne može zahtijevat da oni budu ponovo pod istim krovom?alfomi wrote: Ali ljudi moji pa ni pokrajina nije drzava cak je Badinter trunio nesto o tome pa eto postade.Postoji u RS ,narod,teritorija,granica,skupstina,vlada,presjednik ,vlada naslo bi se i za odbranu stosta ako bas zapne(ko trazi i nadje,vi to znate odlicno).I niko nam nista nije dao na tacni ,izborili smo se za to sto imamo sami.Ta prica da smo do toga dosli genecidom je netacan.Ako je tako onda ste i vi dosli genocidom do FBiH.
RS je nastao na etničkom čišćenju, po popisu iz 1991 na sadašnjem općinama živilo je 55% ne srba.
U kakvim vi iluzijama živite, gdje vam je teško nauružanje, gdje je banjalucki korpus JNA, gdje Sarajevski?
Cijeli RS ima društveni prihod koji je malo veci od Sarajevskog Kantona.
Vojno, vi bez Srbije RS ne mozete odbraniti.
-
Frankyee
#47 Re: Narodna skupština RS
Tacno je da su cetnici sada u RS jaci nego sto su bili 92 ali zaboravljas da ste 92 bili jos jaci od Bosnjaka pa na kraju niste ostvarili svoj cilj. Mogli bi vi i da izgubite to sto sad imate ako zapocnete sa otcjepljenjem. Najveci vam je problem sto ako se i odvojite od BiH tada ostaje jedna mala i nestabilna muslimanska drzava u Evropi a to ne odgovara nikome. Isto tako ni Hrvatska to ne bi bas mirno posmatrala, ne zaboravi da je Hrvatska potpisnik dejtona....alfomi wrote:Ali ljudi moji pa ni pokrajina nije drzava cak je Badinter trunio nesto o tome pa eto postade.Postoji u RS ,narod,teritorija,granica,skupstina,vlada,presjednik ,vlada naslo bi se i za odbranu stosta ako bas zapne(ko trazi i nadje,vi to znate odlicno).I niko nam nista nije dao na tacni ,izborili smo se za to sto imamo sami.Ta prica da smo do toga dosli genecidom je netacan.Ako je tako onda ste i vi dosli genocidom do FBiH.madner wrote:RS nije država. To je entitet. Entitet nije država. Ako vam se ne sviđa država, imate pravo promijenit mjesto boravka. Sve najbolje.alfomi wrote: Nevidim nista cudno u tome sto se od PS trazi tda usvoji takvu rezoluciju.
-
Orbini
RS se nemoze odcjepiti sa ovakvim granicama - kratko i jasno. Taman da svjetske sile to podrze, nemoguce je to izvesti dejtonskim granicama. Bosnjaci su najveci narod na najmanje teritorije, na dva djela, Hrvati imaju enklave, a Srbi su presjeceni kod Brckog.
Prvenstveno govorim za Bosnjake, od ovih 20 % se ne moze praviti drzava, i ako narodna skupstina RS dobije podrsku medjunarodne zajednice za odcjepljenje,.. neka zaboravi na 49% BiH.
Mozemo mi sad do jutra o ustavima, paragrafima, arsinima, pravima,..... po ovim granicama je nemoguce tehnicki izvesti podjelu. I to prije ili poslije izbija kao problem sa kojim se valja suociti.
Prvenstveno govorim za Bosnjake, od ovih 20 % se ne moze praviti drzava, i ako narodna skupstina RS dobije podrsku medjunarodne zajednice za odcjepljenje,.. neka zaboravi na 49% BiH.
Mozemo mi sad do jutra o ustavima, paragrafima, arsinima, pravima,..... po ovim granicama je nemoguce tehnicki izvesti podjelu. I to prije ili poslije izbija kao problem sa kojim se valja suociti.
- banjaluka078
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... sto-govore"Pozivam zvaničnike širom RS da razmisle o onome što govore i da paze o onome što govore, te da prestanu koristiti riječi koje donose podjele vezane za situaciju na Kosovu ili vezano za pitanje samopredjeljenja ili ono što je vezano za Dejtonski sporazum, jer situacija na Kosovu i situacija u BiH apsolutno nemaju ništa zajedničkog", poručio je English.
Pojasnio je da je situacija na Kosovu vezana i vođena u skladu s Rezolucijom UN 1244, koja poziva na konačno rješenje statusa Kosova.
"Taj proces rezultirao je Ahtisarijevim planom, uslijedilo je puno pregovora da bi se premostio jaz između Beograda i Prištine i na kraju se nije mogla pronaći nikakva alternativa Ahtisarijevom planu. I u interesu da u regiji bude mir i stabilnost, međunarodna zajednica je slijedila ovaj plan", kazao je on.
Istakao je da je status BiH apsolutno određen Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da su suverenitet i teritorijalni integritet BiH prethodili i prije Dejtonskog sporazuma.
"SAD su priznale suverenitet i teritorijalni integritet BiH 7. aprila 1992. godine, dakle tri godine prije Dejtonskog sporazuma", rekao je.
"Ono što je postignuto Dejtonskim sporazumom, osim što je okončan rat u BiH, je da se odrede strukture za samodređenje unutar BiH. Entiteti ne postoje izvan BiH. To su unutrašnje strukture unutar BiH. Dakle, govoriti o suverenitetu entiteta je nešto što ne postoji. To je neodgovorno i nije u skladu s Ustavom", poručio je američki ambasador u BiH.