Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kad je moglo u ratu sto ne bi moglo sada
a sto ne bi za sve bilo ne samo za maloljetne. lijepo niko poslije 10 (CUJ 11 TO JE PUNO) nemere biti napolju, osim hmm! onih sa specijalnim dozvolama.
da vidis ljepote onda. a ko prekrsi odmah na kopanje rovova, trebace uskoro, i ne ovo nije zajebancija
Maloljetnička delikvencija - nasuprot programske akcije društva
Piše: Ibrahim OSMANBAŠIĆ
DS805.JPG
Maloljenička delikvencija lagano dobija zastrašujuće dimenzije u glavnom gradu BiH, a nedavni događaj monstruoznog paljenja starije žene, koja je uslijed zadobijenih opekotina preminula u bolnici, je aktiviranje alarma koji signalizira da nešto ozbiljno nije u redu - jer ovo nije običan čin i obično nasilje - već zastrašujući atak na civiliziranog čovjeka!
Nad ovakvom činjenico valja se zamisliti
Znači, tolerisanje institucionalne nefunkcionalnosti - je dramatična činjenica, a to se svakodnevno čuje i ponavlja - a ko treba da reaguje? Valjda oni koji vode ovo društvo, to bi bilo logično... Ali ako to se ne događa već godinama, šta je tada činiti??
Odgovornost prema mladim generacijama nije pitanje za koje su odgovorni samo funkcioneri, komisije, radna tijela i parlamenti. Za to vitalno društveno pitanje, kao što je usmjeravanje mladih u kreativnom smjeru, svi snose dio odgovornosti - i ona je locirana, osim u kancelarijama i papirima, u najvećoj mjeri u svijesti i savjesti samih pripadnika tog društva - jer svoje prestavnike građani sami biraju, i oni trebaju da im podnose završni račun i o urađenom i o ne urađenom.
Ako na tomo temeljnom demokratskom principu, pitanju odgovornosti, se ne insistira - tad je suštinska odgovornost na građanima koji svoja prava: ili ne znaju ili ne žele koristiti, a moguće je i da iz praktično racionalnih razloga, egristencijalne izfrustriranosti, i ne pomišljaju u tom kontekstu - što je, vjerovatno, i najbliže realnosti.
Zašto u BiH društvu ne postoji praksa nuđenja ili podnošenja ostavki - za učinjeno ili neučinjeno, za ono što se desili ili za ono što se nije desilo? To je demokratska praksa koja je uobičajena za demokratska društva. "
Mi ovaj nivo jos nismo dostigli.I zato nam i jeste ovako.
Pokusavamo nesto sa mitinzima,nekim vrstama otpora,sto je u stvari vise iskazivanja nekog naseg nezadovoljstva.Da li ista mijenjamo?Ne primjecujem.
Institucije NE funkcionisu pa nema rjesenja ni za jos vaznije probleme od maloljetnicke delikvencije.
Ova apsurdna odluka je ocito samo mali,kozmeticki zahvat koji apsolutno ne rijesava problem.
Ali,mi smo merhametli (da ne kazem nesto drugo) narod i ako nam kazu da ce sav kriminal nestati ako nosa vise ne pomolimo na ulice -mi cemo ih poslusati.
peace people wrote:sve je to ok samo kakve su kazne za one koji počine krivično djelo do 23:00 i hoće li biti kažnjeni oni koji su nedavno počinili ona grozna ubistva, nakako se sve polako stišava i pada u zaborav
Kad smo kod stišavanja i padanja u zaborav, šta bi sa onim momkom što ubi autom čovjeka na tramvajskoj pred Predsjedništvom prošle godine?
nista,eno ga povazdan u metropolisu ,valjda kod svog taje sta li .....
Judge_Dread wrote:Debilizam nevidjenih razmjera. Ako roditelju nije bitno gdje mu je dijete ne vidim sta drzava ovim zeli postici??
Ovako ispada da posto ne mogu dovest u red onih nekoliko mladih idiota koji su pocinili po par desetaka ili stotina djela kriminala da uvode policijski sat za general population. Sarajevo sad dodje kao jedan veliki dom za maloljetnike otvorenog tipa.
I nek se sad oni gradjani subotom bune kako nemamo objekata za smjestaj maloljenika. Imamo najveci na planeti !
Bravo Tajo, Bravo Mama!
P.S. Zabravili su odluku da je kriminal dopusten izmedju 05-23 pa ko se osjeti uskracen u nocnim satima nek oplete po danu
moroni. STOKOOOOOOOOOOOOOOO
ici cete milom ili silom hajvani jedni pa vi se jos vise ukopavate
SVI NA ULICU U SUBOTU
I zrno zdravog razuma kod covjeka, reagirat ce tako i reci uzas.Jer na zalost ne postoje rijeci koje mogu opisati maloumnost ove odluke.
Na zalost, sobzirom da je maloljetnicka delikvencija u porastu, u vecem broju zemalja svijeta, ovakva odluka nije iznenadjujuca.A ponajmanje i usamljeni slucaj ludih Bosanaca na vlasti.Sumnjam da ove budale ovakvo nesto same mogu smisliti.Prije mi se cini da su se ugledali na neke razvijenije zemlje.Jer za oponasanje ne treba pamet.Naprotiv.
idiotarija od zakona... od ovakve vlasti bolji zakon nije ni mogao doći, doduše... najbolje je sve nas pozatvarati u kućne pritvore iza 17h, kad se vratimo s posla ili škole, neka grad bude pust... gdje nema ljudi nema ni ubistava, logično, jel...
neka Tajo svom djetetu određuje do kada mu je izlaz, a ako ne zna za ostale ništa pametnije smisliti od ove nebuloze nek se hvata noge
jefferson wrote:Ja mislim da je rjesenje da opet izaberemo iste stranke u vlast!
Hajmo s ekladiti da ce ova Samiha opet ugledat svjetklo dana u kancelariji kao gradonacelnica nakon lokalnih izbora!
U tome i jeste fazon, oni znaju da ce svejedno biti izabrani, urade li nesto ili ne i zato ih zaboli klinac, njima je svima sigurna stolica. A narod moze do nove godine da protestuje, mozda bude izglasan jos kakav "pametni" zakon, da *ebe normalne ljude u zdrav mozak.
Jeste, Denis je ubijen u popodnevnim satima, ali su se njegove ubice očito duži vremenski period "kalile"u kasnim noćnim satima po sarajevskim kafićima. Pa nisu to djeca koja idu spavati u 22 nakon čaše toplog mlijeka, niti su to ko su danas postali preko noći.
Upravo zato treba zabrana, da ne bi nastali novi, jer je to PROCES!!!!
U ostalom muka mi je više, kada uđem u kafić i unutra balavurdija, cigara i piva u ruci.
Ako ih ne mogu ili neće roditelji da nauče, država ima moralnu obavezu da preuzme tu ulogu.
jefferson wrote:Ja mislim da je rjesenje da opet izaberemo iste stranke u vlast!
Hajmo s ekladiti da ce ova Samiha opet ugledat svjetklo dana u kancelariji kao gradonacelnica nakon lokalnih izbora!
Ne znam kolko je bitno, al mislim da se gradonačelnica ne bira direktno na izborima.
APEL ZA STRPLJENJE
"Mole se građani da se strpe i uzdrže od ubojstava, razbojništava i drugih oblika maloljetničke i staroljetničke delikvencije, naročito u vremenu od 05-23 h,dok mi ne donesemo Strategiju i obezbjedimo adekvatan smještaj za prekšioce Zakona. Napominjemo da je donošenje Strategije u toku, a u planu je i izgradnja kapaciteta za smještaj osuđenih lica po listi prioriteta, a prednost će imati počinioci kaznenih djela iz 1998. godine pa nadalje. Od ostalih očekujemo strpljenje i razumijevanje.Također, Savjetnica za mlade KS će apelovati na mlade da ne čine ubojstva, razbojništva i druga nedjela već da se ponašaju u duhu zaključaka sa okruglih i drugih stolova i njenih radnih bilješki."