VIOLETA -reklama na PMF

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

salihh

Post by salihh »

ne kontam se u arhitekturu, zgrada pmf mi nije nesto posebno lijepa ali bi moglo biti da je arhitektonski biser jer sam cuo od jednog arhitekte da u sarajevu ima nekoliko zgrada koje sam smatrao "obicnim", a ustvari su vrlo vrijedni uradci nekih arhitektonskih pravaca i perioda... helem, da ne lupam previse o necemu o cemu ne znam dovoljno... javih se da amazonki skrenem paznju da je violetina reklama (koja je trenutno najjaca reklama u gradu) natakarena na visoku zgradu PMF-a
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

zemljotres wrote: Recimo, osjećaj sigurnosti i slobode, nepostojanje idiotskih predrasuda i neznanja u vremenu kad je ista bila stvarni hram obrazovanja i kulture. Može l' to proć'?
kakve to veze ima sa ljepotom arhitekture?
basta sljezove boje

#28 Re: VIOLETA -reklama na PMF

Post by basta sljezove boje »

ifbbpro wrote:
079 wrote:Dragi moji,
sablaznuta sam VIOLETINOM reklamom na PMF-u.
Interesuje me ko je i pod kojim uslovima odobrio građevinsku dozvolu za reklamu VIOLETI na zgradi PMF-a.
Svaka čast "Violeti", kao najjačem domaćem brendu - i sama sa njihov kupac! Ovdje Ona nije kriva - čak što više: ima reklamu na najboljem mjestu u gradu.

Problem su GRADSKI OCI koji su dozvolili da se jedan od bisera arhitekture modernog Sarajeva, zgrada PMF-a, "svede" na reklamni stub!
SRAMOTA!
Reklama je cool i ne vidim razlog zasto ti smeta..
fali samo jos grafit - nas papir je kvalitetniji od onog kojeg cete dobiti u ovoj zgradi mada mu je upotreba ista
zemljotres

Post by zemljotres »

Amazonka27 wrote:
zemljotres wrote: Recimo, osjećaj sigurnosti i slobode, nepostojanje idiotskih predrasuda i neznanja u vremenu kad je ista bila stvarni hram obrazovanja i kulture. Može l' to proć'?
Ooo, ogromne, neizrecive!
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

zemljotres wrote:
Amazonka27 wrote:
Ti govoris o emocijonalnoj ljepoti a ne o stilskoj. Mozda je nekom baraka puna lijepih uspomena i topline i osjecaj slobode (ako se mladi bracni par oslobodi roditelja :D )itd itd i ta baraka je samo njima lijepa, ali ona ostaje baraka.
zemljotres

Post by zemljotres »

Amazonka27 wrote:
zemljotres wrote:
Amazonka27 wrote: kakve to veze ima sa ljepotom arhitekture?
Ti govoris o emocijonalnoj ljepoti a ne o stilskoj. Mozda je nekom baraka puna lijepih uspomena i topline i osjecaj slobode (ako se mladi bracni par oslobodi roditelja :D )itd itd i ta baraka je samo njima lijepa, ali ona ostaje baraka.
Evo ti jedna bez emocija... kad smo kod arhitekture. Za neupucene na slici je čuveni Louvre (u po' Pariza, onog u Francuskoj), kojem su dodali po nekima interesantnu, po nekima, nakaradnu, a po nekima prelijepu staklenu piramidu:

Image
Jara

Post by Jara »

Ne znam zašto ( de gustibus... :D ), meni se sviđa! Danima sam iz busa pratila kako raste skalamerija na krovu primata, pitala se šta je to, da nije nosač nekih antena i predajnika...kad ono, ljubičasti sprajz, sprajz!

Nekako "otvara" taj inače mračan dio grada...

A arch. Juraj Najdhart je, ko ne zna, zanat učio kod Korbizijea...
Projektant je i ( po meni :D ) najljepše moderne džamije...džamije u Zagrebu!
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

a iza nje preljepa zgrada koja me fascinira cinjenicom da je u doba kada je pravljena nije postojao autocad ni ostala pomagala koja se danas koriste za idejno rjesenje a i za samo izvodjenje radova. Za narednih 500 godina ona ce ostati lijepa.
Piramida? cool, nekom bilo doasdno i igrao se malo statike.
zemljotres

Post by zemljotres »

Amazonka27 wrote:a iza nje preljepa zgrada koja me fascinira cinjenicom da je u doba kada je pravljena nije postojao autocad ni ostala pomagala koja se danas koriste za idejno rjesenje a i za samo izvodjenje radova. Za narednih 500 godina ona ce ostati lijepa.
Piramida? cool, nekom bilo doasdno i igrao se malo statike.
Nije bilo autocad-a ni kad se PMF radio :D
Jara

Post by Jara »

@zemljotres, šta je autocad ? :-? Pliiiz!
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

sto jes jes :D ali neko je trljao dlanove kada su prihvatili njegovo idejno rjesenje. Bespotrebno se naziva BISEROM arhitekture....
kad malo bolje razmislim...mozda to ima veze sa zargonizmom :D
Jara

Post by Jara »

neki kompjuterski program?
zemljotres

Post by zemljotres »

Jara wrote:@zemljotres, šta je autocad ? :-? Pliiiz!
http://bs.wikipedia.org/wiki/AutoCAD

wikipedia je chudo :D
zemljotres

Post by zemljotres »

Amazonka27 wrote:sto jes jes :D ali neko je trljao dlanove kada su prihvatili njegovo idejno rjesenje. Bespotrebno se naziva BISEROM arhitekture....
kad malo bolje razmislim...mozda to ima veze sa zargonizmom :D
sa'cu ja tebe pitat - šta je žargonizam? :D
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

to ti je kad kokuz vidi guzonju u bjesnom autu i kaze: Vidi pedera :D
zemljotres

Post by zemljotres »

Amazonka27 wrote:to ti je kad kokuz vidi guzonju u bjesnom autu i kaze: Vidi pedera :D
to je ljubomora, probaj ponovo
Jara

Post by Jara »

zemljotres wrote: http://bs.wikipedia.org/wiki/AutoCAD
wikipedia je chudo :D
Tnx, dok si postavlj'o link, sâmo mi se kazalo! :) Dedukcija je čudo! :D
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

cekaj, ima nastavak price :D

i onda mu napravi cheku na prvom semaforu, spuca ga shtocem, i ponosno se isprsi pred svojom trebom i pokaze joj kako nije sve u lovi, da ima neshto i u mishichima
:D
loudness

Post by loudness »

Amazonka27 wrote:Image
Arhitektura socijalistickog rezima. Praugaonik sa puno prozora bez ikakvih kreacija osim polu-kupole koja sluzi samo kao podloga za slova koja nose naziv fakulteta. Unutrashnjost je takodje shablonizirana.
Stvarno sta je tu lijepo?
Nisam arhitekta po profesiji, ali prilično pratim arhitektonsku literaturu kao i historiju arhitekture, a također mi je u fotkanju jedna od omiljenih tema i arhitektura ...

Što ovo navodim ?
Pa zaista se ne može reći sa su Le Corbusier i Juraj Naidhart koji je bio njegov najveći promotor na ex YU prostorima i manirista njegovog stila, kao kombinacije kubizma i moderne, bili socrealistički arhitekti :shock: :shock:

To je tada zaista bila "top" arhitektura onog vremena. A da mi se lično sviđa generalno takva arhitektura - pa i ne baš 8-) više sam konzervativan u tom pogledu i tipujem na rješenja u BiH i Sarajevu iz K und K. perioda.

Veliki sam protivnik kada se nešto ruši da bi se novo gradilo :x . U ovom slučaju objekti su izgrađeni na ledini, ili manje više na arhitektonski nepokrivenim zonama grada sa nekim značajnijim objektima.
Tu su bili uskotračni kolosijeci starog 760 mm tramvaja i uzane pruge do Autokomande II Armijske oblasti, tamo negdje do 1961/62. godine - tačno na lokaciji Instituta za fiziku i hemiju, kao i Primata pa nije napravljena neka veća šteta prema zatečenom stanju.

Evo jednog citata iz knjige Jelice Kapetanović, koji pokazuje kvalitet, veličinu i značaj tadašnje arhitekture J.Naidharta:
....... . Slijedeće univerzitetsko jezgro u Sarajevu koje riješava Juraj Nedhart je Institut za fiziku i hemiju, sa Prirodno-matematičkim fakultetom.
"... U ulici (ex.) Vojvode Putnika (danas Zmaja od Bosne) počela je izgradnja velikih objekata za Institut fizike i hemije. Biće to objekat od preko 13.000 četvornih metara površine, iznosiće blizu milijardu dinara. U budućnosti je predviđeno i proširenje, odnosno dogradnja jednog krila Instituta."

Ovako je kroz štampu objavljen početak izgradnje prve faze ovih univerzitetskih objekata.

Na ovom objektu radio je prof. Naidhart u periodu od 1959-64. kada je na 15-togodišnjicu Sarajevskih univerziteta 26. decembra 1964. g. bilo otvorenje Instituta za hemiju i fiziku u Sarajevu.
U sklopu ove značajne univerzitetske jezgre podignut je 1970-te godine i visoki objekat: Prirodno-matematski fakultet ( projektanti su Juraj Najdhart, I. Serdarević i I. Selman).

.............
Eto malo sam i odlutao od teme i "Violete" sorry :oops: ponijelo me 8)
smayo

Post by smayo »

Ah ta vremena kad je ruzno bilo lijepo :-)
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

e ovo je stvarno da se ubijes.

vecina ljudi koji se javise na temu izjavise da je zgrada primata ruzna i da je violeta horor varira u rasponu od "nije ruzno" do "svidja mi se".

pa onda argumenti kako "donacija" ok potez....

pa halo!

gdje mi to zivimo...

o ukusim ne vrijedi raspravljati i meni je prihvatljiva ideja da se nekom modernisticka arhitektura ne svidja... ni meni se ne svidjaju neki pravci u arhitekturi ali mi to ne daje pravo da pljujem i omalovazavam ni autore - posebno ne ljude poput prof. neidharta , ni objekte koje ostavise iza sebe.

opstem neznanju "sarajlijica" se svise ne cudim. ne cudim se ni ovom izjednacavanju modernizma sa socrealizmom - i estetski i ideoloski...
ono sto je frapantno je sutnja "struke" na ove pojave.

tako je moguce da "neopazeno" prodje "renoviranje" mnogih objekata, a posebno "skloni" stradanju su upravo objekti koji su (spomenici) modernizma - valjda ta strogost u oblikovanju i podredjenost funkciji ne odgovaraju danasnjoj malogradjanskoj estetici u cijem svjetonazoru su džinovski stakleno-metanli penisi u erekciji pojam ljepote, a tzv. betonska galanterija (a.k.a. labudovi, patuljci, antikni stubici, kolonade i balustrade) ukras novokomponovanih rezidencijalnih objekata...

mnogi arhitekti se okrecu u grobu. a oni zivi valjda samo mogu da se jedu od muke.

tako je u ovom "novom" sarajevu moguce nekaznjeno mijenjati boje i fasade objekata, dogradjivati dijelove, narusavati postojece urbanisticke cjeline...

tako je skenderija tj. dom mladih dobila "fasadu" iako je to u potpunoj suprotnosti sa filozofijom brutalizma u kojoj je gradjena, naidhartova zgrada parlamenta je dobila novu (valjda ljepsu - grcku) fasadu, elektropriveda je promijenila boju (prvo u narandjastu plastiku pa potom u zelenu), zgrada oslobodjenja je srusena pa sagradjena "ljepsa i starija", srusena je "sarajka" (koja se mnogima nije svidjala) i sagradjen betonski monstrum BBI banke (a peticija gradjana za javnom raspravom o potrebi izgradnje trga/parka na tom mjestu je ignorisana), tako nicu vjerski objekti u parkovima... primjera je mnogo.

to je novo i ljepse sarajevo po mjeri gradjana...
ne kazem da je sve ono sto je sagradjeno u proslosti (blizoj ili daljoj) bezuslovno ok, ali ipak treba bar pokusati razdvojiti "babe od zaba".

argument o donaciji. uh.
da je stvar postavljena ovako: "kompanija violeta donirala toliko i toliko novca za Primat, a za uzvrat ce se na zgradi Primata istaci reklama za violetu u narednih par mjeseci i nakon toga ce biti uklonjena" jos bi se i dalo (iako s mukom) sazvakati. ovako stvar je postavljena u vremenski nedefinisan okvir i prijeti da ce se zauvijek inkorporirati u panoramu sarajeva.

da li iko moze procijeniti koliko zapravo vrijedi onako istaknuto mjesto u centru sarajeva? koja je trzisna vrijednost? o kakvoj onda donaciji pricamo?
mjesto je kupljeno. placeno ispod trzisne cijene. jedna billboard outdoor reklama u centru grada kosta od 2000 KM mjesecno pa navise sto zavisi od atraktivnosti lokacije. ono na krovu Primata i dimenzijama izlazi van ove cjenovne kategorizacije i zasigurno vrijedi mnogostruko vise.
ko je dao mandat dekanu za ovaj potez? ko je i zavoda za izgradnju grada odobrio ovo visemetarsko narusavanje regulacionog i urbanistickog plana (visina zgrade je promijenjena za visinu sprata)?
da li sutra ovaj ili neki novi dekan moze da procijeni da je taj "advertajzing" prostor savrsen za neku novu reklamu pa da Primat pokrene malu agenciju koja ce prodavati prostor onome ko da vise pa da nam se za iduce izbore sa fakulteta smijesi lice nekog od nasih voljenih lidera?

znamo li uopste ko odobrava ove hiljade outdoor reklama (od billboarda i cityligh-ova do murala na zidovima objekata)? cirkus sa "plakatima" ive sanadera za hrvatske izbore koji su u epohalnim dimenzijama osvanuli po gradu kao i mamutska majmunska reklama na otoci su samo neki od primjera oglasavanja koje megalomanskim pristupom izlazi van okvira normalnog. ko moze reci dosta ovom vizuelnom zagadjenju?
kada ce neko reagovati? mozda, kao sto neko rece, kada na begovoj džamiji bude reklama bh telekoma, na sabornoj crkvi mtel-a, a na katedrali eroneta...

nije nam ovo najveci problem u zivotu. to je sigurno. ali to ne znaci da ne treba reagovati pa makar i peticijom...
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

loudness wrote: Nisam arhitekta po profesiji, ali prilično pratim arhitektonsku literaturu kao i historiju arhitekture, a također mi je u fotkanju jedna od omiljenih tema i arhitektura ...
Po struci sam gradjevinski tehnichar i radim u gradjevinskoj firmi, fotkanje i slikarstvo mi je hobi, zato sebi dajem za pravo da kazem da je trud ulozen u idejno rjesenje mjerilo vrijednosti i ljepote jednog objekta od samog imena nekog arhitekte. Sta ima lijepo u kombinaciji povucenih horizontalnih i vertikalnih paralelnih linija? Treba da se divimo tome zato sto je to potpisao neki aman zaman svjetski priznati arhitekta?
Što ovo navodim ?
Pa zaista se ne može reći sa su Le Corbusier i Juraj Naidhart koji je bio njegov najveći promotor na ex YU prostorima i manirista njegovog stila, kao kombinacije kubizma i moderne, bili socrealistički arhitekti :shock: :shock:

To je tada zaista bila "top" arhitektura onog vremena. A da mi se lično sviđa generalno takva arhitektura - pa i ne baš 8-) više sam konzervativan u tom pogledu i tipujem na rješenja u BiH i Sarajevu iz K und K. perioda.
Dacu ti jedan primjer kada neko zeli da ima nesto lijepo i kada neko zeli da samo ima i prozove lijepim. O uslovima u kojoj su radjene ove dvije gradjevine i dostuponst tehnologije razmishljaj sam, a pogotovo o vremenu kada su napravljene
Dzamija Zagreb
Image

Dzamija Hadžići
Image

Ja bih ovakve arhitekte novcano kaznila a pogotovo one koji su odobrili gradnju ovako "lijepog" objekta (Nek mi Allah dragi oprosti)
jer iz ove perspektive (i kao) moze se reci da je ovaj objekat lijep ali sa ove strane nema pristupa dzamiji, osim blatnjave njive i oronulih garaza. sa glavne ceste dzamija izgleda ovako.

Image

Šta je lijepa ahritektura? Po meni ovo:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

ako je PMF "biser" sta su onda ove zgrade?
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

i sad da se nadovezem na temu. Na zgradi PMF je dopustivo da bude reklama. Zasto da ne? To je obicna zgrada na dobroj lokaciji i bas se onaj logo "violete" uklopio nekako u onaj polukrug na krovu visoke zgrade. Ekonomski je opravdan, reklama ne strshi, promovira se DOMACA marka.
IlijaLadin

#49 Re: VIOLETA -reklama na PMF

Post by IlijaLadin »

079 wrote:Dragi moji,
sablaznuta sam VIOLETINOM reklamom na PMF-u.
Interesuje me ko je i pod kojim uslovima odobrio građevinsku dozvolu za reklamu VIOLETI na zgradi PMF-a.
Svaka čast "Violeti", kao najjačem domaćem brendu - i sama sa njihov kupac! Ovdje Ona nije kriva - čak što više: ima reklamu na najboljem mjestu u gradu.

Problem su GRADSKI OCI koji su dozvolili da se jedan od bisera arhitekture modernog Sarajeva, zgrada PMF-a, "svede" na reklamni stub!
SRAMOTA!
Ostani njihov kupac, uživaj u arhitekturi i spasi nas :)
sicky

Post by sicky »

cyprus wrote:Ja, kao neko ko provodi većinu vremena radnih dana u zgradi na kojoj se nalazi ova reklama, mogu reći da mi ova reklama iskreno ne smeta, a i fakultet je dobio finih para za nju, pa ćemo valjda i mi studenti vidit kakve koristi od toga (nadam se).
kao npr. tariguz u wc-u na faxu koji nisam vidjela za čitavog svog školovanja na pmf-u :roll: :-) :D
Post Reply